TIISTAI 04.01.11

1. ENGLANNIN Jerusalemin pääkonsulinviraston kaksi työntekijää pidätettiin epäiltyinä aseitten salakuljettamisesta terroristeille. Englannin ulkoministeriö tunnustaa, että ”kaksi huoltomiestä on pidätetty Israelissa toimista, jotka eivät liity heidän tehtäviinsä”.
Englannin ulkoministeriön lausunto on kuitenkin kovin välttelevä ja osin virheellinen.

Monet uutistoimistot kertovat, että he toimivat autonkuljettajina ajaen konsulaatin virallisia, diplomaattikilvillä varustettuja autoja. Sekä Englannin että Ranskan Jerusalemin konsulaatit ovat palkanneet palestiinalaisia autonkuljettajia. Paljastunut autonkuljettajien harjoittama asemansa käyttäminen rikollisiin ellei kansallisiin tarkoituksiin asettaa suuren kysymysmerkin konsulaatinvirastojen turvallisuuskysymyksiin. Miehet olisivat aivan hyvin voineet diplomaatti-asemansa suojassa kuljettaa pommeja konsulaatteihin.
Julkisuudessa liikkuu silloin tällöin uutisia Englannin diplomaattikilvillä ajavien palestiinalais-kuljettajien ylimielisestä ja tarkastusviranomaisten käskyistä piittaamattomasta käyttäytymisestä tarkastuspisteissä ajaessaan Juudeassa ja Samariassa.

BBC kertoi eilen, että pidätettyjen autonkuljettajien uskotaan kuljettaneen aseita kahdelle Jerusalemin arabimiehelle, jotka pidätettiin epäiltyinä raketti-iskun suunnittelemisesta Jerusalemin Teddy stadionia vastaan.
Englannin ulkoministeriön edustaja kertoi AFP:n toimittajalle, että kaksi sen Jerusalemin konsulaatin työntekijää on pidätetty Israelissa epäiltyinä aseitten salakuljettamisesta, ja että ministeriö odottaa lisätietoja Israelin viranomaisilta. Hän kertoi, ettei pidätys liittynyt heidän toimiinsa konsulaatin palveluksessa ja että he olivat paikallisia asukkaita. Hän vakuutti edelleen, että konsulaatin suorittama työntekijöitten taustojen selvitys on luotettava.
Israelin Lontoon lähetystön virkailija Amir Ofek kertoi AP:lle, että pidätetyt kaksi konsulaatin työntekijää kuuluivat Hamasin salaliittoon terrori-iskusta Teddy stadionia vastaan. Hän kertoi, että viranomaiset selvittävät, mitä yhteyksiä miehillä oli Hamasin kanssa. Miehet pidätettiin viime kuukauden aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141527

2. ALKUVIIKON uutiset kertoivat liikuttavan tarinan 36-vuotiaasta palestiinalaisesta naisesta Jawaher Abu Rahma, jonka väitettiin kuolleen kyynelkaasumyrkytykseen perjantaina ottaessaan osaa mellakointiin Bilin kylän lähellä. Näistä viikoittaisista mellakoista on tullut Israelin vasemmiston, ulkomaisten anarkistien ja kylän arabiasukkaitten hupiohjelma, joka suoritetaan säännöllisesti IDF:n rakentamaa turva-aitaa vastaan. Uutiset haastattelivat myös naisen äitiä, joka sanoi, ettei hän halua kostoa tyttärensä ja tämän veljen kuoleman johdosta saatuaan kaasupulloin suoraan rintaansa aiemmin samalla paikalla, vaan toivoi heidän voivan tavata toisensa muslimien paratiisissa. Uutinen tästä levisi pitkin maailmaa.

NANA KANAVA-10 kuitenkin raportoi eilen, että IDF:n tutkimuksissa on selvinnyt, ettei nainen luultavasti ollut paikalla ollenkaan. Hän kerrotaan sairastaneen syöpää ja joutuneen sairaalahoitoon 10 päivää aiemmin. Hänen uskotaan kuolleen joko leukemiaan tai syöpään. Myös PA:n toimittama hoitoraportti tytön kohtalosta sairaalassa on ristiriitainen. Hänen veriarvonsa merkittiin mitatuiksi klo 14.45, mutta hänet otettiin sairaalaan klo 15.20.
Hänen tiedetään käyneen Jerusalemin Augusta Viktoria sairaalassa valittaen päänsärkyä toisen korvansa vieressä, hetkellistä huimausta ja tasapainohäiriöitä. Hänen ihossaan oli epämääräistä ihottumaa tai mustelmia. Tri Khaled Badwan tutki hänet ja määräsi hänet aivo-kuvaan lähettäen hänet kotiinsa vakuuttaen, ettei ole huolta, kehottaen hoitamaan korvaa kuumalla vedellä. Hän ei halunnut antaa median edustajille lisätietoja potilaastaan.

