TORSTAI 06.01.11

1. VASEMMISTOON tukeutuvat NGO-järjestöt (joiden ei pitäisi saada hallitusten tukea) hyökkäävät kiivaasti Knessetissä eilen hyväksyttyä lakiesitystä vastaan, jolla hallitusta vaaditaan muodostamaan komitea tutkimaan maassa toimivien NGO-järjestöjen tukijoita ja rahoittajia.
Israelissa on silloin tällöin esiintynyt julkisuudessa syytöksiä, että monet näistä järjestöistä, jotka esittävät hyvinkin kriittisiä raportteja varsinkin IDF:n toimista Juudeassa ja Samariassa, saavat suoraa taloustukea Euroopan maitten hallituksilta, minkä ne sisällyttävät avoimesti budjetteihinsa. Toiseksi näiden järjestöjen väitetään keräävän tietoja ja kuvaavan videoilla tapahtumia armeijan tarkastuspisteissä sekä mielenosoituksista, joita vahvasti editoituina levitetään uutistoimistoille tai Israelin vastaisille kansainvälisille järjestöille, myös YK:lle ja sen alaisille toimikunnille ja neuvostoille.
Oikeuskansleri Weinstein päätti elokuussa, ettei hän aloita tutkimuksia NGO-järjestöistä tehtyjen valitusten perusteella, minkä johdosta katsotaan tarpeelliseksi saada laki, jolla niiden toimintaa valvotaan. Im Tirzu on toinen järjestöistä, jotka ovat kuluvan vuoden aikana koonneet ja julkistaneet tietoja NGO-järjestöjen saamista ulkomaisista avustuksista.

VASEMMISTON taholta on hyökätty kiivaasti lakiesitystä vastaan väittäen sen raunioittavan Israelin demokratiaa ja heikentävän sen imagoa ulkomailla. Sosiaaliministeri Isaac Herzog sanoo JP:n julkistamassa lausunnossa, että ”komitean muodostaminen aiheuttaa tarpeetonta diplomaattista tuhoa Israelille ja sen imagolle.” Hän kutsuu Knessetin päätöstä poliittiseksi esitykseksi, joka sopii heikoille hallituksille, jollainen Israel ei ole. ”Käyttäen syynä IDF:n sotilaitten puolustamista, mikä on hyvin tärkeä arvo, voidakseen käydä perusteiltaan mitä vaarallisinta noitajahtia, vahingoitetaan Israelin demokratian syvintä sielua.” Hän selittää, että ”Israelin juutalaisen valtion tulisi olla valona maailmalle (myös) puheen ja itseilmaisun vapauden muodossa, minkä johdosta McCarthismia muistuttava lakiesitys tulee hylätä”.

LAKIESITUS menee seuraavaksi Knessetin sisäiseen komiteaan (House committee), jossa sitä muotoillaan ja valmistellaan sen soveltamista käytännössä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202367

2. ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman esitti avoimen kutsun Turkin ulkoministerille Ahmet Davutoglulle tulla keskustelemaan asioista Jerusalemiin tai minne tahansa. Lieberman sanoo, että ystävien kesken voi olla ja onkin erimielisyyksiä, mutta tärkeintä on se, miten niitä hoidetaan. Hän sanoo haluavansa avointa ja rehellistä keskustelua Turkin kanssa.
Turkin ja Israelin välit ajautuivat aallonpohjaan Mavi Marmaran verisen välikohtauksen jälkeen Välimerellä, minkä seurauksena Turkki kutsui lähettiläänsä pois Israelista.

Tuossa tapauksessa, jossa IDF:n kommandojoukot uskoivat väripistooleilla aseistautuneina voivansa kääntää Mavi Marmaran kurssin Gazan asemesta Ashdodiin, sai - laivassa olleitten rautatangoilla, kepeillä, veitsillä ja pistooleilla varustautuneitten IHH:n jäsenten aloitettua sotilaitten säälimättömän hakkaamisen - surmansa 9 turkkilaista sotilaitten lopulta turvautuessa aseisiinsa ampuen kovilla, koska he katsoivat henkensä olevan vaarassa ja voivansa joutua terroristien panttivangeiksi.

