PERJANTAI 07.01.11

1. DEBKAFILE kertoo aamun artikkelissaan, että Jordania ja Saudi Arabia seuraavat kauhistuneina, miten Iranin valta kasvaa Irakissa.
Tammikuun 5. päivänä Netanyahu puhui puhelimessa Jordanian kuninkaan Abdullah II:n kanssa. Virallisesti kerrottiin uutisissa,. että keskusteluissa pohdittiin rauhankeskustelujen edistämistä ja miten Abdullah II kehotti Netanyahua toimimaan lausuntojen sijasta.

Debkafilen mukaan samana päivänä Iranissa 3 vuotta omaehtoisessa maanpaossa asunut shia-johtaja Muqtada Sadr palasi kotikaupunkiinsa Najefiin, jossa runsas kansanjoukko toivotti hänen tervetulleeksi ”pyhään kaupunkiin”. Sadrin yksityisarmeija Mahdi Army kärsi tappion taistellessaan USA:n joukkoja vastaan, mutta nyt 50 000 vahvuiset USA:n joukot seurasivat neuvottomina sivusta entisen vastustajan voitollista paluuta Irakiin. Sadr on hyvä ystävä ja aatetoveri Hizbullahin johtajan sheikki Hassan Nasrallahin kanssa.
Samana päivänä, viidentenä tammikuuta, Iranin uusi ulkoministeri Ali Akbar Salehi teki virallisen vierailun Bagdadiin kuin vakuutuksena, että uusi aika alkoi Irakissa. Sadrin kannattajilla on Irakin parlamentissa 40 kansanedustajaa, joiden kautta hän pystyy pitkälle ohjailemaan Irakin pääministeri Malikin toimia, joka tunnetaan Iran-myönteisyydestään.

DEBKAFILE arvioi, että Abdullah II muistutti Netanyahua, miten sitä aiemmin uhkasivat ohjukset ja raketit etelästä ja pohjoisesta, nyt siihen voidaan liittää uhka idästä Irakin liittyessä Iranin edustajina (proxy) toimivien Syyrian, Hizbullahin ja Hamasin joukkoihin, eli saartorengas Israelin ympärillä tiivistyy entisestään.
Jordania ja Israel ovat rakentaneet puolustuksensa USA:n antamaan tukeen, ja Netanyahun kerrotaan vakuuttaneen Abdullahille, että Israel toimii edelleen sen turvallisuuden takaajana.
http://www.debka.com/article/20524/

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu teki eilen virallisen vierailun Egyptiin, jossa hänen oli ”pitkähkö, ystävällinen ja perusteellinen keskustelu” presidentti Hosni Mubarakin kanssa. Netanyahu oli pyytänyt mukaansa infrastruktuuriministeri Benyamin Ben-Eliezerin, jolla on hyvät suhteet Mubarakin kanssa ja osaa arabiaa. Pääministeri ja presidentti pitivät ensin kahdenkeskisen neuvottelutilaisuuden, Ben-Eliezer liittyi seurueeseen yhteisillä päivällisillä.
Netanyahun tarkoituksena oli saada Mubarak käyttämään vaikutusvaltaansa saadakseen Abbasin suostumaan suoriin keskusteluihin.

TOISENA aiheena oli tietenkin aseitten salakuljetuksen lopettaminen Siinain kautta Gazaan. Kolmantena aiheena oli kasvava ohjusiskujen uhka Israelia vastaan, ja voidaan arvata, että Iranin uusi valtaus Irakissa oli yhtenä keskustelujen kohteena. Asia koskee läheisesti myös Egyptiä, jonka eteläpuolella sijaitseva Sudan suhtautuu vihamielisesti Egyptiä kohtaan ja voi halutessaan estää veden juoksutuksen Niilin alkulähteiltä aiheuttaen katastrofin Egyptin maataloudelle, varsinkin, jos Etiopia tekee saman. Iranilla on hyvät suhteet Sudanin kanssa.
Iranin vaikutus tuntuu Siinain niemimaalla, jossa sen kouluttamat terrorisolut pyrkivät uhkaamaan Egyptin lomanviettokohteita rannikkoalueella.

Netanyahu halusi Ben-Eliezerin mukaansa myös siksi, että tämä uhkaa Labour-puolueen erolla hallituksesta, ellei todellista edistystä tapahdu rauhankeskusteluissa. Labourin taholta on esitetty 1-2 kuukauden armonaikaa, mutta puheenjohtaja Ehud Barak vakuuttaa, että asiaan voidaan palata aikaisintaan maaliskuussa. Ben-Eliezer sanoi tilaisuuden jälkeen pettyneenä, että hän haluaa konkreettisia toimia eikä julkisia fototilaisuuksia ilman tuloksia.

MUBARAK evästi Netanyahua, että tämän tulee tarkastella politiikkaansa uudelta näkökannalta saadakseen palestiinalaiset takaisin neuvottelupöytään. Hän ehdotti lisää ”luottamusta kasvattavia toimia”, eli lisää myönnytyksiä saamatta mitään vastapainoksi.
Yhtenä Israelin huolenaiheena on laittomien maahanmuuttajien kasvava virta Siinain kautta. Israel aloitti turva-aidan rakentamisen 240 km:n pituiselle rajalle, mutta sen valmistuminen viivästyy rahoitusongelmien vuoksi puolustusministeriön siirtäessä varoja muihin kohteisiin.

