Monday, May 01, 2006

gavriblockMAANANTAI 01.05.06
1. HAMAS MUKANA TERRORISMISSA
Shin Bet on saanut luotettavia tietoja, joiden mukaan viime viikolla Karni rajaterminaalia vastaan suunnitellun terrori-iskun sekä suunnitteli, rahoitti, että aseisti ja koulutti sen tekijät, jotka kuuluivat PRC( kansan vastarinta-komitean) joukkoihin. He ajoivat terminaalin lähelle kolmella autolla, joista ensimmäisessä oli puolitonnia räjähteitä ja palavia nesteitä, kahdessa muussa aseistettuja miehiä, joiden tarkoituksena oli, saatuaan räjäytettyä aukon terminaalin muuriin, tunkeutua terminaaliin ampuen siellä työskentelevät pari sataa israelilaista ja palestiinalaista rajavirkailijaa. PA:n poliisi esti terrori-iskun.
PRC:n Gazan johtaja Mumtaz Dugmash osallistui säännöllisesti Hamasin kokouksiin, joissa iskut suunniteltiin. Shin Betin tietojen mukaan neljä Hamasin johtavaa virkailijaa Gazassa osallistui torjuttuun terrori-iskuun, mukana Hamasin Gazan pohjoisosan johtaja Ahmed Andor ja sen sotilassiiven johtaja Ahmed Jabri. Hamas johti Musa Arafatin murhaoperaation ja vastasi siihen kuuluvista huoltotoimista.
Karni-terminali avataan ja suljetaan sen mukaan, miten tiedustelu varoittaa terrori-iskuista.
2. SHAS MENOSSA HALLITUKSEEN
Tavanomaiset neuvottelukierrokset ja venkoilut molemmin puolin edeltävät näitäkin kiemuraisia hallitusneuvottelua, joista piti tulla Kadiman ylivallan näytös. Sharonin yllättävä sairaus esti Kadimaa saamasta odotettua yli 40 kansanedustajaa, minkä johdosta se joutuu nyt taivuttelemaan vastahakoisia mutta mielellään hallitukseen pyrkiviä puolueita saadakseen yli 60 kansanedustajaa, joiden äänten varassa Olmert voisi toteuttaa ”oman kuningasajatuksensa Israelin pysyvistä rajoista”.
Koska Shas ei voinut suoraan myöntää suostuvansa hallitusohjelman pykälään, jossa se lupaa karkottaa Juudean ja Samarian sisäosien juutalaiset kodeistaan, eikä siviilivihkimisten järjestämiseen sitä tarvitseville, sille annettiin oikeus laatia oma poikkeava kirjelmänsä, joka liitetään hallitussopimukseen.
Myöskin Israel Beiteinun osallistuminen hallitukseen on vielä mahdollinen, UTJ sen sijaan on epävarma.
3. SURUN JA ILON MUISTOPÄIVÄT
Huomenna Israelissa muistetaan sodissa kaatuneita, 22 123 miestä ja naista, jotka menehtyivät puolustaessaan Israelin maan itsenäisyyttä. Viime vuonna kuoli 138 israelilaista sotilasta. Kaatuneitten muistopäivä alkaa maanantai-iltana virallisesti kello 20.00, jolloin sireenit soivat kaikkialla maassa minuutin hiljaisuuden merkiksi.
Virallinen muistojuhla pidetään maanantai-iltana Länsimuurilla, jossa presidentti pitää avajaispuheen Israelin sotilasjohdon ja hallituksen kerman osallistuessa tilaisuuteen.
Kaatuneitten muistojuhla pidetään tiistaina Herzl-vuorella sotilaitten hautausmaalla, jossa kello 11.00 sireenit soivat kahden minuutin hiljaisuuden merkiksi kaatuneitten Mahal-sotilaitten, ulkomaisten vapaaehtoisten, muiston kunnioittamiseksi. Israelin sini-valkoiset liput liehuvat lähes jokaisessa asunnossa.
Arabiterrorin uhrit pitävät oman muistojuhlansa Zion-aukealla Jerusalemissa maanantaina iltapäivällä. Tilaisuudessa luetaan terrorismin uhrien nimet vuodesta 1993 lähtien.
Surujen sarjaan voitaneen liittää Maccabi Tel Avivin häviö moskovalaiselle CSKA-joukkueelle koripallon Euroopan mestaruuden loppuottelussa luvuin 73-69.
Maccabi Tel Aviv voitti Euroopan mestaruuden kahtena edellisenä vuonna.
Israelin itsenäisyyspäivää vietetään keskiviikkona, alkaen tiistai-illasta.
Israelin kansa on ansainnut itsenäisyytensä, ei lahjana, vaan verisin uhrauksin ja ponnistuksin.
4. TURVA-AIDAN PAIKKAA SIIRRETÄÄN
