gavriblockPERJANTAI 21.04.06
1. HAMAS HALUAA SULKEA KALKILYAN YMCA:N
Joukko Kalkilyan kaupungin muslimisaarnaajia ja huomattavimpia perheitä vaatii PA:n hallitukselle lähettämässään kirjeessä kaupungissa sijaitsevan Nuorten Miesten Kristillisen Yhdistyksen (NMKY; YMCA) toimistojen sulkemista. Kirjelmässä syytetään, että YMCA:n toimistot ovat kaupungissa tarpeettomat, ja että se harjoittaa siellä lähetystoimintaa. Kalkilyan 28 300 asukkaasta kristittyjä on 80 – 100.
Hamas voitti aiemmin pidetyissä kunnallisvaaleissa kaikki kaupunginvaltuuston edustuspaikat. Kaupungin pormestariksi valittiin Wajih Kawwas hänen ollessaan Israelin vankilassa, josta hänet vapautettiin torstaina.
PA:N HALLITUKSELLE lähetetyn kirjeen oli allekirjoittanut kaupungin mufti sheikki Salah Eddin Sabri, yli 40 kaupungin moskeijoitten imaamia, kaupungin viranomaisia, perheklaanien edustajia ja eri muslimi-instituutioitten virkailijoita. Kirjelmässä uhattiin, että toimistot aiheuttavat levottomuuksia kaupungissa, jos niiden annetaan jatkaa toimintaansa. Siinä myös väitettiin, ettei kaupungissa ole yhtään kristittyä. YMCA:n toimistoon heitettiin viime viikonvaihteen aikana useita palopommeja.
PAIKALLISET ASUKKAAT, kuten yläkoulun opettaja Ahmed Nazzal, vastustavat Hamasin aloittamaa YMCA:n vastaista kampanjaa ja ovat laatineet lentolehtisiä, joissa puolustetaan YMCA:n toimintaa ja vaaditaan sen jatkumista.
YMCA:N KALILYAN TOIMISTON JOHTAJA Joseph Medi kieltää syytökset lähetystoiminnasta kertoen, että toimisto tekee sosiaalista ja opetuksellista työtä ja avustaa kaupungin nuorten vapaa-ajanharrastuksissa, mm. tukemalla paikallista jalkapallojoukkuetta, joka pelaa myös kansallisella tasolla.
LATINALAINEN PATRIARKKA Michel Sabah pyrkii varomaan sanojaan peläten kostoa, mutta myöntää, että Hamas alkaa olla voimiensa tunnossa ja tehostaa muslimilakien saattamista voimaan kaikkialla PA:n hallintoalueilla. ”Hyökkäykset kristittyjä vastaan ovat kiihtyneet kaikkialla Gazan ja Länsirannan alueilla.”
PA:N ULKOMINISTERI Mahmoud Zahar kieltää ymmärtävänsä asiasta noussutta kohua, sillä ”kristitty maailma vapaine seksuaalikäsityksineen, homo- ja lesbomyönteisyyksineen ja yleisten moraalikäsitysten romahtamisen vuoksi ei kelpaa esimerkiksi puhtauteen pyrkiville muslimeille.” Zahar myös puoltaa saria-lakia naisille myönteisenä, sillä ”se turvaa naisten aseman ja suojelee heitä moraaliselta rappiolta.”
2. SYYRIA VANNOO TUKEVANSA HAMASIA
Syyria ilmoitti torstaina useista toimista, joilla se sanoo tukevansa Hamasin johtamaa PA:n hallitusta. Se aloittaa varojen keräämisen palestiinalaisille ja kytkee suoran puhelinlinjan PA:n alueille.
Syyrian ulkoministeri Walid Moallem vähättelee lännen aloittamia Hamasin hallituksen boikottitoimia ja sanoo, ettei Syyria anna kenenkään pelotella itseään tukiessaan palestiinalaisten etuja.
Moallem vastaili median kysymyksiin yhdessä PA:n ulkoministeri Zaharin kanssa mediakonferenssin aikana Damaskoksessa.