ISRAELISSA vieraillut EU:n ulkopoliittisen toimiston johtaja Catherine Ashton, joka vieraili myös Ramallahissa, kehotti ”aloittamaan neuvottelut kahdesta valtiosta pikaisesti, koska sille ei ole vaihtoehtoa”. Hän kehotti avaamaan liikenteen Gazaan ilman rajoituksia, eikä edes maininnut lausunnossaan Liebermanin esitystä, että Israel tekee niin heti, kun EU pystyy estämään aseitten salakuljetuksen Siinailta Gazaan. EU:n virkamiehistö toistelee papukaijan tavoin samaa hokemaa ikään kuin ajattelukyky olisi dementoitunut käyttökelvottomaksi. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202472

3. HAMAS-JOHTAJA Mahmoud Zahar totesi puheessaan Gazassa, että ”juutalaisten holokaust on valhe ja viimeisetkin todisteet siitä murenivat Israelin palestiinalaisille suorittamien toistuvien holokaustien vuoksi”.
Zahar puhui 43:n palestiinalaisen kuoleman muistojuhlassa. Heidän sanotaan saaneen surmansa Jabaliyan pakolaisleirissä sijaitsevassa YK:n koulussa IDF:n Gazan operaation aikana 2008.

ADL:n johtaja Abraham H Foxman tuomitsi Zaharin lausunnon todeten, että se on taas yksi yritys juutalaisten toisen maailmansodan aikana natsien kynsissä menehtyneitten juutalaisten muiston mustaamisesta. Hän sanoi sen olevan elävä muistutus Hamasin voimallisesta anti-semistismistä ja sen Israelille aiheuttamasta uhkasta. Hän muistutti, että on kohtuutonta verrata ”sionistien toimia” holokaustiin vastoin totuutta ja historiaa.
Foxman kutsui Zaharin lausuntoa 6 miljoonan juutalaisen ja muiden natsivainoissa menehtyneitten ja natseja vastaan taistelleitten muiston häpäisemiseksi. Hän totesi, että natsien tarkoituksena oli eliminoida viimeinenkin juutalainen maailmassa. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=202574

4. ASUKKAAT ovat hiljalleen palanneet Karmelin suurpalossa tuhoutuneille tai vahingoittuneille asuinsijoilleen. Yksi pahoin vahingoittunut yhteisö oli Yemin Orde nuorisokylä, joka 30 vrk sitten vaurioitumisensa jälkeen on pikavauhtia korjattu asuttavaan kuntoon sekä paikallisten että kansainvälisten avustajien toimesta.
Nuorten palaamista kunnostettuihin tiloihinsa oli seuraamassa INN:n TV:n Yoni Keminski nähdäkseen omin silmin, miten kunnostustyöt olivat edistyneet.

YEMIN ORDE kylän johtaja tri Benny Fisher sanoo, että tilanne on kylässä nyt paljon parempi kuin kuukausi sitten. Hän sanoi, että tilanteen parantumiseen ovat vaikuttaneet sekä tilanteen hyväksyminen kuten se on, mutta myös se, että se, että rakennetaan tilapäisiä tiloja tuhoutuneitten tilalle. Fisher esitti kiitoksensa sekä opetus- että talousministeriöille niiden suosiollisesta avustamisesta. Hän sanoi uskovansa, että kuukauden kuluttua kotinsa menettäneet perheet voivat palata uusiin tiloihinsa ja että parin vuoden päästä kylä on ehostettu entiselleen, ”Karmelin helmeksi”, kuten sitä kutsutaan.

FISHER vaikutti Keminskin silmin katsottuja optimistiselta ja uskoi kaiken palautuvan normaalitasolle, mutta toivotti tervetulleeksi kaiken avun lähes täysin palaneen nuorisokylän rakennusten korjaamiseksi ja uusimiseksi. INN:n artikkeliin liitetty video näyttää kuvia kylästä,
tuhojen raivaamisesta ja sen uudelleen rakentamisesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141592

5. IAF:n koneet tekivät ohjusiskuja tunneliin, joka oli kaivettu Gazan eteläosasta turvallisuus-aidan alitse Israelin puolelle. Tunneli tuhottiin käyttökelvottomaksi.
Gazan terroristit ovat kaivaneet sadoittain tällaisia tunneleita Gazasta Siinaille tavaroitten ja ihmisten kuljettamiseksi Egyptin saartorenkaan ohi Gazaan, mutta tämä tunneli oli kaivettu terroristien ja kommandojoukkojen lähettämiseksi Gazasta Israeliin.
Niiden tarkoituksena on tehdä pommi-iskuja ja aseellisia hyökkäyksiä siviiliyhteisöihin rajan lähellä, mutta myös sotilaitten ja siviilien sieppaaminen panttivangiksi Gilad Shalitin tavoin.
INN:n artikkelissa tuhottua tunnelia kutsutaan nimellä ”Gazan murhatunneli”. Shalit siepattiin vuosia sitten tällaisen tunnelin kautta tehdyssä kommandoiskussa IDF:n tukikohtaa vastaan.
Tämä ohjusisku suoritettiin torstain ja perjantain välisenä yönä, eikä ihmisuhreista ole ilmoitettu. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141598

