PERJANTAI 08.07.11

1. PALESTIINALAISET aikovat esittää anomuksensa YK:n turvallisuusneuvostolle ensi viikon alkupuolella YK:n täysjäsenyydestä. Palestiinalaisilla on PLO:n edustaja tarkkailijan oikeudella YK:ssa, mutta äänestysoikeutta ei ole. YK:n sääntöjen mukaan vain valtioilla on oikeus saada järjestön täysjäsenyys, joten anomus lienee tehty mielipiteen muokkaamiseksi ja keskustelun aloittamiseksi Palestiinan valtiosta, josta turvallisuuskokous keskustellee syyskuun alussa uuden työkauden alettua.

USA on toistuvasti varoittanut PA:n johtoa, ettei ole viisasta hakea YK :n päätöstä valtiolleen. Viimeksi USA:n eroava Israelin lähetti James Cunningham antoi selkeäsanaisen varoituksen: ”Olemme yrittäneet ja yritämme suositella ymmärtääksemme ainoaa tapaa ratkaista ongelma, joka on neuvottelujen kautta,” hän selitti. ”Yritämme avata reittiä, jonka presidentti haluaa avattavan, voidakseen lopultakin aloittaa todellisten kysymysten käsittelyn, jotka vaativat ratkaisua.”
CUNNINGHAM varoitti PA:n johtoa, että yksipuolinen esitys itsenäisyydestä YK:n yleiskokouksessa syyskuussa tulee aiheuttamaan jälkiseurauksia. ”Ymmärtääksemme on hyvin harkitsematonta avata tuota ovea. Jatkamme ponnistelujamme saadaksemme palestiinalaiset ja muut luopumaan siitä.”
JP julkaisi pitkän haastattelun toisiin tehtäviin siirtyvästä USA:n Israelin lähettiläästä James Cunninghamista. Uskollisen virkamiehen tavoin hän välttää vastaamasta suoriin kysymyksiin kuten Elliott Abramsin esittämiin arvioihin, ettei presidentti Obama tunne mitään tunnesiteitä Israeliin eikä näe Israelin asemaa poikkeavaksi muista, vaan näkee sen ongelmana, joka vaatii ratkaisua. Hän ei myöskään halunnut ottaa kantaa siihen, miksi Jonathan Pollardia kohdellaan USA:ssa paljon julmemmin kuin ketään toista vastaavista rikoksista tuomittua, eikä hänelle annettu edes lupaa osallistua 94-vuotiaan isänsä hautajaisiin. Lyhyisiin kysymyksiin hän antaa monisanaisia pyöreitä vastauksia ilman sisältöä.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228430

DEBKAFILE selvittelee samaa kysymystä artikkelissaan, jossa selitetään, miksi Saeb Erekat pyrki vakuuttamaan, ettei PA:n tekemällä esityksellä YK:n turvallisuusneuvostolle haluta häiritä pyrkimyksiä rauhankeskustelujen jatkamiseksi. USA työskentelee yhdessä Ranskan kanssa löytääkseen suunnitelmalleen muodon, jonka sekä Israel että PA voisivat hyväksyä. Netanyahu vakuuttaa, että kun Abbas tunnustaa Israelin juutalaisena itsenäisenä valtiona, hän on valmis neuvotteluihin, joissa sujuvasti ratkotaan muut kysymykset. Abbas puolestaan vaatii, että Netanyahu sitoutuu Palestiinan valtioon 1967 rajoilla, kuten hän sanoo, pääkaupunkinaan Jerusalem. Kysymys pakolaisista, Jordanjoenlaaksosta, vedestä jne. on myös edelleen täysin auki.
DF arvioi, että USA ja Ranska pyrkivät ratkaisemaan Libyan ongelman joko kapinalisten ja Gaddafin välisillä neuvotteluilla tai murskaavalla sotilaallisella iskulla siten, että asia olisi ratkaistu ennen syyskuun alkua. Barack Obama ja Ranskan presidentti Nicolas Sarcozy suunnittelevat yhteistä huippukokousta Pariisissa syyskuun toisena päivänä, johon osallistuisivat heidän lisäkseen Netanyahu ja Abbas. DF arvioi, että yksi kompastuskivi on PA:n vaatimus yksi yhteen maavaihdoilla, mitä Israel ei voi hyväksyä. DF arvioi, että Israelin haluamat suurten juutalaisyhteisöjen pinta-ala on 8 % Länsirannan pinta-alasta. Tämän suuruisen maa-alan luovuttaminen Palestiinan valtioon vaarantaisi Israelin turvallisuuden. Hyväksyttävä Israelin valtion pinta-alasta luovutettava maa-alue voisi olla korkeintaan 4 %, arvioidaan DF:n artikkelissa. http://www.debka.com/article/21091/

