PERJANTAI 25.07.08
1. ”TÄMÄ ON SUURI HETKI voidessamme onnitella suurta voittoa, mitä vapauttamisesi merkitsi. Sinä olet arabi- ja palestiinalaisvankien johtaja. Olen ylpeä, että sinä olet tämän delegaation sydämessä ja mielessä. Sinun kaunis muotosi, puhdas ja viaton persoonasi, joka lapsesta lähtien antautui Palestiinalle ja palestiinalaisten asialle.” Näin ylisti lapsimurhaajaa Samir Kuntaria PLO:n Libanonin lähettiläs Abbas Zaki, joka on myös Fatahin keskuskomitean arvostettu jäsen, WND:lle Zakin toimiston WND:lle lähettämässään henkilökohtaisessa E-mailissa. Lausunnossa kutsuttiin Samir Kuntaria ”sankariksi mennessään Palestiinaan ja lähtiessään sieltä pois”. Kuntaria kutsutaan ”symboliksi, joka selkeimmin tulee osoittamaan Palestiinan kysymyksen suunnan ja arvot”. Häntä kutsutaan Palestiinan symboliseksi lähettilääksi Libanonissa. Lausunnossa ylistetään myös Hizbullahia: ”Jos palestiinalaiset olisivat taistelleet kuten Hizbullah, Israel olisi ollut suurissa vaikeuksissa.”
Abbas Zuki johti eilen delegaatiota, johon kuului Fatahin ja PLO:n johtajia, kunnianosoitus-vierailulle Kuntarin kotikylään Abayeh druusivuoristossa Libanonin pohjoisosassa.
SAMIR KUNTAR johti neljän hengen terroriryhmää, joka 22. päivä huhtikuuta 1979 rantautui kumiveneellä Libanonista Nahariyan hiekkarannalle. He ampuivat ensiksi poliisin, joka tuli paikalle, ja tunkeutuivat seuraavaksi yhteen asuntoon, josta he raastoivat perheen isän ja tämän 4-vuotiaan tyttären rannalle ampuen ensin isän, ruhjoen lapsen pään kalliota vasten ja varmistaen murhan kiväärinperällä hakaten. Perhe en äiti oli paennut salaiseen lokeroon katon yläpuolella ja kauhuissaan tukehdutti sylivauvansa.
Samir Kuntar sai neljä elinkautista, josta hänet armahdettiin ”vankienvaihdossa” Hizbullahin kanssa toveriensa kanssa. Presidentti Peres allekirjoitti armahduksen. Israel neuvotteli kahdesta Hizbullahin kidnappaamasta sotilaasta Eldad Regev ja Ehud Goldwasser antaen Israelin kansalle kuvan, että he olivat elossa, vaikka hallitus tiesi heidän kuolleen.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas onnitteli myös Kuntaria vapautumisesta.
(www.worldnetdaily.com )
2. ISRAELIN ENTINEN YK:n lähettiläs Danny Gillerman kertoo Jerusalem Postin haastattelussa, että YK:n UNIFIL rauhanturvajoukkojen epäonnistuminen tehtävissään voi asettaa kulissit uudelle Libanonin konfliktille.
UNIFIL-joukoille annettiin tehtäväksi 2006 Libanonin kakkossodan rauhansopimuksen jälkeen toimia sille annetun mandaatin mukaisesti, joka oli tarkoin määritelty. ”Heidän tehtävänsä ei ollut jaella suklaata Libanonin lapsille eikä jakaa sakkolappuja liikennerikkomuksista”, toteaa Gillerman. Hän kertaa vähän historiaa kertoen, että heinäkuun 12. päivään 2006 mennessä Libanonin eteläosa oli ”Hizbullah-maata”, joka pystyi tekemään siellä mitä tahtoi eikä Libanonin armeijan sotilailla ollut mitään asiaa mennä sinne. Libanonin kakkossodan päätyttyä 34 päivää myöhemmin YK:n turvallisuusneuvosto hyväksyi päätöslauselman 1701, joka toi Libanonin eteläosaan 30 000 sotilasta, joista vajaa 15 000 YK-joukkoja, loput Libanonin armeijan sotilaita. Päätöslauselman tarkoituksena oli, että UNIFIL-joukot pystyvät sen antaman mandaatin kautta valvomaan, ettei Hizbullah aseistaudu uudelleen eikä pysty toimimaan vapaasti Libanonin eteläosassa. ”UNIFIL on epäonnistunut tässä”, Gillerman toteaa. ”Hizbullah on aseistautunut ja luultavasti paremmin kuin ennen sotaa. Lauselma 1701 tarkoituksena oli estää aselaivausten pääseminen terrorijärjestöille, etenkin Hizbullahille, mikä oli suuri saavutus, mutta myöskään sitä UNIFIL ei ole pystynyt estämään.”
