Friday, July 28, 2017

PERJANTAI 28.07.2017

PERJANTAI 28.07.2017
01. ON tunnustettava ensimmäiseksi aamulla, että olen ymmälläni Israelin minikabinetin viimeaikaisista päätöksistä, mutta journalistien raportteja seuratessani olen vakuuttunut, etten ole ainoa. JP:n kolumnisti Gill Hoffman otsikoi analyysinä: "Bibin suuri tohelointi". Hän kertoo Knessetin jäsenten käyttäneen tilannetta arvioidessaan vanhaa hepreakaista sanontaa: "Hän söi haisevaa, pilaantunutta kalaa, pieksettiin ja silti karkotettiin kaupungista".
Ehkä pienoiskabinetin jäsenet tietävät jotain, mitä ei ole kerrottu kansalle, tai sitten helle on pehmentänyt heidän aivonsa.

02. ISRAEL poisti Temppelivuorelta kaikki asentamansa metallin paljastimet ja portit sekä ennen kriisiä asentamansa videokamerat ja tie-esteet. Lyhyesti sanoen Israel antautui ehdoitta menettäen kaikki siihen saakka hankkimansa etuisuudet, sekä tunnustaen, ettei sillä ole mitään oikeuksia Temppelivuoreen, johon arabien tulkinnan mukaan kuuluvat myös Länsi- ja etelämuuri niiden edessä olevine tasoineen. Islam-säätiö wagf antoi poliisille salaisen 13 kohtaa käsittävän luettelon vaatimuksistaan, jotka Israelin tulee täyttää saadakseen mielenosoitukset loppumaan.

03. Debkafile otsikoi kysymystä koskevan artikkelinsa: "Israel antautui palestiinalaisen kiihotuksen alla". Torstaiaamuna, 27.07. kaikki Israelin asentamat turvallisuuslaitteet – metallin paljastimet, kamerat ja tie-esteet - oli poistettu Temppelivuorelta ja kaksi Israelin poliisiupseeria ampuneitten kolmen Israelin arabit ruumiit oli palautettu omaisille hautausta varten kotikaupungissaan Umm Al-Fahmissa, arabitriangelissa.
Jerusalemin vanhassa kaupungissa arabit aloittivat voiton-juhlinnat tarjoten ihmisille makeita leivonnaisia ja karkkeja sekä ampuen ilmaan ilotulitusraketteja, kuten heillä on tapana juhlia. He huudattivat autontorvejaan täysillä voiton merkiksi juutalaisista.
Umm Al-Fahmissa kolmen terroristin hautajaisiin osallistui tuhansia arabeja PA:n lippujen hulmuten helteisessä säässä, Kansa ylisti heitä "pyhinä marttyyreinä, jotka olivat aloittaneet Temppeli-vuoren kriisin" murhatessaan kaksi pahaa aavistamatonta Israelin poliisiupseeria ja haavoittaessaan
Kolmatta perjantaiaamuna 14.07.
Hautajaisiin osallistunut kansa sanoi murhaajien tuoneen kunniaa miehitetyn Umm Al-Fahmin asukkaille, jotka ovat Israelin kansalaisia, ja joilla on 13 kansanedustajaa Knessetissä.

Runsaan viikon ajan arabimuslimit kieltäytyivät PA:n ja wagfin johdon ohjeiden mukaan menemästä Al-Aksaan, vaan pyllistelivät takapuoliaan sitä kohti pyrkiessään ohjaamaan rukouksensa kohti Mekkaa. Myöhään torstaina Abbas ja wagf julkistivat päätöksensä katsoessaan saaneensa enemmän kuin olivat toivoneetkaan ja kehottivat perjantaiaamun rukouksin tulijoita korjaamaan voittonsa hedelmät ja menemään Al-Aksa moskeijaan.

KUTEN DF kertoo artikkelissaan, PA:n ja wagfin (lue Jordanian, joka valvoo wagfia) päätös sallia rukoilijoitten pääsyn Al-Aksaan, on vain osavoitto julmassa pelissä, jonka päämääränä on Israelin oikeuksien kieltäminen ensiksi Jerusalemissa ja Temppelivuorella sekä myöhemmin koko Israelin alueella Jordanista Välimereen.
Antaessaan tunnustusta Shin Betin ja iDF:n suosituksille metallin paljastamien ja älykameroiden asentamisesta Temppelivuorelle DF valittaa Israelin hallituksen lepsua tapaa siirtää tärkeiden päätösten tekemistä ja puutteesta seisoa tehtyjen takana.
Tämä näkyy esimerkiksi terroristien ruumiiden palauttamisen yhteydessä, mikä toteutetaan nopeasti hyvin tiedostaen, että hautaus-tilaisuudet kehittyvät suuriksi Israelin vastaisiksi propaganda tilaisuuksiksi lupauksista huolimatta. DF arvioi, että tämä on voinut vaikuttaa Umm Al-Fahmin terroristeihin, jotka olivat kaupunkia hallitsevan al-Jabarin klaanin jäseniä. DF kertoo esimerkkinä IDF:n estämän 25.07. klaanin jäsenen yrityksen tuoda laittomasti rekka-autollisen arabeja PA:n alueilta Israelin puolelle.

DF kertoo edelleen, että harva israelilainen tiedostaa, että suurin osa Jerusalemissa asuvan 180 000 arabin alkuperä on Hebronissa, josta he muuttivat 1967 kuuden päivän sodan jälkeen Jerusalemiin. Jordanian puolestaan valvoi tarkoin 1948 -1967 välisenä aikana, etteivät Hebronin arabit muuttaneet Jerusalemiin, sillä hei olivat täysin tietoisia Hebronin arabien harjoittamasta väkivallasta. DF:n toivoma jyrkkä myönnytysten vastainen politiikka suhteessa PA:n ja Israelin arabeihin ei näytä
toteutuvan minikabinetin viimeisten päätösten valossa. DF varoittaa, että Israelin ja PA:n arabien liittoutuminen Israelia vastaan on saanut kehittyä rauhassa Israelin hallituksen puuttumatta asiaan, vaikka Shin Bet on varmaan tietoinen asiasta. http://www.debka.com/article/26157/Israel-capitulates-to-Palestinian-escalation