2. FLOTILLA II näyttää hajoavan omaan mahdottomuuteensa. Järjestäjät ovat päättäneet lähettää suurimman osan ”aktivisteista” kotimaihinsa, jossa heidän oletetaan jatkavan ideologiansa opettamista ja julkistamista. Vain muutamia kymmeniä uskotaan jäävän Ateenaan, jossa he yrittävät vapauttaa Kreikan satamiin pysäytetyt aluksensa. Aktivisteja kerrottiin olevan 350, melkoinen lasku alun pitäen arvioidusta 1500:sta, josta vain muutamia kymmeniä lopulta saa mitään näyttävää aikaan.
FLOTILLA II:n perustajajäsen Huwaida Arraf selitti journalisteille, ettei ole mieltä pysytellä Ateenassa, koska aluksia ei saada liikkeelle. Yhdysvaltalaisen alus ”Audacity of Hope” luopui toivosta, ja sen kannella olleet 50 aktivistia lähetettiin kotiin. Huwaida Arraf on naimisissa ISM:n perustajajäsenen Adam Shapiron kanssa, mikä asettaa ISM:n varsin outoon valoon, koska ISM-järjestön epäillään sekaantuneen flotilla II:n rahoitukseen.
ISRAELIN poliisit ja yksityiset turvallisuusjärjestöt valmistautuvat ”flightilla” aktivistien tänään toteutettavaan ryntäykseen päästä Israeliin osallistuakseen yhteisiin mielenosoituksiin palestiinalaisten kanssa. Heitä arvioidaan olevan 700. Sisäministeriö kehotti lentoyhtiöitä seulomaan matkustajistaan pois sellaiset, joiden päämääränä on aiheuttaa häiriöitä Israelissa. Ministeriö lähetti niille listan nimistä, joiden tiedetään suunnitelleen matkaa Israeliin ja jotka ovat aiemmin aiheuttaneet järjestyshäiriöitä. Unkarilainen Malev-yhtiö esti 20 aktivistin pääsyn Israeliin lentävään koneeseensa Pariisista Budapestiin ja sieltä Tel Aviviin.
Journalistit käyttävät ”flihgtillasta” myös nimitystä ”airtilla”, suomeksi esim. ”lentilla”.
Lentillan aktivistien tarkoituksena oli järjestää mielenosoituksia ja provosoida vastakohtaisuuksia Israelissa ja varsinkin Gazan rajalla samaan aikaan, kun ”flotilla” aluksen lähestyvät Gazan satamaa. Viranomaisille he selittivät vierailevansa sukulaisissaan tai että heillä oli sovittuja tapaamisia Länsirannalla, mikä tuskin tyydytti viranomaisia. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=228372, http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228462

3. ISRAELIN kansanedustajat Nachman Shai (Kadima) ja Arye Eldad (NU)poistuivat salista, kun Iranin apulaisulkoministeri Ali Hani aloitti puheensa. He osallistuivat NATO:n järjestämään parlamentaariseen kaksipäiväiseen yhteisöseminaariin Sardiniassa torstaina. Seminaarin tarkoituksena oli käsitellä Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan kysymyksiä. Iranilainen diplomaatti käsitteli raportin mukaan inhimillistä arvokkuutta, lain kunnioittamista, oikeutta sekä eri yhteisöjen kunnioittamista. Tilaisuudessa ollut ja hänen puheensa kuunnellut kanadalainen osanottaja valitti menettäneensä puoli tuntia kuunnellessaan puhetta, josta hän ei voinut uskoa mitään.

