SUNNUNTAI 27.08.06
1. LIBANON
YK:n rauhanturvajoukkoihin on luvassa tällä hetkellä 6900 miestä niiden 2000 lisäksi, jotka jo ovat siellä.
Ranska johtaa joukkoja helmikuuhun 2007 ja antaa sitten komentosauvan Italialle. Perjantaina saapui 150 ranskalaista sotilasta entisten 250 lisäksi. Italian lupaamat 1000 miestä voivat tulla jo tiistaina.
Belgia on luvannut 400 miestä, Suomen panos on 250 miestä. Turkin panosta ei vielä tiedetä.
PAHIN JARRU UNIFIL:n joukkojen mandaatissa on YK:n pääsihteeri Kofi Annan, joka tulkitsee turvallisuus-neuvoston julkilausumaa omalla tavallaan. Annanin mukaan YK:n joukot eivät toimi rajavartiotehtävissä Syyrian rajalla, ellei Libanonin hallitus sitä pyydä, eikä se ole pyytänyt. Toiseksi Annan väittää, ettei YK:n joukkojen tehtävänä ole riisua Hizbullahin terroristeja aseista eikä auttaa Libanonin armeijaa siinä. Ranskan ulkoministeri Philippe Douste-Blazy ilmoittaa maansa kannan olevan, että Hizbullah tulee riisua aseista, mutta sotilaallinen voima ei ole siihen sopiva. Ainoa ratkaisu on poliittinen sopimus, hän sanoo.
ISRAELIN ULKOMINISTERIÖ ilmoittaa, että Libanonin saarto jatkuu siihen saakka, kunnes maa-, meri- ja ilmakuljetukset Libanoniin on saatu YK:n valvonnan alaiseksi ja aseiden salakuljetus Hizbullahille loppumaan. Israel ei vaadi, että jokainen kivääri ja kranaatti poistetaan Hizbullahin arsenaalista, mutta että potentiaaliset kommandoiskut ja rakettiuhka Israeliin on saatava loppumaan, ja se kuuluu UNiFIL:n tehtäviin.
On aivan selvää, että turvallisuusneuvoston päätöslauselma tehtiin hätiköiden ja liialla kiireellä, ja että Israel suostui siihen tutkimatta tarkoin, mitä se todella sisälsi. Tässä voi havaita Israelin ulkoministeriön taitamattomuuden, jota vielä häiritsi Olmertin kielto päästää Livni Yhdysvaltoihin tekemään viimeinen hionta sopimukseen ennen sen käsittelyä.
ISRAELISSA TODETAAN Turkin YK-joukkojen korrekti toiminta rauhanturvatoimissa, mutta Libanon voi aiheuttaa sille ylivoimaisia vaikeuksia. Mitä tapahtuu, jos heitä vaaditaan suojaamaan Hizbullahin terroristeja? Voivatko he kieltäytyä, koska heillä on pelkona fundamentalistien uhka ja painostus Turkissa? Pystyvätkö turkkilaiset sotilaat suojaamaan samalla tavalla Israelin intressejä Hizbullahin uhkaa vastaan?
LIBANONIN SODAN aikana UNIFIL antoi web-sivuillaan tarkkoja ajankohtaisia tietoja IDF:n liikkeistä, miesvahvuudesta, aseista ja seuraavista liikkeistä puolesta tunnista 24 tunnin välein. Se ei kuitenkaan antanut vastaavia tietoja Hizbullahin liikkeistä tai aseistuksesta. Sen raketti-iskuista todettiin, että useilta alueilta oli ammuttu useita raketti-iskuja Israeliin yksilöimättä paikkoja tai rakettien määrää. Voidaanko olettaa, että sama yksipuolinen Hizbullahin suosiminen jatkuu vahvistetun UNIFIL:n aikanakin?
HIZBULLAHIN ASEISTAMINEN jatkuu kiihtyvällä vauhdilla. Pitkät rekka-karavaanit kulkevat jatkuvana virtana Syyrian ja Libanonin välisen rajan yli. Määrättyjen virallisten ylityspaikkojen lisäksi on epävirallisia, joita ei valvo kukaan. Libanonilaiset toteavat, että sopivalla summalla valvonta hoituu nopeasti ilman vaikeuksia virallisissakin tarkastuspaikoissa.
