KESKIVIIKKO 06.07.11

1. ISRAELIN ja Turkin viranomaiset työskentelevät kelloa vastaan voidakseen tasoittaa flotilla I:n yhteydessä Mavi Marmaran murhenäytelmän aiheuttamat tunneryöpyt ja poliittiset vastakohtaisuudet ennen YK:n valmisteleman raportin julkistamista. Israelin hallitus lähetti varapääministeri Moshe Yaalonin Palmerin tiiminsä tueksi New Yorkiin. Aikaa ei ole paljon, sillä YK:n raportti on tarkoitus julkistaa huomenna, seitsemäs heinäkuuta. Neuvotteluja kiirehditään siksi, että YK:n raportti voi syventää maitten välisiä erimielisyyksiä, joissa kansallinen kunniantunto ja häväistys näyttelevät pääosaa.
Turkin puolelta asiaa penkovat Ozden Sanberk sekä Turkin ulkoministeriön alivaltiosihteeri Feridun Sinirlioglu. Paneelin neljäs jäsen Colombian entinen presidentti Alvaro Uribe.
YK:n paneelin johtaja Geoffrey Palmer sanoo julkistavansa komiteansa raportin torstaina riippumatta siitä, ovatko Turkki ja Israel pystyneet tasoittamaan erimielisyytensä.
Raportin merkitystä lisää tieto, että sen julkistamisen jälkeen kummankaan maan on vaikea esittää eriäviä mielipiteitä.

Turkki pyysi raportin julkistamisen siirtoa alkuperäisestä aikataulusta toukokuun 15:sta päivästä. Raportin uskotaan tunnustavan Israelin laillisen oikeuden puolustautua, myös Gazan merisaarron yhteydessä, mutta samalla syyttäen Israelia liiallisen väkivallan käytöstä. Turkki on vaatinut virallista anteeksipyyntöä ja kompensaatiota uhreille tai heidän omaisilleen, mistä Israel on kieltäytynyt. Sen sijaan Israel tarjoaa kompensaatiota ehdolla, ettei se anna oikeutta jälkivaatimuksiin, sekä ihmishenkien menetyksen valittamista ilman anteeksipyyntöä.
JP:n artikkelin mukaan paneelin kokoonpanoon lisätty Moshe Yaalon liittyy Netanyahun laskelmiin, että se helpottaa sopimuksen myymistä hallitukselle ja kansalle.
Puolustusministeri Ehud Barak kiirehtii sopimuksen syntymistä, koska hänen mielestään Turkki on alueellinen vaikuttaja, ja hyvät suhteet sen kanssa ovat maan etujen mukaisia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228106

2. LÄHI IDÄN kysymyksiä on tarkoitus käsitellä YK:n turvallisuusneuvostossa heinäkuun loppupuolella, kertoo Saksan lähettiläs Peter Wittig lisäten, että alustavan aikataulun mukaan keskustelut asiasta aloitetaan 26. heinäkuuta.
”Uskoakseni se antaa tilaisuuden tarkastella eri mahdollisuuksia, joita voi nousta koskien Palestiinan valtion perustamisesitystä”, sanoo Peter Wittig, joka toimii YK:n turvallisuus-neuvoston presidenttinä. Hän viittasi ”kvartetin” seuraavaan kokoukseen 11. heinäkuuta, jossa voidaan esitellä uusia vaihtoehtoja. USA tiettävästi laatii omaa suunnitelmaansa rauhankeskustelujen aloittamiseksi Israelin ja PA:n välillä. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas vakuuttaa, että jos luotettavat rauhankeskustelut aloitetaan, PA:n YK:lle tekemä esitys Palestiinan valtion perustamiseksi voidaan peruuttaa.

PALESTIINALAISKYSYMYKSEN ulkopuolella YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon sanoi, ettei hän voi antaa pitävää päivämäärää, jolloin flotilla I:n kysymystä koskeva raportti julkistetaan.
Hän selitti, ettei kysymyksen tutkiminen ole vielä siinä pisteessä, jossa raportti voitaisiin julkaista, mutta lupasi ilmoittaa, kun se varmistuu.
Ban ki-Moon asetti Uuden Seelannin pääministerin Geoffrey Palmerin johtaman paneelin tutkimaan 2010 sattunutta flotilla I:n Gazan saarron murtamisyritystä, mikä johti IDF:n sotilaitten laivasaattueen lippulaivan Mavi Marmaran valtaamiseen sen kieltäydyttyä seilaamasta Ashdodin satamaan flotillan muitten alusten tapaan. Valtaaminen kehittyi väkivaltaiseksi, jossa IDF:n merivoimien kommandojoukot joutuivat henkensä pelastamiseksi ja siepatuksi joutumisen pelosta turvautumaan aseisiinsa surmaten 8 turkkilaista ja yhden turkkilaista syntyperää olevan USA:n kansalaisen. Aluksen aktivistit vakuuttivat laivan vievän avustuksia Gazaan, mutta tutkittaessa siitä ei löydetty avustuksia. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=228103

