TIISTAI 29.08.06
1. LIBANON
LIBANONILAISET SIVIILIT, jotka pakenivat kodeistaan sodan aikana, ovat palaamassa kymmenin tuhansin kyliinsä Libanonin eteläosassa. Mutta heidän mukanaan tulevat myöskin Hizbullahin terroristit, täysin siviileiksi pukeutuneina ja ilman aseitaan, joita heillä on kätkettyinä lukuisissa bunkkereissa. IDF on tuhonnut toista kymmentä bunkkeria, mutta niitä on jäljellä lähes pari sataa.
SHABAN FARMIN lähellä Hizbullah tyhjentää 14 bunkkeria, joita IDF:n väitteen mukaan ei ollut olemassakaan. Silminnäkijöitten mukaan huonekalut, aseet ja varusteet viedään alueelta kuorma-autoilla ja puskutraktorit sulkevat bunkkerien sisäänkäynnit.
www.worldnetdaily.com uutisen mukaan, jonka libanonilaiset viranomaiset vahvistavat, Hizbullah rakentaa uusia bunkkereita ja tukikohtia pakolaisleireihin al-Naemahin provinssissa ja Bekaan laaksossa. Tämä lienee turvatoimi siltä varalta, että Hizbullahin riisumista aseista kuitenkin yritetään toteuttaa. Pakolaisleirit Libanonissa ovat itsenäisiä ja niitä puolustavat palestiinalaisjärjestöjen, Fatahin ja PFLP:n, omat aseelliset joukot. Libanonin viranomaisilla ei ole sinne asiaa muuten kuin erikoisluvalla.
IDF:N SOTILAAT ovat hämmästelleet Hizbullahin bunkkerien varustelutasoa. Ne on kaivettu maan sisään, verhottu teräsbetoniseinin maata vasten, niissä on omat suihku- ja wc- ja keittiötilat, sähköistys ja ilmastointi. Niissä oli kehittynyt puhelin- ja tiedotustoiminnan seurantajärjestelmä, joissakin ulkopuolinen valvontakamera, joka välittää kuvan ulkopuolen tapahtumista bunkkerin kuvaruutuun.
ISRAELILAISISTA RAJAKYLISTÄ seurattiin komeitten kolmekerroksisten asuinrakennusten rakentamista Libanonin puolelle kukkuloitten rinteille. Sotilaat ihmettelivät asuntojen korkeaa laatutasoa. Ne rakennettiin Hizbullahin rahoittamina, mutta vastalahjaksi se rakensi talon alimpaan kerrokseen ja kellariin maan alle tiloja omaan käyttöönsä, mukana asevarastoja ja rakettien laukaisualustoja.
YK:N PÄÄSIHTEERI Kofi Annan oli vierailulla Libanonissa eilen ja tulee tänään Israeliin. Hänen tarkoituksensa on valmistella YK:n rauhantarkkailijoitten asettumista asemapaikkoihinsa sekä myöskin heidän tulevia velvollisuuksiaan ja oikeuksiaan, joista on vieläkin epäselvyyksiä, vaikka heitä tulee Libanoniin kaiken aikaa. Annan kehotti tavatessaan Hizbullahin ministerijäsenen vapauttamaan kaksi IDF:n sotilasta, minkä hän toisti vastatessaan median kysymyksiin yhdessä pääministeri Fuad Sinioran kanssa. Annan myös kehotti Israelia poistamaan Libanonin meri- ja osittaisen ilmasaarron.
LIBANONILAISET BUUASIVAT Annanille hänen kierrellessään Beirutin eteläosan pommitetuissa osissa. Annan esitti huolensa, että jos turvallisuusneuvoston päätöstä 1701 ei toteuteta kokonaisuudessaan, sodan uusiutuminen on enemmän kuin mahdollinen. Israelin diplomaattitaho vastasi tuoreeltaan kielteisesti Annanin vaatimukseen saarron lopettamiseksi, selittäen, että se lopetetaan sitten, kun kansainväliset joukot valvovat Libanonin yhteyksiä ulkomaille Hizbullahin aseitten salakuljetusten estämiseksi.
