MAANANTAI 21.08.06

1. LIBANONIN RINTAMA

Arabimaitten ulkoministerit ovat koolla Kairossa pohtimassa Libanonin sodan jälkimaininkeja. Heidän tarkoituksensa on päättää, miten rakentaa Libanon uudelleen sodan jäljiltä. He ovat kuitenkin pyytäneet Israelia lopettamaan Libanonin merisaarron, joka on lähes raunioittanut Libanonin talouselämän. Kaikki maahan seilaavat alukset tarkastetaan Israelin merivoimien toimesta. Merivoimien johtaja kuitenkin ilmoittaa, että saarto jatkuu kunnes YK:n valvontajoukot ovat hyväksyttävästi asemapaikoissaan. Tämä voi hänen mukaansa kestää kuukausia. Saarron tarkoituksena on estää aseiden kuljettaminen Hizbullahille. Libanonin armeijan joukkoja on siirtynyt Litanijoen eteläpuolelle n. 1500 miestä, ja heillä on jonkin verran raskasta kalustoa, mutta 15 000 miehen kokoaminen sinne on vielä kaukana.

Turkin ulkoministeri Abdul Gul on vierailulla Israelissa ja vieraili eilen Temppelivuorella, jossa eräs palestiinalainen nuorimies huusi hänelle ja kielsi kättelemästä häntä, koska ”hän on kerettiläinen eikä oikea muslimi”. Mies otettiin poliisin huostaan kuulusteltavaksi. Puolustusministeri Peretz pyysi Turkkia estämään aseitten kuljettaminen Turkin kautta Syyriaan, joka toimittaa ne Hizbullahille. Turkki pakotti äskettäin viisi iranilaista kuljetuskonetta ja yhden syyrialaisen koneen laskeutumaan turkkilaiselle kentälle, koska satelliittihavaintojen mukaan niissä kuljetettiin aseita, raketteja ja niiden laukaisualustoja. Yhdessä koneessa oli 8 laatikollista kiinalaisvalmisteisia Silworm C-802 maalta merelle ammuttavia tutkaohjattuja ohjuksia. Turkki päästi syyrialaisen koneen jatkamaan Syyriaan, koska siinä olevat aseet ja pt-ohjukset oli osoitettu Syyrian armeijalle, mutta pakotti iranilaiset koneet palaamaan lähtökentälleen.

YK:N RAUHANTURVAAJIEN asemaa tutkitaan YK:ssa. Israel haluaa, että niillä on todellinen kyky estää Hizbullahin Israelia uhkaavia toimia, eli niille annetaan oikeus avata tuli niin halutessaan.

Libanonin puolustusministeri Elias Murr esitteli eilen Libanonin armeijan asennetta Hizbullahiin ja muihin erillisiin ryhmiin, että Libanon pitää rakettien ampumista Israeliin Libanonin vastaisena ja Israelia suosivana toimenpiteenä, koska se antaa Israelille syyn hyökätä Libanoniin. Hän kutsui tällaista petokseksi Libanonia vastaan ja sellaista tullaan käsittelemään lujin ottein. Aivan oikea asenne, mutta Libanonin armeija maan eteläosaan siirtyneet joukot tekevät sen Hizbullahin ehdoilla. Ne ovat joutuneet etsimään itselleen uusia asemapaikkoja, etteivät joutuisi nenäkkäin Hizbullahin joukkojen kanssa. Libanonin armeija ei nykyisessä vahvuudessaan pysty riisumaan Hizbullahia aseista, jolle onkin annettu oikeus pitää aseensa ja asemansa.

Murr uhkasi sunnuntaisessa puheessaan keskeyttää Libanonilaisten joukkojen siirtämisen eteläosaan vastalauseena IDF:n lauantaiaamun kommandoiskulle Bekaan laaksoon.

TUTKIMUSKOMITEA, jonka Peretz nimesi tutkimaan Libanonin sotaa, piti eilen ensimmäisen istuntonsa. Yksi sen jäsenistä, kenraalimajuri Herzl Bodinger, ilmoitti, ettei hän voi osallistua komitean työskentelyyn, ja hänen tilalleen nimettiin toinen, kenraalimajuri Giora Romm. Komitea aikoo haastatella kaikkia armeijan johtohenkilöitä Dan Halutzia myöten. Komitean työskentelyä kuitenkaan epäillään, koska sen jäsenillä on liian läheiset suhteet tutkittaviin henkilöihin. Se ei myöskään tulisi tutkimaan armeijan ja poliittisen johdon, eli hallituksen, päätöksentekoa, jota eniten syytetään sodan huonosta lopputuloksesta.