TURKKI ja Israel kävivät korkean tason keskusteluja Genevessä välittömästi Turkin lähetettyä kaksi lentokonetta sammuttamaan Karmelin suurpaloa, mutta keskusteluissa ei edetty.
Molemmat valtiot ovat – toisinaan kärkevistä lausunnoista huolimatta – pyrkineet etsimään formulaa, jolla tulehtuneet väli saataisiin korjattua, sillä nykyinen asiaintila vahingoittaa molempia maita. Turkilla ja Israelilla on ollut sotilaallista yhteistoimintaa yhteisten harjoitusten muodossa. Israel on toimittanut uudenaikaista välineistöä Turkin armeijalle ja uudenaikaistanut sen vanhenevaa kalustoa. Turkilla on ollut merkittävä osa välittäjänä Israelin ja Syyrian välisissä rauhankeskusteluissa, joita pyritään käynnistämään uudelleen.

VÄLIMEREN välikohtauksen jälkeen Turkki on vaatinut Israelilta anteeksipyyntöä ja korvausta surmansa saaneiden omaisille, mutta Israelissa katsotaan, että Turkin tulee pyytää anteeksi tukiessaan terrorijärjestöä, jonka se varusti murtamaan Gazan kauppasaartoa. On huomattava, että myös Egypti saartaa Hamasin hallintoa Gazassa pitäen rajan tiukasti tukossa, minkä johdosta salakuljetus tunneleiden kautta Siinailta Gazaan rehottaa.
LIEBERMAN selittää, etteivät ongelmat alkaneet Mavi Marmarasta, vaan Ankara oli sen suunnitellut jo paljon aiemmin, mikä johtui maan sisäisestä tilanteesta. Viitaten tilanteeseen, jossa 100 000 ihmistä tungeksi vastaanottamaan aluksen uutta tuloa turkkilaiseen satamaan viime kuussa, Lieberman sanoi, ”ettei Israel aio antautua hiekkasäkiksi kansan huudellessa kuolemaa Israelille Allahiinsa vedoten”.
TURKISSA suoritetun MetroPoll gallupin mukaan, jossa haastateltiin 1504 kansalaista, 63 % yhtyi vaatimukseen suhteitten jäädyttämiseksi Israelin kanssa. Today´s Zaman web-sivun mukaan 28 % vaatii suhteitten parantamista, mutta 24 % katsoo Israelin Turkin suureksi uhkaksi. Ironisesti sama gallup toteaa, että 43 % katsoo maan tärkeimmän liittolaisen USA:n olevan suurin uhka Turkille. Irania piti 3 % ja Kreikkaa 2.1 % uhkana maalle. Jos vaalit pidettäisiin nyt, Erdoganin Oikeus- ja kehityspuolue AKP saisi 45 % äänistä, tärkein oppositiopuolue Tasavallan Kansanpuolue saisi 31 % äänistä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202407

