SUNNUNTAI 05.09.10

1. JUUPAS EIPÄS, arvailuleikki on täydessä vauhdissaan Israelin ja PA:n välillä. Torstaina ilmoitettiin, että Israelin ja PA:n keskustelutiimien työrukkaset tapaavat maanantaina Jerikossa valmistellakseen 14.-15.09. pidettävää virallista kokousta. Erekat ilmoitti perjantaina, ettei mitään kokousta ole sovittu maanantaiksi. Israelin puolella on hiljaista.
Netanyahu vakuuttaa edelleen, ettei rakennuskieltoa jatketa syyskuun 26.päivän jälkeen – vaikka itse asiassa useat juutalaisyhteisöt ovat jo aloittaneet rakentamisen valmistelut - . Erekat kertoo JP:n artikkelin mukaan, että keskustelut lopetetaan, jos rakentaminen jatkuu. ”Setlementit ja rauha eivät sovi yhteen”, Erekat sanailee. Hän sanoi toivovansa, että Israel tekee samoin kuin se teki Siinailla ja Gazassa, joista se evakuoi juutalaiset ja tuhosi rakennukset. ”Israel tuhosi ”setlementit Gazan kaistalla ja Siinailla, ja toivomme, että tämä kokemus tullaan toistamaan kolmannen kerran Länsirannalla.”

ISRAELIN virkailijat kieltäytyvät kommentoimasta Erekatin lausuntoja selittäen, ettei keskustelujen sisältöä päästetä julkisuuteen.
Netanyahu kommentoi kieltäytymistä näin: ”Te haluatte otsikoita, minä haluan sopimuksen”. Israelin tiimin parissa kuitenkin tunnustetaan, että se tapaa PA:n tiimin jonain päivänä tällä viikolla antamatta yksityiskohtia. Netanyahu ja Abbas tapaavat toisensa Sharm el-Sheikhissä virallisen neuvottelutilaisuuden yhteydessä.
Netanyahu sanoi, että vuoden aikana pidetyissä neuvotteluissa johtajien kesken päätetään sopimuksen periaatteelliset kehykset koskien ydinkysymyksiä, joiden pohjalta neuvottelutiimit jatkavat yksityiskohtien hiomista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187072

2. NETANYAHU kieltäytyy yksilöimästä omaa rauhansuunnitelmaansa tai mistä hän on jo sopinut Abbasin kanssa kahden kesken. Hän sanoo vain, että ”on tärkeää saavuttaa sopimus, johon voimme uskoa”. Hän on myös luvannut, että sopimuksesta pidetään julkisia keskusteluja antamatta tarkempia tietoja, mitä hän tällä tarkoittaa: kansanäänestys vai uudet vaalit? Netanyahu on kutsunut 74 hallitusyhteistyön kansanedustajaa vaimoineen Jerusalemin asuntoonsa maanantai-illaksi perinteistä uuden vuoden maljannostotilaisuutta varten. Hänen otaksutaan silloin paljastavan edes jotain uutisten arvoista. Oikeistoa edustavat kansan-edustajat kuten Danny Danon (Likud) syyttävät Netanyahua kallistumisesta vaarallisesti vasemmalle kyljelleen, kun vasemmistoa edustava Orit Noked (Labor) ylisti häntä verraten häntä Yitzhak Rabiniin uskoen hänen ”tehneen päätöksen sydämessään toteuttaakseen suuria muutoksia”. Noked puhui Beersheban kulttuuritilaisuudessa.

ULKOMINISTERI Avigdor Lieberman sanoi Kyproksen vierailunsa yhteydessä perjantaina, ettei hän ole varma, miten tunteellisesti suuresti latautuneet kysymykset kuten Jerusalem, pakolaiset ja ”setlementit” pystytään ratkaisemaan vuoden aikana kehottaen keskittymään enemmän turvallisuus- ja talouskysymyksiin. Ehkä Liebermankin avaa suunsa suuremmaksi toimiessaan isäntänä Israel Beiteinu puolueensa tämän illan maljannostotilaisuudessa. (JP)