GILLERMAN sanoo, että hän on toistanut kritiikkiään UNIFIL:n epäonnistumisesta YK:n pääsihteerille Ban Ki-Moonille ja muille YK:ssa, mutta siellä todetaan, että he lukevat lehdistä UNIFIL:ia kritisoivia kirjoituksia, mutta ettei kukaan ole esittänyt virallisia syytöksiä niiden toimista. Sekä Israelin puolustusministeriö että Libanon ovat kiitelleet UNIFIL:n toimia Libanonissa. Gillerman katsoo tämän epäsuhdan johtuvan siitä, että puolustusministeriön ja IDF:n tehtäviin kuuluu pitää yllä suhteita UNIFIL:n ja Libanonin armeijan edustajien kanssa, eikä se onnistu esittämällä kritiikkiä niitä vastaan yhteisissä keskusteluissa. Ongelman ratkaisu vaatisi poliittisia päätöksiä ja 1701 mandaatin muuttamista. (JP)
3. ISRAEL PELAA ”hyvä mies paha mies” peliä Libanonissa, sanoo Israelin kansallisen turvallisuusneuvoston entinen johtaja kenraalimajuri Giora Eiland. Eiland kritisoi raskaasti Israelin omaksumaa roolia suhteissaan Libanonin hallitukseen ja Hizbullahin. Israel kehuu kaikissa lausunnoissaan Libanonin hallitusta, joka edustaa pelin ”hyvää mies” ja Hizbullah vastaavasti ”pahaa miestä”.
Eiland perustelee kantaansa sillä, että käytännössä Hizbullah nykyisin hallitsee koko Libanonin maata ja kansaa. Sillä on veto-oikeus hallituksen päätöksiin ja se saa pitää ja kasvattaa omaa armeijaansa Libanonin hallituksen tieten ja luvalla. Hizbullah hallitsee täysin Libanonin eteläosaa ja se päättää Israelin vastaisen rajan rauhallisuudesta tai rauhattomuudesta. Libanonin hallituksella ei ole siihen mitään sananvaltaa, mutta virallisesti se on kuitenkin vastuussa siitä, mitä maassa ja sen rajoilla tapahtuu, Eiland arvioi.
GIORA EILAND sanoo, että kaikissa tulevissa konflikteissa Libanonin rajalla Israelin tulee pitää Libanonin hallitusta vastuullisena niihin. ”Libanonin hallitus on Israelin todellinen vihollinen, ei Hizbullah”, Eiland toteaa. ”Libanonin kansa on suostunut antamaan vallan Hizbullahille, joten sen on myöskin vastattava siitä, mitä se tekee.”
EILAND KATSOO, että ellei Israelin virallisesti muuta suhtautumistaan todellisesta vihollisesta Libanonissa, se tulee taistelemaan ja häviämään myös seuraavan Libanonin sodan. Hänen mielestään ei ole oikein taistella ”pahaa miestä” vastaan, kun todellinen vihollinen on ”hyvä mies”, jonka Israel on edellisissä sodissa jättänyt koskemattomaksi. Eiland tähdentää, että Israelin tulee puhua totta ja tehdä tämä tosiasia selväksi myös liittolaisilleen. Hän ottaa esimerkin siitä lämpimästä vastaanotosta, minkä lapsimurhaaja Samir Kuntar sai Libanonissa, jossa koko maan korkein johto kunnioitti hänen vapauttamistaan. (Ynetnews)
4. JERUSALEM POST kertoo, että epäsuorat ”rauhankeskustelut” Israelin ja Syyrian välillä jatkuvat Turkissa. Artikkeli kertoo, että edistymistä keskusteluissa on saavutettu kysymyksissä, jotka koskevat vettä, rajoja ja turvallisuutta. Artikkelin kirjoittajat H Keinon ja T Lazaroff valittavat kuitenkin, että pääministerin kanslia, josta neuvottelut alun perin aloitettiin, pitää asioita tarkasti liiviensä taskussa eikä halua kertoa keskustelujen nykyvaiheista.
NEUVOTTELUISSA välittäjinä toimivat turkkilaiset diplomaatit sanovat, että he suhtautuvat keskusteluihin hyvin vakavasti, mutta että ne kärsivät niiden epäsuorasta yhteydenpidosta. He vaativat, että keskustelut olisi nostettava suoriksi johtajien välisiksi.
