TORSTAI 18.12.08
1. TERRORISTIT ampuivat eilen keskiviikkona 24 Kassam-rakettia Gazasta Israeliin. Yksi raketeista putosi ostoskeskuksen viereiselle parkkialueelle haavoittaen kolmea ihmistä, särkien ikkunoita ja runnellen autoja. TV-kuvien perusteella ihmiset olivat kauhuissaan odottaessaan, koska seuraava raketti iskee ja minne. Ihmiset ahtautuvat kauppoihin näin ennen hanukka-ajan alkamista ensi viikon maanantaina 22.12., joka kestää seuraavan viikon maanantaihin. Vastauksena kiihtyneisiin raketti-iskuihin IAF teki kaksi ilmaiskua epäiltyjä raketin laukaisualustoja vastaan Gazan pohjoisosassa. IDF:n taholta vakuutettiin, että tuhotut raketit olivat valmiina ammuttaviksi. Vain hetkisen sen jälkeen terroristit ampuivat kaksi rakettia Sdot Negevin alueelle. Puolustusviranomaiset selittävät, että Hamas oli antanut Jihadille vapaat kädet raketti-iskujen kiihdyttämiseksi juuri ennen tulitauon loppumista. Al-Aksa ilmoitti, että se oli ampunut kaksi eilisistä raketeista. Useita Sderotin asukkaista sai shokkihoitoa.
PÄÄMINISTERI Ehud Olmert pani vanhan levyn päälle, joka soitti jo kovin kulunutta säettä: ”Rakettituli vain selvittää, mitä olemme sanoneet kaiken aikaa, että meillä on mukamas sovittu tulitauko, mutta todellisuus osoittaa aivan muuta. Tietysti tämä vaatii meiltä vastatoimia, ja me tulemme tekemään sen.” Ota siitä sitten selvää.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak sanoi puhuessaan turvallisuuskonferenssissa Tel Avivissa: ”Olemme valmiit operaatioon Gazassa, mutta emme aio rynnätä siihen. Jos ei ole muuta mahdollisuutta, me toimimme, milloin ja missä katsomme sen sopivaksi.”
IDF:n Gazan divisioonan upseerit kritisoivat kovin sanoi puolustusministerin lausuntoa. He sanovat suoraan, että he näkevät rakettien putoilevan, mutta heillä ei ole lupaa toimia. He kertoivat, että IDF on valmistellut useita toimintamalleja, pienistä operaatioista turva-aidan vierellä suuroperaatioon, jolla miehitetään koko Gazan kaistale. Yhden mallin mukaan miehitetään Philadelphia-käytävä Egyptin vastaisella rajalla, jonka ali terroristit ovat kaivaneet arviolta tuhat salakuljetustunnelia. Toisen mallin mukaan puhdistetaan Gazan pohjoisosa raketin laukaisutelineistä ja –miehistöistä sekä niiden valmistusverstaista. Kunkin mallin tarkoitus poikkeaa toisista: rakettitulen lopettamisesta Hamasin vallan kaatamiseen Gazassa. Operaatiot ovat jo saaneet yleisesikunnan ja Barakin hyväksymisen, tarvitaan vain lupa toimia, mutta Gazan rajojen tuntumaan keskitetyt joukot eivät voi tehdä mitään ilman käskyä.