RESERVIN UPSEEREITA JA SOTILAITA oli kokoontunut eilen Haderaan kuulemaan armeijan johdon selityksiä Libanonin sodan kulusta. Yleinen tunto reserviläisten parissa oli pettynyt ja haavoittunut. Eräs ilmaisi tuntonsa ilmoittamalla, ettei ole mitään mieltä asettaa kuukausien ajaksi tutkimuskomiteoita, kun jokainen tietää, että armeijan ja maan hallintojohdon tulisi erota kokonaisuudessaan ja valita uudet johtajat. Eräässä plakaatissa oli viesti armeijan ja hallituksen johdolle: ”Te estitte meitä voittamasta.”

Reserviläisten mielipiteistä ilmeni se piittaamattomuus, mitä puolustusministeriö ja armeijan johto oli osoittanut armeijan tarpeitten huolehtimisesta, sen kouluttamisesta ja aseistamisesta. Tämän kaiken tietäen aivan hyvin, että Hizbullah aseistautuu kaiken aikaa ja että Iran valmistelee Israelia vastaan sotaa, jolla on tarkoitus hävittää koko valtakunta ja ajaa juutalaiset mereen.

OLMERT HARKITSEE hallituksen asettaman komitean nimittämistä, mutta jos aiotaan todella tutkia sodan alkusyitä, sen johtamismenetelmää ja kulkua, toimikunnan tulisi olla ulkopuolinen ja ulkopuolisen johtajan alainen, ehkä Knessetin tai korkeimman oikeuden valvonnassa.

SODAN JÄLKISEURAUKSENA Israelissa harkitaan jo uuden hallituksen muodostamista ja pääministerin henkilöä. Vasemmistolainen vaikutusvaltainen älykkö Amos Asael esitti JPostin sapattiliitteessä perjantaina kärkevän tuomion Olmertile ja hänen hallitukselleen, eritoten Peretzille ja Livnille, joitten välitöntä eroamista hän vaatii. Hänen mielestään Binyamin Netanyahun aika on astua esille oppositiosta ja ottaa maan ohjakset käsiinsä, toivottavasti viisaampana ja kokeneempana kuin edellisellä kerralla. Myös Olmertin käsikassara talousministeriön johdossa tulisi vaihtaa. Ensi vuoden budjettiesityksellä alkaa olla kiire.

Knessetissä kiertelee huuli: ”Sharon, herää jo, Olmert on nyt koomassa!”

2. GAZAN RINTAMA

Shin Betin johtaja Yuval Diskin varoitti hallituksen eilisessä kokouksessa, että sen tulee paneutua vakavasti Gazan alueen ongelmiin, ja ensimmäisenä asiana on Rafahin sopimuksen muuttaminen. Hän piti sopimusta ongelmallisena, selittäen, että Philadelphia-käytävän alitse kaivettujen tunnelien kautta tuodaan tonneittain räjähteitä, aseita. ohjuksia ja terroristeja. Hän vertasi tilannetta siellä siihen, mikä se oli Libanonissa kuusi vuotta sitten, mutta lisäsi, ettei tarvitse odottaa kolmea vuotta tutkimuksen suorittamiseksi siellä, koska kehitys on nähtävissä tänä päivänä, kuten oli Libanonin eteläosassakin, mutta siitä ei välitetty. Diskin kertoi myös, että rajan kautta on tuotu miljoonia dollareita Hamasille. Äskettäin PA:n maatalousministeri toi matkalaukussa 1.5 miljoonaa USD. Kesäkuussa ulkoministeri Zahar kuljetti Hamasille 20 miljoonaa USD Egyptin rajan kautta.

Mahmoud Abbas taistelee asemansa säilyttämiseksi, mutta se heikkenee Fatahin merkityksen hupenemisen myötä, johon Abbasin valta on perustunut. Fatah on Diskinin mielestä lähellä romahdusta.

Hän kertoi, että Hamas ja Islamic Jihad ovat tutkineet Hizbullahin sotataktiikkaa ja ovat omaksumassa sen opetukset, miten sopivin asein ja ohjuksin varustetut joukot voivat luoliin piiloutuneina taistella menestyksellisesti voimakasta vihollista vastaan. Tämä taktiikka tultaneen näkemään lähiaikoina myös Juudean ja Samarian alueilla.

3. KOLMAS RINTAMA

Israelin armeija jatkaa Hamasin johtajien pidätyksiä. Eilen se tarkkaili PLC:n, Palestiinan parlamentin, pääsihteerin Mahmoud Ramahin saapumista kotiinsa al-Biressä lähellä Ramallahia, saartoi talon ja kehotti talon isäntää tulemaan ulos, minkä tämä tekikin kuuliaisesti. Operaatio kesti viitisen minuuttia.