Iran on lisäämässä Libanoniin tarkoittamiinsa aseisiin uusia raketteja ja ohjuksia, joista yksi on Scud-B, jota Iranissa kutsutaan nimellä Shihab-1. Sen kantomatka on 350 km ja siihen mahtuu tonnin pommikuorma.
USA EPÄILEE Israelin käyttäneen Libanonissa ns. rypälepommeja, joitten käyttö siviilikohteisiin on kielletty.
USA:n ulkoministeriö on saanut tietoja asiasta Libanonissa toimivalta vapaalta yritykseltä, jonka mukaan se on löytänyt useita pieniä räjähtämättömiä pommeja, osa USA:ssa, osa Israelissa valmistettuja. USA:n ulkoministeriö pitää asiaa vakavana, joka voi vaikeuttaa asetoimituksia Israeliin, jos epäilyt ovat totta.
SUNNIKYLÄT Libanonin eteläosassa olivat sodan aikana vaatineet Hizbullahin terroristeja poistumaan heidän kylästään, koska heidän läsnäolonsa kylässä toi tuhoa ja hävitystä kylään.
2. GAZAN, JUUDEA JA SAMARIA
FATAHIN KESKUSKOMITEA kokoontui viikonvaihteen aikana kolmeksi päiväksi Ammaniin keskustelemaan hallituskysymystä ja muistakin ajankohtaisista asioista. Siihen kuuluu pelkästään ns. vanhan kaartin jäseniä, minkä johdosta Muhammad Dahlan esitti kärkevää kritiikkiä komiteasta syyttäen sitä impotenssista ja vaatien sen jäseniä eroamaan. Dahlan myös uhkasi kapinalla, ellei muutosta saada aikaan.
Keskuskomitea hylkäsi Abbasin esityksen teknokraattien muodostamasta hallituksesta, vaan vaati mahdollisimman laajapohjaista hallitusta, jossa olisivat mukana Hamas ja Jihad.
Komitea vaati Abbasia tekemään uuden aloitteen rauhanprosessin elvyttämiseksi pitäen pohjana Beirutin sopimusta vuodelta 2000, joka perustui Saudi Arabian suunnitelmaan. Komitean mielestä tilanne on muuttunut Lähi Idässä ”Hizbullahin voiton” ansiosta Israelista, eivätkä USA ja Israel valvo enää Lähi Itää. Niiden tilalle ovat nousemassa EU, Venäjä ja Kiina, joihin tulee vahvistaa suhteita. Tähän listaan voisi alkaa lisätä Venezuelan, jonka presidentti Hugo Chavez vieraili äskettäin Iranissa ja solmii kauppasuhteita Kiinan kanssa Kiinan vierailunsa yhteydessä.
Israelin kannalta Fatahin ja Hamasin hallitus on paha, sillä Hamas ei tunnusta Israelia edes ehtona yhteis-hallitukseen Fatahin kanssa. Hyväksyvätkö PA:n läntiset tukijamaat sellaisen hallituksen?
JOURNALISTIEN KAAPPAAJAT ovat ilmeisesti valmiit luovuttamaan 14.08. kaappaamansa kaksi Fox News TV-yhtiön toimittajaa, amerikkalaisen Steve Centannin ja uusseelantilaisen Olaf Wiigin. Heidät kaappasi Hamasin toimeksiannosta gazalaisen perheen jäsen Zakaria Dughmush, joka kuuluu PRC:n johtoon ja joka ilmeisesti oli vastuussa USA:n autosaattuetta vastaan tehtyyn pommi-iskuun Gazan pohjoisosassa 15.10.2003. Zakaria Dughmush seurasi PRC:n johtoon IAF:n ohjusiskussa 08.06.06 surmansa saanutta Jemal Semhadanaa. (debkafilen mukaan)
PERJANTAI-ILTANA IDF:n sotilaat pidättivät kaksi Hamasin terroristia Gazan alueella.
IAF:N KONEET ampuivat ohjuksia aseiden varastorakennukseen Gazan alueella. Kaksi ihmistä haavoittui.
AIKAISIN LAUANTAIAAMUNA turvallisuusjoukot saartoivat nelikerroksisen asuintalon Nablusissa, jossa oli etsittyjä palestiinalaisia. Palestiinalaiset tulittivat joukkoja kivääreillä ja heittivät palopommin heitä kohti. Koska talosta ei tullut vastausta joukkojen vaatimukseen, puskutraktorit aloittivat hajottaa taloa. Etsitty palestiinalainen Majdi Libadi, 34, ei ollut talossa, mutta väitti ettei sotilaita tulitettu vaan heitä kivitettiin.
