MAANANTAI 22.01.07
ISRAEL YDINASEEN KYNNYKSELLÄ (nuclear threashold state), sanoi Israelin atomienergiakomission apulaispääsihteeri tri Ariel Levite eilen Herzliakonferenssissa. Tällä halutaan kuvailla valtiota, joka on potentiaalisesti valmis kehittämään ydinaseita, mutta ei ole julkisesti ilmoittanut sitä. Hän totesi, että toisen atomiajan aikana, joka kesti vuodesta 1967 vuoteen 1989, kansainvälinen tasapaino ja sopimukset estivät atomiaseitten leviämisen viiden atomivaltion ulkopuolelle (USA, NL, Britannia, Ranska ja Kiina). Mutta tänä aikana tapahtui hidasta kehitystä, jonka seurauksena ilmaantui kolme atomikynnyksellä olevaa valtiota: Intia, Pakistan ja Israel. Tri Levite kielsi puheensa jälkeen myöntäneensä, että Israel kuuluu noihin kolmeen atomikynnyksellä olevaan maahan, joista Intia ja Pakistan ovat julkisesti ilmoittaneet omaavansa ydinaseita ja kokeilleensa niitä, mutta mitä Israel ei ole tehnyt. Israelin vakiolause kuuluu, ettei se ensimmäisenä omaksu ydinaseen käyttöä Lähi Idässä.
ISRAELIN ATOMIENERGIAKOMITEAN pääsihteeri on tri Gideon Frank ja sen puheenjohtajana toimii pääministeri Ehud Olmert. Tämä lienee ensimmäinen kerta Olmertin kielenlipsahduksen jälkeen, kun korkea israelilainen virkamies tunnustaa Israelin potentiaalin ydinaseen valmistamiseksi.
IDF.N YLEISESIKUNTAPÄÄLLIKÖN VIRKAAN puolustusministeri Amir Peretz esittää kenraalimajuri Gabi Ashkenazia, 53. Perezt ilmoitti asiasta medialle, mutta ei tiettävästi keskustellut päätöksestään Olmertin kanssa ennen julkistamista. Tietäen Olmertin herkkänahkaisuuden tämä voi aiheuttaa hankaluuksia.
Ensimmäisellä sijalla ollut kenraalimajuri Moshe Kaplinsky ilmoitti kirjeellä Peretzille luopuvansa ehdokkuudesta, johon hän kuitenkin ilmoitti kyvykkyytensä ja jota hän kertoi haluavansa. Syyksi Kaplinsky ilmoitti sen, että hän voi joutua Winograd-komitean kuulusteltavaksi Libanonin sodan vuoksi, eikä hän siksi katso olevan asiallista, että hänet nimitettäisiin IDF:n korkeimpaan virkaan ennen kuin komitea on antanut lopullisen lausuntonsa.
VIRAN EDELLINEN haltija kenraaliluutnantti Dan Halutz sai valmiiksi IDF:n vuoden 2007 toiminta-suunnitelman, jota Ashkenazi noudattanee pääosin mutta muuttanee joitakin kiireellisyysjärjestyksiä.
Tiettävästi myös Knesset on seurannut kiinteästi uutta IDF:n komentajan valintaa ja halunnee sanoa oman mielipiteensä ennen hallituksen istuntoa, jossa asia päätetään, ehkä viikon päästä. Halutzin eroa pidetään poliittisena ja uuden komentajan valinta nähdään myös poliittisena.
NETANYAHU VALTIOMIES, on JPostin toimittajan Anselm Pfefferin näkemys Netanyahun puheesta Herzliakonferenssissa. Pfeffer pohtii artikkelissaan Netanyahun mahdollisuuksia nousta pääministeriksi oppositiojohtajan ja Likudin puheenjohtajan paikalta. Pfeffer yhtyy kirjoituksensa perusteella arvioiden erään kuulijan näkemykseen, että Netanyahu käy jo vaalikampanjaa ja että puhe oli tyypillinen vaalipuhe, mutta se ei ollut sellainen, jollaista oppositiojohtajalta odotettaisiin. Siinä ei arvosteltu hallitusta eikä hyökätty ketään nimeltä mainittua ministeriä vastaan. Jopa Iranin uhka mainittiin vain sivumennen toteamuksella, ”etteivät puolittaiset toimet ole riittäviä vaan koordinoitu yritys, jota Israelin hallitus johtaa”.