Hamasin johtomiesten pidättämisellä IDF pyrkii vaikuttamaan korpraali Gilad Shalitin vapauttamiseen PRC:n (Palestiinan vastarintakomitean) vankeudesta. Hamas on PRC:n jäsen.

Abbas sai sunnuntaina PLO:n hallintokomitean suostumuksen Hamasin hallituksen kaatamiselle, mutta Abbas arkailee ottaa näin radikaalia askelta, koska häntä voidaan syyttää yhteistoiminnasta Israelin kanssa.

Hamas asetti sunnuntaina ehtonsa yhteishallituksen muodostamiseksi Fatahin kanssa. Se vaatii kakkien kansanedustajiensa ja hallituksen jäsentensä vapauttamista. Toiseksi Hamas vaatii, että se saa johtavan aseman hallituksessa parlamenttivaalien tulosten mukaisesti.

USA:n rabbiininen neuvosto (ARC) vaatii, että IDF muuttaa sotakoodinsa. Neuvoston jäsenet perustavat vaateensa kokemuksiinsa kuunneltuaan useitten sodassa haavoittuneitten sotilaitten kertomuksiin. Neuvosto katsoo, ettei ole oikein vaarantaa tarpeettomasti omien sotilaitten henkiä sotatilanteessa pelastaakseen vihollisen siviilejä. Erityisesti tämä on tullut esille Hizbullahin tapauksessa, joka käyttää hyväkseen siviilejä, sairaaloita, moskeijoita ja vastaavia inhimillisenä suojana, tykkien ruokana ja aseena epätasaisessa sodankäynnissä.

Rabbit tähdentävät, ettei kysymys ole uskonnollisesta päätöksestä (halakha) vaan perinteisten juutalaisten arvojen ymmärtämisestä. He tähdentävät, että kristilliset länsivallat vaativat Israelin armeijaa noudattamaan kristillisiä normeja sodankäynnissään vihollista vastaan, joka käyttäytyy barbaarien tavoin. ”He eivät tunne mitään rajoituksia pommittaa raketeillaan israelilaisia siviilikohteita, mutta Israelia vaaditaan kristillisiin moraalikäsityksiin vedoten välttämään siviilien vahingoittamista omista uhrauksista välittämättä.”

Tämä ei rabbien mielestä ole tasapuolista.

ARC:n delegaatio on vieraillut Israelissa tutustuen sodan aiheuttamiin tuhoihin sekä käyden tervehtimässä sodassa haavoittuneita siviilejä ja sotilaita. He ovat keränneet rahaa USA:n tuhoalueitten auttamiseksi ja jatkavat keräyksiään.

IDF:N EDUSTAJAN mukaan Hizbullahin johtaja Hassan Nasrallah on edelleen teloitettavien listalla.

IDF seuraa tarkoin Iranin sotaharjoituksia. Iran kokeili harjoitusten yhteydessä uutta keskimatkan, 80-250 km:n rakettia nimeltä Saegheh (salama). Ei tiedetä voidaanko se varustaa ydinkärjellä kuten Shihab-3. (putoava tähti) Uusi raketti on Iranin mukaan kotivalmisteinen, mutta teknologia lienee lainattu muualta.

Iran on vakuuttanut jatkavansa uraanin rikastamista. Se ilmoittanee huomenna, mikä sen asenne on YK:n vaatimuksiin Iranin ydintutkimuksen saamiseksi kansainvälisen tarkkailun alaiseksi.

SISÄISEN TURVALLISUUDEN MINISTERI Avi Dichter vakuuttaa, että rauhan saamiseksi Israelin kannattaa luopua Golanin kukkuloista. Tähän Efi Eitam: Kukkuloista luopuminen vaarantaa Israelin turvallisuuden.

Israelin antautumismielialaa edustavat eivät koskaan opi, etteivät maan luovutukset tuo rauhaa, ja että Israelin maa-alue ei salli uusia luovutuksia.

IDF:N SOTILAAT löysivät englantilaisvalmisteisia sotilasvarusteita Hizbullahilta vallatuissa bunkkereissa.

ISRAEL HALUAA Italian ottavan johtavan aseman YK:n rauhanturvaajista. YK:n selvityksen mukaan YK:n joukot Libanonissa varustetaan kevyin asein, joita ne voivat käyttää hätätapauksissa ilman ulkopuolisen johtajan lupaa. Ne voivat liikkua panssaroiduissa kuljetusautoissa, tankkeja ei sallita, eikä niiden tehtävänä ole riisua Hizbullahia aseista. YK:n mukaan se kuuluu Libanonin armeijalle.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019