MAANANTAI 29.10.07
1. ANNAPOLIS UUTISIA.
ISRAEL BEITEINUN (Israel Kotimme) puolueen puheenjohtaja, ministeri Avigdor Lieberman esitti eilen puolueensa vaatimukset Annapoliksen rauhankokouksen asialistalle. Lieberman tähdensi, ettei hänen puolueensa pysy hallituksessa, jos Olmert neuvottelee keskeisistä kysymyksistä PA:n kanssa. Strategisten asiain ministeri Lieberman julkisti puolueensa laatiman dokumentin. Siinä vaaditaan, että Olmertin tulee vaatia palestiinalaisten harjoittaman terrorin täydellistä loppumista. HÄN EHDOTTAA, että jos PA ei siihen kykene, Naton joukkoja tulee kutsua sekä Länsirannalle että Gazan kaistaleelle. Dokumentissa vaaditaan, että aluevaihto tulee ottaa mukaan keskusteluihin. Aluevaihtoihin kuuluvat sen mukaan Israelin puolella turva-aitaa olevat Israelin arabien asuttamat kaupungit, jotkut Jerusalemin itäpuoliset lähiöt sekä juutalaisten asumat suuret asutuskeskukset vihreän linjan itäpuolella.
DOKUMENTISSA hylätään esitys maayhteyden luovuttamisesta PA:lle Gazan ja Länsirannan välillä. Pyhästä kaupungista (Jerusalemista) ei sallita minkäänlaisia kompromisseja.
EDES SYMBOLINEN pakolaisten paluuoikeus Israeliin hylätään ehdottomasti.
ISRAEL BEITEINUN dokumentti on herättänyt kirpeää arvostelua sekä Kadima-puolueen että Israelin arabikansanedustajien taholta. Kadiman edustaja pitää dokumenttia huonona enteenä. Arabikansanedustajat syyttävät Liebermania, että hän torpedoi rauhankeskustelut jo ennen niiden alkamista. ”UMM EL-FAHM ei ole vaihdettavissa Jerusalemiin”, sanoo ke. Jamal Zahalka. ”Ei saada sopimusta aikaan, ellei Israelin kanta muutu radikaalisti arabien rauhanehdotukseen”.
”RAUHANSOPIMUSTA ei saada aikaan, ellei setlementtejä hajoteta ja setlereitä siirretä, mukaan lukien ne siirtolaiset, jotka tulivat ulkomailta ja ottivat valvontaansa maan, joka ei kuulu heille,” uhoaa kansanedustaja Ahmed Tibi (UAL, Yhdistetty arabilista). (JP)
2. PA:N PÄÄNEUVOTTELIJA Ahmed Qureia (Abu Ala) uhkaa, että Annapolisin rauhankonferenssin epäonnistuminen tuo sodan mahdollisuuden arabien kokeman turhautumisen ja pettymyksen vuoksi. Qureia ei pystynyt yksilöimään, mistä sota mahdollisesti tulisi, mutta ennusti ääriainesten rohkaistuvan kokouksen epäonnistumisen johdosta. Qureia vaatii edelleen selkeää aikataulua, minkä Olmert viimeksi eilen ehdottomasti kielsi.
QUREIA VAATII, että ”tiekartan” ensimmäiset vaatimukset tulee toteuttaa välittömästi. Hän esittää viidensadan PA:n poliisin asettamista Naglusiin valvomaan kaupungin järjestystä esimerkkinä PA:n halusta omalta osaltaan toteuttaa tiekartan määräyksiä, mutta varoittaa samalla, että jos IDF operoi edelleen Nablusissa ja surmaa palestiinalaisia, se tuo ongelmia.
Qureia perustaa optimisminsa siihen, että hän uskoo arabimaitten tukevan rauhankeskusteluja.