Hallituksen päätöksen mukaisesti rakenteilla ja pahasti kesken olevan turva-aidan rakentamista kiirehditään, mutta sen paikkaa haetaan samaan aikaan. Arielin kohdalla Samariassa alkuperäisen suunnitelman mukaan alue oli tarkoitus aidata yhdeksi suureksi blokiksi, mutta uuden suunnitelman mukaan siitä muodostetaan kolme pienempää aluetta, jotka yhdistetään toisiinsa silloilla. Tämä salli arabien esteettömän liikenteen siltojen alitse. Samalla 40 000 arabiasukasta jää turva-aidan taakse.
Muutoksia aidan paikkaan tehtiin myös sekä Jerusalemin itäosissa että Hebronin vuorilla. Beit Iksa Ramotin lähellä jää aidan taakse, mutta Gevan kylä Gush Etzionin yläpuolella jää aidan sisälle. Kaksi pientä kylää Eshkolot ja Metzadot Yehuda vihreän linjan kupeessa jäävät Israelin puolelle.
Hallitus päätti, että aidan taakse jääviä alueita valvoo IDF, sisäpuolisia alueita Israelin poliisi. Täten Shuafat pakolaisleiri aidan takana tulee IDF:n valvottavaksi.
Hallituksen päätökset ovat saaneet kirpeää arvostelua monelta taholta. Israelilaiset poliitikot arvostelevat aidan etana-vauhtia etenevää rakentamista ja sitä, että sen paikkaa siirretään Olmertin convergence-suunnitelman toteuttamisen helpottamiseksi. Myös pitävää aikarajaa aidan valmistumiseksi vaaditaan.
Palestiinalaiset Fatah-poliitikot väittävät sen estävän rauhansuunnitelmien toteutumisen.
5. HAMASIN ONGELMAT
Hamasin lähettiläät ovat epätoivoisesti kierrelleet maita ja mantuja kiskoakseen käteistä pystyäkseen maksamaan noin 150 000 viranomaisen ja turvallisuusmiehen palkat (määrät vaihtelevat 132 000 –
165 000). Ulkoministeri Mahmoud Zahar kiertelee arabi- ja muslimimaita, joissa Hamasin edustajat voivat matkustella, kuten Saudi Arabia, Kuwait ja Libya, anoen rahaa. Lupauksia miljoonista tuleekin, mutta käytännössä rahan saaminen pankkitileille on vaikeutunut arabipankkien boikottipelkojen vuoksi.
Zahat kertoo, että Kuwaitissa hänen hotellihuoneestaan varastettiin laukku, jossa oli 450 000 USD.
Hamasin virkailijat ovat syyttäneet, että Abbasin toimiston virkailijat ovat saaneet palkkansa, kun toiset eivät ole vielä saaneet maaliskuun palkkaansa.
Arabiliitto lähetti sunnuntaina 150 000 USD Hamasille kiireellisiä lääkeostoja varten.
Jordanian ja Egyptin johtajat ovat suositelleet yhteishallituksen muodostamista Fatahin ja Hamasin kesken.
Hamasin hallituksen pelkona on vararikon ohella sisällissota, joka aiheuttaisi kaaoksen PA:n alueilla.
6. JERUSALEMIN GAY-PARAATI
Viime vuoden gay-paraati Jerusalemissa peruutettiin Gazan evakuoinnin vuoksi. Sen järjestäjät eivät kuitenkaan anna periksi, vaan suunnittelevat täksi kesäksi entistä ehompaa paraatia elokuussa. Tel Avivin tämän vuoden paraati peruutetaan, jotta voimat voidaan keskittää Pyhän Kaupungin valloittamiseksi. Tämä siitä huolimatta, että kaikkien uskontokuntien johtajat ovat yksimielisesti tuominneet ”sellaisen riettauden tuomiseksi Jerusalemin kaduille”. Myös kaupungin johtava virkamiehistö on virallisesti paraatin järjestämistä vastaan ja sanovat tekevänsä kaikkensa, ettei sitä järjestettäisi. Ongelmana on kuitenkin Israelin vasemmistolainen oikeuslaitos, joka suosii sanan- ja ilmaisunvapauden nimissä tällaisiakin epänormaaleja mielenilmauksia, jotka häpäisevät ja loukkaavat lukemattomien ihmisten, sekä asukkaitten että turistien, uskonnollisia ja säädyllisyysnormeja ja -tunteita.
Tel Avivin kaupungista suunnitellaan maailman homojen ja lesbojen pääkaupunkia, mitä sekä Israelin että Euroopan ja USA:n matkailijajärjestöt ovat innokkaasti tukeneet.
Muhamettilaisuus virallisesti tuomitsee homouden ja lesbouden, juutalaisuus näyttää suhtautuvan siihen myönteisemmin.

Toivotan lukijoilleni hyvää vappua!

No comments: