SUNNUNTAI 20.07.08
1. EI SIINÄ OLLUT mitään henkilökohtaista, sanoo al-Qaidan salaisen Islamin armeijan johtaja Abu Mustafa Der Spiegel lehden haastattelijalle kuvatessaan BBC:n reportterin Allan Johnsonin kaappausta vuosi sitten Gazassa. Mustafa lisää, etteivät journalistit ole nyt vaarassa Gazassa. Mustafa liikkaa vielä pahasti toipuessaan IAF:n ilmaiskusta hänen autoaan vastaan viime tammikuussa, jossa hänen neljä kumppaniaan sai surmansa.
Mustafa sanoo uneksivansa ajasta, jolloin Islam hallitsee maailmaa, jossa vallitsee sharia laki. ”Silloin on rauha maassa eikä kukaan sorra toistaan. Jotkut kääntyvät islamin uskoon; jotkut toiset eivät suostu kääntymään, ja heidän tapauksessaan ”pyhä sota” (jihad) jatkuu”, Mustafa kuvailee tulevaisuutta.
ABU MUSTAFA sanoo, ettei Hamas ole puhdas islamin seuraaja, he ovat hänen mielestään pettureita. Al-Qaida Gazassa tunnetaan ”salafi muslimeina”, joitten ideologia on lähinnä wahhabilaisuutta. Wahhabi-muhamettilaisuus on Saudi Arabian valtauskonto.
Abu Mustafa sai koulutuksensa Euroopassa. Hänellä on yliopistotutkinto Saarbruckenin yliopistosta Saksassa. Länsimaissa koulutetut arabit ovat kiivaimpia lännen vastustajia.
Mustafa vastaa haastattelijan kysymykseen, että ”tulevaisuus näyttää, pystyykö Hamas luopumaan ”vääräuskoisuudestaan” ja omaksumaan ainoan oikean uskon”. Hänen vastauksestaan voidaan lukea, että kielteisessä tapauksessa se tapahtuu väkivallalla.(INN)
2. AL-QAIDA solu Jerusalemissa suunnitteli murhaavansa presidentti George Bushin tämän Israelin vierailun aikana viime tammikuussa. Yksi solun jäsenistä, Jerusalemin heprealaisen yliopiston opiskelija Muhammad Naghem, kotoisin Nasaretista, asui Givat Ram opiskelijakylän asunnossa, josta oli esteetön näköala läheiselle helikopterin laskeutumis-alueelle. Hän kuvasi helikopterin laskeutumisen ja lähdön kännykällään ja kääntyi sitten maailman jihadin käyttämän Internet Forumin puoleen kysellen mahdollisuutta ja välineitä presidentti Bushin helikopterin ampumiseksi alas.
WORLD TRIBUNE kertoi tammikuun 9. päivänä, että Bushin matkaohjelmaa muutettiin, koska Shin Bet epäili terroristien voivan ampua hänen helikopteriaan Jerusalemissa. Tämän takia hänet oli tarkoitus siirtää Ben Gurionin lentokentältä Jerusalemiin autoilla, mikä sitten peruttiin. Turvallisuusjoukot näyttävät olleen tietoisia mahdollisesta terrori-iskusta.
Al-Qaida soluun kuului 6 henkilöä, jotka kaikki pidätettiin poliisin ja Shin Betin yhteis-operaation tuloksena. He ovat kaikki Israelin arabeja. Solun johtaja Yousef Sumarin, 21, on kotoisin Beit Haninasta kuten myös kolme muuta Jerusalemin lähiöistä Jebl Mukaberista, vanhasta kaupungista ja Shuafatista. Taibesta kotoisin oleva Ibrahim Naashaf, 22, opiskeli fysiikkaa ja atk-tieteitä Heprealaisessa Yliopistossa Jerusalemissa. (JP)
3. IRAN VOI antaa massatuhoaseita hyljeksityille hallituksille tai terroristeille kuten Hizbullah ja Hamas, sanoi paikkansa jättävä Israelin YK-lähettiläs Danny Gillerman New York Times makasiinille antamassaan haastattelussa sunnuntaina. Mahdollisuus, että Iran turvautuu tällaiseen, on suurempi vaara kuin se, että Iran toimisi niin järjettömästi ja typerästi, että ampuisi ohjuksia Israeliin.
