Thursday, May 17, 2018

TORSTAI 17.05.2018

TORSTAI 17.05.2018
01. Israelin näkemyksen mukaan Hamas joutui vähentämään kuusi viikkoa kestäneitä "mielenosoituksia", jota Hamas kutsuu nimellä "March on Return", Egyptin painostuksesta, vaikka tiistaina rekisteröitiin kaksi surmansa saanutta. Hamas kielsi tiedot painostuksesta vakuuttaen, että "marssi jatkuu". Protestitelttoihin on kuitenkin kokoontunut entistä vähemmän osanottajia 51 km pitkän rajalinjan varrelle. Perjantain tapahtumat osoittanevat, mihin suuntaan marssi on kehittymässä.
Maanantain väkivaltaisuuksissa sai surmansa 61 gazalaista, mikä on saanut runsaasti protesteja maailmalta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan kutsui lähettiläänsä kotiin Israelista ja USA:sta vastalauseeksi.
Israel syyttää USA:n tukemana Hamasia siviilien käyttämisestä peittona hyökkäyksissään turva-aitaa vastaan ja kääntääkseen kansan huomion pois Hamasin sisäisistä ongelmista.
Keskiviikkona PA/PLO:n ulkoministeriö kutsui lähettiläänsä kotiin Romaniasta, Unkarista, Itävallasta ja Tsekistä vastalauseena sille, että näiden maiden edustajat osallistuivat USA:n delegaation lähetystön muuton kunniaksi järjestämään vastaanottoon Jerusalemissa.
Hamas on pyrkinyt käyttämään uusia Gazaan salakuljettamiaan aseita. Eilen Gazasta ammuttiin raskaalla konekiväärillä kahteen otteeseen. Luodit osuivat taloihin Sderotissa, mutta kukaan ei haavoittunut, pieniä sirpaleiden naarmuja lukuun ottamatta.

Hamasin johtaja Ismail Haniyeh vieraili Egyptissä, joka pyrkii toimimaan välittäjänä Israelin ja Gazan arabiryhmien välillä. Israelin tiedusteluministeri Israel Katz totesi viitaten Egyptin tiedusteluministeriön nimettömään virkailijaan, että Haniyehin palattua Egyptistä väkivalta alkoi kummasti vähentyä. Egyptin vastausta Katzin lausuntoon ei ole tullut, mutta Hamas kiisti sen.

Hamasin toinen johtaja Gazassa Yehya Sinwar kiisti Katzin tiedot todeten, että Kairossa keskusteltiin, miten Egypti voisi avustaa Gazan vakavaa tilannetta. Hän kertoi Al-Jazeeran ohjelmassa, että Egypti on huolestunut, ettei tilanne pääse kehittymään avoimeksi sodaksi Israelin ja Hamasin välillä.
https://www.jpost.com/Israel-News/Israel-says-Hamas-curbed-Gaza-protests-after-Egyptian-warning-556691,
02. Lähettiläiden kutsuminen kotiin Israelista ja Egyptistä ovat kehittyneet rumiksi kummankin maan nöyryyttäessä poistuvia lähettiläitä sijaiskärsijöinä. Israelin lähettiläs Istanbulissa Eitan Naeh alistettiin nöyryyttävään turvallisuustarkastukseen ennen luvan saamista nousta Israelin koneeseen.
Turkin Israelin lähetystön kakkosmies Umut Deniz joutui todistamaan henkilöllisyytensä ulkoministeriön portilla. Hänet kutsuttiin ministeriöön kuulemaan Israelin esittämän vastalauseen tavasta, jolla Naeh nöyryytettiin Turkissa. Ulkoministeriön tiedottajan Emmanuel Nahshonin mukaan Israel katsoi Trukin nöyryyttäneen Naehia tavlla, jota Israel pitää vakavana loukkauksena valtion edustajaa vastaan: Naeh ei voinut käyttää VIP-tilaa, hänelle suoritettiin ruumiintarkastus, ja häntä kehotettiin poistamaan myös kenkänsä.
Tiistaina Israel kehotti Turkin pääkonsulia Jerusalemin itäosassa poistumaan tilapäisesti maasta, mihin Turkki vastasi kehottaen Israelin pääkonsulia Istanbulissa Yosef Levi Sfaria poistumaan.

TV-kanava 10 raportoi, että Israel kielsi turkin pyynnön lähettää koneen Ben Gurionille hakemaan Gazan väkivaltaisuuksissa haavoittuneita sairaalahoitoon Turkissa. Egypti kielsi samanlaisen pyynnön Turkilta. TV-10 sanoi Israelin viranomaisten kiellon perustuneen sekä diplomaattisiin että turvallisuussyihin. He tekivät myös selväksi kansainvälisille terveysvirkailijoille, että haavoittuneet voidaan hoitaa joko israelilaisissa tai Länsirannan PA:n sairaaloissa. TV-10 raportoi, että Naeh selvitti Turkin virkailijoille ennen karkottamistaan, että se tulisi haavoittamaan Turkin tarjoamaa humanitääristä apua Gazalle.

Turkin presidentti Tayyip Erdogan aikoo kutsua OIC:n (Islamilaisen yhteistyöjärjestön) hätäkokoukseen Istanbuliin perjantaiksi keskustelemaan Gazan tilanteesta. On odotettavissa, että edellisen OIC:n kokouksen tapaan tämäkin tapaaminen tulee kehittymään Israelia syyttäväksi tilaisuudeksi.
Erdogan puhui Venäjän presidentti Vladimir Putinin kanssa keskiviikkona. Kremlin julkaiseman lausunnon mukaan miehet puhuivat yleisistä protesteista Palestiinan alueilla USA:n Israelin lähetystön muutosta Tel Avivista Jerusalemiin. Lausunnon mukaan he ilmaisivat syvän huolensa surmansa saaneiden määrästä protesteissa painottaen pidättäytymistä väkivallasta sekä tarpeesta aloittaa vakavat neuvottelut yhteisesti hyväksyttävien ratkaisujen löytämiseksi YK:n päätösten pohjalta.

OIC:n konferenssin lisäksi perjantaina, Istanbulin Taksim-aukiolle on suunniteltu massiivista mielenosoitusta samana päivänä.
Keskiviikkona TV-2:n tiimi filmasi aukiolla, kun joku ohi kulkeva kuuli heidän puhuvan hepreaa ja alkoi huutaa: "Murhaajat, murhaajat", minkä johdosta kansaa alkoi kokoontua paikalle.
TV-henkilökunnan jäseniä tyrkittiin ja mukiloitiin. He pääsivät pakenemaan paikalta ennen poliisin saapumista, eikä kukaan haavoittunut tai kärsinyt vahinkoa. https://www.jpost.com/Middle-East/Row-with-Turkey-gets-ugly-556680

03. Hamasin perustajajäseniin kuuluva ja Hamasin korkea jäsen Mahmoud Zahar tunnusti haastattelussa, että Gazan mielen-osoitusten kutsumista rauhallisiksi vastarinnaksi, on kansan tarkoituksellista terminologista pettämistä ennen 60 ihmisen saatua surmansa väkivaltaisissa mielenosoituksissa Gazan rajalla, kerrotaan MEMRIN kääntämässä ja keskiviikkona julkaisemassa tekstissä.
Zahar puhui Al-Jazeera Network (Qatar) haastattelussa sunnuntaina. Hän tunnusti Hamasin käyttävän harhaan johtavaa terminologiaa. TV-toimittajan kysymykseen, miksi Mahmoud Abbasin Fatah-puolue, joka hallitsee Palestiinan Auktoriteettia, voinut suostua yhteneväiseen puolueohjelmaan, koska Hamas turvautuu samaan rauhalliseen vastarintaan, jota Fatah on markkinoinut vuosikaudet: "Tämä on selkeä terminologinen petos. Ei tämä ole rauhallinen vastarinta. Onko aseistettu vastarinta vähentynyt? Päinvastoin, se kasvaa ja kehittyy. Se on selvä. Puhuessamme rauhallisesta vastarinnasta, me petämme kansaa. Tämä on rauhallinen vastarinta, jota tukevat sotilaallinen voima ja turvallisuusjoukot nauttien valtavaa kansansuosiota".