Israelin ulkoministeriö vaatii kahden IDF:n sotilaan palauttamista osana järjestelyjä.
Annan vakuuttaa toistuvasti, että Libanonin armeijan velvollisuutena on hoitaa Hizbullahin riisuminen aseista ja rajavalvonta. Rauhanturvaajia ei lähetetä kokoamaan aseita taloista ja kodeista, Annan sanoo.
Annan tapaa myös PA:n johtoa Ramallahissa, jossa Gilad Shalitin vapauttaminen noussee asialistalle.
ITALIAN HALLITUS vahvisti 2500 miehen lähettämisen Libanoniin ja 38.4 miljoonan USD apupaketin.
Turkki valmistelee oman joukkonsa lähettämistä, mutta armenialaiset vastustavat turkkilaisia joukkoja.
USA:N VETERAANIAKTIVISTI Jesse Jackson on myös amerikkalaisen delegaation, johon kuuluu juutalaisia, muslimeja, roomalaiskatolisia ja protestantteja, kanssa vierailulla Lähi Idässä, Libanonissa, Syyriassa ja Israelissa. Myös hän vaatii vankien vaihtoa. Syyriassa hän tapasi Bashar Assadin sekä Hamas-johtajan Khaled Mashaalin, mikä ei erikoisemmin ilahduttanut Israelia.
2. YESHA
Fatahin nuori kaarti uhkaa Abbasia ja Fatahin keskuskomiteaa, joka äskettäin piti kolmipäiväistä kokoustaan Ammanissa, intifadalla, elleivät he suostu muutoksiin ja Fatahin sisäisiin vaaleihin. Kapinoitsijat suunnittelevat kutsuvansa kokoon ”vallankumousneuvoston”, johon kuuluu juuritason johtajia ja tyytymättömiä aktivisteja. Ammanin kokous ei saanut päätöstä aikaan yleisen kokouksen kutsumiseksi kokoon, jossa voitaisiin valita puolueen uusi johto. Abbas sai valtuudet neuvotella yhteishallituksesta Hamasin ja Jihadin kanssa. Tyytymättömyys ja vihamielisyys Fatahin johtoa kohtaan on yleistä Yeshan (Gazan, Juudean ja Samarian) palestiinalaisten keskuudessa.
NELJÄ PALESTIINALAISTA kuoli välittömästi IAF:n ampumasta ohjuksesta miesten seisoskellessa kadulla aikaisin maanantaiaamuna Gazan kaupungin Shajaiyehin kaupunginosassa. Isku on osa Operaatio Lukittu Puutarha, jonka tarkoituksena on estää Kassam-rakettien ammunta Israeliin sekä Hamasin painostaminen korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseksi.
Maanantai-iltana sotilaat ampuivat Nablusissa neljä vuotta etsimänsä palestiinalaisen Ala al-Aradin, 25,
al-Aksan jäsenen. Arad murhasi kuorma-auton kuljettaja Moshe Yohain Beit Riman kylässä 2004.
Myöhään sunnuntai-iltana sotilaat ampuivat aseistetun palestiinalaisen. Pt-aseilla ja kivääreillä varustetut terrorisolun jäsenet hyökkäsivät sotilaitten kimppuun, jotka avasivat tulen heitä kohti.
Viikon alusta lähtien IDF on surmannut ainakin 10 aseellista palestiinalaista. Shalitin kaappaamisesta lähtien yli 200 palestiinalaista on saanut surmansa yhteenotoissa sotilaitten kanssa.
USA:n turvallisuustoimintamies Gazan ja Länsirannan alueilla kenraalimajuri Keith Dayton esitti puolustusministeri Amir Peretzille perjantaina suunnitelman 90-henkisen valvontajoukon asettamisesta Karni-terminaaliin Gazan ja Israelin rajalla. Dayton esitti terminaalialueen laajentamista molempiin suuntiin sekä puskurivyöhykkeen perustamista raja-alueelle.
KASSAM-raketti putosi tänä aamuna lähelle Zikkimin sotilastukikohtaa.
Sotilaat pidättivät kaksi Hamasin terroristia Betlehemin eteläpuolella tänä aamuna.