JERUSALEMIN AL-QUDS yliopiston presidentti Sari Nusseibeh kertoo JP:n artikkelin mukaan, että hän arvostelee Abbasin neuvottelutaktiikkaa mennä keskusteluihin paljastamatta omia korttejaan, vaan odottaa Israelin myönnytyksiä, jonka jälkeen hän on valmis paljastamaan omia vaateitaan. Nusseibeh suosittaa, että PA selkeästi myöntää suostuvansa vaihtokauppaan, jossa Israel luopuu Jerusalemin vanhasta kaupungista ja Temppelivuoresta sekä vetäytyy 1949 aselepolinjoille vastapainona sille, että PA luopuu vaatimasta pakolaisten paluuoikeutta. Nusseibeh katsoo, että palestiinalaispakolaiset voisivat palata asteittain tulevan Palestiinan valtion alueelle sovittua korvausta vastaan. (JP)
3. MAHMOUD ABBAS paljastaa, että Hamas käyttää ulkopuolisia vallankaappauksen suunnittelussa Länsirannalla. Abbas puhui asiasta sunnuntai-iltana. Hän paljasti, että nuo ulkopuoliset voimat ovat Iran, Syyria ja Qatar, mutta vakuutti samalla, että se ei tule onnistumaan.
Abbas toisti syytöksensä, että Israel neuvottelee Hamasin kanssa, minkä sekä Hamas että Israel kieltävät. Abbas myöntää, että hän on valmis neuvottelemaan Hamasin kanssa Gazan asukkaitten palauttamiseksi toisten palestiinalaisten joukkoon.
HAMASIN EDUSTAJA Abu Obeida kertoo Hamasin web-sivulla, että Abbas on petturi ja Palestiinan kansan vihollinen, koska hän neuvottelee Israelin kanssa ohi Hamasin ja Islamic Jihadin eikä välitä palestiinalaisten kärsimyksistä. Tarkkailijat varoittavat, että syytös voi johtaa murhayritykseen Abbasin henkeä vastaan.
PA:N VIRKAILIJAT ovat paljastaneet, että Jasser Arafat maksoi tuhansia dollareita Hamasin johtajille. Raportin mukaan Arafat antoi 5000 USD määrätyille Hamasin johtajille ja 50 000 USD Hamasin alajärjestölle National Islamic Salvation Party. Hamas perustettiin 1980-luvun lopulla Israelin myötävaikutuksella. Se aloitti itsemurhaiskut Israelissa 1993.
HAMASIN EDUSTAJA kieltää, että Hamas suunnittelee vallankaappausta Länsirannalla.
ABBAS PYYTÄÄ, että Syyria peruuttaisi suunnittelemansa rauhankokouksen Damaskoksessa Annapoliksen konferenssin vastapainoksi, koska se hajottaa arabirintamaa ja lisää eri ryhmien välisiä vastakohtaisuuksia. (JP, INN)
4. ISRAELIN UHKAAMAT boikottitoimet Gazaa vastaan ovat alkaneet kivuliaasti. Palestiinalaiset ovat syyttäneet Israelia niiden aloittamisesta, mutta vain öljyntoimituksissa lienee ollut katkoja, sähkönjakelussa ei, vaikka terroristit ampuvat Kassam-raketteja Israeliin kaiken aikaa IDF:n ja IAF:n vastatoimista huolimatta.
PUOLUSTUSMINISTERI Ehud Barak tapaa oikeuskansleri Menachem Mazuzin tänään selvitelläkseen, mitä oikeusvaikutuksia toimitusten katkoilla Gazaan voi olla. Monelta taholta on varoiteltu, että ne voidaan katsoa sotarikoksiksi, vaikka sotaa ei ole julistettu, tai massakuritukseksi Gazan asukkaita vastaan. Israel toimittaa n. 60 % Gazan tarvitsemasta sähköstä. Puolustusviranomaiset kertovat, että Israel pudottaa öljyntoimituksia Gazaan 5 - 12 %. Normaalitoimitus on ollut 450 000 litraa viikossa, uusi kiintiö on 300 000 litraa viikossa, mutta teollisuuden käyttämä öljymäärä pysyy samana, 1.75 miljoonaa litraa viikossa. (INN)
5. UUTISOTSIKOITA
- EGYPTI PALAUTTAA Israelin luovuttamat Sudanin pakolaiset takaisin omaan maahansa, vaikka Egypti lupasi, ettei näin tapahdu. Monia pakolaisia odottaa vankeus ja kuolema palattuaan Sudaniin.
