TORSTAI 23.12.10

1. PA JA HAMAS ovat molemmat alkaneet huolestua, että IDF voi iskeä voimalla Gazan kaistalle saadakseen sieltä jatkuvasti voimistuvan raketti- ja kranaattitulen loppumaan. PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas varoitti keskiviikkona, että Israelin tulee pidättyä uusimasta cast lead operaatiota: ”Mikä tahansa uusi hyökkäys vaarantaa koko rauhanprosessin”, Abbas selitti EU:n edustajalle PA:n alueille, itävaltalaiselle Christian Bergerille Mukatan hallinto-keskuksessaan Ramallahissa jatkaen: ”IDF:n operaatio johtaisi kaikkien rauhan pelastamiseksi tehtyjen kansainvälisten ponnistelujen romahtamiseen”.

ABBAS odottaa EU:n ottavan suuremman roolin Lähi Idän rauhanprosessissa, sillä ”EU:n valtava poliittinen ja taloudellinen painoarvo antaa sille mahdollisuuden johtaa kaikki osapuolet takaisin rauhan polulle”, kuten hän maalaili. Samalla hän kritisoi Israelin politiikkaa sallia rakentamisen jatkumisen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa. Abbas ei kuitenkaan antanut mitään vinkkejä siitä, miten terrori-iskut Gazasta lopetetaan. Ilmeisesti hänelle sopii aivan hyvin, että juutalaisyhteisöt Gazan rajan pinnassa elävät jatkuvan pelon ja epävarmuuden tilassa, sillä sehän on terrorin ja (entisen) terroristin päämäärä.

PLO:n pääneuvottelija tiekartalla rauhaan Saeb Erekat kertoi puolestaan, että PA/PLO valmistelee YK:n turvallisuusneuvostolle luovutettavaa kirjelmäänsä, jossa sitä vaaditaan hyväksymään päätöslauselma, jolla juutalaisten rakentaminen Juudeassa ja Samariassa sekä Jerusalemin itäosissa lopetetaan. Esitykseen voi liittyä vaatimus sanktioista Israelia vastaan siinä tapauksessa, ettei se taivu YK:n vaatimukseen.
Erekat toisti ”Abbasin varoitukset rauhanprosessin vaarantumisesta, mikäli Israel jatkaa hyökkäyksiään (aggressions) Gazan kaistalle”, ikään kuin IDF olisi niiden aiheuttaja. Hän kritisoi WikiLeaksin paljastamia tietoja, joiden mukaan USA on suostunut siihen, että rakentaminen Juudeassa ja Samariassa voi jatkua luonnollisen kasvun osalta.

HAMASIN edustaja Gazassa Taher a-Nunu sanoi, että Hamas laatii kirjelmää YK:lle ja arabiliitolle, jossa se ”syyttää Israelia äskeisestä tilanteen kiihdyttämisestä (recent zionist escalation)”. Hän sanoi edustamansa järjestön ottavan yhteyttä moniin hallituksiin selittääkseen ”miehityksen johtajien hyökkäysaikeista”.
U-Nunu syytti Israelia yrityksistä ”Hamasin eliminoimiseksi, jotka on ajoitettu Fatahin suorittamaan Hamasin jäsenten ajojahtiin ja pidätyksiin Länsirannalla”. Hän sanoi, että Fatahin turvallisuusjoukot ovat pidättäneet ja pitävät 3000 Hamasin jäsentä ja tukijaa vankiloissaan murskatakseen PA:n vastaisen opposition Länsirannalla, mukaan lukien yliopiston opettajia ja opiskelijoita.

