TORSTAI 07.10.10

1. ISRAEL valmistautuu mahdollisiin Hizbullahin suorittamiin iskuihin Libanonista lähi viikkojen aikana. Debkafile arvioi jo muutama päivä sitten, että Iran ja Syyria ovat kehottaneet Hizbullahia ottamaan Beirutin valvontaansa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Libanonin vierailun jälkeen 13.-14. lokakuuta.
WND kertoo aamun artikkelissaan, että Hizbullah voi aloittaa rajoitetut iskut Israelia vastaan lähi viikkojen aikana saadakseen maailman huomion pois YK:n tutkimuskomitean päätöksestä syyttää useita sen korkeita johtajia Rafik Haririn murhasta, mikä pahoin mustaisi Hizbullahin mainetta vapaana korruptiosta ja rikoksista. Syyria pani oman lusikkansa soppaan esittämällä pidätysmääräykset 33 libanonilaiselle merkkihenkilölle, mukana lähellä Saad Haririn hallitusta olevia.

ISRAELIN armeijan johto on toistuvasti varoitellut, että Israelia uhkaa pohjoisesta kolmen rintaman sota, johon osallistuisivat Iran, Syyria ja Hizbullah. Tähän voidaan lisätä Hamas, joka tuskin pystyisi pidättelemään liipaisinherkkiä kaadereitaan, jotka turhautuneina ovat katselleet Islamic Jihadin ja joittenkin a-Qaidan pienryhmien tekemiä yksittäisiä kranaatti- ja raketti-iskuja Israelin alueelle.
Laajemman sodan aikana Juudean ja Samarian palestiinalaisten suhtautuminen tilanteeseen on arvoitus, sillä PA:n uudet ”poliisit”, joille USA:n kenraaliluutnantti Keith Dayton on antanut Jordaniassa ja Jerikossa koulutusta, joka enemmän muistuttaa sotilas- kuin poliisikoulutusta. Heille on annettu koulutusta myös vakoilussa, gerillataktiikassa sekä räjähdysaineiden ja uudenaikaisten aseiden käytössä. Heidät on aseistettu USA:n toimittamin sotilasasein. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=212197

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu pitää tiedot rauhankeskustelujen tämän hetken tilanteesta tarkoin nuttunsa sisällä. Vain hetkittäisiä tiedonmurusia pääsee julkisuuteen, mutta niiden asiallisuutta ei ole pystytty vahvistamaan eikä pääministerin kanslia kommentoi niitä. Aamun uutisten antamista vihjeistä voi päätellä, että kulissien takana on meneillään vilkas toiminta.
Eri lähteistä tulleet tiedonmuruset kertovat, että USA:n hallitus työskentelee saadakseen Netanyahun suostumaan kahden kuukauden rakennuskieltoon Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä – tasapuolisuus tällä ns. ”kiistanalaisella alueella” on tuntematon käsite, vuoden 1995 sopimus PLO:n kanssa pidättyä muuttamasta olevaa tilannetta Juudeassa ja Samariassa koskee PA:n tulkinnan mukaan vain Israelia – jonka periaatteen länsimaat näyttävät Israelin hallitusten lepsun myöntyvyyspolitiikan vuoksi täysin omaksuneen.
Sen mukaisesti palestiinalaiset rakentavat kiihkeästi ilman mitään rajoitteita vastoin allekirjoittamiaan sopimuksia, kuten eilinen raportti kertoi.

KAHDEN kuukauden kieltoa vastaan USA tulisi painostamaan palestiinalaisia hyväksymään Israelin määritelmän ”juutalaisena, demokraattisena valtiona”. Tähän liittyy hallitukselle esitetty vaatimus hyväksyä uusilta maahan muuttajilta vaaditaan kansalaisuus- ja maahan-muutto lakiin tehtävä lisäys: ”Julistan, että olen tulen olemaan Israelin juutalaisen ja demokraattisen valtion lainkuuliainen kansalainen ja vakuutan kunnioittavani sen lakeja.” Tällaisen lisäyksen hyväksyminen Israelin hajautuneessa ilmapiirissä on epävarmaa, mutta jos sellainen klausuuli runnotaan, PA voisi sen tunnustaa etuisuuksia vastaan.

