MAANANTAI 20.08.07
1. ISRAELIN SULAUTTAMISMINISTERIÖ haluaa ottaa hoitaakseen nykyisen käännyttämishallinnon tehtävät, koska sen toiminta on osoittautunut tehottomaksi. Israelissa on
arviolta 300 000, toisten tietojen mukaan 400 000 lähinnä entisen Neuvostoliiton maista tullutta
maahanmuuttajaa, jotka eivät ole halachan mukaan juutalaisia eivätkä siten oikeutettuja saamaan
automaattisesti maan kansalaisuuden. Heidän puolisonsa juutalaisuus oikeutti heidän pääsynsä maahan, mutta ei kansalaisuutta ilman kääntymistä.
ARVOSTELIJOITTEN MUKAAN kääntymisprosessi on tehty turhan vaikeaksi tai jopa pelottavaksi, minkä johdosta monet vierastavat sitä tai keskeyttävät saamatta kääntymis-todistusta. Arvioidaan, että kääntymisprosessiin osallistuneesta kuudesta tuhannesta yli puolet keskeyttää. Tämä tarkoittaa sitä, ettei valtaosa kääntymistä tarvitsevista ei koskaan saa maan kansalaisuutta eikä siten kansalaisille tarkoitettuja oikeuksia. Tämän korjaamiseksi koko prosessin hallinta siirretään sulauttamisministeriölle (absorpsion ministry) jolla uskotaan olevan paremmat mahdollisuudet tarttua ongelmaan, joka tiedostetaan mutta jota ei ole hoidettu.
2. ASEVELVOLLISUUDEN KIERTÄMINEN on noussut mittaan, jossa maan hallitus katsoo välttämättömäksi keksiä keinoja, joilla ilmiö saadaan muuttumaan. Yksi tällainen velvollisuuden kiertävä ryhmä on taiteilijat ja esiintyjät, jotka eri syistä johtuen pääsevät lyhennetyllä palvelus-ajalla tai laistavat sen kokonaan.
ENSI VUODEN maan 60-vuotisjuhlallisuuksien lähestyessä pääministerin kanslia aikoo laatia ”mustan listan” tällaisista taiteilijoista ja esiintyjistä, jonka perusteella kunnat ja kaupungit voivat boikotoida sellaisia erivapauden ottaneita. Hanke on saanut lähes yksimielisen kaupungin johtajien kannatuksen.
3. HALLITUKSEN HYVÄKSYMÄ uusi kansallispalveluohjelma aseista kieltäytyjille tai asepalvelusta sivuun jääville kuten Israelin arabit, yeshiva-opiskelijat tai terveys- ja psykologisista syistä automaattisesti sivuutettavat, on herättänyt kysymyksen, rohkaiseeko tämä uusi ohjelma entistä sankemmat joukot mieluummin suorittamaan siviilipalvelua. Uusi ohjelma sopii esim. uskonnollisille naisille, jotka nyt usein palvelevat vuoden tai kaksi kansallispalvelua, saavat kuukausistipendin kuin ei-taisteluun osallistuvat sotilaat sekä erorahan palveluksensa suoritettuaan. Kaikkiaan 10 000 nuorta naista palvelee sairaaloissa, kouluissa ja sosiaali-tehtävissä. Useat heistä jatkavat toisen vuoden vapaa-ehtoisesti.
OPETUSMINISTERI Yuli Tamir (Labour) kieltää syytökset, että hän poliittisista syistä – koska he ovat liian oikeistolaisia – poisti siviilipalvelumahdollisuudet naisilta, jotka opettivat kouluissa juutalaisuuden perusteita. Zevulun Orlev (NU/NRP) letkautti Tamirille, että ministeri, joka pakottaa opettamaan juutalaislapsille itsenäisyystaistelun merkitsevän katastrofia (naqba), estää nuoria juutalaisnaisia opettamasta juutalaisuutta kouluissa edes yhtä päivää.
OHJELMAAN SITOUTUVAT saavat option palvella toisen vuoden, ja arabit voivat palvella omissa yhteisöissään. Ohjelma ei ole sidoksissa armeijan toimintaan, minkä johdosta arabi-johtajien kielteinen suhtautuminen ohjelmaan ihmetyttää.
AVSHALOM VILAN (Meretz) esittää, että sotilaitten uskollisuusvalasta poistetaan sotilaitten mahdollisuus uskollisuudesta rabbien tulkintoihin. Tämä on ollut sekoittava elementti hallituksen määräämien evakuointien yhteydessä. Toinen kysymys on noussut esiin: Voiko sotilas kieltäytyä tottelemasta, jos komento on lain vastainen tai sotii hänen uskonnollista vakaumustaan vastaan.