BARAK esitti puheessaan eilen varoituksen, että Iranin ydinase voi uhata paitsi Israelia myös Yhdysvaltoja. Rakentamalla karkeatekoisen ydinpommin, jonka se voisi kuljettaa aluksessa USA:n rannikolle ja laukaista sen siellä esim. tärkeässä satamassa, se voisi aiheuttaa suurta tuhoa Yhdysvalloille. Toinen mahdollisuus on sellaisen ydinpommin sijoittaminen Katjusha-rakettiin, joka voidaan ampua rahtialuksesta ja laukaista kauko-ohjauksella jonkin kaupungin yläpuolella, mikä aiheuttamalla elektromagneettisen pulssin lamauttaisi kaikki sähköiset toiminnat laajalla alueella. (JP)
2. VENÄJÄ haluaa ostaa Israelista sen valmistamia miehittämättömiä pienkoneita (UAV),
jotka ovat osoittaneet käytännössä erinomaiset ominaisuutensa. Tästä Venäjän joukot saivat omakohtaista kokemusta Georgian sodan aikana, jossa Georgia käytti Israelista ostamiaan UAV-koneita seuratessaan Venäjän joukkojen liikkeitä. Kuten Israelissa on jo tehty, nämä koneet voidaan varustaa normaalien tiedustelutietoja keräävien kameroitten ohella konekivääreillä tai ohjuksilla, joita voidaan ohjata valvontakeskuksesta. Puolustusministeriön lentävä asiamies kenraali Amos Gilad lensi Moskovaan keskustelemaan kaupasta, jonka Israel haluaisi kytkeä lupaukseen, ettei Venäjä myy S-300 ilmatorjuntaohjuksia Iranille. Venäjä on tiettävästi pyytänyt lupaa ostaa 100 IAI-teollisuuden valmistamaa UAV-konetta, jotkut niistä Elbit-Systems yhtiön uuden aikaisimpia. Puolustusministeriö on tiettävästi myynnin kannalla, koska se parantaisi maitten välisiä suhteita. Epävarmuutta aiheuttaa pelko, että Venäjä voi välittää teknologiaa kolmansille maille tai se voi sittenkin myydä pitkälle kehitettyjä aseita Israelin vihollisille. Viimeiset tiedot kertovat Venäjän viranomaisten vakuutteluista huolimatta, että neuvottelut ovat loppusuoralla S-300 järjestelmän myymisestä Iranille. S-300 on maailman pisimmälle kehitettyjä torjuntajärjestelmiä, joka sopii useisiin käyttötarkoituksiin. Sen kantomatka on 200 km, se ulottuu 30 km:n korkeuteen, se pystyy seuraamaan 100 kohdetta samaan aikaan ja toimii torjuntatehtävässä 12 kohdetta vastaan saman aikaisesti. Tämä torjuntajärjestelmä voisi pahoin häiritä IAF:n suunnitelmia iskeä Iranin ydinlaitoksia vastaan. Puolustusministeriössä arvioidaan, että tieto S-300 myymisestä Iranille on voitu päästää julkisuuteen Israelin painostamiseksi UAV-kauppaan. (JP)
3. USA:N ARMEIJAN edustaja merikapteeni Ed Buclatin sai käytännön tuntuman
maastossa vieraillessaan keskiviikkona IDF:n edustajan prikaatikenraali Avi Benayahun kutsumana Gazan rajan tuntumassa. USA:n armeija näyttää olleen jo tietoinen, että ollaan sotatoimialueella, vaikka Israelin poliittinen johto ei sitä vielä tiedäkään, sillä kapteeni Buclatinia varten vaadittiin panssaroitu auto hänen vieraillessaan Sderotissa ja Ashkelonissa. USA:n armeijan taholta kiistettiin tiedot, että se olisi antanut määräyksen käyttää panssaroituja ajoneuvoja kaikille USA:n armeijan edustajille alueella, jossa rakettituli on mahdollinen. Armeijan edustaja sanoi, että kussakin vierailussa päätetään erikseen, onko tarpeen turvautua panssaroituihin vaunuihin. Buclatin vieraili useissa armeijan ja ilmavoimien tukikohdissa, mukaan lukien Nevatim-sotilaskenttä etelässä ja Haifan merisataman tukikohta. Hänen varsinainen kohteensa oli kuitenkin USA:n asentama X-band tutka-asema Negevissä, jonka avulla Israel pystyy seuraamaan kaikkea ilmassa liikkuvaa monen tuhannen kilometrin päässä ja aina pesäpallon kokoisiin kohteisiin. Sen pitäisi olla jo toimintakunnossa. (JP)
4. RANSKAN 15 tärkeää muslimijohtajaa vierailee Israelissa saadakseen paremman kuvan Israelin poliittisesta, historiallisesta ja uskonnollisesta ilmapiiristä. Matkan järjesti Washingtonissa toimiva Project Interchange, Amerikan juutalaisinstituutin alainen järjestö. Yksi Pariisin alueen poliisikomentajista Muhammad Douhane kertoi vaikutelmistaan JP:n toimittajalle Brenda Gazzarille keskiviikkona. Douhane sanoi, ettei Ranskan kansa ole anti-semiittinen, mutta kertoi havainneensa jännityksen kohoamisen varsinkin Pariisin ulkopuolisilla lähiöillä aina, kun levottomuudet kasvavat Israelin ja palestiinalaisten välillä tai Lähi Idässä yleensä. Jännitys nousee varsinkin nuorten, 12-18-vuotiaitten parissa, monet heistä kotoisin Pohjois-Afrikasta. Hän kertoi, että nuorten parissa on paljon työttömyyttä ja toimettomuutta. He kiihtyvät katsellessaan TV-videoita, joissa arabit heittävät kiviä tai muuten osoittavat mieltään Israelissa tai muissa Lähi Idän maissa, ja samaistuvat heihin ymmärtämättä tai tietämättä olosuhteiden monimutkaisuutta. He usein ilmentävät vihansa väkivaltaisesti, hän selitti.
