SUNNUNTAI 14.12.08
1. MITÄ ENEMMÄM hän aukoo päätään, sitä syvemmälle Kadiman kansansuosio uppoaa gallupeissa, syyttävät vihaiset Kadiman jäsenet puheenjohtajaansa Tzipi Livniä. Viimeiset kaksi pahaa repeämää Israelin diplomaattisen edustajan sananvalinnoissa tapahtui ennen sapattia. Ensimmäisessä Livni tuli lausuneeksi opiskelijoille, ettei Israel aina pysty tuomaan sotilaita kotiin. Lausunto herätti katkeraa sananvääntöä aina puolustusministeri Ehud Barakia myöten, joka tekopyhästi opetti Livniä, ettei tuollaista saa sanoa ääneen, ei ainakaan julkisesti, koska se vaikuttaa armeijan moraaliin. Toinen lipsaus sattui samoihin aikoihin. Siinä Livni kehotti ”Israelin arabeja harkitsemaan uudelleen kansallisen tulevaisuutensa rakentamisen, mikä toteutuu helpommin jossain muualla kuin Israelissa”. Ilmeisesti Livni tarkoitti sanomatta asiaa suoraan, ettei Israelin arabeilla ole tulevaisuutta Israelissa, vaan heidän tulee harkita muuttoa suunnitteilla olevaan Palestiinan valtioon.
JOSTAIN SYYSTÄ Giol Hoffman vihjaa artikkelissaan, että Likud ja Kadima kilpailisivat lähes tasapäisesti helmikuun 10. päivän vaaleja varten. Tosiasiassa Likudin kannatus pysyttelee tukevasti 34 – 35 edustajan lukemissa, kun Kadima on pudonnut 20-21 lukemiin. Labour puolestaan on noussut 14-15 edustajan ennusteisiin, ja noussee siitäkin. Likudin kannatuksen odotettiin putoavan jopa kuuden edustajan verran Netanyahun henkilökohtaisen sodankäynnin vuoksi Moshe Feigliniä vastaan, jota hän ei voi sietää, mutta gallupeissa sitä ei näy.
KADIMAN jäsenistä jotkut pitivät Livnin lausuntoja harkitsemattomina, toisten mielestä ne osoittavat hänen ”pääministerin ominaisuutensa”, koska ”hän aina puhuu totta kertoen asioista juuri siten kuin ne ovat, minkä johdosta ihmiset luottavat häneen”. Mutta maininta Israelin arabeista suututti puolueen arabijäseniä, jotka uhkaavat boikotoida vaaleja. Viimeinen vihan aihe tuli Livnin kannattajien taholta, jotka odottivat turhaan hänen tukevan heidän valintaansa edulliselle paikalle keskiviikon sisäisissä vaaleissa, joissa valitaan ehdokaslista 10.02.09 vaaleja varten. Ärtymystä herätti myös Shaul Mofazin pidättäytyminen tukemasta omia kannattajiaan realistiselle paikalle listassa. Kadima on joukko opportunisteja, joiden päämäärä on hyötyä puolueensa kustannuksella, mikä näkyy heidän käyttäytymisessään.
LIVNI ennusti julmaa tulevaisuutta, koska ”Netanyahun johdolla toimiva Israelin hallitus joutuu kansainväliseen boikottiin ja sisäiseen jähmettymiseen, koska Likud ei jatka ”rauhan-keskusteluja” palestiinalaisten kanssa”. Todellisuudessa rauha on edennyt oikeistohallitusten aikana, ei koskaan vasemmiston hallitessa maata.
Netanyahun pahin ongelma on hänen häälyvyytensä tai ”löyhä suunsa”, koska hän ei aina ehdi harkita sanojaan vaan heittelee mielipiteitä, joita ei olisi pitänyt esittää. (JP)
2. IRANIN Punainen Risti aikoo lähettää oman aluksensa rikkomaan Gazan merisaartoa. Suunnitelmien mukaan aluksessa on tuhat tonnia humanitääristä apua. ”Iranin Punaisen Ristin aluksen lähettäminen Gazaan on Teheranin pyrkimys saavuttaa poliittista vaikutus-valtaa sosiaalisen apuohjelman kautta, kaivaa maata yhteiskunnan jalkojen alta tiedustelu-joukkojen avulla, jotka esiintyvät hyväntekeväisyysvirkailijoina sekä uskotella sunnimuslimien kadun miehille, että Iranin hallitus on heidän tukenaan”, varoittaa professori Raymond Tanter, Washingtonissa toimivan Iranin toimintakomitean presidentti JP:n toimittajalle Yaakov Lappinille. ”Punaisen Ristin salainen periaate on levittää Iranin versiota islamista sunni-arabien sydänmaahan, mukaan lukien Gaza”, Tanter selittää. ”Teheran käyttää miljoonia dollareita kuukausittain ”humanitääriseen apuun”, jonka se koordinoi Islamilaisen vallankumousarmeijan Al-Quds joukkojen kanssa.”
