KESKIVIIKKO 07.04.10

1. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak ilmoitti eilen yllättäen, ettei armeijan yleisesikuntapäällikön kenraaliluutnantti Gabi Ashkenazin toimikautta jatketa vuodella hänen nykyisen neljän vuoden kautensa loppuessa ensi vuoden helmikuussa.
BARAKIN päätöstä ja odottamatonta ilmoitusta ilman edeltävää spekulointia pidetään yllättävänä ja se tullee nostattamaan useitakin kulmakarvoja. Miksi juuri nyt, kun maata uhkaavat tummat pilvet monelta suunnalta ja kun Ashkenazin toimintaa armeijan komentajana pidetään esimerkillisenä?
Yhtenä selityksenä esitetään Barakin ja Ashkenazin välille syntyneitä erimielisyyksiä siitä, mihin suuntaan armeijaa tulisi kehittää. Heidän välinsä eivät ole olleet hyvät.
Toinen syy voinee olla maan johdon toivomus komentajan valitsemiseksi, jolla olisi hyökkäävämpi asenne armeijan käyttämisestä politiikan välineenä.

BARAK sanoo keskustelleensa asiasta Netanyahun kanssa, joka oli hyväksynyt hänen päätöksensä lisäten, että molemmilla on pelkkää kiitosta sanottavana Ashkenazin ammattitaidosta armeijan komentajana. Se tuskin lämmittää miehen mieltä, joka - vaikka ei julkisesti esittänytkään – toivoi voivansa jatkaa armeijan johdossa. Herrasmiehenä tunnettu Ashkenazi vakuuttaa, ettei hän ole koskaan esittänytkään toivomustaan jatkamisesta, hänet valittiin neljän vuoden ajaksi ja hän tyytyy siihen.

DEBKAFILE analysoi tilannetta todeten, että Barak on hyvin innostunut OC eteläisen rintaman komentajan kenraalimajuri Yoav Galantin tapaan hoitaa IDF:n toimia cast lead operaation aikana Gazassa. Galant lienee Barakin valinta Ashkenazin seuraajaksi, joka vastusti Galantin valintaa IDF:n apulaiskomentajaksi, jonka viran haltijaa pidetään usein mahdollisena komentajan virkaan valittavana.

ASHKENAZI selitti tuntojaan näin: ”Haluan selventää, etten koskaan pyytänyt pääministeriltä, puolustusministeriltä tai keltään muultakaan virkakauteni jatkamista vuodella. Ymmärtääkseni hallituksen päätös, kun aloitin toimeni, että virkakauteni kestää neljä vuotta, on oikea ja asiallinen, minkä vuoksi en näe mitään syytä jatkaa keskustelua siitä, koska se ei ole asialistalla”. Hän kehotti nykyisessä monimutkaisessa tilanteessa, jossa Israel elää, ihmisiä keskittymään siihen, mikä on tärkeää. http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=172508

2. PÄÄMINISTERI Benyamin Netanyahu aikoo osallistua presidentti Barack Obaman järjestämään kaksipäiväiseen ydinturvallisuutta käsittelevään konferenssiin ensi viikolla Washingtonissa. Tämä on hänen toinen USA:n matkansa kolmen viikon sisällä.
Netanyahulle ei ole järjestetty mitään henkilökohtaisia tapaamisia konferenssiin osallistuvien 40 maan johtajien kanssa, mutta tilapäisiä kohtaamisia voi aina sattua taukojen aikana.

JOTKUT OVAT varoitelleet Netanyahua, että hänen osallistumisensa konferenssiin, jossa käsitellään ydinturvallisuutta, voi koitua hänelle ansaksi, jossa hän voi joutua vastaamaan kiusallisiin kysymyksiin Israelin väitetyistä ydinaseista, joita ei ole annettu kansainväliseen valvontaan. Konferenssiin osallistuvat sellaiset maat kuten Saudi Arabia, Egypti, Turkki, Pakistan ja Jordania, joilla voi olla halu grillata pääministeriä. Pääministerin kansliasta tähdennetään, ettei Israelilla ole mitään selitettävää ennen konferenssia USA:n hallitukselle, joka vaati Israelilta myönnytyksiä useissa asioissa, mutta USA:n presidentin ystävällinen kutsu konferenssiin on otettava vakavasti.

