TORSTAI 23.08.07
1. KADIMA HAJOAMISTILASSA? Kymmenen Kadiman kansanedustajaa harkitsee joko oman puolueen perustamista tai liittymistä takaisin Likudiin. He eivät yhdy Olmertin vakuutukseen, ettei Kadimaa uhkaa mikään kriisi ennen Winograd-komitean loppuraporttia. Kansanedustajat ovat huolissaan omasta tulevaisuudestaan, sillä monet ”takapenkkiläiset” tuskin tulevat valituiksi seuraavissa vaaleissa.
LAIN MUKAAN uuden puolueen perustamiseen tarvitaan vähemmän kuin kolmannes emäpuolueen kansanedustajista, joka tarvitaan oman eduskuntaryhmän muodostamiseksi puolueen sisälle, eli Kadiman 29 paikasta kymmenen riittää uuden puolueen perustamiseksi. Kapinan puuhamiehet ovat tarkoituksellisesti viivytelleet houkutellakseen mahdollisimman monta edustajaa mukaansa.
LIKUDIN TAHOLTA varotellaan, että on syytä kiirehtiä, sillä pian on aika, jolloin he tarvitsevat Likudia enemmän kuin Likud heitä. Likudin lisäksi myös muut puolueet ovat houkuttelevia, kuten Labour ja Israel Beiteinu. Likudin hallintosihteeristön johtaja Yisrael Katz sanoo, että Likud on itse asiassa enemmän kiinnostunut Moshe Yalonin ja Dan Meridorin (entinen talousministeri) houkuttelemiseksi takaisin aktiivipalvelukseen. (JP Gill Hoffman)
2. TURKKI ILMOITTAA, että Anti-Defamation League (ADL, halventamisen vastainen liitto) voi julkilausumallaan tavasta, millä Turkki kohteli armenialaisia 1915 – 1918, vaarantaa Israelin ja Turkin välisiä suhteita. ADL:n kansallinen johtaja Abe Foxman julkisti tiistaina lausunnon, jonka mukaan armenialaiset alistettiin turkkilaisten taholta kansanmurhaan. Lausunto poikkeaa täysin aikaisemmasta neutraalista kannasta.
TURKIN HALLITUS käsitteli asiaa erikoisistunnossa, ja pääministeri Tayyp Erdogan pyytää selitystä Israelin pääministeriltä. Turkin ulkoministerin lausunnossa sanotaan, että luonnehtiminen toisen maailmansodan aikaisia tapahtumia ”kansanmurhaksi” on vastoin historiallisia ja laillisia tosiasioita, ja etteivät historioitsijat ole yksimielisesti todenneet tapahtumia kansanmurhaksi. Turkin ulkoministeriö odottaa, että Israelin johto korjaa ADL:n antaman virheellisen lausunnon.
ADL:N JOHTO ilmoittaa pysyvänsä lausunnossaan. Armenialaiset pyytävät juutalaisia pysymään valitsemallaan korkean moraalin maaperällä eikä miedontavan suhtautumistaan armenialaisia kohdannutta kansanmurhaa kohtaan, koska ”juutalaiset ymmärtävät muita paremmin, mitä kansanmurhalla tarkoitetaan.” (JP)
3. AL-AKSA ilmoitti tiistaina, ettei se ole enää mukana Olmertin ja Abbasin masinoimassa terroristien armahdusoperaatiossa. Vain muutama tunti ilmoituksensa jälkeen al-Aksan terroristit ilmoittivat tulittaneensa IDF:n sotilaita Ramallahin lähellä. IDF ilmoitti, että sen sotilaita tulitettiin aikaisin keskiviikkoaamuna Ramallahin lähellä suoritetun operaation aikana. Kukaan ei loukkaantunut laukaustenvaihdossa.
AL-AKSAN JOHTO Gazassa ilmoitti aloittaneensa ”sotilasoperaation” Israelia vastaan ampumalla satoja raketteja ja kranaatteja israelilaisiin kaupunkeihin. Al-Aksan johto kehui, että sillä on satoja parannettuja raketteja nimeltään al-Aksa-103 ja tusinoittain kranaatteja, joita tullaan käyttämään operaatiossa, jolle on annettu nimi ”Aukko muurissa”. Operaatio on kosto IDF:n suorittamille operaatioille Gazan kaistaleella, al-Aksan johto selvensi. (JP)
4. IDF:N SOTILAAT ampuivat keskiviikkona Hamasin korkean aktivistin tämän lähestyessä Gazan turva-aitaa kolmen toverinsa kanssa, jotka haavoittuivat tulituksessa. Maanantaista lähtien 13 palestiinalaista on saanut surmansa Gazan alueella maanantain jälkeen.
