Thursday, June 21, 2018

TORSTAI 21.06.2018

TORSTAI 21.06.2018
01. Gazasta ammuttiin keskiviikon vastaisen yön aikana 45 rakettia ja kranaattia Israelin puolelle, mikä on uusi ja vakava tilanteen kiihdyttäminen. IDF raportoi tiedotteessaan, että Iron Dome eliminoi 7 rakettia; ainakin kolme rakettia putosi Gazan alueelle. Kolme rakettia räjähtivät juutalaisyhteisöjen sisällä Eshkolin alueneuvoston alueella. Kukaan ei saanut surmaansa tai haavoittunut, mutta raketit aiheuttivat vahinkoja rakennuksille. Kymmenet tuhannet ihmiset joutuivat viettämään yönsä pommisuojissa. Koulut avattiin normaalisti keskiviikkona.

IAF iski yön aikana eri kohteita vastaan kolmasti. Viimeisessä iskussa ennen kuutta keskiviikkoaamuna IAF:n koneet iskivät 25 terrori-kohteeseen Gazassa. Aiemmin tiistaiyönä IAF iski 8 terroristien kohteeseen useaan kohteeseen eri puolilla Gazaa. IDF halusi näin viestittää Hamasille, että se on vastuussa kaikesta, mitä Gazassa tapahtuu, ja että Israel iskee Hamasin kohteisiin. Etenkin heliumpalloilla ja leijoilla aiheutetut tulipalot Israelissa ovat tuhonneet laajoja alueita viljapeltoja, hedelmätarhoja ja suojattuja luonnonpuistoja, joiden aiheuttamat tuhot noussevat miljooniin USD, ja joita Israel pyrkii saamaan takaisin pidättämällä PA:n arabi-työntekijöitten palkoista kokoamistaan vero- ym. saatavista.

IDF on vaikean ongelman edessä päättäessään, voiko se pitää leijoja ja ilmapalloja lähettäneitä arabiryhmiä laillisina sotilas-kohteina, joita voidaan tuhota. Keskiviikkoyönä ensimmäinen ilmaisku tehtiin kolmeen eri kohteeseen lähelle arabiryhmiä, jotka valmistelivat leijojen ja ilmapallojen lähettämistä palopommeilla ja räjähteillä varustettuina rajan yli Israeliin. Kukaan ei tiettävästi edes haavoittunut näissä ilmaiskuissa. Sunnuntaina yksi palo-pommein varustettu ilmapallorypäs osui taloon israelilaisessa rajan lähellä sijaitsevassa kaupungissa tuhoten asunnon. Ilmapallojen saannin vaikeutuessa arabit ovat turvautuneet gondomeihin paremman puutteessa. Puolustusministeriö antoi luvan IDF:lle vähentää heliumin vientiä Gazaan, koska Hamas havaitsi heliumpallojen lentävän kauemmas Israelin alueelle. Heliumia käytetään myös lääkinnällisiin tarpeisiin. Israelissa on nostettu kysely puolustusministeriötä vastaan, miksi se suojelee mieluummin Gazan arabeja kuin omia kansalaisiaan. Opetusministeri Naftali Bennett kehotti maanantaina armeijaa - ei vain pelottelemaan leijoja ia heliumpalloja lähettäviä ryhmiä - vaan avaamaan tulen jokaista sellaista ryhmää kohti.
Oikeuskansleri Avichai Mandelblit sanoi ensimmäisessä lausunnossaan, että tulipaloja ja tuhoa aiheuttavat leijat ja ilmepallot ovat laillisia sotilaallisia kohteita. Gazan arabit ovat mellakoineet Gazan rajan tuntumassa maaliskuun 30. päivästä lähtien iskulauseella: "Great March of the Return". Arviolta 130 arabia on saanut surmansa IDF:n estäessä heitä ylittämästä raja-aitaa tuhansien muiden haavoittuessa. Leijojen ja heliumpallojen aiheuttamat tulipalot ovat polttaneet yli 10 000 dunamia metsää, suojelualuetta ja maatalouden viljavainioita. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247714,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/From-flaming-kites-to-explosive-condoms-The-new-battle-with-Gazan-terror-560350,

02. Frankfurtin pormestari, uskollinen Israelin ystävä, Uwe Becker tukee Israelia sen pyrkiessä täsmällisillä ilmaiskuillaan lopettamaan Gazan rajan yli tulevat yhä vaarallisimmiksi kehittyvät uhkat kuitenkin osoittaen toimissaan pidättyvyyttä ilman kansainvälistä tukea, joka yhä enenevässä määrin rassaa Israelin siviilien kärsivällisyyttä.
Becker kirjoitti tuntemuksensa artikkelin muotoon, jonka hän julkaisi FB:n sivullaan: "Kuvittele hetkeksi tilannetta, jossa maatasi vastaan hyökätään raketeilla päivästä päivään. Kuvittele, että terroristit lähettäisivät kotitekoisia leijoihin ja kaasupalloihin kiinnitettyjä palopommeja kotiasi, puutarhaasi ja lastentarhaa kohti. Kuvittele, että terroristit kaivavat tunneleita soluttautuakseen maahasi tai murtaakseen maasi rajat väki-valtaisissa mielenosoituksissa tarkoituksenaan hyökätä ja siepata sinut ja perheesi".
Becker sanoi halunneensa FB:n sivullaan tehdä selväksi, että tämä on karu todellisuus useiden israelilaisten perheiden kohdalla joka päivä. Hän liitti artikkeliinsa kuvan itsestään Länsimuurin vieressä.
"Kuinka monta vuotta, kuukautta tai viikkoa antaisit hallituksellesi nukkuessasi suojatilassa? Ei vuosia, ei kuukausia eikä viikkoja vaan minuutteja tai tunteja, eikö vain? Toisten kansallisten hallitusten tunkeutuessa ilman epäröintiä alueelle, josta maahasi hyökätään, Israel keskittyy tunnontarkalla reaktiolla puolustautumaan Hamasin ja muiden terrorijärjestöjen hyökkäyksiä vastaan. Siten Israel ja sen puolustusarmeija keskittyvät eliminoimaan väkivallan aiheuttajat Hamasin hyökätessä israelilaisia siviiliperheitä vastaan. Israel ei ole hyökkääjä, se puolustaa kansalaisiaan."

Jännityksen noustessa Israelin eteläosassa, sen tukijamaat valittavat kansainvälisen tuen puutetta Israelille ja Hamasin tuomitsemista.
Frankfurtin pormestari Uwe Becker valitti myös kansainvälisen tuen puutetta Israelin jouduttua aiheettoman hyökkäyksen kohteeksi, joka kohdistuu etenkin ja lähes yksinomaan sen siviilejä vastaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Frankfurt-mayor-defends-Israeli-response-to-Gaza-rocket-fire-560443

