TIISTAI 05.10.10

1. VIRANOMAISET pelkäävät, että moskeijan tuhopoltto Beit Fajarin kylässä Gush
Etzionissa voi sytyttää lisää väkivaltaa. Moskeijan seiniin oli tuherrettu hepreaksi sanat: ”hintalappu” ja ”kosto”. Juutalaiset asukkaat Länsirannalla ovat joissakin tapauksissa käyttäneet sanaa ”hintalappu” kostaessaan arabien hyökkäyksiä heidän alueilleen. Moskeijan ympärillä kiehui kaiken päivää vihaisia arabeja, jotka kiihottivat toisiaan syyttäen Israelin rauhantahdon puutteesta salliessaan tällaista. Kuten voi hyvin arvata, ”setletit” ovat syytöslistan kärjessä vandalismin mahdollisina aiheuttajina. Eräs arabi kertoi nähneensä kylään tulleen auton täynnä ”setlereitä”, jotka yrittivät ensin päästä toiseen moskeijaan mutta todettuaan ovien olevan tiukasti lukittuina ajoivat sitten poltetulle moskeijalle. Miten he tunnistivat ohiajavan auton matkustajat ”setlereiksi” on mysteeri.

TUTKIMUSTEN ollessa vasta alkutekijöissään poliisi arvioi, että vandalismin takana ovat voineet olla ”äärioikeistolaiset elementit”, joiden päämääränä on herättää palestiinalaisten väkivaltainen vastareaktio ja väkivallan laajeneminen. Miten poliisi päätyi äärioikeistoon, on sekin mysteeri, sillä kiihotusta arabien keskuudessa harjoittavat äärivasemmistolaiset. Israelin poliisin tapa heitellä perusteettomia syytöksiä on valitettavan yleistä.

PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ei säästellyt sanojaan tuomitessaan tuhopolton: ”Kuka hyvänsä tämän tekikin, on terroristi sanan kaikissa merkityksissä pyrkiessään haavoittamaan rauhan ja keskustelujen mahdollisuutta palestiinalaisten kanssa. Tämä on häpeällinen teko, joka halventaa Israelia ja sen arvoja.”
IDF:n siviilihallinnon johtaja Yoav Mordechai Juudeassa ja Samariassa tuomitsi samoin teon jyrkin sanoin luvaten, että armeija pitää tekoa hyvin vakavana tapauksena. Hän keskusteli päivän kuluessa PA:n turvallisuusjoukkojen johtajien kanssa luvaten, että turvallisuusjoukot tekevät kaikkensa syyllisten pidättämiseksi.
JUUDEAN ja Samarian poliisi asetti uutissulun tuhopolttoa koskeviin tietoihin. Asia siirrettiin poliisin YAMAR erikoisyksikön tutkittavaksi. Poliisin antamien tietojen mukaan liikkuva tutkimusosasto haravoi moskeijaa ja sen ympäristöä johtolankojen löytämiseksi.

TUHOPOLTTOA sammuttaneen palokunnan edustaja ei halunnut kommentoida, oliko kysymys tuhopoltosta vai jostain teknisestä viasta syttynyt palo. JP:n asiasta kirjoittavat toimittajat ovat sen sijaan mielestään saaneet tarpeeksi todisteita tahallisesta tuhopoltosta. He sanovat arabien nähneen polttajat ja huutaneen heille pelotellen heidät tiehensä, mutta he olivat ehtineet koota 20 koraania lattialle ja sytyttäneet ne tuleen. Arabit kertoivat tekijöitten paenneen Migdal Oz-juutalaisyhteisön suuntaan.
”Setlereitä” epäiltiin joulukuussa toisen moskeijan sytyttämisestä tuleen. Juudean ja Samarian juutalaisasukkaat vakuuttavat toimittajille, että he ovat joutuneet Israelin viranomaisten syrjimiksi paljon suuremmassa määrin kuin arabit. Esimerkiksi he kertoivat sadan juutalaisen kokoontuneen Yitzharin juutalaisyhteisön edustalle lähellä Nablusia vastustaakseen viranomaisten päätöstä sinetöidä ja tuhota heidän synagogansa El Matanissa samaan aikaan, kuin lähistöllä Burinissa olevan moskeijan rakennustyöt saavat edetä ilman häiriöitä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190201