SYYRIAN presidentti Bashar Assad suosittelee suoria keskusteluja, mutta hänen ennakkoehtonsa on se, että USA osallistuu niihin, mikä ei Assadin arvion mukaan onnistu USA:n nykyisen presidentin aikana. (JP)
5. HIZBULLAH käy taloudellista sotaa Libanonin eteläosassa lähellä Shabaan Farmia sijaitsevissa kylissä Chebaa, Kfar Chouba ja Hebbariye, kertoo JP Breanda Gazzarin kynäilemässä artikkelissa. Artikkelin mukaan järjestö oli aktiivinen alueella IDF:n surmattua Hassan Nasrallahin pojan 1997, mutta vähensi toimintaansa IDF:n vedettyä joukkonsa Libanonin eteläosasta 2000.
LIBANONIN kakkossodan jälkeen 2006 sunni-muslimien tärkein poliittinen puolue ”Future Movement” aktivoitui kylissä, mitä vastaan Hizbullah on alkanut kilpailla palkkaamalla paikallisia köyhiä ihmisiä ”vastarintapataljooniin” maksamalla heille kuukausipalkkaa. Toiseksi Hizbullah ostaa paikallisia poliitikkoja antamalla heille käteistä rahaa.
Hizbullah teki ruohonkorsityötä vuosien 2000 ja 2006 välisenä aikana lahjoittaen kyliin ambulansseja sekä auraten talvisia teitä lumesta.
LIBANONIN KAKKOSSODAN jälkeen sunni-puolue on vastannut Hizbullahin haasteeseen valuttamalla rahaa kyliin, mikä on alkanut huolestuttaa Hizbullahin johtoa, joka pitää kylien vaikutusvallan säilyttämistä tärkeänä tukialueena mahdollista uutta konfliktia varten Israelin kanssa. Kilpailu Hizbullahin, joka on shia-johtoinen ja läheisissä suhteissa Iranin kanssa, ja sunni-muslimien radikaaliainesten välillä on jännittynyt. Hizbullah pelkää, että nouseva sunni-puolue Future Movement uhkaa sen asemaa maan tärkeimpänä järjestönä.
Hizbullah aloitti ”vastarintapataljoonien” muodostamisen 1997, vähentäen niitä välillä, mutta on nyt aloittanut rakentaa niitä uudelleen rahan voimalla. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Israelin muutama päivä sitten vapauttama suurterroristi Samir Kuntar sanoo haluavansa ansaita ”maisterinarvon” sotilaallisessa vastarinnassa ja tappaa lisää israelilaisia. Kuntar lausui mielipiteitään Libanonin Future TV-lähetyksessä. Hän kertoi olevansa ylpeä surmaamistaan israelilaisista ja esitti toivomuksensa – jos Allah niin tahtoo – murhata lisää MEMRI:n kääntämänä.
- Hamas pyytää Egyptiä auttamaan ”marttyyrien äitiä” Miriam Farhatia, joka sai äskettäin massiivisen sydänkohtauksen. Hän kehotti 2002 videoesityksessä poikaansa hyökkäämään juutalaiskyliin Gazassa. Syyksi hän ilmoitti sen, miten palestiinalaisia surmataan. Hän toivoi poikansa murhaavan niin monta israelilaista kuin suinkin mahdollista. Hänen poikansa Muhammad, 19, murhasi viisi teini-ikäistä 2003 ja haavoitti 23 ihmistä Atzmonassa ennen kuin hänet itsensä surmattiin maaliskuussa 2003. Farhatin vanhin poika sai surmansa suunnitellessaan uutta hyökkäystä 2003. Hänen kolmas poikansa sai surmansa IAF:n tuhottua hänen autonsa 2005. Tämän johdosta hänelle annettiin ”kunnianimi” marttyyrien äiti. Hänet valittiin PA:n parlamenttiin 2006. Farhat sai massiivisen sydänkohtauksen ja lepää teho-osastolla Gazan kaupungin Shifa sairaalassa. Hamas haluaa siirtää hänet Egyptiin. (JP)
- Al-Aksa johtaja Zubeidin juutalainen tyttöystävä Tali Fahima kutsuu häntä ”Shin Betin huoraksi”, koska hän teki sopimuksen sen kanssa päästäkseen silmälääkäriin Ramallahissa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

SUNNUNTAI 01.12.2019

TORSTAI 30.04.2020

TORSTAI 14.05.2020