KESKIVIIKKO 04.02.09
1. ”OLEMME törmäyskurssilla Syyrian kanssa”, varoittaa puolustusministeriön diplomaattis-turvallisuusosaston johtaja kenraalimajuri Amos Gilad. ”Meidän on saatava rauhansopimus Syyrian kanssa, sillä jos se ei onnistu, suuri määrä raketteja odottaa laukaisuaan kohti Tel Avivia”.
Gilad toteaa, että Israelin selvitellessä välejään Gazan terrorijärjestöjen kanssa Syyria on käyttänyt tilaisuutta hyväkseen aseistamalla Israelin vihollisia. Hän muistuttaa, että raketit, jotka vavisuttivat Israelia Libanonin kakkossodassa loppukesällä 2006 olivat Syyriasta, eivät Iranista. ”Kahden vuoden aikajaksolla meillä voi olla vihamielinen yhteisö läntisellä rajallamme – ydinasein varustetusta Iranista alkaen Syyrian kautta Hizbullahiin ja Hamasiin.”
Amos Gilad selittää, ettei Syyria vastoin yleistä käsitystä ole heikko. Mutta samalla hän arvioi, ettei Israelin edun mukaista olisi aloittaa sotaa Syyrian kanssa, sillä Bashar Assadin hallituksen kaaduttua sen tulisi korvaamaan ehkä radikaalinen sunni-hallitus, joka liittoutuisi toisten radikaalihallitusten kanssa. ”Tämä vain pahentaisi tilannetta entisestään”, hän arvioi.
Gilad olettaa, että koska ei ole mahdollisuutta saada rauhansopimusta palestiinalaisten kanssa Fatahin ja Hamasin keskeisten vihamielisyyksien vuoksi tässä vaiheessa, sen asemesta olisi keskityttävä solmimaan rauha Syyrian kanssa.
Gilad myöntää itsekin Tovah Lazaroffin kirjoittaman artikkelin mukaan, että Syyrian houkutteleminen luopumaan sidoksistaan Iraniin voi olla vaikea, mutta jos se onnistuisi, asevienti Hizbullahille loppuisi, mikä pakottaisi sen muuttamaan jyrkän hyökkäävää asennettaan Israelia kohtaan. Sopimuksen myötä Hamas ja Islamic Jihad joutuisivat muuttamaan toimistonsa Syyriasta, joka myös lopettaisi sekaantumisensa Libanonin asioihin.
AMOS GILADIN oikeansuuntaiset suositukset perustuvat kuitenkin suurelta osalta toiveisiin ilman varmuutta niiden toteutumisesta. Iran tuskin tulisi luopumaan uskollisesta suojatistaan ilman vastavetoja ja tarjouksia Syyrialle. Iran on voimakkaassa imussa nousta entistä vahvemmin islamin maitten johtoon Lähi Idässä viime aikaisten onnistuneitten teknisten saavutustensa ansiosta, mistä eilen avaruuteen laukaistu Omid-satelliitti on todisteena. Iranin ydinase valmistunee muutaman lähikuukauden aikana, ellei sitä pystytä estämään. Iranin kehitystä hidastaa raakaöljyn maailmanhinnan romahtaminen, mikä aiheuttaa suuria ongelmia sen budjetissa, joka perustui tynnyrihinnan pysymiseen yli 90 USD.
Toiseksi Hizbullah ja Hamas voivat saada aseitaan suoraan Iranista, kuten äskettäin paljastuneet iranilaiset aselaivat ovat osoittaneet.
Diplomatia perustuu kuitenkin kaikkien mahdollisuuksien tutkimiseen, joten Giladin toiveikkaille suosituksille on Israelin edun nimessä toivotettava menestystä. (JP)
2. IRANIN avaruuteen laukaisema Omid satelliitti on herättänyt oudon vähän jos ollenkaan huomiota Israelin tai Euroopan valtioitten johtajien taholta. Kuitenkin asiantuntijat varottavat, että 30-50 kg:n satelliitin nostaminen avaruuteen vaatii ohjuksen, joka pystyy kuljettamaan tonnin painoisen kuorman ballistisesti ammuttuna esim. Euroopan länsiosiin – tai Israeliin. Kenraalimajuri (res.) Isaac Ben-Israel, entinen Israelin Avaruustoimiston johtaja, selittää, ettei Iranin uusin satelliitti sinänsä ole suuri uhka ulkovalloille, mutta sen kantoraketti on sitä, koska Iran pystyy sillä ampumaan ydinpommin minkä tahansa Euroopan valtion pääkaupunkiin. Satelliitin onnistuneesta laukaisusta yöllä tuntemattomasta paikasta ilmoitti Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad, joka kertoi, että satelliitti oli ottanut yhteyden valvonta-asemaan maassa, mutta ettei sen kaikkia toimintoja oltu vielä aktivoitu.
