MAANANTAI 05.06.06
1. OLMERT EGYPTISSÄ
Pääministeri Ehud Olmert teki ensimmäisen vierailunsa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin luo Sharm e-Sheikin lomakaupunkiin vain pari kuukautta sen jälkeen, kun hän virallisesti otti Israelin pääministerin paikan siinä, missä hänen edeltäjänsä Ariel Sharon viivytteli nelisen vuotta. Eivätkä erilaisuudet loppuneet tähän. Olmert käyttäytyi kuin pentukoira johtajakoiran edessä liehitellen ja osoittaen kaikin tavoin alamaisuuttaan. Lehtikuvista päätellen Mubarak oli selvästi vaivautunut Olmertin liioittelevan ylistävästä käyttäytymisestä. Sharon käyttäytyi vastaavassa tilanteessa hillitysti ja päättäväisyyttä osoittaen, mikä vakuuttaa vastapuolen.
OLMERT PYYTELI syvästi pahoitellen anteeksi, että IDF:n sotilaat joutuivat ampumaan Egyptistä Israelin puolelle egyptiläisiksi poliiseiksi pukeutuneet al-Qaidan terroristit varoen kuitenkin paljastamasta, että hän tiesi heidän olleen terroristeja eikä poliiseja. Mubarak hyväksyi tämän läpinäkyvän pikkuvalheen: ”Mitäpä tuosta, sattuuhan sitä, mutta jatketaan me tärkeämmistä asioista.”
MUBARAK oli vähän aikaisemmin keskustellut pari päivän ajan Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa ilmeisesti samassa Sharm e-Sheikin lomaparatiisissa valmistellen tapaamistaan Olmertin kanssa. Hän sopi Abdullahin kanssa, että he vastustavat Iranin ydinasehaaveita, jotka uhkaavat myös alueen muita muslimimaita. He sopivat vastustavansa Olmertin yksipuolisia vetäytymissuunnitelmia Juudeasta ja Samariasta, mutta tukevat neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa. Heidän suhtautumisensa Hamasiin jäi ongelmalliseksi. Saudit tukevat Hamasia, sekä hallituspuolueena että terroristijärjestönä. Mubarak suhtautuu Hamasiin, joka on Egyptissä toimivan ja Mubarakin hallitusta vastustavan Muslimiveljesliiton haaraosasto, hyvin epäluuloisesti mutta varoo osoittamasta sitä turhan näkyvästi.
OLMERT vakuutteli Mubarakille ylistysten välissä omia realignment-suunnitelmiaan ja lupasi myös tavata Abbasin lähitulevaisuudessa. Olmert ylisti Mubarakia todellisena kumppanina yrityksissään saada rauha alueelle ja lupasi neuvotella tämän kanssa läheisesti pyrkiessään saada vauhtia rauhanprosessiin, mutta muisti kuitenkin huomauttaa, että PA:n tulee ensin täyttää ”tiekartan” sille asettamat vaatimukset.
Olmert myös vakuutteli kerran jos toisenkin, miten paljon Israel tarvitsee Egyptiä ja Egypti Israelia. ”Tämä tuli selvästi ilmi onnistuneen Gazan alueen evakuoimissuunnitelman aikana,” Olmert hehkutti.
Olmertin hallituskauden alkua ja hänen USA:n ja Egyptin vierailujensa tuloksia tarkastellessa hänestä tulee kuva miehenä, joka liehakoi joka suuntaan huomaamatta, ettei häntä oteta todesta ja että häneltä puuttuu se, mikä diplomatiassa on tärkeintä, henkilökohtaista kokemusta ja karismaa.