3. KARMELIN suurpalossa kuolleen 44 ihmisen omaisten kunniaksi järjestetty osanotto- ja surutilaisuus eilen illalla muuttui sekavaksi mielenosoitukseksi, jossa pääministeri Netanyahu joutui keskeyttämään puheensa eikä sisäministeri Eli Yishai uskaltanut esiintyä ollenkaan, vaikka hänen oli tarkoitus puhua siellä.
Tilaisuus oli järjestetty Oren kibbutsin auditoriossa, eikä presidentti Peresin puheen aikana kukaan häirinnyt. Sekasorto alkoi Netanyahun astuessa puhujapönttöön aikoen aloittaa puheensa. Tulipalossa surmansa saaneen Haifan poliisipäällikön Ahuva Tomerin leskeksi jäänyt Danny Rozen nousi istuimeltaan uhaten suureen ääneen marssia salista, ellei Eli Yishai poistu sieltä.
Ahuva Tomer sai pahoja palohaavoja kaikkialle ruumiiseensa yrittäessään auttaa palavaan bussiin jääneitä palokuntalaisia ja kuoli sairaalassa muutaman päivän kuluttua. Raivostunut Rozen huusi Yishaita osoitellen: ”Tuolla miehellä ei ole mitään häpeän tunnetta. Joko hän poistuu salista tai minä menen ulos”. Rozen kertoi tilaisuuden jälkeen, että hän osoitti mieltään vain Yishaita vastaan, sillä hän ei voinut sietää, että ”tuo mies istui siellä eturivissä surevien perheitten edessä”.
Tilaisuudessa ollut ashkenazi päärabbi Yona Mertzger yritti rauhoittaa tilannetta ilman tulosta. Hän kertoi journalisteille, että häntä haavoittaa hyökkäys Netanyahua ja Yishaita vastaan, sillä he molemmat tulivat paikalle myötätuntoaan ja osallistuakseen heidän suruunsa.
Tomer ei suinkaan ollut ainoa mielensä pahoittanut, vaan monet muutkin huutelivat käsiään heilutellen syytöksiä hallituksen edustajille. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202369

4. ITSEÄÄN vihaavia juutalaisia nousee edelleen Israelin kansasta, mistä Martin (Marty) Peretz, The New Republic lehden toimittaja ja julkaisija, on kuvaava esimerkki. Hänen rauhaansa särki pahoin Israelin pääministerin ja Knessetin lähettämä armonanomus USA:ssa elinkautiseen tuomitun - ilman mahdollisuutta tuomion muuttamiseksi - Jonathan Pollardin puolesta vedoten hänen heikentyvään terveyden tilaansa sekä siihen, että hänelle annettu rangaistus ei ole missään suhteessa rikokseen, mistä hänet tuomittiin. Pollard on kärsinyt elinkautisestaan yli 25 vuotta, 7 vuotta siitä täydellisessä eristyksessä.

PERETZ julkaisi websivullaan ennen 2010 loppumista äärimmäisen härskin ja veristä vihaa tihkuvan hyökkäyksensä paitsi Pollardia myös niitä vastaan, jotka haluavat hänen vapauttamistaan, kuten professori Phyllis Chesler toteaa artikkelissaan, ”ilman että kukaan hänen omien demoniensa lisäksi vaati sitä häneltä”. Hän toteaa, että Peretz sentään on elänyt kunnioitettuna ja arvostettuna nauttien kaikesta hyvinvoinnistaan samaan aikaan, kun Pollard viruu vuodesta toiseen vankilan yksinäisyydessä ilman toivoa vain siksi, että hän halusi tehdä jotain Israelin hyväksi, jota hän rakasti USA:n kansalaisena tajuttuaan, että parhaana liittolaisena Israelia pitämä USA:n hallitus ei luovuttanut sille sen tarvitsemia tiedustelutietoja, jotka sen keskinäisen sopimuksen mukaan olisi pitänyt saada.

Peretz kuvaa Pollardia ”inhottavaksi yksityishenkilöksi, surkeaksi mytyksi, joka on muotoiltu ei vain sankariksi vaan pyhimykseksi, kyykäärmeeksi, tuomituksi vakoilijaksi, joka sai rahaa toimistaan, hänen asiantuntemuksensa kertoo kunniattomuudesta ja turmeltuneisuudesta”. Hän väittää Pollardin vakoilleen Pakistanin hyväksi, mitä missään ei mainita, ei myöskään hänen rekisterissään, kuten ei todisteta syytöksiä vakoilusta muunkaan valtion hyväksi.
Chesler antaa tunnustusta Peretzille, että hän aiemmin puolusti Israelia, minkä johdosta tämä kiivas hyökkäys Pollardia ja hänen tukijoitaan vastaan on vieläkin oudompi. Mitä tekemistä hänellä ylipäätänsä on Pollardin kanssa, mitä hän uskoo tällä saavuttavansa? http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141575

