TORSTAI 04.05.06

1. ISRAELIN 58.ITSENÄISYYSPÄIVÄ

Perinteiseen tapaan virallisten juhlallisuuksien ohella israelilaiset käyttivät tämän keskelle viikkoa sattuneen vapaapäivän tekemällä retkiä maastoon, leiriytymisalueille ja puistoihin. Siellä koko perheen voimalla paistettiin lihaa ja sipuleita ja mitä kukin halusi pienillä hiiligrilleillä, joita leyhytellään pahvinpalalla tai sanomalehdellä vedon saamiseksi. Puistot ovatkin sitten täynnä kaikenlaista rojua, muovipusseja täynnä jätteitä ja puoliksi syötyjä ruuantähteitä, joita paikalliset irtokoirat tonkivat hajottaen roskat pitkin maastoa.

Onneksi ilotulitusraketteja ja muita kovaa pauketta aiheuttavia, jotka pelottelevat kotikoirat puolihulluiksi, oli tänä vuonna entistä vähemmän.

Israelin turvallisuusjoukot olivat hälytysvalmiudessa koko ajan mahdollisten terrori-iskujen pelossa, mutta onneksi mikään niistä yrityksistä huolimatta ei onnistunut.

Monet puhujista osoittivat kehotuksia palestiinalaisille johtajille luopua haaveistaan aseellisesta voitosta ja aloittaa neuvottelut rauhasta. Peres omaan haaveelliseen tapaan ei malttanut olla viittaamatta karkotuksiin Juudeasta ja Samariasta, vaan esitti: ”Me jätämme territoriot saadaksemme Negevin kukoistamaan ja rakentaaksemme Galileaa.” Peres sai Olmertin hallituksessa noitten alueitten kehittämisministeriön.

IDF:n järjestämät sotilasparaatit ovat kesyjä pienen joukkueen sulkeisesityksiä kutsujajoukon edessä.

Suuria ja näyttäviä armeijan ohimarssitilaisuuksia voimansa esittelemiseksi Israel vieroksuu.

2. WOLFENSOHN SANOI ITSENSÄ IRTI

Kvartetin erikoislähettiläs Israelin ja Palestiinan asioissa James Wolfensohn katsoi, että hänen aikansa kuluu hukkaan pyrkiessään saamaan jotain aikaan. Hänen määräaikansa kului loppuun viime kuun lopussa eikä hän aio jatkaa siitä eteenpäin. Kielteiseen ratkaisuun vaikuttivat kyllästyminen PA:n johdon toimintaan, mutta viimeinen naula arkussa oli länsivaltojen päätös lopettaa PA:n virallinen tuki Hamasin saatua ehdottoman enemmistön Palestiinan Lakiasäätävässä Neuvostossa (PLC) ja PA:n hallituksessa.

Wolfensohn kritisoi länsivaltojen päätöstä tuen lopettamiseksi, ja hän totesi Karni-terminaalin sulkemisen aiheuttaneen palestiinalaisille yrittäjille, varsinkin vihannestarhureille, suuria tappioita parhaimpaan sadonkorjuuaikaan osan sadosta pilaantuessa varastoissa.

3. POLIISI AIKOO KARKOTTAA JUUTALAISPERHEEN HEBRONISSA

Hebronin keskustassa lähellä Abraham Avinu kompleksia sijaitsevan kolmikerroksisen talon oli vuokrannut Tal Investment and Construction Ltd talon lailliselta omistajalta Hani El-Batashilta. Yhtiö vuokrasi talon Yisrael ja Tzipora Schlisselille, jotka muuttivat taloon kahdeksan lapsensa kanssa huhtikuun 6. päivänä.

Heidän lisäkseen talossa asuu kaksi muuta juutalaisperhettä.

Poliisi väittää, että talon omistussuhde on kiistanalainen eikä sen vuokraus ole siten laillinen. Asiasta on tehty kysely korkeimpaan oikeuteen, joka ilmoittanee kantansa lähiaikoina. Poliisi on kuitenkin valmistautumassa karkottamaan taloon muuttaneet perheet. Operaatiosta aiotaan tehdä suuri poliisin ja IDF:n yhteinen näytöstilaisuus Gazassa, Samariassa ja Atmonassa saatujen kokemusten perusteella.

Hani el-Batash sanoo ostaneensa talon Kamer el-Nazer, joka ilmeisesti palestiinalaisten vastatoimien pelossa kieltää myyneensä talon ja osoitti siviilihallinnolle syytöksen Schlisselin perheen laittomasta muuttamisesta taloon. Talo oli ollut vuosikaudet asumaton ja korjausten tarpeessa. Taloon muuttaneet 22 asukasta sanovat kuluttaneensa paljon omia varojaan ränsistyneen talon ehostamiseksi.