HERB KEINON analysoi artikkelissaan konferenssin asialistaa todeten, että vaikka sen tarkoituksena on pyrkiä varmistamaan maailmalla liikkuva valvomaton uraanierä, joka riittäisi 100 000 pommin rakentamiseen, ettei se joutuisi vääriin käsiin, käytännössä konferenssin ajankohtaisempia kysymyksiä Iranin ydinteollisuudesta ei voitane välttää nousemasta keskustelujen pariin. Tämä jos mikään oikeuttaa Netanyahun osallistumisen tilaisuuteen, jossa keskustellaan Iranille asetettavista pakotteista sotilaallisten toimien asemesta.
Toiseksi Netanyahua pidetään yhtenä johtavista henkilöstä, jotka vaativat valvonnan tehostamista maailman ydinpommien säilyttämiseksi vastuunalaisissa käsissä.
Nämä tosiasiat voivat johtaa kiusallisiin kysymyksiin Saudi Arabian, Turkin ja Egyptin edustajien taholta, jotka ovat toistuvasti nostaneet esille kysymyksen Israelin ydinaseista. Tämä voisi tietenkin nousta keskusteluihin ilman Netanyahuakin.
http://www.jpost.com/Israel/Article.aspx?id=172532

3. KANSALLISEN infrastruktuurin ministeri Uzi Landau esitti kiertäessään Binyamin
alueella Samariassa, että kaksi vahvistamatonta kohdetta tulisi virallisesti hyväksyä. Yksi näistä kohteista on arkeologisesti ja uskonnollisesti tärkeä Tel Silo, jonne Liitonarkki vietiin juutalaisen kansan tullessa Luvattuun Maahansa noin 3500 vuotta sitten. Toinen suojeltavaksi esitetty kohde on Haresh, joka rakennettiin 1990-luvulla 1.6 miljoonalla NIS asunto- ja rakennusministeriön toimesta. Siellä asuu nykyisin 45 perhettä. Pysyviä taloja on 8, loput ovat siirrettäviä karavaanityyppiä. Kohde on yksi tuhottaviksi määrätyistä eikä sinne hyväksytä uusia rakennuskohteita. Landau totesi, että Hareshin hyväksyminen on tekninen kysymys. Hän sanoi, että jos Palestiinan valtio joskus perustetaan, juutalaisilla täytyy olla oikeus asua siellä. Hän arvioi, että 10 % sen asukasmäärästä voisi olla juutalaisia.

KOLMAS kiistanalainen kohde on Givat Yovelin yhteisö, jota myöskään ei ole virallisesti hyväksytty, ja joka on määrätty tuhottavaksi. Se rakennettiin 1998 asunto- ja rakennusministeriön 250 000 NIS tuella. Siellä on 17 pysyvää rakennusta ja 30 karavaania. Hallituksen tule antaa vastaus toukokuun alussa 12 Yovelin talon ja kuuden Hareshan talon tuhoamisesta. Yksi tuhottaviksi määrätyistä Yovelin taloista kuuluu majuri Roi Kleinille, joka heittäytyi kranaatin päälle suojellakseen miehiään Libanonin kakkossodan aikana; toinen kuuluu majuri Eliraz Peretzille, joka sai surmansa viime kuussa Gazassa.

LANDAUN kiertomatkan varsinainen aihe koski alueen vesi- ja viemäriongelmia. Molemmat ovat yksi kiemuraisimmista kysymyksistä, jotka tulevat pitkään puhuttamaan rauhan- keskustelijoita. Palestiinalaiset kaivavat kaiken aikaa luvattomia kaivoja ja viemärivesistä 73 % valuu puhdistamattomina laaksoissa Välimerta kohti saastuttaen pohjavesiä. Juutalaisyhteisöjen jätevesistä 70 % puhdistetaan, loput 30 % vajaasti tai ei ollenkaan. Kansainvälistä rahaa on annettu PA:lle puhdistuslaitosten rakentamiseksi, mutta joko niitä ei ole koskaan rakennettu tai niitä käytetään vajaasti. Annetut varat mennevät yksityistileille.
VESIHALLITUS sanoo hylänneensä uuden palestiinalaisen Rawabin kaupungin vesi- ja viemäröintisuunnitelman, koska siihen ei sisältynyt viemärivesien puhdistusta. Rawabin kaupunki sijaitsee 9 km koilliseen Ramallahista, se on suunniteltu 40 000 asukkaalle. (JP)

4. ESIMERKKINÄ palestiinalaisesta demokratiasta ja lainkäytöstä palvelee seuraava JP:n
artikkelissa kerrottu uutinen. PA:n palveluksessa toiminut asianajaja Fahmi Shabaneh keräsi korruptiota tutkivana virkamiehenä suuren joukon PA:n virkailijoitten väärinkäytöksiä. Jouduttuaan mustalle listalle paljastustensa vuoksi hänet erotettiin ja hän elää nyt Jerusalemin itäosassa Israelin suojeluksessa henkeään peläten. Hän paljasti joitain tutkimuksiaan, joista osa esitettiin PA:n TV-kanavalla. Abbasin virastopäällikkö Rafik Husseini esiintyi videossa alastomana häneltä työtä etsineen kristityn naisen asunnossa Jerusalemin itäosassa. Abbas asetti tutkimuskomitean asiaa tutkimaan, mutta sen uskottiin vain pesevän Abbasille uskolliset ja syyttävän hänen vastustajiaan. Virastopäällikkönsä Husseinin Abbas kuitenkin siirsi syrjään tutkimusten ajaksi. Tiistaina Abbas ilmoitti erottaneensa hänet.