EU:N KOMISSIO päätti kokouksessaan keskiviikkona myöntää 11 miljoonaa Euroa PA:lle. EU:n ulkoasioitten johtaja Catherine Ashton selitti EU:n lahjoituksellaan osoittavan sen vahvasta poliittisesta ja taloudellisesta antautumisesta PA:n ja pääministeri Salaam Fayadin tukemiseen elinkelpoisen demokraattisen Palestiinan valtion rakentamiseksi, jota hän kutsui kriittiseksi mille tahansa rauhanomaiselle, käytännölliselle ja kestävälle ratkaisulle konfliktiin.
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=200574

2. USA:n Kansallisen Turvallisuusneuvoston neuvonantaja Dan Shapiro ja Mitchellin neuvonantaja David Hale keskustelivat maanantaina Israelin pääneuvottelijan Yitzhak Molchon ja tiistaina Saeb Erekatin kanssa pyrkien kartoittamaan tilannetta ja miten osapuolien epäluuloisia välejä voitaisiin parantaa ja repeämiä kuroa umpeen. Heidän tarkoituksensa oli urkkia, mitkä ovat Netanyahun lopulliset ”punaiset linjat”, joista hän ei halua luopua. PA:n vaatimukset ovat kaikkien tiedossa, eivätkä he halua tinkiä niistä mitään. Netanyahua lähellä oleva virkailija selitti, ettei pääministeri voi käsitellä rajoja ennen kuin hänellä on varmuus Israelin turvallisuustakuista ja Palestiinan valtion luonteesta. Amerikkalaiset neuvonantajat joutuivat matkustamaan kotiinsa ilman lisätietoja.

NETANYAHU selitti Newsweek-lehden haastattelussa, että hän pitää kiinni vaatimuksestaan Jordanjoen valvomisesta IDF:n joukoilla, sekä siitä, että IDF:n tulee voida partioida Israelin ja Palestiinan valtion välisen rajan itäpuolella. Hän ei suosittele kansainvälisten joukkojen asettamista valvontatehtäviin, sillä kokemuksen mukaan ne eivät pysty valvomaan laittomien aseitten ja räjähteitten salakuljettamista eivätkä terroristien soluttamista Israelin puolelle.
Netanyahu selitti haastattelussa, että Israelin vaatimus Palestiinan valtion aseettomuudesta on ehdoton, kuten sen ilmatilan hallinta, mutta ongelman muodostaa sen valvominen. Gazan kaistan oletettiin pysyvän rauhallisena ja aseettomana IDF:n vetäessä joukkonsa sieltä kuten myös Libanonin eteläosan, mutta Gazassa vallan kaapannut Hamas on aseistautunut ja Hizbullah on samoin vahvempi kuin koskaan ennen YK:n valvontatoimista huolimatta.

ISRAELIN johto seuraa tarkoin maailmalla leviävää tulehdusta, jolla yhä useammat maat ovat valmiit joko tunnustamaan Palestiinan valtion 1967 (olemattomilla) rajoilla tai nostamaan PLO:n edustustot lähetystötasoisiksi. Israelissa katsotaan, etteivät nämä toimet ainakaan edistä rauhankeskusteluja, sillä se antavat PA:lle väärän kuvan tilanteesta ja vahvistavat sen uskoa, ettei siltä vaadita mitään rauhansopimuksen solmimiseksi.
Diplomatian uskotaan kuitenkin odottavan uudenvuoden ohi ennen kuin uusia aloitteita esitetään miltään taholta, ellei mitään yllättävää tapahdu ennen sitä. http://www.jpost.com/DiplomacyAndPolitics/Article.aspx?id=200636

EU myönsi palestiinalaisten tuotteille, jotka käsittää maatalouden ja hedelmien sekä öljy- ja kalastustuotteiden viennin, 10 vuoden tullivapauden Juudeasta ja Samariasta sekä Gazasta. Volyymeiltään ne eivät nouse kovin korkeiksi tällä hetkellä, mutta se tulee nousemaan talouden nousun ja Gazan kaupan vapautumisen myötä, kerrotaan EuroMed web-sivulla. Viime vuonna PA:n vienti EU-maihin oli 6.1 miljoonaa Euroa, mutta EU:n vienti sinne oli 50.5 miljoonaa Euroa. Israelissa tilannetta seurataan huolestuneina, sillä EU boikotoi samaan aikaan Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä valmistettuja tuotteita. Eipä liene ihme, jos Israelissa ei luoteta EU:n kykyyn toimia puolueettomana välittäjänä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141303

3. IDF kokeili Rafael yhtiön valmistamaa Trophy ohjustorjuntajärjestelmää tällä viikolla. Tarkoitus oli kokeilla kovilla ohjuksilla siten, että miehistöä on tankin sisällä, mutta omaisten huolestuneitten kirjeitten vuoksi siitä luovuttiin. Testi saatettiin onnistuneesti tehtyä pst-ohjusta korvaavalla koeohjuksella ilman räjähdekärkeä.

