gavriblockMAANANTAI 17.04.06
1. JERUSALEM TÄYTYY VAPAUTTAA JUUTALAISILTA
Israelilainen arabi, Israel Islamic Assosiation-järjestön puheenjohtaja, sheikki Raed Salah puhui lauantaina Kfar Kanassa (Galilean Kaana) profeetta Muhammedin syntymäpäivän kunniaksi järjestetyssä tilaisuudessa, jonka al-Jazeeran uutistoimisto välitti TV-asemiensa kautta useisiin arabimaihin. Salah vaati puheessaan, että Jerusalem tulee vapauttaa juutalaisilta, ennen kuin vuoden 1967 sota voidaan katsoa päättyneeksi. Hän totesi, että Jerusalemista muodostetaan ”islamilaisen valtion” pääkaupunki. Tällä hän viittaa muslimien perinteiseen haaveeseen yhtenäisestä kalifikunnasta, johon kuuluisivat kaikki muhamettilaiset maat, ja joka tulisi lopulta hallitsemaan koko maailmaa. Tämä on myöskin Iranin presidentti Ahmadinejadin tavoitteena.
(Vert. Dan.11:45; Ilm.13:7, 16:13-16)
2. PALESTIINALAIS-SIVIILEJÄ EI SAA VAHINGOITTAA
Kuusi israelilaista ihmisoikeusjärjestöä vaativat sunnuntaina korkeimmalle oikeudelle osoittamassaan vetoomuksessa, että IDF:n tulee peruuttaa laatimansa uuden ns. turva-marginaalin, miten lähelle palestiinalaisia siviiliasumuksia tykistö ja IAF:n koneet saavat ampua vastauksena palestiinalaisten israelilaisia siviilikohteisiin ampumiin Kassam-raketteihin ja kranaatteihin. Aiempi turvaraja oli 300 m. mikä nyt halutaan lyhentää sataan metriin. Järjestöjä edustava asianajaja Michael Sfard vaati pikaista kuulemista asiassa, mutta korkeimman oikeuden tuomari Asher Grunis antoi valtiolle viikon aikaa vastauksen laatimiseen eikä määritellyt, koska kuuleminen asiassa pidetään. Vetoomuksen taustalla on viime viikolla sattunut tapaus, jossa IDF:n tykinammus osui siviilitaloon surmaten 7-vuoden ikäisen tytön ja haavoittaen 12 perheen jäsentä. Sfard perustaa vetoomuksensa kansainväliseen ihmisoikeuslakiin, joka vaatii tekemään selvän eron siviili- ja sotilaskohteitten välillä. Sfard ei huomioi, että sama laki antaa oikeuden iskeä siviilikohteisiin, joista tulitus tulee tai jotka antavat suojaa tulittajille.
Ihmetystä herättää myös se, mikseivät nämä ihmisoikeusjärjestöt, kuten vetoomukseen osallistuneet Lääkärit ihmisoikeuksien puolesta, B´tselem, Gazan yhteisön henkisen terveyden ohjelma, Israelin ihmisoikeusjärjestö, Kidutuksen vastainen yleiskomitea Israelissa ja Al Mezan-keskus ihmisoikeuksien puolesta, ole esittäneet samanlaista vetoomusta palestiinalaisten ampumia raketteja vastaan, jotka tähdätään yksinomaan israelilaisiin siviilikohteisiin.
3. PALESTIINALAISTEN SALAINEN ASE
Maaliskuun 30. päivänä palestiinalaiset esittelivät PA:n puheenjohtaja Mahmoud Abbasille kehittelemänsä uuden raketinheittimen, joka pystyy laukaisemaan 10 Grad (Quds-3) rakettia samanaikaisesti. Niiden kantomatka on 18-30 km, joten niillä pystyy ampumaan Ashkeloniin, Netivotiin ja Ofakimiin. Yhdessä raketissa on 17 kilon räjähdekärki. Sunnuntaina 16.04. tämä ase otettiin rutiinikäyttöön, vaikkakaan sillä ei ole vielä laukaistu täyttä salvoa Israeliin. Sitä liikutellaan kuorma-auton lavalla, joten sen havaitseminen ja tuhoaminen on vaikeaa siviiliasutuksen keskellä.