AAMUN uutiset kertovat myös sen, että Dennis Ross on saanut erikoistehtävän pyrkiä paikkaamaan Obaman hallituksen ja Netanyahun välisiä suhteita, jotka olivat lähes katkeamispisteessä varapresidentti Joe Bidenin vierailun yhteydessä sattuneen kömmähdyksen vuoksi, josta ulkoministeri Hillary Clinton teki ”kärpäsestä härkäsen” ja ehkä vanhoja kalavelkoja maksaakseen röykytti Netanyahua puolentoista tunnin syytösryöpyllä, joka julkistettiin, vastoin hyvää diplomaattista käytäntöä. Tämän tapauksen jälkeen Hillaryn kasvoilleen vetämä mairea hymy aina havaitessaan kameran linssin suuntaavan häntä kohti herättää ikävän tunnon kaksinaamaisesta pelehtimisestä Israelin kustannuksella.

WND kertoo toisessa artikkelissaan, että USA haluaa Israelin ja PA.n sopivan rajoista kahden kuukauden aikana, vaikka lopullisen sopimuksen runnominen tässä ajassa tuskin onnistuu. Mutta se voisikin sopia PA:n suunnitelmiin kuin nyrkki silmään, sillä se voisi yksipuolisesti julistaa Palestiinan valtion perustamisen Israelin tunnustamien rajojen sisällä sopimatta muista kysymyksistä yhtään mitään. Mikä Israelin vastaus olisi siinä tilanteessa? Aiemmin on esitetty uhkauksia, että Israel peruu kaikki aiemmin PA:n kanssa tehdyt sopimukset. Israelin olisi kuitenkin hyvin vaikea liittää osia Juudeasta ja Samariasta itseensä, jos rajoista on tehty sopimus. Tähän näyttää liittyvän vaarallinen ansa, joka Netanyahun tulisi tiedostaa ja jota hänen tulisi varoa kuin ruttoa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=212041

3. KNESSETIN puhemies Reuven Rivlin, jonka suku on asunut Jerusalemissa yli sata vuotta, kertoo JP :n artikkelin mukaan, ettei hän usko, että Netanyahu koskaan voisi luopua Temppelivuoresta. ”Todellakin uskon, ettei Netanyahu edes ajattele Jerusalemin jakamista”, hän toteaa. ”Hän voisi suostua antamaan jonkinasteisen itsehallinnon muslimeille heidän pyhillä paikoillaan, mutta ei itsenäisyyttä; seuraan hänen tekojaan silmät ummessa.”
Hän viittaa tässä tunnettuun kertomukseen entisestä opetusministeristä Zalman Arannesta, joka aikoinaan sanoi seuraavansa Ben Gurionia silmät ummessa, mutta avaavansa ne välistä varmistaakseen, että pääministerillä on silmät avoinna.

RIVLIN jatkoi tähän tapaan: ”Olen varma, että Netanyahu ei pysty jakamaan Jerusalemia, koska hän huomaa sen olevan kysymyksen keskipisteessä, jonka vuoksi Israel on olemassa. Herzlin seuraajana Netanyahu ei tule luopumaan Jerusalemista. Jos en olisi luottanut Netanyahuun, olisin kilpaillut hänen paikastaan, vaikka en halua pääministeriksi.”
Vastauksena kysymykseen, tarkoittaako arabilähiöitten antaminen PA:n hallintaan Jerusalemin jakamista hän selitti: ”Ihmiset kertovat usein, että maanpaossa (galut) ollessaan he rukoilivat kaipuusta päästä Jerusalemiin, jolla he tarkoittivat Temppelivuorta eivätkä jotain pääkaupungin arabilähiötä kuten Wallaje, jonka sijainnista heillä ei ole harmainta aavistusta. Mutta sanoessaan sen he eivät tiedostaneet sen merkitystä. Juutalainen kansa rukoili paluuta Temppelivuorelle, joten siitä luopuminen ei ainakaan ole hyväksyttävissä.”