3. ISRAELIN USA:n lähettiläs Michael Oren sanoi perjantaina, että Israel tarjoaa Abbasille ”luottamusta kasvattavia eleitä” rakennuskiellon jatkamisen asemesta Juudeassa ja Samariassa. Abbas on toistellut luutnanttinsa Erekatin säestyksellä mantraansa, että hän poistuu keskusteluista, jos juutalaisten rakentaminen Länsirannalla elpyy. Oren myönsi puheessaan Pohjois-Amerikan juutalaisfederaation ja yleisten asiain neuvoston kokouksessa, että Abbasin asema on herkkä, ja että Israel etsii muita keinoja hänen rauhoittamisekseen ja pysyttämisekseen keskusteluissa. Kysymykseen tullevat tiesulkujen ja tarkastuspisteiden poistamiset - mitä juutalaisasukkaat vastustavat sanoen sen lisäävän terrorismia - , palestiinalaisvankien vapauttaminen, B- ja C-alueitten luovuttaminen PA:n valvontaan sekä maapohjan luovuttaminen Rawabin kaupunkiin johtavaa tietä varten Samariassa.
OREN ylisti Washingtonin keskusteluja kutsuen niitä ”vakaviksi ja avoimiksi sekä hyvin rakentaviksi”. Hänen mielestään se oli hyvä avaus rauhankeskusteluille. http://www.jpost.com/Opinion/Op-EdContributors/Article.aspx?id=186849

4. EREKAT vakuutti journalisteille, että Netanyahu suostui ”kunnioittamaan Olmertin antamia myönnytyksiä”, mitä Israelin taholta ei ole vahvistettu. Vaikka PA:n neuvottelijoiden yleinen tunto keskustelujen jatkumisesta oli Washingtonissa myönteinen, se ei ole raportoinut asiasta samoilla sanoilla kansalle, vaan vakuuttaa, ettei Israel halua rauhaa. Tämä kanta hallitsee PA:n alueella toimivia lehtiä, joitten artikkeleissa selitetään Abbasin suostuneen keskusteluihin Israelin, USA:n ja ulkomaisen hillittömän painostuksen alla, mukana joitakin arabimaita. Toiseksi niissä kritisoidaan Abbasia, että hän suostuessaan petti Palestiinan kansallisia intressejä. Vain muutamaa PA:n rahoittamaa uutistoimistoa lukuun ottamatta lähes kaikki tuomitsevat Washingtonin sopimukset keskustelujen jatkamiseksi ilman ennakkoehtoja.
”NE, jotka odottivat Washingtonin huippukokouksesta yllätyksiä, joutuivat shokkiin”, sanoi Pa:n tiedotusministeri Hani al-Masri. Hän sanoi Netanyahun lausuntojen ja puheitten osoittavan, ettei neuvotteluista ole toivoa, koska niitä ei edeltänyt rakentamisen kieltäminen. Hänen mukaansa neuvotteluja käydään Israelin valvonnassa. Israelin pyrkimyksiä epäillään. ”Netanyahun vakuutuksista huolimatta, että vain Likud pystyy saavuttamaan rauhan PA:n ja palestiinalaisten kanssa, todellisuus osoittaa vastakkaista. Israelin ja sen oikeistolaisen radikaali-hallituksen käytännölliset toimet osoittavat, ettei se ole valmistautunut rauhaan ja kahden valtion periaatteeseen,” analysoi tilannetta Adel Abdel Rahman Ramallahissa Al-Hayat Al-Jedida lehdessä. Samaa kantaa edustaa suurin palestiinalaislehti Al-Quds.

PRESIDENTTI Shimon Peres tapasi arabiliiton pääsihteerin Amr Moussan talouskonferenssin aikana Cernobbiossa Italiassa ilmaisten uskonsa lupaaviin neuvotteluihin Washingtonissa. Moussa sanoo epäilevänsä neuvottelujen onnistumista. Hän sanoo myös, että nämä neuvottelut ovat viimeiset, joiden tukemiseen arabit osallistuvat. Hänen mielestään ne voivat onnistua vain, jos Israel vetäytyy kokonaan Länsirannalta ja Jerusalemin itäosista. (JP)

