MAANANTAI 11.12.06
SYYRIA VALMISTAUTUU SOTAAN, tai sitten ei. Israelin puolustusvoimien vastaavat virkailijat ovat epätietoisia, miten suhtautua ristiriitaisiin ellei peräti puutteellisiin tiedustelutietoihin.
SOTILASTIEDUSTELUN tutkimusosaston johtaja prikaatikenraali Yossi Baidatz kertoi JP:n artikkeliin mukaan sunnuntaina, että Syyrian presidentti Bashar Assad pelkää Israelin hyökkäystä ja on siksi tehostanut pitkänmatkan ohjusten valmistusta ja siirtänyt ilmatorjuntaohjuksia Israelin rajalle. Hän ei pitänyt mitenkään vastakohtaisena sitä, että Assad puhuu rauhasta ja samaan aikaan valmistautuu sotaan. Assad on ollut aktiivinen poliittisella rintamalla tuntiessaan kansainvälisen painostuksen hellittävän Syyrian johtoa vastaan, ja haluaa hyötyä siitä. Assad voi puhua Golanin tärkeydestä, mutta Libanon on Syyrialle monin verroin arvokkaampi. Syyria jatkaa Hizbullahin tukemista ja sen tavoitteena on kaataa Sinioran hallitus ennen kuin YK:n päätöslauselma 1701 on pystytty täysin toteuttamaan, mikä tulee sitomaan Syyrian ja Hizbullahin käsiä. Syyrian johto uskoo, että Sinioran hallituksen kaatuminen lopettaa Haririn murhaa tutkivat oikeustoimet. Baidatz kertoo Hizbullahin pyrkivän rakentamaan menetetyt asemansa Libanonin eteläosassa, vaikka se onkin vaikeampaa nyt YK:n ja Libanonin armeijan joukkojen vuoksi. Hän viittasi tietoihin, että kansainväliset terrorijärjestöt suunnittelevat iskuja YK:n joukkoja vastaan Libanonissa.
YLEISESIKUNNAN KORKEA VIRKAILIJA tiesi kertoa myöhemmin sunnuntaina, että Syyria on alentanut asevoimiensa valmiustilaa ja laskenut asevoimien vahvuuden Israelin rajalla samaksi kuin ennen Libanonin sotaa. Hän myös kertoi, että Syyria saa uudenaikaisia aseita Iranista valmistautuessaan mahdolliseen yhteenottoon Israelin kanssa. Hän kuitenkin piti perättöminä ja jopa vastuuttomina puheita Syyrian mahdollisesta hyökkäyksestä Israeliin tai uutta sotaa Hizbullahia vastaan ensi kesänä ”eikä tiedustelu tue sellaisia esityksiä”. Hän kertoi, että Hizbullahin pääsihteeri sheikki Hassan Nasrallah on edelleen IDF:n tähtäimessä, joka vältti kolme kertaa IDF:n iskut ja elää edelleen salaisessa bunkkerissa. Myös hän tiesi kiertoa, että kansainvälinen jihad suunnittelee iskuja kansainvälisiä joukkoja vastaan Libanonissa, ja että jotkut palestiinalaiset terroriryhmät ovat niissä mukana. Ne ovat uhkana sekä Libanonin hallitukselle että Israelille, hän kertoi.
HIZBULLAHIN ALOITTAMAT kansanjoukkojen mielenosoitukset jatkuvat edelleen Libanonissa. Kristittyä ryhmää edustava kenraali Michel Aoun vihjaili videon kautta esittämässään puheessa eilen, että toiminta on ollut väkivallaton tähän saakka, mutta että myös muut tavat osoittaa mieltään ovat laillisia. Hän uhkaili, että Sinioran hallituksella on muutama päivä aikaa tehdä johtopäätöksensä, ja että sen aika on ohi.
PÄÄMINISTERI SINIORA esitti puheensa vahvasti linnoitetusta kansliastaan videoituna Syyrian vastaisen poliitikon murhan muistoksi järjestetyssä tilaisuudessa. Hän ilmaisi halunsa aloittaa keskustelut opposition kanssa, mutta tuomitsi sen tavan yrittää kaataa maan laillinen hallitus, mikä on pirstonut sen poliittisen järjestelmän. Sunnit tukevat Sinioran hallitusta, shiiat tukevat Hizbullahia kristittyjen hajotessa kummankin kannattajiin. Poliisi ei osannut arvioida eiliseen mielenosoitukseen osallistuneitten määrää, mutta sitä pidetään suurimpana väen kokouksena, mitä Libanonissa on koskaan koettu. Mielenosoitusten arvioidaan maksavan kansalle 30 miljoonaa USD päivässä. Arabiliitto on tarjonnut neuvotteluapuaan.
