Sunday, August 19, 2007

SUNNUNTAI 19.08.07
1. OLMERTIN KANSLIA kieltää PA.n estävän turvallisuuspalvelun komentajan eversti Akram Rajoubin ilmoituksen, että Olmert olisi hyväksynyt uuden 110 nimeä käsittävän listan terroristeista, joille Olmert olisi antanut armahduksen. Rajoub ilmoitti kutsuvansa listassa mainitut terroristit toimistoonsa ilmoittaakseen heille armahduksesta, missä heidän tulee luovuttaa aseensa ja allekirjoittaa sopimus sanoutumisesta irti terrorismista. Heidän tulee pystytellä PA:n turvallisuusjoukkojen tiloissa tai kotikaupungissaan 30 päivää, minkä jälkeen he ovat vapaat liikkumaan PA:n hallintoalueilla. Tarkoitus lienee ollut, että he astuvat PA:n turvallisuusjoukkojen palvelukseen ja saavat siellä uudet USA:n toimittamat aseet.
PÄÄMINISTERI Olmert ilmoitti erään uutisen mukaan jokin aika sitten, että periaatteessa kaikki IDF:n etsintälistoissa olevat terroristit on armahdettu. IDF kuitenkin jatkaa etsimiensä epäiltyjen terroristien pidättämistä. Jossakin näyttää olevan tiedotussolmu.
2. LIIKENNEMINISTERI Shaul Mofaz (Kadima) näyttää joutuneen Olmertin epäiltyjen listalle, jossa ei anneta armahduksia. Mofaz syyttää Olmertia siitä, että tämä leikkasi budjetista varat, joita olisi tarvittu liikenneturvallisuuden parantamiseksi.
INN:n asiaa koskevan artikkelin mukaan Mofaz on liittoutumassa puolustusministeri Ehud Barakin kanssa (Labour), jolla mielipidetiedustelun mukaan on suurimmat mahdollisuudet asettaa Netanyahun vaalivoitto kyseenalaiseksi seuraavissa yleisvaaleissa.
EHUD BARAK vakuutti ennen Labourin puheenjohtajavaaleja, että hän aloittaa välittömästi Olmertin hallituksen kaatamisen vaalien jälkeen. Hän on kuitenkin ollut kovin vaitonainen asiasta, joskin hänen ja Olmertin mielipiteet usein törmäävät toisiinsa. Barak ilmoitti Olmertin ja Abbasin viimeisen neuvottelutilaisuuden jälkeen, ettei hän usko niiden johtavan rauhaan, ja ettei ole viisasta poistaa tiesulkuja, joita Olmert oli luvannut poistaa.
3. OLMERTIN YLINOPEUDELLA ajanut autosaattue joutui onnettomuuteen torstaina. Yksi autoista ajoi ajotietä vihreällä ylittäneen 10-vuotiaan tytön yli edellisen auton vaivoin väistettyä häntä. Tyttö lensi törmäyksen johdosta kuusi metriä ilmassa satuttaen päänsä. Hänet vietiin Hadassan sairaalaan, jossa hänen vammaansa ei pidetty vaarallisena, vaikka tyttö ei tuntenut omaisiaan. Oireet kuitenkin pahenivat myöhemmin.
OLMERT VÄITTÄÄ, että hän sai tietää törmäyksestä vasta myöhemmin. Hänen kansliastaan ilmoitettiin, että yliajanut auto pysähtyi ja siinä ollut lääkäri antoi tytölle ensiavun. Tytön sisar Tamar, joka oli myös ylittämässä ajotietä, kertoo, että autosaattue pysähtyi muutamaksi minuutiksi, mutta kukaan ei tullut katsomaan yliajanutta tyttöä, vaikka Olmertin kanslia kertoo autosaattueessa olleen lääkärin tutkineen tytön ennen ambulanssin saapumista. Kansliasta myös kerrotaan, että yliajanut auto ajoi viimeisenä, minkä jotkut silminnäkijät kiistävät.
SHABAKIN (GSS) edustaja kertoo, että pääministerin autosaattue ajaa vilkut päällä ja että sillä on oikeus ajaa päin punaisia liikennevaloja. Hän myös väittää, että tyttö yritti ylittää katua jalankulkijoille tarkoitetun valon osoittaessa punaista. Poliisi kuulustelee autonkuljettajaa.