IDF:n ilmoituksen mukaan tulitaistelussa kuoli yksi palestiinalainen, 16-vuotias nuorukainen. Kaikkiaan 20 palestiinalaista haavoittui tulituksessa.
3. ISRAEL
PRESIDENTTI MOSHE KATSAV valittaa, että media on tuominnut hänet poliisikuulustelujen ja tutkimusten ollessa vielä kesken. Hän osallistui radion järjestämään haastatteluun lauantaina.
Katsav sanoo edelleen olevansa syytön ja hän kummastelee, että myös lainlaatijat ovat tuominneet hänet jo tässä vaiheessa. Katsav sanoo, että hänen entinen työntekijänsä aloitti koko näytelmän kiristämällä häntä. Hänen pahin mustaajansa on kansanedustaja Shelly Yehimovich, entinen TV-toimittaja, joka torstaina esiintyi TV:ssä kertoen haastatelleensa ”uhria A” (heitä on ainakin kaksi), entistä työntekijää, ja tunteneensa syvää sympatiaa hänen kanssaan, joka sanoi olevansa avuton ja tulleensa väkivaltaisesti Katsavin raiskaamaksi. ”A”:n naisasianajaja Kinneret Barshi väittää, että tuntematon ihminen oli tunkeutunut hänen asuntoonsa ja varastanut sieltä ”A”:lle kuuluvan laukun, jossa oli asiaa koskevia dokumentteja.
RAJAPOLIISIT LÖYSIVÄT 15 kilon pommin Elon Moren ja Itamarin välisen tien varrelta. Poliisit näkivät valvontapaikastaan palestiinalaisten asettavan pommia tien varteen ja menivät tarkastamaan asiaa.
OLMERTIN HALLITUKSEN kohtalo on tänään vaakalaudalla. Talousministeri Avraham Hirchson tapaa tänään iltapäivällä Amir Peretzin, ja kolme Labour-puolueen edustajaa pääministerin kansliassa pystyäkseen ratkaisemaan budjetin 2 miljardin NIS leikkauksia koskevan Knessetin äänestyksen. Summalla on tarkoitus rahoittaa Libanonin sodan aiheuttamat ylimääräiset menot. Kolme Labourin kapinallista esittävät, että summa otettaisiin budjetin 13 miljardin ylijäämävarastosta eikä vähennettäisi sosiaalimaksuja. Talousvaliokunnan puheenjohtaja paheksuu sitä, että talousministeri neuvottelee Labourin kanssa esityksestä eikä anna mahdollisuutta muille valiokunnan jäsenille tutustua esitykseen. Asian ironia on siinä, että Labourin puheenjohtaja Amir Peretz toi Shelli Yehimovichin ja Avishai Bravermanin puolueeseen ja Knessetin jäseniksi, ja he ovat nyt hänen pahimmat vastustajansa. Braverman pyrkii yhdessä Amy Ayalonin kanssa syrjäyttämään Pertzin Labourin puheenjohtajuudesta.
MIELIPIDETIEDUSTELUN MUKAAN 63 % kansasta vaatii Olmertin eroa.
Puolustusministeri Amir Peretzin eroa vaatii 74 %, ja IDF:n yleisesikunnan päällikön Halutzin eroa 54 %.
KRITIIKKI OLMERTIA VASTAAN kasvaa, häntä syytetään siitä, ettei hän tuonut kaapattuja sotilaita kotiin eikä heidän tilastaan ole mitään tietoja. Hizbullah on entistä vahvempi ja sen poliittinen ja strateginen asema voimistunut.
Olmert lupailee hallituksen asettamaa tutkimuskomiteaa, mutta ei pysty tekemään päätöstä.
Toisaalta, jos hallitus asettaa toimikunnan tutkimaan sen omia toimia, olisiko tulos puolueeton?
COSTA RICA JA EL SALVADOR olivat ne kaksi valtiota, jotka pitivät lähetystöjään Jerusalemissa, vaikka kaikki muut olivat Tel Avivissa. Nyt nämä viimeiset kaksi ovat päättäneet muuttaa Jerusalemista.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019