HALUAMME ATOMIVOIMAA, on Persianlahden valtioitten muodostaman järjestön Gulf Cooperation Council (GCC) kaksipäiväisen huippukokouksen julkilausuman sisältö, joka julkistettiin sunnuntaina. Sen mukaan valtiot ovat päättäneet teettää tutkimuksen yhteisestä ohjelmasta rauhanomaiseen käyttöön tarkoitetusta ydinenergiasta, kansainvälisten standardien ja järjestelmien puitteissa. Tähän poliittis-taloudelliseen liittoon kuuluvat Saudi Arabia, Kuwait, Yhtyneet emiirikunnat, Qatar, Bahrain ja Oman.
REAKTIOT JERUSALEMISSA ovat olleet myönteisiä, sillä tämän aloitteen katsotaan merkitsevän painostusta Iranin ydinohjelmaa kohtaan, mikä on huolettanut shiia-muslimien kasvavan vallan myötä pääosin sunni-muslimeista muodostuneita Persianlahden rikkaita öljyvaltioita. Sen uskotaan vaikuttavan myös Venäjän varovaisen Irania tukevaan kantaan vastakohtana länsivaltojen ajamaan Iranin vastaisiin sanktioihin. Persianlahden maat ovat tiettävästi tiiviissä yhteydessä Venäjän kanssa. Vaikka näitten maitten ydinsuunnitelmien toteutuminen on vielä monen vuoden ja mutkan takana, siihen liittyvät taloudelliset etuisuudet tulevat varmasti painamaan vaa´assa raskaasti potentiaalisten voimalaitosrakentajien parissa.
Iranin ensimmäinen reaktori, jota venäläiset viimeistelevät, sijaitsee Bushehrissa Persianlahdella Saudi Arabian alueen vastarannalla. Persianlahden maat ovat olleet huolissaan mahdollisista jälki-reaktioista, jos Iranin ydinlaitoksia vastaan hyökätään. USA:n sotilastulikohtia on Kuwaitissa, Bahrainissa ja Qatarissa, jotka voivat joutua Iranin vastaiskujen kohteiksi sotatilanteessa.
Egypti päätti jo aiemmin rakentaa kolme ydinreaktoria seuraavien vuosien aikana.
Monet asiantuntijat ovat myös varoitelleet mahdollisesta ydinsaasteen laskeumasta, jos ydinreaktorit vaurioituvat maanjäristyksistä, joita Persianlahden alueella tapahtuu usein.
PÄÄMINISTERI EHUD OLMERT tapaa Saksan vierailunsa yhteydessä Saksan korkeinta johtoa, jonka yhteydessä hänellä on mahdollisuus yrittää vaikuttaa Saksan kauppasuhteisiin Iranin kanssa, Saksan hallitus tulee miljoonien dollarien lainatakuin Iranin kanssa liikesuhteissa olevia yhtiöitä.
Toinen asia, jota Olmert tullee vakuuttamaan, on Saksan jatkuva tuki kvartetin tiekartan vaatimuksille palestiinalaisten hallitukselle. Saksa saa EU:n presidenttiyden tammikuun alusta.
RANSKA AIKOO LOPETTAA IAF:n koneitten ylilennot Libanonin taivaalla, koska niitä pidetään vaarallisina ja Libanonin koskemattomuutta loukkaavina. Ranska aikoo lähettää oman UAV-laivastonsa (miehittämättömiä lentokoneita) Libanoniin, jolla se lupaa valvoa rajaliikennettä Syyriasta Libanoniin.
PA:N PÄÄMINISTERI ISMAIL HANIYEH tapasi eilen Iranin korkeimman valvojan ayatollah Ali Khamenein Teheranissa. Keskusteluissa ei tiettävästi tullut esiin mitään uutta, mutta ne osaltaan vahvistavat Haniyehin uskoa ja luottamusta politiikkansa oikeutuksesta ja Iranin jatkuvasta tuesta.
Israelin viranomaiset ovat harkinneet mahdollisuutta kieltää Haniyehin paluu Gazaan matkansa jälkeen, mutta mitään päätöksiä siitä ei ole tehty.