ISRAELIN ARMEIJAN edustaja kertoo, että IDF on lehtitietojen perusteella tietoinen Iranin aluksesta, ja aikoo valmistautua sen varalle Israelin poliittisen johdon antamien suuntaviittojen mukaan. Ulkoministeriö ei halua sitoa käsiään tässä vaiheessa eikä ota kantaa asiaan.
WASHINGTONIN Iran-komitea koostuu entisistä Valkoisen Talon virkailijoista, korkeista sotilasjohtajista sekä akateemikoista, joitten mukaan länsivaltojen tulisi tukea Iranin oppositioliikkeitä. ”Iranin Punainen Risti ja toiset Iranin avustusjärjestöt kuten Imaami Avustuskomitea ja Persian Vihreä Avustusinstituutti, ovat kaikki Iranin hallituksen agentteja, joiden tarkoituksena on suorittaa salaista horjuttamistoimintaa. Irakissa Punainen Risti toimii al-Quds joukkojen verhona,” kertoo Tanter ”Punaisen Ristin Gazan operaation tarkoituksena lienee saada al-Quds joukot lähemmäs Jerusalemia.” Tanter varoittaa, että koska aluksessa lienee Iranin salaisia agentteja, joiden tarkoituksena on levittää islamilaista vallankumousta, Israelin viranomaisten tulisi suhtautua asiaan vakavasti.
Iranin Punaisen Ristin pääsihteeri Ahmad Moussavi tunnustaa, että alus luultavasti käännytetään takaisin kuten libyalainen alus. Iran ei kuitenkaan halunnut jäädä huonommaksi kuin libyalaiset, qatarilaiset tai eurooppalaiset. IDF päästi kolme Free Gaza järjestön pienalusta Kyprokselta Gazaan selkkauksen välttämiseksi. Niiden mukana 16 opiskelijaa Gazasta pääsi jatkamaan opintojaan ulkomailla. (JP)
3. ”LÄNSIRANNALLA ei ole tilaa juutalaisille eikä setlementeille”, julistaa PA:n pääneuvottelija Ahmed Qurei ”rauhankeskusteluissa” Israelin kanssa. Hän puhui palestiinalaisille journalisteille kotonaan Abu Disissa, Jerusalemin itäisessä lähiössä. Gurei selitti, että keskustelut on keskeytetty Israelin Knessetin helmikuun vaalien vuoksi. Hän myös selitti, että erimielisyydet ovat yhtä kaukana kuin koskaan, eli lähes vuoden kestäneitten tiiviitten keskustelujen kautta ei ole saavutettu yhtään mitään. Qurein mielestä suurin ongelma on Israelin juutalaisten asukkaitten rakentamat kylät ja kaupungit Juudeassa ja Samariassa. Hän kertoo, että aluksi Israelin neuvottelijat vaativat 7.3 % alueista liitettäviksi Israeliin, mutta että vaatimukset on sittemmin pudotettu 6.8 prosenttiin. ”Totta kai me hylkäsimme tämän”, Qurei vakuuttaa. Selitykseksi Qurei kertoo, että jos Israel liittää itseensä Arielin, Givat Zeevin, Male Adumimin ja Gush Etzionin, yhtenäisen elinkelpoisen Palestiinan valtion muodostaminen käy mahdottomaksi, ja ne ovat ongelmana myös tulevissa neuvotteluissa. Qurein mukaan ”elämä ”setlereitten” naapurina on mahdoton”. Hän muistuttaa ”Patriarkkojen massamurhasta 1994, sekä ”setlereitten” päivittäisistä hyökkäyksistä Hebronissa, Nablusissa, Kalkiliyassa ja muissa paikoissa”. Tämä Qurein mielestä osoittaa, että ”setlerit” ovat vaarallisia eikä heidän kanssaan voi elää, koska heidän läsnäolonsa lisää epäsopua ja hyökkäyksiä. ”Rauha voidaan saavuttaa vain sillä, että Israel vetäytyy viimeisestäkin neliösentistä Palestiinan maata, jonka se miehitti 1967.” Rasismia pahimmillaan.
