TIISTAI 03.05.11

1. AAMUN lehdet kertovat kissankorkuisin otsikoin lähes 10 vuotta etsityn terroristin Osama bin Ladenin kuolemasta USA:n Navy Seal erikoisjoukkojen hyökkäyksessä hänen asuintaloonsa, jossa hän oli asunut 3 vuotta, tehdyssä operaatiossa Abottabadin pienessä kaupungissa vain sadan metrin päässä sotilasakatemiasta. Operaation suorittaneille joukoille annettiin selkeä käsky: Tappakaa hänet. Obaman neuvonantaja terrorismissa tosin yrittää vakuuttaa, että hän olisi pitänyt parempana saada hänet elävänä, mutta 40 minuuttia kestäneen tulitaistelun kiivaudessa siihen ei ollut mahdollisuutta.
Presidentti Barack Obama käytti tilaisuutta hyväkseen yrittäen saada teloituksesta irti kaiken sen propagandahyödyn, mitä se saattoi antaa hänen ryvettyneen imagonsa puhdistamiseksi. Täytyy muistaa, että hän on jo aloittanut vaalikamppailunsa, eivätkä gallupit lupaa hyvää.

USA:N Pentagonin taholta vakuutetaan, ettei Pakistanin hallitusta informoitu operaatiosta etukäteen, mutta Pakistanin tiedustelun taholta todetaan, että se toimi yhteistyössä USA:n viranomaisten kanssa. USA:n taholta myös vakuutetaan, että DNA-näytteiden mukaan, joita verrattiin hänen siskoltaan saatuihin näytteisiin, surmansa saanut mies oli ilman epäilyksiä etsitty Bin Laden. Jotkut ihmettelevät, miten DNA-tulokset saatiin 24 tunnin sisällä, sillä yleensä niiden tutkiminen ja vertaaminen vie paljon pitemmän ajan. Pentagon harkitsee valokuvien julkistamista surmatun ruumiista ja hänen merihautaamisestaan.
Bin Ladenin hautaaminen mereen on toinen kiperä asia, jossa Pentagon toimi ehkä turhan hätäisesti. Egyptin johtavan muslimiyliopiston Al Azharin korkea sunnineuvosto antoi julkilausuman, jossa se tuomitsee bin Ladenin hautaamisen mereen, koska se on vastoin islamin sääntöjä ja ihmisoikeuksia. Pentagon puolustautuu sanoen, että ruumiille suoritettiin islamin uskon mukainen hautausseremonia ennen ruumiin laskemista mereen.
Jotkut epäilevät USA:n julkistamia tietoja, ettei Ladenin rakennukseen ollut puhelinyhteyksiä, sillä valokuvien perusteella siellä oli runsaasti erilaisia johtoja ja myös rikottuja atk-laitteita. Bin Laden kärsi munuaissairaudesta ja hän tarvitsi siihen jatkuvaa hoitoa.
http://www.debka.com/article/20898/
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143857

2. UUTISSÄHKEIDEN mukaan USA:ssa vallitsee suorastaan ekstaattinen tunnelma kauan etsityn ja vihatun terroristin surmaamisesta, mutta Israelissa uutisiin suhtaudutaan varovaisesti, ei siksi, etteikö Bin Laden ollut ansainnut kohtaloaan, vaan siksi, että Israel voi joutua kokemaan sen seuraukset verisemmin kuin USA tai Eurooppa.
Hamasin johtaja Ismail Haniyeh tuomitsi Bin Ladenin teloituksen kutsuen häntä ”pyhäksi taistelijaksi”. Hamasin toinen johtaja Ismail al-Ashgar kutsui bin Ladenia vaatimattomaksi mujahediksi, uskonnolliseksi taistelijaksi, joka luopui miljoonistaan antautuakseen taisteluun NL-joukkoja vastaan Afganistanissa ja jatkaen sitä toista islamin vihollista USA:ta vastaan.
Jerusalemin Silwanin kaupunginosassa arabit järjestivät eilen spontaanin mielenosoituksen, jonka aikana poliiseja kivitettiin ja hyökättiin heidän autojaan vastaan.

