TIISTAI 12.02.08
1. IDF:N OPERAATIOT GAZASSA voivat johtaa sotaan, ennustaa puolustusministeri Ehud Barak. Hän on ollut tiukalla Hamasin ja muiden terroristijärjestöjen kiihdytettyä rakettiensa ja kranaattiensa ampumista Gazasta Israelin kaupunkeihin ja kyliin. IDF on vastaavasti laajentanut omia operaatioitaan eliminoidakseen rakettimiehistöjä ja –laukaisualustoja. Se on kuitenkin kuin neulan etsimistä heinäsuovasta, koska terroristit ovat kaivaneet uudet laukaisualustansa maan sisäisiin siiloihin tai ampuvat rakettinsa asutusten keskeltä, talojen puutarhoista tai katoilta.
IDF ILMOITTAA surmanneensa viimeisten kuukausien aikana parisataa terroristia, 16 heistä aivan viimeisten päivien aikana. Se ei kuitenkaan ole estänyt raketti- ja kranaattitulta Gazasta.
Maanantain aikana terroristit ampuivat 9 kranaattia ja 3 Kassam-rakettia Israeliin. Tämä sai Sderpotin kaupungin asukkaat liikekannalle. Ensin he suuntasivat ensin Jerusalemiin tukkien kaupunkiin johtavat tulotiet ja kokoontuen pääministerin kanslian ulkopuolelle vaatien Olmertin ja Barakin eroamista. Eilen he jatkoivat matkaansa Tel Aviviin, jossa he samoin tukkivat teitä, mm. Ayalonin valtatie oli poikki muutaman tunnin Shalom ja Arlozorof risteyksien välillä. Poliisi seurasi tilannetta huolellisesti, mutta pidättäytyi hajottamasta mielenosoittajia, jotka ovat saaneet tarvitsemaansa moraalista tukea sekä Jerusalemin että Tel Avivin asukkaista.
SDEROTIN ASUKKAAT katsoivat saaneensa tarpeekseen hallituksen ja puolustusministeriön lupauksista lopettaa kranaatti- ja rakettituli Gazasta ilman näkyviä tuloksia. Viimeisen pisaran heidän ärtymykseensä antoi kahden nuoren pojan hengenvaarallinen haavoittuminen Kassamin sirpaleista kävellessään kotikaupunkinsa kadulla. 8-vuotia Osher ja hänen 19-vuotias Rami-veljensä ovat joutuneet käymään läpi useita leikkauksia ja lisää on luvassa. Osher, joka halusi tulla jalkapalloilijaksi, menetti jo toisen jalkansa eikä ole varmaa, säästyykö toinenkaan.
”KOETA ITSE mennä nukkumaan, kun voit olla lähes varma. että ainakin kerran joudut yön aikana juoksemaan pommisuojaan etkä koskaan voi olla varma, osuuko raketti talosi katolle”, valisti eräs Sderotin asukas uteliasta toimittajaa. ”Ei ole ihmisen arvoista elämää elää jatkuvassa pelossa joko itsesi tai vaimosi ja lastesi turvallisuudesta 24 tuntia vuorokaudessa.” (JP)
2. ”TUNNEN SYMPATIAA Sderotin asukkaitten ahdinkoa kohtaan”, vakuutti pääministeri
Olmert Saksan matkansa aikana. Sderotin asukkaat ovat esittäneet vihaisia vastalauseita Olmertin kolmen vuorokauden Saksan matkan johdosta, koska heidän mielestään pääministerin olisi pitänyt pysyä kotimaassaan johtamassa terrorismin vastaista taistelua. Sderotin asukkaat toteavat, etteivät he tarvitse sympatiaa, he tarvitsevat toimia, joilla rakettien ja kranaattien ampuminen lopetetaan, sekä runnellun kaupunkinsa elinvoiman ja talouden palauttamista. Kaupungin normaali elämä on keskeytynyt lähes tyystin, ihmiset eivät uskalla liikkua kaduilla vapaasti, ei edes autoilla, lapset eivät uskalla mennä kouluihin ja jos pääsevätkin turvallisesti luokkiinsa, Kassam voi yllättäen iskeä katon läpi kesken oppitunnin. Lapsille on opetettu suojautumista lännen puoleisille seinän varsille tai pulpettiensa alle Red Dawn hälytyssireenin alkaessa soida. Aina ei ehdi juosta pommisuojiin, koska aikaa on vain alle 20 sekuntia. Tämä on todellista ”venäläistä rulettia”, jonka kohdetta ei kukaan pysty ennakoimaan.
