MAANANTAI 28.08.06
1. LIBANON
Hizbullahin pääsihteeri Hassan Nasrallah on alkanut PR-kampanjan, debkafilen mielestä säästääkseen henkensä, sillä Israelin salainen palvelu tarkkailee hänen jokaista siirtoaan. Hän ehti kuitenkin ennen kampanjaa rakentaa uudelleen Nasser-prikaatiaan Tyron alueelle, samoihin aikoihin kuin ranskalaiset rauhanturvaajat rantautuivat Libanoniin. Nasrallah oli suunnitellut voitonparaatia Beirutin eteläosaan, jonka IAF tehokkaasti hajotti, mutta neuvoantajiensa pyynnöstä peruutti sen turvallisuussyistä.
NASRALLAH KERTOO nyt medialle, ettei hän olisi antanut käskyä kommandoiskusta Israeliin kahden IDF:n sotilaan kaappaamiseksi, jos hän olisi arvannut sen johtavan sotaan. Tarkkailijat näkevät tässä kaksi puolta: NASRALLAH TUNNUSTAA kärsineensä suuria menetyksiä eikä ”voitto Israelista” ollut niin makea, kuin hän on antanut ymmärtää, ja että Israel saavutti osan tavoitteistaan. Tämä on Olmertin kannattajien näkemys.
Toisen näkemyksen mukaan Nasrallah näkee välttämättömäksi selitellä toimiaan ja tilannettaan Libanonin kansalla, ja siksi hänen lausuntonsa on anteeksipyytelevä. Hän myös nähnee tarvetta korostaa osaansa Libanonin poliittisesta elämästä ja sanoutua irti vallitsevasta näkemyksestä, että hän on Iranin sätkynukke ja hänen armeijansa Iranin armeijan etäispesäke. Yleinen mielipide Libanonissa on Syyrian ja Iranin vastainen ja monet ovat alkaneet kysellä, onko Hizbullahilla muuta antaa Libanonille kuin tuhoa ja hävitystä.
NASRALLAH HALUAA esiintyä nyt libanonilaisena poliitikkona ja sovittelevana rauhanmiehenä, ehkä vain saadakseen tilaa rakentaa pahoin kärsinyttä asemaansa. Myös YK:n turvajoukkojen saapuminen maahan rajoittaa hänen liikkumisvapauttaan. Hän kuitenkin ärhentelee niitä vastaan, jotka asettavat Hizbullahin voiman kyseenalaiseksi. Hän kun mielestään on Libanonin ainoa varteenotettava puolustaja. Hän ei hyväksy vaatimuksia, että YK:n rauhanturvajoukot partioisivat Libanonin Syyrian vastaisella rajalla ja lentokentillä.
2. PALESTIINA
Ensimmäisen kerran merkittävä palestiinalainen poliitikko alkaa puhua järkeä todetessaan, että on korkea aika palestiinalaisten lopettaa Israelin syyttäminen kaikista heidän ongelmistaan ja aloittaa ratkoa ongelmiaan omista lähtökohdistaan.
TÄLLAISEN ANALYYSIN ESITTÄJÄ on Hamasin hallituksen edustaja Ghazi Hamad, entinen lehtitoimittaja. Hänen artikkelinsa julkaistiin sunnuntaina joissakin Palestiinan Uutisten web-sivuilla. Hamad myös kyseli Kassam-rakettien laukomisen mielekkyyttä todeten, että siitä lähtien kun IDF ja israelilaiset siviilit lähtivät Gazasta, tilanne siellä on huonontunut kaikilla tasoilla. Hän näkee, että kriisien aiheuttajina ovat alueen aseelliset ryhmät ja kysyy, eikö olisi asiallista harkita taktiikka uudelleen ja lopettaa Israelin syytteleminen. ”Gaza kärsii anarkian ja roistojen miekan kahleessa. Muistan päivän, jolloin Israel vetäytyi Gazasta ja sulki portit jälkeensä. Silloin palestiinalaiset kaikista poliittisista ryhmistä tungeksivat kaduille juhliakseen Israelin tappiota ja perääntymistä, kuten monet asian näkivät. Puhuttiin paljon lupaavasta tulevaisuudesta Gazan alueella ja alueen muuttamisesta kaupalliseksi ja teollisuusvyöhykkeeksi.”
