TIISTAI 30.10.07
1. ”OI ÄITI, me vapautamme maan, joka on historialtaan ja luonteeltaan arabi”, laulaa arabi Fatahin virallisella TV-asemalla, on laulanut toistuvasti jo parin viikon ajan. Tämä samaan aikaan, kun PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas uskottelee englanninkielellä, että hän on vilpittömästi rakentamassa Palestiinan valtiota kahden valtion periaatteella. Laulussa, jonka käänsi arabiasta PMW (Palestiinan mediatarkkailu), laulaja kertoo, että ”He tuhosivat talomme, veljemme ja naapurimme, mutta äiti, älä ole vihainen, sillä meillä on kiviä, olemme palestiinalaisia, emme terroristeja”. Laulussa kerrotaan: ”Meillä on oikeus, oi äiti, haluamme rakentaa talomme uudelleen, käsi kädessä, käsikynkässä, me suojelemme maatasi, Palestiina. - Me rukoilemme al-Aksassa, me rukoilemme Syntymäkirkossa, muslimit ja kristityt. Me vapautamme uskontojen maan ja me rakennamme kotimaittemme Jerusalemin, olemme kunnian lapsia, oi äiti. - Oi jalo arabi, sinun veresi on minun vereni ja asiasi on minun asiani. – Me elämme rauhassa, eikä veresi vuoda turhaan. – Oi äiti, älä ole vihainen, kiviemme määrä kasvaa – Jerusalemista ja Akresta, Haifasta ja Jerikosta ja Gazasta ja Ramallahista, Betlehemistä ja Jaffasta, Bershevasta ja Ramlasta, Nablusista Galileaan, Tiberiasta Hebroniin.”
EDELLÄ on otteita PMW:n arabiasta kääntämästä laulusta, jonka esitteli web-sivullaan INN, http://www.israelnationalnews.com . Artikkelissa kysellään, seuraako Mahmoud Abbas edeltäjänsä Jasser Arafatin taktiikkaa, joka perustui hämäykseen: Hän kertoi englanniksi asiat siten, että se miellytti länsimaisia tukijoita, mutta käänsi arabiankielisissä puheissaan kaiken ylösalaisin, levittäen vihaa ja ylenkatsetta länsimaisia, ”noita helposti petettäviä hölmöjä kohtaan”.
2. ISRAELIN PUOLUTUSVOIMAT (IDF) suoritti eilen maanantaina kaksi operaatiota Gazan alueella. Sotilaat pysyttelevät kilometrin parin päässä turva-aidasta. Niiden tehtävänä on etsiä rakettien laukaisualustoja ja -miehistöjä ja konekivääripesäkkeitä sekä tunneleita, joita Gazasta kaivetaan turva-aidan ali Israelin puolelle. Niiden kautta voitaisiin lähettää terroristeja iskuihin Israeliin. Ensimmäisessä tulitaistelussa majuri Ehud Efrati, 34-vuotias kolmen lapsen isä, sai kuolettavan haavan ja kaksi muuta sotilasta haavoittui luodin osuessa hänen kranaattinsa, joka räjähti. Efrati oli kolmas IDF:n kaatunut sotilas tänä vuonna lähellä Sufa rajanylityspaikkaa. Ainakin yksi Hamasin pyssymies sai surmansa.
PRIKAATIKENRAALI Moshe ”Chico” Tamir kertoi maanantaina, että Hamas pyrkii rakentamaan Gazan rajan tuntumaan bunkkerijärjestelmän sekä suojattuja tukikohtia kranaattitulta ja tiedustelua varten. Hän kertoi, että Hamas rakentaa armeijaa Gazan kaistaleelle ja on hankkinut itselleen ennen tuntemattoman kyvyn kaivettujen salakuljetustunnelien kautta Siinailta. Shin Betin johtaja Yuval Diskin kertoi, että Hamas on tuonut Egyptistä 120 tonnia räjähteitä vuoden 2005 Gazan evakuoinnin jälkeen.
Tamir kertoi, että IDF tarkkailee Hamasin toimia ja muuntaa omaa taktiikkaansa sen mukaan, mutta myös Hamas tarkkailee IDF:n toimia pyrkien oppimaan niiden kautta. Hän ei katsonut tarpeelliseksi mennä paria kolmea kilometriä syvemmälle Gazassa, sillä Israelin asutusyhteisöihin ulottuvia Kassam-raketteja voidaan ampua koko Gazan kaistaleen syvyydeltä.
