SUNNUNTAI 10.02.08
1. GAZAN TERRORISTIT ampuivat lähes 50 Kassam-rakettia viikonvaihteen aikana Israeliin, niistä 32 perjantaina, loput lauantaina. Yleisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter kävi lauantaina tutustumassa tilanteeseen Sderotissa ennen kohtalokasta raketti-iskua, joka haavoitti vaarallisesti kahta veljestä. Dichter kertoi havaintonaan Sderotista, että ”se on ruhjottu kaupunki, jonka asukkaista 20 % on luovuttanut ja muuttanut pois”. Hän kertoi, että ajaessaan kohti Sderotia ihmiset olivat menossa Red South Festival tilaisuuteen, mutta tullessaan sisälle kaupunkiin sen kadut olivat tyhjät. Ihmiset pysyttelivät asunnoissaan, saadakseen jotain suojaa rakennuksista ja turvallisuuden tunnetta perheen jäsenistä. Hän kertoi asukkaiden elävän yhdestä ihmeestä toiseen, jotka ovat tähän mennessä suojanneet kaupungin suurelta onnettomuudelta.
VELJEKSET 8-vuotias Osher ja 19-vuotias Rami kävelivät lauantai-iltana Sderotin kadulla, kun Kassam-raketti räjähti parin metrin päässä heistä. Ihmiset löysivät heidät makaamassa verissään kadulla. Silminnäkijöiden mukaan Red Dawn varoitussireeni soi vasta toisen raketin iskiessä kaupunkiin. Molemmat veljekset sekä heidän äitinsä ja kolmas veljensä vietiin sairaalaan. Lääkärit taistelevat säästääkseen Osherin hengen, joka on vielä tajuttomana. He joutuivat amputoimaan hänen toisen jalkansa. Rami sai kohtalaisen vaarallisia sirpalevammoja, mutta hänellä ei liene hengenvaaraa. Heidän äitiään ja kolmatta 15-vuotiasta veljeään hoidettiin sairaalassa saamansa shokin vuoksi.
SDEROTIN asukkaat valuivat lauantai-iltana kaduille osoittamaan mieltään hallituksen jahkailun ja saamattomuuden vuoksi. Muutamat heistä päättivät ajaa Tel Aviviin osoittaakseen mieltään puolustusministeri Ehud Barakin talon ulkopuolella, mutta poliisi pysäytti heidät. He tullevat Tel Aviviin tänään mielenosoitusta varten.
OLMERT JA BARAK ovat kuitenkin silloin poissa maasta, sillä he matkustavat viralliselle vierailulle Berliiniin, mikä on aiheuttanut suurta ärtymystä muissakin kuin Sderotin asukkaissa, joitten mielestä heidän tulisi olla kotona ohjaamassa vastaiskua Gazan terroristeja vastaan. (JP)
2. KAIKKIAAN 11 ihmistä hoidettiin sairaalassa veljesten lisäksi erilaisten tunnevammojen ja shokin vuoksi viikonvaihteen rakettitulen seurauksena. Islamic Jihad ilmoitti ampuneensa raketit, jotka haavoittivat kahta veljestä Osheria ja Ramia lauantai-iltana Sderotissa.
KANSAN VASTARINTAKOMITEAN (PRC) edustaja kertoi, että rakettituli tulee kiihtymään ja hän kehotti ”inhimillisyyden ja lasten turvallisuuden vuoksi” Sderotin asukkaita muuttamaan pois kaupungista. Kokenut Gazan terroristi Abu Mujahed käytti hyväkseen Dichterin lausuntoa Sderotista psykologisessa sodankäynnissä. Hän kertoi, etteivät he tarvitse Dichterin arviota Sderotista, koska kaupungin asukkaat itse ovat usean kuukauden ajan tunnustaneet kaupungin olevan lähes aution. Hän kiitteli rakettien vaikutusta, koska ”ne ovat saaneet väkivallan tasapainon IDF:n toimien kanssa”, hän arvioi.
HALLITUKSEN EDUSTAJA David Baker kertoi, ”ettei hallitus anna tilanteen jatkua tällaisena” ja lupasi, että ”hallitus tulee vastaamaan päättäväisesti suojellakseen kansalaisiaan”. Nämä ovat osa sitä sanahelinää, johon kansa on tottunut vuosien aikana ilman näkyviä tuloksia.
KE EFFIE EITAM (NU/NRP) vaati saartotoimien koventamista ja iskuja terrorijärjestöjen johtajia vastaan valmistellen siten maaperää suurta operaatiota varten Gazan kaistalle. Hän sanoi, että sekä Sderotin että maan tilanne on kriittinen, kuten myös hallituksen ja puolustusministeriön uskottavuus, joiden tulee osoittaa kykynsä hallita maata toistuvien epäonnistumisten jälkeen.
KE ZEVULUN ORLEV epäili hallituksen välttävän suuroperaatiota Gazaan, koska se olisi tunnustus sille, miten surkeaksi epäonnistumiseksi vetäytyminen Gazasta on osoittautunut. Hän kuitenkin suosittaa suurhyökkäystä Gazaan Dichterin tavoin, koska ei ole muuta mahdollisuutta lopettaa kiihtyvä ja entistä tarkempi rakettituli sieltä Israeliin. Tätä suositteli myös Miki Eitan (Likud), jonka mielestä hallituksen tulee riisua käsineensä ja aloittaa tositoimet, vaikka se tuleekin surmaamaan sekä sotilaita että palestiinalaisia. KE Gideon Saar (Likud) vaati, että Olmert ja Barak peruuttavat Berliinin vierailunsa ja aloittavat välittömät toimet rakettitulen lopettamiseksi. ”Heitä ei tarvita Ankarassa eikä Berliinissä, vaan Sderotissa, jonka turvallisuus on tuulen viemää.”
Uskonnollisten asian ministeri Yitzhak Cohen (Shas) kehotti ”kiristämään Gazan infrastruktuuria niin kauan, kuin Sderot palaa, kunnes terroristit laskevat aseensa päivänvalossa”. Hän arvioi, ”ettei maailma välitä, annetaanko sähköä 1 % vai 100 %, Israel tuomitaan joka tapauksessa”.(JP)
3. EGYPTIN VIRANOMAISET ovat aloittaneet niiden ulkopuolisten kuulustelut, jotka menivät Gazaan kaoottisten parin viikon aikana rajamuurin ollessa täysin avoin mutta palasivat sieltä takaisin Egyptiin. Monet näistä, arviolta 2000 miestä, ovat egyptiläisiä ja kertovat menneensä Gazaan tarjoutuakseen taistelemaan Hamasin riveissä Israelia vastaan.
EGYPTIN POLIISI on lisäksi löytänyt 220 gazalaista El-Arishin kaupungista, jonne he olivat piiloutuneet. Kaikkiaan 800 gazalaista on pidätetty Egyptin poliisin toimesta tammikuun 23. päivän jälkeen, jolloin rajamuuri murrettiin. Egyptin viranomaiset sanovat, että gazalaisia kuulustellaan rutiininomaisesti ja sen jälkeen heidät karkotetaan Gazaan.
HAMASIN JOHTAJAT ovat huolissaan suhteiden heikkenemisestä Egyptin kanssa, mutta osoittavat luottavansa siihen, että he löytävät yhteisymmärryksen egyptiläisten kanssa.
SUHTEET JORDANIAN kanssa ovat myös huonontuneet, mihin vaikutti suuresti se, että Hamasin poliisi takavarikoi Jordanian lähettämät 16 avustusrekkaa Gazassa, täynnä ruokaa ja lääkkeitä. Hamasin edustaja myöntää, että se takavarikoi rekat, koska se pelkäsi niiden menevän Fatahille ja sen omille jäsenille eikä niille, jotka tarvitsevat avustuksia.
EGYPTI lisäsi valmiuttaan ja turvatoimiaan Gazan rajalla, koska Hamas oli uhannut kidnapata egyptiläisiä rajapoliiseja voidakseen käyttää heitä vaihtokaupassa Egyptin pidättämän 15 Hamasin jäsenen vapauttamiseksi. Egypti asetti tarkka-ampujia talojen katoille ja antoi määräyksen, että poliisien tulee liikkua vähintään kolmen hengen ryhmissä.
HAMASIN Damaskoksessa asuva apulaisjohtaja Abu Marzouk ei pitänyt mahdottomana uhkauksia, että Gazan asukkaat voivat saartotoimien kiristyessä murtautua turva-aidan läpi Israelin puolelle, mistä on liikkunut huhuja. ”Kaikki vaihtoehdot ovat avoimia”, hän sanoi. (JP)
4. IAF TIUKENTAA turvatoimiaan Israelin eteläosissa sijaitsevien lentotukikohtiensa ympärillä, koska on pelättävissä Gazasta Siinaille päässeiden terroristien tai rikollisten yrittävän iskuja niitä vastaan. IAF:n tukikohdat etelässä, Uvda lähellä Eilatia, Hatzerim lähellä Beershebaa ja Ramon lähellä Mitzpe Ramonia, ovat sensitiivisiä iskukohteita.