PA:N PUHEENJOHTAJA Mahmoud Abbas pyörittelee edelleen mielessään eri mahdollisuuksia päästä etenemään kriisistä kansansa parissa, joka uhkaa hajottaa koko kauniin prosessin. Hän lupaili tärkeää puhetta lähipäivinä, kuten hän on luvannut jo useita kertoja ennenkin. Palestiinalaiset ovat alkaneet laskea leikkiä tämän ”tärkeän asian” ympärillä, jota Abbas ei ole osannut tai uskaltanut pukea sanoiksi.
Väkivaltaisuudet Gazan kaupungissa jatkuivat eilen. Tuntemattomat pyssymiehet tulittivat autosta väkijoukkoa surmaten neljä ihmistä, kolme heistä PA:n virkailijan lapsia. Lisäksi useita sivullisia haavoittui.
Hamasin omat joukot ajoivat ampujia takaa, mutta ilmeisesti saamatta heitä kiinni.
Toisessa yhteydessä pyssymiehet tulittivat sisäministeri Said Siamin autosaattuetta kuitenkaan osumatta, jos kohteen oli sisäministeri itse. Kukaan ei haavoittunut.
KUOLLEENMEREN PELASTAMISEKSI tarkoitettu kanaali Punaisenmeren veden johtamiseksi Jordaninlaaksoa pitkin kuolevaan mereen ei ole saanut kaikkien hyväksymistä. Jotkut asiantuntijat ovat ilmaisseet epäilyksensä, että hanke saattaisi toteuduttuaan muuttaa Aqabanlahden ja Kuolleenmeren ekosysteemiä. Viimeiseksi asiaan on puuttunut järjestö nimeltä Maapallon Ystävät (Friends of the Earth). Järjestön lausumassa väitetään, ettei muita mahdollisuuksia ole tutkittu. Ilmeisesti suurin hiertymä järjestön silmissä on meriveden juoksuttaminen Kuolleeseenmereen, eikä Jordanjoen veden kulutuksen vähentäminen sellaiseksi, että se sallisi merenpinnan nousun normaaliksi.
PARHAIMPINA AIKOINA Jordanjoki toi vettä Kuolleeseenmereen 1.3 miljardia kuutiometriä vuodessa, nyt vain 100 miljoonaa kuutiometriä. Maapallon ystävät arvioivat, että jos Jordanjoen vedenkulutusta vähennetään puoleen nykyisestä, se riittäisi säilyttämään Kuolleenmeren hengissä. He syyttävät Maailmanpankkia, ettei se ole vaatinut Jordanjoen vedenkulutuksen hoidon tutkimusta, vaan selittää, että se kuuluu Israelin ja Jordanian hallituksille. Jordanjoen veden suurimmat kuluttajat ovat hallitusten tukemat maanviljelijät.
STEPHEN HAWKING, pyörätuoliin sidottu 64-vuotias avaruusfyysikko, jota pidetään aikamme suurimpana teoreetikkona Einsteinin jälkeen, on kahdeksanpäiväisellä vierailulla Israelissa. Hän vierailee useissa oppilaitoksissa ja instituutioissa. Opiskelijat kertovat olevansa ylpeitä voidessaan ostaa paidan jossa he kehuvat tavanneensa Hawkingsin, mutta tunnustavat, ettei hänen esitelmästään mustista aukoista ymmärtänyt päätä eikä häntää. Hän sairastaa pahenevaa amyotrophic lateral sclerosu (Lou Gehringin tauti) tautia, jonka piti surmata hänet jo 20 vuotta sitten. Hän pystyy toisen käden kahden sormen lisäksi liikuttamaan vain silmäluomiaan, joilla hän ohjaa ennalta äänitettyä video-ohjelmaa. Eräässä yhteydessä hän esitti kuivahkoa englantilais-islantilaista huumoria kertoessaan, että on suurta olla elossa ja kertoi halustaan jakaa jännittyneisyytensä ja ihastuksensa. ”Ei ole suurempaa hetkeä kuin ”Eureka, olen keksinyt”, keksiessään jotain suurta mitä kukaan toinen ei ole ennen löytänyt. En halua verrata sitä seksiin, mutta se kestää kauemmin,” hän selitti.
TEHERANISSA ALKOI kaksipäiväinen konferenssi, jossa 60 osanottajaa 30 maasta, mm. Saksasta, Englannista ja USA:sta, ja jonka tarkoituksena on tutkia, tapahtuiko holokaustia toisen maailmansodan aikoihin, kuten maailmalla yleisesti uskotaan, mutta minkä Iranin presidentti kieltää. Siihen osallistuu kolme Naturei Karta juutalaisen äärijärjestön edustajaa, jotka kieltävät Israelin valtion.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021