SUNNUNTAI 28.10.07
1. USA:N ULKOMINISTERI Rice matkustanee Israeliin ensi viikolla pohjustaakseen Annapolisin rauhankonferenssia. Hänen odotetaan samalla julkistavan kutsut kokoukseen halukkaille maille. Rauhankokouksen ajankohta on edelleen auki.
ISRAELIN JA PA:N asettamat rauhankokouksen julkilausumaa valmistelevat ryhmät ovat pääasiassa keskittyneet selvittelemään, mitä ennakoivia toimia osapuolten tulee tehdä. PA:n edustajat väittävät, että he ovat jo aloittaneet oman osuutensa toteuttamisen, joista tärkein on terrorismin infrastruktuurin hävittäminen, ja syyttävät, ettei Israel ole tehnyt mitään omalta puoleltaan, joista ensimmäisiä ovat setlementtien rakentamisen jäädyttäminen ja ”laittomien”, ”laillisten” ulkopuolelle asumattomille kukkuloille rakennettujen, parakkikylien tuhoaminen.
USA:n odotetaan toimivan erotuomarina ja ratkaisevan, onko ”tiekartan” ensimmäiset vaatimukset toteutettu. Julkisuudessa ei ole esitetty todisteita, miten PA on aloittanut terrorismin hävittämisen alueeltaan. Se ei ole pystynyt estämään edes Fatahin omaa alajärjestöä al-Aksaa jatkamasta terroritoimiaan, kuten israelilaisten autoilijoitten tulitukset osoittavat.
OLMERT JA ABBAS keskustelivat perjantaina 2.5 tuntia Jerusalemissa. Keskusteluissa olivat mukana valmistelevat tiimit Qurein ja Livnin johdolla. Aiheina olivat julkilausuman valmisteleminen, Olmertia vastaan suunniteltu teloitusyritys sekä sähkötoimitusten katkaiseminen Gazaan Kassam-rakettitulen lopettamiseksi. Tarkkailijat huomioivat, että osapuolten lähenemistä tuskin havaitsee, eikä siitä annettu positiivisia lausuntoja medialle. (JP)
2. ULKOMINISTERI Tzipi Livni matkusti lauantaina sapatin loputtua Kiinaan, jossa hän yrittää saada Kiinan johdon ymmärtämään vaaran, minkä Iranin ydinase tulee aiheuttamaan. Kiina on Venäjän ohella johdonmukaisesti vastustanut kaupparajoitusten koventamista Iranille. Molemmat maat menettävät tuottavia kauppoja, jos sanktioita kovennetaan.
LIVNI allekirjoitti Kiinan kanssa tärkeän turismisopimuksen. Kiina lupasi joitakin kuukausia sitten, että Kiinasta tulee lähivuosina miljoonia turisteja Israeliin.
EL AL HOITAA israelilaisten urheilijoitten matkan Kiinan olympialaisiin. Asia on huolettanut israelilaisia urheilijoita, joilla on tilaa tarvitsevia urheiluvarusteita mukanaan.
TURISMI ISRAELIIN on selvästi noussut edellisvuodesta, mitä osoittaa myös turismiministeriön websivun vierailut. Tänä vuonna maahan odotetaan 2.41 miljoonaa turistia. Ministeriön websivulla http://goisrael.com vieraillee tänä vuonna 2.5 miljoonaa katsojaa, viime vuonna 1.5 miljoonaa. Sivun vierailijoista amerikkalaisia oli 34 %, Israelista 20 %, seuraavina Venäjä, Englanti ja Kanada. 1000 vierailijaa kuukaudessa oli Iranista, 43 Afganistanista syyskuussa. Web-sivu on hepreaksi, englanniksi, venäjäksi, saksaksi, tanskaksi, ruotsiksi, norjaksi ja suomeksi. (JP)
3. TERRORISTIT ampuivat lauantain aikana kuusi Kassam-rakettia Israeliin. Israel ei ole vielä toteuttanut uhkaustaan keskeyttää sähkön toimitukset Gazaan vastavetona jatkuvalle Kassam-rakettien ampumiselle Israeliin. Matan Vilnai lupaa, että keskeytykset alkavat tänään.