Toinen Hamasin virkailija totesi keskiviikkona, että 50 ilmoitetusta surmansa saaneesta maanantain ja tiistain mielenosoituksissa, olivat islamin terrorijärjestön jäseniä, mikä nostaa terrorijärjestön surmansa saaneiden jäsenten lukumäärän 53:en.

Zahar selvitteli aiemmin antamaansa lausuntoa näin: "Kun sinulla on käytössäsi aseet, joilla oli mahdollista vastustaa miehitystä (Israelia) 2006, 2008, 2012 ja 2014 sodissa.. kun sinulla on aseet, jotka oli valanut miehet, jotka pystyivät estämään alueen vahvimman armeijan tunkeutumisen Gazan kaistalle 51 päivää, ja pystyivät sieppaamaan ja surmaamaan tämän armeija sotilaita – voiko tällaista kutsua rahalliseksi vastarinnaksi?"

Zahar vähätteli Fatahia, jonka hän arvioi käyttävän aitoa rauhallista vastarintaa; ettei se ole, mitä palestiinalaiset haluavat.
"Mitä tulee Fatahin rauhalliseen vastarintaan, se sisältää kansan-kokouksia, mielenosoituksia, protesteja, pyyntöjä ja vaatimuksia parantaakseen neuvottelujen luonnetta, tai saadakseen Israel-vihollisen neuvottelupöytään. Tämä petos ei harhauta Palestiinan kansaa".
Israel syyttää Hamasia tuhoisesta väkivallasta Gazassa, sanoen että terroriryhmä kiihotti ja johti protesteja, joihin kuuluivat hyökkäykset Israelin joukkoja vastaan,ja yritykset murtaa turvallisuusaita. IDF totesi sunnuntaina, että Hamasin suunnitelmissa oli lähettää aseistettuja terroristeja näiden murtumien kautta israelilaisten murhaamiseksi.
Viime torstaina Hamas-johtaja Yahya Sinwar sanoi toivovansa suuren murtuman saamiseksi turvallisuusaitaan maanantain protestien aikana, jotka oli ajoitettu USA:n lähetystön muuton aikaan Tel Avivista Jerusalemiin. https://www.timesofisrael.com/hamas-co-founder-admits-we-are-deceiving-the-public-about-peaceful-protests/

04. IAF suoritti keskiviikon ja torstain välisen yön aikana useita ilma-iskuja Hamasin "terrorikohteita" vastaan Gazan pohjoisosassa. Ne olivat IDF:n vastaus Hamasin konekivääritulitukseen Gazasta Sderotiin, jossa luodit osuivat useisiin asuntotaloihin, mutta ilman henkilövahinkoja.
IDF:n tiedotteen mukaan "terrorikohteisiin" kuuluivat iskut Hamasin neljää sotilastukikohtaa ja kolmea asepajaa vastaan.
Sderotista tulleen tiedon mukaan konekivääritulitus oli tarkoitettu päitten yläpuolella lentävää armeijan lentokonetta vastaan. Luodit iskivät taloihin pudotessaan maahan.
Aiemmin samana päivänä aidan lähettyvillä olleita sotilaita tulitettiin, uhreista ei ole tietoa. IDF:n panssarivaunu vastasi tulituksen ampumalla tykeillään Hamasin sotilasasemia vastaan Gazan alueen pohjoisosassa.
https://www.timesofisrael.com/idf-airstrikes-target-6-hamas-bases-in-northern-gaza-strip-palestinian-media/,