2. JP:N VAKIOTOIMITTAJA Caroline B Click tarkastelee kolumnissaan juutalaisten ja arabien oikeuksien tasapuolisuutta otsikolla ”Do Jews have civil rights” (onko juutalaisilla kansalais-oikeuksia) Alaotsikko sanoo, ettei lakeja sovelleta vain suurella ennakkokäsityksellä palestiinalaisten eduksi vaan niitä sovelletaan suurella ennakkoluulolla juutalaisia vastaan. Click toteaa aluksi, että ”vuoden 1995 sopimus PLO:n ja Israelin välillä kieltää kumpaakin osapuolta välttämään tai aloittamaan toimia, jotka voisivat muuttaa Länsirannan ja Gazan tilannetta siitä, mitä se on sopimushetkellä, odoteltaessa lopullisten keskustelujen tuloksia”. Kuten artikkelissa todetaan, sopimus ei koskenut varsinaisesti vain rakentamista alueella, ja toiseksi se koski tietenkin kumpaakin osapuolta. Sopimushetkestä lähtien palestiinalaiset ovat kuitenkin järjestelmällisesti käsittäneet kiellon koskevan vain Israelin rakentamista, Glick toteaa todistaen, että sopimuksen allekirjoittamisesta lähtien jokaisen juutalaisen kodin rakentaminen on aiheuttanut kansainvälisen kohun samaan aikaan, kun palestiinalaiset ovat rakentaneet tuhansia ja taas tuhansia rakennuksia kaikkialle alueella. Tämän he ovat tehneet välittämättä ollenkaan suunnitelmien ja aluekarttojen määräyksistä tai edes perusharkinnasta tarjonnan ja tuotannon välillä.

Glick sanoo esimerkkinä, miten ajaessa Jerusalemista Maale Adumin suuntaan ei voi olla huomioimatta satojen tyhjien 5-kerroksisten rakennusten sarjaa Issawiyassa ja muissa arabilähiöissä, jotka on rakennettu vain estämään yhteyksien rakentamista Jerusalemista Maale Adumimiin. Liikenneyhteydet on jouduttu rakentamaan kalliiden tunnelien kautta.
Toisena esimerkkinä Glick ottaa esille PA:n pääministeri Salaam Fayadin suuresti ylistämän ”Rawabin kaupungin, jonka rakentaminen aloitettiin olosuhteiden muuttamiseksi Juudeassa ja Samariassa ja jolla valmistellaan Palestiinan valtion perustamista virallisten neuvottelujen ulkopuolella”, kuten Fayad on toistuvasti todennut. Kaupungin sijainti valittiin tarkoituksellisesti vastoin Binyaminin asukaskomitean varoituksia keskeltä tiheää juutalaisasutusta pyrkimyksenä estää niiden laajeneminen.
Glick toteaa, ettei tilanne moratoriumin päättyessä Juudeassa ja Samariassa ole ollenkaan sellainen kuin Israelin vastaiset elementit maailmalla väittävät. ”Emme näe juutalaisten kähmivän maa-alueita haltuunsa pahaa-aavistamattomien, tietämättömien palestiinalaisten silmien edessä, eikä kiellon loppumisessa ole kysymys ns. ”rauhanprosessin” kohtalosta.” Glick toteaa, että kysymys on erilaisesta lain tulkinnasta koskien juutalaisia ja palestiinalaisia. Lain tulkinta on erilainen myös eri paikoissa asuvien juutalaisten kohtelussa, hän toteaa esittäen esimerkkejä Negevistä, Galileasta ja Golanin ylängöllä. Kysymys on juutalaisen väestön perusoikeuksista, joita hallituksen tulee puolustaa . Siten ”jos Netanyahu pystyy vastustamaan Obaman hallituksen uuden painostusaallon, se ei millään tavoin heikennä rauhanmahdollisuutta yhtä vähän kuin siihen alistuminen edistää sitä”.
”Rauhan perustaminen juutalaisten oikeuksien mitätöimiseen ei ole mitään muuta kuin selkeä tie seuraavaan sotaan”, Glick vakuuttaa.