04. ARABIMUSLIMIT mellakoivat torstaina iltapäivällä ja illalla huolimatta Jerusalemin muftin Mohammed Husseinin luvasta palata Ak-Aksa moskeijaan iltarukouksiinsa. Olisi hyvä syy kysellä, mikä on se jumala, joka vaatii kivittämään kaikkia eri tavoin uskovia ja murhaamaan heitä oman ansionsa kohottamiseksi? Eivät he ainakaan toimi Koraanin opetuksen mukaan, jossa toistetaan Allahin armahtavaisuutta ja viisautta.
Muslimit kivittivät poliiseja Vuoren ylätasanteella. Poliisin arvion mukaan 96 muslimia haavoittui poliisin vastaotteissa. Muslimit rikkoivat myös aiempia sopimuksia, joiden mukaan kansallisia ja uskonnollisia symboleja ei saa viedä Temppelivuorelle. PA:n liput hulmusivat useitten käsissä, ja poliisi poisti yhden lipun erään rakennuksen katolta. Ainakin yhden poliisin kerrotaan haavoittuneen väistellessään kiviä ja pulloja, joilla heitä kivitettiin.

POLIISI julkisti tiedotteen, jossa se sanoo lisäävänsä poliisi-upseerien määrää Vuorella etenkin valmistautuessaan perjantaiaamun rukouksiin, jotka poikkeuksetta päättyvät väkivaltaisuuksiin poliiseja ja muita Vuorelle nousseita vastaan.

Jerusalemin poliisikomentaja Yoram Halevy antoi vakavan varoituksen: "Älä testaa kärsivällisyyttämme perjantaina, eikä kenenkään pitäisi hämmästyä, jos vastapuolella on haavoittuneita. Kehotan vastapuolen johtajia toimimaan rauhantilan palauttamiseksi, ja toistan: Älä testaa sietokykyämme".
Poliisikomentajan lausunnossa kuultaa läpi poliisin ärtymys upseeriensa murhan johdosta, ja ehkä siitä, että sen kädet ovat sidotut, eikä se voi toimia halunsa mukaan.
Pääministeri Benyamin Netanyahu komensi rajapoliisien luku-määrää nostettavaksi Jerusalemissa keskusteltuaan puolustus- ministeri Avigdor Libermanin ja sisäisen turvallisuusministeri Gilad Erdanin kanssa. Poliisin tiedottaja Micky Rosenfelt vahvisti tilanteen kehittymisen, kuten edellä on kerrottu.

PA:n virallinen uutistoimisto WAFA tiedotti, että PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoid Abbas ylisti "Jerusalemin muslimien ja kristittyjen päättäväisyyttä Israelin asettamia Al-Aksan vastaisia sääntöjä vastaan lisäten, että oikeus voittaa ja vääryys häviää"
.
PLO:n hallituksen jäsen Wasel Abu Yusuf ylisti PA:n arabien saamaa voittoa Israelin alistuessa suostumaan kaikkiin heidän asettamiinsa vaatimuksiin kehottaen kaikkia Palestiinan kansan jäseniä saapumaan rukoillakseen siunatussa Al-Aksa moskeijassa.
On ironista suolan hieromista tuoreille haavoille PA/PLO:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin viitatessa kristittyihin osana palestiinalaisia, vaikka yleisesti tiedetään PA/PLO:n harjoittama kristittyjen vaino hallitsemillaan alueilla. Kristittyjen määrä pienenee näiden johdosta heidän paetessaan ulkomaille.

Valkoisen Talon tiedottajanainen Heather Nauert totesi: "Me jatkamme tilanteen seuraamista tiukasti. Emme halua tehdä tai sanoa mitään, mikä voisi kiihottaa jännitystä alueella. Olemme tietoisia, että se on hyvin haavoittuva osa maailmaa". Nauert sanoi Trumpin hallituksen seuraavan tilannetta pitkällä tähtäyksellä, ja tulee pysymään varovaisena käsitellessään Temppelivuoren tilannetta. Trumpin nimittämä Lähi-Idän sovittelija Jason Greenblatt pysyy toistaiseksi Israelissa tavaten kummankin osapuolen edustajia. USA:n lähetystön muutosta Jerusalemiin ei enää puhuta päivittäin, mutta vakuutetaan, että kysymys on vain siitä, koska aika on sopiva siihen. http://www.jpost.com/Arab-Israeli-Conflict/Thousands-of-Palestinians-return-to-Temple-Mount-as-security-measures-removed-50092705.