2. GAZAN OSITTAINEN MIEHITYS
Hallituksen sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter puki sanoiksi sen, mitä moni muukin on mielessään miettinyt, mutta varonut sanomasta ääneen. Hallituksen sunnuntain kokouksessa Dichter kertoi kollegoilleen, että Kassam-rakettien jatkuva ampuminen Gazasta on saatava loppumaan millä keinolla tahansa, vaikka se edellyttäisi Gazan alueen pohjoisosan miehitystä ja palestiinalaisen Beit Hanoun kaupungin muuttamista haamukaupungiksi. Hänen mielestään aivan samoin kuin IAF käytti kovaa kättä Libanonista ammuttuja Katjusha-raketteja vastaan, IDF:n tulisi käyttää samaa menetelmää Gazassa. Mutta kuten saattoi arvata, ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Amir Peretz Olmertin tukemina hyljeksivät Dichterin neuvoa viitaten kaikkiin diplomaattisiin ongelmiin, mitä siitä seuraisi. Parempi pitää vain pää matalalla ja yrittää pistää pää pensaaseen, kun ”Red Dawn” hälyttää lähestyvästä Kassamista. Heidän filosofiansa mukaan IDF:n tehtävä on suojella Israelin siviilejä, kuten IDF:n päällikkö Dan Halutz totesi JPostin haastattelussa torstaina, eikä mennä valtaamaan toisille annettuja alueita. Aivan oikein tähän saakka, mutta entä sitten, kun elektronisesti ohjattu Kassam osuu täynnä olevaan koululuokkaan, tai Ashdodin kaasu-, bensiini- tai kemikaalitankkeihin? Miten suojelufilosofia ja kansainvälisen arvostelun pelko sopii tähän tilanteeseen? Pahimmassa tapauksessa kemikaalitankkiin osunut Kassam voi aiheuttaa koko kaupungin evakuoinnin lukuisten ihmisuhrien ohella. Olmertin hallitus on joukko kokemattomia toheloita.
KUNINGAS DAVIDILLA oli viisas neuvonantaja Afitofel, Davidin viettelemän Batseban setä, joka vanhoilla päivillään kostaakseen Davidille liittyi tämän pojan Absalomin kapinallisiin. Afitofel antoi viisaan neuvon Absalomille, jolla David olisi kukistettu, mutta jonka kokematon kruununtavoittelija jätti huomiotta. Afitofel näki, että tappion siemenet oli kylvetty, meni kotiinsa ja hirttäytyi.(II Sam17:1-14; 23)
Toivottavasti Avi Dichter ei seuraa Afitofelin esimerkkiä.
3. HAMAS JA FATAH
Hamasin ja Fatahin välinen jännitys on saamassa entistä vaarallisempia muotoja. Kumpikin osapuoli heittelee toiselle syviä loukkauksia, joita on vaikea saada korjattua arabin heikon itsetunnon tuntien, mikä vaatii näkyvää kostoa oman kunniantunnon ylläpitämiseksi. Abbasin antama ultimaatumi päättyy tänään ja jos hän toimii uhmauksensa mukaan, hän julistaa huomenna 06.06.06 kansanäänestyksen pidettäväksi 40 päivän sisällä. Hamasille annettu ehto on vankien rauhansuunnitelman, jota jotkut nimittää murhaajien suunnitelmaksi, hyväksyminen, joka edellyttää Palestiinan valtion perustamista ennen vuoden 1967 aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem, mutta ei terroritoiminnan lopettamista Israelia vastaan.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri heitti herjauksia Fatahin ja Abbasin suuntaan syyttäen niitä verettömän vallankumouksen suunnittelemisesta. Viitaten Abbasin aloittamaan kansalliseen keskusteluun, hän piti sitä todellisena sirkuksena, jossa yksi osapuoli pyrkii sanelemaan tahtonsa toiselle. PA:n pääministeri Haniyeh totesi, että Palestiinan peruslaki kieltää referendumin pitämisen näin pian vaalien jälkeen. Hän pitää sitä laittomana ja epädemokraattisena.
Sunnuntaina sattui useita aseellisia taisteluja Fatahin ja Hamasin välillä. Khan Yunisin pakolaisleirissä 20-vuotias odottava äiti, Hamasin jäsenen vaimo, sai surmansa ja hänen miehensä veli kuoli myös tulituksessa.