GLICK käy esimerkein läpi muutamia tapauksia, joissa selvästi ilmenee viranomaisten ja ennen kaikkea poliisin velvollisuuden laiminlyöminen kieltäytyessään tutkimasta palestiinalaisten suorittamia heidän omaisuutensa tuhoamista tai varastamista, mikä on aivan yleistä Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä. Vaikka poliisi ja armeija hyvin tietävät, mistä syylliset arabit ovat tulleet, he hyvin vastahakoisesti menevät arabikyliin löytääkseen syylliset tai voidakseen palauttaa varastetun omaisuuden. Glick esittelee myös esimerkkejä Jerusalemin arabilähiöistä, joiden asukkaat – useimmiten juutalaisten vasemmistolaisten kiihottamina – pyrkivät väkivallan ja uhkausten kautta poistamaan kaikki juutalaisasukkaat lähiöistä, vaikka heillä on oikeuden päätökset omistusoikeudestaan. http://www.jpost.com/Opinion/Columnists/Article.aspx?id=190179

3. ABBAS lensi kiireesti Kairoon, jossa hän keskustelee sekä arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan että Egyptin johtajien kanssa yrityksissään saada arabien tuki poistua rauhan-keskusteluista, jos amerikkalaiset eivät saa Netanyahua taipumaan kiellon jatkamiseen. Abbas tapasi Egyptin yleisen tiedustelun johtajan Omar Suleimanin. Abbas tavannee presidentti Mubarakin tänään tiistaina.
”Arabimaitten tulee tukea meítä amerikkalaisten painostaessa jatkamaan keskusteluja Israelin kanssa rakentamisen jatkuessa Juudean ja Samarian ”setlementeissä”. Ilman tätä tukea emme pysty tekemään mitään”, PA:n viranomainen totesi Ramallahissa.
Arabiliiton kokous kutsuttiin kokoon Libyaan perjantaiksi PA:n toivomuksesta.

GALLUPIN mukaan 66 % palestiinalaisista kannattaa vetäytymistä pois keskusteluista, vain 30 % kannattaa keskustelujen jatkamista. Tutkimuksen suoritti Palestiinan politiikan tutkimus- ja seurantakeskus Länsirannalla ja Gazassa haastatellen 1270 palestiinalaista, virhe 3 %. Tutkimusten mukaan yli puolet ilmoitti kannattavansa Hamasin terroristien murhanhimoisia iskuja Hebronin ja Ramallahin lähellä suorien keskustelujen aloittamisen aattona. Vallan tasapaino Hamasin ja Fatahin välillä pysyy ennallaan, mutta Abbasin suosio kasvoi Haniyehin hiipuessa. 70 % uskoi, että korruptio on yleinen PA:n instituutioissa, 60 % Gazassa. 26 % piti Haniyehin hallitusta laillisena, 30 % sanoi samaa Fayadista. 30 % katsoi molemmat laittomiksi. Abbasin suosio näyttää gallupin mukaan ylittävän Haniyehin kannatuksen. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190200

4. Egyptin presidentti Hosni Mubarak näytteli puolestaan maailmanlopun puolesta puhujaa ennustaen, että jos rauhankeskustelut tyrehtyvät, maailma saa valmistautua maailman-laajuiseen terrori- ja väkivalta-aaltoon. Tämän jos minkä voi katsoa olevan räikeää pelottelu-taktiikkaa ilman todisteita, että terrorismi seuraa automaattisesti tapahtumia Lähi Idässä ja Nimenomaan Israelissa. Eurooppaa uhkaavat terrori-iskut ovat täysin itsenäisiä eikä niiden yhteydessä ole esitetty kytkentää siihen, miten Netanyahu päättää Obaman korruptio-yritykset. Mutta yleisessä mielipiteessä sillä voi olla paljonkin kannatusta Israelin tappioksi.
Se suuri saatana kun ei ole Israel vaan Yhdysvallat, jota muslimit jahtaavat.