KORKEA puolustusvirkailija USA:ssa ilmoitti, että USA:n armeijan laitteet olivat rekisteröineet laukaisun, mutta eivät pystyneet vahvistamaan satelliitin asettumista kiertoradalleen.
Israelin Avaruustoimiston johtaja Zvi Kaplan sanoi saamiensa tietojen vahvistavan satelliitin laukaisemisen. Hän ei sanonut yllättyneensä siitä, koska informaatio ja teknologia on kaikkien saatavilla internetin kautta, ja toisaalta ulkomailla työskentelevät iranilaiset tiedemiehet pystyvät hankkimaan tarvittavan tieto-taidon. (JP)
3. IRANIN tavoitteet, joista eilisen avaruussatelliitin laukaisu on osa, on herättänyt melkoisia arveluja USA:n johdon parissa, joissa satelliitin merkitystä vähätellessä samalla havainnoidaan sen kantoraketin merkitys sekä alueellisena että laajempanakin uhkana. Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad toteuttaa insinöörin koulutuksen saaneena omaa näkyään maan teknisen kehityksen nostamiseksi kansainväliselle tasolle. Mutta yhdessä sen pyrkimyksen kanssa rakentaa oma ydinase asettaa sinänsä hyväksyttävän tavoitteen kokonaan uudelle tasolle. Ydinasetta tuskin voidaan pitää pelkästään puolustuksellisena, jota Israel vakuuttaa keskusteltaessa sen oletetusta ydinasekapasiteetista, ei ainakaan silloin, jos maan hallinto toistuvasti esittää uhkauksia toisen itsenäisen valtion tuhoamisesta. Iran vakuuttaa, että sen ydinteollisuuden kehittäminen tapahtuu pelkästään rauhanomaisia tarkoituksia varten, eli sähkön toimittamiseksi maahan, joka potee toistuvia virran voimakkuuden puutteita ja katkoksia. Länsimaat eivät ole nielleet tätä vakuutusta.
USA:n Valkoisen Talon edustaja Robert Gibbs sanoi satelliitin laukaisun yhdessä Iranin ydinaseen kehittelyn, terrorin tukemisen ja Israelia uhkaavien lausuntojen kanssa muodostavan vakavan ja kiireellisen huolenaiheen Israelille. Pentagonin edustaja Geoff Morrel sanoi satelliitin laukaisemisen herättäneen todellisen huolen Iranin pyrkimyksistä kehittää yhä pitemmän kantomatkan ballistisia ohjuksia. (ynetnews)
4. OBAMAN hallitus Washingtonissa alkaa olla kurkkuaan myöten täynnä Iranin
nostaessa yhä uusia yllätyksiä ennen suunniteltuja keskusteluja hallitusten välillä. Kansallisen turvallisuusneuvoston jäsen puki huolensa sanoiksi: ”Nyt heillä on ballistinen ohjus, jolla se yltää Euroopan maihin ja tukikohtiimme siellä. Mitä muuta sillä on hihassaan?” Debkafile, joka asiasta kertoo, sanoo, etteivät sen asiamiehet ole havainneet Teheranin millään tavoin pehmentäneen suhtautumistaan ydinaseen valmistamiseen. Englannin ulkoministeri David Milliband ja USA:n ulkoministeri Hillary Clinton kertoivat yhteisessä lehdistötilaisuudessa, että William Burns liittyy keskustelutilaisuuteen, joka pidetään kuuden johtavan valtion välillä keskiviikkona Berliinissä. Siellä pyritään sopimaan, miten Iranin ydinasesuunnitelman estämiseksi tullaan etenemään tästä eteenpäin. Hillary Clinton totesi, että ”USA on valmis tarttumaan Iranin ojennettuun käteen, mutta vain, jos se ei ole nyrkissä”. (Debkafile)
5. ISRAELIN JA HAMASIN välinen väkivalta jatkui eilen tiistaina. Gazan terroristit ampuivat Grad-raketin aamuseitsemän jälkeen Israeliin. Raketti putosi kadulle asuintalojen väliin turmellen useita autoja ja rikkoen lähitalojen ikkunoita. Lähellä raketin putoamispaikkaa sijaitsee kaupungin urheilustadion. Entinen laskuvarjojääkäri, everstiluutnantti Gad Manor, joka johtaa Neveh Ilanin kulttuurikeskusta, oli happilenkillä ulkona, kun hän kuuli hälytyssireenin soivan. Hän kuitenkin jatkoi jogaamistaan, kunnes kuuli kovan räjähdyksen lähettyvillä ja arvasi kotinsa joutuneen sen kohteeksi. Palattuaan kotiinsa hän havaitsi sirpaleen tulleen hänen poikansa makuuhuoneen ikkunan läpi iskeytyen vastapäiseen seinään. Toinen sirpale tuli kodin keittiön ikkunan kautta. Hänen perheensä oli onneksi kiirehtinyt talon pommisuojaan säästyen vahingoilta. Hänen naapuritalonsa oli kuitenkin kärsinyt paljon pahempia vaurioita.
