TIISTAI 22.08.06
1. LIBANONIN RINTAMA
Libanonin sota on ohi, mutta sen jälkeistä tilaa voisi kuvailla rauhattomaksi ja jännittyneeksi odotukseksi. Israelin vielä Libanonin alueella olevat joukot ovat liipaisinsormi herkkänä tarkkaillessaan Hizbullahin Nasser-prikaatin joukkojen ryhmittymistä kaikessa hiljaisuudessa käyttäen hyväkseen ”sotaa pakoon” palaavien libanonilaisten siviilien suojaa. Eilen sotilaat havaitsivat ryhmän Hizbullan terroristeja lähestyvän heitä ja avasivat tulen surmaten heistä kolme kärsimättä itse vahinkoja.
Iran ilmoittaa, että Damaskoksessa on suuret määrät aseita valmiina kuljettamista varten Hizbullahille Libanoniin.
LIBANONIN ARMEIJAN JOUKOT tulevat myös hiljalleen Litanijoen eteläpuolelle, mutta varovat tarkoin astumasta Hizbullahin terroristien varpaille. Hizbullah vakuuttaa auttavansa asukkaita jälleenrakennustöissä. Se jakaa menetyksiä kärsineille asukkaille 12 000 USD perhettä kohti. Hizbullahin edustaja ei kerro, mistä rahat 80 miljoonaa USD tulevat, mutta Iran ei kainostele tunnustaa, että se avustaa n. 15 000 sodassa tuhoutuneen libanonilaisasunnon kunnostamisessa tai rakentamisessa uudelleen. Näin pahaa aavistamattomien libanonilaisten sieluja ostetaan. Vastapalveluja vaaditaan varmasti aikanaan.
YK.N RAUHANTURVAAJIA on UNIFIL:n entiset 200 miestä, joita tukemaan tuli 49 ranskalaista teknisten joukkojen insinööriä korjailemaan sodan hajottamia siltoja ja teitä.
Italia on lupaillut 2000-2500 miestä ja UNIFIL-joukkojen johtajan, jos parlamentti siihen suostuu. Italialla on hyvät suhteet sekä Syyrian että Iranin kanssa. Italian edustaja vahvistaa, että Hizbullahin kaappaamat kaksi israelilaista sotilasta ovat hengissä, mutta ei kovin hyvässä kunnossa. He haavoittuivat kidnappaamis-operaatiossa. KPR ei ole saanut lupaa käydä heitä katsomassa.
USA:N PRESIDENTTI BUSH piti eilen tärkeän ja odotetun puheen, jossa hän hoputti tarvittavalla voimalla varustetun YK-joukon kokoamista Libanoniin mahdollisimman pian. Hän kehotti potentiaalisia maita toimimaan nopeasti, että YK voisi toimia tasoittavana voimana Israelin ja Hizbullahin välillä. Hän myös kertoi, että USA tekee esityksen turvallisuusneuvostolle YK-joukkojen aseenkäyttöoikeuden muuttamiseksi siten, että sillä on mahdollisuus puuttua mahdollisiin konflikteihin. Bushin idea on, että YK:n joukot voisivat suorittaa Hizbullahin riisumisen aseista, koska Libanon ei siihen pysty eikä haluakaan.
USA EI HALUA Ranskan tapaan lähettää joukkojaan Libanoniin, koska on ilmeinen vaara, että Hizbullahin tai palestiinalaisjärjestöjen terroristit voisivat hyökätä niitä vastaan. USA:n ongelmana on Iranin vihamielisyys Irakin takia, ja Ranskan ongelmana on Syyria, jota se pitää vastuussa Libanonin entisen pääministerin Haririn murhaan. Ranskan presidentillä oli läheiset suhteet Haririn kanssa.
