MAANANTAI 02.02.09
1. ISRAELIN viranomaiset ovat varovaisen toiveikkaita, että pitkäaikainen aselepo voitaisiin saada aikaan jo ensi torstaista alkaen, kuten keskusteluissa Kairon ja Hamasin välillä on ilmennyt. Hamasin delegaatio matkusti Kairoon eilen ja kertoo voivansa ilmoittaa keskustelujen tuloksista tiistaina. Myös Mahmoud Abbas lensi kiireisesti Kairoon ilmoittamaan hänen kantansa aseleposopimuksesta.
EGYPTIN hallituksen edustaja Hossam Zaki ei halua kertoa yksityiskohdista, mutta kertoo sen, että Hamas suostuu, että Rafahin terminaalin liikennettä Gazasta Siinaille valvoo PA:n asettama miehistö, mutta Hamas asettaa sinne myös omat valvojansa, jotka toimivat yhdessä PA:n valvojien kanssa. Käytäntö tulisi ilmeisesti olemaan sama, josta sovittiin Gondoleezza Ricen johtamissa keskusteluissa 2005. Sen mukaan EU:n asettamat tarkkailijat seuraavat liikennettä puuttumatta sen rutiiniin. Liikennettä valvovat kamerat, jotka välittävät ajan tasalla olevat kuvat Kerem Shalomin terminaaliin Israelin puolella, jossa israelilaiset rajavalvojat voivat vaatia Rafahissa tarkempia tutkimuksia, jos he havaitsevat jotain epäilyttävää.
Vaatiiko Hamas myös Gazan ja Israelin väliset terminaalit avattaviksi kaikelle liikenteelle, on vielä epäselvää. IDF:n sotilaan Gilad Shalitin vapauttaminen ei liene osa aseleposopimusta.
Kairon neuvottelujen onnistumisesta ilmoitti Al-Arabiya satelliitti TV-asema. Israelin pääministerin kanslian edustaja Mark Regev kieltää, että Israel edes neuvottelisi Hamasin kanssa, suoraan tai epäsuoraan, eikä George Mitchell myöskään puhu Hamasin kanssa. Dubaissa päämajaansa pitävä Al-Arabiya kertoi edelleen, että Hamas on suostunut siihen, että Fatah asettaa PA:n alaisia rajavalvojia koko Egyptin ja Gazan välisen rajan pituudelle. USA:n Lähi Idän lähettiläs George Mitchell on tiettävästi myös matkustanut Kairoon sukkuloituaan Jerusalemin, Ramallahin ja Ammanin väliä. (JP)
2. TERRORISTIT ampuivat eilen ainakin viisi rakettia ja 8 kranaattia Gazasta Israeliin. Kolme ihmistä jouduttiin viemään sairaalaan sirpalehaavojen vuoksi.
Hamas ilmoittaa, ettei se ole ampunut raketteja, mutta al-Aksa Marttyyrien prikaati tunnustaa olleensa niiden takana. WND kertoo, että sata al-Aksan pyssymiestä on liittynyt Islamic Jihadin joukkoihin pelätessään Hamasin pidätyksiä. Hamas on systemaattisesti pidättänyt Fatahin jäseniä Gazassa syyttäen heitä Haniyehin hallituksen vastaisesta toiminnasta ja Ramallahin hallituksen asiamiehiksi. Eilen Gazasta tulitettiin kivääreillä Israelin puolella turva-aitaa liikkuvia IDF:n sotilaita.
IDF ilmoittaa iskeneensä kuuteen kohteeseen sunnuntain aikana. Yksi kohteista oli poliisiasema, loput tehtiin Philadelphia-käytävälle Gazan ja Siinain välillä, sen ali kaivettuja salakuljetustunneleita vastaan. Tämä oli ensimmäinen suurehko vastaisku terroristien toistuvia raketti- ja kranaattihyökkäyksiä vastaan. Puolustusministeri Barak myöntää, etteivät eiliset terrori-iskut Gazasta olleet Hamasin jäsenten tekemiä, mutta IDF pitää Hamasia vastuussa kaikista Gazasta tehdyistä hyökkäyksistä Israeliin. IDF kertoo, että se varoittaa asukkaita ennen ilmaiskuja Gazaan.
IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei varoitti eilen, että Israel suunnittelee uutta hyökkäystä Gazan kaistalle. Hän puhui keskusteltuaan Hamasin Damaskoksen toimiston johtajan Khaled Mashaalin kanssa. Hän kiitti Gazan asukkaitten kestävyyttä heidän taistellessaan sionistista vihollista vastaan, mutta varoitti varautumaan uusiin taisteluihin, sillä psykologinen taistelu jatkuu edelleen, kuten hän sanoi. (JP)
3. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak kehottaa muita ministereitä ja varsinkin ulkoministeri Tzipi Livniä pidättymään kärkevistä Gazaa koskevista lausunnoistaan vakuuttaen, että hänen asiantuntijansa ja hän itsekin tietävät paremmin, milloin iskeä, jos se on tarpeen, ja millaisin voimin. Livni on kärjistänyt omia IDF:n toimia koskevia lausuntojaan ilmeisenä tarkoituksenaan vetääkseen kaulaa itsensä ja Olmertin välille, joka toistamiseen julkistaa raflaavia uusia suunnitelmiaan rauhansopimukseksi Israelin ja PA:n välillä. Hänen viimeinen esityksensä, jossa hän lupaa PA:lle lähes koko Juudean ja Samarian alueen, itäisen Jerusalemin ja 60 000 – 70 000 juutalaisen karkottamisen sieltä, ja jonka hän luovutti USA:n lähettiläälle George Mitchellille, aiheutti melkoista vahinkoa Livnin vaalityölle. Esitys vedettiin kiireesti pois julkisuudesta jonkun isokenkäisen toimesta.
Livni on useissa lausunnoissaan ja keskusteluissa ilmoittanut, että laajoja alueita Juudeasta ja Samariasta joudutaan luovuttamaan PA:lle mahdollisen sopimuksen mukaan, mutta hän ei halua kertoa, mitä tapahtuu juutalaisyhteisöille Juudean ja Samaria sydänalueitten keskellä, eikä suostu kertomaan, mitä hän on luvannut PA:lle yli vuoden ajan kestäneissä rauhankeskusteluissa PA:n edustajien kanssa. (JP)
4. IDF:N SOTILAAT joutuivat tulitaisteluun palestiinalaisten pyssymiesten kanssa Hebronin kukkuloilla Beit Yatir juutalaiskylän lähellä. Tulituksessa sotilaat haavoittivat yhtä pyssymiestä. Sotilaat eivät kärsineet vahinkoja tulituksessa. INN kertoo artikkelissaan, että pyssymies tulitti sotilaita heidän partioretkellään. Sotilaat vastasivat tuleen haavoittaen ampujaa kuolettavasti. Alue on suureksi osaksi asumatonta, pääosin kierteleviä beduiineja elää siellä. IDF:n parissa arvellaan, että pyssymies on voinut olla laiton työntekijä Israelissa. Kolmen kilometrin päässä paikasta on IDF:n Nahalin harjoitusleiri Tel Arad.
Pari viikkoa sitten sotilaat surmasivat yhden pyssymiehen Länsirannalla palestiinalaisten osoittaessa mieltään Gazan operaatiota vastaan.
Muutamia päiviä aiemmin palestiinalainen puukotti IDF:n sotilasta Almogin risteyksessä lähellä Suolamerta aiheuttaen tälle kohtalaisia vammoja. Puukottaja pääsi pakenemaan.(INN)
5. www.debka.com kertoo, että Hizbullah on muodostanut useita terroristiryhmiä, joita se on lähettänyt kuuteen maahan. Niiden päämääränä on iskeä juutalaisiin ja Israelilaisiin kohteisiin Israelissa tai ulkomailla. Yhtenä kohteena ovat ulkomailla lomailevat tai liike-matkoilla liikkuvat Israelin kansalaiset, joita joko murhataan tai siepataan panttivangeiksi. Israelin turvallisuusviranomaiset ovat todella tiedostaneet tämän uhkan ja antaneet varoituksia kaikille ulkomaille matkustaville maan kansalaisille välttämään kaikkia outoja tarjouksia, lounaita tuntemattomien kanssa, astumasta taksiin, joka tarjoaa kyytiä pyytämättä tai päästämästä ketään tuntematonta hotellihuoneeseen.
Yksi suurimmista potentiaalisista sieppaamiskohteista on Siinain alue, sen israelilaisten suosimat Punaisenmeren rannikkokaupungit ja lomahotellit. Kaikkia israelilaisia on kehotettu poistumaan sieltä ensi tilassa, mitä yleensä noudatetaan kovin kitsaasti.
Hizbullah on vannonut kostavansa sotilaskomentajansa Imaad Mughniyehin salamurhan 12.02.08, josta se syyttää Mossadia sen kiellosta huolimatta. Uhka on noussut potentiaalisesti helmikuun toisen ja neljännentoista päivien välisenä aikana. Israelin vaalit pidetään helmikuun 10. päivänä. Hizbullah laskee, että murhaamalla yhden tai pari korkeaa virkailijaa tai johto-henkilöä Israelissa se voi aiheuttaa vaalien siirron myöhemmäksi.