DOUHANE vakuuttaa, ettei Ranskan 5 miljoonaa muslimia, monet heistä Pohjois-Afrikasta, ole normaalisti väkivaltaisia, mutta että tunteet kiihtyvät helposti. Intifada nostattaa heidän vihansa pintaan, kuten kävi edellisten väkivaltaisuuksien aikana. Varsinkin kouluissa ne ilmenevät hyökkäyksinä juutalaisia vastaan, Douhane selittää, ja kertoo, että Afrikasta tulleet muslimit helposti vetävät esiin Ranskan kolonialismin, mitä ranskalaiset kammoavat. Opiskelijoita koulutetaan raportoimaan anti-semistismistä kouluissaan, ja kaikki poliisi-upseerit joutuvat tutustumaan holokaust-museoihin, mikä toistetaan viiden vuoden välein.
DOUHANE kertoi huomioineensa, että turvallisuus on israelilaisen yhteiskunnan yksi tärkeimmistä toimista, joka ilmenee kaikkialla, mutta jos se vähentää terrorismia, se on hyväksyttävissä, hän tunnusti. Turva-aidasta Douhane totesi, että hän ymmärtää Israelin tarpeen turvallisuuden takaamiseksi, mutta myös sen aiheuttaman ongelman palestiinalaisille. Hän vakuutti huolellisesti, ettei poliittisten oikeuksien puolustaminen anna oikeutta terroriin, kuten se ei anna sitä Ranskassakaan, jossa muslimit voivat kokea syrjintää. (JP)
4. UUTISOTSIKOITA
- 26 Three Faiths Forum järjestön jäsentä vieraili Israelissa viime kuussa, heistä 23 oli muslimeja. He tulivat Lontoon Redbridge alueelta, mukana kristittyjä ja juutalaisia. He vierailivat moskeijassa, synagogassa ja kirkossa. (ynet)
- Italialainen kansanedustaja Gianfranko Fini, entinen fasisti, tunnustaa ettei katolinen kirkko auttanut juutalaisia Italiassa Mussolinin aikana. (ynet)
- Sharonin neuvonantaja Dov Weisglass kritisoi ankarasti tapaa, millä Gilad Shalitin vapauttamisneuvottelut on käyty. Lisäksi hän pitää edesvastuuttomana tapaa, millä maan kolme johtajaa, Olmert, Barak ja Livni asiasta väittelevät, sillä jokainen tietää, ettei vapauttamista voida suorittaa millä ehdolla tahansa, kuitenkin he käyvät tällaista teatraalista vuoropuhelua poliittisin perustein. Hän ihmettele IDF.n avuttomuutta Shalitin tapauksessa, jota pidetään vankina muutaman kilometrin päässä sen joukoista, eli tiedetään melko tarkkaan hänen olinpaikkansa. Weisglass sanoo, ettei tulitaukoon olisi saanut suostua ilman, että Gilad Shalit olisi vapautettu ehtona tulitaukoon. (ynet)
- Veri ja tuska ilmentävät tätä tulitaukoa, sanoi Shasin puheenjohtaja ja varapääministeri Eli Yishai eilen. Hän vaatii IDF:n välittömiä toimia raketti-iskujen lopettamiseksi. Likudin puheenjohtaja Binyamin Netanyahu arvioi, että hallituksen politiikkaa kiihottaa rakettitulta, eikä vähennä sitä. (ynet)
- Debkafile kertoo Ria-news tietoon perustuen, että Venäjä aloitti S-300 ilmatorjuntaohjuspatteriston toimittamisen Iraniin 2 viikkoa sitten.
- Viimeisen gallupin tietoja: 35-40 % kansasta pitää Likudin, Kadiman ja Labourin johtajia kelvottomina maan johtoon. Likud 25-28; Kadima 13-15; Labour 15-17; Israel Beiteinu 12-14; Juutalainen Koti 8-10 paikkaa.
- Venäjä myy Libanonille 10 Mig-29 hävittäjäpommittajaa. (INN)
- Torstaiaamun kuluessa terroristit ampuivat jo 5 rakettia ja 5 kranaattia Gazasta Israeliin, ensimmäiset lasten ollessa menossa kouluun. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019