ELDAD kertoi, että he tekivät oikein poistuessaan Hanin puheen ajaksi tehden järjestäjät vaivautuneiksi kutsuessaan iranilaisen puhumaan tilaisuudessa. Eldad sanoi tiedustelleensa etukäteen ulkoministeriöltä, miten tällaisissa tilanteissa tulisi menetellä, mutta ministeriö sanoi, ettei siihen ole sovittua käytäntöä, mutta Lieberman sanoi heidän menetelleen oikein.
Seminaarin tarkoituksena oli keskittyä Irakin tilanteeseen. Puhujiksi oli kutsuttu Irakin entinen pääministeri Ayad Allawi sekä entinen kurdipääministeri Nechirvan Barzani, jotka puhuivat maansa turvallisuudesta ja poliittisista haasteista.
Eldad sanoi oppineensa Irakin poliittisesta ja etnisestä jakaumasta kolmeen pääryhmään, ettei maan jakaminen tällä perusteella toisi rauhaa vaan sisällissodan. Siksi hän sanoi valittavansa, että Israelissa on edelleen vahva kannatus maan jakamiseksi juutalaisten ja palestiinalaisten kesken. Eldad sanoi israelilaisten olevan niin kiintynyt kahden valtion periaatteeseen, etteivät he pysty ymmärtämään, ettei se toimi. Siksi Eldad kannattaa toisenlaista ratkaisua Israelin ja palestiinalaisten kesken. (JP, L Harkov)

4. MUSLIMIVELJESKUNTA päätti osallistua perjantaina järjestettävään suureen mielenosoitukseen Kairon Tahrir aukiolla. Protestin tarkoituksena on kiirehtiä hallituksen uudissuunnitelmien toteuttamista. Hallituksen virkailijat pyysivät mielenosoituksen järjestäjiä varmistamaan, että se pysyisi rauhallisena.
MIELENOSOITUKSELLE annettiin nimi ”Friday of Persistence” (sitkeyden perjantai). Siihen uskotaan osallistuvan miljoona ihmistä, jotka ovat menettämässä uskonsa uudistuksiin ja tapaan, jolla sotilashallitus on hoitanut maan asioita presidentti Hosni Mubarakin jälkeen. Aktivistien tyytymättömyyden listoilla ovat hallituksen määräämät mielenosoitusten hajottamiset poliisin ja sotilaitten toimesta, väärinkäytöksiin syyllistyneitten kolmen ministerin vapauttaminen ilman tuomiota sekä mielenosoittajien pahoinpitelyyn ja surmaamisen osallistuneen 10 poliisin vapauttaminen.

TORSTAINA Egyptin lainopillinen tutkimuskomitea määräsi 25 ihmistä, mukana Mubarakin avustajia, alistumaan oikeuden tutkimuksiin mielenosoituksen aikana, jolloin kameleilla ratsastavat Mubarakin kannattajat hyökkäsivät vastamielenosoittajien päälle. Syytettyjen mukana ovat entinen parlamentin alahuoneen puhemies Fathi Sorour sekä entinen parlamentin ylähuoneen johtaja Safwat Sherif.
Muslimiveljeskuntaa on syytetty vastuun välttämisestä sekä uudistusten toimeenpanossa että myös Mubarakin vastustamiseksi järjestettyjen mielenosoitusten aikana. Heidän syytetään - kieltäytyessään istumaprotesteista Tahrir aukiolla - kutsuneen niihin osallistuneita roistoiksi (thugs).

