PERJANTAI 15.02.08
1. KUOLEMA ISRAELILLE huusivat Hizbullahin kannattajat mestariterroristi Imad Mughniyehin hautajaistilaisuudessa, joka pidettiin Hizbullahin hallitsemassa lähiössä Beirutin eteläpuolella eilen iltapäivällä. Osanottajia oli kuitenkin Hizbullahin järjestämiin edellisiin massatilaisuuksiin verraten kovin vähän. Arviolta 10 000 ihmistä saapui paikalle seuraamaan Hassan Nasrallahin videoitua puhetta ja huutamaan sille opetettuja Israelin vastaisia iskulauseita. Lieneekö järjestön kannatus hiipumassa vai tuliko käsky osallistumiseen liian pikaisesti? Islamin lain mukaan kuollut täytyy haudata vuorokauden kuluessa, mikä selittää kiireen. Hassan Nasrallah ei uskaltanut leikkiä kohtalollaan ja katsoi turvallisemmaksi nauhoittaa puhuttavansa turvallisessa bunkkerissaan heijastettavaksi kansalle suurella taululla. (JP)
2. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERI sheikki Hassan Nasrallah esitti Israelille sodanjulistuksen, tai kuten hän asian ilmaisi, otti Israelin esittämän haasteen vastaan. Hän ei kuitenkaan luvannut sotaa taistelukentällä, vaan vihjaili sitä käytävän kaikkialla maailmassa, kaikkia juutalaisia instituutioita ja laitoksia sekä yksityishenkilöitä vastaan. Israelin ymmärryksen mukaan tämä sisältää muun terrorin ohessa uhkauksen johtavien juutalaisten kidnappaamisyrityksistä. Hän todisteli Israelin tuhoutumisen alkaneen Libanonin kakkossodassa, missä hän nojautui Israelin historiaan: ”Te kaikki tiedätte, että Israelin perustaja (David) Ben-Gurion, joka tunsi tämän yhteisön voiman ja heikkouden paremmin kuin kukaan muu israelilainen, sanoi, että Israelin tuhoutuminen alkaa ensimmäisestä häviöstä taistelukentällä – Israel hävisi ensimmäisen sotansa (2006). Miksi? Yksinkertaisesti siksi, että sen armeija kohtasi päättäväisen ja urhean vastarinnan 33 vuorokauden ajan. Koska Imad Mughdiyeh, hänen veljensä ja opiskelijansa taistelivat sitä vastaan. Israel hävisi ensimmäisen sotansa ja se tulee tuhoutumaan pian.”
CALEV BEN-DAVID, jonka JP:n artikkelia olen osittain lainannut, arvioi kolumnissaan, ettei Libanonin kakkossotaa ole sodittu vielä loppuun, kuten Nasrallah oikein toteaakin, vaan sitä jatketaan uusissa olosuhteissa ja uusin menetelmin. (JP)
3. MUUTAMA TUNTI ENNEN Mughniyehin hautajaistilaisuutta Beirutin marttyyrien aukiolla järjestettiin entisen pääministeri Rafik Haririn murhan kolmivuotismuistotilaisuus. Tähän tilaisuuteen oli tullut yli miljoona ihmistä. Hizbullahin ja Syyrian vastaista liikettä Libanonissa kutsutaan nimellä maaliskuun 14. päivän liike, jonka Calev Ben-David arvioi saaneen lisää kansan kannatusta 2006 käydyn sodan jälkeen. Hän myös kertoo artikkelissaan tutkineensa sodan mahdollisuutta tulevan kesän aikana todeten, että samaa mietittiin vuosi sitten ja silloinkin sodan mahdollisuus ”tulevana kesänä” oli ilmeinen, joskaan sotaa ei onneksi tullut. Nyt tilanne näyttää uusiutuvan ja saaneen ehkä uutta uskottavuutta. Ben-Davidin haastattelema korkea turvallisuusvirkailija toteaa, että ehkä Israel teki virheen edellistä sotaa edeltävänä aikana siinä, ettei sodan mahdollisuutta pidetty reaalisena, mutta nyt siitä käydyn keskustelun voisi olettaa vakuuttavan vastustajallekin, että tällä kertaa Israel on varautunut sotaan ja ehkä harkitsevan uudelleen ennen sen provosoimista. (JP)