- 18 vuotta avioeropäätöstä odottanut ”aguna” vaatii oikeusministeriöltä 4.5 miljoonan NIS korvausta heitteillejätöstä. Hänen elämänsä on edelleen sidottu mieheensä, joka kieltäytyy antamasta hänelle avioeroa. Useissa tapauksissa miehet vaativat suurta rahasummaa tai asuntoa korvaukseksi suostumuksesta.
- IAEA:N PÄÄJOHTAJA Mohammed El-Baradei syyttää Israelia Syyriaan tekemästään ilmaiskusta ja vaatii selvityksiä, mitä koneet tuhosivat Syyriassa. Hän syyttää, ettei USA eikä Israel ole toimittanut hänelle mitään todisteita, että iskukohde oli ydinvoimalaitos. Hän myös vakuuttaa, ettei hänellä ole mitään todisteita siitä, että Iran valmistaisi ydinasetta. Hän varoittaa Yhdysvaltoja ja Israelia havittelemasta iskua Irania vastaan, koska se vain tarkoittaisi polttoaineen lisäämistä tuleen alueella, joka ilmankin on täysin sekaisin. Kukaan ei näytä muistavan, että Saddam Husseinin ydinlaitossuunnitelmat ja valmiit laitteet hävisivät jonnekin. USA on seurannut IAF:n nyt tuhoamaa Syyrian ydinlaitosta vuodesta 1991 lähtien, jolloin Irakista meni rekka-autoittain tavaraa Syyriaan.(JP)
- IDF KÄVI kovia tulitaisteluja Gazan eteläosassa maanantaiaamuna. Yksi palestiinalainen sai surmansa tulitaistelussa. Toisessa tulitaistelussa Nablusissa IDF:n sotilas haavoittui. IDF pidätti yön aikana 20 etsittyä terroristia Länsirannalla.
- SAKSALAISEN FOCUS lehden mukaan Saksan muslimit suunnittelivat iskuja syyskuun 11. päivänä Berliinissä. Kohteina olivat Israelin suurlähetystö, USA:n armeijan tukikohtia sekä yökerhoja ja klubeja. Tiedot saatiin muslimien keskenään käymistä keskusteluista. Yksi terroristeista on Turkista muuttanut, kaksi muuta syntyperäisiä saksalaisia. (INN)
- HALLITUS ASETTI komitean seuraamaan beduiinien laitonta rakentamista Negevissä. Shas syyttää, että se itse asiassa tarkoitta beduiinien autonomiaa.
- YNET raportoi kovista taisteluista Sufan rajanylityspaikan lähellä. Yksi palestiinalainen kuoli, kaksi IDF:n reserviläistä haavoittui tulituksessa. Myös Beit Ein Ilman pakolaisleirin lähellä Samariassa käytiin tulitaisteluja. Yksi sotilas haavoittui. IDF kertoo, että terroristien vastarinta Gazassa on selvästi koventunut ja he käyttävät uusia ja tehokkaampia aseita kuin ennen.
- 18 USA:ssa toimivaa juutalaisyhteisöä perustivat yhteisen katto-organisaation, jonka tarkoituksena on painostaa Israelin hallitusta, ettei se suostu myönnytyksiin Jerusalemista, koska se on kaikkien juutalaisten yhteistä omaisuutta. Rabbi Pesah Lerner Nuori Israel kansallisen neuvoston varapresidentti perusti neuvoston, jonka tarkoituksena on pyrkiä estämään Jerusalemin jakaminen. Lerner vakuuttaa, ettei Jerusalem kuulu vain Israelissa asuville, vaan se kuuluu maailman kaikille juutalaisille, eikä siten mikään hallitus ole oikeutettu tekemään sitä koskevia päätöksiä kuulematta maailman juutalaisten mieltä. (INN)
- YIGAL AMIR, Rabinin murhasta elinkautiseen tuomittu, sai eilen pojan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019