Maaliskuussa mielipidetiedustelussa 77 % kansalaisista tuki perustuslaillisia muutoksia, joilla sotilashallitukselle annetaan oikeus pitää parlamenttivaalit syyskuussa.
Väkivaltaisiksi kehittyvät mielenosoitukset ovat jatkuneet Tahrir-aukiolla. Viime viikolla yli 1000 mielenosoittajaa haavoittui poliisin ja sotilaitten ottaessa yhteen heidän kanssaan. Ne olivat pahimmat moneen viikkoon. Viranomaiset syyttävät, että niiden tarkoituksena on järkyttää Egyptin turvaa ja turvallisuutta. (JP, Oren Kessler, Reuters)

5. UUTISOTSIKOITA
- Israelin arabi-kansanedustaja Taleb A-Sanaa (UAL) vieraili juristiensa kanssa Raed Salahin luona Lontoon vankilassa osoittaakseen tukeaan hänelle. ”Salah on arabikansan johtaja, ja siten hänen pidätyksensä oli selvästi poliittinen”, hän totesi. Hän syyttää Israelia siitä, ettei se ole tehnyt mitään Salahin avustamiseksi, ”ehkä siksi, että hän on arabi”. Hän väitti, ettei Salah tehnyt mitään rikosta, vaikka häneltä oli kielletty pääsy Englantiin. Kysyttäessä, entäs ne Israelin johtajat ja upseerit, jotka voidaan pidättää Englannissa, Sanaa totesi. ”Nuo ovat sotilaita ja upseereita, jotka tekivät sotarikoksia tai antoivat käskyjä niihin. Salah ei koskaan ole antanut käskyä vahingoittaa ketään”. Tyypillistä tosiasioitten peittelyä arabitapaan. Salah tuomittiin 2008 puheistaan, joissa hän väitti juutalaisten syövän lasten vereen leivottua leipää. Viime vuonna hänet tuomittiin viideksi kuukaudeksi vankilaan hyökkäyksestä poliisin kimppuun ja sylkemisestä heidän päälleen. Hän oli mukana Mavi Marmara aluksessa viime vuoden flotilla I:n aikana. (JP, L Harkov)
- IDF tunnustaa, että se teki virheen toukokuun 30. päivänä järjestetyn massa-kokouksen yhteydessä Josefin hautakammiolla Sikemissa (Nablus). Siihen osallistui 1500 ihmistä useita viikkoja sen jälkeen, kun Ben Yoseph Vilnat ammuttiin kuoliaaksi hautakammiolla PA:n poliisien toimesta. IDF vierittää osan vastuusta poliisille, joka ei toiminut moitteettomasti tilanteen aikana. Osa osanottajista halusi pysyä haudalla yli yön, mihin IDF ei suostunut, vaan pakotti ihmiset poistumaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145533
- Vastauksen USA:ssa yleistyvään lentomatkustajien TSA-virkailijoitten käsin tehtyyn kopelointiin, joissa usein mennään kielletyille alueille kovien vastalauseitten saattelemina, terroristit ovat kehittämässä järjestelmää, jolla räjähteitä asennetaan itsemurha-terroristien ruumiiseen kirurgisella leikkauksella. Tämä on sopiva varsinkin lento-koneissa sytytettäviin räjähteisiin, koska sen ei tarvitse olla kovin suuri. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145526
- Maan-uutistoimiston raportin mukaan PA:n korruptiota tutkiva komitea vaatii parlamentaarisen immuniteetin poistamista useilta ministereiltä, joita se aikoo tutkia epäiltyinä hallinnollisista virheistä, vääristä palkkauksista ja budjetin määrärahojen ohjaamisesta omille tileilleen. Nimiä ei haluta julkistaa, mutta komitea sanoo tutkineensa 80 tapausta tammikuusta lähtien ja palauttaneensa 5 miljoonaa USD PA:n kassaan. Summaa pidetään kuitenkin vasta pisarana sangollisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145521
Sunnuntain raportti viivästyy päivän kestävän sähkökatkoksen vuoksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019