Thursday, September 20, 2018

TORSTAI 20.09.2018

TORSTAI 20.09.2018
01. Venäjä ja Turkki allekirjoittivat sopimuksen pystyäkseen estämään Idlibiin Syyriassa suunnitellun hyökkäyksen tällä viikolla.
Sopimuksella muodostetaan laaja demilitarisoitu puskurivyöhyke, jolla uskotaan voitavan muuttaa "radikaalit terroristiryhmät" osasta Idlibiä lokakuun 15. päivään mennessä.
Sopimusteksti julkaistiin kokonaisuudessaan The Nationalissa keskiviikkona.

Iran ei ole mukana sopimuksessa, millä halutaan viestittää Washingtonille, Israelille ja muille, että Iranin osallisuus Syyriassa on voitu syrjäyttää. Sopimuksessa ei kuitenkaan määritellä, miten "terroristi" ryhmät muutetaan osasta Idlibiä, ja mikä ryhmät aiotaan siirtää, mikä mahdollistaa tulevia konflikteja.

Venäjän ja Turkin delegaatiot allekirjoittivat sopimuksen 17.09. Sochissa, ja Englannin ja Venäjänkielinen kopio siitä lähetettiin USA:n YK:n lähettiläälle Nikki Laheylle ja YK:n pääsihteerille Antonio Guterreezille Venäjän Federaation YK:n lähettilään Vassili Nebenzian kautta.
Sopimuksen nimi on the Memorandum on Stabilization of the Situation in the Idlib De-Escalation Area.
(Muistio tilanteen stabilisoimiseksi Idlibin aseettomalla vyöhykkeellä).

Venäjä ja Turkki sopimuksen allikirjoittajina toimivat tulitauon valvonnan toimeenpanijoina, mikä on tärkeää, koska muita ei mainita sopimuksessa, eikä Iran ole siinä osapuolena, kuten ei myöskään USA tai sen johtama koaliittio, joka valvoo alueitta Syyrian itäosassa.
Syyrian presidentin Bashar Assadin hallitus eivätkä monet kapinalliset ja ääriryhmät Idlibissä tai muualla ole myöskään osapuolina sopimuksessa.

Sopimuksessa Venäjä Syyrian hallituksen ja Turkki Syyrian kapinallisten päätukijana edustavat yhdessä molempia konfliktin osapuolia. Turkki valvoo useita alueita Syyrian pohjoisosissa, mukaan lukien Idlib, Afrin ja Jarabulus-alueet.
Sopimustekstissä viitataan useisiin samankaltaisiin de-eskalaatio-sopimuksiin, jotka ovat olleet voimassa Idlibissä vuodesta 2017 lähtien. Niillä on pystytty vähentämään taisteluja Syyrian pohjoisosissa, mahdollistaen Syyrian hallituksen keskittyä kapinallisten kukistamiseen Damaskoksessa ja etelässä.

Assadin hallitus halusi, saatuaan onnistuneesti puhdistettua alueet Jordanian rajan lähellä ja Golanilla, seuraavaksi vapauttaa Idlibin alueet kapinallisten käsistä. Syyrian hallitus joutui hillitsemään haluaan USA:n varoitettua Assadia kemiallisista aseista, ja YK:n varoitettua humanitäärisestä katastrofista, joka kohdistuisi miljooniin ihmisiin Idlibissä, antaen Venäjälle ja Turkille vapaat kädet pyrkiä sopimuksella estämään uudet sotilaalliset toimet DMZ-alueella.

Suunniteltu demilitarisoitu vyöhyke DMZ on 15 -20 km syvä, mutta sen tarkat rajalinjat tullaan sopimaan tulevaisuudessa. Radikaalit terroriryhmät tullaan muuttamaan DMZ-alueelta 15.10. mennessä.
Kuudennen kohdan mukaan kaikki tankit, MLRS (rakettien monilaukaisu-järjestelmät), tykistön ja kranaatinlaukaisualustat poistetaan 15.10 mennessä. DMZ-aluetta valvovat koordinoidut partiot ja miehittämättömät (drone) koneet. Syyrian hallituksen transit M4-valtatie Alepposta Latakiaan ja M5-valtatie Alepposta Hamaan kunnostetaan vuoden loppuun mennessä.

Sopimuksessa on 2 kohtaa, joitten toteuttaminen määräaikaan 15.10. mennessä voivat osoittautua vaikeiksi.
Raskaitten aseitten ja terroriryhmän Hayat Tahrir al-Sham, HTS, jonka sekä USA että Turkki määrittävät terrorijärjestöksi ja Al-Qaidan liittolaiseksi, muuttaminen sen alueilta, jossa Turkilla on 10 valvonta-asemaa, voivat osoittautua ongelmallisiksi, mutta antavat samalla tiettyä joustavuutta.

DMZ:n syvyys on n. 20 % alueista, joita kapinalliset ja terroristit valvovat Idlibissä. Valtateiden M4 ja M5 korjaaminen ja avaaminen liikenteelle ajoissa on epäselvää, mutta sopimuksen maininta "paikallisten asukkaitten ja tavaroiden vapaasta liikkumisesta" alkavat hallituksen ja kapinallisten valvomien alueiden välillä. Tämä voi pienentää katastrofin syntymistä.

Sopimus osoittaa Venäjän ja Turkin välien lämpenemistä, mutta myös Iranin joutumisesta sopimuksen ulkopuolelle. Iran oli mukana Astanan sopimuksessa. Tämän voi olla symbolinen malli, mutta se on myös positiivinen kehitys, sillä USA:n ja Israelin mukana olo olisi tuonut lisää ongelmia, koska kumpikin haluaa Iranin poistuvan kokonaan Syyriasta.
Sopimuksessa ei ilmeisesti edes viitata Iraniin ja sen potentiaaliseen laajentumiseen Syyriassa.
Iran on Syyrian presidentin Bashar Assadin hallituksen tärkein tukija, joka tulee vaatimaan osan kakusta, kun sitä jaetaan.
https://www.jpost.com/Middle-East/What-the-Russia-Turkey-Idlib-agreement-reveals-about-the-Syrian-conflict-567558,

02. Venäjän presidentti Vladimir Putin osoitti hämmästyttävää joustavuutta ja diplomaattista älyä käsitellessään Syyriassa Latakin rannikon edustalla alan ammutun Ilyushin IL-20 vakoilukoneen tapausta, jossa sai surmansa 15 Venäjän ilmavoimien sotilasta.

Putin olisi voinut käyttää hyväkseen Venäjällä noussutta vihaa ja syytöksiä Israelin vastuuttomasta toiminnasta ennen koneen ampumista alas, mutta hän päätyi sovittelevaan ratkaisuun.

Putin varmisti kantanaan, "ettei IAF:n F-16 kone ampunut tuhoisaa ohjusta vakoilukoneeseen, mutta IAF:n koneet puskivat sen vaaralliselle tasolle, jossa syyrialaisten ampuma S 200 torjuntaohjus erehtyi kohteesta ja iski suurempaan tarjolla olevaan kohteeseen".
Putin kutsui sitä onnettomien tapahtumien sarjaksi, jotka johtivat katastrofiin. IAF:n F-16 koneet olivat keskellä hyökkäystä Iranin rakentamaan sotilaskohteeseen, kun Venäjän vakoilukone ilmestyi kuvaan mukaan.

Pääministeri Benyamin Netanyahu puhui Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa tiistaina jännityksen noustua maiden välillä venäläiskoneen alas ampumisen johdosta.
Pääministerin kanslia julkaisi virallisen lausunnon, jossa sanotaan mm.

"Pääministeri, Israelin Valtion nimissä, osoittaa surunvalittelut venäläisten sotilaitten kuoleman johdosta, ja sanoo koneen ampumisen lankeavan Syyrian vastuulle. Maanantaina Syyria vahingossa ampui alas Venäjän koneen, surmaten kaikki koneessa olleet 15 henkilökunnan jäsentä, Syyrian ilmatorjunnan aloittaessa tulituksen hyökkääviä koneita vastaan. Venäjän puolustusministeri syytti Israelia venäläisen koneen käyttämistä peittona. Presidentti Putin kuitenkin kertoi reporttereille, että koneen pudottaminen oli seurausta traagisista onnettomista olosuhteista".

Kremlin totesi Putinin vakuuttaneen, että "Israelin hyökkäys vahingoitti Syyrian itsenäisyyttä ja rikkoi myös Venäjän ja Israelin sopimuksia yhteen-ottojen välttämiseksi Syyriassa".
Lisäksi "Putin kehotti Netanyahua estämään vastaavat tilanteet tulevaisuudessa".
Aiemmin Israel tiedotti "koneittensa iskeneen Syyrian sotilaskohteeseen, joka valmisti tarkkoja, kuolettavia aseita, jotka oli tarkoitus toimittaa Iranin puolesta Hizbullahille Libanonissa".

Netanyahu kertoi Putinille, että Israel on päättänyt estää Iranin sotilaallista tunkeutumista Syyriaan, ja estää Iranin yritykset, joiden päämääränä on Israelin tuhoaminen, siirtää Hizbullahille raskasta aseistusta, jota voidaan käyttää Israelia vastaan.
Netanyahu vakuutti Putinille, että Israel luovuttaa Venäjälle kaiken informaation, jota sillä on käytettävissään koskien ilmahyökkäystä, ja ehdotti IAF:n komentajan lähettämistä Moskovaan tarvittavan informaation luovuttamiseksi.

Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigo syytti aiemmin Israelia vastuuttomasta toiminnasta ampuessaan alas venäläiskoneen. Putin kertoi allekirjoittaneensa puolustusministerin lausunnon todeten: "Epäilemättä meidän tulee suhtautua siihen vakavasti" puhuessaan lehdistökonferenssissa tavattuaan sitä ennen Unkarin pääministerin Viktor Orbanin.

Israel sanoi Venäjän kutsuneen Israelin Moskovan apulaislähettilään Keren Cohen-Gatin ulkoministeriöön antamaan selityksen. Israelin ulkoministeriö kieltäytyi paljastamasta, mistä tapaamisessa keskusteltiin.

Putin vakuutti, että tapauksen johdosta Venäjä kasvattaa sotilaallista henkilöstöään Syyriassa ensisijaisena vastauksena. "Siellä tulee olemaan askeleita, jotka jokainen tulee havaitsemaan", hän sanoi ilman detaljeita.

IDF:n lausunnossa todetaan, että Syyrian ilmatorjunta tulitti mielivaltaisesti ja kuten näyttää, varmistamatta, ettei Venäjän koneita ollut ilmassa.
IAF:n iskukohde identifioitiin Syyrian puolustusministeriön alaiseksi laitokseksi, tunnettu nimellä "Teknisten teollisuuksien Järjestö", jolla epäillään olleen yhteyksiä Syyrian kemiallisten aseitten ja ohjusten rakentamisohjelman kanssa.
"Nämä aseet olivat tarkoitetut hyökkäykseen Israelia vastaan, ja muodostivat sietämättömän uhkan sitä vastaan". Israel ei normaalisti julkista Syyriassa Iranin ja Hizbullahin kohteita vastaan tekemiään hyökkäyksiä.

IDF vakuutti lausunnossaan, että alustavien tutkimusten mukaan Israelin koneet olivat suorittaneet tehtävänsä, ja että venäläinen vakoilukone ammuttiin alas vasta sitten, kun israelilaiskoneet olivat poistuneet alueelta Israelin ilmatilaan. Asiaa pengotaan vielä, kunnes totuus tulee ilmi.
https://www.timesofisrael.com/netanyahu-putin-talk-amid-tensions-over-downing-of-russian-spy-plane/, https://www.jpost.com/Middle-East/Liberman-Assad-is-responsible-for-downing-Russian-plane-567572,

HalTurner radioshow kertoi, että Venäjä asettaa "NO-FLY", lentokielto-vyöhykkeen Israelilaiskoneille Syyrian ympärille. http://halturnerradioshow.com/index.php/news/world-news/3173-russia-imposes-no-fly-zone-for-israeli-military-aircraft-around-syria,

Toiseksi HalTurner show raportoi, että Iranin matkustajakone 747 on ilmassa tällä hetkellä kuljettaen venäläistä S-300 torjuntaohjusjärjestelmää Syyriaan.
http://halturnerradioshow.com/ bulletin

03. UUTISIA LYHYESTI
Satelliittikuvissa nähdään IAF:n koneitten ilmapommitusten jäljet Syyrialaista teknisten teollisuuksien laitosta vastaan maanantaina, jonka sivupyörteenä oli venäläisen vakoilukoneen Iljushin IL-20 alas ampuminen. Tehtaassa oli valmistettu erilaisia aseita ja ohjuksia valmiina toimitettaviksi Hirbullahille Libanoniin, kuten IDF tiedottaa. https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-works-to-stem-crisis-with-Moscow-after-downing-of-Russian-plane-567536,

Israelin Dimonan tutkimusreaktorilaitoksen pääjohtaja Zeev Snir sanoo laitoksen uudenaikaistaneen puolustusjärjestelmiään viimepäivien huolestuttavien raporttien seurauksena. Snir vaatii voimakkaita toimia Irania ja Syyriaa vastaan. "Iran ja Syyria muodostavat merkittävän ydinaseen leviämisuhkan alueelle ja koko maailmalle", hän sanoo. https://www.jpost.com/Middle-East/Israel-nuclear-chief-upgrades-Dimona-reactor-defenses-567577,

Iran vaatii YK:ta tuomitsemaan Israelin ydintutkimusohjelman Latakian lähelle syyrialaiseen laitokseen tehtyjen ilmaiskujen seurauseana. Iran esitti vaati-muksen, että Israelin tulee allekirjoittaa YK:n ydinaseen levittämissopimus, mistä Israel on kieltäytynyt. Arabiliitto tullee tukemaan Iranin vaatimusta.

Israelin todetaan rakentaneen 100 -200 ydinasetta, mukana pisimmälle kehitettyjä neutroniaseita, mutta Israel kieltää raportit perättöminä.
Siitä huolimatta Israelin poliittiset johtajat ovat vihjanneet niiden olemassa oloon. Viimeksi Netanyahu esitti peitellyn uhkauksen Israelia tuholla uhkaavia, että ne maat ovat itse vaarassa joutua tuhottaviksi. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-asks-UN-to-condemn-Israeli-nuclear-power-following-airstrike-567570. https://fi.wikipedia.org/wiki/Ydinaseohjelmat_eri_maissa,

Hixbullah pääsihteeri Hassan Nasrallah syytti Israelia keskiviikkona, että Israel on hyökännyt Syyriaa vastaan viime päivinä estääkseen sen armeijaa saamasta ballistisia ohjuksia, jotka voisivat muuttaa puolustuksen tasapaino-tilan maiden välillä. "Israel valehtelee sanoessaan, että se hyökkää aseita Hizbullahille kuljettavia autokolonnia vastaan. Israelin hyökkäykset Syyriassa ovat sietämättömiä ja ne tulee lopettaa välittömästi". Hän syytti, että USA:n sotkeutuminen Syyrian sisällissotaan on pääongelma. "Todellisia vihollisia Lähi-Idässä ovat amerikkalaiset ja heidän politiikkansa. Jopa Israelkin on vain näyttelijä USA:n pelissä".
Nasrallah vakuutti Hizbullahin pysyvän Syyriassa niin kauan, kuin Assadin hallitus pyytää sitä pysymään siellä.
Hänen lausuntonsa julkistettiin Syyrian ilmatorjunnan erehdyksessä venäläisen koneen alas ampumisen jälkeen, IAF:n koneitten jo poistuttua alueelta omaan ilmatilaansa.
Hizbullah on ollut Syyrian armeijan horjumaton tukija ja osallinen taisteluissa kapinallisia ja terroristeja vastaan kärsien itse huomattavia miestappioita.
Iranin uskotaan kuljettavat aseita ja ohjuksia Hizbullahille matkustaja- koneissa, jotka on muutettu kuljetuskoneiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252195

Islamilaiset järjestöt kehottavat muslimeja ja Israelin arabeja lisäämään käyntejään Al-Aksa moskeijassa estääkseen juutalaisia vierailemasta Temppelivuorella. Ne vaativat muslimikansaa suojelemaan Al-Aksaa "setlerien invaasiolta" lähipäivien aikana.
PA:n uskontoministeri Sheikki Yusuf Aidees sanoi juutalaisten tunkeutumis-tapausten moskeijaan muodostavan vaarallisen kiihotuksen ja miljoonien muslimien tunteitten häpäisemisen ei vain Palestiinassa vaan koko maailmassa. Hän varoitti näiden Islamin pyhiä paikkoja kohtaan tehtyjen toimien voivan vetää alueen turvallisuustarpeen kiihtymiseen ja kiihottavan uskonnollisia ja kansallisia vihantunteita.
Wafq-osasto sanoi lausunnossaan, että juutalaisen invaasion Al-Aksa alueelle juutalaisten pyhien päivien tekosyyllä on sietämätön.
Al-Quds Internaltional Instituutin johtaja Ahmed Abu Halbiyeh vaati Jerusalemin ja Israelin arabien nostamaan käyntejään Al-Aksassa.
Islamilais-kristillinen järjestö Al-Quds ja pyhien paikkojen tukemiseksi sanoi uskonnollisten seremonioiden ja tilaisuuksien vahingoittavan moskeijan pyhyyttä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252212.

Sivullista ihmetyttää, miten jalkapallon pelaaminen, räjähteiden, ilotulitus-rakettien ja aseiden salakuljetus Temppelivuorelle sopii yhteen islamin pyhien paikkojen pyhittämisen kanssa?
Toisaalta rabbit ovat tarkkoja, etteivät juutalaiset vahingossa astu muinaisen Temppelin raunioitten päälle, koska se saastuttaa niitä. Eivätkö muslimit saastuta niitä epäjumalan palvelusmenoillaan, ja tallaten kaikkia paikkoja millään tavoin erottelematta pyhiä ja epäpyhiä alueita?

Jerusalemin Tel Avivin välinen nopean junayhteyden testaus suoritetaan maanantai-iltana korkeiden vieraiden todistaessa: pääministeri Netanyahu,
Liikenne ministeri Yisrael Katz ja sen ministeriön pääsihteeri Karen Turner, Israel rautateitten puheenjohtaja Dan Harel, ja Israelin rautateitten pää-johtaja Shachar Ayalon uskaltautuvat mukaan testiin. Nopean rautatien oli tarkoitus aloittaa toimintansa maaliskuun 30. päivä, mutta se ei tarkastajien mielestä ollut turvallinen, joten avaaminen siirrettiin ensi vuoteen.
56 km:n matka kahdella rinnakkaisella raiteella kulkee Shaar Habain, Modiin, ja Ben Gurionin kautta Tel Aviviin. Sen uskotaan tekevän 4 miljoonaa matkaa ensimmäisenä vuonna, 7 miljardin NIS hinnalla. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252203,

Israelin maavoimien komentaja kenraali Kobi Barak moittii raskaasti IDF:n ombudsmiehen kenraali Yitzhak Brikin lausuntoa, etteivät maavoimat ole valmiit sotaan. "IDF on parhaimmassa tilassa taistelemaan tulevina vuosi-kymmeninä. Olemme valmiit millaiseen sotaan tahansa millä alueella tahansa. Jotka väittävät muuta eivät tunne tätä ammattia". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252201,

Juutalaisperheet Wilmingtonissa PohjoisCarolinassa pystyivät syömään kosher aterioita ennen Jom Kipurin alkamista, sillä Chabad Charlotten Synagogasta toimitti heille 150 paunaa kosher ruokaa helikoptereilla. Koska hurrikaani Florence oli tukkinut muut liikenne välineet, palvelukseen kutsuttiin helikopterit, joilla pystyttiin toimittamaan tarvittava määrä kosher-ruokaa.
Wilmingtonissa asuu 800 -1000 juutalaista perhettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252198,

British Broadcasting Corporation ilmoitti osallistuvansa ensi vuonna Tel Avivissa pidettäviin Eurovision kilpailuun toukokuussa.
Englannissa oli levitetty 140 taiteilijan ja kulttuurihenkilön allekirjoittama avoin kirje boikotoida kilpailua, mukana oli henkilöitä pitkin Eurooppaa, kuten Pink Floyd, jäsen Roger Waters, joka tukee Israelin vastaista BDS liikettä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252192.

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 23 -36; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta, huomenna lähes samat lukemat, ja aurinkoista säätä.

Britanniassa myrskyt Helene ja Ali esittelivät voimiaan saaden veden juoksemaan takaisin ylävirtaan, ja puhaltaen karavaanin, jossa oli nainen sisällä, yli kallion jyrkänteen surmaten kaksi ihmistä. Irlanti ja Englanti puhdistava suurimman koskaan saarille osuneenmyrskyn aiheuttamia vaurioita. Tuulenpuuskat olivat pahimmillaan 150 km/tunti aiheuttaen kaaoksen. 140 000 kotia menettivät voimavirtansa, mitä nyt korjataan. http://www.thebigwobble.org/2018/09/winds-casing-waterfalls-to-reverse.html?utm_source=feedburner&utm_medium=email&utm_campaign=Feed%3A+thebigwobble%2FTAHY+%28The+Big+Wobble%29,

Tuesday, September 18, 2018

TIISTAI 18.09.2018

TIISTAI 18.09.2018
01. Bush Etzionin risteyksessä lähellä supermarketia 45-vuotiaan Ari Fuldin murhanneen 17-vuotiaan Khalil Jabarinin isä sanoo ilmoittaneensa PA:lle pojan kieltäytyneen menemästä kouluun joutuen sanaharkkaan hänen kanssaan. Hän ei kuitenkaan vihjannut mitään terrorismiin, mutta pojan äiti oli samaan aikaan murhan tapahtumasta sunnuntaina mennyt läheisen Meitarin tarkastuspisteeseen ja kertonut sotilaille, että hän poikansa voi yrittää puukottaa sotilaita.

PA ei tehnyt mitään ilmoituksen johdosta, eikä katsonut tarpeelliseksi ilmoittaa asiasta IDF:lle kuvitellen, että poika vain halusi vaihtelua, mutta suoritti kyselyjä pojasta, mikä ei tuottanut tulosta. Jabarin perheen isoisä, Jamal, joka on koulun johtaja, jossa poika opiskeli, sanoi huolestuneensa pojan jäätyä pois koulusta, ja ilmoittaneensa siitä PA:lle.

Yattan kylä oli aikoinaan kristitty kylä, mutta Arafatin tuotua Tunisiasta verenhimoiset taistelijansa ensin Gazaan ja Jerikoon ja sitten muihin arabienemmistöisiin kaupunkeihin Juudeassa ja Samariassa Yattan imago muuttui siten, että sieltä on tullut useita terroristeja. Kylässä asuu n. 45 000 ihmistä. Kylä sijaitsee Hebronin eteläpuolella.

PA:n ilmoituksen mukaan sotilaat tekivät ratsian Khalil Jabarinin kotiin Yattassa aikaisin maanantaiaamuna merkiten talon mahdollista tuhoamista varten. IDF vahvisti tehneensä ratsian Shin Betin kanssa.

"IDF:n sotilaat yhdessä Shin Betin ja rajapoliisin kanssa kartoittivat terroristin kodin, joka sunnuntaina murhasi Ari Fuldin – olkoon hänen muistonsa siunattu – Yattan kylässä" todetaan armeijan tiedotteessa.
Shin Bet kuulusteli perheen jäseniä, mutta ei tehnyt pidätyksiä.

Ari Fuld oli myös Amerikan kansalainen muutettuaan sieltä Israeliin.
https://www.timesofisrael.com/troops-said-to-raid-home-of-terrorist-behind-deadly-stabbing/.

Surunvallitteluja Ari Fuldin perheelle on tullut monelta taholta, mutta myös tuomioita hänet murhanneelle 17-vuotiaalle arabille.
Oppositiojohtaja Tzipi Livni kävi tapaamassa Fuldin perhettä; häneltä jäi vaimo ja neljä lasta. Livni muistutti puheessaan poliittisesta erimielisyydestä, joka vallitsi hänen ja Ari Fuldin välillä, mutta totesi että molemmat rakastavat Israelin kansaa ja valtiota. Parempi olisi ollut jättää politiikka sivuun.
Fuldin perhe on saanut runsaasti kirjeitä ja viestejä ympäri maailman, jopa Saudi Arabiasta, jossa todetaan, että hän oli kaikkien sankari. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/25209,

02. Arin elämä oli yhtä sankarillinen kuin hänen joutumisensa puukotuksen kohteeksi. Hengenvaarallisesti haavoittuneena hän yritti tavoittaa terroristin saadakseen pysäytettyä hänet pistoolillaan tulittaen, mutta lyyhistyi lopulta maahan. Kaksi paikalla ollutta sivullista osuivat terroristiin, joka kohtalaisesti useista luodeista haavoittuneena vietiin sairaalaan, saaden siellä parasta mahdollista hoitoa Israelin valtion kustannuksella. Mitä kohtalon ivaa!

Fuld osallistui toiseen Libanonin sotaan, jossa hän joutui tovereittensa kanssa hakemaan haavoittuneet sotilaat etulinjasta epäröimättä jatkuvasta tulituksesta huolimatta. Raahattuaan haavoittuneet omille linjoilleen mukana seuraava lääkintämies sanoi, että Ari on haavoittunut, koska verta vuotaa selkärepusta, vaikka Ari ei tuntenut mitään. Tarkastettaessa reppuun oli osunut useita luoteja ja kranaatin sirpale rikkoen ihoa, mutta ei edennyt pitemmälle. Ari piti sirpaletta muistona ihmeestä kotonaan piirongin päällä sapattikynttelien lähellä muistutuksena tulevasta uudesta syntymästä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252081,

"Tänään me menetimme sankarin. Kesti hetken, ennen kuin tajusin hänen menetyksensä suuruuden. Ari Fuld oli sankari sanan kaikessa merkityksessä". Ari Fuldin kunniaksi sävellettiin musikaalinen kunnianosoitus. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252078,

03. Tuhansia juutalaisia matkusti Joosefin haudalle lähellä Sikemiä (Nablusia) sunnuntai-iltana osallisten yhteiseen rukousseremoniaan ennen Jom Kippuria (sovituspäivää), joka alkaa tiistai-iltana ja kestää keskiviikkoiltaan.

Sunnuntai-iltana muistetaan myös tilannetta, jossa IDF poisti sotilaansa Josefin hautakammiolta 18 vuotta sitten arabien raakalaismaisesti surmattua druusi-rajapoliisin, minkä jälkeen hautakammio on yritetty polttaa ja tuhota Nablusin aranien toimesta, jotka myös uhkaavat toistuvasti väkivalloin estää juutalaisia pääsemästä hautakammiolle.

Oslon sopimusten mukaan Josefin hautakammio ja sen viereinen yeshiva jätettiin PA:n käsiin, mutta juutalaisilla on oikeus vierailla siellä. Nykyisin haudalle tulevien tulee pyytää matkasta sinne IDF:n lupaa, joka suojaa heitä aseillaan. Toistuvasti sinne menee erilaisia ryhmiä ilman lupaa henkensä kaupalla, sillä on ihme, jos joku arabikylään eksynyt juutalainen pääsee sieltä hengissä takaisin. PA:n poliisi on pelastanut useita lynkkaukselta.

Ryhmän mukana olivat Samarian alueellisen neuvoston johtaja Yossi Dgan ja Knessetin sisäisen komitean puheenjohtaja Miki Zohar (Likud).
Dagan luki rukouksen kaatuneen druusiupseerin Madhat Yusufin muistoksi.

"Josef myytiin orjaksi" (midianilaisille, jotka myivät hänet Egyptiin) sanoi
Dagan. Onnettomuudeksi uudelleen kehittyneen tilanteen vuoksi, Josef myytiin orjaksi uudelleen. Hänen hautansa ei ole valvonnassamme, se ei ole käsissämme. Tämän täytyy muuttua niin pian kuin mahdollista, koska meidän ei tule tehdä kompromisseja kansastamme ja historiastamme – ja se sisältää Josefin hautakammion".
"Pyydän Josef oikeamielistä edustamaan kaikkea Israelissa. Jumala suojelkoon koko tämän kansan niitä vastaan, jotka nousevat meitä vastaan, ja jatkakoon tämä kansa onnistuen toimissaan".

Dagan lisäsi: "Tulimme tänne tänään, tishrikuun kahdeksannen päivän aattona, joka on symbolinen ja vaikea päivä. Tänä päivänä 18 vuotta sitten meille annettiin hämmentävä komento poistua Josefin haudalta, ja hylättyämme sen PA:n arabit, terroristit univormuissa, polttivat sen.
Tämä on yksi kolmesta paikasta, josta voimme sanoa, ettemme varastaneet niitä, ja Israelin lippu tulee liehumaan tämän pyhän paikan yllä".

Dagan jatkoi vielä: "Tulimme tänne viestin kanssa. Josef elää vielä. Me palaamme tälle paikalle. Od Josef Chai yeshiva, joka toimi täällä, palaa tähän paikkaan, ja Israelin sinivalkoinen lippu liehuu tämän pyhän paikan yllä".

Dagan kiitti Samarian pyhiä paikkoja valvovaa henkilökuntaa, kuten myös IDF:n sotilaita ja upseereita, jotka suojelevat Josefin hautakammiolle kerran kuussa tulevia juutalaisia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252076,

Daganin mainitsemat kolme paikkaa ovat Temppelivuori Jerusalemissa, patriarkkain mausoleumi alueineen Hebronissa, sekä Josefin hautakammio Sikemissä, jotka kaikki ostettiin rahalla, ja joiden kauppakirjat on ikuistettu Pyhän Raamatun lehdillä kauan ennen islamin uskonnon alkua.

04. Magen David Adom (MDA), Israelin Punaista Ristiä vastaava järjestö, nostaa hälytysvalmiuttaan Jom Kippurin ajaksi, huoltaen helikoptereitaan, ambulanssejaan ja vapaaehtoisiaan potentiaalisen lääkintäpalvelujen tarpeen noustessa.
MDA lisää vapaaehtoisten lääkinnällisten ja avustavien paralääkinnällisten henkilöiden määrää MDA toimipisteissä ympäri maata samalla varmistaen, että niin monta ambulanssia, liikkuvia hoitoyksiköitä ja moottoripyörillä liikkuvia hätäpalveluja, on käytettävissä kuin mahdollista.

MDA vapaaehtoiset paikallisiin rukouksiin osallistuvat varustetaan lääkinnällisin laittein, mukaan lukien defibrillatiot, voidakseen toimia niin pian kuin mahdollista. 2 helikopteria ovat käytössä tarvittaessa, maan pohjois- ja eteläosia hätätilanteiden hoitamiseksi sujuvasti.
Temppelivuoden alatasanteella on myös vaapaaehtoisia avustajia.
MDA:n johtaja Eli Bin määräsi hälytystilan nostettavaksi kolmannelle tasolle, alkaen tiistaina. Hän muistuttaa kansaa antamaan hätäapupalveluille tilaa teillä maantieonnettomuuksien välttämiseksi.

Perinteisesti MDA saa Jom Kippurina kutsuja 2000 ihmiseltä, jotka ovat kaatuneet, loukkaantuneet ajaessaan pyörällä- monet heistä lapsia, jotka haluavat kokeilla uusi pyöriään autoliikenteeltä vapautuneilla kaduilla, tai jotka on jätetty ilman valvontaa koteihin. Myös synnytyksiä tapahtuu tavallista enemmän Jom Kippurin aikana.
Synagogia kehotetaan varmistamaan hätäkutsujen hoitaminen äly-puhelimillaan, sillä synagogat voivat olla suosittuja terrorikohteita.
Suurten juhlien järjestämiseen liittyy aina paljon aiheita, joista normaali kansalainen ei tiedä mitään.

Poliisi havaitsi epäilyttävän ilmapallon jäännökset maanantai-iltana Re´im Lurim risteyspaikan lähellä Negevissä tiellä 234.
Poliisi epäili jotain olevan niihin kiinnitettynä saatuaan ne alas ja kutsui poliisin pioneerit, jotka neutraloivat palloihin kiinnitetyn käsikranaatin. Liikenne pysäytettiin tiellä, kunnes kranaatti oli tuhottu turvallisesti.
Poliisi kehottaa kansalaisia varomaan outoja ilmapalloja ja leijoja sekä ilmoittamaan niistä poliisille. Niitä on löydetty myös Sikemin läheltä.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252114,

Netanyahu lupaa, että 1000 Falash Mura juutalaisen Etiopiasta sallitaan muuttaa Israeliin. Heitä on kuitenkin kaikkiaan yli 8 000 ihmistä asuen hyvin kurjissa oloissa odotettuaan vuosikaudet poliitikkojen päätöksiä. https://www.jpost.com/Israel-News/Netanyahu-says-1000-more-Falash-Mura-to-be-allowed-to-immigrate-to-Israel-567408,

05. Venäjän puolustusministeri ilmoitti muutamia tunteja ohjushyökkäyksen jälkeen Syyrian ja Iranin sotilaallisia kohtaan Latakiassa maanantai-iltana, että sen sotilaallinen vakoilukone Il-20 ja siinä olleet 14 ihmistä, poistui Venäjän valvontatutkasta.

Kone oli silloin 35 km Syyrian rannikosta, kun sen lentotukikohdan ilmavalvonta menetti kontaktin koneeseen. Israel ei ole kommentoinut asiaa.

Muutamat syyrialaiset ja venäläiset lähteet raportoivat aiemmin tuntemattomien ohjusten iskeneen sotilaalliseen teollisuuslaitokseen, joka kehittää ohjuksia ja kemiallisia aseita lähellä Venäjän laitoksia Latakiassa.
Toiset lähteet raportoivat iranilaisten joukkojen perustaneen tukikohdan lähelle Venäjän omistamia laitoksia suojauksena IAF:n iskuja vastaan.

Debkafile, joka julkaisi tiedot, arvioi tilannetta: "Jos Israel oli vastuussa ohjusiskuista Latakiaan maanantai-iltana, se oli lähimmäksi venäläisiä Khmeimim lentoaseman laitoksia ja komentokeskusta tehty iranilaisia kohteita vastaan koskaan suoritettu operaatio".

Venäjän media raportoi, että laaja Israelin sotilaallinen delegaatio, jota johti kansallisen turvallisuuden neuvonantaja Meir Ben Shabat, vieraili Moskovassa perjantaina 14.09. DF arvioi, että Ben Shabat toi mukanaan Israelin tiedustelun kokoamia tietoja Iranin Latakian laitoksesta.

Syyrian virkailijat sanovat ohjusten tulleen mereltä, mikä viittaisi yhdistettyyn Israelin meri- ja ilmavoimien hyökkäykseen.
Israel ja Venäjä ovat pyrkineet kaikin tavoin välttämään yhteenotot koneittensa välillä Syyrian ilmatilassa, joten tätä välikohtausta voidaan pitää erittäin valitettavana ja vaarallisena, kuka sen sitten tekikin.

Amerikkalainen lähde arvioi, että Syyrian ilmatorjunta pyrki eliminoimaan ohjuksia, ja sen torjuntaohjukset ovat voineet vahingossa osua venäläiseen koneeseen. Syyrian virkailijat eivät kuitenkaan pystyneet vahvistamaan, että Israel olisi venäläisen koneen alas ampumisen takana.

Venäjän MoD raportoi, että nimenomaan koneen katoamisen aikaan neljä israelilaista F-16 hävittäjää tekivät hyökkäyksiä Syyrian Latakian provinssissa, mutta myös viittaa ranskalaisen fregatin ampumiin ohjuksiin Välimerellä.

Kadonneen koneen ja sen henkilöstön löytämiseksi on aloitettu välittömät etsintä- ja pelastustoimet.
Moskovan ilmoituksen mukaan Ilyushin 20 (IL-20) on tiedustelu turboprop kone varustettuna sähköisellä tiedustelu (ELINT) järjestelmällä, sekä useilla antenneilla, infrared- ja optisilla sensoreilla.
Tiedustelukoneen sivuillenäkevä radar (SLAR) ja satelliittilinkki mahdollistavat Venäjän armeijan tarkkailua Syyrian ilmatilassa todellisessa ajassa. https://www.debka.com/a-russian-spy-plane-with-14-aboard-missing-in-latakia-attack-moscow-cites-israeli-fighter-and-french-frigate-missile-strikes/
https://www.timesofisrael.com/report-syria-mistakenly-downs-russian-plane-as-it-repels-alleged-israeli-strike/,
https://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-air-defense-mistakenly-shoots-down-Russian-plane-567479,

Paikalliset lähteet Syyriassa raportoivat, että tuntemattomat ohjukset iskivät Syyrian länsiosassa Latakian ja Haman välillä.
Raportit kertovat Syyrian armeijan teknisen teollisuuslaitos oli laaja-alaisen ohjushyökkäyksen kohteena maanantai-iltana. Niiden mukaan ohjukset ammuttiin ohjaajattomista koneista (drones), ei hävittäjistä.
Iskuja raportoitiin myös Baniyas rannikkokaupungissa Latakiasta etelään.
https://www.debka.com/mivzak/unknown-missile-attacks-in-western-syrian-between-latakia-and-hama/

06. Gazasta tiistaina saadun raportin mukaan 2 palestiinalaista sai surmansa israelilaisesta ohjuksesta lähellä Gazan kaistan ja Israelin välistä turvallisuus-aitaa. IDF sanoo tiedotteessaan, että se hyökkäsi gazalaista ryhmää vastaan, joka oli vahingoittamassa aitaa.

IDF:n tiedottaja sanoi lausunnossaan maanantai-iltana, että hävittäjä tulitti terroristeja, joiden havaittiin epäilyttävästi lähestyvän turva-aitaa ja asettavan tuomansa esineen aitaa vasten.
Tiedottaja sanoi IDF:n purkaneen ainakin 2 tienvarsipommia muutaman päivän aikana. Gazan arabit aloittivat väkivaltaiset hyökkäyksensä sotilaita ja turva-aitaa vastaan 30. maaliskuut nimellä "March of the Return".

IDF vakuuttaa estävänsä kaikki yritykset turva-aidan murtamiseksi ja joutuu mellakantorjuntavälineitten lisäksi joskus turvautumaan koviin ammuksiin.
Gazan terveysministeriön mukaan ainakin 179 ihmistä on saanut surmansa toivottomissa yrityksissään päästä aidan läpi Israelin puolelle. https://www.jpost.com/Israel-News/Two-Palestinians-killed-by-missile-strike-by-security-fence-in-Gaza-567471

Efratasta kotoisin olleen Ari Fuldin luotien haavoittama terroristin tarkoituksena oli hyökätä myös supermarketin työntekijän kimppuun. Hän oli suunnitellut iskevänsä Patriarkkain mausoleumilla, mutta luopui sitä tarkan poliisivartioinnin vuoksi. Puukkonsa hän piilotti välillä WC-tilaan, mikä osoittaa hänen suunnitellen iskua pitemmän aikaa.

17-vuotiaan terroristin Khalil Yusuf Jabarinin perhe saa kuukausittain 1 400 NIS seuraavan 3 vuoden aikana PA:lta. Tämä on PA/PLO:n kehittämä terveys-vakuutusjärjestelmä. Se maksaa operaatiossa surmansa saaneen, tai hengissä säilyneen terroristin – jota kutsutaan marttyyriksi - omaisille kuukausipalkkaa, jonka suuruus määräytyy uhrien lukumäärän ja vankilavuosien luvun mukaan.

Painostaakseen PA/PLO:ta luopumaan terroristien palkkaamisesta Knesset hyväksyi 02.07. "Pay for Slay lain", jolla terroriseille maksetut palkkiot vähennetään palestiinalaistyöntekijöitten palkkojen veroista, jotka Israel kokoaa PA:n puolesta. Lakia ei kuitenkaan ole vielä toteutettu käytännössä.

Puolustusministeriö perusti heti lain tultua hyväksytyksi Kansallisen terrorin-rahoituksen vastaisen toimiston, jonka vastuulla on uuden lain toteuttaminen kuten myös toiminnan koordinoiminen lain toteuttamis-, turvallisuus toimistojen sekä hallituksen ministeriöitten virastojen kanssa pyrkiessään taistelemaan terrorismin rahoitusta vastaan. Mikään ei estä toteuttamaan lakia välittömästi, eikä jäädä odottamaan 2019, kuten jotkut vaativat.
PA maksoi 2017 ja 2018 kunakin vuonna 1.2 miljardia NIS terrorismin tukemiseksi tarkoitettuja varoja terroristien perheille. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/PA-to-pay-family-of-Fulds-murderer-NIS-1400-a-month-for-3-years-567467,

07. Venäjän puolustusministeri Sergei Shoigo syyttää Israelin varallisen tilanteen kehittymiseksi tuomalla lentokoneitaan ja sota-aluksiaan lähelle Latakian satamaa ja kaupunkia.
Hän soitti asiasta Israelin puolustusministeri Avigdor Libermanille vaatien selitystä siihen, että Israel varoitti Venäjää vain minuutti ennen ohjus-iskujaan. Raporttien mukaan Venäjän virkailijoitten reaktio on hurjistunut, ja upseerit vaativat, että israelilaisten nenästä tulee vuodattaa verta.

Shoigo selittää, ettei Israelin antama minuutin varoitus riittänyt venäläistä konetta siirtymään turvallisemmalle tasolle. Tämän johdosta Syyrian ampumat torjuntaohjukset valitsivat suuremman objektin eikä F-16 konetta.
Syyrian venäläisvalmisteisissa torjuntaohjuksissa on koodi, joka tunnistaa venäläiset koneet, mutta ilmaisesti jotain meni pieleen.

Tästä on syntymässä erittäin arkaluonteinen kansainvälinen kiista, jossa syytöksiä lentää jokaiseen suuntaan.
Israelin tulisi nyt välttää suorituskyvyllään mahtailevia lausuntoja, ettei ärsyttäisi Venäjän karhua, joka haistaa veren makua. https://www.jpost.com/Middle-East/Syrian-air-defense-mistakenly-shoots-down-Russian-plane-567479,

08. USA:n itärannikolla, jota hurrikaani Florence edelleen runnoo voimakkailla tuulilla ja sateilla sekä maan vyörymillä sulkien sähkövirran suurelta osalta Coarolinan aluetta, Brunswickin ydinvoimala on edelleen myrskyn keskuksessa.
Brunswickin ydinvoimala antoi hätävaroituksen tulvien tukkiessa voimalaan johtavat tiet, eikä henkilökuntaa voida evakuoida.
Hätätilan antoi US Nuclear Regulatory Commission, joka varoitti muita insti-tuutteja, mukaan lukien Kotimaan turvallisuuspalvelu ja FEMA. https://www.wnd.com/2018/09/nrc-emergency-at-north-carolina-nuclear-plant/, https://www.intellihub.com/north-carolina-nuclear-power-plant-declares-unusual-event-following-storm-hot-shutdown/,

09. Kolme miljoonaa ihmistä evakuoitiin hengenvaarallisen taifuunin Mangkhutin, myrskyjen kuninkaan, iskissä Kiinaan runneltuaan ensin Filippiinejä, surmaten siellä ainakin 65 ihmistä, ja ravistellessaan Hong Kongia.
Tuulen voima oli 142 mailia tunnissa.
Korkeat pilvenpiirtäjät heiluivat kuin ruo´ot tuulen voimasta, kuten kuvista ja videoista ilmenee. Ne otettiin Kiinasta. Kaduilla kulkeneet ihmiset lentelivät kaikenlaisten roskien ja tuulen tempaamien rakennusosien keskellä. Puita on kaatunut ja maanvyörymiä on monin pakoin.
Kuolonuhrien luku alkaa kasvaa myös Kiinassa. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6175291/Three-million-evacuated-deadly-Typhoon-Mangkhut-dubbed-king-storms-hits-China.html?ITO=applenews,
Hurrikaanit uhkaavat myös Brittein saaria Atlantilla.
https://neonnettle.com/news/5097-scientists-warn-tsunamis-could-hit-the-uk-amid-global-weather-chaos,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -28; Tiberias 24 -37; Suolameri 26 -36; Eilat 25 -37 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu lähes samoin lämpölukemin.Sunday, September 16, 2018

SUNNUNTAI 16.09.2018

SUNNUNTAI 16.09.2018
01. Hurrikaani Florence rantautui PohjoisCarolinan rannikolle suoraan Brunswickin ydinvoimalaan Southportissa aikaisin perjantaiaamuna.
Hurrikaanin silmä, jossa tuulet ovat voimakkaimmat, meni suoraan ydinvoimalan yläpuolelle. Tuulten voima on 100+ MPH.
Onneksi tuulten nopeus laski rantautuessaan 140:stä sataan MPH, mutta on tarpeeksi voimakas tehdäkseen paljon tuhoa.

Brunswickin voimala sijaistee etelään Wilmingtonista PohjoisCarolinassa.
Tähän mennessä puolimiljoonaa ihmistä on menettänyt sähkövoimansa.
Hurrikaanin vaikutusalueella on 12 ydinvoimalaa.
Mediassa kerrottiin Brunswickin ydinvoimalan sulkemisesta, mutta se ei pidä paikkaansa. Ydinvoimala tarvitsee viikkojen jäähdytysajan todellista sulkemista varten.
Jos jäähdytyspumput menettävät sähkövoiman mihin aikaan tahansa viikkojen jäähdytyksen aikana, ydinpolttoainesauvat voivat alkaa kiehua ja lämpötilan nousemisen, joka voi johtaa ydinvoiman sulamiseen (meltdown).
Toistaiseksi voimme vain odottaa, toivoa ja rukoilla, että Brunswickin ydinvoimala kestäisi vahingoittumattomana, kuten 11 muuta.
https://www.naturalnews.com/2018-09-14-hurricane-florence-achieves-direct-hit-on-brunswick-nuclear-power-plant-in-southport-nc-pray-for-our-safety.html

02. Jerusalem Postin pääartikkeli käsittelee Idlibin tilannetta Syyriassa todeten otsikossaan, että suuri offensiivi Idlibiin voi olla hengenvaaraksi Idlibin siviileille. Israelilla ei ole onneksi mitään osuutta näihin taisteluihin.
Syyrian hallitus on murhanhimoinen ja leppymätön vastustaja Israelille, ja Syyrian hallituksen tukijat Lännessä ovat lähes poikkeuksetta radikaaleja.

Syyrian armeija yhdessä sen liittolaisten Iranin ja Venäjän kanssa valmistautuvat suureen offensiiviin Idlibin provinssissa.
Idlibin provinssi on yksi harvoista tärkeistä alueista, joita kapinallisten ja jihadin ääriainekset vielä valvovat, kerrotaan pääartikkelissa.

Taistelut Idlibissä symboloivat 7-vuotisen sodan loppumista, mutta ne voivat samalla sisältää vaarallisia ja myrkyllisiä ohjelmakohtia, jotka voivat johtaa tilanteen eskaloitumiseen ennestäänkin tuhoisessa konfliktissa.

Washington varoitti Syyrian hallitusta ja Moskovaa, ettei USA:n hallitus katsele sivusta, jos Damaskos käyttää kemiallisia aseita, kuten on aiemmin tapahtunut.
Trumpin kansallinen turvallisuusneuvonantaja John Bolton aloitti varoitusten sarjan 23. elokuuta kertoen Putinille, että USA tulee reagoimaan kemiallisten aseiden käyttämisestä.
Venäjä ja Syyria vastasivat, että kapinallisten yhdessä lännen tukemien "valkoisten kypärien", vapaaehtoisten ryhmä, suunnittelevat "false flag" peitehyökkäystä omaa kansaansa vastaan pakottaakseen lännen tulemisen väliin, kuten on aiemmin raportoitu.

USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haley liittyi varoittajiin varoittaen vakavista seurauksista, jos kemikaaleja käytetään. Venäjä vastasi tähän, että heillä on filmejä, joissa ilmenee, että false flag toimintaa on käytetty aiemminkin.
Sodan nykyvaihe on onneksi vielä PR-tasolla ja propagandavaiheessa, mutta yksi tahaton virhe voi laukaista vaarallisen räjähdyksen, jossa molemmat suurvallat USA ja Venäjä voivat kiihkeän mutta ehkä lyhyen ohjustenvaihdon, kuten on ennustettu.

Turkilla on toistakymmentä valvonta-asemaa Idlibin provinssissa, eikä se halua sen tukemien kapinallisten tuhoutuvan. Turkki on varoitellut inhimillisestä katastrofista, jos suurhyökkäys toteutuu, ja sen pelkona on, että sen seurauksena pakolaisten virta suuntautuu Turkkiin, joka on heidän ainoa pakopaikkansa. Turkki siirsi voimakkaita sotilasyksiköitä Idlibiin.

Turkki kuitenkin määritteli Hayat Tahrir al-Sham, Al-Qaidaan löysästi liittyvän syyrialaisen ryhmän terrorijärjestöksi, vaikka aiemmin tuki sitä. USA on tukenut Al-Nusra ryhmää, jolla on myös Al-Qaida tausta.
Idlibiin siirtyi kapinallisia muista kohteista Syyriassa Assadin kanssa tehtyjen sopimusten mukaan. Syyrialaisia siirtyi Assadin armeijaan, mutta Euroopasta ja muualta tulleilla taistelijoilla ei ole sitä vaihtoehtoa. Mikä heidän kohtalonsa tullee olemaan Idlibin taistelujen päätyttyä?

Turkin, Venäjän ja Iranin presidentit tapasivat toisensa viime viikolla pyrkien löytämään ratkaisua tilanteeseen, mutta ilman positiivista tulosta.
Se tarkoittaa myös sitä, että Turkin armeija voi joutua tahtomattaan puolustamaan rajojaan Syyrian armeijaa ja sen liittolaisia vastaan.

Israelin ja Turkin välit ovat Erdoganin presidenttikaudella huonontuneet lähelle diplomaattisten siteiden katkeamista.
Syyrian on tunnollisesti pitänyt Israelin välisen rajan rauhallisena, mistä Israelin tulee kiittää Assadia.

Suurin välitön uhka on kuitenkin Hizbullah, joka taisteli Assadin joukkojen rinnalla Syyriassa saaden arvokasta taistelukokemusta joskin suurin uhrauksin.
Israel varoitti Hizbullahia pysymään sivussa Syyrian Idlibin tilanteesta, eikä käyttää sitä verukkeena ohjusiskujen aloittamiseksi Israeliin, joilla se voisi pahoin runnella maata sekä sotilaallisesti että taloudellisesti.
Hizbullahilla lienee 140 000 ohjusta, osa niistä GPS- tai tutkaohjattuja.

Artikkelissa huomioidaan myös kurdien kohtalo, jotka joutuvat toistamiseen taistelevien osapuolten jalkoihin. Heidän itsenäisyyshaaveensa Iranin ja Irakin väliselle alueelle kariutui Iranin vehkeilyn vuoksi, eikä USA ole nähnyt kurdien isänmaallista voitontahtoa, joka ilmeni taistelussa ISIS:iä vastaan.
USA on kuitenkin viime aikoina aloittanut kurdien tukemisen, mutta se tulee liian myöhään. Tämä ilmeni Afrinissa, jossa kurdit joutuivat yksipuolisen brutaalin kohtelun alaisiksi Turkin osallistuessa siihen. https://www.jpost.com/Opinion/Major-offensive-into-Idlib-may-be-deadly-for-Syrian-civilians-567170,

03. Abbasin avustaja Nabil Abu Rudeineh tuomitsi Trumpin nimittämän rauhantiimin johtajaa Jared Kushneria todellisuuden puutteesta.

Kushner totesi New York Times lehden haastattelussa, ettei PA/PLO:n tukien leikkaaminen vaikuta rauhanmahdollisuuksiin.
"Alueella on liian monta väärää todellisuutta, joita he ovat luoneet – ja joita kansat palvovat – että käsittääkseni siihen on tultava muutos" Kushner selitti.
"Mitä me teemme, on nähdä asiat, kuten ne ovat, eikä pelätä tehdä oikeita ratkaisuja – vaikka ne poikkeavatkin totutusta käytännöstä. Tämän seurauksena USA:lla on paljon suuremmat mahdollisuudet saavuttaa todellinen rauha".

Wafa News Agency julkisti Rudeinehin vastauksen Kuchnerille:"Hän ei ole tietoinen konfliktin todellisuudesta, ja on kansan harhaan johtamista ja historian vastaista väärentää Jerusalemin asemaa Islamin ja kristittyjen pyhänä kaupunkina".
"Rauha saavutetaan kahden valtion periaatteella Jerusalemin itäosa Palestiinan valtion pääkaupunkina kansainvälisten lauselmien ja arabi-johtajien päätösten mukaisesti".

Rudeineh viittasi toistamiseen kansainväliseen oikeuteen, jonka parhaina tuntijoina he itseään pitävät, vaikka kansainvälisen lain asiantuntijat ovat lähes poikkeuksetta juutalaisia.

Abbas on kieltänyt PA/PLO:n virkailijoita ottamaan yhteyttä USA:n virkailijoihin, ja lopulta Trump päätti sulkea PA/PLO:n toimiston Washingtonissa, koska "se ei osoita halua rauhaan Israelin kanssa", mistä on osoituksena se, ettei se halua tulla keskusteluihin Israelin kanssa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/251990. https://www.jpost.com/Israel-News/PA-Trump-policies-poisoned-Palestinian-American-ties-567272,

04. Hamasin edustaja Libanonissa Osama Hamdan, joka vastaa järjestön kansain-välisistä suhteista, sanoi, "ettei Hamas halua uutta sotaa Gazan kaistalla, mutta, mutta puolustautuu sitkeästi, jos Israel hyökkää uudelleen Gazaan".

Hän varoitti, että "Israel tulee maksamaan korkean hinnan, jos se valitsee hyökkäyksen aloittamisen Gazan kaistalle" lisäten "Israel ei pysty ahmimaan meitä, ja hinta siitä tulee olemaan suurempi ja kauheampi kuin mitä sen johtajat voivat kuvitella".

Hamdan huomautukset julkistettiin samaan aikaan kun YK:n erikois-apulais-koordinaattori Lähi-Idän rauhanprosessia Jamie McGoldrick saapui Gazaan lauantaina. Ei tiedetä, puhuuko hän Gazan johtajille pyrkimyksistä saavuttaa aselepo Israelin kanssa.

Lähteet Gazassa kertoivat, että Egypti ja YK ovat huolissaan uudistuneesta jännityksestä Gazan kaistan ja Israelin välisellä turva-aidalla. Jännitystä ovat lisänneet perjantain väkivaltaisuudet, joissa 3 gazalaista sai surmansa yhteen-otoissa IDF:n sotilaitten kanssa.

Hamdan sanoi Hamasin olevan kiinnostunut 2014 solmitun aselevon jatkamiseksi, mutta ettei se tarkoita sitä, etteikö Hamas pystyisi puolustautumaan.
Hänen lausuntonsa julkaistiin Felestin lehdessä Gazassa.
Hän kielsi samalla, että Hamas ja muut palestiinalaisryhmät Gazassa olisivat valmiit aloittamaan Kairon keskustelut Palestiinan kansallisesta sovinnosta ja aselevosta Israelin kanssa.

Hamasin virkailijat Gazassa sanoivat Israelin ja Hamasin välisten aselepo-neuvottelujen Kairossa etenevän hitaasti johtuen Mahmoud Abbasin heittämistä kapuloista rattaisiin. "Me olemme päättäväisiä voittamaan esteet, vaikka se voi vaatia aikaa."

Hamdan syytti PA:ta Gazan kaistan saartamisesta yhdessä Israelin kanssa. "Ei kukaan voi olla osallinen (rikokseen) ja samalla isänmaallinen" hän päätteli.

Abbasin johtaman Fayahin virkailijat torjuivat Hamdanin syytökset Fatahin osallisuuden taloudellisesta ja humanitäärisestä kriisistä Gazan kaistalla.
"PA ei voi hyväksyä tilannetta, jossa Gazan kaista jää loputtomiin Hamasin panttivangiksi ja sen käsiin" sanoi Majed Fityani, Fatahin vallankumous-neuvoston pääsihteeri.
Fityani kertoi Al-Watan Voice websivulla, että Hamas joutuu maksamaan hinnan, jos se haluaa koota verot Gazan kaistalla ja valvoa rajanylitys-paikkoja. "Hamas syyllistyy rikokseen, jos se kuvittelee voivansa tyydyttää Gazan palestiinalaisten vaateet erillään Palestiinan johdon valvonnasta". https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Lebanese-Hamas-representative-We-dont-want-another-war-with-Israel-567270,

05. Kävimme tänään ystävämme kanssa paimenten kedolla Har Homassa, ja sieltä tarkoituksemme oli jatkaa retkeämme Efrataan. Matka keskeytyi kuitenkin Jerusalemin etelälaidalla lähes puoleksi tunniksi ilman syytä. Internetin kautta saimme tietää, että terroristi oli puukottanut israelilaista miestä hengenvaarallisesti Gush Etzionin risteyksessä, ja poliisi suoritti tarkkoja tutkimuksia potentiaalisesta toisesta terroristista.

Raportit kertoivat myöhemmin, että terrorin uhri oli Ari Fuld, joka selkään haavoitettuna ajoi terroristia takaa, sai esille pistoolinsa ja jatkoi ampumista, kunnes hän kaatui maahan menehtyen haavoihinsa. Hän ehti kuitenkin haavoittaa terroristia ja estää hänen pakenemisensa.
Kaksi muuta risteyksessä ollutta israelilaista, vartija ja siviili, osallistuivat myös terroristin ampumiseen, jota he haavoittivat, mutta eivät hengenvaarallisesti.
Hänen haavojaan kutsutaan kohtalaisen vaikeiksi.

Ari Fuld vietiin Shhare Zedek sairaalaan ja yhdistettiin hengityslaitteeseen, mutta hän menehtyi saamiinsa puukonhaavoihin.
Ari Fuld oli 40-vuotias, perheellinen 4-lapsen isä ja aktiivinen yhteisönsä siviili-palveluksessa Efratin hätäpalveluksessa. Hänellä oli tarkoituksenaan aloittaa englanninkielinen hasbarah websivu
Sekä Knessetin puhemies Yuli Edelstesin että ke. Naftali Bennett (Jewish Home) lausuivat muistosanat hänen kunniakseen.
Ari Fuldin ystävät odottavat, että hallitus määrää välittömästi terroristin kotitalon tuhottavaksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252031. https://www.timesofisrael.com/us-envoy-mourns-american-born-terror-victim-fuld-the-best-of-both-countries/.
Matkamme onnistui lopulta kuitenkin täydellisesti, ja pizza oli hyvää.

Waqf, islamin säätiö, jonka kotipaikka on Jordaniassa, ilmoittaa, etteivät sen Temppelivuoden vartijat enää varjele Vuorelle nousseita juutalaisia. Vartijat valittavat, että juutalaisryhmiä seuraavat Jerusalemin poliisit kohtelevat vartijoita kovakätisemmin kuin aiemmin.
He vaativat, että waqfin hallinto löytää keinon, jolla poliisin kovat otteet waqfin vartijoita kohtaan poistetaan.

Nyt Israelin poliisi on vastuussa sekä suojelemaan juutalaisia Vuorella, että valvomaan heitä noudattamaan waqfin asettamia tiukkoja sääntöjä, jotka kieltävät ei-muslimeja rukoilemasta Temppelivuorella.

Waqfin vartijain vaatimus voi johtua siitä, että Temppelivuorelle nousevien
juutalaisten määrä kasvaa vuosittain.
Viime vuonna, 5778 aikana Vuorelle nousi 28 800 juutalaista, 30 % enemmän kuin edellisenä vuonna. Yhä useammat juutalaiset odottavat, että Temppeli rakennettaisiin, josta tulisi kaikkia juutalaisia yhdistävä magneetti.

Poliisi vakuuttaa, ettei sen toiminnassa ole tapahtunut mitään muutoksia, vaan se tulee edelleen noudattamaan tiukkoja toimintaperiaatteitaan.
Juutalaiset ovat yhä suuremmalla äänellä vaatineet waqfin asettamien sääntöjen poistamista, koska Temppelivuori kuuluu Israelille.
Wagfille annettiin 1967 sodan jälkeen vain Vuoren päivärutiinin hoito, eikä tarkemmin ole koskaan sovittu, miten ei-muslimien tulee käyttäytyä siellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252016.

Beit Elin asukkaat vaativat armeijan johdolta, että he eivät enää siedä viereisen Jilazon arabikylän asukkaitten kivien ja ilotulistusrakettien heittelemistä arabikylän suunnasta, mikä on hengenvaarallista.
He esittivät armeijan paikalliskomentajalle, että joko armeija sulkee tien kuritusmetodina kahdeksi tunniksi päivässä, tai he vastaavat arabien kivityksiin samalla mitalla.

Asukkaat valittavat, että jatkuva jännitys ja rakettien räjähdysäänet aiheuttavat psyykkisiä vammoja ja pelkotiloja lapsille.

Asia jouduttaneen esittelemään prikaatin komentajalle, jolla on paremmat mahdollisuudet löytää ratkaisu tai kompromissi asiaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252015,

Viikonvaihteen aikana IDF, ISA, Border Police ja Israelin poliisijoukot pidättivät 16 epäiltyä PA:n arabia, joiden epäillään sekaantuneen terrorismiin, kansanterroriin ja mellakoihin siviilejä ja turvallisuus-joukkoja vastaan Juudeassa ja Samariassa. Pidätetyt vietiin kuulusteluihin.

Etsiessään kiellettyjä aseita Juudeassa ja Samariassa IDF:n sotilaat tekivät ratsian Anatan arabikylään Ramallahista etelään takavarikoiden 2 pistoolia.

Yön aikana 450 Gazan arabia kokoontui useaan kohtaan turva-aidan varrelle pommittaen sotilaita käsikranaateilla ja putkipommeilla.
Sotilaat vastasivat niihin mellakantorjuntavälinein, sotilaita ei haavoittunut. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252014,

IDF tulee asettamaan erityisen komitea harkitsemaan, voivatko terroristit ja ihmisiä surmanneet anoa lyhennystä tuomioihinsa, joita sotilas
tuomioistuimet ovat heille antaneet Juudeassa ja Samariassa. Tähän saakka muutamat ovat anoneet tuomionsa lyhentämistä sotilastuomio-istuimelta, mutta anomukset on poikkeuksetta hylätty.

Korkein oikeus tuomitsi sille asetettuja anomuksia käsitellessään, että elinkautiset tuomiot Juudeassa ja Samariassa kriminalisoivat Juudeassa ja Samariassa asuvia. Se ei kuitenkaan halunnut puuttua sotilastuomioistuinten päätöksiin, mutta asian nouseminen esiin sai IDF:n tutkimaan asiaa.
Netanyahu ei pitänyt IDF:n aloitteesta.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/252013. https://www.timesofisrael.com/liberman-vows-to-thwart-idf-parole-board-for-palestinian-lifers/,

Syyrian ilmoituksen mukaan IAF iski ohjuksillaan Iranin aselähetystä vastaan Damaskoksen lentokentällä. Ohjusiskut aiheuttivat melkoista vahinkoa ase-varikolle, joka oli naamioitu YK:n ja DHL:n toimipisteiksi. DHL on kansainvälinen postitusyhtiö.
https://www.timesofisrael.com/alleged-israeli-strike-said-to-target-iranian-weapons-delivery-in-damascus/,

40 vuotta rauhansopimuksesta Israelin kanssa Egyptin kansa suhtautuu viileästi israelilaisiin. Kansojen välillä vallitsee psykologinen este, joka pitää molempia vankeinaan, sanoo ke. Mohammed Anwar Sadat, Egyptin entisen presidentin Anwar Sadatin samanniminen serkku.
https://www.timesofisrael.com/four-decades-after-camp-david-egyptians-still-chilly-toward-israel/,

Palestiinalainen aktivisti Bassem Eid sanoo, että EU:n tulisi lopettaa BDS-järjestön tukeminen aivan samoin kuin USA lopetti UNRWA:n tukemisen.
Belgia lopetti tukensa PA:n kouluille, koska ne kunnioittavat terroristeja. https://www.timesofisrael.com/palestinian-activist-eu-should-defund-bds-like-trump-slashed-aid-for-unrwa/,

Toivon antaminen syöpäpotilaille on yhtä tärkeää kuin lääkkeiden antaminen.
Syöpäpotilaat luottavat ICSN:n vapaaehtoisten palveluihin saadakseen toivoa ja tahtoa taistella parantumisensa puolesta.
https://www.timesofisrael.com/spotlight/giving-cancer-patients-hope-is-as-valuable-as-giving-them-medicine/,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias24 -29; Suolameri 26 -36; Eilat 24 -37 +C.astetta.
aurinkoista, huomenna vähän lämpenevää.

PohjoisCarolina valmistautuu pahimman varalla odotellessaan katastrofaalisia sateita ja tulvia hurrikaani Florencen surmattua ainakin 13 ihmistä. Asukkaita kehotetaan pakenemaan henkensä edestä. https://www.dailymail.co.uk/news/article-6171739/North-Carolina-residents-brace-WEEKS-without-power-Hurricane-Florence.html,

Kiina tulee operoimaan Haifan sataman 2021 lähtien 25 vuotta. Professori Horev sanoo, että kiinalaiset yhtiöt operoivat useita satamia Välimerellä, ja hän kohdistaa erityisen huomion Israeliin, jonka tulee kehittää mekanismi, jolla se voi tutkia kiinalaisten investointeja, etteivät ne vahingoita Israelin turvallisuutta.
Israelin sukellusveneet operoivat Haifan satamasta käsin.
Toinen kinalainen yhtiö rakentaa uuden sataman Ashdodiin. Horevia arveluttaa etenkin se, että sopimuksia kiinalaisista investoinneista tehdään ilman turvallisuusvirkailijoitten ja –j ärjestöjen lausuntoja. http://www.defconwarningsystem.com/phpBB3/viewtopic.php?p=97093#p97093,