03. Anna Ahronheim pyrkii JP:n artikkelissaan löytämään selkeää, järkevää liittymäkohtaa leijojen ja heliumpallojen aiheuttaman tuhon Gazan rajan pinnassa sijaitseville viljavainioille, luonnon-metsille ja suojelualueille, sekä keskiviikkoyön aikana Gazasta Israeliin ammuttujen rakettien välille. Hän näkee selvän yhtälön: "Leijat vastaan iskut; ja se voi saattaa Israelin ja Hamasin lähemmäs taas yhtä erää kuolettavassa konfliktissa".
Lähes joka päivä kolmen kuukauden ajan palokunnat, ase-velvolliset IDF:n Kotirintaman komennuskunnasta ovat taistelleet tulipaloja vastaan, joita Gazasta lähetetyt lentävät objektit ovat aiheuttaneet. IDF uhkaa Hamasia, jota se pitää vastuussa kaikesta Gazassa, toistamiseen ampuen varoituslaukauksia, mutta varoen huolellisesti iskemistä niitä lähettäviin arabiryhmiin. Eräässä artikkelissa todettiin, että Israel on sitonut armeijansa kädet, jota joutuu taistelemaan vaarallista vihollista vastaan ilman käsiä, mikä kiihottaa niitä entistä hengenvaarallisempiin toimiin. Israelin kannalta tämä on vaarallista nimenomaan armeijan moraalille, joka ei voi toimia siten, kuin mihin se on koulutettu. Turhautunut sotilas ei ole hyvä ja valpas sotilas.
Israelin valtion syntymän aikoina arabit tekivät toistuvia hyökkäyksiä juutalaisten perustamia yhteisöjä vastaan. Tämän vastapainoksi juutalaiset kehittivät shomer-puolustusjoukot, jotka puolustivat asevoimin yhteisöjä arabien hyökkäyksiltä. Seuraava vaihe oli juutalaisten aseellisten ryhmien perustaminen, jotka tekivät yöllisiä ratsioita kyliin, joista hyökkäyksiä tehtiin. He tuhosivat muutamia rakennuksia, ja yhteenotoissa sai surmansa ja haavoittui kylän asukkaita. Tämä osoittautui tehokkaaksi, ja hyökkäykset juutalaisyhteisöihin vähenivät ratkaisevasti.
Samantapaista menetelmää on suositeltu Gazan terroriryhmiä vastaan, jotka sumeilematta polttavat kaiken Gazan rajan pinnassa luottaen siihen, ettei kansainvälinen yhteisö tuomitse heitä, kuten on nähty YK:n yleiskokousten ja sen alaisten instituutioiden päätöslauselmissa.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Analysis-IDF-trying-to-establish-new-kite-strike-equation-in-Gaza-560415.

04. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu teki yllättävän vierailun Jordaniaan, jossa hän keskusteli kuningas Abdullah II:n kanssa alueen kysymyksistä, Gazan tilanteesta, Syyriasta sekä rauhan-prosessin nykytilasta Kushnerin ja Greenblattin valmistautuessa Lähi-Idän matkalleen, jonka aikana he käynevät SaudiArabiassa, Qatarissa, Jordaniassa ja Egyptissä ennen saapumistaan King David hotelliin Jerusalemissa. He eivät matkaohjelmansa mukaan käy Ramallahissa, ellei Mahmoud Abbas luo nahkaansa, kuten käärmeillä on Suomesta tulleiden uutisten mukaan tapana tehdä näin kesäpäivän seisauksen kynnyksellä.
Israel tukee Abdullahin hallitusta, vaikka tämä nuori kuningas osoittaa kaikkea muuta kuin kiitollisuutta. Maitten välit ovat ongelmalliset, ja Abdullah taiteilee kuin käyrän miekan terällä USA:n antamien tuntuvien avustusten ja sotilaallisen tuen varassa. Hänellä oli paljon selitettävää Syyrian eteläosaan perustetusta suojavyöhykkeestä, jossa pitäisi vallita aseeton rauhantila. Abdullah on yksi osapuoli sopimuksessa. Syyrian presidentti Assad suunnittelee kuitenkin suurta sotilaallista operaatiota aivan Israelin rajan tuntumassa eliminoidakseen sinne maastoutuneet kapinalliset yksiköt. Operaatio ulottuu Jordanian rajalle saakka. Tietojen mukaan Assadin joukoissa on iranilaisia sotilaita Afganistanista ja Pakistanista, jotka riisuivat asepukunsa ja vetivät niiden tilalle Syyrian armeijan kuteet. Toiseksi niiden mukana on Hizbullahin sotilaita, joita Israel ei myöskään halua nähdä Syyrian rajansa pohjoispuolella.
Israel voi joutua tahtomattaan mukaan Syyrian syövereihin, jonka ongelmia kukaan ei ole pystynyt selvittämään.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/The-Jekyll-and-Hyde-Israel-Jordan-Relationship-560355,

05. Onko UNHRC:n kohtalona vihata Israelia? Kysyy Tovah Lazaroff JP:n julkaisemassa artikkelissa. Tilastojen mukaan se julkaisi 12 vuoden aikana 311 erikoista julkilausumaa. Niistä 76 koski Israelia, 27 Syyriaa, 20 Myanmaria ja 18 Sudania. Artikkelin kirjoittaja todistelee, ettei USA:n YK:n lähettiläs Nikki Haleyn halo voinut hohtaa kirkkaammin Israelille, jonka rakastama lähettiläs ilmoitti Trumpin hallituksen päätöksestä erota YK:n ihmisoikeus- neuvostosta.
Lazaroff kirjoittaa ironisesti amerikkalaisten nähneen siinä kyynisen katsojia kosiskelevan näytelmän YK:n järjestöä vastaan, joka päivää aiemmin oli vaatinut Trumpin hallitusta tilille sen politiikasta erottaa laittomien maahanmuuttajien lapset rajalla vanhemmistaan. (Trump allekirjoitti eilen päätöksen, jolla hän peruutti aiemman päätöksensä – ehkä Ivanka Trumpin suosituksesta).
Lazaroff toteaa, että Israelissa Nikki Haleyn tiedetään puhuneen heille syytäessään YK:n instituutiota, joka 12 vuoden aikana oli tuominnut Israelin enemmän kuin mitään muuta maata. Sellaiset inhimillisiä oikeuksia polkevat maat kuten Iran tuomittiin 8 kertaa.
UNESCO:n jälkeen UNHRC on ollut PA/PLO:n suurimpia saavutuksia diplomaattisella sektorilla, kuten artikkelissa todetaan tarkoittaen tällä, että nuo YK:n alajärjestöt ovat olleet suurimpia antisemiittejä ja Israelin vastustajia YK:n historiassa.
Tiistaina Nikki Haley seisoi ulkoministeri Mike Pomeon vierellä Washingtonissa todetessaan, että UNHRC:ta on mahdotonta
saada korjattua, ja siksi ainoa vaihtoehto on erota siitä.
On luultavaa, että UNHRC nyt tulee jatkamaan toimiaan julkaisemalla mustan listan yhtiöistä, jotka käyvät kauppaa Juudeassa ja Samariassa ja Jerusalemin itäosissa sekä Golanilla.

Artikkelissa varoitetaan, että UNHRC:n suhde Israeliin tulee viilenemään entisestään, mutta tilanteessa, jossa Israel häviää automaattisesti, ja jossa jokainen ääni on moraalinen voitto, Amerikan äänen puuttuminen huomataan.
Australia ja Englanti ovat usein äänestäneet USA:n mukana Israelin tueksi – Englanti tosin epävarmasti – se ei täytä läheskään USA:n haluamaa tasapuolisuutta.

YK:n ihmisoikeus-komissaari Zeid Raad al-Hussein ennusti, että musta lista – jonka julkaisemista viivytettiin odoteltaessa Trumpin päätöstä – on tarkoitettu avustamaan setlementtitoiminnan kriminalisoimista kansainvälisellä tasolla. Se voidaan julkaista kuluvan kesän aikana. Vastaavasti USA ei ole antamassa puoltavaa ääntään Israelille ICC:n äänestyksissä, jos se päättää aloittaa tutkimukset syytöksistä Israelin suorittamista sotarikoksista.
Bushin hallitus erosi myös UNHRC:stä, mutta Obaman hallitus palautti USA:n jäsenyyden siihen.
UNHRC päätti käsittelyohjelmasta no 7, jonka mukaan jokaisessa kokoontumisessa tulee käsitellä Israelin kysymystä. Tämä on ennen kuulumatonta ja räikeää ihmisoikeuksien loukkausta, joka perustuu antisemitismiin. USA yritti turhaan saada muutosta aikaan, mikä oli yksi viimeisistä nauloista järjestön arkkuun. https://www.jpost.com/Israel-News/Is-the-United-Nations-Human-Rights-Council-fated-to-hate-Israel-560512