4. ÖLJYTOIMITUKSET GAZAAN olivat eilen edelleen poikki, mutta eivät Israelin toimesta, sillä useita tankkiautoja odotti Nahal Ozin ja Karni-terminaalien ulkopuolella pääsyä sisään. Toimitusten rahoituksesta on noussut kiistakysymys, jossa yhtenä osapuolena on EU, jonka kerrotaan kieltäytyneen rahoittamasta toimituksia, sekä Hamas ja Fatah, jotka syyttävät toisiaan. Erään syytöksen mukaan Fatah on kieltänyt EU:ta rahoittamasta toimituksia, minkä johdosta 600 000 Gazan kaupungin asukasta jäi ilman sähköä.
HAMASIN LAINLAATIJA Yahya Musa Gazassa kertoi, että PA:n Fayadin hallituksen oikeusministeriö ja tiedostusministeriö olivat kertoneet EU: edustajille, että sähköyhtiö Gazassa oli joutunut Hamasin valvontaan, minkä johdosta EU:n ei tule rahoittaa öljytoimituksia sille. Musa syytti, että nämä kaksi ministeriötä ovat vastuussa sähkönjakelun häiriöistä Gazassa, vaikka Hamas ei ole ottanut sähköyhtiötä valvontaansa.
IDF SULKI rajaterminaalit Gazaan tilapäisesti jatkuvien kranaatti- ja raketti-iskujen vuoksi, mutta avasi ne uudelleen päästäen ruoka- ja välttämättömyystarvikkeitten toimitukset Gazaan.
KOLME PÄIVÄÄ kestänyt sähkötoimitusten häiriö on aiheuttanut yksityishenkilöille aiheutettujen epämukavuuksien ohella menetyksiä kauppiaille ja keskusliikkeille, koska niiden omien kompressorien teho ei riitä kylmätilojen toimimiseen.
5. ISRAELISSA ALKAA 12.09.07 sapattivuosi, Shmita (Shemitat ha-karkaot, 3.Ms.25:2-7), jonka aikana maan satoa ei saa korjata, ja jonka lopussa lainat tulee antaa anteeksi
(5.Ms.15:1-3).Tämä viimeinen Raamatun kohta jatkuu, ”ettei tosin köyhää saisi israelilaisten keskuudessa ollakaan, sillä Herra on runsaasti siunaava Israelia siinä maassa, jonka Herra sille antaa ja jonka Israel saa ottaa omakseen”. Sapattivuoden aikana satoa ei saa korjata, mutta pellolta saa syödä, mitä se itsestään kasvattaa. Tämä on aiheuttanut monenlaisia tulkintavaihtoehtoja, koska maataloustilat, kibbutsit ja moshavit, ovat taloudellisia yrityksiä, joiden selviytymisestä on noussut epäilyksiä. (3.Ms.25:20-22)
TOINEN KYSYMYS on, mistä kansalaisille saadaan elintarpeita, jos omasta maasta ei saada. Ratkaisuksi on esitetty, että maa vuokrataan ulkopuoliselle sapattivuoden ajaksi, joka saa korjata sen sadon, tai ostetaan tarvittavat elintarpeet arabeilta, kätevimmin Juudeasta ja Samariasta. Gazasta pyritään ostamaan elintarpeita suoraan tuottajilta ilman, että Hamas on siinä osallisena, koska sen kanssa ei saa neuvotella.
Kaikki maatalousyritykset eivät noudata rabbien antamia kireitä ohjeita, vaan jatkavat sapattivuoden aikana normaaliin tapaan. Sapattivuosi koske vain Israelin maata.
JOKA 50. VUOSI on riemuvuosi, jolla on omat määräyksensä. (3.Ms.25:8-13)
6. OLMERT NEUVOTTELEE salaisesti Shimon Peresin laatiman rauhansuunnitelman pohjalta, kertoo INN viitaten Debkafilen artikkeliin muutama päivä sitten. Suunnitelman mukaan Israel luopuu Temppelivuoresta kokonaan, jakaa Jerusalemin ja luovuttaa Juudeasta ja Samariasta 95 %. Loput 5 % sisältyy pakettiin, jonka mukaan arabikaupungit Israelin puolella vihreää linjaa annetaan PA:n hallintaan, tai siihen lisätään alueita Negevistä. Peres antoi laatimansa suunnitelman Olmertille pian tullessaan valituksi presidentiksi. Olmert on tiettävästi kiinnostunut suunnitelmasta, joka on tarkoitus esitellä Bushin Lähi Idän rauhankonferenssissa loppuvuodesta. INN mainitsee, että Shimon Peres on - paitsi ikuinen häviäjä – ikuiseksi vaaraksi yhteiskunnalle (indefatigable subversive), kuten Yitzhak Rabin mainitsee elämäkerrassaan.
