KESKIVIIKKO 17.12.08
1. ISRAELIN HISTORIAN pahimmassa liikenneturmassa kuoli eilen 25 venäläistä turistia, jotka olivat juuri laskeutuneet Ovdan lentokentälle lähellä Eilatia ja olivat matkalla hotelleihinsa Eilatissa. Silminnäkijöitten mukaan 39-vuotias bussinkuljettaja ajoi holtittomasti lähtien ohittamaan edellään ajanutta bussia lievässä kaarteessa jyrkänteen yläpuolella paikassa, jossa ohittaminen on kielletty. Maantie on sillä kohtaa vaarallinen ja siitä varoittavat useat tien varteen pystytetyt varoituskilvet. Kuljettajalla oli ennestään 22 liikennerikkomusta, mutta poliisin mukaan 20 vuotta ammattimaisena kuljettajana toimivalle tämä ei ole poikkeus.
TURISTIBUSSI ajoi ohittaessaan pois tieltä kierien useita kertoja ympäri n. 80 metrin matkalla ennen pysähtymistään sivulleen kuivuneen joenuoman pohjalla. Turmassa kuoli välittömästi 25 Pietarista tullutta turistia, loput autossa olleista 60 matkustajasta kärsivät eriasteisia vammoja. Pahiten kärsivät ne, jotka viskautuivat ulos bussista. Koko rinne oli täynnä bussista singonneita turistien matkavarusteita ja muita tavaroita, sekä ulos lentäneitä ihmisiä, osa heistä kuolleita. Paikka muistutti TV-kuvien perusteella taistelutannerta. Vammautuneitten kuljettaminen pois joenuomasta kesti tunnin verran. Paikalle kiirehti tusinoittain ambulansseja ja kuusi armeijan helikopteria lähetettiin avustamaan pelastustöissä.
EILATIN Josephthal sairaalassa on pieni henkilökunta, joten sieltä pyydettiin kaikkia vapaita lääkäreitä ja hoitajia osallistumaan vammautuneitten hoitamiseen, joita tulikin paikalle tusinoittain. Myös lomalla olevia sotilaita tuli avustamaan hoitohenkilöitä. He kertoivat alkaneensa käydä läpi rinteelle viskautuneita turisteja kokeillen, ketkä vielä hengittivät.
Monet sotilaista ovat muuttaneet maahan Venäjältä ja pystyivät puhumaan vammautuneitten kanssa. Vammautuneita oli JP:n artikkelin mukaan 33, joista 23 vakavasti.
Ulkoministeri Livni soitti onnettomuudesta Pietarin pormestarille, ja presidentti Shimon Peres esitti surunvalittelunsa presidentti Dmitri Medvedeville kertoen tälle, että Israelissa tunnetaan kuin onnettomuus olisi tapahtunut heille. Venäjä lähetti koneita hakemaan onnettomuudessa kuolleita ja vammautuneita, joita voidaan siirtää. (JP)
2. ”EMME OLE perääntyneet suuroperaatiosta Gazassa, mutta emme myöskään ole ryntäämässä siihen ”, on puolustusministeri Ehud Barakin vastaus terroristien eilen kiihtyneeseen raketti- ja kranaattituleen Gazasta. ”Rauhalliseen kauteen vastataan samoin, mutta jos meidät pakotetaan siihen, iskemme oman valintamme mukaan missä ja milloin”. Eilisen aikana terroristit ampuivat Gazasta 10 rakettia ja kranaattia. Islamic Jihad otti vastuun niistä perustellen iskujaan, että ne olivat kostoksi sen Jeninin kaupungin 23-vuoriaan sotilas-komentajan Jihad Nawdan surmasta IDF:n luodeista päivää aiemmin. Palestiinalaiset väittivät, että Nawda oli lähdössä kahvilasta IDF:n sotilaitten avatessa tulen häntä kohti. IDF:n mukaan he pyrkivät pidättämään Nawdan, mutta tämä yritti paeta, ja syntyneen tulitaistelun aikana he ampuivat Nawdaa jalkoihin, mutta hän kuoli haavoihinsa matkalla sairaalaan.