4. ISLAMILAISEN LIIKKEEN ( Islamic Movement) pohjoisen haaran johtaja sheikki Raed Salah kertoi lauantaina, että Israel surmaa jokaisen, joka vastustaa Israelin hallituksen Jerusalemia koskevaa politiikkaa. Hän viittaa tässä Israelin arabin Ahmed Mahmoud al-Khatibin tapaukseen, jossa tämä sai surmansa tulitaistelussa turvallisuusvartijan kanssa Jerusalemin vanhankaupungin kristityssä osassa 10. heinäkuuta. Salah puhui tilaisuudessa, jota vietettiin ”al-Aksa moskeijan 40-vuotisen miehityksen” vuoksi. Salah kutsui Khatibia ”marttyyriksi” (shahib).
AL-KHATIBIN perhe väittää, että Ahmed Mahmoud surmattiin tarkoituksellisesti ja häntä ammuttiin vielä hänen maatessaan avuttomana maassa. Paikalla oleva valvontakamera osoittaa, että Ahmed sieppasi vartijan aseen ja ampui häntä yrittäen paeta, mutta joutui tulitaisteluun toisen vartijan kanssa, missä hän sai surmansa.
SALAH väittää Israelin pyrkivän juutalaistamaan Jerusalemin ja jakamaan Temppelivuoren asettumalla valvomaan osaa al-Aksa moskeijasta, ”minkä poliisin teot todistavat”. Salah esittää kansainvälisen islamilaisen rahaston perustamista ”al-Aksan vapauttamiseksi”. Hän kutsui Jerusalemin palestiinalaisia asukkaita vahvistamaan al-Aksaa.
VALTIONSYYTTÄJÄN virasto aikoo syyttää Salahia kiihotuksesta tämän helmikuussa Mughrabi-portin ulkopuolella pitämän puheen johdosta, jossa hän vaati kolmannen intifadan aloittamista.
5. ISRAEL ON SAATANAN LIPUNKANTAJA, valistaa Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad niitä, jotka eivät vielä ole kuulleet asiasta. Iranin uutistoimiston välittämän uutisen mukaan presidentti puhui uskonnollisessa tilaisuudessa, mutta ei yksilöinyt tietoaan. Presidentti kuitenkin kertoi, että Israelin valtion hajoaminen alkoi Libanonin kakkossodassa ja jatkuu.
IRANIN JOHTAJAT ovat vuoden 1979 islamilaisesta vallankumouksesta lähtien kutsuneet Yhdysvaltoja suureksi saatanaksi ja Israelia pieneksi.
AHMADINEJAD sanoi puheessaan, että ”sionistinen hallitus on maahantunkeutumisen, miehityksen ja saatanan lipunkantaja. Mitä tulee kyseessä olevan hallituksen perustamisen filosofiaan, ei liene kyseenalaista, että se huomaa olevansa taantumisen ja hajoamisen tilassa.”
ISRAELIN HALLITUKSEN edustaja David Baker totesi, ettei Ahmadinejad uhkaa vain Israelia, vaan on selvä ja jatkuva uhka myös kansainväliselle yhteisölle.
6. JOTKUT LIBANONIN SODASSA HAAVOITTUNEET sotilaat kertovat parantumisensa ja henkisen palautumisensa vaikeutuneen maassa vallitsevan yleisen apatian johdosta ja näyn puuttumisen vuoksi. Sodassa haavoittui 665 IDF:n sotilasta.
MATTI FRIEDMAN kertoo JP:n 19.08.07 artikkelissaan joistakin tapauksista, joista yksi on synnytyslääkäri David Shasmar, 38. Hänen oikea kätensä murskautui Hizbullahin ampumasta panssarintorjunta ohjuksesta 09.08.06 rakennukseen, jossa hän piileskeli sotilaitten kanssa. Yhdeksän sotilasta kuoli iskussa ja Shasmar haavoittui sirpaleista. Hänen murskautunut kätensä roikkui muutamien kiinnikkeiden varassa, jota kirurgit ovat yrittäneet ommella takaisin paikoilleen ehkä toimivaksi jäseneksi. Shasmar kiittelee sairaalahenkilökuntaa, mutta toteaa palautumisen vaikeutuneen maassa vallitsevan yleisen ilmapiirin vuoksi. ”Herätessäsi intensiivisessä hoidossa, mutta havaitessasi kansan menettäneen tiensä, päämääränsä, siitä johtuva tuska, menetys ja haava tekevät parantumisen paljon vaikeammaksi.”
JOUKKUEENJOHTAJA Asael Lubotzky, 24, vammautui pahasti samana päivänä alaruumiistaan ohjuksen iskettyä hänen panssaroituun autoonsa. Hän lähes menetti toisen jalkansa, ja saa hoitoa ja kuntoutusta siihen 7 tuntia päivässä. Hän tuntee syvää surua syytöksistä, joita armeijan taistelua kohtaan esitetään. Hän sanoo, että korkein johto ja poliittinen eliitti on voinut syyllistyä virheisiin, mutta sotilaat taistelivat urhoollisesti ja voittivat kaikki taistelunsa.
IDF VAPAUTTAA pahoin haavoittuneet armeijan palveluksesta, ja puolustusministeriö vastaa siitä lähtien haavoittuneen lääkintähoidosta ja maksaa hänelle elinikäisen eläkkeen.
ASEVOIMIEN kaatuneitten asioitten toimiston johtaja everstiluutnantti Oshrat Romano-Kandell kertoo, että aluksi haavoittunut taistelee fyysisen kuntonsa parantumiseksi, mutta sitten alkaa taistelu paikasta elämästä, mikä voi aiheuttaa vaikeita henkisiä ongelmia tuttavien ja läheisen ystävän menetyksen sekä elämänsuunnitelmien romahtamisen vuoksi.
7. UUTISOTSIKOITA
- LAUANTAINA sotilaat havaitsivat kolmen palestiinalaisen turva-aidan vieressä Gazassa Karni-terminaalista etelään. He avasivat tulen surmaten yhden, kaksi heistä pidätettiin. IDF pitää kaikkia turva-aitaa lähestyviä potentiaalisina terroristeina. He olivat asettamassa pommia aidan viereen.
- AIEMMIN LAUANTAINA viisi palestiinalaista pidätettiin heidän päästyään turva-aidan läpi Gazasta lähellä Beerin kibbutsia.
- PERJANTAINA IDF joutui tulitaisteluun palestiinalaisten kanssa Kfar Danin kylässä lähellä Jeniniä. Yksi Jihadin pyssymies ja siviili kuolivat taistelussa. Aiemmin perjantaina IAF ampui kaksi ohjusta rakettimiehistöön Gazassa, mutta he pääsivät pakenemaan. Yhteenottoja sotilaitten ja palestiinalaisten pyssymiesten kanssa tapahtui Nablusin ja Ramallahin lähellä.
- PALESTIINALAISET ilmoittivat sähkönjakelun osittaisesta häiriöstä Israelin keskeytettyä torstaina polttoaineen toimittamisen sähkövoima-asemalle Gazassa jatkuvien raketti- ja kranaattihyökkäysten vuoksi Karni-rajaterminaalia vastaan. Toimitukset luvattiin aloittaa uudelleen sunnuntaiaamuna. Israel toimittaa Gazan sähköstä 60 %, Gazan voima-asema 35 % ja Egypti 5 %.
- ABBAS AIKOO erottaa kaikki siviilivirkamiehet, joilla on yhteyksiä Hamasin kanssa. Tämä voi aiheuttaa Fatahin ja Hamasin välisen sodan siirtymisen Gazasta Länsirannalle.
- OLMERT JA HOLOKAUST-PELASTUNEET eivät ole pystyneet sopimaan pelastuneille maksettavista korvauksista. Pian niitä tarvitsevia ei ole enää elossa.
- TERRORISTIT ampuivat 6 Kassam-rakettia ja saman verran kranaatteja Gazasta Israeliin viikonvaihteen aikana, kaksi lisää viimeisen tunnin aikana.
- VENÄJÄ TOIMITTAA Syyrialle 10 ilmatorjuntaohjuspatteria Pantsyr-SIE (SA-22 E). Ne ovat ensimmäiset kaikkiaan 36 patteriston toimituksista, joista 10 väitetään olevan Iranille meneviä. SA-22 E on yhdistetty ilmatorjunta ohjus- ja tykki-järjestelmä. joka voi kulkea joko pyörillä tai telaketjuilla. Sitä hoitaa kaksi miestä ja kuljettaja. Kukin järjestelmä sisältää 12 ohjusta, kantomatka 12 km, ohjuskärki 16 kg kukin. Tykit ovat kaliiberiltaan 30 mm ja ampuvat 700 sarjaa minuutissa. Hizbullah on saanut samanmerkkisiä mutta vanhempia patteristoja.
- HAMASIN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh kehottaa Abbasia pitämään PLO:n kansallisneuvoston (PNC) vaalit vastavetona Abbasin PA:n parlamenttivaalien aikaistamiselle.

No comments: