TORSTAI 21.04.11

1. SYYRIAN presidentti Bashar Assadin suostumus poistaa vuodesta 1963 jatkunut poikkeustila ja muutamat vähemmän tärkeät lupaukset eivät tyydyttäneet mielenosoittajia, jotka menetettyään pelon kovista otteistaan tunnettua poliisia ja turvallisuusjoukkoa kohtaan uhmaavat kohtaloaan ja tulevat kaduille osoittamaan mieltään vaatien todellisia muutoksia, ennen kaikkea vapautta sekä Baath-puolueen ja Alawite-klaanin yksinvallan lopettamista.

ILMEISENÄ tarkoituksena tyynnytellä mielenosoittajia Banian kaupungissa turvallisuuspoliisin komentaja erotettiin, kuten maan ihmisoikeustarkkailija kertoi. Viime viikon aikana turvallisuusjoukot surmasivat Baniassa 5 siviiliä. Erotettu komentaja Amjad Abbas oli silminnäkijöitten mukaan henkilökohtaisesti Baidan kadulla pahoinpitelemässä siviilejä.
Turvallisuusjoukot eristivät Banian muusta maasta viime viikolla mielenosoitusten jälkeen ja aseistettujen jengien hyökättyä kaupungin sunni-moskeijaa suojelevia miehiä vastaan.
Damaskoksen Zabadani lähiössä mielenosoituksia jatkui yli yön. He vaativat vapautta ja Bashar Assadin vallan lopettamista Tunisian ja Egyptin esimerkin mukaan.

Mielenosoituksia oli myös Jablassa rannikolla, jossa mielenosoittajat istuivat kaduilla estäen liikennettä; naisten mielenosoitus Barzehissa Damaskoksessa sekä yön aikana kynttilä-kulkue pääkaupungin Tel-alueella.
Aleppossa, maan toiseksi suurimmassa kaupungissa, Assadia tukevat jengit hajottivat pienen mielenosoituksen yliopistossa pahoinpidellen opiskelijoita ja pidättäen heistä 37.
Homsin kaupungin arvostetut henkilöt kirjoittivat vetoomuksen armeijalle, että se ”kunnioittaisi kaupungin kulttuuriperintöä eikä vuodattaisi arvostettujen syyrialaisten verta”.
Vuoden 1963 vallankumouksesta voimassa ollut hätätila antoi turvallisuusjoukoille vallan hiljentää eri tavoin ajattelevat mielivaltaisin pidätyksin ja kieltäen kaikki yli 5 henkeä käsittävät kokoontumiset sekä pitämällä suljettuja oikeudenkäyntejä, joissa pidätettyjä tuomittiin vankiloihin ilman hyväksyttyä oikeudenkäyntiä, kuten asianajajat toteavat. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217336

2. YAACOV LAPPIN toteaa JP:n artikkelissaan, ettei Bashar Assadin vallan kaatuminen näytä olevan välitön, mutta jos sellainen tapahtuu, se voi aiheuttaa eri etnisten ryhmien väliset veriset selvittelyt viitaten israelilaisiin asiantuntijoihin. Nämä vastakohtaisuudet ovat olleet piilossa Assadin dynastian pitämän ankaran kurin ansiosta, mistä Homsin kaupungin 20 000 – 30 000 asukkaan surmaaminen Hafez Assadin valtakaudella on kammottava esimerkki.
Tel Avivin Yliopiston Lähi Idän ja Afrikan historian professori Eyal Zisser toteaa, että Damaskoksen ja Aleppon alueille keskittynyt maan valtaväestö ei ole vielä määritellyt kantaansa mielenosoittajiin, vaan ”seuraa tilanteen kehitystä aidalla istuen”, pelätessään tuntematonta, anarkiaa, mikä voi seurata. Hänen mielestään tilanne ei ole vielä kypsä tämän kansaosan nousulle Assadin valtaa vastaan.
Toiseksi Zisser toteaa, että 40 % kansasta kuuluu eri etnisiin ryhmiin, mikä vaikeuttaa äärimuslimien kuten Muslimiveljeskunnan mahdollisuutta kaapata valta maassa. Hänen mielestään ne ovat poliittisia voimia, mutta niiltä puuttuu organisoitu järjestelmä.