JP:n kolumnistien Y Katzin ja T Lazaroffin tiedustellessa asiaa mellakointiin osallistuneelta vasemmistoaktivistilta Jonathan Pollakilta tämä sanoi nähneensä naisen mielenosoituksessa. Pollak joutui itse poliisin pidättämäksi jokin aika sitten yleisen rauhan häiritsemisestä. Toisten mukaan nainen on voinut olla mukana mellakassa, mutta taaempana.

PA:n johtajisto antoi kärkevän lausunnon syyttäen Israelia uudesta rikoksesta rauhallisia mielenosoittajia vastaan, kuten Erekat asian näki. Nyt esille tulleitten tosiasioitten mukaan PA:n johto syyllistyi väärien tietojen levittämiseen, kiihotukseen ja aiheettomaan syytökseen. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/idf-no-proof-palestinian-woman-died-from-tear-gas-at-protest-1.335043
3. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu syytti PA:n johtoa, että se esittää kolme ”ei” lausuntoa Israelille samaan tapaan, kuin arabit esittivät kolme ”ei” kieltoa Khartoumin kokouksessa syyskuun 1. päivänä 1967 kuuden päivän sodan jälkeen: ”Ei rauhaa Israelin kanssa; ei Israelin tunnustamista, ei rauhanneuvotteluja Israelin kanssa”.
Netanyahu sanoo, että nyt PA:n johto vakuuttaa: ”Ei Israelin tunnustamista juutalaisena valtiona; ei palestiinalaispakolaisten paluuoikeuden hylkäämistä, ei Israelin turvallisuus-vaatimuksille”.

NETANYAHU sanoo soittaneensa Etelä Amerikan maitten johtajille, etteivät ne julkisesti tunnustaisi Palestiinan valtiota, koska se vahvistaa PA:n johdon uskoa, ettei heiltä vaadita mitään ja on siten vakava este rauhankeskusteluille. Viimeksi hän soitti Chilen presidentille Sebastian Pineralle, mutta he uskovat toimivansa oikein ja viisaasti antaessaan tunnustuksen Palestiinan valtion perustamiseksi 1967 sotaa edeltävien aselepolinjojen mukaan.
Netanyahu ei halunnut yksilöidä, mitä toimenpiteitä hänen hallituksensa voisi ottaa siinä tapauksessa, että PA julistaa valtionsa perustamisesta yksipuolisesti ilman neuvotteluja. Hän sanoo ilmoittaneensa Obaman hallitukselle ja sen edustajalle Dennis Rossille, ettei PA:n johto ole osoittanut pienintäkään joustavuutta vaatimuksistaan. Samalla hän vakuuttaa Israelin kansalle, että hän on valmis solmimaan sopimuksen PA:n kanssa, jos sellainen saadaan aikaan, vaikka se uhkaisi hänen hallituskokoomustaan.

NETANYAHU sanoo, ettei Abbas ole viitsinyt edes vastata hänen viimeiseen viestiinsä suorien keskustelujen aloittamiseksi välittömästi. Hän tunnustaa suostuneensa uusimaan kolmen kuukauden rakennuskiellon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä, mutta ”amerikkalaiset sanoivat, ettei se tuota toivottua tulosta, vaan PA vaatii siihen jatkoaikaa ilman aikamäärää”.
Hän vastasi kysymykseen palestiinalaisten rakentamasta Rawabin kaupungista Samarian sydämessä: ”Uskon sen olevan positiivinen toimi. Palestiinalaiset rakentavat kaiken aikaa, mutta tämä projekti tapahtuu kaikkien nähden. Se kaupunki tulee kuulumaan Palestiinan valtioon ja me tutkimme mahdollisuuksia helpottaa liikennettä sen ympärillä.”
Melkoinen lausunto pääministeriltä Knessetin kyselytunnilla ilman, että kukaan protestoi.

NETANYAHU sanoi, että amerikkalaiset tutkivat mahdollisuuksia rauhankeskustelujen aloittamiseksi Syyrian kanssa, mutta että Syyria esittää ratkaisua ennen kuin on päästy edes keskustelun alkuun. Hän kehui, että useat maat tarjoavat välittäjän palveluksiaan kuten: Saksa, USA, Ranska ja Bulgaria. Hän sanoi, ettei näe tarvetta anteeksipyyntöön Turkille Mavi Marmaran välikohtauksesta, jossa 9 turkkilaista kuoli, mitä hän sanoo valittavansa.
Oppositiojohtaja Livni syytti Netanyahua sanansa syömisestä ja maan turvallisuuden vaarantamisesta muistuttaen 1995 ja 2002 lausunnoista, joissa Netanyahu sanoi ei Palestiinan valtiosta tarjoten aseistamatonta pienvaltiota sen sijaan. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202121

4. WIKILEAKS kertoo julkistamissaan sähkeissä, joissa USA:n Turkin lähettiläs James Jeffrey kertoo lokakuun 13. päivänä 2009, että Turkin pääministeri Erdogan käyttää tarkoituksellisesti Israelin suhteitten häiritsemistä ja asteittaista vähentämistä puolueensa kansansuosion nostamiseksi vastoin maansa armeijan johdon varoituksia, että Israelin suhteet ovat oleellisen tärkeitä alueen tasapainon säilyttämiseksi. Sähkeiden mukaan Erdogan pelkää toisten ääri-muslimipuolueiden nousua pyrkien vastapainoksi saavuttamaan oikeiston kannatuksen. Siksi hän masinoi diplomaattisia kriisejä Israelin kanssa, jotka alkoivat cast lead Gazan operaation jälkeen Davosissa 2009 kiihkeällä sanaharkalla Peresin kanssa ja ulosmarssilla kokouksesta.

