gavriblockTIISTAI 18.04.06
1. TERRORISTI ISKI JÄLLEEN
Tel Avivin keskuslinja-autoaseman lähellä sijaitseva pieni voileipäravintola Rosh Ha´ir joutui uudelleen terroristin iskun kohteeksi vain kolme kuukautta edellisen iskun jälkeen, jossa haavoittui 20 ihmistä.
Maanantaina iltapäivällä puoli kahden maissa lähellä Jeniniä sijaitsevasta al-Gharakahin kylästä kotoisin oleva 16-vuotias Sami Hamad räjäytti 13 kilon pommivyönsä murhaten itsensä lisäksi 9 muuta ja vammauttaen 66.
Iskun tekijäksi ilmoittautui ensin al-Aksa, mutta Islamic Jihad seurasi pian perässä. On luultavaa, kuten Debkafile olettaa web-sivullaan, että iskun suunnitteli Libanonista käsin Hizbullah, jonka asiamiehet Samariassa kouluttivat al-Aksaan kuuluvan terroristin. Islamic Jihad ehkä antoi hänelle valmistamansa pommivyön, ja Fatahin al-Aksan jäsenet kuljettivat terroristin iskukohteeseensa. Poliisi sai vihjeen hopeanvärisestä Mercedes autosta, jonka nähtiin kiihdyttävän paikalta, asetti tiesulkuja Jerusalemin-Tel Avivin valtatielle ja pysäytti auton, jossa ollutta kolmea palestiinalaista kuulustellaan. Heidän epäillään kuljettaneen terroristin kohteeseensa. Neveh Sha´anan alue, jonne terroristi iski, on tiheästi asuttu, ja siellä asuu paljon ulkomaalaisia työntekijöitä.
2. PA:N HALLITUS PITÄÄ ISKUA LAILLISENA
PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas tuomitsi iskun, koska ”se vahingoittaa palestiinalaisten etuja” ja hän vaati, että PA:n viranomaisten ja hallituksen tulee pysäyttää tällaiset iskut.
PA:n sisäministeriön edustaja Khaled Abu Helal puolusti terrori-iskua sanoen, että ”se on suora seuraus miehityspolitiikasta ja brutaalista hyökkäyksestä ja piirityksestä, jolla kansaamme kohdellaan.”
Terroristi Sami Hamadin kotiväki alkoi tyhjentää asuntoaan kuultuaan iskusta peläten IDF:n tuhoavan heidän talonsa. He väittivät, etteivät he tienneet mitään Samin, jonka he sanovat olleen 21-vuotiaan, yhteyksistä terroristeihin, ja että hän lähti kotoaan kolme päivää aiemmin.
IDF teki ratsian Nablusiin pari tuntia iskun jälkeen pidättäen kuusi epäiltyä terroristia.
Myös Egyptissä terrori-iskua puolustetaan. Hallituksen valvoma lehti Al Gomhuria sanoi iskun ilmentävän Palestiinan kansan tahtoa itsensä uhraamiseen ja marttyyriuteen. Lehden mielestä Palestiinan kansan ei tule seisoa ”tumput suorina” tekemättä mitään.
Israelin YK-lähettiläs Dan Gillerman pyysi YK:n turvallisuusneuvostoa tuomitsemaan terrori-iskun. Päätöslauselmaa hiovat tiettävästi Englanti, Saksa, Ranska ja Hollanti. USA esti vetollaan vain pari päivää aiemmin Israelia tuomitsevan turvallisuusneuvoston päätösesityksen yksipuolisena.
3. ISRAELIN VASTAISKU
Israelin turvallisuusjoukot kertovat. että heillä on yli 80 yleistä ja lähes 20 yksityiskohtaisempaa terrorivaroitusta päivässä. Olmert uhoaa termein, jotka ovat kovin tuttuja monien kuukausien ajalta: ”Me tiedämme, miten terrorismiin tulee vastata.” Samaan hengenvetoon Mofaz ilmoittaa median edustajille, että IDF varoo toimiaan ja pyrkii olemaan härnäämättä Hamasia, ettei se aloittaisi uutta koston kierrettä.
Hamas on tosin pidättänyt osallistumistaan näkyvästi terrorismiin, mutta sen johdon lausunnot ilmaisevat räikeästi sen todellisen pyrkimyksen. Hamas tähtää kaikin tavoin Israelin tuhoamiseen.
Israelin turvallisuusjoukot pidättivät yön aikana 21 etsittyä, terrorismista epäiltyä palestiinalaista.
Israelin viranomaiset puhuvat tuhon ja terrorin akselista, johon kuuluvat Iran, Syyria, Hizbullah, al-Aksa, Jihad ja Hamas (+al-Qaida). Terrorismin avain on rahoitus, ja se hoidetaan Iranista ja Syyriasta käsin käyttäen ranskalais-egyptiläistä Kairossa sijaitsevaa pankkia välittäjänä Gazaan ja Länsirannalle.
Iran lupasi Hamasille 50 miljoonaa USD ja Qatar saman verran, joten rahaa virtaa PA:n kirstuihin ja osa sieltä edelleen terrorijärjestöille, kuten aina ennenkin.
4. MITEN TERRORISTIT SIKIÄVÄT
Itamar Marcus ja Barbara Crook tutkivat ilmiötä JP:n 18.04.06 artikkelissaan otsikolla Young Terrorists are made, not born. (Nuoret terroristit tehdään, ei synnytetä) Kirjoittajat toteavat aluksi, ettei lapsi synny vihaamaan, se on jotain, johon opitaan, ja PA on ihanteellinen opettaja. Se on kehittänyt huippuunsa taidon kiihottaa vihaa ja ihannoida itsemurhaterroria.