KANSAINVÄLISEN Jihadin johtajat vakuuttavat, ettei taistelu lännen saastuttavaa vaikutusta vastaan lopu tähän, vaan sitä jatketaan uudella innolla ja se ulotetaan USA:n sisälle.
Toisten uutisten mukaan al-Qaida on piilottanut ydinaseita Eurooppaan, jotka laukaistaan, jos Bin Laden saa surmansa länsivaltojen toimesta. Näitä tietoja on mahdotonta tarkistaa, mutta sekä USA:ssa että monissa Euroopan maissa ja Israelissa on annettu varoitukset potentiaalisista hyökkäyksistä ja nostettu valvontaa ja valmistauduttu niiden varalle.
Saksassa eräs TV-yhtiö vertasi bin Ladenin teloitusta Hitlerin kuolemaan todeten, että molemmat päättivät päivänsä toukokuun 1.päivänä. Liekö yhteensattuma vai järjestetty, että pahimpana terroristina pidetyn miehen surmaaminen julkistettiin juutalaisten holokaust muistojuhlien aikana.
Aiemmin kerrottiin, että bin Laden käytti vaimoaan ihmiskilpenä operaatiossa, mutta Obaman terrorismin neuvonantaja John Brennan kieltää tämän todeten, että vaimo kuollut operaatiossa. Valkoisen Talon henkilökunta seurasi operaatiota TV-n kautta.
http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=218932
NU:n kansanedustaja ilmaisi monien israelilaisten tunteet todetessaan, että Israel tulee saamaan iskuja operaation vuoksi, ja että Obaman suosio USA:ssa nousee hetkeksi onnistuneen operaation vuoksi laskeutuakseen pian ennalleen. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=218880
3. USA voinee lopulta saada kiitosta onnistuneesta operaatiosta Osama bin Ladenin eliminoimiseksi, mutta NATO:n nimissä tehty ilmahyökkäys Libyan presidentti Muammar Gaddafin perhettä vastaan on herättänyt laajan tuomion jopa länsimaissa. Sitä on pyritty puolustelemaan selittäen sen tarkoituksena olleen iskeä sotilaallisia operaatioita tukeviin laitoksiin, mutta tämä lienee selvä ja kiertelemätön valhe, mitä NATO ei hakua tunnustaa.
Muammar Gaddafin nuorimman pojan Saif al-Arabin ja hänen kolmen poikansa hautajaisiin osallistui tuhansia ihmisiä Tripolissa. Muammar itse ei osallistunut, mutta hänen tärkein poikansa Saif al-Islam oli mukana mustiin vaatteisiin pukeutuneena. Parituhatta hautajaisiin osallistunutta kansalaista heilutti Libyan lippuja ja kuolleen Saif al-Arabin kuvia ja huudellen Gaddafia tukevia iskulauseita: ”Me kaikki olemme Gaddafin Libya”.

MAANANTAINA tuhansia ihmisiä osoitti mieltään Tripolin kaduilla hyökkäillen länsimaitten lähetystöjä vastaan, joista varsinkin USA:n, Ranskan ja Englannin olivat heidän kohteinaan. Libyalaiset viranomaiset syyttivät Libyaa vastaan taistelevia länsimaita Muammar Gaddafin teloitusyrityksestä. Yhä laajeneva kritiikki kohdistuu siihen että hyökkäyksiä johtavat maat Ranska ja Englanti ovat ylittäneet YK:n antaman mandaatin suojella siviilejä. Tähän syyttelevien kuoroon osallistui myös Etelä Afrikan hallitus. Turkki kotiuttaa lähetystö-henkilökuntansa Libyasta ”turvallisuussyistä”. Turkki tarjoaa välityspalvelujaan.
Englantilainen Independent lehti syytti liittolaismaita karkeasta strategisesta virheestä iskiessään Gaddafin huvilaan, koska se antaa maailmalle kuvan konfliktista Gaddafin ja länsivaltojen välillä, mikä jättää Libyan vapaustaistelijat sivustakatsojiksi ja länsimaitten ilmaiskut uudeksi sotilas-operaatioksi islamilaista maata vastaan.