4. LISÄÄ PALESTIINALAISJOUKKOJA

Jasser Arafatilla oli tiettävästi ainakin 12 turvallisuusjoukkuetta, jotka saivat palkkansa ja ohjeensa suoraan häneltä ja joita hän käytti usein toisiaan vastaan, etteivät ne liittoutuisi keskenään häntä vastaan.

Ne oli tarkoitus hallitusremontin yhteydessä koota kolmeksi erilliseksi joukoksi. Nyt turvallisuusjoukkoja lisätään hyvää vauhtia. Hamas rakentaa omaa turvallisuusjoukkoaan PRC:n (Kansan vastarintakomitean) pyssymiesten rungon varaan, ja Abbas rakentaa USA:n ja Englannin avustusten turvin omaa parin tuhannen miehen henkivartiokaartiaan uhkan lisääntyessä hänen henkeään vastaan.

Al-Aksalla on omat pyssymiehensä, samoin Tanzimilla ja Islamic Jihadilla. Pienimmät terroriryhmät PFLP, DFLP ja al-Qaida käyttävät enemmän puolisalaisia terroristeja tai tilaavat palveluja toisilta ryhmiltä.

5. KUNNIAMURHIA

Myöhään keskiviikkoiltana lähellä Ayelet Hashahar kibbutsia IDF:n alueelle 100 johtavan polun varrelta löydettiin naisen ruumis. 25-vuotias nainen todettiin läheisen druusikylän Raman asukkaaksi. Hän oli tullut paikalle perheensä kanssa keräämään vihanneksia. Jostain syystä perheen sisällä alkoi riita, jonka seurauksena nainen puukotettiin kuoliaaksi. Poliisi epäilee, että tämä oli ns. kunniamurha. Naisen epäiltiin häpäisseen perheen kunniaa, minkä johdosta joko hänen äitinsä tai isänsä tappoi hänet. Poliisi pidätti naisen vanhemmat ja perheen jäseniä kuulusteluja varten.

Huhtikuussa viisi Lodista kotoisin olevaa veljestä pidätettiin epäiltyinä sisarensa kunnianloukkaus-murhasta.

Lokakuun 22. päivänä 2005 kolme druusiperheen jäsentä surmasi sukulaisnaisensa, koska hän oli alkanut seurustella muslimimiehen kanssa. Shfaramin piirineuvoston jäsen Khanafis Farj totesi arabinkieliselle sanomalehdelle, että nainen oli tehnyt anteeksiantamattoman teon ja ansaitsi kohtalonsa.

6. SOTILAS KIELTÄYTYI KÄTTELEMÄSTÄ HALUTZIA

Ansioitunut ja kunniamerkillä palkituksi tunnustettu korpraali Hananel Megged kieltäytyi kättelemästä IDF:n yleisesikuntapäällikköä Dan Halutzia keskiviikkona presidentinpalatsissa järjestetyssä kunnianosoitus-tilaisuudessa. Hän kertoi nähneensä silmiensä edessä Gush Katifin talon, josta hän ja hänen perheensä oli karkotettu. Hänen isoisänsä, joka myös asui talossa, kuoli pian sen jälkeen. Presidentti Katsav katsoi asiakseen moittia korpraalia hänen teostaan, jota armeijan edustajat pitävät poliittisena mielenosoituksena.

IDF:n edustaja lisäsi, että Meggedille annettu kunnianosoitus erinomaisesta palvelusta voidaan peruuttaa. Kaikkiaan 120 sotilasta sain tämän kunnianosoituksen ja 1000 USD stipendin.

7. KORRUPTIOON OSALLISTUNEET JULKISTETAAN

Valtiontarkastaja Micha Lindenstraus aikoo julistaa niitten poliitikkojen ja virkailijoitten nimet, jotka ovat osallistuneet korruptioon tai muuhun epäasialliseen toimintaan.

Tarkastajan tarkoituksena on jouduttaa löytämiensä epäkohtien korjauksia, ja hän on julkaissut löytämiensä väärin tehneitten nimiä sanomalehdissä pian saatuaan asian valmiiksi.

Lindenstrausin toiminta on herättänyt sekä arvostelua että kiitosta. Jotkut moittivat, ettei nimiä saisi julkistaa ennen kuin he ovat saaneet antaa omat vastineensa. Toisaalta nimien nopea julkaiseminen saa korjauksiin vauhtia ja samalla nostaa tarkastusviraston arvovaltaa.

Korruptio ja virka-aseman väärinkäyttö on yleistynyt Israelissa siinä määrin, ettei sitä pidetä edes rikoksena eivätkä niihin syyllistyneet pelkää niiden paljastumista. He myöskin kieltäytyvät sanoutumasta irti hoitamistaan tehtävistä tai viroista selvistä väärinkäytöksistä huolimatta.

Esimerkkinä on nykyinen Kadiman johto, jonka tärkeimmät miehet ovat tai ovat olleet melkein poikkeuksetta poliisin tutkimusten alaisina. Kadimaa onkin kutsuttu kaikkien korruptoituneitten yhteiseksi puolueeksi.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019