TIISTAI 12.12.06
UUSI HOLOKAUSTI on Iranin suunnitelmissa, analysoi Iranin ulkoministeriön poliittisen ja kansainvälisten tutkimusten instituutin järjestämää holokaustin kieltävää konferenssia Israelin holokaust-museon Yad Vashem puheenjohtaja Yosef Lapid, entinen oikeusministeri ja holokaustista hengissä selviytynyt.
Lapidin mielestä Iranin presidentti Mahmoud Ahmadinejad seuraa Natsi Saksan propagandaministeri Joseph Göbbelsin esimerkkiä, joka ”muutti juutalaiset syöpäläisiksi, jotka joutivat hävitettäviksi”.
Konferenssiin osallistuu 67 ”asiantuntijaa” 30 maasta, Euroopasta, Amerikasta, ylivaltaa ajavia poliitikkoja, Ku Klux Klanin jäsen ja puoli tusinaa haredi-jäseniä Naturei Karta juutalaislahkosta. Naturei Kartan edustajia, jotka esiintyivät perinteisissä mustissa kaavuissaan ja joilla oli yliviivatuilla Israelin lipulla varustettuja merkkejä vaatteissaan, haastateltiin jatkuvasti TV:n lähetyksiä varten. Lapuissa luki: ”Olen juutalainen mutta en sionisti.” Eräs heistä kertoi haastattelijalle: ”Saatanan voimasta sionistit pystyvät vakuuttamaan maailman, että he edustavat juutalaisia ja juutalaisuutta, ja jokainen, joka vastustaa heitä, on anti-semitisti.”
ISRAELIN JOHTAJAT ovat tuominneet Teheranin konferenssin, mutta monet ovat kehottaneet olla välittämättä siitä. Presidentti Ahmadinejad on toistuvasti puheissaan vaatinut Israelin tuhoamista ja poistamista maailman kartoista. Hän väittää juutalaisten väärentävän historiaa esittäessään kuuden miljoonan juutalaisen menehtyneen toisen maailmansodan aikana. Hän pitää sitä juutalaisten keksimänä tekosyynä vaatiakseen huomiota osakseen ja ”oikeutuksena palestiinalaisten oikeuksien polkemiselle varastaessaan heidän ja muslimien maata”. Israelin ulkoministeriö pitää YK:n jäsenmaan johtajan vaatimuksia toisen YK:n jäsenmaan asukkaitten kansanmurhasta ennen kuulumattomina. Saksassa on tiettävästi nostettu oikeusjuttu Ahmadinejadia vastaan hänen Israelia koskevien lausuntojensa perusteella.
ISRAELIN PÄÄMINISTERI Ehud Olmert aiheutti myrskyn vesilasissa, ainakin Israelin politiikassa, lipsauttaessaan joko tarkoituksellisesti tai vain epähuomiossa, että Iran pyrkii epätoivoisesti saamaan ydinaseita päästäkseen sotilaallisesti samalle tasolle sellaisten ydinvaltioitten kanssa kuin USA, Ranska, Israel ja Venäjä. Tässä Olmert itse asiassa vahvisti sen, minkä USA:n uusi puolustusministeri Robert Gates totesi omassa lausunnossaan, että Israelilla on ydinaseita. Tämä asia on Israelissa tarkoin varjeltu tabu, jota ei ole saanut myöntää eikä kieltää. Olmert pyrki myöhemmin pehmentämään lausuntonsa aiheuttamaa myrskyä selittäen, että Israel on demokratia eikä koskaan ole uhannut eikä uhkaa toista kansaa kansanmurhalla. Israel pyrkii vain elämään ilman terroria eikä uhkaa toisia kansoja tuholla kuten Iran tekee.
Kansanedustaja Yuval Steinitz (Likud) vaati Olmertia eroamaan, koska hän esittää toistuvasti Israelia vahingoittavia lausuntoja ja osoittaa tällä diplomaattista osaamattomuuttaan ja tahdittomuuttaan.
Vasemmistolaisen Meretz/Yahadin puheenjohtaja Jossi Beilin kutsui Olmertin lausuntoa vastuuttomaksi ja jopa rämäpäiseksi. Ynetin asiaa koskevan artikkelin kommentit kutsuvat Olmertia idiootiksi, Iranin salaiseksi aseeksi, Israelin häpäisijäksi, jonka tulee erota, ja jonka hallinto aiheuttaa uuden holokaustin Israelille. Eräs toteaa, että Olmert ilmaisi vain sen, mitä hänen sydämessään ja päässään on.
SEKÄ OLMERT ETTÄ ULKOMINISTERI Tzipi Livni ovat vaatineet Euroopalta kovempia Irania koskevia otteita. Olmert vaati myös, että Saksan tulee vähentää taloudellisia ja liikeyhteyksiä Iranin kanssa, ”joitten ei tule antaa sumentaa maan erityislaatuisia moraalisia vastuita”. Tällä hän viittaa Saksan omaantuntoon, jota on muistutettu toisesta maailmansodasta lähtien, ja jonka velvoittamana Saksa on tukenut Israelin valtiota miljardeilla dollareilla sekä myös poliittisesti.
OLMERTIN OHJELMASSA on Saksan jälkeen vierailu Italiassa, minkä yhteydessä hän piipahtaa Vatikaanissa tervehtimässä paavia, jonka kanssa hänellä on liikeasioita koskien Sionin vuoren omistusta.
Libanonin ja Syyrian tilanne on keskusteluissa esillä. Libanonin potentiaalinen vallankeikaus Hizbullahille ja sen kautta Syyrian ja Iranin vaikutuksen lisääntyminen siellä koskettavat suoraan Israelin turvallisuutta.
Olmertin käsityksen mukaan Syyria ei uhkaa Israelia sodalla, kuten jotkut varoittelevat.
Palestiinan tilanteesta Olmert esittää huolensa väkivallan jatkumisesta, mikä voi kehittyä sisäisiksi taisteluiksi. Olmert sanoo Saudi Arabian rauhansuunnitelman sisältävän joitakin hyväksyttäviä kohtia, mutta ei halua sillä korvata kvartetin esittämää suunnitelmaa, ”tiekarttaa”.
ITALIASSA keskusteluissa kosketellaan Italian pääministeri Prodin tarjousta eurooppalaisten joukkojen sijoittamiseksi Gazan alueelle valvomaan tulitaukoa Israelin kanssa. YK:n joukkojen toiminta rauhanturvaajina on ollut vähintäänkin kyseenalaista, ja esim. Hebroniin sijoitetut eurooppalaiset tarkkailjja-joukot ovat osoittautuneet täysin tarpeettomiksi, mutta ilmeisesti kukaan ei ole tullut kysyneeksi niiden mielekkyyttä. Gazan alueella Abbasille vastuullisia turvallisuusjoukkoja lienee 70 000, joista hän lupasi sijoittaa 13 000 Gazan Israelin vastaisille alueille, ja lisäksi PA:n hallituspuolue Hamasille uskollisia joukkoja lienee 10 000. Uskoisi niitten pystyvän valvomaan tulitaukoa ilman ulkopuolisia, jos halua riittää.
IRANILAISET OPISKELIJAT Teheranin Air Kabir Teknillisessä yliopistossa aloittivat häirintäkampanjan presidentti Mahmoud Ahmadinejadin puheen aikana maanantaina. He huusivat kuolemaa diktaattorille, polttivat ylösalaisin asetetun Ahmadinejadin kuvan ja lopulta sytyttivät ilotulitusraketin puheen aikana. Presidentille uskolliset opiskelijat aloittivat vastakampanjan saaden rauhan palautettua, jotta presidentti saattoi jatkaa puhettaan. Ahmadinejad totesi puheessaan vastatessaan opiskelijoitten huutoihin, että Iranissa on vastustettu diktatuuria ennen 1979 islamilaista vallankumousta, eikä kukaan voi palauttaa sitä maahan. Tällaiset mielenosoitukset ovat hyvin harvinaisia Iranissa, ja niihin puututaan välittömästi ja kovalla kädellä. Tämän tapauksen yhteydessä ei tiettävästi pidätetty ketään.