IDF JATKAA OMIA operaatioitaan terroristeja vastaan Gazassa. Sotilaat toimivat lähes kaikkialla Gazassa perjantaina etsien rakettimiehistöjä sekä niitä, jotka asettavat pommeja turva-aidan ja IDF:n käyttämien teitten viereen.
Aikaisin perjantaina IAF:n ampuma ohjus surmasi Hamasin jäsenen ja haavoitti pahoin toista. IDF:n ilmoituksen mukaan miehet lähestyivät IDF:n asemia lähellä rajaa iskun tapahtuessa.
YKSI HAMASIN pyssymies ja kaksi Islamic Jihadin miestä saivat surmansa perjantaina IAF:n koneitten tulituksessa, ja yksi Hamasin pyssymies sai surmansa tulitaistelussa sotilaitten kanssa lähellä Jabaliyan pakolaisleiriä kaistan pohjoisosassa.
LAUANTAINA kaksi palestiinalaista sai surmansa räjähdyksessä Gazan eteläosassa. Räjähdys, joka oli ilmeinen tapaturma, kuoli äiti lapsensa kanssa. IDF:n mukaan yhteenotot sattuivat enimmäkseen lähellä turva-aitaa palestiinalaisten pyrkiessä asentamaan pommeja sen viereen. IDF etsii jatkuvasti palestiinalaisten kaivamia tunneleita turva-aidan ali Israeliin. (JP)
4. PA IRTISANOO 30 000 turvallisuusmiestä. Sen palkkalistoilla Länsirannalla on kaikkiaan 80 000 ”turvallisuusmiestä”, joista arviolta puolet eivät työskentele ollenkaan, mutta saavat jatkuva palkkaa. PA:n virkailijat syyttävät asiantilasta Jasser Arafatia, joka halusi palkata mahdollisimman paljon miehiä palvelukseensa saadakseen lisää työpaikkoja. Järjestelmä toimi erinomaisesti, sillä sinisilmäiset länsivallat maksoivat heidän palkkansa. Arafat vielä lisäsi omaa kannatustaan siten, että hän maksoi palkat useimmille henkilökohtaisesti käteisellä.
SALAAM FAYADIN hallitus haluaa muuttaa tätä järjestelmää siirtämällä eläkkeelle yli 45-vuotiaat sekä poistamalla hallituksen listoilta kaikki miehet ja naiset, jotka eivät työskentele turvallisuus-virkailijoina, mutta ovat saaneet palkkaa. Fayad aikoo lisätä Fatahin turvallisuusvirkailijoita Gazan kaistalla. Miten hän nykyisessä tilanteessa pystyy valvomaan heitä, on mysteeri.
FAYADIN SUUNNITELMA tuskin menee läpi ilman mellakoita, sillä turvallisuusmiehet ovat osoittaneet mieltään maksamattomien tai alhaisten palkkojen vuoksi ennenkin. (JP)
5. UUTISOTSIKOITA
- IRAN ilmoittaa, ettei sillä ole enempää tietoja IAF:n suunnistajasta Ron Aradista, joka kaapattiin Libanonissa 1986 hänen koneensa saatua moottorivian. Hizbulla-johtaja Hassan Nasrallah antoi lokakuun 17. päivänä Israelille Ron Aradin käsin kirjoitettuja muistiinpanoja Nahariyan rannikolla hukkuneen Gavriel Daweetin ruumiin palauttamisen yhteydessä. (JP)
- DRUUSIMINISTERI Ghaleb Majadle täsmensi Israelin radiolle perjantaina kuwaitilaiselle lehdelle Mishkat Al-Ray antamaansa haastattelua, jossa hän kertoi Israelin olevan valmis luopumaan Golanista rauhaa vastaan Syyrian kanssa. Israelin kulttuuri-, tiede- ja urheiluministeri Majadele (Labour) selitti lausuntoaan, että hän edustaa hallituksessa toista näkökulmaa, joka ei välttämättä ole hallituksen kanta asiaan. Hänen mielestään Golanilla ei ole strategista merkitystä Israelille, ja ”rauha on kaikkein tärkein asia, kuten Libanonin sota osoitti”. Hän vähätteli myös Syyrian ydinpommitodisteita. (JP)