ENGLANNIN kauppa- ja teollisuusministeriön osasto tutkii, miten Englannissa valmistettuja yönäkökiikareita on joutunut Hizbullahin joukoille. Englanti vei sotilastarvikkeita Iraniin 2003, mukana 250 yönäkövarustetta ja 50 suojapukua, jotka oli tarkoitettu huumepoliisin käyttöön. Englanti ei ole myynyt näitä tarvikkeita suoraan Hizbullahille. Jos osoittautuu, että ne tulivat Iranilta, tapaus todistaa entistä selvemmin Iranin suoran osallistumien Hizbullahin varustamiseen ja aseistamiseen.
ISRAELIN POLIITTINEN JOHTO selvittelee, onko aihetta asettaa virallinen komitea tutkimaan Libanonin sotaa. Asiaa käsiteltiin Knessetin ulko- ja puolustusasiain valiokunnassa eilen, jossa enemmistö kannatti virallisen tutkimuskomitean asettamista kolmen Kadima-jäsenten vastustaessa. Puheenjohtaja Tzahi Hanegbi (Kadima) ei suostunut julkaisemaan päätöstä vedoten siihen, ettei käsiteltävä asia ollut esityslistalla. Kansallinen tutkimuskomitea on korkeimman oikeuden asettama ja johtama.
Valtion tarkastaja Michal Lindenstraus aikoo valjastaa virastonsa kaikki osastot tutkimaan kaikkia sodan valmisteluihin, päätöksiin, sodan kulkuun ja väestönsuojeluun liittyviä dokumentteja ja haastatella tarvittavia päätöksentekijöitä. Puolustusministeri Peretzin asettaman komitean työskentelyä pidetään riittämättömänä, koska se toimii Peretzin ehdoilla, raportoi vain hänelle ja vain Peretz voi päättää, mitä hän julkistaa siitä.
RESERVILÄISET ovat monien kuitten kansalaisten ohella vaatineet Olmertin, Peretzin ja Halutzin eroamista, mikä tarkoittaisi hallituksen hajoamista ja uusia vaaleja. Olmert kävi tarkastelemassa Kiryat Shmonassa Israelin pohjoiskärjessä Hizbullahin rakettien aiheuttamia tuhoja. Olmert kuuli lukuisia kärkeviä kysymyksiä ja asukkaiden esittämiä valituksia, etteivät he jaksa jatkaa jatkuvan uhan alaisena. Olmert vaikutti suorastaan tyytyväiseltä tutkiessaan rakettien repimiä lastentarhoja ja julkisia rakennuksia asuintaloista puhumattakaan. Hän väisteli syytöksiä heitteille jätöstä ja taitamattomasta sodan johtamisesta selittäen, että hän haluaa keskittyä tulevaisuuteen. Jotkut väittävät Olmertin omaavan maanisen mieltymyksen väkivaltaisen voiman osoittamiseen ilman tunteilua, josta Atmonan juutalaiskylän tuhoaminen oli kuvaava esimerkki.
2. GAZAN RINTAMA
IDF:n panssarit palasivat Karni-rajanylityspaikan liepeille joutuen tulitaisteluun paikallisten pyssymiesten kanssa, joista kolme haavoittui. Panssareita tukevat miehittämättömät pienkoneet. Operaatio jatkuu.
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas aikoi saada Kassam-rakettitulen loppumaan Gazsata Israeliin siirtämällä omia turvallisuusjoukkojaan Gazan alueille, joista raketteja ammutaan. Hän joutui luopumaan suunnitelmastaan, koska sekä Fatahin ”nuoriso-osasto” al-Aksa että Islamic Jihad ilmoittivat vastustavansa suunnitelmaa ja uhkasivat hyökätä sen kimppuun. Abbasin suunnitelma turvallisuusjoukkojen käytöstä tulitauon varmistamiseksi on osa sopimusta, jolla sotilaalliset toimet Israelin kanssa lopetettaisiin. Käytännössä vain Hamas on ilmoittanut suostuvansa tulitaukoon, al-Aksa ja Jihad vastustavat.