ENSIMMÄINEN VAIHE tässä on kiihottaa vihaamaan kohteena olevaa yhteisöä, joka esitetään niin pahana ja pelättävänä, ettei sen jäsenten surmaamista pidetä murhana, vaan oikeutettuna kostona ja itsepuolustuksena. Esimerkkinä esitetään IDF:n vastaiskut Kassam-rakettien laukaisupaikkoihin Gazassa, joita PA:n päivälehti Al Hayat al Jadida esittelee näin: ”Näyttää etteivät verivirrat kaupungeissamme, kylissämme ja pakolaisleireissä pysty tyydyttämään Israelin poliitikkojen ja sotilasupseerien verenhimoa.” (04.03.06) PA:n TV esittää päivittäin kauhukuvia israelilaisten vartijoitten harjoittamasta palestiinalaisten vankien kidutuksista. Se väittää, että Israel levittää huumeita palestiinalaisten nuorten keskuuteen. Viimeiseksi sitä väitti PA:n mufti Ikrima Sabri pari päivää sitten.
TOINEN AIHE on Israelin esittäminen laittomaksi ja tilapäiseksi. Jaffaa pidetään palestiinalaisena kaupunkina, jonka israelilaiset varastivat. Israelilaisia kehotetaan asumaan ja kuolemaan missä tahansa, mutta ei Palestiinassa. Israel esitetään pahimpana vihollisena, pahana ja vaarallisena, joka täytyy voittaa ja tuhota. Mutta israelilaisia murhaavia palestiinalaisia täytyy kunnioittaa sankareina ja esikuvina PA:n yhteisölle, eikä sen suurempia sankareita olekaan.
TERRORISTIEN KUNNIAKSI sepitetään lauluja ja runoja, joita esitetään yleisissä juhlissa ja joita opetetaan pienille päiväkotilapsille. Lapset esittävät niitä yleisölle ja PA:n virallisessa TV-ohjelmassa. Pienen tytön sepittämä kirjoitus esitettiin TV:ssä lapsijoukon toimesta: ”Vaikka kaikki juutalaiset tulisivat turvaa etsien apinoitten mukana (tarkoittaa juutalaista), me emme koskaan hyväksy korvausta maastamme. Jerusalemille ei löydy korvaajaa. Kuolemamme on sama kuin elämämme. Kotimaamme on hyökkääjän hauta. Marssin 1000 mailia vaikka kuolisin siihen marttyyrina.” (PA TV 10.04.06) Tämä esitettiin myös juhlavassa lasten päivän tilaisuudessa, jossa eturivissä istuivat PA:n korkeat johtomiehet, mukaan lukien Mahmoud Abbas, jotka innokkaasti taputtivat käsiään esitykselle.
5. EU LÄHTEMÄSSÄ RAFAHIN RAJA-ASEMALTA?
USA:n painostuksesta solmitun kolmikantasopimuksen mukaan EU:n tarkkailijat yhdessä PA:n virkailijoitten kanssa vastaavat Egyptin ja Gazan alueen Rafahin rajaterminaalin valvonnasta. Tarkastuspisteen kautta kulkevien matkustajien passit kuvataan monitoreilla, jotka välittävät tiedot Israelin Kerem Shalomissa, Israelin, Egyptin ja Gazan alueen rajan risteyspisteessä, toimiville rajavirkailijoille. Nämä tutkivat omista tietokoneistaan, onko joku heistä etsitty tai jolta rajan ylittäminen on kielletty. Heidän antavat tiedot EU:n virkailijoille, joiden tulee yhdessä PA:n virkailijoitten kanssa sopia jatkotoimista. Näin sovittiin, mutta käytännössä Israelin edustajien mukaan järjestelmä ei toimi ollenkaan tai puutteellisesti.
Hamasin edustajat kulkevat esteettä Siinaille ja takaisin. Usein palestiinalaiset väittävät, että monitorit eivät toimineet tai niitä tarkoituksellisesti sabotoitiin.
LONTOOLAISEN AL HAYAT lehden mukaan Englanti painostaa lujasti EU:n tarkkailijoitten vetämistä pois Rafahista. Tarkkailijoitten edustaja Julio de la Guardia Rivera kieltää ehdottomasti huhut perättöminä, vaan että 65 hengen EU:n raja-avustajatehtävä Rafahissa (EU border Assistance Mission Rafah, EU BAM) jatkaa toimintaansa kuten ennenkin. Riveran mukaan kaikki on Abbasin käsissä, joka muutama päivä sitten määräsi PA:n valiojoukon Force-17 raja-asemalle valvontatehtäviin. Ongelma lähtee siitä, että aiemmin rajaa valvovat turvallisuusjoukot olivat Hamasin hallituksen alaisia, johon EU ei halua pitää yhteyttä.
Abbas valvoo itse Force-17 osastoa.
EU:N TARKKAILIJAT aloittivat toimintansa 26. marraskuuta. Niiden sanotaan pystyvän estämään aseiden salakuljetuksen, mutta etsittyjen terroristien pidättämiseksi heillä ei ole valtuuksia; he voivat vain todeta heidän esittämänsä dokumentit ja raportoida niistä edelleen. Lisäksi he valittavat PA:n ja Israelin yhteisten etsittyjen henkilöitten listojen poikkeavuutta tai ettei niitä ole.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019