Shatin pakolaisleirissä tuntemattomat pyssymiehet ampuivat surutelttaan kaksi siellä ollutta Fatahin jäsentä, lisäksi kaksi muuta haavoittui. Sekä PA:n terveysministeriö että Punainen kuunsirppi ovat kehottaneet jäseniään pukeutumaan turvaliiveihin operoidessaan tilojensa ulkopuolella, ja ne julistivat Gazan alueelle hätätilan. Abbas pelkää henkeään eikä uskalla matkustaa Gazan alueelle.
Fatahin ryhmän puheenjohtaja Azzam al-Ahmed kertoi, että Abbas julistaa tiistaina referendumin pidettäväksi PA:n alueilla. Tämän uskotaan edelleen kiihdyttävän ryhmien välistä jännitystä.
Fatahin a-Aksa lähetti Gazan kaduille 1500 pyssymiestään ja Jeniniin 2500 ”pitämään yllä järjestystä”.
Al-Aksa aikoo lisätä joukkojensa mobilisoimista Tulkarmissa ja muissa Länsirannan kaupungeissa.
4. HAMASIN EDUSTAJA KIINASSA
Kiinan hallitus oli kutsunut Palestiinan edustajan Kiinassa pidettäviin Kiinan ja arabien väliseen foorumiin Pekingissä. Mahmoud Abbas päätti, että PA;n ulkoministeri Mahmoud Zahar voi edustaa palestiinalaisia foorumissa. Tämä asetti Kiinan vähän noloon asemaan, sillä Israel vastustaa Hamasin hallituksen edustajien osallistumisen kansainvälisiin tilaisuuksiin. Kiinan Israelin lähettiläs Chen Yonglong vähätteli asiaa todeten, että Kiinalla ja Israelilla on hyvät suhteet eikä pitänyt merkittävänä poikkeuksena Hamasin jäsenen osallistumista Pekingin foorumiin ja ettei se välttämättä merkitse Hamasin hallituksen tunnustamista.
Chen myös vakuutti, ettei Israelin tarvitse valita USA:n ja Kiinan välillä, jossa on ilmennyt säröjä USA:n puututtua Israelin ja Kiinan väliseen kauppaan tavalla, mikä on tuottanut tappioita israelilaisille firmoille ja pakottanut niitä perumaan jo sovittuja ja Kiinan osittain maksamia kauppoja.
Israel voi asioida molempien kanssa, vakuutti Chen.
5. IRAN UHKAILEE
Iranin korkein ohjaaja, suurajatollah Ali Khamenei varoitti eilen länsivaltoja, että jos ne hyökkäävät Irania vastaan, öljynvienti Persianlahdelta vaikeutuu. Iran pystyy halutessaan sulkemaan Hormusan salmen, joka on kapein kohta Persianlahdelta Intian valtamerelle. Hän kuitenkin vakuutti, ettei Iran kiihota sotaan.
Khamenein mielestä Iranilla on oikeus rikastaa uraania, mutta ettei se havittele ydinasetta.
USA:n ulkoministeri Rice sanoo, ettei Iranin uhkauksia tule ottaa täydestä todesta. Länsimaat, Englanti, Ranska ja Saksa ovat USA:n ohella valmiit keskustelemaan Iranin kanssa, mutta ehtona on Iranin vakuutus, että se luopuu uraanin rikastamisesta.
Israelissa seurataan tilanteen kehitystä sivusta ilman julkilausumia tai jyrkkiä äänenpainoja, mutta maan lehdistö on muistellut 1981 Irakin Osirakin ydinlaitoksen pommituslentoa ja arvioitu sen aiheuttamia reaktioita maailmalta, jotka olivat ensin kovin tuomitsevia, mutta jälkiviisautena ymmärtäviä ja jopa kiittäviä.
Israelissa kuitenkin huomioidaan, että jos selkkaus etenee aseelliseksi yhteenotoksi, Israel joutuu kokemaan paljon suurempaa hävitystä kuin Irakin ampumista raketeista Persianlahden sodan aikana.