TEOLLISUUSLAITOKSET ovat myös joutuneet hyökkäysten kohteiksi, rakennuksia on hajonnut tai palanut ja työntekijöitä on haavoittunut rakettitulesta. Monet laitokset ovat joutuneet supistamaan toimintaansa ellei peräti lopettamaan sen kokonaan ammattityöntekijöitten muuttaessa pois ja tilausten vähentyessä epävarmojen toimitusten vuoksi. Sama koskee myös alueen maataloustuottajia, joitten työntekijöitä pelloilla terroristit tähtäilevät kiikarikivääreillään. Nämä lienevät niitä aseita, joita CIA toimitti PA:n poliiseille ennen Hamasin vallankaappausta.
MONET HALLITUKSEN ja Knessetin jäsenet käyvät pikavisiiteillä kaupungissa ihmettelemässä raketin aiheuttamia kuoppia kaupungin keskustassa, mutta kiirehtivät sitten nopeasti pois vaara-alueilta. Sympatiaa on runsaasti saatavilla, mutta ketä se auttaa, jos perheen äiti on haavoittunut tai perheen lapsi menettänyt tulevaisuuden toivonsa ja mahdollisuutensa normaaliin elämään? Tämä kaikki tapahtuu rauhan aikana siviiliasutuksen parissa ilman julistettua sotatilaa. (JP)
3. SHMITA IHMEITÄ perunapelloilla. Tämä vuosi on ns. Shmita- eli sapattivuosi, seitsemäs vuosi juutalaisessa kalenterissa, jonka aikana maan on annettava levätä. Sen aikana istutus, kylvö ja korjaaminen on kielletty. (3.Ms.25:1-7) Vain sen, mitä pelto itsestään kasvattaa, voi perhe koota itselleen ja palvelijoilleen ruuaksi. Monet viljelijät tekivät juuri tämän ohjeen mukaan; he istuttivat perunapeltonsa ennen sapattivuoden alkua, mutta vielä useammat eivät vaan istuttivat perunansa sapattivuoden aikana. Talven aikana tulleet hallat kuitenkin tuhosivat ne pellot, joille oli istutettu sapattivuoden aikana, mutta säästi en pellot, joihin oli istutettu ennen sen alkua.
Tämä johtui siitä, että ennen sapattivuoden ja hallojen tuloa istutetut perunat ehtivät taimelle. Halla palelsi perunan varret, mutta mukulat olivat ehtineet vahvistua niin, ettei halla pystynyt niihin. Arviolta 80 % normaalisadosta menetettiin hallan vuoksi, mutta tuhansien dunamien alueilla Negevin länsiosien perunapelloilla perunasato säästyi. Neljä tonnia jokaisesta viidestä perunatonnista tuhoutui. 30 000 tonnia hallan panemaa perunaa on jouduttu tuhoamaan.
RABBIT OVAT yrittäneet keksiä keinoja, millä sapattivuoden kielto kierrettäisiin. 1980-luvulla maa vuokrattiin vuodeksi ei-juutalaisille, joita kielto ei koskenut. Toinen uudempi kierto on Otzar Bei Din (rabbiinioikeuden omaisuus) tulkinta, jonka mukaan sato voidaan korjata pelloilta, jos sitä ei myydä voiton saamiseksi. Sen mukaan maa on tavallaan isännätön, jolta satoa voidaan korjata suuremmassa mitassa kuin oman perheen tarpeisiin. Näin korjattua satoa pidetään pyhänä (kedushat shvi´it) ja sitä tulee käsitellä sen mukaisesti korjattaessa ja liikuteltaessa. (INN)
4. PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak käsitteli äskettäin Israelia uhkaavia vaaroja, joita on Gazan terroristein lisäksi monia muitakin. Hän viittasi Dimonassa tapahtuneeseen terrori-iskuun, jossa yksi 73-vuotias nainen kuoli ja yli 40 haavoittui. Sen johdosta Barak lupasi tehdä kaikkensa saadakseen pitävän turva-aidan rakennetuksi Egyptin ja Israelin väliselle rajalle, mutta myös maan keskiosiin Hebronin ja Beershevan välillä sekä Jerusalemin ympäristössä. Nämä kohteet vaativat miljardeja NIS, mitä ei saada kootuksi lyhyessä ajassa. Kolmas uhkatekijä on Syyrian ja Hizbullahin syvenevät välit. Barak kertoi, että Hizbullah on koonnut rakettivaraston, joka on kolme kertaa suurempi kuin ennen Libanonin kakkossotaa. Neljäs uhka on Iranin ydinasesuunnitelma.