IDF on huolestunut Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen hankkimien uudenaikaisten ohjusten vuoksi, jotka läpäisevät normaalin panssarikuoren. Osoituksena siitä oli pari viikkoa sitten Gazasta tankkia kohti ammuttu venäläis-valmisteinen Kornet-ohjus, joka tunkeutui panssarin uloimman kuoren läpi mutta ei lauennut, mikä olisi voinut tuhota panssarivaunun.
Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi päätti korvata normaalipanssareilla varustetut panssari-vaunut erikoispanssareilla varustetuilla vaunuilla.
Aseteollisuudessa on jatkuva kilpailu hyökkäysaseitten ja puolustuksen välillä. Ohjusten tehokkuuden lisääntyessä panssareita on vahvistettu mutta se tekee panssarivaunuista raskaampia ja kömpelömpiä, minkä johdosta on kehitetty järjestelmiä, joilla lähestyvä ohjus voidaan tuhota vaunun ulkopuolella. Trophy on yksi tällainen järjestelmä. Torjunnan vaikeutena on se, että uudet hyökkäysohjukset ovat niin nopeita, että vastatoimiin jää liian vähän aikaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141294

4. Rabbi Mordechai Eliyahun, entisen kesäkuussa kuolleen sefardi-päärabbin, leski rabbanit Tziviya Eliyahu esittää, että juutalaisten tulee käyttää kristittyjen joulun- ja uudenvuoden välistä aikaa entistä hartaampaan ja huolellisempaan sapatinviettoon.
Tziviya Mordechai selittää, että tällä tavalla on mahdollista jouduttaa Messiaan tuloa, jota Israel odottaa yhä hartaammin ja tarvitsee enemmän kuin koskaan.