MISRATAN kaupunki on noussut kohteeksi, jossa verisimmät taistelut nyt käydään. Libya on tiettävästi miinoittanut sen satama-aluetta estäen avustuslaivojen pääsyn satamaan. Kapinalliset syyttävät, että heidät on unohdettu Gaddafin joukkojen armoille eivätkä liittoutuneitten lentokoneet avusta heitä. Libyan joukot tulittavat raketeillaan Misratan satamaan tullutta alusta väittäen sen tuovan aseita kapinallisille.(JP Lin Noueihed)

4. UUTISOTSIKOITA
- IDF salli eilen tuhannen rukoilijan pääsyn Joosefin haudalle, mutta mukana olleiden mukaan 150 ihmistä jäi pois busseista, joita ei ollut tarpeeksi. Nämä 150 suunnistivat haudalle jalkaisin, jonka aikana arabit kivittivät heitä. IDF sanoo rekisteröineensä muutamia vammautumisia. Osa rukoilijoista kieltäytyi lähtemästä haudalta vaatien, että IDF:n tulee ottaa hautakammio valvontaansa estääkseen arabien toistuvan vandalismin. Syntyneen nujakan aikana yksi palvojista haavoittui ja hänet vietiin sairaalaan. 35 ihmistä pidätettiin ja heidät vietiin Arielin poliisiputkaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143864
- Fatah ja Hamas ovat muodostaneet yhteisen komitean, joka suunnittelee 15. toukokuuta järjestettäviä marsseja Israelia kohti kaikista rajanaapureista. Tämä 15. päivä läntisen kalenterin mukaan on Israelin 63. vuosipäivä, jota arabit kutsuvat nimellä ”nagba”, katastrofi. Tri Zakaria al-Agha PLO:n hallituksesta kertoo, että komitean tehtävänä on valmistella kaikkien kansallisten ja uskonnollisten yhteinen keskitetty marssi kaikista rajanaapureista. Siihen osallistuvat arabit ja heitä tukevat ulkomaiset myötäilijät. Internetissä marssia kutsutaan kolmannen intifadan alkamiseksi. Egyptin viranomaiset ovat Maan-uutistoimiston mukaan huolissaan marssista, sillä kansalliset ryhmät Egyptissä suunnittelevat lähtevänsä El Arishin kaupungista 14. toukokuuta kohti Israelia sekä maitse että meritse. Egyptin armeija Siinailla on asetettu hälytysvalmiuteen ja se pyrkii estämään heidän pääsynsä Siinaille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143863
- Iranin Press-TV kertoi lähetyksessään maanantaina, että IAF on sijoittanut useita koneitaan Irakin lentokentille valmistellen iskuja Irania vastaan. Sekä Israel, USA että Irak ovat torjuneet tiedot perättöminä. Uutisen mukaan F15, F16, F18 ja F22 koneita sekä tankkauskone KC10 on sijoitettu irakilaisille lentokentille. USA ilmoittaa, että Iranin syytös on naurettava jos siksikin, ettei Israelilla ole F18 ja F22 koneita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143856
- AvigdorLiebermanin syytösuhkasta huolimatta Israel Beitenun kannatus on noussut uuteen korkeuteen. Jos vaalit pidettäisiin nyt, puolue saisi 18 kansanedustajaa (nyt 15); Likud saisi 29 (26) edustajaa; Kadima 26 (29); Meretz 4 (3); arabipuolueet 10; Shas 11 (11) ja UTJ 5 (5). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143844
- Arabiliiton pääsihteeri Amr Moussa on Charney Reseach tutkimuksen mukaan edelleen suosituin presidenttiehdokas Egyptin seuraavissa vaaleissa. Hän saisi 37 %.n kannatuksen, lähes kaksi kertaa enemmän kuin sotilasneuvoston johtaja marsalkka Hussein Tantawi. Moussa tunnetaan herkeämättömänä Israelin ja USA:n vastustajana ja arvostelijana, mikä voi osittain selittää hänen kansansuosionsa, sillä Egyptissä yleinen mielipide on lujasti Israelin vastainen eikä USA ole suosittu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143843
- Fatahin ja Hamasin sovinto voi tulla palestiinalaisille kalliiksi, sillä lännessä suosittu entinen Maailmanpankin virkailija Salaam Fayad menettäisi paikkansa ja USA tulisi luultavasti keskeyttämään palestiinalaisten tukemisensa. Obaman ja Abbasin välit ovat hiertyneet pahasti Abbasin kritisoidessa USA:n presidenttiä petollisuudesta ja siitä, että tämä houkutteli hänet vaatimaan kovia lisävaateita Israelilta uskotellen pystyvänsä vääntämään Netanyhaun kättä niille suosiollisiksi. Nyt Abbas valittaa jääneensä yksin puunlatvaan, jonne molemmat kipusivat, mutta sitten Obama laskeutui alas vieden tikapuut mennessään. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/palestinian-pm-s-future-uncertain-as-hamas-and-fatah-move-toward-unity-1.359582

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020