PA:N PÄÄRAUHANNEUVOTTELIA kertoo artikkelin mukaan, että Fayadin hallitus yhdessä Fatahin kanssa viimeistelevät suunnitelman yksityiskohtia. Temppelivuoren kokonaisvaltainen hallinta on ehtona rauhansopimukselle. Vasta sen jälkeen palestiinalaiset ovat valmiit neuvottelemaan juutalaisten vierailuoikeuksista vuorella. Tässä on sama henki kuin saudisuunnitelmassa: Ensin luovutaan kaikista oikeuksista Temppelivuoreen, vasta sen jälkeen keskustellaan, mihin palestiinalaiset voivat suostua. Saudisuunnitelman mukaan Israel vetäytyy täysin ennen 1967 sotaa edeltäneille aselepolinjoille. Sen jälkeen arabimaat alkavat keskustelut normaalien diplomaattisuhteiden solmimisesta Israelin kanssa, mutta ilman velvoitteita.
7. UUTISOTSIKOITA
- KOLME KASSAM-RAKETTIA ammuttiin sunnuntaina Gazasta. Hallitus ei ole vahvistanut Sderotin koulujen kattoja vastoin korkeimman oikeuden päätöstä. Koulut alkavat Israelissa 01.09.07.
- ISRAELIN PÄÄTILINTARKASTAJA Yaron Zelekha todisti Knessetin istunnossa, että pääministeri Ehud Olmertin tapa muuttaa Leumipankin myyntiasiakirjoja kahdelle tarjoajalle edullisiksi on Israelin historian törkein lahjontatapaus.
- SYYRIALAINEN LEHTI väittää, että USA painostaa Israelia hyökkäämään Syyriaa vastaan. Tishreen News kertoi artikkelissaan maanantaina, että vaikka Israel ei syyllisty suoranaisesti murhaan, se on epäsuorasti sodan tragedian ja rikoksen aiheuttaja. Sen mukaan USA aseistaa Israelia, vaikka se valmistautuu sotaan.
- HOLLANNIN Vapauspuolueen johtaja Geert Wilders esittää Koraanin kieltämistä, koska ”se on fasistinen ja kuin Hitlerin Mein Kampf”. Gallupin mukaan kaksi kolmasosaa kansasta vastustaa esitystä. Hollantilainen katolinen piispa puolestaan esittää, että Jumalan nimi tulee muuttaa muotoon Allah, jonka ansiosta uskonnollista jännitystä pienennetään. Hän sanoo käyttäneensä Allahin nimeä toimiessaan lähetystyössä Kauko Idässä.
- HALLITUS ASETTAA uuden pakallishallinnon valvomaan Kinneretin rantojen kehittämiseksi turisteille miellyttävämmiksi ja vapaiksi ilman maksuja.
- IDF PIDÄTTI yön aikana 15 etsimäänsä terrorismista epäiltyä.
- IDF HARKITSEE uusien aseitten ostamista. Ostoslistalla ovat olleet stealth F-22 hävittäjät, mutta sitä siirretään. Patriot PAC-3 ohjustentorjunta järjestelmä on noussut vahvasti esiin. Se on parannettu versio aiemmista pattereista, ja sen uskotaan pystyvän eliminoimaan Syyrian mahdolliset ohjusiskut. Israelin suunnittelema Iron Dome torjuntajärjestelmän valmistuminen viivästyy rahoitusvaikeuksien vuoksi. Israelin rauhaa on pahoin järkyttänyt Venäjän viimeiset asetoimitukset Syyrialle, joista torjuntapatteristo Pantsyr-SI on hälyttävin, koska sen tutkalaitteisto voi seurata IAF:n lentotoimia Golanilla.
- ENGLANNIN tiedustelun ja terrorismin informaatiokeskus sanoo Englannin sallivan Hamasin julkistaa ja toimittaa vapaasti Israelin ja lännen tuhoamista vaativaa materiaalia, ja että maasta on tullut tällaisen toiminnan keskus.

Comments

Anonymous said…
It is ridiculous that Shmita brings huge income to Israeli enemies in Gaza and the Palestinian territories. Whatever are the religious overtones, they cannot excuse purchases from HAMAS voters. What do you think of Obadiah Shoher interpretating Shmita as charity obligation rather than agricultural rule? (Here, for example http://samsonblinded.org/blog/shmita-year-is-about-charity-not-agriculture.htm ) Anyway, I'll better buy from atheist kibbutzim than from Gaza.

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021