1. OLMERT EGYPTISSÄ
Pääministeri Ehud Olmert teki ensimmäisen vierailunsa Egyptin presidentti Hosni Mubarakin luo Sharm e-Sheikin lomakaupunkiin vain pari kuukautta sen jälkeen, kun hän virallisesti otti Israelin pääministerin paikan siinä, missä hänen edeltäjänsä Ariel Sharon viivytteli nelisen vuotta. Eivätkä erilaisuudet loppuneet tähän. Olmert käyttäytyi kuin pentukoira johtajakoiran edessä liehitellen ja osoittaen kaikin tavoin alamaisuuttaan. Lehtikuvista päätellen Mubarak oli selvästi vaivautunut Olmertin liioittelevan ylistävästä käyttäytymisestä. Sharon käyttäytyi vastaavassa tilanteessa hillitysti ja päättäväisyyttä osoittaen, mikä vakuuttaa vastapuolen.
OLMERT PYYTELI syvästi pahoitellen anteeksi, että IDF:n sotilaat joutuivat ampumaan Egyptistä Israelin puolelle egyptiläisiksi poliiseiksi pukeutuneet al-Qaidan terroristit varoen kuitenkin paljastamasta, että hän tiesi heidän olleen terroristeja eikä poliiseja. Mubarak hyväksyi tämän läpinäkyvän pikkuvalheen: ”Mitäpä tuosta, sattuuhan sitä, mutta jatketaan me tärkeämmistä asioista.”
MUBARAK oli vähän aikaisemmin keskustellut pari päivän ajan Saudi Arabian kuninkaan Abdullahin kanssa ilmeisesti samassa Sharm e-Sheikin lomaparatiisissa valmistellen tapaamistaan Olmertin kanssa. Hän sopi Abdullahin kanssa, että he vastustavat Iranin ydinasehaaveita, jotka uhkaavat myös alueen muita muslimimaita. He sopivat vastustavansa Olmertin yksipuolisia vetäytymissuunnitelmia Juudeasta ja Samariasta, mutta tukevat neuvotteluja Mahmoud Abbasin kanssa. Heidän suhtautumisensa Hamasiin jäi ongelmalliseksi. Saudit tukevat Hamasia, sekä hallituspuolueena että terroristijärjestönä. Mubarak suhtautuu Hamasiin, joka on Egyptissä toimivan ja Mubarakin hallitusta vastustavan Muslimiveljesliiton haaraosasto, hyvin epäluuloisesti mutta varoo osoittamasta sitä turhan näkyvästi.
OLMERT vakuutteli Mubarakille ylistysten välissä omia realignment-suunnitelmiaan ja lupasi myös tavata Abbasin lähitulevaisuudessa. Olmert ylisti Mubarakia todellisena kumppanina yrityksissään saada rauha alueelle ja lupasi neuvotella tämän kanssa läheisesti pyrkiessään saada vauhtia rauhanprosessiin, mutta muisti kuitenkin huomauttaa, että PA:n tulee ensin täyttää ”tiekartan” sille asettamat vaatimukset.
Olmert myös vakuutteli kerran jos toisenkin, miten paljon Israel tarvitsee Egyptiä ja Egypti Israelia. ”Tämä tuli selvästi ilmi onnistuneen Gazan alueen evakuoimissuunnitelman aikana,” Olmert hehkutti.
Olmertin hallituskauden alkua ja hänen USA:n ja Egyptin vierailujensa tuloksia tarkastellessa hänestä tulee kuva miehenä, joka liehakoi joka suuntaan huomaamatta, ettei häntä oteta todesta ja että häneltä puuttuu se, mikä diplomatiassa on tärkeintä, henkilökohtaista kokemusta ja karismaa.