- USA:N VIRKAILIJAT ovat ilmoittaneet, että he ovat seuranneet Syyrian ydinvoimalaksi väitettyä kohdetta vuodesta 2001 lähtien, ja vuoden 2003 ilmakuvissa kohde on jo selvästi näkyvissä. He eivät kuitenkaan tienneet, mitä laitoksessa tehtiin. Lokakuun 3. päivänä Al-Hamed alus toi lastin ”sementtiä” Tartusin satamaan Syyriassa. Israelilaiset tarkkailivat aluksen matkaa kaiken aikaa. Lasti purettiin rekka-autoihin, jotka veivät sen suoraan Al Tibnah ”sementtitehtaalle”, kuten sitä Syyriassa kutsuttiin. IDF oli varma, että lastin sekaan oli piilotettu ydinvoimalan tarvikkeita ja osia. IAF:n koneet iskivät kohteeseen lokakuun 6. päivänä. Syyrian USA:n lähettiläs Imad Mustapha takelteli vastatessaan journalistien kysymykseen lastista. Hän kertoi, että Syyria vei Pohjois-Koreaan sopimuksen mukaan vuosittain 100 000 tonnia Durham-vehnää viiden vuoden ajan arvoltaan 120 miljoonaa USD, ja sai takaisin ”tavaroita” (stuff) pystymättä yksilöimään, mitä ne olivat. Debkafile arvioi, että tässä on ”savuava ase” Syyrian oletetusta ydinaseohjelmasta, mitä Bagdadista ei löydetty. (http://www.debka.com )
- PA:N OLIIVISADON auttamisen varjolla vasemmistolaiset ryhmät, joitten mukana on ulkomaisia vapaaehtoista, polttivat juutalaisen synagogan Dolev juutalais-kylässä Samariassa ja lisäksi perjantaina raastoivat maasta 3000 viiniköynnöksen tainta. Asukkaat havaitsivat ryhmän valmistautuvan siirtymään toiseen hedelmätarhaan, mutta havaitessaan, että heidät oli tavattu itse teossa, ryhmä pyrki pakoon. Asukkaat kutsuivat sotilaat, jotka saivat kiinni kolme englantilaista vapaaehtoista muitten ryhmän jäsenten päästessä karkuun. Ilkityöntekijät olivat tuhonneet myös kalliita kastelulaitteita. Asukkaat laskivat, että menetykset ovat arvoltaan 60 000 NIS sekä menetettynä satona 120 000 NIS. Naiset kuuluvat Kansainväliseen Solidaarisuus-järjestöön (ISM). He olivat syyllistyneet samanlaiseen vandalismiin Nerian kylän lähellä. (INN)
- PA VAATII, että Israel poistaa 16 tiesulkua ja tarkastuspistettä välittömästi osana ”tiekartan” Israelia koskevien kohtien toteuttamiseksi. (INN)
- ISRAELIN ARABIKANSANEDUSTAJAT kutsuvat niitä arabeja jotka suostuvat suunniteltuun yhteiskuntapalveluun, loisiksi arabikansan parissa. (INN)
- POLIISI EPÄILEE, että Moldoviasta kotoisin oleva kodinhoitaja murhasi 76-vuotiaan emäntänsä, jonka kanssa hän asui ja sytytti tämän asunnon tuleen. Hän itse yritti joko karkuun ikkunan kautta tai itsemurhaa heittäytymällä ikkunasta. Hänet löydettiin ikkunan alta pahoin loukkaantuneena. (JP)
- ISLAMILAISEN JÄRJESTÖN pohjoisen osan johtaja Raed Salah on varma. että Länsimuuri on osa al-Aksa moskeijaa eikä sillä ole mitään yhteyttä juutalaisten toisen Temppelin kanssa. Järjestö kutsuu itseään nimellä Palestiina Israelin sisällä, ja vaatii aluetta osaksi tulevaa laajaa kalifikuntaa. (INN)

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019