Netanyahu sentään mainitsi puheessaan Juudean ja Samarian uusista evakuointisuunnitelmista, joista hänen mukaansa on seurauksena ”rakettien ampuminen lähempää Gush Daniin”.
Seuraavat vaalit pidetään 2010, ellei hallitus kaadu sitä ennen. Tarkkailijat Pfefferin tapaan ovat kuitenkin huomioineet kapinamieltä päähallituspuolueen Kadiman piirissä, jopa ehkä osan sen kansan-edustajista irrottautumista emäpuolueesta ja joko liittyvän toisiin puolueisiin tai perustavan oman ryhmänsä.
IRANIN YDINASEEN VALMISTUMINEN oli näyttävästi esillä eilisessä Herzlian konferenssissa, jos ei aina julkisissa puheissa, sitä enemmän käytäväkeskusteluissa USA:n ja Israelin edustajien välillä. Niitä huomioitsijain mukaan leimaa tietty optimismi, mikä perustuu sunni-johtoisten valtioitten uudelleen orientoitumiseen, mikä on jo alkanut. Syitä tähän ovat: Iranin kansainvälinen eristäminen; sen virheellinen taloushallinto sekä kasvava oppositio presidentti Mahmoud Ahmadinejadin politiikkaa vastaan Iranissa.
Positiivisena nähdään myös Saudi Arabian havainto, että sillä on yhteisiä intressejä Israelin kanssa ja että Iran on sille suurempi uhka kuin Israel. Amerikan-Israelin juutalaiskomiteain johtaja, entinen IDF:n tiedusteluanalysoija, eversti (res.) Eran Lerman hämmästelee sitä, että sunni-arabit ovat kahden sukupolven ajan olleet tietoisia siitä, että Israel on potentiaalinen ydinasevalta, ja vasta nyt Iranin pyrkiessä rakentamaan ydinaseen niille on tullut tarve hankkia omia ydinase-optioita.
Tämä avaa Lähi Itään uusia mahdollisuuksia rauhankeskustelujen edistymiseksi, hän arvioi.
USA:N APULAISULKOMINISTERI poliittisissa asioissa Nicholas Burns totesi, että Iran on pelannut negatiivisesti kaikissa äskettäisissä konflikteissa. USA ei halua aseellista konfliktia Iranin kanssa, hän arvelee, mutta sekään mahdollisuus ei ole pois pöydältä.
EU:N ULKOASIAINJOHTAJA Javier Solana (EU:n helppoheikkinä tunnettu) kävi tutustumassa Israelin rakentamiin ”muureihin” Jerusalemissa ja Betlehemissä, ja antoi niistä murskaavan tuomion. Samoin hän kauhisteli setlementtien rakentamista. Solana ei ilmeisesti tajua ollenkaan, miksi ”muuri” on välttämätön. Hän mieluummin näkee, että terroristeilla tulisi olla esteetön pääsy Israelissa minne vain haluavat, eikä myöskään sitä, ettei elämä Israelin territorioissakaan, Juudeassa ja Samariassa, ole staattinen vaan se menee eteenpäin, väestö kasvaa ja tarvitaan uusia asuntoja ja työpaikkoja.
Tilanne näyttää varmaankin aivan toiselta turvallisessa Euroopan kaupungin suljetussa ilmapiirissä.