LÄNSIVALTOJEN ja Israelin kanta suhteessa Assadin valtaan Syyriassa on sekin selkiytymätön. Kaikki ovat tietoisia Bashar Assadin kansan vapauden mielivaltaisesta alistamisesta, mutta ”hän on saatana, jonka tunnemme”, vastakohtana sille, mikä voisi tulla hänen tilalleen. Siksi USA:n ulkoministeri Clinton puhuu kauniisti, miten Bashar Assad sentään on jonkinlainen uudistaja, ja Israel toteaa tyydytyksellä, että Syyrian vastainen raja on ollut täysin rauhallinen. ”Assad tukee Hizbullahia ja Hamasia ja on Iranin talutusnuorassa, mutta sittenkin parempi niin, kuin ääri-islamin hallitus”. Moshe Yaalon toteaa, että vaikka Bashar Assad pysyikin vallassa, auktoriteetin pelko on poistunut kansan parissa, eikä mikään voi olla enää sama kuin ennen. Mutta Yaalon toteaa, Bashar Assad ei ole missään vaiheessa ole kasvattanut kansaansa rauhan aatteelle kuten hänen isänsä Hafez Assad teki.

BAR ILAN yliopiston tohtori Mordechai Kedar, jonka erikoisala on Syyria, Tukee Zisserin kantaa, että Syyrian yhtenäisyys voi hajota Baath-puolueen menettäessä valtansa. Hänen mielestään Muslimiveljeskunta ei Syyriassa ole puolue vaan idea, joka elää salassa.
Kedar sanoo, että viimeaikaisten tapahtumien valossa kaikki, mitä tiesimme Syyriasta, on vanhentunut ja on päivitettävä uudelleen. Hän näkee asian näin: Jos Assad kaatuu, muslimit ajavat alaviitit väkivalloin maan länsiosan vuoristoon, jossa on heidän kotipaikkansa. Syyria tulisi jakautumaan kuuteen osaan, hän arvioi: Alaviitit lännessä; Kurdit pohjoisessa kuten Irakissa; Druusit etelässä; Beduiinit Dir al_zur alueella; Sunnimuslimit Damaskoksessa ja Aleppossa, kukin omana pienvaltionaan.
Kedar toteaa, että Syyrian kansa on kateellinen siihen, mitä tapahtui Tunisiassa ja Egyptissä, mutta pelkäävät, että Bashar Assad voi Gaddafin tavoin alkaa teurastaa omaa kansaansa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=217338

3. PÄÄMNISTERI Netanyahun lupaus pitää tärkeä linjapuhe USA:n kongressille toukokuun lopulla on saanut Israelissa kärkeviä huomioita. Toiset pelkäävät hänen tekevän yksipuolisia lupauksia myönnytyksistä, joista ei ole keskusteltu hallituksessa eikä Likudin sisällä.
Toisten mielestä ei ole oikea tapa esitellä maan kannalta tärkeitä poliittisia suunnitelmia ulkomaan kongressissa. Netanyahu pitänee puheen Knessetin kesäkauden avajaisissa toukokuun 16. päivänä ennen Washingtonin matkaansa, mutta tuskin hänen puheensa on tyhjentävä eikä hän voine käsitellä siinä asioita samalla tavoin kuin puhuessaan kongressille.

JOURNALISTIT Israelissa valittavat, että Netanyahu ei anna heille mahdollisuutta haastatteluihin, mutta hän antaa niitä ulkomaisille uutistoimistoille.
USA:n ulkoministeriön edustaja Mark Toner sanoi lehdistötilaisuudessa vastatessaan journalisti kysymykseen siitä, mitä hän ajatteli kongressin puhemiehen John Boehnerin kutsusta Netanyahulle puhua kongressille, että on tärkeää lainsäätäjien kuulla hänen puhuvan tärkeistä asioista. Kysyjän laajentaessa kysymystään, onko USA:n hallitus tietoinen, mistä Netanyahu tulee puhumaan ennen sen esittämistä lainsäätäjille, Toner totesi, että hallitus on kiinteässä yhteydessä Israelin hallituksen ja Netanyahun toimiston kanssa.

NETANYAHUN uskotaan pyrkivän esittämään suunnitelman, jolla hän saisi diplomaattisen aloitteen PA:n käsistä sen jääräpäisesti ajaessa omaa ohjelmaansa viedä Palestiinan valtion perustaminen YK:n turvallisuusneuvoston päätettäväksi syyskuussa perustuen 1949 aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem. Toner totesi, ettei USA ole pidättänyt omaa mielipidettään, vaan vastustaa julkisesti PA:n yksipuolisia toimia, koska se ei ole hyvä idea eikä millään tavoin auta rauhanprosessia.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217320

USA:n ulkoministeri Hillary Clinton sanoi PBS:n haastattelussa keskiviikkona, että USA vastustaa PA:n yksipuolisen aloitteen viemistä YK:n käsittelyyn ja vaati rauhankeskustelujen välitöntä jatkamista. Hän sanoi, että presidentti Obama jatkaa molempien osapuolten painostamista suotuisan ilmapiirin luomiseksi keskusteluille.
Cliton painotti, että keskustelut Israelin ja PA:n välillä ovat ainoa hyväksyttävä tie sovintoon.
http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=217361

