KESKIVIIKKO 04.07.07
1. BBC:N TOIMITTAJA Alan Johnston vapautettiin aikaisin keskiviikkoaamuna. Sitä edelsivät Hamasin valmistelut rynnäköstä taloon, jossa Johnstonia pidettiin. Sekä Johnstonin kaappaajat, Army of Islam ja Dughmudh klaani, että Hamas vapauttivat ottamiaan vankeja ennen hänen vapauttamistaan. Keskustelut Johnstonin vapauttamisesta olivat kuitenkin menneet umpisolmuun, minkä aukaisemiseksi asia annettin tunnetun hengellisen johtajan ratkaistavaksi, joka kehotti vapauttamaan Johnstonin välittömästi.
ALAN JOHNSTON kaapattiin Gazan kadulta 12. maaliskuuta. Hän kertoi vapauduttuaan, että häntä pidettiin ikkunattomassa huoneessa, eikä hän ollut nähnyt aurinkoa neljään kuukauteen. Kaappaajat uhkailivat hänen henkeään ja häntä pahoinpideltiin lievästi ennen vapautusta. Vapauduttuaan Johnston oli kalpea ja riutuneen näköinen, mutta sanoi olevansa OK. Häntä haastateltiin PA:n entisen pääministeri Ismail Haniyehin kotona, joka lupasi, että myös Gilad Shalit voidaan vapauttaa, jos Israel toimii järkevästi ja uskottavasti. Haniyeh toivoi, että Johnston voisi jatkaa toimittajana Gazassa. Johnston lienee nyt matkalla Skotlantiin perheensä luo.
2. ISRAEL JA PA aloittavat uudelleen turvallisuusyhteistyön, joka katkesi käytännössä viimeisen palestiinalaisten väkivalta-aallon alkaessa 2000. Juudean ja Samarian palestiinalaisalueet olivat silloin PA:n täydessä valvonnassa. Tilanne muuttui IDF:n aloitettua operaation Defensive Shield huhtikuussa 2002, mitä edelsi ennen näkemätön väkivalta, mikä surmasi kuukauden aikana 135 israelilaista terrori-iskuissa. Tästä lähtien IDF otti valvontaansa Juudean ja Samarian alueet kokonaisuudessaan. Israelin hallituksen edustaja selittää, että ”jos he haluavat ottaa vastuulleen turvallisuusvalvonnan, heidän tulee olla yhteistyöhaluisia ja heillä tulee olla siihen tarvittava valmius”.
ISRAELIN JA PA:N välisissä keskusteluissa on selvitettävä, minkä tasoinen yhteistyö on mielekäs ja miten aiempia kokemuksia voidaan hyödyntää. Hallituksen edustaja ei halunnut tai osannut selittää, miten usein ja millä tasolla keskusteluja turvallisuusyhteistyöstä jatketaan.
OLMERT LUPASI Sharm el-Sheikissä, että hän tapaa Mahmoud Abbasin joka toinen viikko. Seuraavasta tapaamisesta ei liene vielä sovittu.
HAMAS SYYTTÄÄ, että Abbas työskentelee Israelin hyväksi. ”Viimeisin turvallisuuskeskustelu asettaa PA:n turvallisuusjärjestöt Israelin tiedustelun työrukkasiksi”, sanoo Hamasin puhemies Sami Abu Zuhri. Juudeassa ja Samariassa Hamas on sekä IDF:n että PA:n painostuksen alla.
PA:N TURVALLISUUSJOUKOT sanovat pidättäneensä kymmeniä Hamasin jäseniä, jotka riisutaan aseista, mutta useimmat heistä päästetään sitten vapaiksi. PA:n estävän turvallisuuspalvelun johtaja Ramallahissa eversti Maher Dwaikat selittää, että pidätysten ja aseitten takavarikoinnin tarkoituksena on estää Hamasin vallankaappaus myös Länsirannalla.
HAMASIN edustaja pitää PA:n toimia Länsirannalla salaliittona ja yhteistyönä Israelin kanssa.
3. FATAH JA HAMAS, ovatko ne todella vihollisia, kyselee HR-järjestön (Historical and Investigative Research) tri Fancisco Gil-White kirjoituksessaan. http://www.hirhome.com/israel/fatah_hamas.htm
Hän selittää artikkelissaan, että kuten PLO:n peruskirjassa todetaan, PLO on lähinnä Palestiinan vastarintaliikkeen (Hamas) sydäntä, kuten isän ja veljen, lähisukulaisen ja ystävän välinen suhde, eikä muslimi katkaise suhdettaan isään, veljeen, lähiomaiseen tai ystävään. ”Kotimaamme on sama, asemamme on sama, kohtalomme on sama ja meillä kaikilla on yhteinen vihollinen,” todetaan PLO:n peruskirjassa.
GIL-WHITE selittää artikkelissaan, että PLO ja Teheran ovat aina olleet läheisiä toisilleen, ja se jatkui Jasser Arafatin johtaessa Fatahia, koska käytännössä PLO ja Fatah ovat yhtä. Ne ovat saaneet jatkuvaa tukea Iranilta, ja varsinkin Fatahin ”aseellinen siipi” al-Aksa, jonka jäsenet saavat sotilaskoulutusta Iranin järjestämillä leireillä ja joka saa taloudellista apua Iranilta. Al-Aksa on osallistunut käytännössä kaikkiin Israelia vastaan tehtyihin hyökkäyksiin vuodesta 2000 lähtien. Koska al-Aksa kuuluu Fatahiin, Abbas on myös sen johtaja, joka suunnittelee siirtävänsä al-Aksan joukot osaksi PA:n turvallisuusjoukkoja.