IDF VALITTAA, että hallitus on sitonut sen kädet, joilla sen tulisi estää Hizbullahin aseitten virtaaminen Syyriasta Libanonin eteläosaan. Lausunnon antanut IDF:n korkea virkailija katsoo, ettei IDF ole syyllinen siihen, että aseita kuljetetaan Syyriasta lähes päivittäin, koska hallitus ei anna lupaa estää sitä.
IDF:n strateginen suunnittelija prikaatikenraali Udi Dekel varoitti, että Hizbullah saa aselasteja Syyriasta lähes päivittäin. Hän sanoi Herzlian konferenssin yhteydessä, että Lähi Itä on tulossa entistä rauhattomammaksi Iranin puuttuessa lähes kaikkeen, mitä täällä tapahtuu. Aseitten salakuljetus myös Hamasille sekä meritse että Siinailta Philadelphia-käytävän ali jatkuu esteettä. Hän kehotti hallitusta valitsemaan: joko estää aseitten salakuljetus Hizbullahille Libanoniin ja Hamasille Gazaan tai valmistautua uuteen sotaan lähi aikoina. Tätä vuotta kutsutaankin valmistautumisen vuodeksi.
ABBASIN JA HAMASIN JOHTAJAN Khaled Mashaalin keskustelut Damaskoksessa eilen eivät johtaneet mihinkään tulokseen. Hamas on myöntynyt siihen, että turvallisuusjoukkoja valvovan sisäministerin paikka voitaisiin antaa puolueettomalle henkilölle, mutta avoin kysymys on Israelin tunnustaminen ja aiemmin tehtyjen sopimusten noudattaminen. Näitä Hamas ei ole voinut hyväksyä.
HAMAS ilmoitti lopettavansa lausunnot panttivangista. Hamas myös syyttää USA:ta siitä, että se pyrkii kaatamaan PA:n laillisesti valitun hallituksen.
Hamasin johtama hallitus esitti vuoden 2007 budjetin, joka on boikotista huolimatta suurempi kuin koskaan. Se on suuruudeltaan 2.56 miljardia USD, kasvua 500 miljoonaa, alijäämä 40-50 %. Julkisiin palveluihin on lisätty 25 000 uuden virkailijan paikkaa.
ISLAMIC JIHAD ilmoitti ampuneensa eilen kolme Kassam-rakettia Israeliin. Ne eivät aiheuttanet vahinkoa.
KOVAT TUULET JA MYSRKYISET RANKKASATEET tuhosivat puolet Gezerin kibbutsin taloista. 25 taloa kärsi pahoja vaurioita ja useat perheet menettivät kotinsa. 8 taloa tuhoutui täysin, toisista myrsky repi kattoja ja kaatoi seiniä. 40 puuta kaatui, jotkut niistä yli satavuotiaita, ja voimalinja kaatui maahan pelottavalla räjähdyksellä. Toinen puoli kibbutsista jäi lähes koskemattomaksi myrskyn kourissa.
Gezerin kibbutsi sijaitsee Tel Avivin ja Jerusalemin puolivälissä, ja siinä asuu 90 perhettä lähinnä englantia puhuvista maista muuttaneita siirtolaisia.
Sään uskotaan selkenevän ja lämpenevän ainakin seuraavaan sapattiin saakka.
SYYRIA JA JORDAN ovat kieltäytyneet ottamasta vastaan palestiinalaisia, jotka Mahdi-armeija karkottaa Irakista. Arviolta 19 000 palestiinalaista on muuttanut pois ja maahan jäi 15 000, jotka halutaan kaikki pois Irakista. Näitä pakolaisia asuu ei-kenenkään maalla maitten rajalla.
SAUDILEHTI kertoo, että Saada maassa Jemenissä 45 juutalaista on ajettu pois kodeistaan uhkaamalla heitä kaappauksilla tai heidän kotiensa ryöstämisellä, koska paikallisen shia-johtajan mukaan juutalaisilla on saastuttava vaikutus muuhun väestöön. Juutalaiset muuttivat hotelliin Sanaan pohjoispuolelle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019