Abbasin johtaman Fatahin ote ja hallintavalta Gazan alueella on lähes olematon, sillä sitä hallitsevat ryhmät, kuten al-Aksa, PFLP ja Jihad sekä Palestiinan vastarintakomiteat (PRC) kuten myös Hamasin aseellinen siipi Izzadin Kassam saavat rahallista tukea ja ohjeita Syyriasta ja Iranista.
PA:n oikeuskansleri Ahmed al-Mughni sanoo, että PA:n johtajat ja turvallisuusjoukot ovat syyllisiä kasvavaan anarkiaan ja laittomuuteen. Suurin huolen aihe on lain kunnioituksen puute, jota tukevat rauhattomat aseelliset joukot, voimakkaan oikeusjärjestelmän puute sekä aseellisten ryhmien keskinäiset riidat.
3. KOTIRINTAMA
Sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter aiheutti vastalauseiden myrskyn toteamalla eilen, että Israel voisi luopua Golanin kukkuloista rauhaa vastaan. Dichteriä syytettiin antautumismielialasta aikana, jolloin Israelin kykyä puolustautua muutenkin väheksytään arabimaissa. Vaikka Olmert ilmoitti heti, ettei nyt ole aika aloittaa keskusteluja Syyrian kanssa, ennen kuin se karkottaa terrorijärjestöt Damaskoksesta ja lopettaa Hizbullahin tukemisen ja aseistamisen, Dichterin uskotaan heittäneen esityksensä samanlaisena yleisen mielipiteen koepallona, jota Olmert itse harjoitti Sharonin pyynnöstä. Toisaalta sen tarkoituksena voi olla yleisen mielipiteen suuntaamiseksi pois Libanonin sodasta, jonka kanssa Olmert on vaikeuksissa.
PALESTIINALAISET ovat esittäneet useita valituksia ihmisoikeusjärjestöille, että IDF:n tiesuluilla ja tarkastuspisteissä toimivat sotilaat ovat paljon väkivaltaisempia Libanonin sodan jälkeen.
KANADAN YHDISTYNYT KIRKKO (UCC) on päättänyt luopua suunnitelmastaan Israelin Juudeassa ja Samariassa valmistettujen tuotteiden ja Israelia tukevien yhtiöitten boikotista. Sen sijaan se aikoo toimia investoinneissa ”rauhan puolesta” Lähi Idässä.
RAMAT RAHELIN kylässä n. 4 km Jerusalemin vanhasta kaupungista etelään ovat arkeologit Israelista, Amerikasta ja Euroopasta lukemattomien palkattomien avustajien kanssa paljastaneet pitkälle kehitetyn vesijohtojärjestelmän, joka rakennettiin Juudean kuningaskunnan loppuaikoina seitsemännellä vuosisadalla eKr., toimi Persian kaudella ensimmäisen Temppelin tuhoamisen jälkeen juutalaisten palatessa Israeliin viidennellä ja neljännellä vuosisadalla eKr., sekä edelleen hellenistisellä kaudella 3. vuosisadalla eKr.
Järjestelmään kuului suuria maanalaisia vesivarastoja, viisi avointa lampea, pieniä kanaaleja sekä kolme maanlaista kanaalia.
Rinnan hellenistisen kauden 18 rituaalikylvyn kanssa arkeologit löysivät kylpylän ja asuintalon sekä laajan bysanttilaisajan kylän , jossa oli kirkko, luostari, erilaisia huoneita ja kokoustiloja.
Muslimikaudelta 750-1000 jKr. järjestelmää kehitettiin edelleen. (JPost 22.08.06 Judy Siegel)
KANSAINVÄLINEN HOMOPARAATI peruutettiin Jerusalemissa tältä vuodelta Libanonin sodan vuoksi, mutta tilaisuuksia kuitenkin järjestettiin ohjelman mukaisesti. Israelin media on onneksi ollut hyvin vaitonainen niistä. ”Open House” homotalon homojärjestäjät uhmaavat yleistä mielipidettä ja suunnittelevat uutta paraatia Jerusalemissa lähitulevaisuudessa.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019