IDF vakuuttaa, että se tulee jatkamaan operaatioitaan Gazassa ja tulee iskemään jokaista, joka syyllistyy hyökkäyksiin Negevin siviilejä vastaan.
ISRAELIN MERIVARTION alukset tuhosivat 7 kalastusalusta, joiden nähtiin tulevan Siinailta, ja pidättivät 8 palestiinalaista kalastajaa Rafahin rannikolla. Operaatioon osallistui 4 Israelin alusta helikopterien tukemina.
EL-BURAQ ARMEIJA, nimitetty Muhammedin hevosen mukaan, jolla tämä karautti yöllisellä matkallaan Temppelivuorelta taivaaseen, ilmoitti pyssymiestensä aloittaneen tulituksen sotilaita vastaan Sinjil kylässä itään Ramallahista. Sen ilmoituksessa kerrotaan, että sotilaita haavoittui ja omat miehet palasivat tukikohtaansa vahingoittumattomina. El-Buraq on al-Aksan alaosasto. Fatahin virkailija kertoi, että ryhmä on operoinut viimeisen vuoden aikana Länsirannalla, ja että useimmat sen jäsenistä kuuluvat myös Islamic Jihjadiin. Se itse kertoo tehneensä useita iskuja IDF:n sotilaita ja juutalaisia asukkaita vastaan Juudeassa ja Samariassa.
Fatahin virkailija myös totesi, että monet armahduslistalla olevat Fatahin jäsenet kieltäytyvät luopumasta aseistaan IDF:n koston pelossa. He myös vaativat korkeaa asemaa PA:n turvallisuusjoukoissa ehtona terrorismista luopumiseen. (JP)
5. SHIMON PERES KERTOO, että Olmert ja Abbas ovat ”vakavissa keskusteluissa”
pyrkiessään laatimaan rauhansopimuksen periaateohjelman ennen marraskuussa pidettävää kansainvälistä konferenssia. Peres ilmoitti tiedoistaan tavatessaan YK:n Lähi Idän lähettilään Michael Williamsin ennen tämän siirtymistä toisiin tehtäviin.
PERESIN OPTIMISTINEN TIETO tuli samaan aikaan, kun Mahmoud Abbas ilmaisi epäilyksensä Israelin halusta solmia rauhaa palestiinalaisten kanssa. Abbas kutsui IDF:n operaatioita Gazan kaistaleella massamurhaksi: ”IDF massamurhaa kansalaisiani Gazassa”. Lausunto julkistettiin sen jälkeen, kun IDF oli surmannut maanantaista lähtien 13 palestiinalaista Gazan alueella.
LÄNSIMAISET DIPLOMAATIT ovat alkaneet vetää takaisin optimistisia odotuksiaan kansainvälisen rauhankonferenssin suhteen todeten, että sen tärkein anti on keskustelujen jatkuminen. He eivät usko Olmertin ja Abbasin pystyvän muotoilemaan käsittelykelpoista ehdotusta keskeisistä kysymyksistä, joista heidän sanotaan neuvottelevan.
PRESIDENTTI BUSH asettaa suurimmat toiveensa ”maltillisiin arabimaihin” kuten Saudi Arabia, joitten osallistumista konferenssiin hän pitää elintärkeänä.