Rabbanit Eliyahu selittää, että tänä vuonna ensimmäinen joulupäivä on sapatti ja samoin uudenvuoden päivä sattuu sapatiksi. Tämän johdosta lukuisat juutalaiset ja muut, jotka ovat joutuneet työskentelemään sapattina, on vapautettu siitä ja voivat siten keskittyä sapatin viettoon. Hän viittasi Talmudiin, jossa myös vakuutetaan, että jos kansa pystyy kunnioittamaan useita sapatteja peräkkäin ilman katkoksia, Messiaan tulo on välitön. Hän kehottaa ihmisiä innostamaan ja keskittymään tänä vuonna erityisolosuhteissa sapatin viettoon, kuten myös työskentelemään keskinäisen yhteyden ja ymmärryksen lisäämiseksi.
Rabbi Eliyahun mottona oli: ”Tuoda meidät kaikki yhteen kuin yhtenä henkilönä ja yhteisellä sydämellä. Jos pysymme yhdistyneinä, kukaan ei voi murskata meitä”. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/141300
5. UUTISOTSIKOITA
- Israel sallii palestiinalaisten viedä tavanomaisia tuotteita Gazasta sunnuntaina. Ensimmäiset 10 rekkaa kulkevat Kerem Shalomin raja-aseman kautta Israeliin, josta ne kuljetetaan tarkastuksen jälkeen Ashdodin satamaan laivoihin lastaamista varten. (JP)
- Israel toimitti viimeiset 53 miljoonan USD sopimuksen mukaiset 12 ohjaajatonta pienkonetta Venäjälle. Toimituksiin sisältyi Bird-Eue 400 ja I-View MK 150 koneita, jotka on tarkoitettu lyhyen matkan taktisiin tehtäviin sekä Searcher II UAV, joka on tarkoitettu pitkän matkan operaatioihin. IAF koulutti 50 venäläistä pilottia valvojiksi tukikohdassaan lähellä Ben Gurionin kenttää. Venäjä kiinnostui Israelin valmistamista koneista Georgian sodan kokemuksistaan, jossa Georgia käytti niitä sodassaan Venäjän joukkoja vastaan 2008. Sopimuksen mukaan Venäjä saa rakentaa Israelin pisimmälle kehitettyä Heron-1 konetta itsenäisesti omalla tuotantolinjallaan. Sopimus siitä, arvoltaan 400 miljoonaa USD, solmittiin IAI:n ja Venäjän puolustusryhmän OPK Oboronprom välillä lokakuussa. Israelin puolustusviranomaiset harkitsivat pitkään, voidaanko pitkälle kehitettyjä UAV-koneita viedä Venäjälle, josta ne voisivat joutua Israelin vihollisten käsiin. (JP)
- USA:n budjetti ei sisällä niitä ylimääräisiä tukiaisia, joita Israelille luvattiin, mutta ne voidaan lisästä siihen myöhemmin. Sotilashankintoihin tarkoitetut 2.775 miljardia USD tulevat erillissopimusten mukaisesti, mutta pysynevät samansuuruisina. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=200629
- Iran etsii ydintiedemiehiä kaikkialta maailmassa. Sen tiedemiehiä on surmattu hämärissä olosuhteissa ja heitä on loikannut ulkomaille, joista eräs vakuuttaa, että Iran valmistaa ydinasetta hämäystaktiikastaan huolimatta. http://www.jpost.com/IranianThreat/News/Article.aspx?id=200675
- Ileana Ros-Lehtisen haastattelu julkaistiin tänään JP:n numerossa. Tämä 58-vuotias republikaani saa USA;n kongressin ulkoasianvaliokunnan nuijan käteensä tammikuussa. Hän on 100 %:n Israelin tukija, joka tulee puolustamaan sen oikeuksia kongressissa henkeen ja vereen saakka. Hänen juutalaiset esivanhempansa pakenivat Turkista Kuubaan ja sieltä 1960-luvulla Yhdysvaltoihin. Israelin lisäksi Kuuban pakolaiset ovat lähellä hänen sydäntään. Hänen vanhempansa kääntyivät katolisuuteen, mutta hän pitää itseään episkopaalisena. Vaikka hän kannattaa kahden valtion periaatetta, hän epäilee sen todellista päämäärää varsinkin Gazan vuoksi, mutta myös sitä, ettei hän täysin luota PA:n nykyjohtoon. Hän näyttää olevan huolissaan USA:n kouluttamista ja aseistamista PA:n ”poliiseista”, joille annetaan sotilaskoulutusta. Hänen uskotaan selkeyttävän USA:n kannan sekä Israelia syyttäviin NGO-järjestöihin että YK:n alaisiin toimikuntiin, joita USA tukee rahallisesti. http://www.jpost.com/Features/InThespotlight/Article.aspx?id=200662
http://en.wikipedia.org/wiki/Ileana_Ros-Lehtinen#Early_life.2C_education_and_career
- Israel toimitti 3 Israelissa syntynyttä ja kasvanutta Sahara Oryx antilooppia alueille, joissa niitä eli, mutta josta ne kuolivat sukupuuttoon. Nämä eläimet vietiin Senegaliin, lähelle Mauritaniaa, jossa ne elävät ja lisääntyvät vapaasti. Lajia kasvatetaan edelleen Jotvatan kibbutsin luonnonpuistossa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3978160,00.html
- Iran lähetti 20-30 insinööriä ja upseeria Libanonin eteläosaan tutkimaan Hizbullahin rakentamia linnoituksia esittäen suosituksia ja parannuksia niiden havaintojen perusteella, mitä IDF:n sotilasharjoituksista Golanilla saatiin. http://www.debka.com/article/20484/

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 28.06.2020

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 25.06.2020