5. HARVINAINEN sanailu oli Washingtonin rauhankeskustelujen aloittamis-tilaisuuden seurauksena Iranin ja PA:n välillä. Iranin presidentti Ahmadinejad totesi, ettei Abbas eikä PLO edusta Palestiinan kansaa, ja että ne ovat pettäneet arabikansojen ja oman kanssansa luottamuksen alistumalla USA:n ja kansainvälisen painostuksen alla, mukaan lukien muutamia arabimaita. Ahmadinejad kyseenalaisti sekä Abbasin että hänen hallituksensa laillisuuden vapailla vaaleilla kansansa valitsemina edustajina.
ABBASIN neuvonantaja Abu Rudeinah iski takaisin todeten, ettei Ahmadinejadilla ole mitään oikeutta kritisoida PA:n presidenttiä ja hallitusta, koska ”hän itse peukaloi vaalejaan ja tyrannisoi kansansa oppositiota”. Hän väitti, ettei PA painosta omaa kansaansa kuten Iranissa tapahtuu unohtaen kokonaan, miten PA ja Fatah metsästävät Hamasin kannattajia.
Kritiikkiä esitti myös Libyan itsevaltias Abbasin ollessa vierailulla maassa.
Egyptin presidentti Mubarak peruutti Iranin ulkoministeri Mottakin Kairon vierailun maanantaina pidettävään sitoutumattomien maitten konferenssiin vastalauseeksi Iranin johdon esittämälle kritiikille arabimaista, jotka tukivat Washingtonin neuvotteluja. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=187107

6. HAMASIN uusin taktiikka iskuissa Israelia vastaan on käyttää ulkomailta tuotettuja pienryhmiä, jotka eivät ole toisiinsa sidottuja ja joilla ei ole suoraa kontaktia Hamasin johdon kanssa. Tällä taktiikalla Hamas uskoo pystyvänsä iskemään yllättäen valitsemallaan paikalla, eivätkä kiinnijoutuneet vaaranna Hamasin johtajia tiedoilla heistä, joita heillä ei ole. Myös se, että he ovat tuntemattomia eikä heitä ole turvallisuusjoukkojen rekistereissä, antaa heille liikkumisvapauden ja pienentää kiinni joutumisen vaaraa. http://www.debka.com/article/9003/

USA:n hallitus antoi Syyrialle vakavan varoituksen tukea tai kiihottaa terrorijärjestöjä israelilaisia kohteita vastaan uhaten Israelin voimakkailla vastaiskuilla. USA:n intressien mukaista on, että Washingtonissa lähtölaukauksen saaneet rauhankeskustelut saavat jatkua ja kehittyä ilman ulkopuolista häirintää. Varoituksen välitti George Mitchellin avustaja ja neuvonantaja Fredric Hof, joka lähetti viestinsä suoraan presidentti Bashar Assadille. Syyria ja Hizbullah ovat viime päivinä vahvistaneet siteitään ja perustaneet yhteisen komentokeskuksen, jossa operaatioita johdetaan keskitetysti. Hizbullah varastoi uudenaikaisia ohjuksiaan Syyrian puolella Libanonin rajaa, josta ne voidaan tarvittaessa nopeasti toimittaa Libanonin puolelle. http://www.debka.com/article/9013/

HIZBULLAH on 13 terrorijärjestön ja Syyrian kanssa sopinut yhteisestä taktiikasta paitsi yksittäisistä terrorihyökkäyksistä Israelin sisällä myös hyökkäykset israelilaisia sota-aluksia vastaan Välimerellä. Nämä yhteistoimintayksiköt ovat perustaneet yhteisen toiminta-keskuksen, jossa operaatioita johdetaan ja toteutetaan. Hizbullah on Syyrian avustuksella hankkinut uudenaikaisia maalta merelle ohjuksia, joilla se pystyy iskemään Libanonin rannikon edustalla liikkuvia israelilaisia aluksia vastaan. Toinen merimaalikohde on Israelin öljynporauslautta Haifan rannikon edustalla, joka on uusien entistä tehokkaampien ohjusten kantomatkan sisällä. Kiinalaisvalmisteinen C-802 kantomatka on 120 km, uusien ohjusten kantomatka on 300 km. Debkafile kertoo, että Libanonin rannikko Latakiasta Tripolin, Tyyron ja Sidonin seudulle ja sieltä Gazaan saakka julistettu alueeksi, jolla hyökkäyksiä toteutetaan. http://www.debka.com/article/9011/