QUREI kiisti huhut, että hänellä olisi ylipääsemättömiä erimielisyyksiä Mahmoud Abbasin kanssa, koska Qurei ei ole osallistunut kokouksiin Abbasin kanssa pitkiin aikoihin. Qurei väitti, ettei Jerusalemista ole keskusteltu ollenkaan, ja selitti: ”Miten me voisimme luopua osastakaan Jerusalemista? Jerusalem ei ole ainoastaan hengellinen tai kulttuuri- tai historiallinen keskus, vaan tulevan Palestiinan valtion taloudellinen keskus. Pääkaupunkia ympäröivät ”setlementit” vaikeuttavat miljoonien arabien, muslimien ja kristittyjen vierailemisen Jerusalemissa tulevaisuudessa.” Hän kertoi, että Israel oli luvannut ottaa 5000 palestiinalaista pakolaista symbolisena eleenä, mutta ettei se ole hyväksyttävissä.
ISRAELIN poliittinen johto ei halua kertoa vaikutelmistaan Qurein puheitten johdosta, eikä pääneuvottelija Tzipi Livni ole missään vaiheessa paljastanut, mistä on sovittu. (JP)
4. YK:N TURVALLISUUSNEUVOSTO aloitti lauantaina keskustelut Israelin ja palestiinalaisten välisestä konfliktista. Suljettujen ovien takana käydään tiiviitä keskusteluja 15 maan edustajien välillä USA:n laatimasta julkilausuma-ehdotuksesta, joka vaatii kaiken kattavan rauhan saavuttamista Lähi Idässä. Venäjä on tiettävästi vahvasti tukemassa ehdotusta, josta oli osoituksena USA:n YK:n lähettilään Zalmay Khalilzadin ja Venäjän YK:n lähettilään Vitali Churkinin yhteisestä lehdistötilaisuudesta. USA:n nykyisen hallituksen tarkoituksena on saada jonkinlainen sopimus tai ainakin yhteisymmärrys turvallisuus-neuvoston jäsenvaltioitten kesken Lähi Idän tilanteesta ennen USA:n uuden hallituksen astumista Valkoiseen Taloon. Khalilzad selitti, että tämä on merkittävä aika täällä, jolla hän sanoi tarkoittavansa USA:ta, mutta myös turvallisuusneuvoston jäsenmaita. Hän pyysi jäsenmaita tunnustamaan sen työn, joka on jo tehty ja tehdyn työn pysyttämiseksi, sekä varmistamaan, ettei neuvotteluissa synny katkoa hallituksen vaihdoksen johdosta.
VITALI CHURKIN sanoi puhuessaan journalisteille, että USA esitti ehdotuksensa jäsenmaille lauantaina kuin ”huippuna USA:n ja Venäjän välisestä yhteistyöstä, mikä on kohdannut vakavia ongelmia kuluneen vuoden aikana Zimbabwessa, Georgiassa ja muissa asioissa”.
Tiiviit keskustelut jatkuvat tiistaihin saakka, jolloin on tarkoitus päättää ehdotuksesta. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Torstaina julkistettu gallup Länsirannalla ja Gazassa osoittaa, että Mahmoud Abbasin aika on ohi. Abbasia kannatti 24 %, mutta 64 % ilmoitti, että Abbasin tulee astua syrjään. Politiikan ja tiedustelututkimuksen Palestiinan keskuksen suorittaman tutkimuksen mukaan 40 % Gazan asukkaista haluaa muuttaa pois, Länsirannalta 24 % haluaa tehdä samoin. Abbasin virkakausi loppuu tammikuun 9. päivänä 2009. (INN)
- Peace Now painostusjärjestö joutuu pyytämään anteeksi ja maksamaan korvauksia Rehavan kaupungille solvauksesta. Järjestö väitti, että 71 % kaupungista oli rakennettu palestiinalaisilta varastetulle maalle. Jerusalemin alueoikeus tuomitsi järjestön, joka edelleen väittää, että 22 % on varastettua maata. Rahasto Maan Lunastamiseksi sanoo, että se omistaa kaupungin maan sataprosenttisesti. Samantapaisia oikeustapauksia voi tulla uusia.(INN)
- PA:n apulaisministeri Ahmad Subh väittää, että YK:n 1947 Palestiinan jako-suunnitelmaan sisältyi vain Israelin valtio, mutta ei Palestiinan valtio. (INN)
- Israelissa uskotaan, että Hamas tulee kiihdyttämään raketti-iskujaan Israeliin taivuttaakseen sen edullisempaan tulitaukoon entisen umpeutuessa 19.12.08.
- Terroristit jatkavat rakettitultaan Gazasta Israeliin. Tänä aamuna tuli yksi eilisten lisäksi. Tuhoista ei ole raportoitu. Israel haluaa jatkaa tulitaukoa, puolustusministeriön edustaja Amos Gilad matkusti Kairoon sitä varten. (INN)
- Poliisi siirsi oikeiston aikoman mielenosoitusmarssin Umm el-Fahmissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019