TORSTAI 05.07.07
1. NE JOTKA PARANTAVAT TEITÄ TAPPAVAT TEIDÄT, kertoi länsimaisesti pukeutunut oppinut irakilainen nelissäkymmenissä oleva mies Bagdadissa toimivalle korkea-arvoiselle tuomiorovasti Andrew Whitelle. White tapasi miehen yksityisesti tulkin ja sheikin kanssa Ammanissa keskusteltuaan sunni- ja heimojohtajien kanssa huhtikuun 18. päivänä. Uskonnolliset johtajat kertoivat, että mies kuului al-Qaidan johtoon. Mies oli matkustanut Syyriasta kokoukseen, jossa hän varoitti hyökkäyksistä Englantia ja Yhdysvaltoja vastaan.
WHITE KERTOO, että miehen tapaaminen oli kuin olisi tavannut itsensä paholaisen. Hän kertoi hyökkäyksistä ja lisäsi siihen lauseen: Ne jotka parantavat teitä, tappavat teidät. AP:lle antamassaan puhelinhaastattelussa White kertoo, ettei hän silloin ymmärtänyt sanomaa, mutta kuultuaan useitten lääkärien osallistuneen epäonnistuneisiin iskuihin Englannissa hän muisti välittömästi nuo kohtalokkaat sanat. Kaikki 8 Lontoossa ja Glasgowssa pidätetyt epäillyt kuuluvat lääkintähenkilöstöön, valmiita lääkäreitä tai opiskelijoita.
White kertoo antaneensa miehen tuntomerkit sekä Englannin että USA:n viranomaisille.
PÄÄMINISTERI Gordon Brown ilmoitti hallituksen koventavan koulutettujen siirtolaisten mahdollisuutta saada erikoisalojen paikkoja, ja heistä suoritetaan taannehtivia tutkimuksia. Useat epäillyistä olivat MI5:n tarkkailulistalla. (JP 05.07.07 Paisley Dodds)
2. TUNSIN OLEVANI ELÄVÄLTÄ HAUDATTU vaarallisten miesten kanssa, kertoo BBC:n toimittaja Alan Johnston kokemuksistaan eilen vapautumisensa jälkeen. Hän oli juuri käynyt pankissa nostamassa rahaa, mikä suuresti ilahdutti hänen kaappaajiaan, jotka tutkivat kaikki hänen taskunsa heitettyään hänet auton takapenkille huppu päässään. Häntä pidettiin vangittuna vartijan valvoessa hänen liikkeitään ja hänen olinpaikkaansa muutettiin viikkojen kuluessa. Kaappaajat vakuuttivat, että häntä kohdeltaisiin hyvin eikä pahoinpideltäisi, mikä osoittautui todeksi. Mutta puna-valkoisella pääliinalla päänsä peittänyt vartija oli hyvin epävakainen ja sai välillä raivokohtauksia, mikä pelotti Johnstonia. Hänet lopulta luovutettiin Hamasille, eikä siihen liittyviä mahdollisia lahjuksia ole ilmoitettu. Hamas vapautti Johnstonin välittömästi samana päivänä pidettyään ensin TV-haastattelun Ismail Haniyehin kotona.
3. HAMAS JA FATAH käyvät nyt kovaa propagandasotaa. Siinä Hamas on saanut voittoja, joista Johnstonin vapauttaminen oli viimeisin ja kansainvälisesti merkittävin. Fatah on aloittanut kampanjan, jossa se pyrkii mitätöimään Hamasin osuuden Johnstonin vapauttamisessa. Tosiasia on kuitenkin se, että Hamas pystyi tekemään sen, mitä Fatahin turvallisuuspoliisit ja Forve 17 eivät pystyneet silloin, kun Gazan valvonta oli heillä.
ISMAIL HANIYEH ilmoitti Johnstonin TV-haastattelun yhteydessä, että Hamas on valmis vapauttamaan myös kesäkuussa 2006 kaapatun IDF:n sotilaan Gilad Shalitin.
Kh A Toameh kertoo JP:n artikkelissaan, että palestiinalaisten lehtimiesten havaintojen mukaan monet klaanit ja aseelliset ryhmät ovat luovuttaneet aseensa eikä kaduilla näe aseellisia joukkoja.
ANSHEL PFEFFER otaksuu artikkelissaan, että merkit viittaavat läheiseen yhteistoimintaan Hamasin ja Dughmush klaanin kanssa, joka piti Johnstonia panttivankinaan. Johnston tosin kertoo hänen vartijoittensa huolestuneen Hamasin kaapattua vallan Gazassa. Muutamia yhteenottoja kerrottiin tapahtuneen Hamasin ja klaanin pyssymiesten kanssa, muutamia pidätettiin puolin ja toisin ja jokunen kuoli, mutta panttivankidraama sai varsin kivuttoman ja onnellisen lopun. Hamasille on tärkeää saada kansainvälistä tunnustusta ja sen mukana ulkomaisia avustuksia. Giladin vapauttaminen auttaisi tässä suuresti.
4. OLMERTIN HALLITUKSEN lähtölaskenta on alkanut, ennustavat tarkkailijat Olmertin
runnoessa hallituksensa uudet jäsenet läpi hallituksen ja Knessetin äänestyksissä. Jotkut valitut katsovat voittaneensa mutta toiset, joita Olmert ei suosinut, katsovat kärsineensä vääryyttä. Tällä on merkitystä siinä, miten ministeriöitten reviirejä aidataan. Ulkoministeri Tzipi Livnin valtaa pienentää sekä Barakin puolustusministeriö että varapääministeri Haim Ramon, jonka ministeritehtäviä ei ole edes määritelty. Barak on vihjaillut, ettei hän halua antaa Ramonille oikeutta päästä osalliseksi salaisista dokumenteista ja suunnitelmista. Tämä siksi, että he kilpailevat Labour-puolueen puheenjohtajuudesta. Ramon tunnetaan taitavana sekoittajana. Roni Bar-On sai talousministeriön, Meir Sheetrit sisäministeriön, Zeev Boim rakennusministeriön ja Yakov Edri siirtolaisten sulauttamisen ja Negevin ja Golanin kehittämissuunnitteluministeriön sekä Ruhama Avraham salkuttoman ministeriön.
OLMERTIN HALLITUSREMONTIN tarkoituksena lienee hänen pyrkimyksensä osoittaa, että kaikki on hyvin eikä mitään hälyttävää ole näköpiirissä.
5. UUTISOTSIKOITA
- HAMAS UHKAA aloittaa tulituksen, jos Israel avaa liikenteen Kerem Shalomin kautta Egyptiin, jonne tuhannet palestiinalaiset ovat juuttuneet odottaessaan porttien avaamista. Arviolta 6000 palestiinalaista pakeni Gazasta Egyptiin taistelujen alettua. Israelin viranomaiset ottivat yhteyttä Egyptin viranomaisiin ja sopivat heidän kanssaan Kerem Shalomin avaamisesta jalankulkijoille, mutta Hamas ilmoitti avaavansa kranaattitulen terminaalia vastaan, jos se avataan.
- KORKEIN OIKEUS hylkäsi valitukset neljän Israelissa vangitun jordanialaisen siirtämisestä Jordaniaan kärsimään loput elinkautisesta rangaistuksestaan. Valituksen tehnyt Almagor-järjestö esitti perusteenaan, että Jordania voi vapauttaa heidän 18 kuukauden kuluttua heidän siirtämisestään sinne.
- KOULUTETTUT siirtolaiset joutuvat muutettuaan Israeliin usein armeija-palvelusta suorittaessaan toisarvoisiin tehtäviin kuten autonkuljettajiksi ja vartijoiksi. Uuden ohjelman mukaan IDF pyrkii käyttämään heidän taitojaan mielekkäästi armeijan hyväksi. Nämä 24 – 29-vuotiaat voivat toimia esim. atk-tehtävissä, insinööreinä tai lääkäreinä. Heille annetaan parin viikon peruskoulutus ennen astumistaan IDF:n palvelukseen upseereina.
- MAATA RAUHAA VASTAAN on osoittautunut täydellisesti epäonnistuneeksi, vakuuttavat entinen IDF:n komentaja kenraaliluutnantti Moshe Yaalon sekä entinen kansallisen turvallisuus-neuvoston johtaja kenraalimajuri Giora Eiland.
Yaalon vastusti Gazan juutalaisten karkottamista ja sen luovuttamista PA:lle, minkä johdosta Ariel Sharon syrjäytti hänet. Hän vastustaa vieraitten joukkojen tuloa Länsirannalle tai Gazaan. Hän suosittaa autonomian antamista Juudean ja Samarian palestiinalaisalueille, mutta haluaa Israelin vastaavan turvallisuudesta.
GIORA EILAND sanoo, että Israel menetti tilaisuuden painostaa Hamasia lopettamaan raketti-iskut Israeliin ja vapauttamaan Gilad Shalit Hamasin vallankaappauksen yhteydessä. Sen sijaan Israel jatkaa myöntyvyyspolitiikkaa vapauttamalla vangittuja terroristeja vaatimatta mitään vastapainoksi. Hän vakuuttaa, ettei kumpikaan osapuoli, Israel ja palestiinalaiset, kannata rauhan-sopimuksen aikaansaamista, koska se ei ole käytännöllinen eikä vastaa todellisuutta. Se vain lisäisi väkivaltaa, hän vakuuttaa.
- IDF SURMASI neljä Hamasin pyssymiestä torstain vastaisena yönä Gazan
alueella tulitaistelussa jossa lisäksi neljä muuta haavoittui. Yki kuolleista oli Hamasin korkea johtaja Mohammed Siam. IAF ampui ohjuksen havaitsemaansa ryhmään, joka valmistautui ampumaan Kassam-rakettia haavoittaen kahta miestä, joista yksi kuului Jihadiin, toinen al-Aksaan. IDF pidätti yön aikana 13 epäiltyä palestiinalaista Hebronin ja Ramallahin alueilta.
- IRAN ASENTAA lähiaikoina Syyriaan Shihab 3 sekä Scud B ja C raketteja, joita se pystyy ampumaan Israeliin. Shihab 3 raketin kantomatka on 2000 km, Scub B ja C 300-600 km. Eroava apulaispuolustusministeri Ephraim Sneh valittaa, ettei Olmertin hallitus ole antanut ministeriölle varoja valmistautua Iranin uhkaa varten. Syyria epäilee Israelin harjoittelevan Golanilla hyökkäystä varten Syyriaan.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019