3. SYYRIAN suorittamien ihmisoikeuksien rikkomiset ovat jokaisen nähtävissä, jonka vuoksi Amnesty International, ihmisoikeusjärjestö, vaatii asian käsittelemistä YK:n kansainvälisessä rikosoikeudessa. Järjestön antamassa lausunnossa syytös esitetään hyvin varovaisessa muodossa: ”Amnesty International arvioi, että rikoksia on voitu suorittaa Tel Kalakhissa, ja ne voivat olla laadultaan rikoksia ihmisoikeuksia vastaan, koska niiden on havaittu olevan osa laajempaa ja myös järjestelmällistä hyökkäystä siviiliväestöä vastaan”.
Raportissa kerrotaan ”tuhoisasta turvallisuusoperaatiosta, jonka aikana lukuisia ihmisiä pidätettiin ja kidutettiin mielivaltaisesti, myös jo haavoittuneita ihmisiä, jotka osallistuivat presidentti Bashar Assadin vastaiseen mielenosoitukseen”.

SOTILASOPERAATIO Tel Kalakhissa suoritettiin muutaman päivän aikana toukokuun puolivälissä. Tietoja tapahtumista saatiin silminnäkijöiltä Libanonista sekä puhelimen välityksellä Turkin pakolaisleiristä, jonne he olivat paenneet taisteluja pakoon.
Amnesty International järjestön Lähi Idän ja Pohjois-Afrikan apulaisjohtaja Philip Luther totesi, että silminnäkijöiltä saadut tiedot tapahtumista Tel Kalakhissa antavat kuvan järjestelmällisestä, kohdistetusta pahoinpitelystä vastarinnan murskaamiseksi. ”Useimmat raportissa esitetyt rikokset kuluvat kansainvälisen rikosoikeuden piiriin, mutta YK:n turvallisuusneuvoston tulee esittää Syyrian kysymys ensin oikeuden syyttäjälle.”
Syyriassa väkivaltaisiksi kehittyneet mielenosoitukset ovat jatkuneet 14 viikon ajan. Syyrian aktivistien mukaan armeijan sotilaat ovat surmanneet yli 1300 siviiliä, samaan aikaan viranomaiset sanovat viidensadan turvallisuusmiehen menettäneen henkensä.

Silminnäkijät kertovat, että mielenosoitusten alkaessa Tel Kalakhissa 14. toukokuuta sotilaat ampuivat yhden mielenosoittajan ja tulittivat myös häntä hakemaan tullutta ambulanssia. Ihmiset alkoivat paeta kaupungista, mutta sotilaat tulittivat heitä selkään.
Lukuisia ihmisiä pidätettiin ja kidutettiin. Yksi kidutusmuoto oli sitoa ihminen käsistään vaaka-tankoon siten, että hänen varpaansa ulottuivat maahan. Tätä kutsutaan haamuasennoksi, ja uhri joutui kärsimään sitä pitkiä aikoja, kertoi eräs kidutuksen uhri lisäten, että sotilaat kiduttivat heitä samalla antaen sähköshokkeja ruumiiseen, myös sukuelimiin. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=228089

Syyrian armeija jatkaa kuitenkin mielenosoittajien veristä metsästämistä ulkomaisista syytöksistä välittämättä. Eilen raportoitiin 14 mielenosoittajan saaneen surmansa Hamasin kaupungissa, jota piirittää 60 panssaria ja runsaat sotilasjoukot. Homsin kaupungissa sotilaitten raportoidaan surmanneen 9 aseetonta siviiliä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145470

4. PALESTIINALAISET suunnittelevat aloittavansa kolmannen intifadansa syyskuun jälkeen, olkoon sen valtioesityksen kohtalo mikä tahansa. Näin arvioi Yleisten asiain Jerusalemin keskus raportissaan, jonka räätälöi keskuksen arabiasiain asiantuntija Pinhas Inbari.
Inbar kirjoitteli aluksi vasemmistolaisen Mapam puolueen päivälehteen Al Hamishmar, mutta kuten INN toteaa artikkelissaan, Inbari on aina ollut realistinen käsitellessään arabiasioita.

INBARI kirjoittaa, että varmistettuaan valtionsa perustamisen YK:ssa ja samalla mitätöiden kuuden päivän sodan tulokset, palestiinalaiset siirtyvät vaiheittaisen strategiansa mukaisesti seuraavaan vaiheeseen eli itsenäisyyssodan mitätöimiseksi. Tämä tarkoittaa sitä, että he alkavat vaatia YK:ta toteuttamaan päätöksensä vuodelta 1947, jolla maa oli tarkoitus jakaa.

Samaan aikaan palestiinalaiset aloittavat väkivalta-aallon, jota kutsutaan Mahmoud Abbasin intifadaksi. Hamasin edustaja Gazassa, Ahmad Abu Ruteima, selittää, ettei päämääränä ole 1967 sotaa edeltävät aselepolinjat, vaan Israelin asteittainen tuhoaminen. Hän viittaa Ehud Barakin tunnustukseen, ettei IDF pysty hallitsemaan joka taholta tulevia ihmismassoja.
PLO:n vallankumousneuvoston kokenut jäsen Hatem Abd al-Qader selittää, että YK:n päätöksen jälkeen syyskuussa PA hajotetaan, mikä antaa palestiinalaisille vapaat kädet aloittaa väkivalta Israelia vastaan. Uusissa vaaleissa valitaan uusi nuori johtaja, joka mitätöi Oslon sopimukset. Siten palataan lähtötilanteeseen ennen Israelin itsenäisyyttä.

Raportissa todetaan, että PA vastustaa henkeen ja vereen aluevaihtoja ns. israelilaisen kolmion alueella, jossa asuu voimakas Israelin arabiväestö. Palestiinalaiset katsovat tuon väestön toimivan ponnistuslautana hyökkäykseen Israelin sisällä Israelin tunkemiseksi 1947 YK:n määrittelemille linjoille ja etemmäs. Lisäksi sitä väestöä voidaan käyttää verukkeena vaatimuksille paluuoikeudesta pakolaisleireissä asuville palestiinalaisille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145447

5. UUTISOTSIKOITA
- Juutalainen vähemmistöryhmä, erikoislaatuinen Natutei Karta, joka tunnetaan mustista polvihousuistaan ja pitkistä takeistaan sekä korkeista karvareunaisista lakeistaan, asettui Lontoossa tukemaan sheikki Raad Salahin oikeustaistelua saada jäädä maahan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145435
- Fatah nimesi kaksi nuorten pesäleiriä pahimman naisterroristin Dalal Mughrabin mukaan. Tämä terroristi johti palestiinalaisryhmää, joka rantautui Välimeren rannalle 1978 ja valtasi siviilibussin täynnä ihmisiä. IDF:n sotilaat seurasivat bussia ja pysäytti sen vaatien terroristeja antautumaan. Syntyneen tulitaistelun aikana menehtyi 37 ihmistä, mukana 12 lasta. Kesäleirit järjestää nuorisojärjestö komealla nimellä ”Leijonan pennut ja kukat”. Toiset kaksi leiriä nimetään Abu Jihadin mukaan, joka suunnitteli Mughrabin terrori-iskun ja toimi PLO:n puheenjohtajana. Leireistä ja niiden nimeämisestä ilmoitettiin ylpeästi PA:n Al-Hayat Al-Jadida lehdessä, jotka käänsi Palestinian Media Watch (PMW). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145471
- Siviilihallinto antoi määräyksen laittomasti rakennetun arabitalon tuhoamiseksi Gush Etzionissa. Tämä on kuitenkin pieni voitto taistelussa arabien laitonta rakentamista vastaan Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145453
- YK:n julkistamassa raportissa nakba-päivän väkivaltaisesta yrityksestä tunkeutua Libanonin puolelta Israeliin 15. toukokuuta väitetään IDF:n tulittaneen kovilla mielenosoittajia surmaten 7 siviiliä ja haavoittaen 111. Israelin ulkoministeriö esitti vakavan vastalauseen raportin valheellisuuden ja vihamielisen asenteen vuoksi. Ulkoministeriö lopetti samalla kaiken yhteistoiminnan YK:n asettaman koordinoijan Michael Williamsin kanssa, joka laati raportin. Tuossa tilanteessa Libanonin armeija tulitti siviilejä, jotka tungeksivat kohti raja-aitaa. Raportin mukaan protestiin osallistui 8000 – 10 000 ihmistä, jotka tulivat miinakentän yli poistaen 23 miinaa. He pommittivat IDF:n sotilaita kivin ja petrolipommein. Raportissa tunnustetaan mielenosoittajien rikkoneen YK:n päätöstä 1701, mutta ”pääsyyllinen oli IDF”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/145471

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021