Gad Manor ryöpytti IDF:n operaation lopettamista näin: ”Operaatio Cast Lead ei tehnyt sitä, mitä siltä odotettiin. Ammattitaitoinen armeija tuhlasi voimiaan. Niin kauan kuin emme kaada vihamielistä hallitusta, emme ole saaneet mitään aikaan.” Myös muut Ashkelonin asukkaat totesivat, että homma jätettiin kesken: ”Luulen, että teimme suuren virheen poistuessamme Gazasta. Olimme sisällä ja meidän olisi pitänyt hoitaa homma loppuun”, sanoi 16-vuotias Aviel Mirlasjweli. Ashkelonin pormestari Benyy Vaknin sanoi, että ”kaupungissa jatketaan normaaleja toimia, emmekä anna terrorismin ohjata elämäämme”.
IAF:n koneet tekivät ohjusiskuja Philadelphia-käytävälle Gazassa kuuden jälkeen illalla. Kuusi iskua tehtiin sinne, seitsemäs tehtiin Hamasin tukikohtaa vastaan. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Hamas ilmoittaa olevansa valmis vaihtamaan Gilad Shalitin, tai ainakin keskustelemaan siitä samaan aikaan aselepokeskustelujen kanssa. Hamasin edustaja Salah Bardawil ilmoitti asiasta Maan uutistoimistolle. Hamasin vaatimuksena on ollut, että Israel avaa kaikki ulosmenotiet, lopettaa Gazan saarron ja sallii rakennusmateriaalien vapaan kuljettamisen Gazan kaistalle. Israel on luvannut, että 70 % rakennustarvikkeista sallitaan terminaalien kautta. Myös Egypti vihjaa voivansa avata Rafahin terminaalin rakennus-materiaalien kuljettamiseksi. (ynetnews)
- Kairossa suunnitellaan, että Fatahin ja Hamasin sovintokeskustelut voitaisiin aloittaa helmikuun aikana, mutta Hamas vaatii Fatahin pidättämien Hamasin jäsenten vapauttamista ennen sitä. Hamas ei halua luopua salakuljetuksesta Siinailta Gazaan, koska ”se tarkoittaisi vastarinnan lopettamista”.(ynetnews)
- Norjalainen lääkäri Mads Gilbert meni Gazaan ennen IDF:n operaation alkamista. Sen aikana hän antoi useita kärkeviä lausuntoja, joissa hän syytti Israelia julmuuksista. Hänen taustojaan tutkittaessa havaittiin, että hän hyväksyi 11.09. 2001 WTC:n tuplatornien tuhoamisen, minkä johdosta häntä pidetään al-Qaedan kannattajana. (ynetnews)
- Laskuvarjojääkäri luutnantti Aharon Karov, joka haavoittui hengenvarallisesti mennessään Gazan operaation aikana miinoitettuun taloon, on parantunut tavalla, mikä hämmästyttää lääkäreitä. Hänet kutsuttiin palvelukseen seuraavana päivänä häittensä jälkeen. Hän on muuten kasassa ja fyysisesti kunnossa, mutta vasemmassa kädessä olleitten 300 sirpaleen haavat vaativat vielä parantumista. Hän pääsi pois erityisosastolta ja jatkaa parantumistaan normaalisairaalassa. Hän pystyi itse panemaan ylleen fylakterit, mutta hänen äänikanavansa vioittuivat, minkä johdosta kommunikointi käy vain käsien ja silmien avulla. Toinen pahasti haavoittunut sotilaspappi (chaplain) Ben Shpitzer pääsi samoin pois ja hänet sijoitetaan samaan huoneeseen Karovin kanssa. (ynetnews)
- Rajapoliisia kunnioitettiin palkinnolla hänen löydettyään 200 vuohta, jotka palestiinalaiset olivat varastaneet Samariassa juutalaiselta farmilta.
- Maailmanlaajuinen järjestö on kerännyt 39 000 nimeä Hamasin asettamiseksi syytteeseen sotarikoksista YK:ssa.
- Likudin alkukauden menestys näyttää hiipuvan, sillä on enää 24 edustajan kannatus, Kadima 21, Labour ja Israel Beiteinu 17, Shas 11, Meretz 8, NU, UTJ ja arabipuolueet kukin 6 paikkaa. 20 % ei vielä tiedä, ketä äänestää.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019