7. UUTISOTSIKOITA
- Jerusalemin piirioikeus päätti, että yksityiskoululla on oikeus poistaa opettaja, joka vaatii oikeutta pitää muslimipäähinettä (hijab) opetustunneillaan. Muslimiopettaja oli opettanut Schmidt School tyttökoulussa 27 vuoden ajan ilman hijabia, mutta alkoi vaatia sitä sen jälkeen. Koulun omistaa Archdiocese of Cologne, sitä pitää Blessed Virgin Mary, koulu sijaitsee Nablus kadulla Damascusportin lähellä. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=187073
- Armeijan komentaja Gabi Ashkenazi harkitsee eroamista ennen helmikuuta 2011 puolustusministeri Ehud Barakin toistuvista kärkevistä lausunnoista johtuen. Barak pahoitti mielensä väärennetystä dokumentista, jonka tarkoituksena lienee ollut vaikeuttaa kenraalimajuri Yoav Galantin valintaa IDF:n komentajaksi. Ashkenazi valittaa erittäin vaikeaa ilmapiiriä IDF.n johdon sisällä Barakin ajojahdin vuoksi. http://www.haaretz.com/print-edition/news/idf-chief-mulls-early-retirement-amid-continuing-barak-row-1.312186
- Israelin elektronisen tiedustelun keskus 8200 on yksi maailman suurimmista, kertoo Le Monde Diplomatique. Urim kibbutsin lähellä sijaitseva keskus valvoo Välimeren laivaliikenteen sähköisiä viestejä sekä kaapeliyhteyksiä Israelista Eurooppaan. Raportin mukaan keskuksella on 30 antennia ja levyä (disks), eri kokoisia ja tyyppisiä, joilla se pystyy seuraamaan sekä hallitusten, kaupallisten ja kansainvälisten yritystenja poliittisten ryhmien että yksityisten puheluja ja E-mail viestejä. http://www.haaretz.com/print-edition/news/foreign-report-israel-has-one-of-world-s-largest-eavesdropping-intel-bases-1.312198
- Muslimisaarnaaja Salem Abu Al-Futuh ennusti televisioidussa saarnassaan 18.08.2010, joka julkistettiin Kairon Al-Sanas TV:ssä, että islam tulee valloittamaan Euroopan, aloittaen Italiasta, jatkaen Eurooppaan sekä Etelä- ja Pohjois-Amerikkaan. Hän ennusti, että kuten islaminmeri valloitti Bysantin ja Persian imperiumit, länsi tullaan valloittamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139495
- IAF pommitti Gazan tunneleita vastaiskuna kahta terrorihyökkäystä israelilaisia siviilejä vastaan, joissa neljä ihmistä kuoli ja kaksi haavoittui. Israelin vastaus iskuihin tuli kovin paljon myöhässä, ettei se häiritsisi Washingtonin keskusteluja. Hamas ilmoitti jatkavansa iskujaan, sillä ”setlerit ovat laillisia sotilaskohteita”, kuten se vakuutti. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139493
- Israelilainen tyttö sai vakavan iskun päähänsä palestiinalaisten heittämästä kiven-murikasta hänen isänsä ajamaa autoa vastaan Tapuah risteyksen tuntumassa Samariassa lähellä Kfar Harasia. Hänen vanhempansa jatkoivat ajoaan Tapuah-valvontapisteeseen, jossa tyttö sai ensiavun ja kiidätettiin Petah Tikvan Schneider lastensairaalaan. IDF on lisännyt huomattavasti valvontajoukkojaan Juudeassa ja Samariassa viimeisten terrori-iskujen vuoksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139478
- Juudean ja Samarian siviilit ovat aloittaneet partioinnin alueittensa teillä IDF:n poistettua sieltä useita valvontapisteitä ja tiesulkuja. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/139477
- Emeriitti-kivestä muotoiltu sentin mittainen Eros-jumalatarta (cupid) kuvaava reliikki löydettiin Davidin kaupungin kaivausten yhteydessä. Ikää sillä on 2000 vuotta. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-3949063,00.html
- Turismi elää ennätysvuotta Israelissa. Yli 3 miljoonaa turistia uskotaan saapuvan tänä vuonna. Venäjän turistit ovat kakkosena, 400 000, USA:n jälkeen 600 000. Kiinalaiset eivät ole vielä päässeet vauhtiin oman turismi-tsunaminsa kanssa. http://www.haaretz.com/print-edition/business/hotels-report-spike-in-tourism-1.311636

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019