Poliisi paljasti palestiinalaisen solun, joka oli erikoistunut aseitten kaappaamisiin.
3. ISRAEL
OLMERT PUHUI eilen Haifassa, jossa hänen odotettiin esittävän tutkimuskomitean asettamista tutkimaan Libanonin sodan vaiheita. Hän todella esittikin komiteaa, jopa kaksi, mutta ne eivät tyydyttäneet edes hänen oman Kadima-puolueensa kaikkia jäseniä. Olmert haluaa perustaa komitean, joka tutkii hallituksen poliittista ratkaisua sodan suhteen, ja joka vastaa tutkimuksistaan hallitukselle. Toinen komitea tutkii sotilaallista aluetta, IDF:n valmiutta, taistelumetodeja ja miesvahvuutta. Se vastaa havainnoistaan puolustusministeriölle.
Kolmas komitea olisi valtiontarkastajan Micha Lindenstraussin tarkastusviraston muodostama.
Suurin kritiikki näitä komiteoita vastaan on se, ettei niillä ole oikeutta vaatia vastuuhenkilöitä kuulusteltaviksi. Niiden raportit tulevat siten olemaan vain tapahtumien kertaamista ja listaamista ilman kenenkään vetämistä vastuuseen tehdyistä virheistä ja puutteista.
Olmert perusteli hampaattomien komiteoiden perustamista sillä, ettei ole sopiva aika lamaannuttaa valtion poliittista ja sotilaallista johtoa monien uhkatekijöitten vaaniessa maata.
Kansanedustajat sekä oikealta että vasemmalta ja keskeltä ovat esittäneet pettymyksensä ja tuomionsa Olmertin päätöksestä olla asettamatta kansallista tutkimuskomiteaa. Useimmat näkevät Olmertin päätöksen tarkoittavan sitä, että hän pyrkii tällä tavoin välttämään vastuuta. Monet kansanedustajat vaativat Knessetin hätäkokouksen kutsumista koolle käsittelemään asiaa.
JUUTALAISTEN SYNTYVYYS pysyi samana, muslimien ja druusien aleni viime vuonna.
Israelilainen nainen synnyttää km. 2.84 lasta, eli 4% vähemmän kuin vuonna 2003 muslimi- ja druusilasten määrän pienenemisestä johtuen.
Israelissa on korkeampi syntyvyys kuin USA:ssa, Saksassa, Turkissa, Algeriassa, Ranskassa, Alankomaissa, Kreikassa ja Taiwanilla. Jokaista 100 tyttöä kohti syntyi 105.6 poikaa, joka on normaali suhde. Äiti saa ensimmäisen lapsensa km. 26.6 vuoden iässä, nousua 17 kuukautta.
Alle 20-vuotiaitten naisten synnyttäminen väheni. Kaikkiaan 4 104 lasta syntyi viime vuonna teini-ikäisille tai nuoremmille. Kaksosten tai useamman lapsen syntymät nousivat 4.5 prosenttiin kaikista syntymistä, mikä johtunee yleisestä hedelmällisyyshoidosta Israelissa.
Vuonna 2005 Israelissa syntyi 143 913 lasta, 70 % juutalaisille naisille; 24 % muslimeille; 3 % joitten uskontoa ei rekisteröity (NL:n alueelta tulleita); 2 % druuseille; 1 % kristityille.
Vuonna 2004 syntyi 145 207 lasta. Vuoden 2005 lapsimäärän aleneminen johtui siitä, että muslimilasten määrä aleni 5.6 % ja druusilasten määrä 0.7 %.
Musliminaiselle syntyi km. 4.6 lasta, edellisvuonna 4.7. Juutalaisnaiselle syntyi km. 2.7 lasta.
Naimattomille naisille syntyi 6.6 lasta tuhatta naista kohti, 90-luvulla 3.6 lasta /1000 naista. Useimmat näistä synnyttäjistä olivat 35 – 39 vuosien välillä. 99.5 % synnytyksistä tapahtuu sairaaloissa, Beersheban sairaalassa syntyi 11 935 lasta johtuen beduiininaisten korkeasta synnytysluvusta.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021