6. UUTISOTSIKOITA
- IDF:n erikoisjoukot ampuivat vahingossa arabimiehen viime yönä Hebroniin tekemän operaation yhteydessä. Sotilaiden tarkoituksena oli pidättää etsitty mies, kun sivullinen yllätti heidät. Sotilaat avasivat tulen uskoen hänen olleen etsitty mies, joka myös pidätettiin, vaikka palestiinalaiset väittivät, että etsitty mies asui toisessa portaassa. – IDF tutkii edelleen väitteitä, että Billin kylässä kuollut nainen oli kuollut hengitettyään kyynelkaasua mielenosoituksen aikana. Hän ei luultavasti ollut mukana, ei ainakaan etulinjassa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141599
- Bar Ilan yliopiston arkeologit löysivät Gesem-kaivauksista Rosh HaAyin lähellä ihmisen hampaan, jonka iäksi arvioidaan 400 000 vuotta. Löytö on merkittävä siksi, että se romuttaa aiemmat olettamukset, että ihmiset kehittyivät Afrikan mantereella, josta ne alkoivat levittäytyä 60 000 vuotta sitten siirtyen ensin Lähi Itään ja sieltä edelleen. Tällaiset löydöt asettavat juutalaiset teologit kovan kysymyksen eteen, mutta he selittävät, että hampaan omistaja on voinut olla ihmisen kaltainen, mutta ettei hän ollut hengellinen olento, jollaisen Jumala loi myöhemmin. ”Tällainen olento oli käyttäytymiseltään eläinten kaltainen”, oppineet selittävät. –Toisessa uutisessa kerrottiin jokin aika sitten, että venäläiset arkeologit löysivät yhtä vanhan ihmisen hampaan Siperiasta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141567
- Pääministeri pyysi Shin Betiä tutkimaan väitettyjä vuotoja hänen kansliastaan. Pääministeri uskoo, että hänen salaisia puheluitaan on voitu kuunnella ja luottamuksellisista keskusteluista on vuodatettu tietoja median edustajille. Alustavien tutkimusten mukaan, joihin ovat kuuluneet valheenpaljastustutkimukset joillekin kanslian avain henkilöille, vuodot on annettu kanslian ulkopuolelta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141594
- PA:n johto sanoo, että sen laatima kirjelmä YK:n turvallisuusneuvostolle esitetään YK:lle ensi viikolla. Siinä Israelin rakentamat juutalaisyhteisöt todetaan laittomiksi ja vaaditaan, että kaikki ”setlementtitoiminta” Juudeassa ja Samariassa lopetetaan täydellisesti, myös Itä Jerusalemin osalta. USA:n kanta PA:n esitykseen on vielä epävarma, mutta PA:n johto katsoo, että esityksen sanamuoto noudattelee suurelta osin USA:n ulkoministeriön ja presidentin antamia lausuntoja, joten sen on vaikea kieltää omat sanansa. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/pa-seeks-un-vote-next-week-on-resolution-condemning-west-bank-settlements-1.335716
- Mossadin johtaja vaihtuu Meir Daganin luovutettua eilen salaisen organisaation johdon Tamir Pardolle. Daganin sanotaan nostaneen pahoin rapistuneen Mossadin takaisin aiempaan loistoonsa useitten onnistuneitten operaatioittensa johdosta. Jotkut pitävät Dubain salamurhaa, jossa Hamasin asehankkija Mabhouh sai surmansa, epäonnistuneena, mutta suuresta julkisuudesta ja useitten agenttien paljastumisesta huolimatta kohde eliminoitiin. Dagan arvioi ennen eroaan, ettei Iran saa pommiaan ennen kuin vuonna 2015. http://www.haaretz.com/print-edition/news/outgoing-mossad-chief-iran-won-t-have-nuclear-capability-before-2015-1.335656
- Pentagon aikoo panna F-35 stealth koneitten valmistuksen jäihin hallituksen myöntämien varojen supistusten vuoksi 78 miljardilla USD. Puolustusministeri Robert Gates vakuuttaa, että Israelin tilaamat 20 konetta valmistuvat aikataulussa 2015 - 2017. Budjettileikkaukset pienentävät armeijan miesvahvuutta 37 000 miehellä syyskuun alussa 2011. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4010268,00.html
- Libanon esitti vaatimuksen YK:lle, että sen tulee tarkistaa Israelin ja Libanonin välinen Välimeren alue syyttäen, että Israel on voinut ulottaa kaasulöytönsä Libanonin puolelle, minkä Israelin viranomaiset kieltävät. Löydöt ovat herättäneet alueen muidenkin maitten kiinnostuksen, ja PA tullee vaatiman osan kakusta, vaikka sillä ei ole valtiota eikä rajoja eikä merialuetta lähimaillakaan. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4009705,00.html

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019