HAMAD SANOO VALITTAEN, että ”elämän kulttuuri”, joka silloin vallitsi alueella on vaihtunut painajaisuneksi ja taakaksi. Hän kysyy pelottavan kysymyksen: ”Miksi miehitys palautui Gazaan? Tavallisin vastaus on: ”Miehitys on syy.” Hamad tunnustaa, että palestiinalaiset ovat epäonnistuneet Gazan alueen kehittämisessä ja lain ja järjestyksen säilyttämisessä. Hän kertoo, että viitisen sataa palestiinalaista on kuollut ja 3000 haavoittunut Israelin vetäytymisen jälkeen ja infrastruktuuri osaksi tuhoutunut. Hamasin hallitus on voimaton korjaamaan vahinkoja, oppositio katselee asioita sivusta ja Abbas on heikompi kuin koskaan.
Hamad kutsuu sairautta ”tyhmyyden bakteerin” aiheuttamaksi ja suuntavaiston kadottamiseksi.
FOX NEWS TV-YHTIÖN toimittaja Steve Centanni ja kameramies Olaf Wiig vapautettiin eilen suuren fanfaarin loistossa. He esiintyivät lyhyessä videopätkässä vähän ennen vapautusta, jossa he lukivat paperista kirjoittamansa syytöskirjelmän Israelin rikoksista palestiinalaisia vastaan amerikkalaisin asein. He myös tunnustivat kääntyneensä muhamettilaisiksi, mikä nostatti monia kulmakarvoja. Ensimmäiset reaktiot heidän taholtaan vapautumisen jälkeen koskivat kääntymistä, jonka he kertoivat tehneensä, koska heidät pakotettiin siihen kiväärin piipulla. Centanni kuitenkin vakuutti oppineensa islamista paljon ja pitävänsä sitä korkeassa arvossa. Hän kutsui palestiinalaisia ystävällisiksi ja kauniiksi ihmisiksi, vaikka he pitivät heitä kädet tiukasti selän taakse sidottuina ja pakottivat heidät jossain autotallissa hyvin kivuliaaseen asentoon kasvot maata vasten. He kielsivät, että heidät kaapannut ryhmä oli al-Qaidan alainen selittäen, ettei sillä ole edustajia Gazan alueella. The Holy Jihad Brigades on tuntematon ryhmä, ehkä tekaistu nimi. Ryhmän edustaja Abu Mujahed kertoi, että eurooppalaiset välittäjät olivat toimittaneet USA:lle kaappaajien vaatimukset Israelin operaatioitten keskeyttämiseksi Gazassa ja kaikkien rajaterminaalien avaamiseksi Gazan ja ulkomaailman välillä. Toimittajat voitiin vapauttaa, koska USA lupasi toimia niiden hyväksi.
KAKSI REUTERSIN TYÖNTEKIJÄÄ haavoittui aikaisin sunnuntaiaamuna Gazan alueella IAF:n ampuessa kaksi ohjusta heidän autoaan kohti. Lisäksi kolme muuta haavoittui iskussa. IDF:n edustaja sanoi, että sotilaat olivat etsimässä pommeja ja tunneleita turva-aidan vierellä, kun tunnistamaton auto ajoi sotatoimialueelle käyttäytyen epäilyttävästi. Sotilaat kertovat, etteivät autossa olleet median edustajien tunnisteet näkyneet pimeässä. Sotilaat olivat juuri tulleet paikalle Karni terminaalin lähellä.
Sotilaat kertoivat osuneensa kolmeen pyssymieheen operaation aikana, yhden ilmoitettiin kuolleen.
Myöhään sunnuntaina 20-vuotias palestiinalainen pyssymies sai surmansa tarkka-ampujan luodista hänen lähestyessään sotilaita pt-ohjuksen kanssa.
Sunnuntaina sotilaat pidättivät yhden PLC:n jäsenen Mahmoud Musiehin Ramallahissa. Israelin on pidättänyt kaikkiaan 31 Hamasin PLC-kansanedustajaa.
3. ISRAEL
ENTINEN KANSANEDUSTAJA JA MINISTERI Dan Meridor toimi puheenjohtajana komiteassa, joka laati 250-sivuisen raportin Israelin uudeksi puolustusopiksi. Meridor luovutti laatimansa raportin silloiselle puolustusministeri Shaul Mofazille huhtikuussa. Meridor toimitti sen jälkeen raporttinsa myös IDF:n yleisesikunnalle, eri puolustusteollisuuden haaroille sekä ministerille.
Meridor käyttää raportissa sanaa ”kiireinen” käsitellessään Hizbullahin Katjusha-rakettien uhkaa Libanonin eteläosassa. Raportin laadintaan osallistui muitakin turvallisuushenkilöitä, niiden joukossa kenraalimajuri Yaacov Amidor, entinen armeijan tiedustelun tutkimusosaston johtaja. Raportissa vaaditaan kiireellisesti erikoisjärjestön perustamista rakettien uhkan vuoksi sekä hallitusta aloittamaan välittömästi tarvittavan teknologian kehittämisen, jolla pystyttäisiin pysäyttämään ja estämään lyhyen matkan ohjushyökkäykset.