HIZBULLAHIN pääsihteeri sheikki Hassan Nasdrallah kertoo, että kostoajatus on aina edessäpäin, vaikka yksi isku onnistuisikin. Sen Beirutista lähettämät iskuryhmät liittyvät Hizbullahin salaisiin soluihin arabimaissa ja Pohjois-Afrikassa, joissa israelilaisia lomailijoita ja liikemiehiä liikkuu. Turvallisuusjohto asettaa erikoisvartiot Amir Peretzille, Tzahi Hanegbille, Avigdor Liebermanille ja Isaac Ben Israelille heidän ulkomaanmatkojensa ajaksi. (Debkafile)
6. PRESIDENTTI Shimon Peresin ja Turkin pääministeri Tayyip Erdoganin kiihkeä sanailu on aiheuttanut varsin uudenlaisen tilanteen maitten välisissä suhteissa. Puolustus-ministeriö miettii hartaasti, täytyykö sen peruuttaa useat Turkin armeijan tekemät ostotarjoukset Israelin aseista. Maitten välinen kauppa on kasvanut vuosi vuodelta ja Israel on myynyt Turkille pitkälle kehitettyjä sotilasvälineitä, niiden mukana ohjaamattomia pienkoneita tiedustelu- ja täsmäiskuja varten. Kiristyneet välit ovat jo vaikuttaneet israelilaisten lomasuunnitelmiin, jotka suunnataan muualle Turkin asemesta, ja Turkki voi kieltää israelilaisten matkustajakoneitten ylilennot maassa. Israelin ja Turkin välinen ei-sotilaallinen kauppa oli arvoltaan n. 4 miljardia USD vuodessa, tästä 60 % Turkin tuonnista Israeliin. Sotilaallisella alueella eniten ehkä menettävät Israel Military Industries (IMI), jolla on voimassa oleva sopimus Turkin M60 Patton panssareiden ajanmukaistamisesta, ja se myi äskettäin Heron UAV-koneita Turkille. Toinen sotilaallisia sopimuksia menettävä yhtiö on Rafael Advanced Defence Systens Ltd, joka valmistaa tutkaohjattuja ohjuspatteristoja ilmapuolustusta varten.
JEWISH AGENCY arvioi, että siirtolaisuus Turkista kaksinkertaistuu tänä vuonna. Turkissa asuu 25 000 juutalaista. Toinen potentiaalinen siirtolaismaa on Venezuela, joka katkaisi diplomaattisuhteet Israeliin. Molemmissa maissa juutalaisvastaisuus on kasvanut, mikä ilmenee hyökkäyksinä juutalaisia laitoksia ja synagogia sekä yksityishenkilöitä vastaan. Joittenkin liikkeitten ikkunoissa on kyltit: Koirille vapaa pääsy, juutalaisten pääsy kielletty. (JP)
7. Israel sai viimeiset F-16Is koneensa 101 koneen laivueesta viime viikolla. Kone on varustettu Israelin kehittämin laittein; se on maan kehittynein kone ja F-15I vertainen, sen lentosäde on 2 100 km. Se on varustettu Northtrop Grumman APC-68 tutkalla, joka on sukupolvia edellä IAF:n muita tutkia. Kone pystyy erikoisen ohjauslaitteen avulla toimimaan kaikissa olosuhteissa, yöllä ja päivällä. (JP)
8. Aivovuoto Kadimasta Likudiin jatkuu ennen vaaleja. Viimeiseksi Livnin veljen loikkauksen jälkeen Kadiman perustaja-pääsihteeri Avigdor Yitzhaki ilmoitti kyllästyneensä Livnin kokemattomaan tapaan johtaa puoluetta.(JP)
9. Vaalitarkkailijat uskovat, että vaalien suurin yllättäjä on Israel Beiteinu-puolue, jolla on selkeä ja järkevä puolueohjelma. Sen uskotaan saavan kolmanneksi eniten ääniä ohittaen Labourin, ellei sitten Labour virkisty ja Kadima romahda kokonaan. (JP)
10. IDF:n pidättämät Hamasin ja muitten järjestöjen jäsenet kertovat, miten Hamas pakotti kouluja hyväksymään niiden käytön rakettien laukaisuun ja miten Hamas ruokakuponkeja ja muita etuisuuksia käyttäen pakotti ihmiset Hamasin jäseniksi samaan aikaan syrjien Fatahin jäseniä. IDF pidätti operaation Cast Lead aikana 100 palestiinalaista, joista useimmat on vapautettu, loput pidetään kaupankäyntiä varten Gilad Shalitin vapauttamiseksi. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019