05. UUTISIA LYHYESTI
Guatemala muutti keskiviikkona lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemiin muutamia päiviä USA:n jälkeen ilman suuria fanfaareja. Tämän katsotaan parantavan maan suhteita Yhdysvaltoihin, ja samalla parantavan presidentti Jimmy Moralesin asemaa. Moralesin hallitus on taloudellisissa vaikeuksissa, mitä pahentavat jengien väkivalta ja korruptio, jonka tutkimuksen ovat vaarallisesti lähentymässä Moralesin hallituksen jäseniä. https://www.timesofisrael.com/guatemala-embassy-move-seen-as-domestic-win-pleasing-us/
YK tutkii turkkilaisen yhtiön vientiä Islamilaiseen Iranin tasavaltaan. Vienti sisältää Jerusalemissa toimivan elektroniikan valmistajan tuotteita. Valmistaja selittää turkkilaisen yhtiön pettäneen heitä. YK pyytää valmistavaa yhtiötä avustamaan tapauksen tutkimista. Tapaus alkoi heinäkuussa 2017 UAE:n viranomaisten tutkiessa Iraniin matkalla olevan laivan lastia, ja löytäessä sieltä elektronisia komponentteja, joiden vienti Iraniin on kielletty YK:n turvallisuusneuvoston päätöslauselman 2231 mukaan, joka on osa 2015 solmittua JCPOA kansainvälistä sopimusta Iranin ja P5+1 maiden välillä. Asiasta raportoi Yedioth Aharonit torstaina.
https://www.timesofisrael.com/un-probing-turkish-shipment-of-israeli-made-equipment-to-iran-report/
Jerusalemin pormestari Nir Barkat, joka jättää paikkansa pian valmistautuakseen siirtymään politiikkaan, vakuutti keskiviikkona, ettei hän aio alistua ultraortodoksien vaatimuksiin sulkea First Station toimintaa lauantaina. "Vastustaessani kuvitelmaa, jota määrätyt intressiryhmät ajavat, totean, ettei kaupunginneuvoston päätöstä 15 vastaan 10 ei voida pitää sitovana, vaan neuvoa-antavana". Entinen 19-sataluvun rautatieasema on muutettu palvelemaan viimeisen 5 vuoden ajan ravintoloita ja taide-näyttelyitä, tarjoten samalla elävää viihdettä ja kulttuuri-toimintoja juutalaisten sapattina, joka on tarkoitettu lepopäiväksi ja Toran mukaan Jumalalle pyhitetyksi.
Israelin hallitus päätti tammikuussa laista, jolla minimarketit suljetaan sapattina koko maassa. Sisäministeri Arie Deri joutui toteamaan myöhemmin, ettei lakia voida toteuttaa käytännössä. Jerusalemin kaupungin vaalit pidetään lokakuussa, ja tämä asia lienee yksi äänestäjien valintaan vaikuttavista tekijäistä. https://www.timesofisrael.com/jerusalem-mayor-rejects-council-vote-to-close-first-station-on-shabbat/
Sotilaallisten toimien noustessa uudelleen Gazan kaistaleella sodasta kertova filmi "Cast Lead" on saavuttanut harvanaista mielenkiintoa Cannesin filmifestivaaleilla. "Samouni Road" kertoo laajennetun palestiinalaisperheen kohtalosta ja tuhosta IDF:n kohdistettua tulensa gazalaisperheen kotitaloon 2009. Italialainen filmintekijä Stefano Savona vietti 9 vuotta pyrkien liittämään yhteen irralliset päät, mitä oikeastaan tapahtui IDF:n erikois-joukkojen tehdessä ratsian maanviljelysyhteisöön Gazan kaistalla surmaten 29 siviiliä, jotka asuivat samassa rakennuksessa. Haavoittuneet – pääosa heistä naisia ja lapsia – jätettiin kolmeksi vuorokaudeksi heitteille, ennen kuin Red Cross pääsi paikalle avustusten kanssa. Elokuvaa kutsutaan kaikkien aikojen sodanvastaiseksi filmiksi.
https://www.timesofisrael.com/gaza-2009-war-film-earns-rave-reviews-at-cannes/,
Turkin presidentti Tayyip Erdogan sanoi keskiviikkona, että YK on romahtanut eikä pysty toteuttamaan peruskirjaansa Israelin painostuksen alla. Erdogan on erittäin kiihtynyt yli 60 gazalaisen kuolemasta maanantain mielenosoituksissa. Hän puuhaa tosissaan islamin armeijan 1,5 miljoonan miehen kokoamista, josta hän tulisi johtamaan. Hän puhui ramadanin alkamisen 1. päivänä. Asia voi tulla esille OIC:n kokouksessa Istanbulissa perjantaina. Turkki vaatii USA:lta uuden aikaisia aseita, joihin sillä NATO:n jäsenenä on oikeus.
https://www.jpost.com/Middle-East/Erdogan-Turkey-will-not-allow-Israel-to-steal-Jerusalem-from-Palestinians-556681
Sota Chicagossa on suurempi kuin sota Israelissa Hamasia vastaan, eikä mitään ole tehty sen hillitsemiseksi, ja Trump nukkuu. Tänä vuonna 146 ihmistä on ammuttu Chicagossa, ja 741 on ammuttu ja haavoitettu kokonaisluvun ollessa 887. Eikö tämä ole sotaa? Missä ovat vastalauseet ja vaatimukset tutkimuksista YK:ssa?
https://www.intellihub.com/the-war-in-chicago-is-bigger-than-the-war-in-israel/
Presidentti Putin sanoo, että Venäjän sota-alukset tulevat pysymään vakituisesti Välimeren alueella terroriuhan ollessa edelleen ajankohtainen Syyriassa. "Kansainvälisten terroristien hyökkäysten uhan vuoksi Syyriassa Kalibr risteilyohjuksin varustetut aluksemme tulevat pysymään Välimeren alueella". Putin lupasi lisäksi, että Venäjä tulee jatkamaan ydinvoimiensa vahvistamista etenkin sen merivoimien osalta. https://sputniknews.com/military/201805161064505923-russia-military-vessel-putin/
Aikaisin koskaan löydetty todiste verikostosta löydettiin Jerusalemin vuorilta – kuinkas muutenkaan. https://www.jpost.com/Israel-News/Earliest-evidence-of-ancient-blood-vengeance-discovered-in-Jerusalem-hills-556573,
Harvinainen 500 000 vuotta vanha arkeologinen kohde löydettiin Israelin keskiosista. Se antaa sisäpiirin tietoa metsästäjä-keräilijä esi-isistämme, luvataan artikkelissa. https://www.jpost.com/Israel-News/Rare-500-million-year-old-archaeological-site-uncovered-in-central-Israel-533034,
Pääministeri Netanyahua ja hänen perhettään vastaan aloitetut poliisitutkimukset jatkavat vääjäämätöntä etenemistään huolimatta Bibin diplomaattisista saavutuksista. Tapaus 2000 koskien median valvontaa on saanut uusia todisteita. https://www.timesofisrael.com/case-2000-said-reopened-over-new-evidence-pm-to-be-questioned-again/
Ari Ingel kyselee artikkelissaan, onko maailma todella kiinnostunut palestiinalaisista? Hän kertoo, että vuodesta 2012 lähtien 37 120 palestiinalaista on surmattu, 1 674 vangittu, 309 kadoksissa ja ainakin 120 000 on ajettu kodeistaan. Heidän asuma-alueensa on suljettu armeijan toimesta, jättäen asukkaat ilman ruokaa, vettä, sähköä ja terveyspalveluja. Raportit kertovat ihmisten syövän ruohoa, koiria ja kissoja, 200 ihmisen kuollessa nälkään. Heidän aluettaan pommitettiin 24. huhtikuuta toistuvasti koneitten tehdessä yli 85 ilmaiskua, ampuen ohjuksia ja pudottaen tynnyripommeja, jotka tappavat ilman valintaa sotilaitten ja siviilien välillä. Sairaaloita hävitettiin tai vaurioitettiin.
Tämä kaikki tapahtui palestiinalaispakolaisten asuttamassa Yarmouk pakolaisleirissä Syyriassa. Hyökkääjiä olivat Assadin hallitus, Venäjä, Islamin Valtio sekä Al-Qaida. Vuonna 2012 Syyriassa asui km. 560 000 palestiinalaista. UNRWAN rekisterin mukaan elossa olevista 438 000 palestiinalaisista 418 000 on kriittisessä avustusten tarpeessa, 254 000 elää sisäisessä maanpaossa, ja 56 600 elävät vaikeasti saavutettavalla alueella.
(Jpost 17.05.2018 Ari Ingel)

LÄMPÖTILAT TÄNÄÄN-39; Suolameri 29 -39; Eilat 27 -42 +C-astetta. Aurinkoinen sää jatkuu, lämpötila nousee edelleen.

PohjoisKorea uhkaa peruuttaa Trumpin kanssa sovitun huipputapaamisen kesäkuun alussa Singaporessa, peläten USA:n ja EteläKorean sotaharjoitusten PK:n valtaamiseksi muuttua todeksi http://www.dailymail.co.uk/news/article-5732893/North-Korea-threatens-CANCEL-Trumps-nuclear-summit.html

Turkki uhkaa vetää Israelin palestiinalaisten kanssa ICC:n oikeuteen Gazan mielenosoittajien estämiseksi tehtyjen kovien otteiden vuoksi, joissa kymmeniä on saanut surmansa ja tuhansia haavoittunut IDF:n sotilaitten säilyessä lähes koskemattomina. Maailma huutaa tasapuolisuutta, jossa myös IDF:n tulisi saada osansa kuolleista ja haavoittuneista.
Kertokaa hyvät ihmiset, miten sodassa noudatetaan tasapuolisuutta? Eikö jokainen maa puolusta itsenäisyyttään ja koskemattomuuttaan kaikilla käytettävillä olevilla aseillaan?

Kolme Freedom Flotilla Coalition alusta lähti tiistaina Ruotsista Gothenburgin satamasta kohti Gazan kaistaa yrityksissään taas kerran murtaa Gazan kansainvälinen saarto. Flotillaan liittyy myöhemmin neljä alus Palestina. Alusten nimet ovat symbolisia arabiaksi: Freedon, Maird ja Mairead Maquire. (JP 17.05.2018)
Tuesday, May 15, 2018

TIISTAI 15.05.2018

TIISTAI 15.05.2018
01. Hamasin johto halusi maanantaiksi, jolloin USA juhlii lähetystönsä muuttoa Tel Avivista Jerusalemiin, satojen tuhansien gazalaisten kokoontuvan Israelin ja Gazan välisen turvallisuusaidan lähettyville voidakseen esittää arvoisensa protestin presidentti Trumpin "yksi-puolisesta" päätöksestä Jerusalemin aseman muuttamisesta, kuten he asian ilmaisivat. Trump puolestaan totesi, että päätöksellä korjattiin vuosikymmenien vääryys olla tunnustamatta Jerusalem Israelin pääkaupungiksi, jossa ovat Israelin tärkeimmät valtiolliset tunnukset: Parlamentti, hallitus, korkein oikeus, tärkeimmät yhteiskunnalliset laitokset, ja joka juutalaiselle on aina merkinnyt syvimmän kaipauksen täyttymystä: "Ensi vuonna Jerusalemissa", jolla he tervehtivät toisiaan erotessaan.

Tarkkailijat ovat huomioineet, että Hamasin kiihottamat mielenosoitukset ovat kuluneiden viikkojen aikana kehittyneet suhteellisen rauhallisista ja aseettomista mielensä osoittamisesta yhä väkivaltaisemmiksi, joissa erilaiset aseet ovat näytelleet yhä suurempaa roolia. Kivien ja linkojen lisäksi kuvaan ovat tulleet "molotovin koktailit", aidan varteen asetetut pommit, kranaatit ja erilaiset syttyvin materiaalein ja sytykkein varustetut leijat ja ilmapallot.
Maanantain mielenosoitukset olivat laajimmat ja lähes koko aidan pituudelle levitetyt kansanjoukot. IDF levitti ennen maanantaita kaikkialle Gazaan lentolehtisiä, joissa varoitettiin lähestymästä aitaa, ja käyttämästä pommeja ja aseita, kotka muuttavat mielen-osoitusten luonteen terrorismiksi, ja joihin IDF tulee vastaamaan kovilla panoksilla.
Arvioiden mukaan Hamas sai kuitenkin lähes 40 000 gazalaista toimimaan kehotuksen mukaan ja huomioimatta IDF:n varoituksia aseistautumaan kielletyin asein. He sytyttivät tuleen myös autonrenkaita pyrkien peittämään koko raja-alueen pistävällä mustalla savulla. Tämä ei ollut spontaania mielenosoitusta, vaan johdettua ja ohjattua hyökkäystoimintaa IDF:n asemia vastaan. Tarkkailijat huomioivat, että Hamas piti aktivistejaan vaara-vyöhykkeen ulkopuolella, mutta kiihottaen siviilejä hyökkäilemään aitaa vastaan pyrkien hajottamaan sen. Jos aitaan olisi saatu tarvittavan suuri aukko, Hamasin aseistetut aktivistit olisivat purkautuneet siitä Israelin puolelle. IDF syyttää, että mielenosoitukset ovat Iranin rahoittamia.
IDF antoi mielenosoitusten alussa sotilaille ohjeita pyrkiä suuntaamaan aseensa alaraajoihin, mutta tätä on myöhemmin laajennettu tilanteeseen sopivaksi. Sekä kansainvälisten yhteisöjen ja valtioiden mielipiteitä on pyritty huomioimaan, kuten myös korkeimman oikeuden antamia vinkkejä.
Hamasin turvautuminen kranaattien käyttämiseen antoi IDF:lle oikeuden tehdä ilmaiskuja Hamasin asemiin ja harjoituskenttiin.

Raporttien mukaan yhteenotoissa IDF:n kanssa 58 gazalaista on menettänyt henkensä, ja Hamasin terveysministeriön mukaan
2 700 ihmistä on haavoittunut. Uhrien joukossa on myös lapsia, ja muita alaikäisiä, joita Hamas on kehottanut ottamaan mukaan "March on Return" mielenosoituksiin. Mielenosoitukset tulevat taloudellisesti raskaiksi Abbasille, joka lupasi 500 USD haavoittuneelle ja kolminkertaisesti kaatuneen omaisille.
Maanantain mielenosoitukset, jotka oli ajoitettu samalle päivälle, jolloin USA:n Jerusalemin lähetystö avattiin virallisesti korkeiden vieraiden saavuttua USA:sta osallistuakseen juhlallisuuksiin, oli Hamasin ohjeitten mukaan hajotettu 12 kohteeseen Gazan turva-aidan tuntumassa. Tuhansia gazalaisia pysytteli satojen metrien päässä vaara-alueista.

USA:n lähetystön avajaishetkellä neljän aikaan maanantain ilta-päivällä gazalaiset tekivät Hamasin ohjeitten mukaan yhteisen rynnäkön turva-aitaa vastaan useissa kohteissa. Kolmessa tapauksessa sotilaita tulitettiin mielenosoittajien joukosta. Ne eivät haavoittaneet sotilaita. Yhdessä tapauksessa sotilaat avasivat tulen suoraan mielenosoittajien joukkoon vastaten tulitukseen. Toisessa tapauksessa etelässä IDF:n tankki vastasi tulitukseen ampumalla tykeillään ja tuhoten Hamasin aseman.
IDF:n tiedottajan mukaan IAF:n koneet tekivät 12 ilmaiskua Gazan alueelle vastauksena sotilaita vastaan tehtyyn tulitukseen.

IDF:n tiedottajan mukaan Hamas pyrkii kiihottamaan uuden ja pitkäaikaisen kansannousun Israelia vastaan, ja se on tarkoitus laajentaa koko Juudean ja Samarian alueille. Israelin arabit ja beduiinit ovat toistaiseksi pysytelleet sivussa Gazan toimista. Hadashot TV-kanava kertoi PA:n kehottaneen julkaisemalla videoita arabeja liittymään mielenosoittajiin. Useita PA:n arabeja kokoontui Ramallahin keskustaan, josta he marssivat Qalandian tarkastusasemalle kivittäen sotilaita. Tämä on lähes jokaviikkoinen tapahtuma Qalandiassa, eikä välttämättä liity Gazan tilanteeseen.

Gazasta Israelin alueille lähetetyt leijat ja ilmapalloja, joihin oli kytketty palavia aineksia ja polttopommeja, sytyttivät useita tulipaloja viljapelloissa, joskaan kukaan ei haavoittunut niistä. Palokunnat pyrkivät sammuttamaan alkaneet tulipalot, ja farmien työntekijät eristivät palopesäkkeitä kokoamalla maata niiden ympärille. IDF käytti pitkillä veitsillä varustettuja pienois-droneja, ohjaajattomia pienkoneita, leijojen ja ilmapallojen tuhoamiseksi ilmassa.
Hadashot TV-asema välitti Hamasin uuden videon, jossa oli arabiankielinen alateksti, nuorista lapsista Gazassa, jotka sanoivat haluavansa palata kotimaahansa. He kertoivat heille luvatun surmansa saaneille varma paikka paratiisissa. Naiset olivat usein runsaasti edustettuina mielenosoituksissa.
Hamas-johtajat kertoivat TV-kanavan mukaan haluavansa siepata edes pienen palan Israelin maata voidakseen ylpeillä voitosta.
IDF varoittaa israelilaisia, että Hamas toimii peruskirjansa mukaan, jonka päämääränä on Israelin tuhoaminen ja juutalaisten massa-murha tai karkottaminen.
https://www.jpost.com/Israel-News/Rules-of-engagement-view-from-the-Gaza-front-556435
https://www.timesofisrael.com/clashes-erupt-along-gaza-israel-border-ahead-of-us-embassy-inauguration/,
https://www.jpost.com/Israel-News/Rules-of-engagement-view-from-the-Gaza-front-556435,
https://www.jpost.com/Israel-News/After-Gaza-bloodshed-IDF-remains-on-high-alert-for-Nakba-Day-556439.

02. USA:n lähetystön avaamistilaisuus alkoi 16. 00 aikaan 13.05. maanantaina. USA:sta oli saapunut yli 250 Trumpin hallituksen virkailijaa, USA:n kongressin jäsentä, ja muita korkeita vieraita liittyäkseen USA:n hallituksen viralliseen delegaatioon juhliakseen tätä "historiallista tilannetta", kuten pääministeri Netanyahu sanoi puheessaan. Kaikki sai alkunsa presidentti Trumpin ilmoituksella joulukuun 6. päivänä viime vuonna tunnustaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina, jota seurasivat sen jälkeen Trumpin päätös muuttaa USA:n lähetystö Tel Avivista Jerusalemiin, "Israelin ikuiseen ja jakamattomaan pääkaupunkiin".

Arutz Sheva kertoo julkaisemassaan artikkelissa, että "historiallinen tapahtuma" kärsi pahoin siitä, että ulkomaisen median tapahtumaa seuraava ohjelma katkaistiin useita kertoja ymppäämällä siihen tuoreita paloja Gazan mielenosoituksista.
Hamasin antaman kehotuksen mukaisesti Gazan turvallisuus-aidan läheisyyteen kokoontui 40 000 mielenosoittajaa, joista useilla oli kivien lisäksi polttopulloja, pommeja ja erilaisia aseita, ja laukoivat myös kranaatteja Israelin puolelle.
Mielenosoittajien päämääränä oli tehdä suuri aukko turvallisuus-aitaan, jonka kautta Hamasin aseelliset joukot olisivat tulvineet Israelin puolelle pureutuen sinne "voiton merkiksi".
March of Return" jatkuu tänään tiistaina, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katasrofi, ja jatkunevat koko viikon ajan.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas kehotti PA:n arabeja hyökkäämään sotilaita ja poliiseja vastaan tiesuluilla ja tarkastus-pisteissä, sekä myös "setlereitä" vastaan juutalaisyhteisöissä.

Monet ulkomaiset uutistoimistot ja TV-kanavat kutsuivat Gazan mielenosoituksien taltuttamisyrityksiä nimellä "lahtaus" jättäen huomiotta mielenosoitusten väkivaltaisen luonteen.
Irish Times raportoi: "Israelin joukot tappoivat ainakin 58 palestiinalaista Gazan protesteissa".
New York Times "unohti" raportissaan kokonaan sanan protestit.
Saman lehden toinen otsikko liitti surmansa saaneiden luku-määrän USA:n lähetystön avajaisiin: "Israel tappoi kymmeniä Gazan rajalla USA:n avatessa lähetystönsä Jerusalemissa". Yahoo News kertoi asiasta lähes samoilla sanoilla.
Englantilainen lehti Guardian liitti presidentti Trumpin suoraan lähetystön avaamiseen: "Trumpin uusi lähetystö avasi ovensa – tusinoittain sai surmansa". Toisessa otsikossa lehti totesi: "Israel tulee kohtaamaan vastalauseita (outcry) Gazassa tapettujen johdosta Jerusalemin lähetystön protestien yhteydessä".
FOX-news taisi ylittää kaikki edelliset Tweet-sivullaan: "Mikä suru", raportoidessaan Ivankan ilmeitä avajaistilaisuudessa. Ivankan hymyilevän kuvan viereen avajaistilaisuudessa oli liitetty kuva haavoittuneesta protestoijasta. Sivun ylle oli kirjoitettu otsikko: "Isän paha henki; 55 teurastettu Gazassa, mutta Ivanka on pelkkää hymyä lähetystön avajaisissa". http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/245988,
Eipä paljon taida jäädä jälkeen suomalaisen media raportit. Iltalehti otsikoi: "Israel tappanut jo yli 50 gazalaista". (otsikon sanamuoto ei tarkoin alkuperäinen).
WND kertoo artikkelissaan: "White House syyttää Hamasia Gazan protestoijien kuolemasta". Alaotsikko: Israelilla on oikeus puolustautua". http://www.wnd.com/2018/05/white-house-blames-hamas-for-gaza-protester-deaths/

03. Jerusalemin asukkaat ovat iloisia USA:n lähetystön muutosta, mutta toiset ovat huolissaan, että se voi herättää konflikteja. Asukkaat ovat pahasti jakaantuneita; toisten iloitessa; toisten huolehtiessa.
Toisten katsoessa, että "suunta on oikea", toiset kysyvät: "mitä hyötyä siitä sitten olisi? Teoriassa hyvä toimi, mutta poliittinen ilmapiiri on niin tiivis, että se voi särkeä kaikki toiveet rauhasta". "PA:n arabit ovat haluttomia osallistumaan rauhankeskusteluihin.
On vaarallista lisätä polttoainetta liekkeihin, siinä helposti polttaa sormensa".
Meretz puolue ei halunnut osallistua avajaisiin, koska "se odottaa rauhankeskustelujen aloittamista, eikä tämä edistä sitä", se sanoo. https://www.jpost.com/Israel-News/Jerusalemites-glad-about-US-embassy-move-but-worry-it-may-fuel-the-fire-of-conflict-556434

04. UUTISIA LYHYESTI
Korkea Hamasin virkailija Khalil al-Hayya varoitti maanantaina, että Gazan kaistan aseelliset joukot voivat aloittaa operaatiot Israelia vastaan muutama tunti sen jälkeen, kun tiedot uhrien määrästä tulivat julkisuuteen Gazassa.
Maaliskuun 30. päivästä lähtien Gazan arabit ovat osallistuneet protesteihin etenkin perjantain rukousten jälkeen, tukeakseen palestiinalaispakolaisten ja heidän jälkeläistensä paluuoikeutta entisiin ja perinteisiin koteihinsa, sekä painostaakseen Israelia helpottamaan rajoitteita tavaroiden ja asukkaitten liikkumiselle Gazasta. IDF varoitti maanantaina lentolehtisissä lähestymästä Gazan turvallisuusaitaa.
Kansainväliset ja paikalliset ihmisoikeusjärjestöt syyttävät Israelin puolustusarmeijaa tarpeettoman voiman käyttämisestä "aseettomia protestoijia vastaan". 55 sai surmansa ja 2 771 haavoittui protesteissa, sanoi Ashraf al-Qidra Hamasin johtaman terveysministeriön tiedottaja Gazassa.

"Kansamme rauhanomaiset kansanprotestit ovat houkuttaneet vihollistamme tappamaan enemmän ja vuodattamaan vertamme. Siksi me toteamme tänään selkeästi: Kärsivällisyytemme vastarintajoukkojen, mukaan lukien ja ennen kaikkea, Hamasin ja Qassem Prikaatien, hillitsemiseksi ei kestä kauan. Al-Kidra puhui lehdistökonferenssissa raja-alueella viitaten Hamasin aseelliseen siipeen Izza din al-Kassem. IDF kävi edellisen sotansa Hamasia vastaan kesällä 2014, mikä ei ratkaissut mitään.

PA/PLO:n ilmanmandaattia toimiva puheenjohtaja Mahmoud Abbas syytti Israelia massamurhasta Gazassa, ja antoi käskyn 3 -päivän suruliputuksesta, sekä osittaisesta lakosta tiistaina, joka on arabien nagba, ja aloittaa arabien paastokuukauden ramadanin.
Hän kutsui USA:n Jerusalemin lähetystöä, joka avattiin maanantaina, "setlementin etäyhteisöksi". Arabimaiden vastustus lähetystön muuttamiselle ei ole yhtenäinen. Etenkin Saudi Arabia ja jotkut Persian Gulfmaat lähestyvät varovaisesti Israelia Iranin laajentumishaaveiden pelästyttäminä. Jordanian ulkoministeri Ayman al-Safadi tuomitsi Israelin maanantaina käyttämän voiman. Egypti samoin tuomitsi voiman käytön "rauhallisia mielen-osoittajia" vastaan, kuten hän kuvaili "pyhään raivoon" kiihotettuja arabeja. Arabimaat pelkäävät rauhattomuuden nousevan omassa maassaan, ja ennustavat protestien jatkuvan Gazan turva-aidalla.
Turkki päätti kutsua lähettiläänsä kotiin USA:sta ja Israelista "konsultointia varten sanotaan diplomaattisesti.
https://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Ahead-of-Nakba-Day-Hamas-suggests-armed-action-against-Israel-556427

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 13 -24; Tiberias 18 -31; Suolameri 22 -33; Eilat 20 -33 +C-astetta. Tänään ja ylihuomenna kirkasta. Huomenna puolittain pilvistä, lämpötila nousee roimasti.

Kaliforniassa on aloitettu sota kristittyjä ja heidän seurakuntiaan ja kristillistä painettua materiaalia vastaan, sanoo JEWSNEWS. Siten Raamatun myyminen tulisi kielletyksi (miten lienee Koraani), vaikuttaa ihmisen sukupuolen tai samaa sukupuolta olevan pariskunnan orientoitumiseen, tulevat kielletyiksi. https://www.jewsnews.co.il/2018/05/15/california-is-waging-a-massive-war-against-christianity.html.

Filippiinien 5.2 R-asteen maanjäristys on asettanut kaikki tulirenkaalla sijaitsevat alueet hälytykseen. Kalifornia on saanut erityisvaroituksen. Hawaijin Kilauea tulivuori voi joutua suurimman purkauksensa kohteeksi, mikä voi aiheuttaa pahoja aavistuksia Kaliforniassa. https://www.zerohedge.com/news/2018-05-14/ring-fire-alert-after-philippines-earthquake-california-warned

Sunday, May 13, 2018

SUNNUNTAI 13.05.2018

SUNNUNTAI 13.05.2018
01. Tänään Israelissa juhlitaan Jerusalemin yhdistämisen vuosipäivää 1967 sodan ansiosta. Perinteinen lippumarssi toteutetaan myös Jerusalemissa tänään Israelin vasemmistolaisten protestoidessa.
Israelin ulkoministeriössä järjestetään maanantaina virallinen tilaisuus USA:n lähetystön muuttamisen kunniaksi Tel Avivista Jerusalemiin, Israelin pääkaupunkiin. USA lisäsi merijalkaväen sotilaita vahvistamaan turvallisuutta sunnuntaista alkaen.
Ulkoministeriö kutsui 86 ulkomaiden Israelissa toimivaa lähettilästä osallistumaan tilaisuuteen, mutta vain 40 heistä ilmoitti osallistuvansa, totesi ulkoministeriön tiedottaja Emmanuel Nahshon lauantai-iltana. Osallistuvien joukossa ovat Itävallan, Tsekki tasavallan, Romanian ja Unkarin lähettiläät, jotka siten rikkoivat EU:n toivoman yhtenäisen vastarinnan USA:n lähetystön muuttamisesta Jerusalemiin. EU on useitten Euroopan maiden tavoin vastustanut muuttoa selittäen, että on odotettava ensin kansainvälistä tunnustamista Jerusalemin asemasta osapuolten välisten neuvottelujen tuloksena. EU laati äskettäin päätöslausunnon, jossa olisi virallisesti tuomittu presidentti Trumpin joulukuun 6. päivänä julkistama päätös Jerusalemin tunnustamisesta Israelin pääkaupungiksi ja USA:n lähetystön muuttamisesta Israelin pääkaupunkiin, mutta se ei saanut yksimielistä kannatusta Prahan, Bukarestin ja Budapestin vastustaessa. EU:n delegaatio Israelissa ei kieltänyt raporttia todeten, että EU ja sen jäsenmaat kunnioittavat edelleen kansainvälistä sopimusta Jerusalemista – jonka mukaan Jerusalem on YK:n valvonnan alainen – mukaan lukien niiden diplomaattien edustus, kunnes Jerusalemin lopullinen asema on ratkaistu.
Kristillisinä maina itseään pitävät EU-maat jättävät kokonaan huomiotta korkeimpana oikeusasteena pitämänsä antaman lausunnon tuhansia vuosia sitten, jossa yksiselitteisesti todetaan. Jerusalem on Suuren Kuninkaan kaupunki, jonne Hän on Nimensä asettanut.
(PS. 48:3:"Kauniina kohoaa kaiken maan ilona Sionin vuori pohjan puolella, Suuren Kuninkaan kaupunki".
Jes 65:18 -19: "Sillä katso, iloksi Minä luon Jerusalemin ja riemuksi sen kansan". 2.AK.33:7: "-Josta Jumala on sanonut Davidille ja hänen pojallensa Salomolle: Tähän Temppeliin ja Jerusalemiin, jonka Minä ole valinnut kaikista Israelin sukukunnista, Minä asetan Nimeni ikiajoiksi".)
USA:n Jerusalemin lähetystö vihitään käyttöönsä maanantaina 14.05.2018 Arnonan lähiössä.
USA:n lähettiläs David Friedman johtaa seremonian, johon osallistuvat USA:n apulaisulkoministeri John J Sullivan, talousministeri Steven Mnuchin, korkea neuvonantaja Jared Kushner, neuvonantaja Ivanka Trump, sekä kansainvälisten neuvottelujen erikois-lähettiläs Jason Greenblatt.
Israelin korkeinta johtoa osaistuu tilaisuuteen presidentti Reuven Rivlinin ja pääministeri Benyamin Netanyahun johdolla.
USA:n lausunnossa todetaan: "70 vuotta sitten USA, presidentti Harry S Trumanin johdolla, oli ensimmäinen valtio, joka tunnusti Israelin valtion. Lähetystön muutto ei muuta velvoitettamme saavuttaa kestävä rauhan-sopimus; pikemminkin se on välttämätön edellytys sille. Me emme ole ottaneet kantaa lopullisen tilanteen kysymyksiin, mukaan lukien Israelin itsemääräämisoikeus Jerusalemissa, emmekä lopullisten rajojen määrittelemisessä".
Trumpin joulukuun 6. päätökseen viitaten lausunnossa todetaan: "Lähetystön historiallinen avaaminen toteaa tosiasian, että Jerusalem on Israelin pääkaupunki, ja että sen hallitus kokoontuu siellä". Siinä todetaan edelleen: "USA:n pääkonsulinvirasto Agronkadulla jatkaa toimintaansa itsenäisenä lähetystönä muuttumattomalla mandaatilla vastuualueenaan USA:n suhteet palestiinalaisten ja PA:n kanssa. USA tukee edelleen status quon säilymistä Haram al-Sharif kukkulalla (Temppelivuorella). Hallitus on vakaasti antautunut saavuttamaan kestävän ja kaiken kattavan rauhan Israelin ja palestiinalaisten kanssa, joka lupaa valoisemman tulevaisuuden molemmille".
Maanantain USA:n lähetystön avajaistilaisuuteen odotetaan saapuvan 800 kutsuvierasta. Heidän joukossaan on uskonnollisia ja liike-elämän johtajia, journalisteja, akateemikkoja ka hallituksen edustajia Yhdysvalloista. Lähetystön edustaja sanoi, että myös useita Israelin hallituksen edustajia ja poliittisia johtajia on kutsuttu mukaan. Hän tähdensi, että koska tilaisuus koskee lähinnä Israelin ja USA:n suhteita, ulkomaisia diplomaattisia yhteisöjä ei kutsuttu mukaan. https://www.timesofisrael.com/four-eu-envoys-to-attend-israeli-event-feting-us-embassy-move/
Edellä olevaan voidaan lisätä kommenttina, että sekä islamin että kristittyjen maiden johtajien olisi syytä perehtyä tarkemmin pyhinä pitämiinsä kirjoituksiin. Islamin pyhä kirja Koran toteaa selvästi, että Allah antoi juutalaisille Palestiinan, johon kuluu myös Jerusalem. Israel on aina pyrkinyt huolehtimaan ja varjelemaan toisten uskontojen pyhiä palvontapaikkoja ja antanut heidän vapaasti harjoittaa uskontoaan, joten niiden jääminen Israelin valvomille alueille ei ole ongelma.

Kristillisten länsimaiden olisi myös tunnustettava ja hyväksyttävä pyhässä Raamatussa esitetyt tosiasiat ja tehtävä poliittiset päätöksensä niiden pohjalta, eikä vetäytyä farisealaisesti YK:n ja sen alaisten institutioiden poliittiselta pohjalta enemmistöpäätöksin tehtyjen julkilausumien suojaan, joilla pyritään ratkaisemaan uskonnollisia kysymyksiä. Se ei ole koskaan onnistunut.

Itävallan, Tsekkitasavallan, Romanian ja Unkarin edustajat ilmoittivat rikkovansa EU:n vaatimuksen yhtenäisestä kannasta vastustaa USA:n päätöstä Jerusalemista Israelin pääkaupunkina ja muuttaa lähetystönsä sinne, ja aikovat osallistua USA:n järjestämiin lähetystön uusien tilojen avajaistilaisuuteen Jerusalemissa maanantaina. https://www.timesofisrael.com/four-eu-envoys-to-attend-israeli-event-feting-us-embassy-move/

02. Israel sai aamutunteina viime yön aikana Jerusalemin lisäksi toisenkin ilon aiheen.
Israelin edustaja Netta Barsilai sai tuskastuttavien odotusten ja kynsien puremisen jälkeen hyppiä ilosta saatuaan Eurovision kilpailussa voittoon tarvittavat 529 ääntä lyöden Kyproksen (436) ja Itavallan (342) laulajat. Barsilai ei ole ulkoisilta muodoiltaan perinteisten naisten kauneuskäsitysten mukainen, mutta sen poisti hänen naisellisuutensa – jota kehystää hänen äitiytensä – yhdessä valitsemansa kappaleen TOY (Lelu) kanssa, jonka lyriikka toistaa keskeistä teemaa: I am not your toy, silly boy, I`ll take you down now". (Minä en ole lelusi, typerä poika, minä nolaan sinut nyt). Hänen tavaramerkkinään tunnettu silmien pyörittäminen lyhyitten tanssiaskelten kanssa sopivat ilmeisen hyvin hänen valitsemansa kappaleen yleisilmiöön, minkä viehätti katsojia. Hän oli vasta toisena kilpailun alettua, mutta katsojat valitsivat hänet ja antoivat tunnusta hänen viehättävälle tyylilleen.
Kilpailun järjestäjät Lisbonissa Portugalissa pyrkivät viimeiseen asti peittämään sanan Jerusalem – ikään kuin se olisi ollut jokin ruma sana – mutta joutuivat lopulta tunnustamaan tappionsa, sillä Netta on israelilainen, joka kiitospuheessaan totesi: "Olen niin onnellinen. Kiitos, että valitsitte erilaisen. Kiitos, että hyväksyitte erilaisuuden välillämme, että piditte erilaisesta. Kiitos. Minä rakastan maatani. "Ensi vuonna Jerusalemissa."
Euroviisun seuraavat kisailut pidetään Jerusalemissa, joka alkoi välittömästi valmistelut niiden onnistumiseksi. Pääministeri Netanyahu onnitteli Nettaa puhelimella: "Olet ihmeellinen. Olet ihana- Olet paras lähettiläs Israelille". Presidentti Rivlin kirjoitti Twitter sivullaan: "Olemme ylpeitä Sinusta. Odotamme kaikkia ensi vuonna Jerusalemiin".
Israel voitti Euroviisut vuosina 1978 ja 1979 A-Ba_Ni-BI ja sitten Hallelujah-kappaleillaan.
Netta Barsilain kappale oli tarttuva, jonka tarkoituksena on saada jokainen yhtymään tanssiin.

Myöhäisestä ajankohdasta huolimatta sunnuntaiyön aamutuntien aikana Tel Avivin kaduille valui tuhansia innostuneita faneja juhlimaan harvinaista voittoa Israeliin, joka ei totisesti ole ollut maailman suosiossa viime aikoina. Voitto teki hyvää israelilaisen alemmuuden tunnosta ja nöyryytyksestä kärsivälle juutalaiselle kansalle. Myös Jerusalemin Mahane Yehuda kadulle kerääntyi tanssivia ja laulavia kansalisia Barsilain voiton innostamina.
Barsilain laulun teemaa "En ole lelusi" ovat eri tahot käyttäneet hyväkseen oman sanomansa vakuuttamiseksi.
https://www.timesofisrael.com/thousands-fill-streets-social-media-to-celebrate-eurovision-win/, https://www.timesofisrael.com/after-eurovision-win-jerusalem-gears-up-to-strut-stuff-on-world-stage/,

03. Huomenna on länsimaisen kalenterin mukainen Jerusalemin yhtenemisen päivä, ja jona USA virallisesti muuttaa lähetystönsä Tel Avivista Jerusalemin konsulaatin viereen rakennettuihin tiloihin.
Gazassa valtaa pitävä Hamas, jonka USA listasi terrorijärjestöksi ja sen johtajan Ismail Haniyehin erityisen vaarallisten terroristien listalle, suunnittelee valtavia mielenosoituksia Israelin turvallisuusaidan läheisyyteen. Tavoitteena on saada 100 000 tai enemmän gazalaisia mukaan, ja sen onnistumiseksi ihmisiä kuljetetaan busseilla kaistan keskiosista aidan läheisyyteen. Artikkelin mukaan ihmisille on iskostettu päähän, että on syytä pysytellä turvallisen matkan päässä turva-aidasta, tai voi joutua ammutuksi.
IDF ei ole pystynyt kehittämään keinoa, jolla sellaisia ihmismääriä voitaisiin hillitä, sillä Hamasin ohjeita tuskin tullaan noudattamaan edellisten mielenosoitusten valossa. Heitä on manipuloitu moskeijoissa, joissa kannuksiaan hakevat mullahin kilpailevat keskenään, kuka keksii eniten provosoivia iskulauseita. Useilla innokkailla aktivisteilla näyttää olevan mielessä PA:n lupaamat korvaukset haavoittumisesta (500 USD) tai kuolemasta, jossa kuukausipalkka omaisille on monta kertaa suurempi kuin työmiehen kuukausipalkka.