06. Israelin pääministeri Benyamin Netanyahu sanoi, että UNHRC:n on yksipuolinen, vihamielinen ja Israelin vastainen organisaatio.
YK varoittaa, että USA:n eroaminen UNHRC:stä sen Israelia yksi-puolisesti tuomitsevan kohtelun vuoksi on vahvistanut valtaa väärinkäyttäviä hallituksia.
"Tämä on huono uutinen jokaiselle, joka huolehtii ihmisoikeuksista" totesi Slovenian presidentti Borut Pahor
UNHRC:n istunnossa Genevessä keskiviikkona.
Hän puhui päivän sen jälkeen, kun USA:n hallitus ilmoitti eroavansa YK:n 47 jäsenen järjestöstä. "UNHRC tulee olemaan heikompi tämän jälkeen, mutta USA:n pyrkimykset suojella ihmisoikeuksia maailmanlaajuisesti myös heikkenevät" Pahor selitti. USA:n hallitus esitti keskiviikkoja eronsa kirjeessä YK:n pää-sihteerille Antonio Guterresille New Yorkissa.
UNHRC:n presidenttiVojislav Suc ilmoitti Genevessä, että YK:n yleiskokous äänestää uudesta jäsenestä neuvostossa. Hän murehti sen heikkenemisestä USA:n erottua sen toiminnasta, sillä UNHRC on ainoa kansainvälinen järjestö vastuussa inhimillisistä oikeuksista ja tilanteista maailmassa osallistuen aktiivisesti yhteis-kunnalliseen toimintaan.
PLO:n pääsihteeri ja rauhanneuvottelija ilman neuvotteluja Saeb Erekat totesi: Trumpin hallitus jatkaa kansainvälisen anarkian tukemista eroamalla UNHRC:n toiminnasta ja Pariisin sopimuksesta, muiden ohella.
https://www.jpost.com/International/UN-warns-that-US-strengthens-abusive-regimes-with-UNHRC-withdrawal-560506

07. UUTISIA LYHYESTI
Yli tuhat mielenosoittajaa kokoontui rauhalliseen protestimarssiin Saraya aukiolla Gazan kaupungin keskustassa maanantaina. Hamasin siviiliasuiset, pitkäpartaiset agentit hyökkäsivät protestoijien kimppuun tyrkkien heitä, myös naisia, ja pahoinpidellen heitä kivillä, kepeillä ja potkien heitä. He jatkoivat tuhoaan särkien puhujakorokkeen, kertoi eräs naisedustaja. Tilanne paheni, kun aseelliset hyökkääjät estivät esiintyjiä ja puhujia ja varastivat heiltä kännykät estäen heitä filmaamasta. Eräs kertoi filmanneensa osan tilaisuudesta ja paeten sen jälkeen autolla paikalta.
Protestoijat olivat pääosin palestiinalaisvankien omaisia, jotka protestoivat Gazan eroa Länsirannasta, ja sanktioiden poistamista, niiden mukana palkkojen leikkaukset Gazassa toimivilta PA:n palkkalaisilta, joita Abbas oli asettanut huhtikuussa. He sanoivat kutsuneensa osanottajia kaikista palestiinalaisten poliittisista puolueista, ja olivat anoneet turhaan viikon ajan lupaa Hamasin virkailijoilta protestimarssin suorittamiseksi.
Sisäisten turvallisuusjoukkojen pääsihteeri Abu Naim sanoi puheessaan protestoijille, ettei tarkoitus ollut estää protestia eikä turvallisuusjoukkoja ollut solutettu kansan sekaan.
Eräs protestoija, joka oli haavoittunut marssin aikana, sanoi, että aseistetut miehet olivat todella Hamasin jäseniä. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/gaza-news/Rare-Gaza-Strip-protest-againt-Hamas-ends-in-familiar-way-violence-560528

Netanyahu sanoi julkisesti vastauksena tiedoille, ettei turvallisuus-kabinetti ole pystynyt päättämään, miten vastata Gazasta harjoitettuun väkivaltaan Israelia vastaan, että IDF on valmistautunut kaikkiin mahdollisiin tilanteisiin Gazassa. Puhuessaan uusille vasta valmistuneille IDF:n upseereille hän vakuutti turvallisuuskabinetin valmistautuneen kaikkien mahdollisuuksien varalta, ja että vihollisen on syytä tiedostaa se nyt, haluamatta paljastaa, mitä toimenpiteitä hän tarkoitti. Totta lienee kuitenkin se, että hallituksen sisällä on ministereitä, kuten Naftali Bennett, jotka vaativat ampumaan tuhoisia lentäviä objekteja Israeliin lähettäviä, toiset kuten Tzahi Hanegby sanovat, ettei leijoja ja heliumpalloja lähettäviä nuoria voida ampua.

Netanyahu vakuutti upseereille, ettei Israel tule sallimaan Israelille vihamielisten joukkojen kaivautumista asemiin Syyrian puolelle aivan pohjoisrajamme läheisyyteen uhaten, että Israel tuhoaa ne, jotka uhkaavat meitä tuholla.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Netanyahu-We-are-prepared-for-every-scenario-in-Gaza-560476,

Yleisen turvallisuuden ministeri Gilad Erdan sanoi tukevansa NGO-järjestön pyyntöä poliisille ja pyysi oikeuskansleria Avichai Mandelblitiä komentamaan poliisin aloittamaan tutkimukset PA/PLO:n korkeaa virkailijaa Jinbril Rajoubia vastaan kiihotuksesta väkivaltaan ja terrorismin Israelia vastaan sekä estämään hänen pääsynsä Israeliin. PMW esitti valituksia poliisille 11.maaliskuuta Rajoubista, mutta poliisi ei ole tehnyt mitään. PMW esitti kolmen terrorinuhrin perheen jäsenen allekirjoittaman 7-sivuisen raportin Rajoubin toimista 2015 -2016 väkivalta-aallon aikana. Valituksen liitteenä on viesti vuodelta 2016, jossa Rajoub sanoo: "Mielestäni jokaista, jotka tekivät yksilöllisiä sankaritekoja, me Fatah-järjestössä siunaamme ja rohkaisemme heitä. Me pidämme heitä sankareina ja kruunaamme jokaisen palestiinalaisen pään, alkaen veli Muhammad Halabista". Halab puukotti kaksi israelilaista miestä kuoliaaksi ja haavoitti äitiä ja hänen vauvaansa v. 2015 Jerusalemissa. Erdan syytti Rajoubia murhaavan ideologiansa levittämisestä virallisen asemansa perusteella esim. antamalla kunniamainintoja v. 2013 Ziad ja Mustafa Khneimatille, joka murhasivat 2 israelilaista 1985. Rajoubilla on useita virkanimityksiä PA:n ja PLO:n elimissä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Erdan-asks-Mandelblit-to-order-probe-of-Rajoub-for-incitement-560519,

IAF iski Iranin tukevien shia-militaristien asemiin Irakissa Venäjän antamalla luvalla. Ilmaiskut tehtiin maanantaina sen jälkeen, kun pääministeri Netanyahu uhkasi iskevänsä iranilaisiin joukkoihin kaikkialla Syyriassa. Hän toisti vaatimuksen Iranin ja sen tukemien joukkojen poistumisesta Syyriasta. Al-Jarida uutislähteen mukaan IAF:n iskuissa sai surmansa 52 Kataib Hizbullahin jäsentä, joita Iran tukee. Washington oli myös antanut IAF:lle vapaat kädet. https://www.jpost.com/International/Israel-struck-Iranian-backed-Shia-militia-in-Iraq-with-Russian-approval-560360

Kenraalimajuri Gershon HaCohen Begin-Sadat strategisten tutkimusten keskuksesta sanoo, että 25 vuotta PA:n hallinnon, 1994 -2007 ja sen jälkeen Hamasin johdon jälkeen, jonka aikana Gazan asema ja asuttavuus ovat huonontuneet siinä määrin, että koko Gazan kaista on muutamassa jälkeen vuodessa asumis-kelvoton maaperän saastumisen sekä juomaveden suolaantumisen ja saastumisen vuoksi, on syytä ajatella uusia ratkaisumalleja. Jätevesiä ei Gazassa puhdisteta, vaan ne lasketaan suoraan maastoon ja mereen, vaikka varat on annettu ulkomailta puhdistuslaitosten rakentamista varten (sama koskee Juudean ja Samarian arabialueita). HaCohen esittää kahden valtion periaatteen asemesta tutkimaan kolmen valtion periaatetta, jossa Gazan kaista liitettäisiin Siinain pohjoisosaan, ja myös Juudean ja Samarian liittämistä Jordaniaan voitaisiin harkita.
Egypti ei varmaan tule heti nielemään sellaista esitystä, eikä Jordaniakaan Jordanian kuningas halua kasvattaa palestiinalaisten osuutta monarkiassaan, jossa heitä on 65 -70 % väestöstä. http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22332

SÄÄTILA TÄNÄÄN
Jerusalem 19 -30; Tiberias23 -36; Suolameri 25 -36; Eilat 28 -40 +C-astetta, aurinkoista koko viikon, sää lämpenee hieman.Tuesday, June 19, 2018

TIISTAI 19.06.2018

TIISTAI 19.06.2018
01. Shin Bet sanoi sunnuntaina julkaisemassaan lausunnossa estäneensä suuren terrorihyökkäysten sarjan. Shin Bet, IDF ja poliisi paljastivat 20 hengen Hamasin jäsenten terrorisolun, joka suunnitteli useita hyökkäyksiä pitkin Israelia- mukaan lukien itsemurhaisku Jerusalemissa. Solu työskenteli Nablusissa, ja turvallisuusjoukot suorittivat useita pidätyksiä.
Shin Betin ja turvallisuusmiesten operaatio alkoi lokakuussa 2017 ja jatkui sen päättymiseen huhtikuussa, jolloin pidätykset suoritettiin.
Solun johtajina toimivat 35-vuotias Mutazem Muhammad Salam ja 33-vuotias Faras Kamel Zavidi, molemmat Nablusista, ja siihen kuului yli 20 jäsentä, joista useimmilla oli suhteita Hamasiin. Joillakin oli pitkä historia terroritoiminnassa, joihin kuuluivat räjähteiden valmistus ja pommien valmistaminen.
Salem ja Zavidi vastasivat pommien valmistamisesta sekä hyökkäysten suunnittelusta, joihin kuuluivat itsemurhaisku Jerusalemissa, pommittaminen Tel Avivissa ja Itamarin juutalaisyhteisössä Samariassa, sekä tulituksia eri puolilla Samarian pohjoisosissa.
Muutamat hyökkäykset saatiin estettyä viime hetkellä solun jäsenten tultua pidätetyiksi. Pääsolun lisäksi turvallisuusjoukot paljastivat muita pienempiä terrorisoluja, joiden iskut estettiin.
Solun jäsenten kuulustelujen perusteella turvallisuusjoukot löysivät useita valmiita pommeja, joista yksi painoi 10 kg, joka oli tarkoitus laukaista kännykän avulla. Toisia pommeja löydettiin, jotka painoivat yhteensä 15 kg. Samoin löydettiin pomminteko-materiaalia, ohjeita pommien rakentamiseksi sekä aseita.
Osa pommeista tuhottiin IDF:n pioneerien toimesta valvottuina räjähdyksinä.
Salem ja Zavidi vietiin sotilastuomioistuimen eteen sunnuntaina ja heidät pidätettiin oikeustoimien loppuun saakka.
Shin Bet identifioi solun jäsenet Hamasin jäseniksi tai sitä lähellä oleviksi. Salemin kuulusteluissa tuli ilmi, että idea hyökkäysten suunnittelemiseksi alkoi Zavidin ollessa yhteydessä Al-Nusra Front, tunnetaan myös nimellä Tahrir Al-Sham, edustajan kanssa Syyriassa käyttäen telegram messenger-palvelua. Järjestön edustaja lupasi 100 000 USD pommin rakentamiseksi, joka laukaistaisiin Israelilaisen ja IDF:n rakennusten lähellä. Zavidia syytetään sotilastuomioistuimessa aiotusta taposta, laittomasta pommin rakentamisesta ja kuljettamisesta, kuulumisestä terrori-ryhmään, yhteydenotosta vihollisen agenttiin, salaliitosta ampua, terrorivarojen tuomisesta Länsirannalle sekä oikeuden häiritsemisestä. Muut solun jäsenet saavat syytteensä lähiaikoina.

Shin Bet toteaa Hamasin käyttäneen hyväkseen suhteellista rauhallista aikaa suunnitellakseen ja toteuttaakseen suuria hyökkäyksiä Israelissa. Turvallisuuspalvelujen pysymisen valveilla ja projektin paljastamiseen osallistuneiden yhteistoiminnan ansiosta estettiin suurenluokan terrori-iskut ja viattomien siviilien murhaaminen ja vahingoittaminen. Hamasin aikomien ilkeiden suunnitelmien jatkumisen vuoksi turvallisuusjoukkojen tulee olla jatkuvasti valppaana. Solun toimintaan osallistuneiden jäsenten syytteiden nostamisessa ja tuomitsemissa lakia tulleen toteuttamaan sen täydessä merkityksessä, Shin Bet vakuuttaa.
Pääministeri Netanyahu totesi solun paljastumisen jälkeen, että tapaus osoittaa selkeästi, että IDF:n tulee ylläpitää turvallisuus-valvontaa koko alueella Jordanin länsipuolella.
Nablus on ollut terroritoiminnan keskeisiä kaupunkeja syyskuussa 2015 alkaneen väkivalta-aallon iskiessä Israeliin ja Länsirantaan, ja se oli sitä 2000 -2005 toisen intifadan aikana, joka surmasi lähes 1000 israelilaista ja haavoitti tuhansia.
Turvallisuusjoukot paljastivat aiemmin 17 miehen Hamasin terrorisolun Länsirannalla, sen jäsenten osallistuessa useisiin terrori-iskuihin Hamasin ohjeiden mukaan.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Security-forces-foil-Hamas-cell-planning-significant-attacks-across-Israel-560186,

02. Gazan ja Israelin välisen turvallisuusaidan varrella IDF sanoo hyökkäysten lisääntyneen siinä määrin, että se voi ennakoida tilanteen vakavaa kiihtymistä.
Maanantaina turvallisuusaidalla tapahtunut räjähdys surmasi yhden Gazan arabin ja haavoitti kolmea muuta heidän yrittäessään soluttautua Israelin puolelle Sajaiyyan lähiöstä Gazan
kaistalla.
IDF:n tiedotteen mukaan turvallisuusinfrastruktuurin räjähdyksessä ryhmä gazalaisia haavoittui heidän yrittäessään läpäistä turvallisuusaita, mutta jätti yksilöimättä, mikä räjähdyksen aiheutti.
Hamasin terveysministeri Gazassa sanoi, että 24-vuotias Sabri Ahmed Khader sai surmansa räjähdyksessä. Tämä tapahtui useita tunteja sen jälkeen, kun IAF:n koneet olivat tehneet tusinoittain ilmaiskuja leijojen ja heliumpallojen valmistusalueille sunnuntaina.
Puolustusministeri Avigdor Liberman uhkasi taas kerran – ties kuinka monennen kerran – ettei Israel siedä tuhoa ja tulipaloja aiheuttavien lentävien laitteitten lähettämistä maahan. Ne ovat aiheuttaneet miljoonien USD tuhot, mutta ilman ihmisuhreja.
IAF:n sunnuntaina ilmaiskujen jälkeen Gazasta ammuttiin 3 rakettia Israelin puolelle lähettäen israelilaiset pommisuojiin ensimmäistä kertaa kahteen viikkoon. 2 niistä putosi Israelin puolelle, kolmas Gazan puolelle, vahingoista ei ole kerrottu.

Liberman selitti Gazan tilannetta osallistuessaan IAI:n teollisuus-laitoksen ja Saksan puolustusministeriön välisen sopimuksen allekirjoittamiseen, jolla Saksa vuokraa IAI:n valmistamia miehittämättömiä koneita käyttöönsä Afganistanissa ja Malissa, Koneet voidaan varustaa myös ohjuksin. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Gazan-killed-three-more-wounded-while-trying-to-cross-border-fence-560237

03. Iranin tukemat militaristit ja Hizbullahin jäsenet Syyriassa vaihtavat sotilasasunsa Syyrian armeijan asuihin lähestyessään Israelin ja Syyrian välistä rajaa, jonne he kaivautuvat lähelle Golanin kukkuloita Syyrian armeijan suunnittelemaa suurta ramadanin paastokuukauden jälkeistä operaatiota varten.
Assadin armeijan operaation tarkoituksena on tuhota jäljellä olevat kapinallisjoukot maan eteläosassa, mikä on aiheuttanut suurta huolta Jerusalemissa, Washingtonissa, Moskovassa ja Ammanissa potentiaalisen kriisin aiheuttajana.
Raporttien mukaan Assadin armeija on keskittänyt joukkojaan etulinjaan, joka ulottuu Damaskoksen eteläpuolelta Daraan alueeseen Jordanian rajalla. Etulinja on kilometristä 10 kilometrin
päässä Golanin kukkuloista. Sekä Moskova että Washington ovat vaatineet Iranin joukkojen pysymistä 40 -60 km:n päässä rajasta. Syyrian kapinallisten mukaan tuhansia shia-sotilaita tuodaan Pakistanista ja Afganistanista ja puetaan syyrialaisiin asuihin.
Akraban, Kafr Shmasin ja Alharan kyliä pommitettiin, joiden arvioitiin tulleen Syyrian armeijan asemista, mutta paikalla olleet tarkkailijat sanovat, että Hizbullah niitä ampui.
Israel on vaatinut, että kaikki iranilaiset joukot tulee poistaa Syyriasta, mitä Moskova ja Washington myös vaativat. https://www.jpost.com/Middle-East/Report-Iranian-backed-Syrian-militias-change-uniforms-head-toward-Golan-560178

04. Saudi Arabian johtamat joukot ovat aloittaneet suuroperaation Jemenissä sataman valtaamiseksi houthi-kapinallisilta. Pommikoneet pommittivat houthien asemia lentokentällä Jemenin tärkeimmän sataman Hodeinahin miehittämiseksi. Houthit pyrkivät varmistamaan kriittisiä huoltoreittejään Punaiseltamereltä maan pääkaupunkiin Sanaan. Tarkkailijat varoittavat pitkällisten taistelujen pahentavan maailman kiireisintä kriisiä ihmisoikeuksien suojelemiseksi. Saudi-koaliittion koneitten ilmaiskuissa satoja siviilejä on haavoittunut tai kuollut, ja avustusten saaminen heille on vaikeaa. YK:n tarkkailijan mukaan hyökkäys voi vaarantaa miljoonia siviilejä. Saudi-koaliittioon kuuluvan UAE:n edustaja sanoi maahyökkäysten tapahtuvan varovaisesti ja asteittain siviiliuhrien pienentämiseksi.
Houthi-taistelijoita arvioidaan olevan taistelujen keskellä 2000 -3000 miestä, mutta hyökkääjillä uskotaan olevan miesylivoima. https://www.jpost.com/Middle-East/Arab-aircraft-hammer-Houthis-around-airport-of-major-Yemen-port-560234

05. USA toteaa Israelin suorittaneen ilmaiskut Syyriassa Iranin tukeman Shia Kataib Hizbullah joukkoja vastaan, jotka surmasivat ja haavoittivat heitä tusinoittain lähellä Irakin rajaa. Nämä olivat viime vuoden jälkeen ensimmäiset ilmaiskut, jotka kohdistettiin Irakista Syyriaan tunkeutuneita irakilaisia joukkoja vastaan, joiden tarkoituksena oli tukea Assadin armeijaa. USA:n virkailija kertoi CNN:n toimittajalle maanantaina, että iskut teki Israel. Tämä tapahtui 18 tuntia sen jälkeen, kun Syyrian hallitus syytti USA:n johtamaa koaliittiota ilmaiskuista lähelle Syyrian hallituksen sotilaita ja sen ulkomaisia joukkoja.
Iskujen taustalla on Iranin pyrkimys rakentaa sille ystävällisten joukkojen verkosto Irakista Syyrian alueen kautta Hizbullahille Libanonissa. Vuonna 2016 länsimieliset lähteet varoittivat Iranin rakentavan tällaista verkostoa. Joulukuussa 2017 "The New Arab" raportoi merkitsemättömän autokolonnan siirtyneen Syyriaan Irakista tarkastuspisteiden kautta, joita valvovat shia-militaristit. Heidät tunnetaan nimellä Kansan Mobilisaatioyksiköt (Popular Mobilization Units, PMU). Nämä yksiköt pelaavat monimutkaista roolia, muodostaen yhden osan palapelissä samankaltaisia ryhmiä, joita Iranin vallankumousarmeija IRGC on pestannut, harjoittanut ja siementänyt alueella. Hizbullahin ohella Libanonissa Iran on myös avustanut PMU:n taistelijoiden treenaamista Syyriassa. Israelin YK:n lähettiläs sanoi huhtikuussa Iranin treenanneen 80 000 militian jäsentä Syyriassa.
PMU:n riveissä arvioidaan olevan 100 000 irakilaista, nämä koostuvat ryhmistä kuten Badr Prikaati, ja Kataib Hiznullah, jonka johtaja Sbu Mahdi al-Muhansis on IRGC:n komentajan Qasem Soleimanin läheinen ystävä kehuen 2017 Irakin yksiköittensä toimivan yhteistyössä Libanonin Hizbullahin kanssa.
Vuodesta 2017 lähtien yksiköt kuten Kataib Hizbullah on PMU:n varjon alla liitetty puolivirallisiksi sotilasosastoiksi Irakissa. Irakin pääministeri Haider al-Abadi ylisti 2017 näitä militaristisia joukkoaja "Irakin ja alueen toivoiksi". USA:n silloinen ulkoministeri Rex Tillerson kehotti heitä menemään kotiinsa ISIS:n hajottua, mutta sen sijaan, että olivat luovuttaneet, ne perustivat oman poliittisen puolueen nimeltä Fatah Koaliittio, jota johtaa Badrin Hadi al-Amiri. Fatah sai toiseksi eniten ääniä Irakin vaaleissa, ja liittoutui Muqtada al-Sadrin kanssa hallituksen muodostamiseksi.
Kataib Hizbullah vaatii USA:n vetäytymistä Irakista, mikä voi olla muistumana siitä, että ryhmä taisteli USA:n joukkoja vastaan 2003 ja on 2009 luokiteltu terrorijärjestöksi.
18.06.2018 ilmaiskuihin saakka PMU:n 45. prikaati toimi Irakissa ja Syyriassa oletettavasti taistellen ISIS-joukkoja vastaan rajan tuntumassa. Ilmaiskujen jälkeen Irakin hallituksen "Joint Operations Command" halusi irrottautua Syyriassa toimivista joukoistaan sanoen, etteivät ne kuuluneet virallisiin joukkoihin, kuten AlSumaria TV raportoi. Tilannetta sekoitti ulkoministeri Mike Pompeo todetessaan 17.06. puheessaan kuvaten Iranin roolia: "Irakissa Iran sponsoroi shia-militaristeja ja terroristeja soluttutumaan ja heikentämään Irakin turvallisuusjoukkoja". Kataib Hizbullah on jopa käyttänyt omia lippujaan USA:n valmistamissa M1A1 Abrams tankeissaan.
Irak on USA:n liittolainen, joka on avustanut Irakin hallitusta.

Pääministeri Netanyahu puhui Pompeon kanssa äskettäin toistaen vaatimuksensa, että Iranin ja sen tukemien joukkojen tulee poistua Syyriasta lisäten, että IAF toimii kaikkialla Syyriassa.
Artikkelissa ei mainita muita osatekijöitä, Venäjää ja Turkkia, joilla kummallakin on omia intressejään valvottavana Syyriassa. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/Cutting-off-Irans-road-to-the-sea-in-Syria-560304,
Onnittelen niitä, jotka jaksoivat pysyä mukana tänne saakka. Halusin tälläkin osoittaa, miten monimutkaista rauhan saavuttaminen on Lähi-Idässä.

06. Entinen hallituksen energia- ja infrastruktuuri ministeri Gonen Segeviä syytetään vakoilusta Iranin hyväksi, paljasti Shin Bet maanantaina. Hänet pidätettiin epäiltynä avustaen vihollista sodan aikana, vakoilusta Israelin valtiota vastaan, ja salaisten tiedustelutietojen toimittamisesta viholliselle. Syytteet häntä vastaan nostettiin Jerusalemin aluesyyttäjän toimistossa 15.06. oikeuskanslerin ja valtion asiamiehen suostumuksella. Segevin uskotaan toimittaneen iranilaisille ohjaajilleen tiedustelutietoja koskien muiden joukossa energiateollisuutta, turvallisuuskohteita, Israelin poliittisten ja turvallisuuskohteiden rakennuksia ja virkailijoita. Shin Bet haluaa salata tarkemmat tiedot.
Shin Betin mukaan Segev pyrki vierailulle päiväntasaajan Guineaan, mutta häntä ei päästetty sinne rikollisen taustan vuoksi. Israel pyysi hänen palauttamistaan, ja hänet vangittiin välittömästi Shin Betin kuulusteluja varten. Shin Betin ja poliisin kuulusteluissa selvisi, että Iran on pestannut hänet 2012 hänen ensimmäisen matkansa yhteydessä Iranin lähetystöön Nigeriassa hyvin tietäen, että hänen yhteysmiehensä kuuluivat Iranin tiedusteluun. Myöhemmin hän matkusti kahdesti Iraniin tapaamaan valvojiaan. Segev sai salaisen yhteysjärjestelmän viestien salakirjoittamiseksi iranilaisten valvojien kanssa, tavaten heitä hotelleissa ja asunnoissa, joita Iran käytti salaisissa toimissaan.
Segev pyrki myös pestaamaan muita agentteja sanoen tapaaminensa iranilaisten olevan vain liikemiehiä, sekä piti jatkuvaa yhteyttä Israelin turvallisuus- ja ulkopolitiikan tasoihin. https://www.jpost.com/Israel-News/Former-minister-arrested-for-suspicion-of-spying-for-Iran-560252
Twitter-kirjoituksissa iranilaiset tuomitsevat Segevin pidättämisen toisten tukiessa sitä. Eräs twiittasi: "Ehkä on vaikea uskoa, mutta Netanyahu on myös Iranin agentti: Eikös hän äskettäin luvannut selvittää meidän vesiongelmamme?" Iranin virallinen taho ei ole kommentoinut Segevin pidätystä, mutta on toistanut Israelin median tietoja sekä antanut sosiaalisen median toimia vapaasti. https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-News/On-Twitter-Iranians-condemn-support-arrest-of-alleged-spy-Gonen-Segev-560297
07. UUTISIA LYHYESTI
Islamic Jihad kutsui CNN:n toimittajia opastetulle kierrokselle rakettiensa valmistuspaikoille sekä ohjasi heidät rakentamaansa tunneliin Gazassa. Heidän oppaansa olivat peittäneet kasvonsa, mutta heidän johtajansa – arvattavasti Abu Abdallah - puhui heidän kanssaan välillä hakien apua Koraanistaan. https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/CNN-gets-rare-tour-of-Islamic-Jihad-terror-tunnel-missile-site-560320

Norjalainen rapper kirosi juutalaisia konsertin aikana, jonka tarkoituksena oli edistää erilaisuutta (divercity) . Vastauksena Oslon kaupungissa esitetylle häpäisevälle lausunnolle perjantaina Norjan juutalaisyhteisöjen johtaja uhkaa nostaa laillisen syytöksen 23-vuotiasta esittäjää Kaveh Kholardia vastaan. Kholardi toivoi muslimeille arabiaksi Eid al-Fitr lomaa ramadanin viimeisenä päivänä. Hän kyseli, onko paikalla kristittyjä ja lisäsi sen jälkeen onko paikalla juutalaisia – noita f***ing juutalaisia, vain leikillä. Hän lisäsi twiit-sivullaan, että f***ing juutalaiset ovat niin korruptoituneita. FB:ssä hän sen sijaan vakuutteli, ettei hän ole rasisti eikä antisemitisti, hän vain laski leikkiä noitten f***ing juutalaisten kustannuksella.
https://www.jpost.com/OMG/Norwegian-rapper-curses-Jews-at-concert-celebrating-diversity-560324

IDF:n asevelvolliset valittivat komentajilleen, että heidän vuoteissaan on vuodepunkkeja, mutta koska he eivät reagoineet siihen mitenkään, he julkaisivat valituksensa sos-mediassa. Monet Michve Alon tukikohdan asukkaat Safedissa, jota pyörittää IDF:n opetusosasto, ovat uusia maahanmuuttajia tai yksinäisiä sotilaita, joilla ei ole perhettä maassa. He liittivät valitustensa tueksi kuvia punkeista – sekä kuolleita että eläviä – vuoteissa ja lattialla, sekä puremia kaikkialla ruumiissaan.
https://www.jpost.com/Israel-News/IDF-soldiers-angered-by-inaction-over-bed-bug-infestation-on-base-560239,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 18 -29; Tiberias 22 -36; Suolameri 27 -38; Eilat 27 -40 +C-astetta, aurinkoista lähipäivien aikana, lämpötila nousee.Sunday, June 17, 2018

SUNNUNTAI 17.06.2018

SUNNUNTAI 17.06.2018
01. Gazan arabiterroristit jatkavat palopommeilla ja miinoilla ja joskus myrkyillä lastattujen leijojensa ja heliumpalloryppäittensä lähettämistä Israelin puolelle turva-aitaa. IDF on toistamiseen varoittanut niiden lähettämisestä todeten, että ne ovat terrori-iskuja, jotka vaarantavat israelilaisten elämää, jotka asuvat maan eteläosissa, ja että IDF tulee koventamaan otteitaan niitä vastaan, jotka ovat vastuussa niiden lähettämisestä. "Hamas terrorijärjestö on vastuussa kaikesta, mitä tapahtuu Gazassa ja sieltä Israelin alueille, ja Hamas kantaa vastuun niistä" sanoi IDF:n tiedotusosasto.

IDF:n hävittäjät tekivät täsmäiskun aikaisin sunnuntaiaamuna tyhjää autoa vastaan, jonka omistaja on yksi sen jengin jäsenistä, joka on vastuussa palopommein ja räjähtein varustettujen leijojen ja ilmapallojen lähettämisestä Israelin puolelle.
IDF:n tiedottaja sanoi tämän ryhmän lähettäneen useimmat tulipaloja aiheuttaneet tuulten Israelin puolelle kuljettamat terrorivälineet.
Lauantain aikana nämä "lasten leikkivälineet" sytyttivät Israelin alueilla yli 20 tulipaloa kohteissa Erez, Kissufim, Mefalsim, Kibbuts Rei`im, Kibbuts Beeri ja lähellä IDF:n tukikohtaa. Lisäksi ne sytyttivät tulipalon Kurkar kukkuloiden luonnonpuistossa lähellä Nir Am kibbutsia. Palokunnat olivat edelleen sammuttamassa paloa, joka oli jo aiemmin tuhonnut siitä 100 dunamia (25 eekkeriä).
Gazan media kertoi IAF:n miehittämättömien koneitten (drone) ampuneen laukauksia terroriryhmää vastaan, joka valmisti heliumpalloja lähetettäviksi Israeliin. IDF sanoi laukausten ryhmää vastaan olleen varoituslaukauksia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247546,

02. PA:n arabit järjestivät viime viikolla mielenosoituksia Ramallahissa, jossa toimii Mahmoud Abbasin johtama Palestiinan Auktoriteetin (PA/PLO:n) hallitus, ja jossa mielenosoitukset ovat hyvin harvinaisia.
Hamas-johtaja Ismail Haniyeh ylisti Juudean ja Samarian asukkaita puhuessaan muslimien paastokuukauden ramadanin Eid al-Fitr lopputilaisuudessa osallistumisestaan PA:n vastaiseen mielen-osoitukseen, jonka tarkoituksena "ei ollut vain vääryyden korjaaminen Gazan asukkaita vastaan, saartoa ja taloudellisia kuritustoimiavastaan, joita PA harjoittaa, vaan myös pyrkien niiden kautta säännöstelemään palestiinalaisten arabien välisiä suhteita".
Haniyeh väitti mielenosoituksen lähettäneen viestin Oslon sopimuksia vastaan, sekä Hamasin kritisoimia turvallisuussiteitä vastaan Israelin kanssa.
Haniyeh vaati Palestiinan kansallisen neuvoston kutsumista kokoon käsittelemään Hamasin ja Fatahin välistä sopimusta, jolla tulehtuneet välit on tarkoitus saada korjattua. Hän esitti vaatimuksen yleisten vaalien järjestämiseksi PLO:n instituutioille ja PA:lle sekä kansallisen yhtenäisyyshallituksen muodostamiseksi.

Haniyeh sanoi Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivien vankien vapauttamisen olevan korkealla Hamasin – erityisesti sen aseellisen siiven izzadin Al-Qassam Prikaatin – listalla.

Hamas ja Fatah ovat usein Egyptin välityksellä pyrkineet sovittamaan keskinäisiä erimielisyyksiään voidakseen palauttaa Gazan hallinnon PA:n valvontaan, jonka Hamas sieppasi 2007 lähes verettömässä operaatiossa syrjäyttäen Fatahin virkailijat. Ponnistelut ovat kuitenkin kaatuneet "esiin nousseisiin esteisiin", joista tärkeimmät ovat Hamasin valvomien aseiden omistus ja poliisin asema, joita Hamas ei halua luovuttaa käsistään.
Viimeisen lokakuussa solmitun sopimuksen mukaan Hamasin tuli luovuttaa Gazan hallinto joulukuun 1. päivänä, mutta sitä siirrettiin 10 päivää ja sen jälkeen loputtomiin.
Hamasin johto tuomitsi äskettäin Rami Hamdallahin johtaman PA:n hallituksen politiikan petollisena, jännitystä nostattavana sekä tarkoituksellisesti jättäen huomiotta Gazan asukkaitten tarpeet.

PA:n Ramallahin Mukatan hallintokeskuksessa toimiva hallitus totesi - vastauksena mielenosoituksiin - Hamasin olevan yksin vastuussa Gazan tilanteesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247547

03. Miksi ei-juutalaisten (goiimien) tulee suojella Israelia? Kysyy Il Fogliossa asua italialainen journalisti Goulio Meotti Aruts Shevan artikkelissa. Alaotsikossa hän sanoo: Israel asuu lämpimän auringon alla, juuri oikea edellytys onnellisiin rauhan päiviin, mutta sen sijaan se elää jatkuvassa, ainaisessa valppauden tilassa uhkakuvien vuoksi, jotka uhkaavat sen syvintä olemassaoloa.
Meotti kysyy, mikä demokratia voisi antaa koskemattomuuden parlamentin jäsenille, jotka ylistävät terroristeja, jotka suunnittelevat tuhoavansa heidän parlamenttinsa? Lähes jokainen media raportoi Israelin demokratian olevan vaarassa. Katalogia on laaja ja runsas: Bibi, haredim, setlers jne. Kukaan lännessä ei näytä tajuavan, että juurtuakseen traagisissa olosuhteissa ja ylläpitäen ihmisten toimesta, jotka tulivat arabimaista ja lännen liberaalille ideologialle vieraasta neuvosto-maailmasta, Israelin demokratia syntyi kirjaimellisesti tyhjästä.
"Israel on kuin loistava tähti pimeällä taivaalla" Meotti sanoo. Demokratia on helpompi Lontoossa, Milanissa, Pariisissa, Berliinissä ja Tukholmassa kuin Ashdodissa, Ashkelonissa, Afulassa tai Haifassa.
Israel elää jatkuvassa hälytysvalmiudessa ja valppaudessa lämpimän auringon alla, joka on hyvä rauhan onnellisille päiville.
Syvällisellä ahdistuksella on ikuiset juuret. Unohtumattomat muistot kokemuksista ja väkivallasta olivat toivomuksemme mukaan loitonneet sivilisaation historiasta. Mutta se oli virhe, Yhteen aikaan se on Gaza, sitten Iran, Hizbullah, terrorismi Juudeasta ja Samariasta, ja sitten Assadin kemialliset aseet, ja sitten Irakin scud-ohjukset.
Miksi ei-juutalaisten tulisi huolestua Israelista? Meotti kysyy.
Muinainen Israelin kuningaskunta oli yksi vähäisimmistä antiikissa, mutta se pelasi länsimaisen sivilisaation muotoilemisessa roolia, joka oli täysin suhteeton sen kokoon nähden. Sen hengellinen perintö on länsimaisen sivilisaation peruspilareita: kaikkien ihmisten tasa-arvoisuus ja arvostus, yleinen laki, suojattomien suojelu, on olemassa vain yksi Jumala, jonka kaltaiseksi Jumala loi ihmisen, kaikki maailman ihmiset periytyvät ensimmäisestä ihmisestä, omatuntonsa kuunteleminen, on olemassa korkeampi moraalilaki. Tämä on kaikki täyttä totta tämän päivän Israelissa.
Israelin ei pidä elää vain merkkinä yhteisestä muistista, sen olemassa olo palauttaa mieleen epäinhimillisen kuoleman-kulttuurin jokaisen hetken. Kaikesta huolimatta, Israelin tulee puolustaa kansalaisiaan – ei vain jihadistien hyökkäyksiltä, vaan sen täytyy puolustaa olemassa oloaan. Mikään muu maa maailmassa ei koe samaa kaksoishaastetta.
Israel on "normaali valtio", joka elää, ei vain sodan ja terrorismin todellisuudessa, vaan monien muiden tapaan tasapainottomien hallitusten, korruption, vallan väärinkäytöksen, kansainvälisen tuomion, korkeiden verojen, halpojen asuntojen puutteen, yli-kansoitettujen koulujen, massiivisen maahanmuuton todellisuudessa. Miksi siis israelilaiset ovat niin pahuksen onnellisia? Mitä länsimaailma menetti: Tarkoitus. Korkeampi arvo.

ItäEuroopan ghetoista tulleet aristokraattiset maalaiset tulivat Israelin maahan saadakseen erämaan kukoistamaan. Israel on länsimaisen kulttuurin etuvartio alueella, jota hallitsevat kaaos, kuolema, toisen hyväksikäyttö, barbarismi. Israel on veruke (haaste) poliittiselle islamille, jonka tarkoituksena on tuhota sivilisaatiomme perustukset.
Siksi Israelin tulee säilyä hengissä. Ja meidän tulee suojella sitä.
(Vapaamuotoinen käännös Giulio Meottin artikkelista, joka julkaistiin Arutz Shevassa otsikolla "Miksi ei-juutalaisten tulee suojella Israelia".)
http://www.israelnationalnews.com/Articles/Article.aspx/22319

04. UUTISIA LYHYESTI
PA/PLO:n ilman mandaattia laittomasti hallitsevan puheenjohtajan Mahmoud Abbasin tiedottaja Nabil Abu Rudeineh – joka kuiskutteli Jasser Arafatin korvaan, mitä pitää sanoa ja miten arkkiterroristin muistin alkaessa pätkiä pahenevan sairauden vuoksi – on alkanut esiintyä julkisuudessa entistä useammin Abbasin alkaessa osoittaa yhä selvempiä heikkenemisen oireita.
Rudeineh, jota ei voine millään muotoa kutsua Israelin ystäväksi tai edes yhteistyökumppaniksi, julkisti lauantaina lausunnon, jonka mukaan presidentti Trumpin korkean neuvonantajan Jared Kushnerin ja hänen Lähi-Idän lähettiläänsä Jason Gteenblattin laatima rauhansuunnitelma on merkityksetön eikä tule saavuttamaan mitään. "Ilman Palestiinan kansan hyväksyntää näiden tapaamisten kohtalo tulee olemaan täysi epäonnistuminen", hän todisteli selvästi huolissaan tulevaisuudesta.
Hän myös kritisoi "USA:n yrityksiä erottaa Gazan kaista Länsirannasta humanitääristä syistä", kuten hän sanoi.
Kushner ja Greenblatt vierailevat Kairossa ja Riyadissa tällä viikolla ennen tuloaan Jerusalemiin valmistellessaan laatimansa Lähi-Idän rauhansuunnitelman julkistamista, mutta he eivät käy Ramallahissa. PA on systemaattisesti romuttanut Obaman aikana syntyneet luottamussuhteet USA:n kanssa, vaikka PA:n lippu liehuu edelleen sen Washingtonin lähetystönsä lipputangossa, mitä kongressin edustajat ovat vaatineet poistettavaksi.