RIVLIN kertoi USA:n ja Israelin välisistä suhteista, että USA on ollut tärkeä ystävä 43 vuoden aikana, välillä ollen kysymyksistä eri mieltä. Mutta hän sanoi juutalaisten asuttaneen Juudean ja Samarian juutalaisilla, joita on siellä nyt yli 320 000 – ilman Jerusalemin ympäristöä, eikä USA hyväksynyt sitä, mutta tunnustaa nyt sen tosiasiana, eikä katkaissut suhteita sen vuoksi. Hän vakuutti, että Israel voi nyt aivan hyvin kertoa USA:lle, ettei paluu 1967 sotaa edeltäville aselepolinjoille ole hyväksyttävissä.
Rivlin sanoo, että hän kannattaa nykyisen tilanteen jatkamista, jossa molemmat kansat elävän toisiaan tukien ja hyödyntäen toistensa palveluita ja osaamista.
”Erottautuminen merkitsee minun mielestäni pysyvän sotatilan hyväksymistä. Keinotekoiseen sopimukseen pakottaminen ei tuo rauhaa. Kysyttäessä minulta, kumpi on edullisempi – maan jakaminen vai eläminen yhdessä demografisen uhan alaisena – sanon ilman muuta, että maan jakaminen on pahin vaihtoehto.”
Rivlin selvitti asiaa näin: ”Jos kohtalonamme on elää yhdessä, se on mahdollista. Mutta älä uhkaa minua demografialla, sillä jos se olisi niin tärkeä, Ben Gurion ei olisi koskaan julistanut Israelin valtiota. Yhden valtion periaate on paras kaikista huonoista vaihtoehdoista ihmisille, jotka on tarkoitettu – ei tuomittu – elämään yhdessä.” http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190465

4. SYYRIAN presidentti Bashar Assad kertoi turkkilaiselle TRT TV-yhtiön toimittajalle, että sekä USA että Ranska tunnustelevat rauhankeskustelujen mahdollisuutta Israelin ja Syyrian välillä. Hän selitti, että on liian aikaista puhu keskustelujen aloittamisesta, jonka tuloksista hän sanoi olevansa epätietoinen, mutta että molemmat maat, USA ja Ranska, tunnustelevat yhteisen pohjan löytämiseksi, jolta keskusteluja käytäisiin.

ASSAD sanoi, että Syyrian kanta neuvotteluihin on selvä ja tinkimätön: Syyria haluaa Golanin alueet kokonaisuudessaan, mutta Israel haluaa keskustella turvallisuuskysymyksistä. Hän kertoi alueella liikkuvan useampia kuin yksi aloite – mukaan lukien USA ja Ranska, mutta ettei mitään konkreettista ole vielä löydetty.
Assad katsoo, että vain Turkilla on mahdollisuus toimia välittäjänä keskusteluissa Syyrian ja Israelin välillä maitten välien kiristymisestä huolimatta, mutta tähdensi keskustelujen tällä hetkellä keskittyvän prosessin selvittelyyn. ”Kuka voisi onnistua ratkaisemaan monet solmut ja mutkat voidakseen johtaa keskusteluja onnelliseen lopputulokseen”, hän arvioi. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190484