Niihin on sijoitettu Israelin kehittyneimmät hävittäjäkoneet, F-16 ja F-15.
IAF aikoo käyttää osan budjetistaan pystyttääkseen sähköistetyn turva-aidan lentotukikohtiensa ympärille. Varsinaisen vartioinnin hoitavat IDF:n maavoimien yksiköt, jotka partioinnin lisäksi aloittavat toimintansa tukikohdistaan saatuaan hälytyksen turva-aidalta. (JP)
5. ULKOPUOLISET ovat taas päättämässä Israelin asioista ja suhteista palestiinalaisiin ja arabeihin. Kvartetin kiertävä lähettiläs Tony Blair kertoo JP:n toimittajalle, että hän on keskusteluissaan arabijohtajien kanssa saanut käsityksen, että Israelin ja palestiinalaisten väliset rauhankeskustelujen aiheet ovat hyvin lähellä toisiaan. Tämä optimistinen lausunto sotii PA:n johdon lausuntoja vastaan, joitten mukaan rauhansopimusta ei saada aikaan 2008 loppuun mennessä, kuten Bush vaatii. USA:n ulkoministeri Gondoleezza Rice on tulossa Israeliin lähiaikoina antaakseen vauhtia neuvotteluille, jotka hänen käsittääkseen eivät ole edistyneet. Rice kertoi JP:n toimittajalle, että Israel ja PA käyvät sekä julkisia että salaisia neuvottelua, myös koskien arkoja asioita kuten Jerusalem. Jää ihmettelemään, onko Shasin puheenjohtaja Yishai tietoinen näistä salaisista keskusteluista, joissa käsitellään myös Jerusalemia? Olmert vakuutti Yishaille, että Jerusalem on listassa viimeisenä. Yishai on toistellut, että Shas eroaa hallituksesta heti, kun keskustelut Jerusalemin jakamisesta alkavat. Rice vakuutti, että Tzipi Livni ja Ahmed Qureia ovat edistyneet salaisissa Jerusalemia koskevissa keskusteluissaan. Ketähän tässäkin asiassa tulisi uskoa? Melkein alkaa toivoa, että Hamas tekisi tuskallisen iskun Israelin puolelle.
SEKÄ BLAIR ETTÄ RICE ovat kehottaneet Israelia pidättymään kiristämästä saartotoimia Gazan aluetta vastaan sekä luopumaan kokonaan suuresta sotilasoperaatiosta siellä, koska niiden pelätään vaikeuttavan ”rauhankeskusteluja” PA:n kanssa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- PA ilmoittaa, että Länsirannalla asuu 2.345.107 asukasta, Gazassa 1.416.539, eli yhteensä 3.761.646, joista Jerusalemin alueella 362.502. (JP)
- IRAN ilmoittaa, että se aloittaa toisen atomireaktorin rakentamisen. Sen kapasiteetti on 300 MW. Iranin Moskovan lähettiläs Gholamreza Ansari kertoi, että maa käyttää miljardeja USD tuottaakseen ydinpolttoainetta, jos ulkovallat kieltäytyvät toimittamasta sitä maan tarpeisiin. USA esitti huolensa tästä kuten ballistisen ohjuksen rakentamisesta ja uraanin rikastamisen nopeuttamisesta. (JP)
- NAISPUOLINEN asianajaja katosi Ramallahissa keskiviikkona. Asianajajat julistivat päivän kestävän lakon hänen vapauttamisekseen ja vaativat, että PA:n turvallisuusjoukot tekevät kaikkensa hänen löytämisekseen. Asianajajan kidnappaajat ilmoittivat omaisille, että hän on elossa ja hyvissä voimissa. (JP)
- IRAN vahvistanee lain, jonka mukaan islamista luopuneet teloitetaan. Laki koskee myös ulkomailla asuvia, mutta käännynnäiset saavat harkita palaamista 3 vuotta, jonka jälkeen, jos he eivät palaa islamiin, heidätkin teloitetaan. (JP)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019