2. GAZAN OSITTAINEN MIEHITYS
Hallituksen sisäisen turvallisuuden ministeri Avi Dichter puki sanoiksi sen, mitä moni muukin on mielessään miettinyt, mutta varonut sanomasta ääneen. Hallituksen sunnuntain kokouksessa Dichter kertoi kollegoilleen, että Kassam-rakettien jatkuva ampuminen Gazasta on saatava loppumaan millä keinolla tahansa, vaikka se edellyttäisi Gazan alueen pohjoisosan miehitystä ja palestiinalaisen Beit Hanoun kaupungin muuttamista haamukaupungiksi. Hänen mielestään aivan samoin kuin IAF käytti kovaa kättä Libanonista ammuttuja Katjusha-raketteja vastaan, IDF:n tulisi käyttää samaa menetelmää Gazassa. Mutta kuten saattoi arvata, ulkoministeri Tzipi Livni ja puolustusministeri Amir Peretz Olmertin tukemina hyljeksivät Dichterin neuvoa viitaten kaikkiin diplomaattisiin ongelmiin, mitä siitä seuraisi. Parempi pitää vain pää matalalla ja yrittää pistää pää pensaaseen, kun ”Red Dawn” hälyttää lähestyvästä Kassamista. Heidän filosofiansa mukaan IDF:n tehtävä on suojella Israelin siviilejä, kuten IDF:n päällikkö Dan Halutz totesi JPostin haastattelussa torstaina, eikä mennä valtaamaan toisille annettuja alueita. Aivan oikein tähän saakka, mutta entä sitten, kun elektronisesti ohjattu Kassam osuu täynnä olevaan koululuokkaan, tai Ashdodin kaasu-, bensiini- tai kemikaalitankkeihin? Miten suojelufilosofia ja kansainvälisen arvostelun pelko sopii tähän tilanteeseen? Pahimmassa tapauksessa kemikaalitankkiin osunut Kassam voi aiheuttaa koko kaupungin evakuoinnin lukuisten ihmisuhrien ohella. Olmertin hallitus on joukko kokemattomia toheloita.
KUNINGAS DAVIDILLA oli viisas neuvonantaja Afitofel, Davidin viettelemän Batseban setä, joka vanhoilla päivillään kostaakseen Davidille liittyi tämän pojan Absalomin kapinallisiin. Afitofel antoi viisaan neuvon Absalomille, jolla David olisi kukistettu, mutta jonka kokematon kruununtavoittelija jätti huomiotta. Afitofel näki, että tappion siemenet oli kylvetty, meni kotiinsa ja hirttäytyi.(II Sam17:1-14; 23)
Toivottavasti Avi Dichter ei seuraa Afitofelin esimerkkiä.
3. HAMAS JA FATAH
Hamasin ja Fatahin välinen jännitys on saamassa entistä vaarallisempia muotoja. Kumpikin osapuoli heittelee toiselle syviä loukkauksia, joita on vaikea saada korjattua arabin heikon itsetunnon tuntien, mikä vaatii näkyvää kostoa oman kunniantunnon ylläpitämiseksi. Abbasin antama ultimaatumi päättyy tänään ja jos hän toimii uhmauksensa mukaan, hän julistaa huomenna 06.06.06 kansanäänestyksen pidettäväksi 40 päivän sisällä. Hamasille annettu ehto on vankien rauhansuunnitelman, jota jotkut nimittää murhaajien suunnitelmaksi, hyväksyminen, joka edellyttää Palestiinan valtion perustamista ennen vuoden 1967 aselepolinjoille pääkaupunkinaan Jerusalem, mutta ei terroritoiminnan lopettamista Israelia vastaan.
Hamasin edustaja Sami Abu Zuhri heitti herjauksia Fatahin ja Abbasin suuntaan syyttäen niitä verettömän vallankumouksen suunnittelemisesta. Viitaten Abbasin aloittamaan kansalliseen keskusteluun, hän piti sitä todellisena sirkuksena, jossa yksi osapuoli pyrkii sanelemaan tahtonsa toiselle. PA:n pääministeri Haniyeh totesi, että Palestiinan peruslaki kieltää referendumin pitämisen näin pian vaalien jälkeen. Hän pitää sitä laittomana ja epädemokraattisena.
Sunnuntaina sattui useita aseellisia taisteluja Fatahin ja Hamasin välillä. Khan Yunisin pakolaisleirissä 20-vuotias odottava äiti, Hamasin jäsenen vaimo, sai surmansa ja hänen miehensä veli kuoli myös tulituksessa.