EILEN yksi raketeista putosi lähelle jalkapallokenttää, jossa nuoret olivat pelaamassa. Yksi pelaajista joutui shokkitilaan ja jouduttiin viemään sairaalaan. IDF kertoo havainneensa raketin laukaisuyrityksen lähellä Khan Younisia ja tuhonneensa raketin miehistöineen.(JP)
3. ISRAELIN korkeimman oikeuden kolme tuomaria yrittävät tunkeutua everstiluutnantti Omri Borbergin aivokoppaan päättääkseen, tarkoittiko hän todella antaessaan määräyksen, että sidottua ja silmät peitettyä palestiinalaista pidätettyä tuli ampua, vai oliko kysymys vain puoli huolimattomasti heitetystä pilasta, jota ei oltu tarkoitettu noudatettavaksi. Palestiinalaista ampunut sotilas ei itse ole varma, miten komento oli tarkoitettu, mutta päätti ampua kuitenkin hetken epäröityään. Borberg vakuuttaa, että kysymys oli vain pelottelusta, ei komennosta ampua. Tilanne on kuitenkin juuri sellainen, johon äärivasemmistolaiseksi osoittautunut korkeimman oikeuden tuomari Ayala Procaccia mielihyvin tarttuu. Kolme korkeimman oikeuden tuomaria eivät vielä ole pystyneet päättämään, onko palestiinalaisten Borberia vastaan esitetty syytös tahallisesta avuttoman vangin vahingoittamisesta oikeutettu vai tehty. IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi rankaisi jo Borberia poistamalla hänet yksiköstään ja määräämällä hänet kouluttajaksi. Procaccia näyttää kallistuvan sille kannalle, ettei kysymys ole rikoksesta vaan lähinnä kurinpidollisesta rikkeestä, joka hoidetaan armeijan sisäisenä asiana. Borberg vakuuttaa, että hän antoi käskyn vain pelotellakseen palestiinalaista puhumaan totta tämän väitettyä, ettei hän ymmärrä hepreaa. Tämä sinänsä triviaali tapaus osoittaa kuitenkin IDF:n jatkuvan painiskelun moraalisten kysymysten kanssa. (JP)
4. IDF:n maajoukot ovat saamassa oman heitä varten suunnitellun ja rakennetun miehittämättömän pienkoneen taisteluolosuhteita varten. Israelin Elbit Systems Ltd voitti armeijan julkistaman urakkakilpailun sellaisen UAV-koneen rakentamisesta. Kone on pieni ja se on kokoon pantava. Yksi sotilas pystyy kuljettamaan sitä. Elbitin suunnittelema pienkone on nimeltään Skylark I LE. Kone on suunniteltu lyhyen matkan operaatioita varten, ja se soveltuu varsinkin terrorin vastaisiin operaatioihin.
ELBIT-SYSTEMS ja IDF:n välinen sopimus on arvoltaan 100 miljoonaa USD. (JP)
5. ARABISUUNNITELMA rauhan solmimiseksi Israelin ja palestiinalaisten välillä saa 66 %:n hyväksymisen palestiinalaisten taholla, mutta vain 36 % israelilaisista kannattaa sitä. Suunnitelma edellyttää, että Israel vetäytyy täysin alueilta, jotka se vapautti 1967sodassa, mukaan lukien Golanin ylänkö sekä Libanonin kiistellyistä alueista; palestiinalaispakolaisten kohtalo sovitaan neuvotteluilla YK:n päätöslauselman 194 mukaan; Palestiinan valtio perustetaan ”miehitetyille Palestiinan territorioille” pääkaupunkinaan Itä Jerusalem. Jos Israel suostuu näihin, kaikki Israelin ja arabimaitten väliset konfliktit katsotaan loppuneiksi, solmitaan rauha Israelin kanssa ja vakuutetaan alueen maitten turvallisuus. Tämän kaikenkattavan rauhan mukaisesti solmitaan normaalit suhteet Israelin kanssa.
VOIDAKSEEN varmistaa, että Israelin juutalainen kansa on tietoinen tämän ”saudi-suunnitelman” nimellä kulkeneen suunnitelman sisällöstä, PA julkisti sen sisällön sekä heprean- että englannin-kielisen version useissa Israelin sanomalehdissä koko sivun maksettuina ilmoituksina, joita ympäröi 56 arabi- ja muslimimaan liput, keskellä Palestiinan ja Israelin liput, mitä jotkut arabimaat vastustivat. Israelilaisista vain 14 % sanoi lukeneensa ilmoituksen, sen näki 25 %. Bill Clintonin Camp David-suunnitelmaa vuodelta 2000 kannatti edelleen 52 % israelilaisista ja 41 % palestiinalaisista. Jerusalemin jakamista kannatti 40 % israelilaisista ja 36 % palestiinalaisista. Puskurivyöhykettä kannatti 27 % palestiinalaisista, israelilaisista 64 %. Golanin luovuttamista vastusti 63 % israelilaisista. Keskusteluja Hamasin kanssa kannatti 55 % israelilaisista, tulitauon jatkamista 51 %, mutta 45 % vastusti sitä. Palestiinalaisista 74 % kannatti tulitauon jatkamista. Vain 27 % halusi Israelin miehittävän Gazan uudelleen; 38 % pitää parempana neuvotteluja; 40 % kannattaa täsmäiskuja Gazaan. 