Analyytikot selvittelevät, mikä on Hamasin taktiikka, jos se saa tarpeeksi kannattajia aidalle, ja mikä se on siinä tapauksessa, ettei tavoitetta saavuteta. Erään arvion mukaan toistuvat mielenosoitukset pommien ja rakettien asemesta ovat jo saaneet maailman mielenkiinnon - sekä arabimaailmassa että Israelissa – heräämään siihen, mitä Gazassa tapahtuu. Humanitäärinen ongelma on aina yksi, jolla voidaan painostaa sekä Israelia että Egyptiä, kuten myös kansainvälisiä järjestöjä YK:ssa.
Egypti on jo luvannut helpottaa Rafah terminaalin aukiolo-aikoja, jotta tavara- ja matkustaja liikenne Gazasta ulos helpottaisi painetta.
Israel joutui sulkemaan Kerem Shalom terminaalinsa Gazan arabien tuhottua osia siitä Gazan puolella, sen mukana kaasujohdot Israelista Gazaan.
IDF kehitti pienoisdroneja, joilla pystytään tuhoamaan Gazasta Israelin puolelle lähetetyt leijat ja ilmapallot, joilla on sytytetty tuleen viljapeltoja ja pensaikkoa. IDF löysi ja tuhosi Hamasin rakentaman hyökkäystunnelin, jopa päättyi lähelle raja-aitaa Erezissä.
Mielenosoitukset "Great March of Return" ovat jatkuneet päivittäin, ja haavoittuneiden, mutta myös surmansa saaneiden, lukumäärä kasvaa.
Jos Hamasin tavoite sadoista tuhansista huomenna ja sen jälkeen toteutuu, uhrien määrä voi olla moninkertainen. https://www.timesofisrael.com/its-make-or-break-time-for-hamas-in-gaza/

04. UUTISIA LYHYESTI
IAF:n hämmästyttävä operaatio "House of Cards" Syyriassa, jossa sen 28 konetta operoivat vihollismaana pidetyn Syyrian ilmatilassa kahden tunnin ajan lähes esteettä menettämättä yhtään konetta, kuten IDF sanoi, ja tuhoamalla suurimman osan Iranin suurella vaivalla ja rahalla rakentamasta infrastruktuurista siellä, on saanut analyytikot arvioimaan, että Iran pahasti yliarvioi tehonsa ja mahdollisuutensa. Iranin talous on suurissa vaikeuksissa, mitä lisäävät USA:n uhkaamat uudet sanktiot, jotka tulevat rampauttamaan sen talouden eheytymisen. Iranilla on kädet täynnä Irakissa, jossa pidetään pian vaalit, ja joissa Iran odottaa voivansa kehittää Iranille myönteisestä Badr-järjestöstä Libanonissa toimivan Hizbullahin kaltaisen käsikassaran, joka toimii sekä sotilaallisena että poliittisena voimana.
Iran koulutti Afganistanista ja Pakistanista vapaaehtoisia Syyriassa, joiden lukumääräksi arvioidaan 80 000 miestä. Iranin päämääränä oli luoda Syyriaan armeija, jota se voisi käyttää hyväkseen iskuille Israelin Golanille. Nämä joukot tarvitsevat huoltoa ja aseita ja nielevät Iranin hupenevia varoja.
Syyrian presidentti Bashar Assad, joka toimii Venäjän antamalla valtakirjalla, katselee yhä suuremmalla kauhulla, miten ulkopuoliset joukot ovat tunkeutuneet sen sisään ja aiheuttavat suurta tuhoa ennestäänkin raunioituneessa maassaan. Assad ei välttämättä hyväksy Iranin doktriinia hyökkäyksistä Israelia vastaan Syyrian maaperältä, koska Israelin vastaiskut ovat tuhoisat.
Venäjän Presidentti Putin on ottanut odota ja katso taktiikan puuttumatta kummankaan osapuolen, Israelin ja Iranin, välisiin suhteisiin. Kaiken lisäksi Turkki uhkaa toistaa aiemmin tekemänsä hyökkäykset kurdien alueille, mikä lisää kaaosta Assadin hallitsemassa maassa.
Venäjän presidentti Putin on toistanut, ettei Venäjä voi seurata sivusta, jos sen sotilaita vastaan hyökätään ja intressejä poljetaan Syyriassa. Turkki liikkuu hyvin miinoitetulla alueella, jos sen operaatiot kohdistuvat Putinin kaavailemia suunnitelmia vastaan.
https://www.jpost.com/Middle-East/Iran-just-overplayed-its-hand-in-Syria-556260
Yli tuhat juutalaista nousi Temppelivuorelle sunnuntaiaamuna kunnioittaakseen 1967 sodassa vapautettua Jerusalemin aluetta ja Temppelivuorta. Vuorelle nousseita varoitettiin rukoilemasta, kumartamasta päätään tai vahingoittamatta mitään. Poliisien ja arabien asettamien vartijoitten ja Vuorelle nousseitten juutalaisten välille syntyi toistuvia, vaarattomia nujakoita. Yksi mies pidätettiin hänen kumarrettua maata kohti. Tämä on erikoista ja kummallista piirileikkiä poliisin ja Vuorelle palvontaan nousseiden välillä, jossa poliisin toimea on vaikea ymmärtää. Miksi arabit saavat rukoilla Allahiaan vapaasti – vaikka sen saarnaajat kiihottavat kuulijoitaan väkivaltaan – mutta rukoileminen ainoalle elävälle Jumalalle on kielletty juutalaisilta? Kenen etua tässä palvellaan, vai onko se vain kiusantekoa? https://www.jpost.com/Israel-News/Prayer-clashes-but-mostly-tight-security-on-Temple-Mount-556264
Libanonissa pääministeri Saad Hariri tulee jatkamaan vaalien jälkeen, joskin pienemmällä voimalla. Hän lupaa korvata entisen armeijan komentajan uudella miehellä. Haririn Future Party menetti yli kolmanneksen jäsenistään parlamentissa, nyt 20 paikkaa, aiemmin 33. https://www.jpost.com/Middle-East/Lebanons-Hariri-replaces-chief-of-staff-after-election-setback-556254

SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 12 -20: Tiberias 18 -27; Suolameri 21 -31; Eilat 20-32 +C-astetta, tänään pilvistä ja sateita pohjoisosassa maata, huomenna puolipilvistä, tai aurinkoista. Lämpötila osoittaa pientä nousua.

Hawaijilla seurataan epävarmoina laavavirtojen jatkaessa juoksuaan avoimista repeämistä kaupungin sisällä. Tutkijat hämmästelevät lisääntyvien purkausten määrää 13 tulivuoressa pitkin Ring of Fire Amerikan länsirannikkoa. Tyynenmeren laatta näyttää liikkuvan ehkä maapallon napojen siirtymisen tahdissa. Lieneekö jokin X-planeetta asialla? NASA ei kerro totuutta – tai ei tiedä. http://www.dailymail.co.uk/news/article-5721997/Hawaii-braces-lava-flow-West-Coast-preps-possible-eruptions-13-Ring-Fire-volcanoes.html