5. UUTISOTSIKOITA
- Hamasin ”sotilassiipi” izzadin al-Qassam uhkaa iskeä Fatahin johtajiin sekä Gazassa että Länsirannalla, ellei Fatah lopeta Hamasin johtajien pidätyksiä. Hamas ja Fatah sopivat sovintokeskustelujen virittämisestä Kairossa uudelleen 20. lokakuuta. Hamasin sotilaallisen siiven edustaja Abu Obaida sanoi, että Fatah pitää satoja Hamasin jäseniä pidätettyinä, kiduttaen toisia heistä, toiset ovat syömälakossa. Obaida uhkasi, että Hamasin mitta on nyt täysi eikä tilanne voi jatkua tällaisena. Uhkaus liittyy kahden Hamasin johtajan tuomitseminen pitkällisiin vankeus-rangaistuksiin PA:n ”sotilasoikeudessa”. Ala Diab tuomittiin 20 vuodeksi, Abdel Fattah 12 vuodeksi; molemmat ovat Kalkiliyasta. Fatah pelkää Hamasin yrittävän vallan-kaappausta Länsirannalla kuten se teki Gazassa, lisäksi Fathin edustaja sanoo, että Hamas on pidättänyt lukuisia sen kannattajia Gazassa ”sotilasoperaatioissaan”. (JP)
- IAF iski ohjuksillaan kahteen kohteeseen Gazassa torstain vastaisena yönä. IAF:n taholta kerrotaan, että kohteet oli huolella valittu ja että iskut olivat tarkkoja. Palestiinalaiset kertovat, että neljä ihmistä haavoittui iskussa. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190490
- Englannin ulkoministeri William Hague sanoo, että ”setlementit” vaarantavat Israelin turvallisuuden ja kehottaa lopettamaan rakentamisen niissä. Hague edustanee Englannin yläluokkaa, joka on kautta aikojen suhtautunut kielteisesti juutalaisiin ja viime aikoina myös Israeliin. Hän sanoi, ettei Englannilla ole riita-asioita Iranin kansan kanssa, jolla on luontainen asema alueen johtavana maana, vain Iranin ydinpolitiikka arveluttaa, koska sen tarkoituksesta on eriäviä mielipiteitä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190474
- Vatikaani kutsuu Lähi Idän piispat erikoissynodiin 10.-24.10., joka keskittyy alueen kristittyjen asemaan, jota Vatikaani kuvaa ”getto-mentaliteetiksi” islamin nousun vuoksi. Eli suomeksi sanottuna, alueen kristityt ja ennen kaikkea heidän johtajansa ovat alistuneet islamin mahtavan hyökyaallon alla peläten esittää omaa mielipidettään silloinkaan, kun sitä heiltä kysytään. http://www.jpost.com/International/Article.aspx?id=190485
- 1400 kristittyä Etelä Afrikasta kokoontuu tällä viikolla Jerusalemiin kolmen päivän ajaksi keskittyen rukouksiin ja ylistykseen. Seuraavan viikon aikana he tutustuvat Israelin maahan risteillen eri paikkakunnilla. He katsovat erikoistehtäväkseen toimia Jerusalemin valvojina (watchmen over Jerusalem). He ovat osa maailmalla yleistynyttä käsitystä, ettei Israelin ja PA:n välisessä konfliktissa ole kysymys maasta tai edes rauhasta, vaan henkisestä hyvän ja pahan välisestä taistelusta. Israelin turismiministeriö on lopultakin alkanut havaita, että Israelin todelliset ystävät ovat juuri näitä eri maissa asuvia aitoja kristittyjä, ja on aloittanut kampanjan heidän ”valistamisekseen ja kouluttamisekseen epävirallisiksi Israelin lähettiläiksi”. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190486
- Barakin johtama Labour vaatii rakennuskieltoa Juudeaan ja Samariaan palkinnoksi siitä, että pääministeri palkitsi oikeistoa tukemalla esitystä uskollisuusvaatimuksesta jokaiselta uudelta maahanmuuttajalta. Labourin sisällä kiehuu kapinahenki. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/labor-expects-new-settlement-freeze-as-payoff-for-loyalty-oath-1.317576
- USA ja Israel ovat syvästi huolestuneita Kiinan, Iranin ja Turkin välien syvenemisestä. Turkki antoi Kiinan sotilaskoneille luvan lentää sen ilmatilassa. Kiina tarjoutuu lunastamaan Kreikan valtionvelat, jotka ovat osoittautuneet luultua suuremmiksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/growing-ties-between-turkey-china-iran-worry-israel-and-u-s-1.317583
- Fatah vaatii, että OECD peruuttaa kokouksensa Jerusalemissa, vaikka se kokoontuu sen länsiosassa. Fatah alkaa todella hyppiä silmille, eikä Netanyahu näytä huomaavan mitään. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139932
- USA:n diplomaatti Fred Hof yrittää Beirutin matkansa aikana saada Libanonia peruuttaman Ahmadinejadin vierailun, mutta yritys on onnettomasti myöhässä. Iran lennättää Beirutiin 2500 vallankumouskaartin jäsentä varmistamaan Ahmadinejadin turvallisuutta. Kivien heittely Israelin puolelle kuitenkin peruutettaneen. http://www.debka.com/article/9065/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021