Shatin pakolaisleirissä tuntemattomat pyssymiehet ampuivat surutelttaan kaksi siellä ollutta Fatahin jäsentä, lisäksi kaksi muuta haavoittui. Sekä PA:n terveysministeriö että Punainen kuunsirppi ovat kehottaneet jäseniään pukeutumaan turvaliiveihin operoidessaan tilojensa ulkopuolella, ja ne julistivat Gazan alueelle hätätilan. Abbas pelkää henkeään eikä uskalla matkustaa Gazan alueelle.
Fatahin ryhmän puheenjohtaja Azzam al-Ahmed kertoi, että Abbas julistaa tiistaina referendumin pidettäväksi PA:n alueilla. Tämän uskotaan edelleen kiihdyttävän ryhmien välistä jännitystä.
Fatahin a-Aksa lähetti Gazan kaduille 1500 pyssymiestään ja Jeniniin 2500 ”pitämään yllä järjestystä”.
Al-Aksa aikoo lisätä joukkojensa mobilisoimista Tulkarmissa ja muissa Länsirannan kaupungeissa.
4. HAMASIN EDUSTAJA KIINASSA
Kiinan hallitus oli kutsunut Palestiinan edustajan Kiinassa pidettäviin Kiinan ja arabien väliseen foorumiin Pekingissä. Mahmoud Abbas päätti, että PA;n ulkoministeri Mahmoud Zahar voi edustaa palestiinalaisia foorumissa. Tämä asetti Kiinan vähän noloon asemaan, sillä Israel vastustaa Hamasin hallituksen edustajien osallistumisen kansainvälisiin tilaisuuksiin. Kiinan Israelin lähettiläs Chen Yonglong vähätteli asiaa todeten, että Kiinalla ja Israelilla on hyvät suhteet eikä pitänyt merkittävänä poikkeuksena Hamasin jäsenen osallistumista Pekingin foorumiin ja ettei se välttämättä merkitse Hamasin hallituksen tunnustamista.
Chen myös vakuutti, ettei Israelin tarvitse valita USA:n ja Kiinan välillä, jossa on ilmennyt säröjä USA:n puututtua Israelin ja Kiinan väliseen kauppaan tavalla, mikä on tuottanut tappioita israelilaisille firmoille ja pakottanut niitä perumaan jo sovittuja ja Kiinan osittain maksamia kauppoja.
Israel voi asioida molempien kanssa, vakuutti Chen.
5. IRAN UHKAILEE
Iranin korkein ohjaaja, suurajatollah Ali Khamenei varoitti eilen länsivaltoja, että jos ne hyökkäävät Irania vastaan, öljynvienti Persianlahdelta vaikeutuu. Iran pystyy halutessaan sulkemaan Hormusan salmen, joka on kapein kohta Persianlahdelta Intian valtamerelle. Hän kuitenkin vakuutti, ettei Iran kiihota sotaan.
Khamenein mielestä Iranilla on oikeus rikastaa uraania, mutta ettei se havittele ydinasetta.
USA:n ulkoministeri Rice sanoo, ettei Iranin uhkauksia tule ottaa täydestä todesta. Länsimaat, Englanti, Ranska ja Saksa ovat USA:n ohella valmiit keskustelemaan Iranin kanssa, mutta ehtona on Iranin vakuutus, että se luopuu uraanin rikastamisesta.
Israelissa seurataan tilanteen kehitystä sivusta ilman julkilausumia tai jyrkkiä äänenpainoja, mutta maan lehdistö on muistellut 1981 Irakin Osirakin ydinlaitoksen pommituslentoa ja arvioitu sen aiheuttamia reaktioita maailmalta, jotka olivat ensin kovin tuomitsevia, mutta jälkiviisautena ymmärtäviä ja jopa kiittäviä.
Israelissa kuitenkin huomioidaan, että jos selkkaus etenee aseelliseksi yhteenotoksi, Israel joutuu kokemaan paljon suurempaa hävitystä kuin Irakin ampumista raketeista Persianlahden sodan aikana.
Comments