TUTKIMUSKOMITEA pyysi, että Shabaneh tulisi Ramallahiin keskustelemaan löydöistään, mutta hän kieltäytyi selittäen, että IDF oli kieltänyt häntä menemästä Länsirannalle. On hyvin luultavaa, että jos hän olisi mennyt, hänestä ei olisi kuultu mitään sen jälkeen. Hän esitti tapaamista Jerusalemissa, mutta yhteydenottoa ei uusittu.
Komitea syyttää entistä PA:n yleisen tiedustelupalvelun johtajaa Tawfik Tirawia, että hän oli määrännyt salaisten videonauhojen kokoamisen korruptiosta. Tirawi toimii nyt ”sotilas-akatemian” johtajana ja vakuuttaa, ettei tiedä mitään videonauhoista. Komitea suosittelee, ettei Tirawille saa antaa mitään vastuullista PA:n virkaa.

KOMITEAN suositusten mukaisesti Abbas ilmoitti tiistaina, että PA:n turvallisuusmiesten tulee tuhota kaikki virkailijoita koskevat salaiset videonauhat, joissa virkailijoita on asetettu syyllisiksi seksuaalisiin tai moraalisiin rikoksiin. Komitea ei kuitenkaan havainnut mitään todisteita Tirawin syytöksille, että Shabaneh toimi yhteistyössä Israelin kanssa. (JP, Toameh)
http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=172540

5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS ilmoittaa ottavansa teloitukset uudelleen käyttöönsä Gazassa, joita ei ole suoritettu 2005 jälkeen. Teloitukset suoritetaan teloitusryhmän toimesta tai hirttämällä. Maaliskuun 24. päivänä Hamasin sisäministeri Fathi Hammad totesi, että teloitukset aloitetaan lähiaikoina Israelin agentteja vastaan, jotka on tuomittu kuolemaan. Ihmisoikeusjärjestön mukaan vuonna 2009 tähän päivään asti tuomittiin 16 ihmistä kuolemaan, mukaan lukien 8 valtionpetoksesta syytettyä. 9 heistä on vaarassa joutua teloitettaviksi välittömästi; loput tuomittiin poissaolevina. Ihmisoikeusjärjestöt Gazassa ja Länsirannalla ovat vaatineet teloitusten lopettamista. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=172543
- Israelissa ei oikein tunnusteta Jordanian kuningas Abdullah II:n synkkää kuvaa Israelin tulevaisuudesta, eikä sitäkään, että Israelin ja palestiinalaisten välisen ongelman ratkaisu poistaisi loputkin ongelmat Lähi Idässä. Hän kiitteli Obaman ”kovaa rakkautta” Israelia kohtaan. Hän vihjailee Jordanian parhaan ystävän elävän Damaskoksessa, jonka suhteitten kehittämistä hän suosittaa. Samalla hän valittaa 1994 solmittua rauhansopimusta Israelin kanssa, koska Jordanialla oli kaikki hyvin ennen sitä. http://www.jpost.com/MiddleEast/Article.aspx?id=172487
- Al-Qaidan uusi johtaja Levantissa, Syyria, Israel, Libanon, Saleh Al-Qaraawi sanoo herättävänsä henkiin hyökkäykset Israelin ja USA:n kohteita sekä YK:n asemia vastaan Libanonissa. Artikkelin mukaan al-Qaidan USA:n vastaiset kohteet ovat Jordaniassa; Israelin vastaiset Gazassa ja Länsirannalla.
- http://www.debka.com/article/8699/
- Terroristit ampuivat kuusi kranaattia Gazasta Israelia kohti, mutta ne putosivat Gazan puolelle haavoittaen kuutta palestiinalaista ja tuhoten taloja.
http://www.haaretz.com/hasen/spages/1161389.html
- Kinneretin pinta nousi 6 sm pääsiäisen aikana, mutta on 3.87 m alle maksimin.
- Pessahin aikana 600 000 ihmistä vieraili Länsimuurilla (Kotel). http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/136867
- Juutalaisten ponnistelut omaisuutensa saamiseksi takaisin Jerusalemin vuosien jälkeen itäosassa jatkuvat. JP otsikoi artikkelinsa ”setlerit karkottavat kaksi Jerusalemin arabiperhettä kodeistaan. http://www.jpost.com/

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021