BARAK TOTESI, jota lausuntoa IDF:n komentaja Gabi Ashkenazi täydensi, että IDF on määrätietoisesti pyrkinyt korjaamaan Wino-raportissa havaittuja puutteita armeijan koulutuksessa, aseistuksessa sekä varusteluissa, joskin paljon on vielä tekemättä.
Epätietoista on kuitenkin tosiasia, johon Barakin lausuntokin epäsuorasti viittasi, miten Libanonin sodassa surkeasti epäonnistunut hallitus pystyy tekemään kriittisiä päätöksiä koko kansan tulevaisuutta uhkaavissa tilanteissa.
BARAK JA ASHKENAZI puhuivat IDF:n korkeille upseereille tarkoitetussa konferenssissa Hatzorin ilmavoimien tukikohdassa.
ISRAELIN NYKYISTÄ strategista asemaa Lähi Idässä käsitteli IDF:n tiedustelun tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz.
BARAK ON useissa tilanteissa vihjaillut, että IDF varautuu suureen operaatioon Gazassa, antamatta kuitenkaan yksityiskohtia sen ajasta ja tavoitteista. Hänen varovaisuuteensa on hyvä syy. Hallituksessa luottamuksellisina käsitellyt asiat vuotavat poikkeuksetta lehtiin. Toisaalta armeijan tulee aina pyrkiä edes jonkinasteiseen yllätykseen ja toimintojensa salailuun. Toiseksi talviaika ei ole hyvä sotilasoperaatioille eikä varsinkaan lentoaseen käyttämiselle. Jo Vanhan Testamentin aikana puhuttiin ”kuningasten sotaanlähtöajasta”, (2.Sam.11:1) edullisen ajankohdan löytämiseksi operaatioille. Totta lienee myös havainto, että sota on helppo aloittaa, mutta sen rajoittaminen ja lopettaminen voi olla vaikeaa. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- EHUD BARAK matkustaa tänään Ankaraan Turkkiin viralliselle vierailulle. Israelilla on sotilaallisten suhteiden lisäksi edullisia liikesuhteita Israelin aseteollisuuden ja Turkin armeijan välillä. Barak yrittää myydä Turkille Ofek tiedustelusatelliittia. Toisena myyntiartikkelina on Arrow-ohjustentorjunta-järjestelmä. Israel toimittaa Turkille näihin aikoihin 10 miehittämätöntä Heron pienkonetta, arvoltaan 200 miljoonaa USD. Barak tuonee keskusteluihin myös Iranin ydinasesuunnitelman. Turkki ei vastusta Iranin ydinvoimateollisuuden kehittämistä, mutta vastustaa Iranin ydinasetta. (JP)
- EBYPTI palauttaa 500 palestiinalaista takaisin Gazaan. Hamas varoittaa, että jos raja Egyptiin suljetaan kokonaan, se tulee avaamaan sen väkivalloin. (JP)
- EGYPTIN korkein oikeus vahvisti 12 koptikristityn kääntymyksen. He olivat ensin kääntyneet islamiin ja sitten katuivat ja halusivat palata kristinuskoon. Islamin sharia-laki ei salli muhamettilaisen luopuvan uskostaan, vaan hän on kuoleman- tuomion alainen. Iranissa on vahvistumassa laki, jonka perusteella islamista kääntynyt teloitetaan. Ihmisoikeusjärjestöt tervehtivät ilolla Egyptin tapausta.
- JUUTALAISTEN VASTAINEN vandalismi on palautumassa Pekiniin druusikylään Galileassa. Siellä asuvat juutalaiset on karkotettu ja erään juutalaisen omistama talo sytytettiin tuleen. Israelin vastainen kiihotus on tullut kylään muualta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021