4. HIZBULLAHIN PÄÄSIHTEERIN Hassan Nasrallahin uhkaukset terroristi Imad
Mughniyehin teloituksen kostamisesta ovat aiheuttaneet välittömiä varotoimia sekä Israelissa että myös USA:ssa ja Euroopan valtioissa. Hizbullahin pitkä käsi on maailmanlaajuinen. Sillä tiedetään olevan agentteja, joko aktiivisina jäseninä tai ”nukkuvina soluina”, jotka voidaan aktivoida lyhyessä ajassa, ainakin 50 maassa. Sen vahvimmat tukialueet ovat Etelä-Amerikassa, jossa kolmen valtion, Brasilian, Argentiinan ja Paraguain, rajojen leikkauskohdassa Hizbullahin agentit käyvät tai jopa hallitsevat huumeiden ja aseiden salakuljetusta, rahanpesua sekä petoksia ja henkisen omaisuuden varkauksia. He ovat aktiivisia Sierra Leonen timanttikaupassa, kertoo USA:n ulkoministeriön terrorinvastaisen taistelun virkailija Frank C. Urbancic JP:n toimittajille Y Katzille ja M Weissille. Urbancic kertoo lisäksi, että Hizbullah on vahvasti esillä Länsi- ja Keski-Afrikassa sen shia-väestön parissa, jonka jäsenet valvovat suuressa määrin alueen päätuotteiden vientiä sekä timanttikauppaa. (JP)
5. MITÄ MUGHNIYEHIN JÄLKEEN, tarkastelee Yaakov Katz JP:n artikkelissaan. Hän lainaa entisen Mossadin johtajan Danny Yatomin olettamusta, että Mughniyeh hallitsi elinaikanaan niin laajaa kenttää, ettei siihen löydy henkilöä, joka pystyisi täyttämään hänen jättämänsä aukon. Yatom olettaa, että todennäköisin ratkaisu on tehtävien jakaminen kahdelle miehelle. Hän kuitenkin toteaa, että jokaiselle johtajalle lopulta löydetään uusi mies hänen tilalleen. Kun Israel eliminoi Hizbullahin edellisen pääsihteeri Abbas Musawin, hänen tilalleen tuli sheikki Hassan Nasrallah, joka on paljon radikaalimpi kuin edeltäjänsä.
MUGHNIYEHIN johtaman sotilaallisen siiven uudeksi johtajaksi nousee Yoram Schweitzerin arvion mukaan Ibrahim Akil, joka johti Hizbullahin asevoimia Libanonin kakkossotaan saakka. Hän hädin tuskin vältti teloitusyrityksen vuonna 2000 hypäten pois ajoneuvostaan hetkeä ennen ohjuksen iskua. Yoram Schweitzer, joka toimi 2003 saakka pääministerin terrorinvastaisen sodankäynnin konsulttina ja nykyisin johtaa Kansallisen turvallisuustutkimusten instituutissa terrorismin tutkimusprojektia, olettaa, että Hizbullahin ulkomaanoperaatioiden johtoon, joka tunnetaan nimellä ”Erikoisoperaatioiden osasto”, nousee Talal Hamiyah, joka oli Mughniyehin luotettu ja osallistui osaston ulkomaan toimiin parin vuosikymmenen ajan. Israelin tiedustelu-palvelu olettaa, että Hamiyah on avustanut Shia-taistelijoita Irakissa USA:n joukkoja vastaan. JP
6. OLMERTIN HALLITUKSEN huolet eivät ole suinkaan ohi, vaikka viikon aikana on annettu vakuutuksia, että Shasin uhkavaatimus eroamisesta on ohitettu Olmertin saatua puheenjohtaja Eli Yishain vakuuttuneeksi, ettei hallitussopimusta ole rikottu, eli Livni ja Qureia eivät käy salaisia neuvotteluja Jerusalemista. Ulkoministeri Tzipi Livni vakuutteli kuitenkin USA:n matkansa aikana median edustajille, että neuvoteltavat asiat ovat yksi kokonaisuus kuten Annapolis-julkilausuma toteaa, ja sen mukaan kaikkia asioita, myös Jerusalemia koskevia, käydään samanaikaisesti. Hän kiisti tiedot, että Jerusalemin kohtalosta keskustellaan vasta neuvottelujen loppuvaiheessa.