MAHMOUD ZAHAR koki pari merkittävää takaiskua viime viikolla. Jordania peruutti hänen keskiviikoksi suunnitellun vierailunsa ja Egyptin ulkoministeri Ahmed Adoul Gheit kieltäytyi tapaamasta häntä Kairossa. Jordanian viranomaiset sanoivat löytäneensä ja paljastaneensa Hamasin kanssa yhteyksissä olevan järjestön salakuljettaneen aseita, räjähteitä ja ohjuksia Syyriasta ja kätkeneen ne Jordaniaan.
Syyria lupasi nostaa PLO:n Damaskoksen toimiston asemaa ja antavansa PA:n passilla kulkeville pääsyn Syyriaan ja sallivansa palestiinalaisten veljien vieraille sukulaistensa luona Syyriassa.
Hamas on saanut avustuslupauksia monelta taholta: Saudit lupasivat 92.3 miljoonaa USD; Qatar ja Iran 50 miljoonaa USD kumpikin ja Venäjä 10 miljoonaa USD. Tämän lisäksi sekä USA että EU antavat sosiaalista apua satoja miljoonia vapaitten järjestöjen ja YK:n avustustoimien kautta.
3. HAMASIN VASTAINEN RINTAMA
Israelin ulkoministeriö on johdonmukaisesti pyrkinyt luomaan ja ylläpitämään Hamasin vastaista poliittista rintamaa. Nämä ponnistukset ovatkin olleet yleensä menestyksellisiä, vaikka ei välttämättä Israelin ponnistelujen tuloksena. Hamasiin kohdistetut vaatimukset on pikemminkin nähtävänä osana maailman laajuista kamppailua terrorismia vastaan, koska Hamasin periaatteet sotivat lännen omaksumia periaatteita vastaan. Ne myös pahoin hajottavat USA:n Irakin ja Afganistanin poliittisen elämän rauhoittamis- ja vakiinnuttamiskampanjaa. Poikkeuksina tästä linjasta ovat arabi- ja muslimimaitten lisäksi Venäjä, Etelä Afrikka, Venezuela ja eräät muut maat kuten Norja ja Belgia, jotka kaavailevat yhteyksiä Hamasin kanssa.
Englanti, USA:n uskollisimpana pidetty liittolainen, on alkanut hälyttävästi osoittaa linjasta lipsumisen merkkejä, ja syyt ovat kauppapoliittisia.
ENGLANNIN ULKOMINISTERI Jack Straw on parhaillaan vierailulla Saudi Arabiassa.
Stawn vierailun syyt ovat raskaasti kaupallisia. Sekä Englanti että Ranska kilpailevat verisesti suurista Saudi Arabian suunnittelemista asetilauksista sekä huippunykyaikaisesta, elektronisesti valvotusta turva-aidasta saudien kuningaskunnan ja Irakin väliselle rajalle. Kysymys on miljardeista dollareista.
Sraw on Riadissa Saudi Arabiassa antanut lausuntoja, joitten mukaan PA:n Hamasin johtaman hallituksen ei tarvitse tunnustaa Israelia, koska se on tunnettu tosiasia. Hamasin ei myöskään tarvitse sanoutua irti terrorismista, koska se on pidättynyt terrori-iskuista muutaman kuukauden ajan. Strawn mukaan Englannin ei tarvitse virallisesti katkaista diplomaattisia yhteyksiä PA:n hallituksen kanssa, koska se voi hoitaa niitä PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin kautta, joka edustaa Palestiinan Auktoriteettia.
Tämän silmänkääntötempun kautta Englanti pystyy mielestään osoittamaan arabeille ja nimenomaan saudeille, miten myönteisesti Englanti suhtautuu palestiinalaisiin Hamasista huolimatta.
ISRAELIN OLMERTIN JOHTAMA VÄLIAIKAINEN HALLITUS pidättyi ulkoministeri Tzipi Livnin suosituksesta rajuista vastaiskuista Islamic Jihadin terrorijärjestöä vastaan maanantaisen pommi-iskun jälkeen vastoin sotilasviranomaisten suosituksia. Turvallisuusviranomaisten pelkona on, että tämä Israelin hallituksen päättämättömyys ja lepsuilu kiihottaa terrorijärjestöjä uusiin pommi-iskuihin.
4. ISRAELIN TURVALLISUUS
JPostin toimittajat tekivät tarkastusmatkan Jerusalemin turva-aidassa oleviin aukkoihin voidakseen tehdä omakohtaisia havaintoja, miten Israelin turvallisuutta valvotaan. Ja heidän huomionsa olivat levottomuutta herättäviä. Turva-aidan aukoista johtaa määrättyjä sivuteitä Jerusalemiin, joita vartioimaan on asetettu rajapoliiseja, joiden tehtävänä on valvoa niiden kautta kulkevaa liikennettä. Toimittajat huomioivat, ettei kaikkien henkilöllisyyspapereita tutkittu tai edes vaadittu, joukko ihmisiä kulki esteettä vartioaseman kautta poliisien ollessa kahvitauolla omassa betonisuojassaan.
Toimittajan kysellessä tätä poliisin päälliköltä tämä vakuutti, että jokaisen henkilöllisyys on tarkistettava, mutta heissä on tietenkin tutuiksi tulleita, joilta ei sitä ehkä vaadita.
Poliisin arvion mukaan maanantaina Tel Avivissa 9 ihmistä murhannut ja 66 haavoittanut terroristi tuli tätä kautta Israelin puolelle.
Toimittajat saivat selville, että aidan rakentaminen on viivästynyt valtion viranomaisten ja oikeuden tuomarien tarpeettomasti odotellessa toistensa lausuntoja tehtyihin valituksiin.
5. TERRORISTI PA:N TURVALLISUUSPÄÄLLIKÖKSI
PA:n sisäministeriön kansliapäälliköksi nimitettiin torstaina PRC:n (popular resistance committees, kansan vastarintakomitea) vastaava komentaja Jamal Abu Samhadanah, 43. Palestiinan turvallisuusjoukot ovat tämän ministeriön alaisia. Hänet ylennettiin everstiksi ennen nimittämistään tähän vasta perustettuun virkaan. Sisäministeri Said Said kertoi perustavansa uuden turvallisuusjoukon, jota jotkut kutsuvat armeijaksi, ja johon otettaisiin sotilaita Gazassa toimivista aseellisista ryhmistä. Tämä joukko olisi vastuussa suoraan sisäministerille. Erään tiedon mukaan uusi joukko koostuisi pääosin Hamasin entisistä joukoista. Tämän suunnitelman tarkoituksena on ohittaa PA:n entiset turvallisuusjoukot, jotka ovat pääosin Fatahin jäseniä ja kuuliaisia Mahmoud Abbasille.
ABU SAMHADANAH, Abu Ataya, syntyi 1963 Gazassa ja kasvoi Rafahin pakolaisleirissä. Hänen vanhempansa joutuivat ajoittain IDF:n pidättämiksi, ja hänen veljensä Saker sai surmansa 1975 Libanonissa IDF:n luodeista. Abu Ataya oli ulkomailla vuoteen 1994, jolloin hän palasi Gazaan Arafatin mukana. Hän oli perustamassa Kansan vastarintakomiteaa, ja hän oli vastuussa USA:n autokolonnaa vastaan tehtyyn pommi-iskuun vuonna 2003.
Hän on vastuussa myös useista hyökkäyksistä israelilaisia siviilejä ja sotilaita vastaan Gazan alueella, ja on ollut vuosikaudet IDF:n etsittyjen listalla.

Comments

Popular posts from this blog

PERJANTAI 03.02.2017

Sunnuntai 22.08.2021

Tiistai 17.08.2021