05. UUTISIA LYHYESTI
• Jerusalemin poliisikomentaja Yoram Haöevy antoi määräyksen, että perjantain rukoustilaisuuksiin päästetään vain yli 50-vuotiaat miehet, ja naiset ilman ikärajoitusta. Tämä rajoitus ei kuitenkaan ole vedenpitävä, sillä naisen taysburkan alle voi piilottaa mitä tahansa, ja toiseksi monet vaarallisimmista terroristeista ovat olleet naisia; joittenkin heistä tunnustettua, että he tulivat etsimään kuolemaa. Rajapoliisin lukumäärää on nostettu tuntuvasti poliisin saatua tietoja ääriainesten suunnittelemista väki-valtaisuuksista aamurukousten jälkeen. Hamas julisti perjantain vihan päiväksi, mitä jotkut voivat noudattaa.
Poliisi on lisäksi sulkenut muutamia katuja pahimpien yhteenottojen tapahtumapaikoissa.
TV2:n mukaan 10 poliisia haavoittui torstain aikana, poliisi ilmoittaa yhden poliisin haavoittuneen. http://www.timesofisrael.com/girding-for-clashes-police-restrict-temple-mount-prayers-to-women-men-over-50/
• USA:n senaatti hylkäsi lakiesityksen, jolla obamacaren nimellä tunnettu terveydenhoitopaketti olisi kumottu. Koko yön jatkuneitten keskustelujen jälkeen suoritetussa äänestyksessä osa republikaanien edustajista äänesti esitystä vastaan Trumpin suureksi pettymykseksi. Lakiesitys koski vain muutamia osia terveysvakuutuksesta. Vastaan äänestivät John McCain - jolla havaittiin ärtynyt aivosyöpä – Lisa Murkowski ja Susan Collins. Republikaanit ovat nyt sormi suussa, miten jatkaa tästä, sillä pettymys on suuri.
http://www.timesofisrael.com/trump-foiled-as-senate-rejects-bid-to-repeal-obamacare/
• Israelin poliisin ilmoituksen mukaan se on valmistautumassa HaLamishissa kolme perheen jäsentä murhanneen ja yhtä vakavasti haavoittaneen terroristin Al-Abed kotitalo tullaan tuhoamaan. IDF antoi perheelle 72 tuntia aikaa esittää valitus oikeuteen sekä tyhjentää talo omaisuudestaan. Terroristin äiti pidätettiin Kobar arabikylässä kiihotuksen vuoksi pyrkiessään puolustamaan poikansa suorittamaa massa murhaa. 19-vuotias murhaaja Omar al-Abed haavoittui Salomon perheen naapurissa armeijasta lomalla olleen pojan kuultua avunhuudot ja havaittuaan terroristin ampui häntä vatsaan. Saatuaan hoitoa sairaalassa terroristi
luovutettiin kuulusteltavaksi. Terroristin äiti ylisti poikansa tekemää massamurhaajaa jakaen makeita levonnaisia kylän asukkaille ja kehottaen muita jatkamaan juutalaisten murhaamista. Hän toivoi poikansa pääsevän vapaaksi.
Monet Israelissa vaativan Omar al-Abedin teloittamista, myös pääministeri Netanyahu tukee sitä. http://www.timesofisrael.com/military-announces-itll-demolish-halamish-terrorists-home/
• PÄÄMINISTERI Bwnyamin Netanyahu, joka poltti siipensä ja vähän muutakin kärsittämättömän täydellisen antautumisensa jälkeen pyrkii nostamaan imagoaan sanoen tukevansa aloitetta Jerusalemin ympärillä olevien juutalaiskaupunkien ja – kylien liittämistä Jerusalemiin. Niitä ei liitetä täysin Jerusalemin hallinnon alle, vaan ne saisivat äänestysoikeuden kuntavaaleissa ja oikeuden hoitaa asioitaan itsenäisesti. Näitä kaupunkeja olisivat Maale Adumim, Efrat Kvar Etzim, Neve Illit ja Pisgat Zeev.
Yhdistynyttä Jerusalemia koskeva lakiesitys hyväksyttiin ensimmäisessä äänestyksessä. Laki vaatii 80 kansan-edustajan tuen luovutettaessa osia Jerusalemista arabeille. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/233037
• Rabbit kehottavat juutalaisia vierailemaan Temppelivuorella mahdollisimman usein osoittaakseen Israelin omistus- oikeutta siihen ja syviä uskonnollisia siteitään Vuoreen juutalaisten keskeisimpänä' kohteena.
http://www.jpost.com/Israel-News/Rabbis-call-on-Jews-to-visit-Temple-Mt-to-strengthen-our-claim-to-this-holy-place-500917
• Pääministeri Netanyhau on kallistumassa suunnitelmaan, jonka mukaan muutamat arabikaupungit voitaisiin vaihtaa juutalaiskaupunkeihin ja kyliin. Miksi Israelin päättäjät eivät pysty omaksumaan Toran selvää ohjetta, että koko Israelille "luvattu maa" Egyptin purosta suureen Eufrat-virtaan ja Jordanin vuorista Välimereen kuuluu Jakobin jälkeläisille luvattuun maahan, jota ei saa myydä eikä kaupitella. Maa on Jumalan, eikä siellä saa asua mitään toista kansaa, jonka asukkaat palvovat epäjumalia, koska ne houkuttelevat Israelin lapsia palvomaan epäjumaliaan, mikä nostaa Jumalan vihan heitä vastaan.
Rukousteni pääaiheina ovat, että Jahweh varjelisi Israelin maan rajat, sen ilmatilan, merialueet sekä maapohjan, johon vihamieliset naapurit kaivavat hyökkäystunneleitaan.
(2Ms.23:31 -33)
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 22 -33: Toberias17 -39; Suolameri 32 -41; Eilat 29 -41 +C-astetta. Helteinen ja aurinkoinen sää jatkuu lähipäivien aikana. Huomenna lienee parin asteen notkahdus alaspäin.
Istanbulissa oli rajuilma, jonka aikana satoi golfpallon kokoisia rakeita, jotka vaurioittivat autoaja ja rakennuksia ja jopa eläimiä. Kaliforniassa jatkuvat raivokkaat metsäpalot; Ranskassa ne saatiin kuriin ennen kuin ne ehtívät Rivieraan lomaparatiisiin. https://www.theguardian.com/world/2017/jul/27/people-injured-as-summer-storm-strikes-istanbul-turkey-floods

Wednesday, July 26, 2017

KESKIVIIKKO 26.07.2017

KESKIVIIKKO 27.07.2017
01. ISRAELIN hallituksen asettama turvallisuuskabinetti päätti valtavan ulkoisen painostuksen alaisena poistaa Temppelivuorelle johtavien porttien yhteyteen asennetut metallinpaljastimet sekä myös suunnittelemansa Vuoren ulkopuolelle asennetut videokamerat. Paljastamien sijaan Israel aikoo asentaa haitek-kamerat, joiden sanotaan paljastavan kätketyt metalliesineet.
Etenkin Jordanian kuningas Abdullah II riehui kuin päätön kana saadakseen päätöksen purettua.
Hänellä oli hyvä painostuskeino uhaten estää kahden jordanialaista surmanneen Israelin Ammanin lähetystön turvallisuusmiehen pääsyn pois maasta. Raportin mukaan jordanialainen oli muuttamassa huonekaluja lähetystö rakennuksessa, kun hän vartijan kanssa syntyneen sanaharkan jälkeen iski vartijaa ruuvitaltalla vatsaan. Vartija katsoi turvallisuutensa vaarantuneen ja ampui jordanialaista kuolettavasti harhalaukauksen surmatessa toisen jordanialaisen. Tapaus herätti Jordaniassa äänekkäitä ja vihamielisiä vastalauseita vaatimuksella, että vartija tulee tuomita Jordaniassa.
Pääministeri antoi määräyksen koko Ammanin lähetystön henkilökunnan palaamiseksi kotiin, mukaan lukien vartija, kuten tapahtuikin.
Syntynyt kiista Israelin ja Jordanian välillä oli kiusallinen myös USA:lle, joka lähetti Lähi-Idän sovittelijan Janos Greenblattin sekä vävynsä Jared Kushnerin hoitamaan asia kuntoon. USA:lla on paljon tärkeämpiä ja kiireellisiä asioita hoidattavina Syyriassa ja Kauko Idässä, eikä halunnut sotkea niihin räjähdysaltista Pyhän Maan sekametelisoppaa.
Presidentti Trump kiitteli kuningas Abdullahia nopeasta toiminnasta kuten myös yhteistyöstä muilla sektoreilla. Ammanin henkilökunta palasi kotiin, mutta kriitikot eivät pitäneet taktisesti oikeana, että pääministeri kutsui haavoittuneen vartijan kansliaansa, jossa hän syleili varijaa lämpimästi. Kriitikkojen mielestä se oli tarpeeton ele, koska Amman kuohuu edelleen vihaa Israelia vastaan. Bibi tarvitsee PR-toimintaa kansan käännyttämiseksi taakseen, sillä poliisitutkimukset lähenevät häntä vaarallisesti sukellusvenekauppojen tiimoilta.
Valkoisen Talon eroava tiedottaja Sean Spicer kiitteli USA:n onnistunutta roolia kriisin nopeaksi ratkaisuksi, vaikka USA tiedostaakin turvallisuuden parantamisen tärkeyden Vuorella.
Jordanian kriisi saatiin ratkaistua elegantisti, mutta kotona kiehuu vielä. Perjantaiaamuna 14.07. kolmen Israelin arabin verinen isku Temppelivuoren lähellä, jossa he aamurukousten jälkeen surmasivat kaksi Israelin druusipoliisia haavoittaen kolmatta pyrkien pakenemaan Al-Aksa moskeijaan. Poliisi sai heidät kiinni Temppelivuoren aukiolla surmaten heidät siellä.
Temppelivuoren raakaa murhaa seurasi uusi terrori-isku seuraavana perjantaina. Kobarin arabikylästä 19-vuotias arabi tunkeutui HaLamish juutalaiskylässä sapattiaterialla olleen Salomon juutalaisperheen kotiin alkaen suurella puukolla lahdata heitä yksi toisensa jälkeen, ehtien surmata 3 ja haavoittaen yhtä 68-vuotiasta isoäitiä. Viiden lapsen äiti oli silloin olohuoneessa terroristin riehuessa keittiössä. Vastasyntyneen poikalapsen äiti sai terroristin huomaamatta raahattua kolme alaikäistä lastaan yläkerran makuuhuoneeseen, jossa kaksi lasta oli nukkumassa. Ellei naapurin lomalla ollut sotilaspoika olisi haavoittanut terroristia vatsaan, hän olisi surmannut kaikki 10 talossa ollutta ihmistä. On todella ironista, että Israelin lääkärit ponnistelivat haavoittuneen terroristin hengen pelastamiseksi. Eräs rabbi totesikin, että on parempi surmata terroristi paikalla.

PA:n arabit saivat oivan tilaisuuden kiristää Israelia uhkailemalla lopettaa kaiken yhteistoiminnan IDF:n kanssa. Mielenosoitukset Temppelivuoren sisäänkäyntien ulkopuolella jatkuivat edelleen muslimien kumarrellessa Mekkaan päin ja pyllistellessä takapäällään Al-Aksa moskeijaa kohti. Ei osoita kovin suurta kunnioitusta moskeijaa kohtaan. http://www.timesofisrael.com/us-applauds-israel-for-removing-metal-detectors-from-temple-mount/
Israelilainen rabbi Ari Abramowitz, Land of Israel Network johtaja, johti seurueensa Temppeli-vuorelle aikoen pitää siellä "Kaddish" rukouksen Salomon perheen puolesta, mutta poliisit poistivat hänet Vuorelta ja veivät kuulusteluihin. Hän hämmästelee, miksi juutalaiset eivät saa rukoilla pyhimmällä paikallaan?
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232957,

02. Muslimit jatkavat edelleen Al-Aksa moskeijan vierailujen boikotointia, vaikka Israel lupasi poistaa metallinpaljastajat. Wakf kehottaa vierailijoita pysymään porttien ulkopuolella odottaessaan wagfin päätöstä Israelin esittämistä turvallisuus-järjestelyistä. Islamin korkean komitean johtaja Ikrema Sabri lupaa, että päätös tehdään myöhään tiistain aikana.

Israelin turvallisuuskabinetti käsitteli asiaa tiistaina luvaten poistaa muslimien suuttumusta herättäneet metallinpaljastimet, mutta että niiden korvaaminen haitek-kameroilla voi viedä puoli vuotta, Sabri totesi AP:n toimittajalle, että toistaiseksi muslimien tulee välttää menemistä Al-Aksa moskeijaan. Hän sanoo, ettei korkean teknisen tason kameroita tulla hyväksymään, Hän viittasi poliisin lisääntyneeseen läsnäoloon merkiksi uusista toimista. Seuraava näytös Vuorella esitetään ensi perjantaina, jolloin muslimit kokoontuvat suurella joukolla Al-Aksa moskeijaan. Muslimien mukaan uudet turvallisuusjärjestelyt saastuttavat moskeijan pyhyyttä, vaikka ne eivät tee sitä Mekkan suuren moskeijan sisäänkäynneillä eivätkä muualla maailmassa.
Salah Abu Agrafa selitti, että israelilaiset poistivat metallin-paljastimet, mutta asentavat tilalle X-ray-kamerat, jotka "riisuvat naisemme alastomiksi"; ihan hyvä kurkistaa, mitä siellä kaavun alla on. Hän lupaa odottaa wagfin päätöstä. Poliisin tiedottaja sanoo, että he pysyttelevät korkeassa hälytystilassa, eikä halunnut kertoa, koska haitek-kamerat asennetaan. Poliisit jatkavat partiointiaan vanhassa kaupungissa ja muslimilähiöissä. Vuoren ulkopuolelle asennetut valvonta- kamerat poistettiin tiistaina.
Muslimien edustajat, kuten myös Fatah, vakuuttavat, etteivät he suostu minkäänlaisiin muutoksiin aiemmasta käytännöstä.

Kaiken tämän Israelin hallituksen soutamisen ja huopaaminen ja näiden muslimien vakuutusten ja uhkausten keskellä unohdetaan kokonaan, että wagf on vain sopimuksen mukainen päivärutiinin ylläpitäjä Temppelivuorella, ja että Vuori on Israelin omaisuutta ja se voi peruuttaa sopimuksensa wagfin kanssa niin halutessaan. http://www.timesofisrael.com/detectors-gone-but-muslim-worshipers-maintaining-temple-mount-boycott/

03. TV-kakkosen katsojien keskellä suorittaman tiedustelun mukaan heti 14,07. kahden poliisiupseerin murhan jälkeen 68 % katsojista oli samaa mieltä poliisin kanssa metallinpaljastajien asentamisesta. Israelin turvallisuuskabinetti päätti sittemmin poistaa paljastimet.
TV-2 teki uuden kyselyn katsojien parissa heti uuden päätöksen jälkeen. Tutkimuksen mukaan 77 % katsoi hallituksen antautuneen kovan painostuksen alla. 17 % oli eri mieltä ja 6 % vastanneista ei tiennyt.
Tiedustelu osoittaa sen, että Israelin kansa hyväksyi hallituksen päätökset tiukasta linjasta, mutta näkee hallituksen antautuneen ulkoisen ja sisäisen painostuksen alaisena.
Muslimien kehittelemissä mielenosoituksissa sai surmansa 5 muslimia, yksi heistä aikoessaan heittää sotilaita kotitekoisella petrolipommilla, kun se laukesi hänen käsissään.
Muslimit katsovat nyt päässeensä niskan päälle ja vaativat, että Israelin tulee poistaa kaikki perjantain 14.07. jälkeen asentamansa järjestelyt, ja että mielenosoitukset jatkuvat kunnes Israel alistuu. http://www.timesofisrael.com/poll-most-israelis-say-government-capitulated-over-temple-mount-security/

04. UUTISIA LYHYESTI
• PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas näyttelee nyt kovanaamaa, vaikka hänen oma asemansa heiluu puukon terällä. Hän ei uskalla mennä Gazaan lynkkauksen pelossa, eikä liikkua juuri ollenkaan Ramallahin Mukata hallintokeskuksen ulkopuolella peläten joutuvansa nöyryytetyksi ja kansan ivahuutojen kohteeksi. Osa muslimeista on kuuliaisesti pysytellyt porttien ulkopuolella Temppelivuorella pitäen rukouskokouksensa siellä, satojen muiden mennessä kuitenkin sisään Al –Aksa moskeijaan. Abbas vakuuttaa jatkavansa yhteistoiminnan keskeyttämistä IDF:n kanssa. Todellisuudessa Abbasin pysyminen vallassa riippuu IDF:n ja Shin Betin varassa.
Puolustusministeri Avigdor Liberman vakuuttaa, että IDF pärjää loistavasti ilman PA:n yhteistyötäkin. http://www.timesofisrael.com/fatah-calls-to-intensify-struggle-over-temple-mount/
• Israel harkitsee maksavansa kompensaatiota Ammanissa Israelin lähetystövartijan surmaaman jordanialaisen omaisille. Luodit ampunut vartija palautettiin Israeliin lähetystön muun henkilökunnan mukana. Hänen vammansa eivät liene kovin vakavat ruuvitaltalla tehdyn iskun vuoksi. Hänet tuskin palautetaan Ammaniin aivan lähiaikoina. http://www.timesofisrael.com/israel-reportedly-to-compensate-family-of-jordanian-killed-by-embassy-guard/
• Washington osoitti ärtymystä joulukuussa vuonna 2014 EU:n alemman oikeuden tekemän päätöksen johdosta, että Hamas tulisi pudottaa terroristijärjestöjen listalta, koska päätös oli tehty mediasta ja internetistä saatujen tietojen perusteella. EU:n johtajisto Brysselissä valitti oikeuden päätösestä Luxenbourgissa toimivalle European Court of Justice, 26-jäsenisen EU:n korkeimmalle oikeusasteelle. Hamas perustettiin 1987 Israelin myötävaikutuksella vastapainoksi Fatahille. Hamas on käynyt sotia Israelia vastaan ja ampunut ilman sodanjulistusta satoja raketteja ja kranaatteja Israelin siviilejä ja – yhteisöjä vastaan. http://www.timesofisrael.com/eu-court-could-remove-hamas-from-terror-listing-wednesday/
• Hebronissa juutalaisten laillisesti ostaman ja korjaaman osaksi 3-(5)kerrokseisen asuntokerrostalon kohtalo on ollut median palstoilla vuosien ajan. Peace Now, yksi Israelin äänekkäimmistä arabien oikeuksien puolustajista useimmiten väärennettyjen tai epätäydellisten dokumenttien varjolla, vaatii armeijaa karkottamaan taloon muuttaneet 15 juutalaisperhettä – taas kerran, se on tapahtunut aiemminkin. Pääministeri kehottaa puolustusministeriä odottamaan toistaiseksi, kunnes jännitys on lauennut Temppelivuorella. Asukkaan sanovat, että muuton motiivina on painostaa pääministeriä lopettamaan soutamisen ja huopaamisen ja tekemään
päätöksiä. Artikkelissa mainitaan 5-kerroksisesta talosta, mutta kuvan perusteella arvioiden siinä on osin 3 kerrosta. Rakennus sijaitsee lähellä Hebronissa lähellä Patriarkkain Mausoleumia. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-dont-evict-hebron-settlers-occupying-contested-home/
• Pääministeri Netanyahu syyttää Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogania farisealaisuudesta puuttuessaan Israelin ja PA/PLO:n väliseen ongelmaan Temppelivuoresta. Bibi muistuttaa Erdogania, että ottamanihallitus haudattiin jo 1917, ja että Turkilla on omat luurankonsa vaatekomerossa, kuten Kypros ja Turkin kurdivähemmistö, jota Turkki painostaa ja sortaa kaikin tavoin. Turkki syyttää Israelia tarpeettoman väkivallan käyttämisestä arabimuslimien hallitsemisessa, kuten Temppelivuoren tapauksessa. Turkki kehottaa kaikkia muslimeja maailmassa nousemaan Israelia vastaan. http://www.timesofisrael.com/pm-slams-hypocritical-turkish-president-over-temple-mount/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN
Jerusalem 23 -35; Tiberias 27 -42; Suolameri 34 -44; Eilat 31 -44 +C-astetta. Lämpötilat pysynevät lähes tämän päiväisissä lukemissa, ehkä asteen heittoa puoleen tai toiseen.

Sunday, July 23, 2017

SUNNUNTAI 23.07.2017

SUNNUNTAI 23.07.2017
01. ON vaikea pitää tunteitaan kurissa viikonlopun – tai juutalaisen ajanlaskun mukaan uuden alkaessa – tapahtumien keskellä. Median toimittajillakin näyttää olevan vaikeuksia löytää oikeita termejä kuvaamaan niitä raakuuksia, joihin ihmissielu on altis sopivissa olosuhteissa ja sopivasti viritettynä. Pyrkiessäni vielä sovittelemaan mielessäni perjantaiaamun raakaa murhaa viikko sitten Temppelivuorella, uutisaiheet alkoivat syöttää maailmalle uutta - jos mahdollista - vieläkin raaempaa ja käsittämätöntä sapattiaterian viettoon valmistautuneen kolmen juutalaisen perheenjäsenen tunteetonta murhaa perjantai-iltana.
Times of Israel henkilökunnan laatiman artikkelin mukaan pää-ministeri Netanyahu ilmaisi tunteensa tähän tapaan: HaLamissh veriteot olivat terroriteko, jonka suoritti inhimilliseen kaapuun pukeutunut, eläimellisellä vihalla täytetty henkilö.
Vaikka tiedän loukkaavani joittenkin humanistien tunteita, katson oikeaksi etsiä todellista motiivia ihmissielun alennustilaan inhimillisen käyttäytymisen ulkopuolelta, eli että kyseinen 19-vyotias mies oli vihan henkivallan täyttämä, teologian sanoin riivattu, joka ei pystynyt hallitsemaan tahtoaan. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-on-halamish-killings-an-act-of-terror-by-a-human-animal-filled-with-hatred/

02. 19-vuotias terroristi Omar al-Abed käveli huomaamatta lyhyen matkan läheisestä Kobar arabikylästä HaLamish juutalaiskylän turvaverkolle, jonka hän ylitti. Verkkoon liitetty hälytysjärjestelmä antoi varoituksen valvomoon, mutta kukaan ei huomannut sitä.
ulko-ovelle. Joku perheen jäsenistä avasi oven ja päästi hänet sisään kuvitellen, että hän oli tullut onnittelemaan pojanpojan syntymää. Mitä sen jälkeen seurasi, muistuttaa enemmän teurastusta kuin mitään inhimillistä normia.
Omar Abed alkoi järjestelmällisesti puukottaa sapattipöydässä istuvia, täysin lamaantuneita perheen jäseniä yhden toisensa jälkeen. Hän murhasi perheen 70-vuotiaan isoisän Yosef Salomonin, hänen 36-vuotiaan poikansa Eladin, 46-vuotiaan tyttären Ghayan sekä haavoitti pahoin Yosefin vaimoa 68-vuotiasta Tova Salomoa.
Terroristi Omar Abedin jatkaessa uhriensa puukottamista Eladin vaimo pystyi kiireesti tunkemaan perheen viisi pientä lasta yläkerran makuuhuoneeseen ja lukitsemaan oven. Asunnossa oli sillä hetkellä 10 ihmistä. Hän soitti poliisille ja kirkui apua, jonka naapurin armeijasta lomalla ollut poika sattui kuulemaan. Salomon perhe oli kutsunut koko HaLamish yhteisön juhlimaan pojanpojan syntymää.
Naapurissa asuva Rachel Maoz kertoi olleensa sapattiaterian syötyään valmistautumassa osallistumaan juhlaan, kun he kuulivat Eladin vaimon kirkunan. Maozin perheen lomalla ollut poika otti kiväärinsä ja kiiruhti tarkastamaan, mikä oli hätänä. Katsoessaan ikkunasta sisään hän huomasi terroristin ja ajattelematta enempää ampui häntä lasin läpi vatsaan. Terroristi toipui kuitenkin vielä sen verran, että hän yritti hyökätä paikalle ehtineitten poliisin ja ambulanssin henkilöiden kimppuun, ennen kuin hänet taltutettiin lopullisesti. Hänet vietiin sairaalaan, jossa lääkärit harsivat hänet kasaan ennen luovuttamistaan kuulustelijoille.

Perheen isoisän 68-vuotias isoäiti Tova haavoittui vaarallisesti. Hänet leikattiin Shaare Zedek sairaalassa Jerusalemissa sapatti-aamuna. Eivät olleet ensimmäiset uutiset miellyttäviä herättyään nukutuksesta kuultuaan miehensä ja kahden lapsensa murhasta.
Maozin perheen tytär Miri Ovadia, kertoi Yosef Salomon olleen koko yhteisön yhteinen isoisä ja aktiivihenkilö. Hän vakuutti, "ettei tällä terroriteolla ja jännityksellä Jerusalemin Temppelivuorella ollut mitään yhteyttä keskenään, eikä tämä ollut ensimmäinen yhteisöä kohdannut terrori-isku, mutta he pysyvät voimakkaina pyrkiessään rakentamaan parempaa elämää lapsilleen koti-maassaan".
"Olemme aina pyrkineet luomaan rauhanomaisia suhteita naapuriemme kanssa, mutta vastalahjaksi saamme kiihotusta ja murhaa. Vaadimme hallitusta vahvistamaan kylämme ja koko Israelin turvallisuutta välittömästi" Miri Ovada sanoi. http://www.timesofisrael.com/halamish-terrorist-knocked-and-the-family-let-him-in-neighbor/
03. IDF ja Shin Bet toimivat nopeasti perjantai-illan terrori-iskun jälkeen voidakseen opetetun ajokoiran tavoin seurata tuoreita jälkiä. He suorittivat useita ratsioita Juudean ja Samarian alueilla pidättäen kaikkiaan 29 Hamasin jäsentä, heidän joukossaan PLC:n (Palestiinan lakiasäätävän neuvoston) jäsen. Shin Betin tiedottaja totesi ratsioiden ja pidätysten olevan ennalta ehkäiseviä toimia terrorijärjestöjä kuten Hamas ja Islamic Jihad vastaan Temppeli-vuorella ja sen lähistöllä nousseen jännityksen vuoksi. Hamasin johto kehotti aktivistejaan iskemään israelilaisia vastaan kaikkialla. Shin Betin tiedottaja ei nimennyt PLC:n jäsentä sunnuntaiaamuna, mutta Israel Hajom Daily kertoi hänen nimekseen Omar Abd al-Razak. IDF ei ole vahvistanut tietoa.

MUSLIMIT väittävät metallinpaljastamien asettamisen Temppeli-vuorelle johtaville porteille muuttavan tasapainotilaa, vaikka muslimit itse tekevät sitä kaiken aikaa pyrkimyksissään mitätöidä Israelin omistusoikeus Vuorella.
PA/PLO:n puheenjohtaja Mahmoud Abbas ilmoitti perjantaina lakkauttavansa kaikki yhteydet Israelin kanssa. Abbas sanoi julkiasemassaan lausunnossa. "Palestiinan johdon puolesta jäädytän kaikki yhteydet miehitysvallan kanssa kaikilla tasoilla, kunnes Israel vakuuttaa poistavansa kaikki Palestiinan kansaa vastaan yleensä ja Jerusalemia ja Al-Aksa moskeijaa erityisesti päättämänsä toimet". Hän mainitsi erityisesti metallinpaljastimet, joiden Israel sanoo olevan turvallisuuden lisäämiseksi, mutta "joiden tarkoituksena on ottaa valvontaansa Al-Aksa moskeija". http://www.timesofisrael.com/israel-arrests-senior-hamas-officials-in-overnight-west-bank-raids/

04. Ainakin 2 PA:n arabia sai surmansa lauantaina uusissa väli-kohtauksissa arabien osoittaessa mieltään metallinpaljastamia vastaan Temppelivuorelle johtavilla porteilla. Arabinuorukainen, joka haavoittui lauantaina Samariassa syttyneissä yhteenotoissa IDF:n sotilaitten kanssa, menehtyi myöhemmin haavoihinsa. PA:n terveysministeriön tiedotteen mukaan 17-vuotias Oday Nawajaa haavoittui luodeista Al-Eizariyassa Jerusalemin itäpuolella.
18-vuotias PA:n arabi sai surmansa Abu Dis kylässä, kun hänen
kuljettamansa petrolipommi räjähti ennen aikaisesti.
Lauantai-illan rukousten päätyttyä ryhmä arabeja saartoi poliisiauton, aloittaen kivittää sitä kivin ja kivilohkareilla sekä huudelleen solvauksia. Poliisi vastasi siihen pyrkien karkottamaan arabit kyynelkaasua ja tainnutusraketteja käyttäen. Myöhemmin poliisi kutsui paikalle vesikanuunat hajottaakseen satoihin nousseen arabinuorten joukon. TV2:n mukaan 3 arabia haavoittui.

Jerusalemin itäosissa mielenosoittajat heittivät lauantaina kivenlohkareita ja lasipulloja turvalisuusjoukkoja vastaan A-Tur lähiössä, Shuafat-pakolaisleirissä sekä Öljyvuorella.
Issawiyan lähiössä arabit vierittivät sytyttämiään autonrenkaita alamäkeen turvallisuusjoukkoja vastaan.
Lauantaina tusinoittain arabeja kivittivät IDF:n sotilaita lähellä Ramallahia sijaitsevassa Kobarin arabikylässä, josta perjantai-iltana kolme sapattiaterialla ollutta perheen jäsentä HaLamish kylässä murhannut terroristi Omar al-Abedin oli kotoisin. IDF teki ratsian terroristin kotitaloon merkiten sen hajottamista varten.

Israelin poliisi ja IDF käyttävät kumiluotien ja vesitykkien ohella hankkimiaan mellakan-hajottamiseen kehitettyjä välineitä kansanjoukkojen hajottamiseksi. Näillä pyritään pienentämään haavoittumisen vaaraa puolin ja toisin, mutta mellakoiden kiihkeissä tunnelmissa järki usein sumenee. Muutamia poliiseja haavoittuu myös varotoimista huolimatta.
http://www.timesofisrael.com/heavy-clashes-again-erupt-outside-temple-mount/

05. YK:n turvallisuusneuvosto aikoo pitää maanantaina erityis-istunnon väkivallan kasvusta Israelin ja PA/PLO:n arabien välillä ja erityisesti Temppelivuorella, jossa yli viikko sitten perjantai-aamuna 3 Israelin arabiterroristia kylmästi murhasivat 2 Jerusalemin poliisia ja haavoittivat kolmatta. Ruotsi, Ranska ja Egypti esittivät vaatimuksen YK:n turvallisuus-neuvostoa koolle käsittelemään kiireellisenä kysymystä, miten väkivallan kasvua Jerusalemissa voidaan vähentää, kuten Ruotsin poliittisen asiain koordinaattori Carl Skau asian ilmaisi.
EU julkisti lauantaina julkilausuman, jossa se kehottaa Israelia ja Jordaniaa toimimaan yhdessä turvallisuuden takaamiseksi kaikille Jerusalemin vanhassa kaupungissa.
Lähi-Idän diplomaattinen kvartetti – USA, Venäjä, EU ja YK – esittivät myös huolensa väkivallan kasvusta kehottaen kaikkia osapuolia osoittamaan toimissaan hillintää.
http://www.timesofisrael.com/un-security-council-to-discuss-escalation-in-violence-monday/

06. VÄKIVALLAN kasvi Temppelivuorella ja sen lähiympäristössä keskittyy lopultakin kysymyksen ympärille, kuka omistaa Vuoren, Jerusalemin, Juudean ja Samarian? PA/PLO/Hamasin arabit väittävät omistavansa koko alueen Jordanjoesta Välimereen, ja että Israelin valtion perustaminen entisen Syyria-Palestiinan alueelle on länsimaitten keksimä arabienvastainen juoni.
Haluamatta mennä uudelleen historiallisiin tietoihin viittaan edelliseen artikkeliin, jossa asiaa pohdittiin laajasti.