4. UUTISOTSIKOITA
- YK:n ihmisoikeusneuvostoa vaaditaan pitämään ensi viikolla erityisistunto, jossa käsitellään hallitusten tapaa murskata kansan parista nousseita protesteja Lähi Idässä ja Pohjois-Afrikassa. 16 allekirjoittajaa tarvitaan tällaisen istunnon järjestämiseksi. Istunnon nimeksi on esitetty: ”Ihmisoikeuksien kunnioittaminen ja suojeleminen äskeisten rauhallisten protestien yhteydessä.” Diplomaatit ennustavat, että keskustelujen huomion kohteina tulevat olemaan maat: Egypti, Tunisia, Libya, Jemen, Bahrain ja Syyria, joissa hallitukset ovat väkivaltaisesti murskanneet rauhallisia mielenosoituksia. Islamilainen Konferenssi ilmoittaa, ettei se tue tällaisen istunnon järjestämistä. Pakistanin lähettiläs YK:ssa Zamir Akram syytti istunnon järjestäjiä kaksinaismoraalista todeten, että OIC voisi koska vain pitää tällaisia istuntoja ja keskustella Israelin ihmisoikeuksien rikoksista. (JP, Jordana Horn)
- Jonathan Pollardin vaimo Eshter Pollard sanoo olevansa haavoitettu USA:n presidentti Obaman hiljaisuudesta vaatimuksiin vapauttaa hänen puolisonsa, jota USA on pitänyt tarkoin vartioidussa erikoisvankilassa yli 25 vuotta. Hän sanoo, että Obama herjaa hiljaisuudellaan myös Israelin kansaa. Hän vihjaa, että Obama on nostanut Jonathanin vapautusasian hänen ja Netanyahun väliseksi kysymykseksi, koska he eivät tiettävästi pidä toisistaan. (JP, Gill Hoffam)
- Obaman läheisenä tunnettu journalisti Helen Thomas, joka joutui eroamaan esitettyään Israelia koskevia perättömiä syytöksiä, perui osanottonsa AIRPAC:in tilaisuuteen, jossa hänen oli määrä puhua, lukuisten valitusten vuoksi. (JP)
- BBC katsoo keskiviikkona julkistamassaan dokumentissa, että sen ns. flotilla-välikohtausta Välimerellä koskeva uutisointi oli oikea ja puolueeton. Harvinaista kylläkin, että BBC:n ohjelmia välikohtauksesta pidettiin Israelille myönteisinä, minkä johdosta sille tulvi vastaväitteitä ja kriittisiä huomioita. (JP, Jonny Paul)
- Asianajaja Acresta pidätettiin epäiltynä tietojen vuotamisesta islamilaiselle terrori-ryhmälle. Asianajaja Suhir Ayoub on epäiltynä tietojen välittämisestä Gazassa olevalle Mahajat El Kuds ryhmälle, jolla on yhteyksiä Islamic Jhadin kanssa sen terroristien kanssa, jotka kärsivät tuomioitaan Israelin vankiloissa. Naisasianajajan kerrotaan saaneen luvan vierailla vankiloissa väittäen väärin perustein edustavansa vankeja oikeudessa. Poliisi on pidättänyt kolme muuta asianajajaa, joiden epäillään myös arkaluonteisten tietojen antamisesta terroristeille korvausta vastaan.( JP, Ron Friedman)
- Korfun saarella tuhopolttajat tunkeutuivat tiistaiaamuna juutalaisten ainoaan synagogaan, kokosivat hartauskirjat ja Torah-rullat – muutamat niistä satoja vuosia vanhoja – lukukorokkeelle (bima) ja sytyttivät ne tuleen. Juutalaiset kokoontuivat keskiviikkona tuhottujen kirjojen ja kääröjen tuhkakasan ympärille itkien menetystä. Korfun saaren juutalaisten enemmistö sai surmansa natsien käsissä, eikä heitä enää asu saarella kuin satakunta. Heidän historiansa ulottuu antiikkiin saakka. (JP)
- PA:n rauhankeskustelija Nabil Shaath sanoo, että Fatah voi virallisesti osallistua 15. toukokuuta suunniteltuun ”flotilla II” Gazan saarron läpimurtoyritykseen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/fatah-may-partake-in-upcoming-gaza-flotilla-senior-official-says-1.357259
- Punaisen Ristin edustaja toteaa, ettei Gazassa ole inhimillistä kriisiä. Supermarketit ovat täynnä tavaraa ja ravintolat ja hiekkarannat ovat erinomaisia. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/red-cross-official-gaza-isn-t-experiencing-a-humanitarian-crisis-1.357268
- Satoja professoreita ja intellektuelleja Israelin vasemmistosta aikoo tänään iltapäivällä kokoontua Rothschild bulevardille Tel Avivissa julistaakseen ”Palestiinan valtion muodostetuksi”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/143657

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021