TOISESSA YHTEYDESSA. Gazan kaistalla IDF:n sotilaat tankkien ja helikopterien tukemina tunkeutuivat lähelle Beit Hanoun kaupunkia etsiessään terroristeja ja salakuljetustunneleita. Joukot kohtasivat kovaa vastarintaa, heitä ammuttiin myös panssarintorjuntaohjuksilla. Helikopterit tulittivat Hamasin aseellisia ryhmiä. Yhden pyssymiehen ja siviilin ilmoitettiin saaneen surmansa tulituksessa. Sotilaat miehittivät yhden rakennuksen Beit Hanouissa. Hamasin pyssymiehet aloittivat tulittaa rakennusta kranaateilla, joitten aiheuttamat sirpaleet haavoittivat lievästi muutamia sotilaita rakennuksessa.
SAMARIASSA Givati Prikaatin tiedusteluosaston sotilas haavoittui lievästi maanantaina pidätysoperaation yhteydessä lähellä Nablusia Ein Bet Ilmehin pakolaisleirissä. Sotilas vietiin sairaalaan. Kolme etsittyä terrorismista epäiltyä pidätettiin.
VIIME YÖN aikana sotilaat pidättivät 10 etsittyä Länsirannalta. (JP, INN)
3. ISRAEL EI keskeytä sähkön toimituksia Gazaan toistaiseksi. Puolustusministeri Ehud Barak kävi kuuntelemassa oikeuskansleri Menachem Mazusin tulkintaa asiassa, ja sai ohjeet pidättyä toistaiseksi toimitusten keskeytyksistä. Sekä EU:n Israelissa vieraileva ulkomaanasioitten komissaari Benita Ferrero-Waldner että YK:n pääsihteeri Ban ki-Moon ovat pyytäneet toimitusten jatkamista entiseen tapaan, satoi sitten ”koiria tai kissoja” (cats and dogs), tai Kassam-raketteja.
Hyvähän se on luetella hyvältä kuulostavia yleisinhimillisiä fraaseja niin kauan, kuin oma nahka ei ole uhattuna, mutta kukaan heistä ei ole pystynyt antamaan parempaa ratkaisua terrorismiin.
4. PÄÄMINISTERI Ehud Olmert piti eilen ilman ennakkoilmoitusta lehdistötilaisuuden, jossa hän kahden lääkärinsä tukemana ilmoitti, että hänellä on havaittu eturauhasen syövän alkuasteita. Hän tyynnytteli ilmoitustaan, ettei se estä häntä mitenkään jatkamasta Juudean ja Samarian luovutussuunnitelmia ja Jerusalemin jakamista. Hän kertoi, että havaitut kasvaimet ovat ”mikroskooppisen pieniä”, ja että ne voidaan turvallisesti poistaa kirurgisesti. Hän jopa ilmoitti tekevänsä työtään viimeiseen tuntiin ennen operaatiota ja jatkavansa sitä muutaman tunnin tauon jälkeen. Hänen lääkärinsä oikaisivat, että hän joutuu olemaan sairaalassa kolme päivää ja muutaman päivän kotonaan tarkkailun alaisena, mutta operaatio on vaaraton, jos mitään komplikaatioita ei esiinny. He myös vakuuttivat, että tällaisten tapausten hoito on Israelissa korkeaa tasoa, onhan tämä vaiva hyvin yleinen Israelin miehillä.
OLMERT kertoi, että sekä varapääministeri Tzipi Livni että Knessetin puhemies Dalia Yitzik ovat tietoisia tilanteesta siltä varalta, että heidän toimiaan tarvitaan.
HAIM RAMON kävi kertomassa TV-haastattelijalle, että Olmert olisi voinut jättää operaation pois ainakin tässä vaiheessa ja turvautua lääkintähoitoon, mutta että Olmert halusi operaation lähi aikoina. Ramon ennakoi, että Olmertin operaatio tehdään vasta Annapolis-rauhankonferenssin jälkeen, mikäli se yleensä toteutuu.