GILLERMAN sanoi haastattelussa, että Israelin hallitus on vastuussa Israelin kansalle ja sen velvollisuus on tehdä kaikkensa Iranin mielenvikaisen hallituksen uhkan poistamiseksi, mutta totesi samalla, että velvollisuus tästä kuuluu kansainväliselle yhteisölle. ”Uhka ei koske vain Israelia, vaan koko maailman rauhaa ja turvallisuutta”, hän selittää haastattelussa.
Gillerman kuitenkin toteaa, ettei kaikkia neuvottelujen mahdollisuuksia ole vielä käytetty. Turvallisuusneuvosto on asettanut kolme sanktiota Irania vastaan, ja niillä on ollut vaikutusta Iranin hallituksen käyttäytymiseen, hän selittää: ”Iranin tulee tehdä valintansa.”
Gillerman tähdentää, että suurin vaara Iranin ydinaseesta kohdistuu Saudi Arabiaan, jonka öljyalueita Iran havittelee. Hänen mielestään alueen arabivaltiot ovat lieventäneet kantaansa Israelin ja palestiinalaisten väliseen ongelmaan, jonka ratkaiseminen vapauttaisi ne keskittymään Iranin ongelmaan, joka on todellinen ja paljon suurempi vaara.
GILLERMAN pitää Libanonin tilannetta hyvin hauraana ja räjähdysalttiina, mikä koskee ennen kaikkea Israelin pohjoisrajaa.
USA:n edustaja sanoi lauantaina Genevessä, että Iranilla on kaksi viikkoa aikaa tehdä päätöksensä ja valintansa: ”Neuvottelut tai eristämisen jatkuminen”, kuten USA:n ulkoministeriön edustaja Sean McCormak totesi.
ERÄÄN TOISEN uutislahteen mukaan USA voi iskeä Iranin ydinlaitoksiin marraskuun ja tammikuun välisenä aikana, jos neuvottelut eivät johda toivottuun tulokseen. (Ynetnews, JP)
4. ”MIKÄÄN VALTIO maailmassa ei ole vihollisemme, USA:n ja Israelin kansat ovat
Iranin ystäviä, ja sitä me pidämme kunnia-asiana. USA:n kansa on yksi suurimpia kansoja maailmassa”, sanoi Iranin varapresidentti Esfandiar Rahim-Massaei turismikonventiossa Teheranissa lauantaina. Hänen puheensa ei herättänyt suurta huomiota maan lehdistössä, mutta se julkistettiin hänen virallisella web-sivullaan.
Mashaei, joka toimii myös Iranin perinnejärjestön johtajana, sanoi puheessaan, että ”tänään enemmän kuin koskaan maailma on avannut korvansa historialle, kuunnellakseen kauneimpia asioita”. Hän vakuutti, ettei Iran halua sotaa minkään valtion kanssa, ja että sen sota Irakia vastaan oli puhtaasti puolustuksellinen. Mashaei ei ole vaikutusvaltainen Iranin ulkopolitiikassa, mutta maan korkeana virkamiehenä hänen sanoillaan on vaikutusta.
IRANISSA on silloin tällöin esiintynyt kirjoituksia, joissa vakuutetaan maan ystävyyttä länsivaltoihin huolimatta presidentti Mahmoud Ahmadinejadin ja ylimmän kaitsijan Ali Khamenein verta tihkuvista hyökkäyksistä Israelia ja USA:ta vastaan. (Ynetnews)
5. ”LIBANONIN SOTA on lopultakin ohi”, julisti eräs hallituksen edustaja tavatessaan Hizbullahin murhaamien sotilaitten Eldad Regevin ja Ehud Goldwasserin surevia omaisia. Tämä lausunto oli yhtä paikkansa pitämätön kuin presidentti Bushin sotalaivan kannella antama lausunto USA:n ja liittolaisjoukkojen miehitettyä Irakin: ”Tehtävä on suoritettu, sota on ohi”. Se oli vuosia sitten, eikä sodan loppumisesta Irakissa ole tietoakaan.
Jos ei usko paikallisia tarkkailijoita, katsotaan sitten miten ”entinen vihollinen” Hizbullah katsoo asioita sodan loppumisesta Israelin ja Hizbullahin välillä.