SHASIN PUHEENJOHTAJA Yishai kuitenkin heitti eilen uuden kiven yhteistyön polulle: Yishai kertoi eilen, että hän tulee vaatimaan huomattavaa lapsista suoritettavien maksujen nostamista. Hän viittasi Kansallisen vakuutusinstituutin (NII) vuosiraporttiin, joka maalasi varsin synkän kuvan köyhyydessä elävien lasten lukumäärästä. Yishai uhkaa, ettei puolue halua istua hallituksessa, joka ei tartu tähän kasvavaan ongelmaan tosissaan.
7. NII:n puolivuotisraportin mukaan 35 % Israelin lapsista elää alle köyhyysrajan talouden kasvusta huolimatta. Raportti koskettelee aikaa heinäkuusta 2006 – kesäkuuhun 2007. Sen mukaan työllisyys on noussut 2 % ja henkeä kohti käytettävissä oleva tulo 1.6 % . Köyhyysrajan alapuolella olevien määrä on noussut lievästi. Raportin mukaan 1 674 800 ihmistä elää alle köyhyysrajan myöhään 2006 ja aikaisin 2007, verrattuna edelliseen kauteen 1 630 100. Vuonna 2006 köyhyydessä eläviä lapsia oli 805 000 (35,9 %. Köyhiä perheitä oli 420 000, edellisellä kaudella 404 000. Yli 60 % noista perheistä oli yli 4 lasta.
VANHUKSISTA 89 600 elää köyhyydessä (22.9 %), viimeiset luvut kuitenkin osoittavat sen olevan 23.5 %. Myös työssäkäyvien parissa köyhyys on merkittävä; viime vuonna heitä oli 22.6 %, nyt heitä lasketaan olevan 23.9 % työssäkäyvistä.
8. UUTISOTSIKOITA
- USA JA RANSKA voivat boikotoida vuoden 2009 rasisminvastaista konferenssia Durbanissa Etelä Afrikassa, jos siellä käsitellään rasismia samalla tavoin kuin edellisessä konferenssissa Durban I vuonna 2001, josta kehittyi Israelin vastaisen propagandan esittelytilaisuus. Kanada jo ilmoitti jäävänsä pois konferenssista.
- IRANIN presidentti Mahmoud Ahmadinejad vierailee Irakissa 2. päivä maaliskuuta. Hän tapaa kaksipäiväisen vierailunsa aikana pääministeri Nouri al-Malikin sekä presidentti Jalal Talabanin. Vierailu on ensimmäinen Iranin valtion päämiehen vierailu Irakissa vuoden 1979 islamilaisen vallankumouksen jälkeen.
- USA:N PRESIDENTTI Bush määräsi kovennettuja sanktioita Syyrialle, koska se pyrkii häiritsemään Irakin vakavuutta sekä jatkuvasti polkee Libanonin itsenäisyyttä ja demokratiaa. Edellinen boikotti, joka koskee muita paitsi ruoka- ja lääkintätuotteita, tuli voimaan vuonna 2004. Kovennetut sanktiot on katsottu tarpeellisiksi jatkuvien syytösten vuoksi, joiden mukaan Syyria tukee kansainvälistä terrorismia ja häiritsee USA:n rauhantavoitteita Irakissa.
- USA INFORMOI YK:n IAEA:n johtoa saamistaan uusista todisteista, jotka osoittavat, että Iran valmistaa ydinasetta. Raportti on salainen, mutta se perustunee tietoihin, joiden mukaan Iran on valmistanut pieniä määriä ydinaseessa käytettävää uraanikaasua, se on kokeillut ydinpommin kuljettamiseen soveltuvaa ballistista ohjusta ja sopivaa korkeutta pommin laukaisemiseksi, ja se on saanut käsiinsä materiaalia, jonka mukaan uraanimetallia muotoillaan ohjuksen kärkeen sopivaksi.
- SAUDI ARABIA aikoo teloittaa naisen, jonka on uskotaan harjoittaneen noituutta. Nainen oli merkinnyt sormenjälkensä tunnustuspaperin alle, mutta luku- ja kirjoitustaidottomana ei tiennyt, mitä hän oli tunnustanut.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019