59 % israelilaisista haluaa, että IAF pommittaa Iranin ydinlaitoksia, jos diplomatia ei auta. Binyamin Netanyahua kannatti 37 %, Livniä 30 % ja Barakia 11 %. Netanyahun mahdollisuuksiin tehdä rauha uskoi 33 %, Livnin 26 % ja 10 % uskoi Barakiin. 38 % uskoi Netanyahun parhaiten pystyvän varmistamaan turvallisuuden; Livniä ja Barakia 20 %. Netanyahun kykyyn hoitaa maan taloutta uskoi 49 %, Livnin 26 % ja Barakin 7 %. Palestiinalaisista Abbasia kannatti 48 %, Haniyehiä 38 %. Palestiinalaisista 57 % ja 49 % israelilaisista haluaisi USA:n uuden presidentin ottavan aktiivisemman kannan konfliktiin. Kuitenkin 59 % molemmista ryhmistä uskoi, ettei uusi presidentti tuo muutosta prosessiin, ja 49 % uskoi, että hän voisi onnistua yrityksessään rauhan solmimiseksi. Tutkimus tehtiin marraskuun 27. ja joulukuun 7. päivien välissä Harry S Trumanin instituutin toimesta sekä Gazassa että Länsirannalla ja Israelissa. (JP, Tovah Lazaroff)
6. UUTISOTSIKOITA
- Korkean tason ulkoministeridelegaatio Saksasta saapui Israeliin keskustelemaan Iranin vastaisten pakotteiden koventamiseksi. Saksa on laatinut uuden esityksen, jota Israelin ulkoministeriössä tutkitaan. Saksan delegaatiota johtaa ulkoministeriön pääsihteeri. Saksan ulkoministeri Frank-Walter Steinmeyer kertoo keskustelleensa esityksestä Ranskan ja Englannin edustajien kanssa. Israelin ulkoministeriössä on esitetty arvailuja, että Ranska ja Englanti eivät halua koventaa pakotteita, vaan haluavat odottaa USA:n uuden presidentin mahdollisia aloitteita asiassa. Toisessa yhteydessä kerrotaan, että ulkoministeriön ”lentävä asiantuntija” Amos Gilad lentää Moskovaan keskustelemaan Venäjän aikeista toimittaa S-300 ilmatorjuntaohjuksia Iranille, mitä Israel vastustaa. Venäjän ulkoministeriön edustaja Andrei Nesterenko kertoi Moskovasta, että ”Venäjä on useammin kuin kerran vakuuttanut korkeimmalla mahdollisella tasolla, ettei niitä myydä maille, joita voidaan pitää epävakaina”. USA:n ulkoministeri Rice sanoi maanantaina havainneensa, että Iranin vastaiset sanktiot ovat alkaneet purra, mutta ettei se ole vielä halunnut muuttaa suuntaansa. Rice kertoi, että Iranin hallituksen taustalla kuuluu ääniä, jotka ihmettelevät, onko maalle edullista jatkaa sitä muusta maailmasta eristävää politiikkaa. Ricen usko muutokseen on horjumaton, koska se oli hänen Iranin politiikkansa kantavia aatteita, mutta useimmat muut näyttävät odottavan muutoksen tapahtuvan USA:n asenteissa, ei Iranin. (JP)
- Israelin oppositio ei halua, että maan halvaantunut hallitus edes harkitsee Golanin luovuttamista Syyrialle. Avigdor Lieberman esitti, että Syyria antaa Israelille koko Hermonin alueen rauhansopimusta vastaan. Tämä oli vastaus Reutersin julkistamaan artikkeliin, jonka mukaan hallitus on laatinut dokumentteja, joissa Israelin ja Syyrian välinen raja on määritelty, ja että sellainen olisi toimitettu Syyrialle Turkin välityksellä. Syyria haluaa Golanin ylängön siten, että myös Kinneretin ranta-alue, jonka se miehitti 1950-luvulla, liitetään Syyriaan. Sekä oikeisto että vasemmisto Israelissa vastustavat Olmertin hallituksen neuvotteluja Syyrian kanssa. (JP)
- Gazan terroristit ovat ampuneet jo 8 Kassamia Gazasta tänä aamuna. Viimeisen 8 vuoden aikana terroristit ovat ampuneet yli 10 054 rakettia. (ynet)
- Arkeologit ovat löytäneet ennen tuntemattoman juutalaiskaupungin Samarian laidalta, koilliseen Jerusalemista. Kaupunki on toisen Temppelin ajoilta 516 eKr – 70 jKr., ja se sijaitsee Akraban alueella. Paikalta löydettiin kivisiä työkaluja, mikve ja salaisia kammioita. Kaupunki oli luonnollisena rajana Israelin ja Samarian asutusten välillä. Sieltä ovat tulleet monet ”sicarii” kapinalliset, kuten Shimon Ben-Giora ensimmäisen Israelin ja Rooman välisen sodan aikana ensimmäisellä vuosisadalla jKr. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/128880

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019