OLMERT ON SAANUT osanoton vakuutuksia sekä ulkomailta että kotimaasta. Monet kansanedustajat, sen ohella, että ovat tunnustaneet Olmertin rohkeuden ilmoittaessaan asiasta, kuitenkin vaativat hänen eroaan, ei sairauden vaan korruption ja Libanonin sodan surkea johtamisen vuoksi. (JP)
5. EGYPTIN PRESIDENTTI Hosni Mubarak toisti aiemmin ilmoittamansa vakuutukset, että Egypti aikoo rakentaa ydinvoimalan, eikä vain yhden vaan useita. Presidentti puhui maansa kansallisessa televisiossa maanantaina. Hän perusteli päätöstään selittäen, että energian tuotannon turvaaminen tulevaisuudessa on yksi tärkeimmistä tämän hetken päätöksistä. Hän esitti suunnitelmansa sähkövoimalan toisen vaiheen juhlassa Kairosta pohjoiseen. Egypti kaavaili ydinvoimalan rakentamista jo vuosikymmeniä sitten, mutta Chernobylin ydinvoimalan onnettomuus hyllytti suunnitelmat, kunnes Mubarakin poika Gamal veti vanhat suunnitelmat esiin pöytälaatikosta. Egypti on suorittanut pienen mittakaavan ydintutkimuksia vuosikymmenien ajan.
EGYPTIN YDINVOIMALA suunnitelmat ovat herättäneet laajaa huomiota, sillä maailmalla on lukuisia yhtiöitä, joita rakentaminen kiinnostaa. (JP)
6. UUTISOTSIKOITA
- Syyria ilmoittaa, että Damaskoksen rauhankokous on kieltäjien konferenssi. Kahden päivän ajaksi suunniteltu Damaskoksen kokous alkaa 7. marraskuuta. Konferenssin tarkoituksena on järjestäjien mukaan lähettää viesti Abbasille ja PA:lle, ettei niillä ole mandaattia sopia mistään Israelin kanssa. Palestiinalaiset ovat aidosti huolissaan, että tämä Annapolisin vastapainoksi suunniteltu kokous häiritsee pahoin arabien yhtenäisyyttä ja Annapolisin kokouksen tuloksia. (INN)
- SHIN BET varoittaa, että Annapolisin konferenssin epäonnistuminen voi aiheuttaa alueellisen väkivallan kasvua, mutta ei näe mitään syytä sellaiseen väkivaltaan kuin vuoden 2000 elokuussa alkanut toinen intifada, eikä sotaan, josta Qurei varoittaa. Shin Betin johtaja Yuval Diskin totesi, että terroristien on helppo päästä Jerusalemiin turva-aidassa olevien aukkojen kautta ja vaati aidan nopeaa rakentamista. Rakentaminen on viivästynyt kustannusten noustessa ja varojen ehtyessä sekä sitä vastaan tehtyjen lukuisten valitusten vuoksi. (JP)
- POLIISI ON HUOLISSAAN nuorten väkivallan kasvusta. Muutama päivä sitten paljastui tapaus, jossa kaksi 13-vuotiasta poikaa houkutteli 12-vuotiaan tytön toisen pojan kotiin. Siellä he antoivat tytölle aikuisten käyttämää ehkäisylääkettä, minkä johdosta tyttö menetti itsensä hallinnan. Pojat tekivät väkivaltaa tytölle. Toisen pojan isä löysi tytön kotoaan. Tyttö vietiin tajuttomana sairaalaan, mutta hän on nyt alkanut palata tajuihinsa. (INN)
- TÄNÄ AAMUNA räjähti kaksi putkipommia Jerusalemin itäosassa Nabluskadulla. Ne aiheuttivat pieniä aineellisia vaurioita. USA:n konsulaatti on lähistöllä. (INN)
- ISRAELIN DRUUSIKYLÄSSÄ Pekinissä sattui pahoja mellakoita. 28 ihmistä, niistä 12 poliisiupseeria, haavoittui yhteenotoissa, jotka alkoivat asukkaitten vastustaessa lähelle rakennettua antennitornia. Asukkaat kivittivät myös ambulansseja rikkoen niiden tulilaseja. Yksi siviili haavoittui poliisin luodista.(INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019