PERJANTAI 10.09.10

TÄNÄÄN juutalaisten uuden vuoden toisena päivänä lyhyt raportti tuoreimmista uutisista.

1.Uuden vuoden 5771 alettua Israelin teollisuustuotanto osoittaa selviä elpymisen
merkkejä notkahdettuaan hieman maailman yleislaman vuoksi. Teollisuustuotanto kasvoi 14 % vuonna 5770 taannuttuaan 6.5 % vuonna 5769. Kasvua tapahtui kaikilla sektoreilla, mutta hi-tech näytti mallia muillekin sekä tuotannon että viennin kasvussa. Vuoden 2009 syyskuusta vuoden 2010 syyskuuhun teollisuuden myynti oli 93 miljardia USD, mistä kemian, elektroniikan ja ruokatarviketeollisuuden myynti oli 60 %. Perinteisen teollisuuden tuotanto kasvoi 16 % laskettuaan 15 % edellisenä vuonna. Hi-tech teollisuuden tuotanto nousu 20 % laskettuaan prosentin edellisenä vuonna. Teollisuuden vienti nousi 20 %, 2009 se oli 7 %.
Israelin talous kasvoi 4.1 % vuonna 5770 (2010), edellisvuonna 0.8 %. Teollisuuden kasvu nosti myös uusien työntekijöitten palkkaamista, 12 000 uutta työntekijää edellisvuoden 21 000 lomautetun jälkeen. Teollisuuden 354 000 työntekijän keskiansio on 11 354 NIS/kk, mikä on 40 % korkeampi kuin business-sektorilla ja kolme kertaa suurempi kuin minimipalkka. Lomautettujen määrä putosi 224 200:sta 206 400:an. Työttömyys laski 7 %:sta 6.2 %:in ensimmäisellä vuosineljänneksellä. (JP)

2. Israel on huolestunut Obaman kansallisen turvallisuusneuvonantajan James Jonesin esityksestä kansainvälisten joukkojen sijoittamiseksi valvomaan tulevan Palestiinan valtion rajoja ja varsinkin Jordanjoen laaksossa. Egyptin presidentti Hosni Mubarak tukee ajatusta esittäen lisäksi, että arabijoukkoja sijoitettaisiin Gazan kaistalle ennakoimaan kaistan liittämistä Länsirannan alueisiin. Hän esitti ajatuksensa New York Times lehden artikkelissa. Sekä pääministeri Netanyahu että puolustusministeri Barak vastustavat ajatusta, koska he eivät luota tällaisten joukkojen kykyyn estää Palestiinan valtion aseistautumista. Barak laati Israelin turvallisuusvaateista listan: Ei raketteja Länsirannalla; ei terroritoimintaa alueelta kuten tapahtui toisen intifadan aikana; ei vieraan vallan joukkoja Länsirannalla. Varsinkin Iranin ja Irakin joukkojen läsnäoloa Länsirannalla Israel ei tule sietämään. (JP)

3. Israelin näennäisestä varallisuudesta huolimatta maassa on runsas joukko ihmisiä,
jotka elävät köyhyysrajan alapuolella. Tutkimuksen mukaan neljännes heistä ei pysty tarjoamaan perinteistä juhla- ja loma-ajan ateriaa. Tutkimuksen suoritti New Wave Research juutalaisten ja kristittyjen kansainvälisen ystävyysjärjestön (IFCJ) pyynnöstä.IFCJ:n toiminta perustuu lahjoituksiin ja se käyttää vuosittain 4 miljoonaa NIS ruokapakettien jakamiseksi tarvitsijoille. Rabbi Yechiel Eckstein, IFCJ:n puheenjohtaja, sanoi että sadat tuhannet kärsivät ruuan puutetta Israelissa myös juhla-aikana, jolloin perinteisiin kuuluvat omenat ja hunaja. Tutkimuksessa haastatellusta kolmesta sadasta 40 % sanoi käyttävänsä soppakeittiöitä päivittäin ja 67 % sanoi ostavansa ruokansa marketeista, joiden tarvikkeet saavat valtion tukea. 60 % sanoi, ettei ole varaa lihaan uuden vuoden päivänä ja 45 % sanoi, ettei heillä ole varaa edes kananlihaan. 91 % katsoi, että valtion velvollisuuteen kuulu pitää huoli siitä, etteivät sen kansalaiset näe nälkää. (JP)