5. UUTISOTSIKOITA
- Neuvosto lapsen hyväksi varoittaa, että Facebook on muiden suosittujen web-sivujen kanssa kehittymässä yhdeksi suurimmista vaaroista nuorisolle. Facebook on nousemassa päärooliin kahden nuoren onnettomuuteen, 13-vuotiaan tytön massaraiskaukseen usean miehen toimesta, ja nuoren pojan itsemurhaan. Kaksi miestä, 22- ja 17-vuotiaita miehiä Netaniyasta on jo pidätetty tytön raiskauksesta, mutta poliisi ei vielä voi vahvistaa, että he tapasivat toisensa Facebookin kautta. 22-vuotias mies työskenteli poliisin ”Kansallisessa vakavien ja kansainvälisten rikosten yksikössä”, ja hänen uskotaan raiskanneen tytön toimiessaan tässä ominaisuudessa. Poliisi on kuulustellut useita alaikäisiä poikia tytön raiskauksesta kertoen, että tapaamiset sovittiin eri tavoin. Nuoret tytöt kertovat, että pojat soittavat heille tarvitessaan heitä, eikä heillä ole voimaa kieltäytyä; he ovat kuin sidottuja heihin ja sanovat, että sukupuoli-yhteydestä heidän kanssaan on kehittynyt riippuvuudeksi, josta ei voi luopua vaikka häpeää sitä ja tietää, että se on väärin. (JP)
- Israelin satamatyöntekijöitten lakko, joka uhkasi pahoin häiritä maan taloudellista kehitystä, saatiin sovitettua 6 %:n palkankorotuksilla. Ulkoministeriön virkailijat sen sijaan jatkavat omaa lakkoaan, mikä pahoin mustaa maan mainetta vakaana ja vauraana valtiona, joka selviytyi lähes kolhuitta talouslamasta. http://www.jpost.com/NationalNews/Article.aspx?id=202437
- Kiista valtion osuuksista Välimeren pohjasta löydetyistä suurista kaasuesiintymistä jatkuu löytäjäyhtiöitten valittaessa, että heidän kannattavuuslaskelmansa eivät pidä enää paikkaansa, jos valtion osuus nostetaan Sheshinskin komitean suosittelemalle tasolle. Valtio tulee kuvioon mukaan kovin myöhäisessä vaiheessa, mikä tekee asian monimutkaiseksi, mutta mihin sillä on oikeus puuttua. Toinen ongelma on noussut esiin Ashdodiin rakennetavan vedenpuhdistuslaitoksen yhteydessä, jonka urakkasopimusta eivät kaikki hyväksy. Kiista voi siirtää laitoksen valmistumista usealla vuodella, vaikka maa kärsii äärimmäisestä vesipulasta. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=202422
- Valtio aikoo tutkia syytöksiä, että Facebookin jotkut sivut levittävät selvää rasismia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141574
- Islam etenee vauhdilla Englannissa. Uutinen kertoo, että 100 000 ihmistä on kääntynyt islamin uskoon, heistä 5200 vuonna 2010, vuonna 2001 kääntyneitä oli 60 000. Keskiverto kääntyjä on 27-vuotias nainen, valkoinen ja Englannin alkuasukas. Ranskassa ja Sakassa jatkuu sama tendenssi, kummassakin maassa kääntyy 4000 ihmistä muhamettilaisuuteen vuodessa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141561
- Jordanian kunkku Abdullah II kovisteli Netanyahua puhelimessa, ettei sitoumus rauhankeskusteluihin riitä, tarvitaan tekoja. Hän lähetti edustajansa Ramallahiin utelemaan, miten Abbas jaksaa, jonka veli kuoli äsken. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/jordan-to-netanyahu-commitment-to-peace-is-not-enough-take-practical-action-1.335513

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021