PÄÄMINISTERI Netanyahu kokoaa tänään huippuministerinsä, ns. ”septetin” eli seitsikon taivutellakseen sen enemmistön tukemaan hänen antautumistaan Obaman hillittömän painostuksen alla ja suostumista rakennuskiellon jatkamiseksi kahden kuukauden ajaksi, jonka aikana Obaman kampanja USA:n välivaaleissa voisi saada positiivista tukea. Jos septetti suostuu, Netanyahu kutsuu vielä tänään kokoon 15-hengen turvallisuuskabinettinsa lopullisen suostumispäätöksen saamiseksi.
Netanyahya kannattavat puolustusministeri Ehud Barak, ydin- ja tiedusteluministeri Dan Meridor; ministerit Benny Begin, Moshe Yaalon ja Eli Yishai lienevät taivuteltavissa, mutta Avigdor Lieberman on tärkein vastustaja. Netanyahu haluaa saada päätöksen ennen arabiliiton perjantain kokousta, joka antanee Abbasille luvan jatkaa keskusteluja myönteisen päätöksen syntyessä.
Netanyahu ei halunnut kommentoida Al-Sharq Al-Awsat lehdessä olleita tietoja Obaman tarjouksista ja vakuutuksista todeten, ettei aika ole sopiva kommentoida asiaa. Hän kuitenkin paljasti salaisten keskustelujen jatkuvan USA:n edustajien kanssa viisaan ja edistyneen ratkaisun löytämiseksi rauhanprosessin tielle ilmestyneitten möykkyjen poistamiseksi.
Michael Eitan (Likud) ja Avishai Braverman (Labour) kehottivat pääministeriä erottamaan Libermanin, joka jäytää maata pääministerin alta ja mustaa maan mainetta, kuten he sanovat. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/egypt-president-warns-of-global-terror-if-mideast-peace-talks-fail-1.317285

5. UUTISOTSIKOITA
- Kibbutsiliikkeen kuolemassa olevaa vapaaehtoisjärjestelmää aiotaan uudistaa uudelta pohjalta jopa turvautuen internetin antamiin mahdollisuuksiin mainonnassa. Liike viettää 100-vuotisjuhlia tänä kuukautena. Vuosikymmenien aikana tuhannet vapaaehtoiset yli 50:stä maasta ovat vuosittain poimineet hedelmiä, hoitaneet karjaa, toimineet tarjoilijoina ja tiskaajina kibbutsien keittiöissä ja yleensä osallistuen kaikkiin tarjolla oleviin töihin. Kibbutsiliike on avannut oman internet-verkkokanavan, josta saa tietoja. www.kibbutzvol.com. Sillä on yhteys myös FaceBookiin. Ensimmäinen kibbutsi Dagana Alef perustettiin lokakuussa 1910.
- Israelin paikallisviranomaiset lakkoilevat tänään palkkaerimielisyyksien vuoksi. (JP)
- Israelin puolustusviranomaiset sanovat, että Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejadin Beirutin vierailu haavoittaa Libanonia enemmän kuin Israelia, ja kehottaa suhtautumaan välinpitämättömästi hänen kivenheittelyynsä Israelin rajalla. ”Mitä muuta tämä on kuin yksi Israelin vihamies (terroristi) lisää maan rajalla.” Hän vierailee Libanonissa 13.-14. lokakuuta. Vierailun tarkoituksena lienee vahvistaa Iranin otetta Libanonista sekä painostaa Haririn hallitusta pääministeri Saad Haririn isän Rafik Haririn murhatutkimiskomitean työskentelyn lopettamiseksi. Israel pyysi useita hallituksia ja myös Libanonia estämään provokatorinen vierailu, mutta ilmeisesti Haririn hallitus on liian heikko eivätkä muut välitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190211
- Jordanian kuningas Abdullah II on viivytellyt uuden lähettilään nimittämiseksi Israeliin odottaessaan, miten rauhankeskustelut edistyvät. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=190242
- Jom Kippur-sodan 37.-vuosipäivän lähestyessä maanantaina julkistettiin silloisen pääministeri Golda Meirin ja puolustusministeri Moshe Dayanin epätoivoinen puhe salaisessa hallituksen kokouksessa sodan juuri alettua. Meir sanoo: ”Ei heillä ole mitään syytä olla jatkamatta”, johon Dayan lisää: ”He ovat tunnistaneet veren hajun Israelin tuhoamiseksi ja juutalaisten teurastamiseksi.” He olivat yhtä mieltä siitä, ettei sellaisen aseitten keskittymisen valossa ole syytä yrittää pelastaa haavoittuneita, vaan antaa heidän antautua. Keskustelut julkisti Yedit Aharonoth saatuaan kopiot dokumenteista valtion arkistosta. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=190175
- Tiedustelupäällikkö kenraali Amos Yadlin sanoo, että Israelin viholliset suunnittelevat aloittavansa kolmen rintaman sodan Israelia ja Tel Avivia vastaan. Terroristien tarkoituksena on iskeä Tel Aviviin ja Dan-alueelle, jonne Israelin väestö on suurelta osin keskittynyt. Iran, Syyria ja Hizbullah, joilla on yhteinen sodanjohto-keskus, pyrkivät iskemään kohteisiinsa yhteisen suunnitelman pohjalta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139884

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021