PA:N HALLITUKSEN PÄÄMINISTERI Ismail Haniyeh sai lähtiessään Iranista maanantaina lupauksen 250 miljoonan USD tuesta. 100 miljoonaa on suoraa tukea hallitukselle, 45 miljoonaa työntekijöitten palkkoihin ja Israelin vankiloissa olvien vankien omaisten tukemiseksi, 60 miljoonaa työttömille, 20 miljoonaa taisteluissa Israelin kanssa tuhoutuneitten talojen rakentamiseksi sekä 15 miljoonaa kulttuuritoimiin, kirjastoihin ja kulttuuriohjelmien tuottamiseksi. Iran lupasi aiemmin tälle vuodelle 120 miljoonaa USD apua Hamasin johtamalle hallitukselle. Arviolta puolet tästä summasta on saatu kuljetettua Gazaan, usein laittomasti.
USA:N PRESIDENTTIEHDOKAS ja entinen Vietnamin sodan vanki senaattori John McCain kertoi juutalaiselle yleisölle, että ”Israelia ja koko maailmaa uhkaa harhautunut ja luultavasti vaarallinen hallitus”. Arizonalainen senaattori ja republikaanien presidenttiehdokas vuoden 2008 vaaleissa kutsuu Irania maailman pääasialliseksi kansainvälisen terrorismin tukijaksi päätellen sen vihamielisyydestä juutalaista valtiota sen läheisintä liittolaista Yhdysvaltoja vastaan. Hän puhui yeshiva-yliopiston hanukka päivällisillä sunnuntaina. Hän valitti traagiseksi sitä, että ”tuhatvuotinen Persian historia on kulminoitunut tänään hallituksessa, jota ei voida lukea maailman sivistyneimpien valtioitten joukkoon”. Osoituksena tästä on Iranin presidentin Ahmadinejadin määritteleminen juutalaisten holokaust myytiksi, vaatimus Israelin poistamiseksi maailman kartoilta, sekä maailman vaatimuksista huolimatta jatkaa ydinaseen rakentamista.
McCainin mukaan ydinasein varustettu Iran on hylättävä riski, koska se lisää Iranin tukemaa terrorismia, turhentaa ydinaseitten levittämissopimuksen ja kiihdyttää ydinasevarustelua muissa Lähi Idän maissa.
BETLEHEMIN JOULU on kärsinyt pahoin palestiinalaisten väkivallasta ja taisteluista Israelin kanssa.
Vuonna 2000 joulujuhlille tuli 90 000 kristittyä turistia, viime jouluna saapui vain 2500 ulkomaista vierasta.
Betlehemin kaupungin pormestari Victor Batarseh piti lehdistötilaisuuden Jeesuksen Syntymäkirkon vastapäätä olevassa toimistossaan. Hän valitti, että 30 000 asukkaan kaupunki on pahoin kärsinyt Israelin rakentamasta turva-aidasta, mikä on katkaissut asukkaat työpaikoista, opiskelusta, lääkinnällisistä palveluista ja sukulaisista viereisessä Jerusalemissa. Työlupien saannin vaikeutuminen on nostanut työttömyyden 65 %:in, minkä johdosta tuo määrä asukkaista elää köyhyysrajan alapuolella. Ulkomaisilla passeilla varustetut voivat liikkua vapaasti molempiin suuntiin. Turva-aita on välttämätön, sillä Betlehem on terroristien suosima asuinpaikka, ja sieltä on tullut useita itsemurhaterroristeja Jerusalemiin.
Betlehemiä koristetaan edellisten vuosien tapaan ongelmista huolimatta. PA:n Hamasin johtama hallitus lupasi 50 000 USD jouluvalmisteluihin, mutta sen tuki ei ole ehtinyt kaupungin kassoihin.
Kaupungin pormestari Batarseh pyytää maailman kristittyjä saapumaan joukolla Betlehemiin auttaakseen täten Jeesuksen syntymäkaupunkia sen taloudellisissa vaikeuksissa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021