Sodan alettua Meridor sanoo olleensa varma, että sota päättyisi ilman selvää voittoa Israelille, koska nykyisissä olosuhteissa on mahdotonta tuhota Hizbullah täysin. Tämä pakottaisi IDF:n ennen aikaiseen tulitaukoon ja sotilasoperaation keskeyttämiseen. Hän näkee, että Olmertin hallituksella oli kaksi vaihtoehtoa: joko aloittaa sota rajuilla ilmaiskuilla Hizbullahia vastaan ja sitten lopettaa iskut, tai valmistautua sotaan kunnolla ja sitten lähteä sotaan eikä välittömästi kahden sotilaan kaappaamisen jälkeen. Meridor uskoo, että kriisi on nyt syvempi kuin ennen kaappaamista, koska Israel aloitti sodan valmistautumattomana.
Meridor uskoo, että Iranin ydinasekriisi on mahdollista ratkaista diplomatian kautta, mutta se vaatii taitoa.
PRESIDENTTI KATSAV lähtee perheineen kauan odottamalleen lomalle, jota hän siirsi poliisikuulustelujen vuoksi. Poliisin korkein johto keskustelee oikeuskansleri Menachem Mazuzin kanssa maanantaina presidenttiä vastaan löydetyistä todisteista. Katsavia syytetään seksuaalisesta väkivallasta entistä työntekijäänsä kohtaan, mutta Katsav itse näkee joutuneensa kiristyksen uhriksi.
Jotkut tahot Israelissa näkevät kaiken takana feministisen salaliiton, jonka tarkoituksena olisi presidentin viran lakkauttaminen ja virkaan kuuluvien tehtävien siirtäminen korkeimman oikeuden presidentille, jonka ensimmäisellä valinta sijalla on naispuolinen korkeimman oikeuden tuomari. Tästä selitetään johtuvan naispuolisten kansanedustajien, kuten Yehimovichin, erikoinen kiinnostus ja puuttuminen asiaan.
Poliisin mukaan Katsavin kuulusteluja voidaan jatkaa ja hänet ehkä alistetaan polygraph-testiin.
Korkeimman oikeuden tuomari Mishael Gheshin suosittaa, että Katsav pidättyy osallistumasta korkeimman oikeuden presidentin Dorit Beinischin virkaanastujaisseremonian vannomistilaisuuteen.
JERUSALEMIN POLIISI pidätti 19-vuotiaan palestiinalaisen vanhankaupungin Leijonaportin luona, koska hänellä oli hallussaan teräase. Poliisi arveli, että miehen tarkoituksena oli haavoittaa poliisia.
VALTION TARKASTAJA Micha Lindenstraus esittää aikaisin maanantaiaamuna julkistamassaan raportissa, että nykyinen pääministeri Ehud Olmert harjoitti teollisuus, kauppa- ja työministerinä toimiessaan suosituimmuusjärjestelmää (cronyism) poliittisista ja ystävyyssyistä toiminimityksissä yritykseen, joka on luoteeltaan yksityinen mutta jonka rahoitus tulee kauttaaltaan valtiolta. Tämän vuoksi sen tulee toimia julkisten hallintomenetelmien ja säännösten mukaisesti.
HALLITUS ei käsitellyt eilisessä istunnossaan kysymystä tutkimuskomitean asettamiseksi Libanonin sotaan, kuten lukuisat järjestöt, yksityiset ja yleinen mielipide vaatii. Olmert kuvitellee, että antamalla ajan kulua ja pysyttelemällä hiljaa ongelma häipyy pois muistista eikä kukaan kohta vaadi tutkimuksia.
IDF:N BUDJETIN odotetaan kasvavan sodan seurauksena, koska IDF:n varustelussa ja asejärjestelmissä on huomattu lukuisia puutteita. Yksi kiireisin lienee Peretzin tilaama järjestelmä, jolla lyhyen kantomatkan ohjusten uhka voidaan eliminoida.
Hallitusta uhkaava budjettikriisi ratkesi toistaiseksi, kun talousvaliokuntaan löydettiin tarvittava enemmistö.
KRISTITYT LIIKEMIEHET voivat nyt investoida suoraan israelilaisiin yrityksiin eikä vain lahjoituksin.
Genesis Strategic Solutions International yhdistää israelilaisia alkavia yrityksiä kristittyjen liikemiesten kanssa. Yrityksen voimamies Clarence Wagner, entinen Bidges for Peace kansainvälinen johtaja, sanoo yritysidean lähteneen liikkeelle hyvin, kontakteja on maailmanlaajuisesti ja se toimii molempiin suuntiin.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021