Avi Issacharoff väittää ToI:n julkiasemassa artikkelissaan, että Israelin päättäjien tekemä päätös metallinpaljastimin varustettujen porttien asentaminen Temppelivuorelle johtaville kulkuväylille on diplomaattinen virhe, joka olisi voitu välttää turvautumalla muihin ratkaisuihin. Hän ei kuitenkaan mainitse yhtään vaihtoehtoista ratkaisua, joilla voitaisiin estää perjantai-aamun verisen näytelmän uusiutuminen. Kirjoittaja vertaa tätä Ariel Sharonin nousua Temppelivuorelle 2000, jonka väitetään laukaisseen toisen intifadan, todeten, että ne eroavat suuresti toisistaan. Hän tunnustaa, että metallinpaljastimet todellakin lisäävät turvallisuuden Vuorella, mutta ne eivät tee sitä Länsirannalla, tai Gazan kaistalla eikä varsinkaan diplomaattisten ongelmien ratkaisemiseksi Egyptin ja Jordanian kanssa, eikä niitä ole siihen tarkoitettukaan.

Issacharoff väittää turvallisuusmiesten perustaneen suosituksensa porttien poistamisesta pelkästään turvallisuuskysymyksiin, miten arabinuoret voisivat saada niistä motiivin tehdä "lone wolf" hyökkäyksiä israelilaisia vastaan, eikä ollenkaan siiten, kuka maa-alueet omistaa. Hän vakuuttaa, että palestiinalaiset eivät ole innokkaita aloittamaan kolmatta intifadaa. ´Toiseksi, Abbasin asema PA/PLO:n johtajana ei ole kovin vahva, ja se voisi kaatua kokonaan, jos hän tekisi virhelaskelman. Abbas antoi lausunnon, jossa hän lopetti kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa; toimi, joka ei tule toteutumaan käytännössä, sillä ilman Israelin talous-avustusta ja turvallisuutta PA kaatuisi muutamassa viikossa. http://www.timesofisrael.com/israeli-leaders-can-still-contain-temple-mount-crisis-but-require-political-courage/

07. UUTISIA LYHYESTI
• Elad Salomon pojan Eladin vaimo Michal kertoo sapatti-illan tragediasta, jonka oli määrä olla kiitollisuutta tulvillaan oleva tilaisuus pojan syntymän johdosta. Terroristin ollessa keskittynyt sapatti-illallispöydän ympärille kokoontuneitten perheenjäsenten murhaamiseen, Michal, joka oli siirtynyt lasten kanssa olohuoneeseen, käsitti terroristin tehtyä kysymyksen arabiaksi: Mikä on nimesi? , että jotakin oli pahasti pielessä. Terroristi ilmeisesti näki ikkunasta keittiössä olevat, mutta ei häntä olohuoneessa. Kaksi nuorinta lasta olivat nukkumassa yläkerran makuu-huoneessa, mutta hän otti kiireesti kolme vanhempaa ja juoksi heidän kanssaan yläkertaan, sulki makuuhuoneen oven pidellen tiukasti kiinni ovinupista. Hän soitti poliisille ja huusi apua. Hän kuunteli avunhuutoja alakerrasta ja lopulta ammuntaa. Vasta ikuisuuden jälkeen hän uskalsi mennä alakertaan todetakseen, että Elad oli jättänyt hänet. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232843,
• Israelin koirayksiköt (IDU) jäsenet kehottavat hankkimaan koulutettuja vartiokoiria yhteisöjensä turvallisuuden lisäämiseksi, sillä koirat havaitsevat terroristien liikkeet jo kauan ennen kuin he ylittävät turvallisuusaidan. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232845
• Useat ministerit esittävät vaatimuksen, että sapatti-aterialle kokoontuneen juutalaisperheen murhannut arabi tulee
teloittaa. Israelin laki ei kiellä sitä, mutta Adolf Eichmanin hirttämisen jälkeen Israelissa sitä ei ole käytetty. Koska useat terroristit sanovat haluavansa kuolla, on epä-todennäköistä, että se estäisi terrorismia. Se olisi kuitenkin enemmän oman rauhattomuuden hoitamista. Sanassa sanotaan: Jos rikollinen armahdetaan ilman syntinsä tunnustamista, hän ei koskaan opi vanhurskautta. Murhaajien vapauttaminen on vastoin Sanaa.
http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/232844
http://www.jpost.com/Israel-News/Politics-And-Diplomacy/Israeli-ministers-call-for-death-penalty-for-Halamish-terrorist-500486
• Shiloassa löydetyt 19 muinaista saviruukkua voivat viimein todistaa epäuskoisiliekin, missä Mooseksen kirjoissa kerrottu tabernaakkeli sijaitsi Israelin lasten saavuttua Luvattuun maahansa. Ilmestysmaja ja sen kaikkein pyhimmässä ollut Liitonarkki lepäsivät 400 vuoden ajan Shilossa ennen kuin kuningas David haki sen Jerusalemiin. http://www.ancientpages.com/2017/07/21/ten-ancient-jugs-may-reveal-location-biblical-tabernacle/
• Puolustusministeri Avigdor Liberman vakuuttaa, että jos PA haluaa lopettaa kaiken yhteistoiminnan Israelin kanssa, se itse siitä kärsii pahiten, Israel selviää ilman sitäkin. http://www.timesofisrael.com/liberman-israel-can-manage-without-palestinian-security-cooperation/
SÄÄTILAT TÄNÄÄN'
Jerusalem 21 -32; Tiberias 27 -40; Suolameri 32 -42, Eilat 29 -42 +C-astetta. Lämpötilat nousevat huomisesta alkaen, parin asteen verran kerrallaa. n