USA:N ULKOMINISTERI Gondoleezza Rice saapuu Lähi Itään syyskuun puolivälissä tarkistaakseen, miten hänen oppilaansa Olmert ja Abbas ovat suoriutuneet kotitehtävistään. Mikäli ennakkotietoihin on uskomista, molemmat joutunevat nurkkaan häpeämään. (JP)
6. ABBASIN PRESIDENTTIKAARTIN korkea komentaja Abu Yousef kertoo New York Sun lehden reportterin Aron Kleinin haastattelussa, että USA:n antama koulutus PA:n turvallisuusvirkailijoille auttoi heitä suuresti vuonna 2000 alkaneitten väkivaltaisuuksien aikana israelilaisia vastaan tehdyissä hyökkäyksissä. ”Ilman sitä emme olisi pystyneet surmaamaan yli tuhat israelilaista”, hän tunnustaa. Hän itse osallistui USA:n järjestämään koulutukseen Jerikossa. Yousef ilmoittaa, että palestiinalaiset voittivat israelilaiset Gazan kaistaleella, minkä johdosta he olivat pakotetut vetäytymään kokonaan pois sieltä. CIA kouluttaa Force-17 jäseniä Jerikossa.
6. UUTISOTSIKOITA
- OLMERT on luvannut, että palestiinalaiset saavat turvallisen maantieyhteyden Länsirannan ja Gazan alueen välille. Israel vastaa sen turvallisuudesta, mutta palestiinalaiset hallitsevat sitä. Tämä lupaus on yksi niitä Olmertin hätäratkaisuja oman asemansa pelastamiseksi, eli, kuten sanonta kuuluu, ”Abbasin aseman pönkittämiseksi”. Olmertin hanke on herättänyt vakavia vastareaktioita.
- SDEROTIN ASUKKAAT sanovat:” Ei suojaamista, siis ei koulunkäyntiä.” Israelin valtiontarkastaja sanoo tutustuessaan tilanteeseen Gazan läheisissä yhteisöissä, että hallitus on täysin laiminlyönyt velvollisuutensa niiden suojaamiseksi raketeilta.
- ARABITERRORISTIT haavoittivat kolmea sotilasta Ein Beit Ilman arabikylän lähellä keskiviikon vastaisena yönä. Vihollisuudet palestiinalaisten kanssa ovat selvästi kiihtymässä, eivätkä Abbasin turvallisuusjoukot puutu asiaan mitenkään.
- SAKSAN SIMCHA-OLUT, joka äskettäin sai kosher-oikeudet, on juutalaisen blogistin Chajm CHarskin mukaan käännytystyön verhona, koska saksonilaisten Israelin ystävien järjestön web-sivu on yhteydessä ”Juutalaiset Jeesukselle” toiminnan kanssa, hän selvittää. (INN)
- MONET OPPOSITIOPUOLUEET ovat vaatineet Knessetin erikoisistuntoa Hefzipa-skandaalin ja opetusministeri July Tamirin uskonnon opetuksen vähentämistoimien vuoksi valtion kouluissa. Kansallispalvelua (Sherut Leumi) suorittavat uskonnolliset naiset ovat osa-aikaisesti opettaneet juutalaisuutta kouluissa, minkä opetusministeri Tamir haluaa lopettaa. (INN)
- VASEMMISTOLAISET ANARKISTIT ja arabit tuhosivat juutalaisasukkaitten viinitarhoja Samariassa keskiviikkona. (INN)
- RASISMI JA JUUTALAISUUSVASTAISUUS Saksassa kasvaa paikallisia juutalaisia huolestuttavasti, mikä ilmeni Maccabin koripallijoukkueen ja intialaisten äskeisen Saksan vierailun yhteydessä. (INN)
- INTIAN MUSLIMIJOHTAJAT ovat Israel-vierailunsa aikana toistuvasti ilmaisseet kiitollisuutensa saamistaan myönteisistä kokemuksista maassa, mitkä ovat muotoilleet uudelleen heidän käsityksenä Israelista. He jopa pitävät Israelin tapaa suhtautua muslimivähemmistöönsä esikuvallisena Intialle. Muslimijohtajat edustavat Intian 200 miljoonaa muslimia ja 500 000 imaamia, edustaen 40 % (?) maailman muslimi-väestöstä. Yhteislausunnossa Israelin johtavien rabbien kanssa he ilmaisevat ajan vaativan dialogin aloittamiseksi eri uskontokuntien välillä jännitteiden poistamiseksi. Shimon Peres vakuutti heidän tapaamisensa yhteydessä, että me kaikki olemme Abrahamin jälkeläisiä. (INN)
- Eräs yleisöviesti muistutti, että Jumala kuitenkin valitsi vain yhden Abrahamin jälkeläisen, Jaakobin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019