4. Koraanin polttamista ajanut pastori Terry Jones, joka johtaa Gainsvillessä Floridassa sijaitsevaa Dove World Outreach evankelista kirkkoa, sanoo harkitsevansa uudelleen uhkaustaan saatuaan myös presidentti Baruch Obaman pyynnön jättää uhkauksensa toteuttamatta 11.09.2010 vastalauseena ja muistutuksena WTC tuplatornien tuhoamisesta samana päivänä 2001. Pastori Jones sanoo olevansa vihastunut siitä, että muslimi-saarnaaja lupasi peruuttaa rakennushankkeen, mutta käytännössä jatkaa sitä. WTC:n tornien ja Pentagonin yhden sektorin tuhoaminen oli yhtenä syynä Afganistanin sodan alkamiseen, koska noiden terrori-iskujen katsottiin olleen suora hyökkäys Yhdysvaltoja vastaan. Nuo terrori-iskut vaativat yli kolmen tuhannen siviilin hengen.
Koraanin asettaminen WC-tilaan ja yhden hajotetun huuhtomisesta alas pöntöstä vuonna 2006 aiheutti mellakoita Afganistanissa, jossa kuoli 15 ihmistä. Koraaniin polttamishanke on aiheuttanut mellakoita pitkin maailmaa. Useita satoja valui kaduille Kabulissa Afganistanissa polttaen USA: lippuja ja huutaen USA:n vastaisia iskulauseita, ja Indonesiassa muslimit kerääntyivät USA:n lähetystön eteen Jakartassa. USA:n joukkojen komentaja kenraali David Petraeus varoitti, että ääriainekset käyttäisivät Koraanin polttamista hyväkseen kiihottaakseen yleistä mielipidettä sekä Afganistanissa että kaikkialla maailmassa. Muslimien paasto-kuukausi loppuu 11.09., mikä aiheuttaa ongelmia muutenkin kiihkeissä mielissä. (JP)
4. IAF vastasi kolmeen raketti- ja kranaatinheitin tuleen pommittamalla Hamasin
koulutusleiriä Gazassa viime yön aikana. Hamas vastasi ampumalla yhden raketin lisää perjantaiaamuna. Raketit ja kranaatit eivät aiheuttaneet ihmisvahinkoja tai muuta tuhoa. IAF:n iskussa haavoittui palestiinalaislähteen mukaan viisi ihmistä. Egypti on selvästi lisännyt ponnistelujaan aseitten ja räjähteitten salakuljetuksen saamiseksi aisoihin Siinailta Gazaan. He sanovat löytäneensä toistakymmentä asekätköä ja tuhonneensa satoja salakuljetus-tunneleita. http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/iaf-strikes-hamas-gaza-training-facility-in-wake-of-qassam-mortar-attacks-1.313100

5. Pakistanilainen lehti The Nation julkisti teollisuusministeri ajatollah Durranin kirjoittaman artikkelin, jossa hän kehottaa presidentti Obamaa johtamaan muslimirukouksia WTC:n tuplatornien tontilla 11.09.. Artikkelissa todetaan, että se olisi sopiva ”Eid ul Fitr-rukousten” paikka, joilla lopetetaan muslimien ramadanin paastokuukausi. Durrani ehdottaa, että Obama tulee valita muslimien kalifiksi, ”omar ul-momineem”. Hänen mukaansa Obama on oikea mies johtamaan muslimien yhtenäisyyshaaveita ja tasoittamaan eri ryhmittymien väliset erimielisyydet. Durrani ehdottaa Obamalle nimityksiä ”Mullah Barack Hussein Obama” tai ”Allama Obama”.
”Aika kuluu nopeasti, Obaman tulee toimia nyt. Tämä on kultainen tilaisuus, jota muslimit suuresti kaipaavat.” Hän sanoo, että Obaman nouseminen muslimien johtoon on avain varmaan menestykseen.
Durranillä on tohtorinarvo fysiikassa, hän on Pakistanien kansanpuolueen jäsen ja toimi 1990-luvulla Pakistanin Islamin ideologisessa neuvostossa. http://www.wnd.com/index.php?fa=PAGE.view&pageId=201385

Toivon lukijoille ja Israelin ystäville ”Shana Tova”, hyvää uutta vuotta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019