Viime viikolla yksi Kassam-raketti räjähti Yad Mordechain kibbutsin ruokasalin ulkopuolella asukkaitten ollessa aloittamassa sapattiateriaansa. Raketti aiheutti pientä tuhoa rakennukselle, mutta ihmisvaurioita se ei aiheuttanut. Jos sen asemesta tulitus olisi tapahtunut uudella heittimellä, 10 raketin ja 170 kilon räjähdyskärkien yhteisvaikutus ja tuho olisi ollut aivan toista luokkaa.
4. IRAN VAKUUTTAA AUVUSTAVANSA PALESTIINALAISIA
Iran antoi lupauksensa 50 miljoonan USD avustuksesta Palestiinan Hamas-johtoiselle hallitukselle vaatien samalla, että islamilaisten valtioitten velvollisuutena on auttaa palestiinalaisia, ettei heidän tarvitse kerjätä ruokaansa. Presidentti Ahmadinejad antoi lupauksensa Iranissa järjestetyn Palestiinan solidaarisuus-konferenssin aikana, johon osallistui nelisenkymmentä Hamasin ja tusinan verran Islamic Jihadin jäsentä. Ahmadinejad käytti tilaisuutta hyväkseen esittääkseen uudelleen häväistyksensä Yhdysvaltoja ja Israelia vastaan ja uhaten niiden tuhoamisella. Hänen mukaansa Iranissa on 40 000 koulutettua itsemurhaterroristia, jotka lähetetään israelilaisiin ja amerikkalaisiin kohteisiinsa sekä Lähi Idän alueella että Euroopassa ja muuallakin, jos länsivallat hyökkäävät Iranin ydinlaitoksia vastaan.
Hamas saa yllättävää tukea Venäjän taholta, joka ns. kvartetin jäsenenä on vannoutunut noudattamaan sen laatimia vaatimuksia Hamasilta ennen kuin sen johtamaa PA:n hallitusta voidaan tunnustaa. Venäjän omaksuman kannan mukaan parempi tapa saada Hamas myöntymään on toimia sen kanssa yhteistyössä. Venäjä lupaa avustaa palestiinalaisia. PA:n hallituksen rahahuolet ovat kuitenkin akuutteja, sillä sen tulee pystyä maksamaan ainakin 140 000 palkkalistoilla olevan virkailijan ja turvallisuusmiehen kuukausipalkat.
Arabien vakuuttelut avusta tulevat yleensä hitaasti tai ovat enemmän sanallisia myötätunnon osoituksia.
5. JERUSALEMIN POLIISI PIDÄTTI PA:N KANSANEDUSTAJAN
Hamas suunnitteli pitävänsä suuren kansakokouksen Itä Jerusalemin Tsur Bahirin kaupunginosan stadionilla tänään maanantaina, minkä Israelin viranomaiset ovat kieltäneet.
Varmistaakseen tilaisuuden estämisen Jerusalemin poliisi pidätti eilen illalla viime vaaleissa Hamasin Jerusalemin listalla Palestiinan lakiasäätävään neuvostoon (PLC) valitun sheikki Abu Tirin ja kuusi muuta Hamasin virkailijaa kuulusteluja varten. Heidät vapautettiin tuntia myöhemmin, mutta heille annettiin toinen varoitus tilaisuuden järjestämistä vastaan. Poliisi on sulkenut Tsur Bahirin stadionin ja aikoo estää tilaisuuden pitämisen väkivalloin, jos se on tarpeen. Jerusalemin sää ei sateisena ja kylmänä suosi ulkoilmatilaisuuksia.
Mahmoud Abbas on lievittääkseen Hamasin ja Fatahin välisiä suhteita lupautunut luovuttamaan Hamasin valvontaan kaikki Gazasta Israeliin johtavat rajanylityspaikat, Karni, Erez ja Sufa. Samalla Abbas määräsi eliitin Force-17, joka toimi Jasser Arafatin henkivartiokaartina, valvomaan Rafahin terminaalia Egyptin rajalla.
6. 17. KNESSET AVATAAN TÄNÄÄN
Israelin uusi parlamentti, Knesset, vannotaan toimikaudelleen tänään maanantaina 17.04.06. Knessetissä on kaikkiaan 120 kansanedustajaa edustaen 12 puoluetta. Edustajista 41 on ensikertalaisia, joista Gil eläkeläisten 7 kansanedustajaa saivat ensimmäistä kertaa paikan istuntosalissa.
Knessetin ensimmäisiä tehtäviä on uuden puhemiehen valitseminen. Uutisissa esiintyy kaksi nimeä, Laborista Kadimaan loikannut Dalia Itzik ja Zeev Boim. Laborin edustajat vannovat äänestävänsä kaikki Itzikin valintaa vastaan, mutta voivansa hyväksyä Boimin valinnan. Kadiman puheenjohtaja, pm. Ehud Olmert ei ole tehnyt omaa valintaansa, mutta ennusteet suosivat Boimia, joka itse ounastelee, että Olmert ehkä haluaa hänet tuekseen hallituspöydän ääressä.
Itzikin tuntevat sanovat, ettei tämä koskaan työskennellyt aktiivisesti kansanedustajana, ja että hänellä on epäsosiaalinen luonne, joka herättää pahaa verta toisissa. Itzik olisi ensimmäinen nainen puhemiehenä.
7. VAIHDETAANKO POLLARD BARGHOUTIIN
Israelilaisena vakoojana elinkautiseen tuomittu Jonathan Pollardin vapauttaminen on taas vahvasti esillä. Hänen vaimonsa Eshter Pollard oli jo varma, että Bush vapauttaa hänet, jos Israelin hallitus esittää virallisen pyynnön. Pollard on kärsinyt elinkautisestaan yli 20 vuotta, mikä on täysin kohtuuton ystävällismielisen valtion vakoojalle tiedoista, jotka USA:n olisi pitänyt luovuttaa Israelille maitten välisen sopimuksen mukaan. Painavin syy Pollardin rangaistuksen takana lienee se, että hän tietämättään paljasti silloisen USA:n ulkoministeri Caspar Weinbergerin salaisen aseiden kuljetuksen Iraniin, joka oli osamaksu Libanonissa kaapatun, mutta silloin jo surmatun, USA:n neuvottelijan vapauttamiseksi. Weinberger puuttui Pollardia vastaan käytyyn oikeudenistuntoon vaatien syytetylle kovinta mahdollista rangaistusta kahdessa tuomarille lähettämässään kirjeessä. Pollard sai tiettävästi palveluksistaan 1500 USD kuukaudessa; hänen ohjaajansa oli Gil eläkeläisten johtaja Rafi Eitan, josta käytettiin nimitystä ”Rafi the Stinker”, koska hän ei muistanut vaihtaa sukkiaan. Eitan ei uskalla astua jalallaan USA:han peläten joutuvansa kuulusteltavaksi.
Uutisten mukaan Pollard aiotaan vaihtaa viiteen elinkautiseen tuomittua Länsirannan Fatahin al-Aksa-johtajaa Marwan Barghoutia vastaan. Eshter Pollard on vakuuttanut, ettei Jonathan suostuisi tällaiseen vaihtokauppaan, mutta tuskin häneltä edes kysyttäisiin sitä, jos vaihto toteutettaisiin. Idean takana on uskomus, että Barghouti olisi sopiva vastapaino Hamasin johtamalle hallitukselle.
On luultavaa, että Venäjän vakoojaksi paljastunut CIA virkailija Ricky Ames mustamaalasi Pollardin suurennellen hänen antamiensa tietojen tärkeyttä peittääkseen omia jälkiään vakoojana.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

MAANANTAI 10.06.2019