EDELLISET TOSIASIAT huomioiden ei liene mitenkään ylivoimainen tehtävä Abbasille aloittaa yhteistoimintakeskustelut Hamasin kanssa, kuten Abbas on jo vihjaillut tekevänsä. Tätä ovat myös vaatineet ns. maltilliset arabimaat, Egypti, Jordania, Saudi Arabia ja Persianlahden maat.
4. IDF:N KOMENTAJA Gabi Ashkenazi kertoi Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnalle eilen, että Hamas on vähentänyt raketti-iskujaan Israeliin, mutta sallii Islamic Jihadin ampua niitä. Hän myös tähdensi, että Hamas vahvistaa joukkojaan kaiken aikaa ja sen kyky kuljettaa tietoja, dokumentteja, varoja ja aseita Siinalta ja sinne takaisin paranevat myös huolimatta siitä, että virallinen yhteys Egyptiin on suljettu. Hamas pyrkii toteuttamaan islamin lain mukaisen hallinnon Gazassa, mutta se etenee siinä hitaasti.
FATAH SYYTTÄÄ, että Hamas opettaa lapsille pitämillään kesäleireillä aseitten käyttöä ja Fatahin vastaista propaganda. Abbas kuitenkin maksaa Fatahin virkailijoille palkkaa myös Gazan alueella, vaikka hän on pyrkinyt osoittamaan, miten surkea Hamasin hallinto siellä on. Käytännössä järjestys näyttää palautuneen tasolle, jota siellä ei ollut aiemmin ja elämä muutenkin normalisoituvan Gazasta tulevien uutisten mukaan. Aseleikkien opettamista alaikäisille lapsille tapahtui Gazassa myös PA:n hallinnon aikana, ja kiihotus Israelia vastaan yhtä rajua kuin nytkin.
ASHENAZI arveli, että Fatahin ja Hamasin vuoropuhelu tulee uusiutumaan, koska niillä on sama kansallinen intressi. Hamasin johtaja Damaskoksessa Khaled Mashaal joutui Gazan vallankaappauksen aikaan sivuun tapahtumista, mutta on nyt saamassa johdon käsiinsä.
5. TERVEYSMINISTERIÖN suorittamassa yllätystarkastuksessa Itä Jerusalemissa tiistaina paljastui outoja asioita. Kymmenellä klinikoilla työskentelevällä ”lääkärillä” ei ollut virallista lääkärintutkintoa, mutta he hoitivat potilaita Clalit Terveyspalvelun nimissä. Myös useita sairaanhoitajia löydettiin, joilla ei ollut tarvittavaa tutkintoa tai lupaa.
ERÄÄLLÄ RADIOLOGIAN INSTITUUTIOLLA ei ollut vaadittavia varoituksia eikä suojauksia säteilyvaarasta potilaille ja hoitohenkilökunnalle. Eräs lääkäri, jolla oli Israelin lisenssi, salli toisten, joilla ei ollut sitä, käyttää hänen lääkärinleimasintaan.
Asia annetaan poliisille jatkotutkimuksia varten. Clalit Terveyspalvelua informoitiin asiasta.
6. UUTISOTSIKOITA
- LIKUDIN PUHEENJOHTAJAVAALIT pidetään 5. elokuuta. Pääehdokas on Binyamin Netanyahu, mutta Silvan Shalom harkitsee vielä osallistumistaan.
- RAMBAM sairaalan suurin kiusa Haifassa on ollut kissat, jotka pyrkivät sisään etsiessään ruokaa. Henkilökunta asetti leijonanlantaa tynnyreihin, jolla kiusa uskottiin voitavan hoitaa. Mutta lanta kuivui ja kissat tulivat takaisin.
- KNESSETIN ulko- ja puolustusasiain valiokunnan alakomitea selventää raportissaan, että IDF:n johtavat upseerit olivat huonosti koulutettuja, mikä tuli räikeästi esiin Libanonin sota II:n aikana. Komiteaa johti ke., reservinkenraali Effie Eitam (NU). ”Monet johtavista upseereista eivät olleet koskaan osallistuneet taisteluharjoituksiin”, sanotaan raportissa.
- OLMERTIN HALLITUSREMONTTI viivästyy Kadiman sisäisen kiistelyn vuoksi. Olmert tarjosi apulaispääministerin paikkaa Haim Ramonille, mutta tämä ei taida uskaltaa ottaa vastuuta ulkoisen paheksumisen vuoksi.
- POLIISI VÄITTÄÄ, että Hebronin juutalaiset ovat väärentäneet dokumentit, joilla he todistavat omistusoikeutensa 4-kerroksiseen asuintaloon Hebronissa. Asukkaat kieltävät poliisin tutkimukset ja sanovat poliisin väitteitä vääriksi.
- ULKOMINISTERIÖ mukaan Saudien rauhansuunnitelma on kuollut.
- ARKADI GAYDAMAK voitti Jerusalemin Bikur Holim sairaalan tarjouskilpailun. Sairaala on ollut lopetusuhan alla 200 miljoonan USD velan vuoksi. Tämän perusteella Gaydamak voi osallistua Jerusalemin pormestarin vaaleihin.
- UNIFIL:n espanjalaiset upseerit tarjosivat Hizbullahille tiedustelupalvelusopimusta, jos se pidättyy hyökkäämästä sen joukkoja vastaan. www.debka.com mukaan sopimusesitys tehtiin joukkojen komentajan tai YK:n pääsihteerin tietämättä.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019