Rudeineh vakuutti, ettei Kushnerin ja Greenblattin "vuosisadan sopimus", kuten Trump sitä nimitti, tule koskaan edustamaan onnistunutta poliittista prosessia, niin kauan, kuin Jerusalem (Al-Quds) ja "palestiinalaispakolaisten" paluuoikeus eivät ole mukana sopimusluonnoksessa. "Jos USA jatkaa käytännön sääntöjen muuttamista koskien suhteita Palestiinan johtoon ja sen kansaan, pysähtyneisyys ja poliittinen halvaustila jatkuvat" hän vakuutti.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247548

Kushner ja Greenblatt tapasivat USA:n YK:n lähettilään Nikki Haleyn ja YK:n pääsihteerin Antonio Guterrezin New Yorkissa perjantaina ennen Lähi-Idän matkaansa.
Pa ei ole osallistunut suunnitelman laatimiseen Abbasin pahoitettua mielensä Trumpin Jerusalemin tunnustamisen vuoksi Israelin pääkaupungiksi, mitä seurasi Trumpin päätös muuttaa USA:n Israelin lähetystö Tel Avivista Israelin pääkaupunkiin. Suunnitelman laatimiseen osallistunut nimeltä mainitsematon USA:n virkailija sanoi, ettei sen julkistamisella ole määräaikaa, mutta sitä ei julkisteta yksipuolisesti. Ehkä USA odottaa Abbasin poistumista kuvioista ja uuden miehen ottavan ohjakset käsiinsä hänen jälkeensä. 83-vuotiaalla Abbasilla on useita terveysongelmia, joita ei ole päästetty julkisuuteen, ja niistä kertominen Ramallahissa on ehdottomasti kielletty ja voi aiheuttaa linnareissun.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247531

Jordaniassa tapahtuneet mielenosoitukset, joissa vaadittiin elinkustannusten alentamista ja muita helpotuksia pakottivat hallituksen eroamaan ja kuningas Abdullah II hyväksyi uuden hallituksen kokoonpanon. Merkittävää siinä on se, ettei kuningas
hyväksynyt uutta lähettilästä Teheraniin nykyisen lähettilään, Abdullah Abu Rumman, palattua kotiin Ammaniin. Syyksi ilmoitettiin Iranin puuttuminen alueen maiden asioihin, sekä Jordanian huoleen muiden maiden turvallisuudesta – etenkin maiden kuten Saudi Arabia ja GCC maat (Gulf yhteistyöneuvosto). Jordanian turvallisuus on tiukasti kiinni Saudi Arabian ja Gulf-maiden turvallisuudessa, kuten Jordanian ulkoministeri Ayman Safadi vakuutti. Hän lisäsi, että Jordanian kannan mukaan Iranin puuttuminen toisten kansojen turvallisuuteen on jyrkän torjuva, kuten Al-Arabiya raportoi. Jordania kuitenkin hyväksyi Israelin lähettilään palaamiseen asemapaikalleen Ammaniin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247530

PA/PLO:n nimittämä lähettiläs Irakiin Ahmed Aql sanoi äskeisessä Al-Rashed-TV haastattelussa, etteivät juutalaiset ole kansa, ja kehotti Irakin militaristeja "vapauttamaan Palestiinan". Haastattelun tallensi ja käänsi MEMRI. "He yrittävät saada tunnustetuksi, että juutalaisuus on kansa, mikä ei ole totta. Juutalaisuus on uskonto kuten islam ja kristinusko", hän selitti. Vastauksena kysymykseen, mitä tapahtuisi, jos Irakin militaristit menisivät vapauttamaan Palestiinan, hän vakuutti jokaisen palestiinalaisten tervehtivän heitä. Hän sanoi kansan odottavan uutta Saladinia tai Nebukadnezzaria välittämättä, mistä hän tulee. Viimeisten näkymien mukaan tuollaisia "vapauttajaehdokkaita" on useitakin, mutta "Turkin sulttaani", presidentti Recep Tayiip Erdogan, joka on saamassa yksinvaltiaan oikeudet, on ehkä todellisin. Hän kutsui OIC.n neuvoston 57 jäsenmaata Istanbuliin, jossa esitettiin suunnitelma islamin armeijan perustamiseksi vapauttamaan Jerusalem. Palestiinalaisetovat vain veruke syvemmille päämäärille, joiden tarkoituksena on herättää henkiin Ottomaani-hallinnon tapainen kalifaatti islamin kuunsirpin maille Lähi-Idässä, jota Turkki ja sen presidentti tulisivat johtamaan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247494

Gazan terroristien polttaessa juutalaisten maita ja mantuja Gazan rajan tuntumassa Israelin poliisi vei viime yön aikana satoja poliiseja Samariaan tuhoamaan juutalaisten nuorten rakentamia rakennuksia Tapuah Länsi kukkulalla. Israelin korkein oikeus kuunteli taas kerran NGO-järjestöjen esittämiä valituksia nuorten rakentamisesta "PA:n arabien maalle" ilman näyttöä. Tämä on todella tragikoominen ja surkuhupaisa, ellei se olisi niin häpeällistä, että korkein oikeus on antautunut Israelille vihamielisten NGO-järjestöjen työrukkaseksi, jotka saavat osan rahoituksestaan ulkomailta. Nuorten tyhjälle kukkulalle kyhäämät rakennelmat tuhotaan päivän kuluessa. Poliisi pidätti 40 poikaa ja tyttöä laskien heidät myöhemmin vapaaksi, sekä15 alaikäistä päästäen heidätkin yhtä lukuun ottamatta vapaiksi.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/247555,
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Police-activists-clash-in-West-Bank-settler-outpost-eviction-560164,

Israelissa hallituskriisin lähelle noussut kysymys haredim- ja ultraortodoksikansan asevelvollisuudesta näyttää tällä hetkellä olevan lähellä ratkaisua. Johtavien rabbien suostumus on välttämätön, muuten lakia ei saada vahvistettua Knessetissä. Kuten JP:n kysymystä käsittelevässä artikkelissa todetaan, vain toinen puoli, Moshe Gafnin johtama Degel HaTorah, on hyväksymässä aloitteen, mikä voi aiheuttaa särön Agudat Israel – osan kanssa United Torah Judaism (UTJ) konsernissa.
https://www.jpost.com/Israel-News/Agreement-on-ultra-Orthodox-enlistment-might-be-on-the-horizon-560143.

Australian ulkoministeri Julie Bishop vahvisti lauantaina, ettei hänen maansa muuta lähetystöään Jerusalemiin, ei ainakaan vielä. Australialla on oma ongelmansa maahan tunkeutuneitten muslimien kanssa, jotka alkavat vaikuttaa maan hallintoon samoin kuin Euroopan maissa, joissa muslimien osuus on suuri. Koskahan länsimaitten johtajat tajuavat, että heidän maansa ovat vieraan ja heidän kulttuurilleen vihamielisen uskonnollisen invaasion alaisia, vai onko meidän tunnustettava toisten joukossa, että peli on jo menetetty; pallo vieri omaan maaliin, kun kukaan ei valvonut? Kuten Berliinissä asuva muslimisiirtolainen totesi: Berliini on nyt muslimikaupunki.
https://www.jpost.com/International/Australia-We-wont-move-our-embassy-to-Jerusalem-560146,

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 17 -30; Tiberias 23 -35; Suolameri 26 -39; Eilat 27 -41 +C-astetta, tänään ja huomenna aurinkoista, mutta lämpötila laskee pari astetta.
Kiitos Teille jotka halusitte muistaa pienellä tervehdyksellä.