Hizbullah apulaispääsihteeri Naim Kassem totesi lauantaina, että Hizbullah on edelleen sotatilassa Israelin kanssa, koska Israel miehittää edelleen Shabaan Farmia Libanonin ja Israelin rajalla, jonka Hizbullah väittää kuuluvan Libanonille. Hän kieltäytyi keskustelemasta kysymyksestä, aikooko Hizbullah tulevaisuudessa kidnapata lisää panttivankeja: ”En halua puhua asiasta, koska se on osa sotilaallista strategiaa taistelussamme Israelia vastaan”, hän kertoi Al-Arab uutislehdelle Qatarissa. Kassem muistutti, että IAF rikkoo toistuvasti Libanonin ilmatilaa lentokoneillaan, mikä on todellinen uhka.
HIZBULLAHIN pääsihteeri Hassan Nasrallah sanoi viime viikolla, että Hizbullahin neuvottelema ”vankienvaihtosopimus” toimii esimerkkinä palestiinalaisille ja avasi ovet heille vaatia suurempaa hintaa kidnappaamastaan IDF:n sotilaasta Gilad Shalitista Gazassa.
Termi ”vankienvaihto” on sopimaton tässä yhteydessä, sillä Israel vaihtoi eläviä vankeja, mutta Hizbullah vaihtoi sotilaitten maatuneita ruumiita.
Kassem toisti Hizbullahin aiemman uhkauksen kostaa Imaad Mughniyehin teloituksen, mutta sanoi sen tapahtuvat oikealla ajalla ja oikeassa paikassa.
ISRAELIN vapauttama Samir Kuntar sanoo kadehtivansa tapaa, millä Israel huolehtii vangituiksi joutuneista sotilaistaan ja jopa heidän ruumiistaan.
Kuntarilla on syytä olla kateellinen. Jos hän olisi ollut Hizbullahin vankina, hänet olisi palautettu mustassa arkussa, kuten IDF:n sotilaat. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- Suomen uutiset kertovat, että lutikoitten määrä on lisääntynyt Suomessa hälyttävästi. Mutta palestiinalaisilla on paljon suuremmat ongelmat. K A Toameh kertoo JP:n artikkelissaan, että Israel on omaksunut uuden sodankäyntitavan taistelussaan palestiinalaisia vastaan. Toameh lainaa tässä Wafa-uutistoimiston artikkelia, jota rahoittaa ja valvoo PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas. Artikkelissa väitetään, että Israel vapauttaa villisikoja Juudean ja Samarian maaseudulle ajaakseen palestiinalaiset pois pelloiltaan ja mailtaan. Mutta Jerusalemin itäosissa asuvat väittävät, että Israel vapauttaa pääkaupungin itäosassa joukoittain rottia, jotka sitten hyökkäävät asukkaitten kimppuun. Niiden tarkoituksena on lisätä palestiinalaisten kärsimyksiä ja saada heidät muuttamaan pois kapungista, kertoo Islam-Cristian etujärjestön pääsihteeri Hasan Khader Jerusalemissa. (JP)
- Poliisi käännytti bussilastillisen ultravasemmistolaisen Peace Now järjestön jäseniä niiden pyrkiessä kiertoajelulle Hebroniin. Poliisin epätavallisen toimen aiheutti paikallisten juutalaisasukkaitten vastalauseet, jotka ennakoivat yhteenottoja, jotka voivat kehittyä verisiksi. Armeija oli asettanut palestiinalaiset ulkonaliikkumiskieltoon matkan ajaksi. Juutalaisasukkaat sanoivat, että 90 % Hebronin arabeista kannattaa Hamasia, ja että juutalaisten tunkeutuminen kaupunkiin kiihottaa heitä hyökkäämään heitä vastaan. (JP)
- ”Barak Obama tulee”, oletko valmis, voisi luonnehtia USA:n presidentti ehdokkaan Israelin vierailua tiistaina. Hänen vaalilauseissaan ja puheissaan toistuu väitteet, että hän on se ”odotettu”, joka tuo muutoksen Yhdysvaltoihin. Hänen oli tarkoitus vierailla keskiviikkona Ramallahissa Abbasin luona, mutta turvallisuusjoukot varoittavat, että se on liian vaarallista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019