JEFFREY kertoo, että Erdoganin oikeus- ja kehityspuolue istuu tukevasti vallan kahvassa, mutta pelkää kuitenkin toisten konservatiivipuolueitten vallan kasvua. Seuraavaksi hän peruutti IAF:n ja Turkin ilmavoimien yhteisharjoitukset Anatolian Eagle, koska hän pelkäsi Israelin voivan iskeä Iranin ydinlaitoksiin Turkin kautta, eikä hän halunnut leimautua siihen. Tammikuun 26. päivänä 2010 sähkeessä Jeffrey kertoo, miten Israelin ulkoministeriö häpäisi Turkin lähettilästä julkisesti istuttamalla hänet alemmalle tasolle kuin ulkoministeriön edustajat, minkä johdosta Turkki melkein katkaisi välit. Asia selvitettiin Israelin anteeksi-pyynnöllä, mutta Jeffrey uskoo Erdoganin jatkavan Israelin suhteitten kuristamista. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202104

5. UUTISOTSIKOITA
- Kansanedustaja Shai Hermesh valittaa Sharonin sairastumisesta viiden vuoden kuluttua, että hän taitaa olla ainoa Kadiman jäsen, joka edelleen kaipaa Sharonin johtoa. Sharon lepää edelleen koomassa Chaim Sheba sairaalassa Tel Hashomerissa. Hänet vietiin pikavisiitille farmilleen Negevissä, mutta palautettiin takaisin sairaalaan. Tänään on hänen aivoverenvuotonsa ja halvaantumisensa viides vuosipäivä, mutta Kadiman ryhmäkokouksen muistiossa häntä ei edes mainittu. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=202119
- Sheshinskin komitea julkisti eilen tutkimuksensa Israelin valtion osuuksista ja suosituksensa niistä maan energiavarojen hyötykäytöstä. Ensi sijassa se koskee valtion voitto-osuuksien määrää Välimeren suurista kaasuesiintymistä. Hän suosittelee, että royalti pysytetään 12,5 %:ssa, mutta voitto-osuus nostetaan kansainvälisen käytännön mukaan 52-62 %:n välille nykyisen 30 %:n sijaan. Löytöjä tehneet yhtiöt esittävät kiivaita vastalauseita selittäen, että päätös tehdään jälkikäteen Tamar, Mary B ja Laviatan kentille, mikä sotkee niiden laskelmat. Venäjä on esittänyt kiinnostuksena tulla mukaan öljy- ja kaasuesiintymien saattamiseksi hyötykäyttöön. Venäjä on vahvoilla rakentaa Egyptin ydinvoimala.
- Venäjän presidentti Dmitry Medvedevin Israelin vierailu päätettiin siirtää, koska Israelin ulkoministeriön henkilökunta on lakossa ja vaatii lisää liksaa. Tilanne on hyvin valitettava, sillä presidentin seurueeseen kuului runsaasti venäläisiä liikemiehiä, joilla on mielenkiintoa sijoituskohteisiin täällä, sekä journalisteja. (JP)
- Mossad teki sen taas. Tällä kertaa se käytti hyväkseen korppikotkaa, joka lennätettiin vakoilemaan Saudi Arabiaan. Saudiviranomaiset saivat sen kiinni, ja havaitsivat, että siihen oli kiinnitetty GPS-lähetin, jolla sen paikka voidaan määrittää. Sen jalassa oli kiinnitetty tuntolaatta no R65. Lähettimessä oli kirjoitus Tel Avivin yliopisto. Joten aivan selvä näyttö: vakoilemaan se lähetettiin. Israelin luontoa suojelevat ja tarkkailevat viranomaiset selittävät, että tämä on yleinen käytäntö lintujen ja eläinten liikkumisen ja lisääntymisen tutkimiseksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141529
- Baabelin tornin tutkimukset Irakissa on saatu alkamaan. Tornista ei ole jäljellä muuta kuin röykkiö savitiiliä, joita ajan hammas on syönyt + - 5000 vuoden aikana. Kuningas Nebukadnessar II yritti 2 600 vuotta sitten herättää henkiin muinaisen kultti-rakennuksena tunnetun zigguratin rakennuttaen siihen 8 kerrosta, mutta se rapautui pian hoidon puutteessa. Kreikkalainen historioitsija kävi paikalla 2570 vuotta sitten kuvaten tornia näin: ”Siinä on tukeva keskeinen torni, furlong neliö, toinen rakennettu sen päälle ja kolmas ja kaikki kahdeksan tornia. Kaikkiin kahdeksaan torniin voidaan kiivetä ulkopuolisen portaan kautta, ja keskivälillä on lepotasanne.” http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141505

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019