Friday, May 16, 2014

PERJANTAI 16.05.14


PERJANTAI 16.05.14
1.TÄMÄ viikko lähestyy loppuaan vääjäämättömän kiertokulun mukaisesti, mutta väkivaltaisuudet ja mielettömät teot jatkuvat kaikista tyynnyttely-yrityksistä ja hyvää tarkoittavista maanitteluista huolimatta. Inhimillisyys ja maatiaisjärki näyttävät kadonneen joillakin ihmisryhmillä nimeämättä ketään erikseen. Kuten Jeesus ilmoitti yhtenä viimeisten päivien merkkinä: ”Kun laittomuus pääsee valtaan, kylmenee useimpien rakkaus”. Tässä vaikuttaa joukkohenki, kukaan ei halua olla erilainen kuin toiset, siispä paras ulvoa sutena susien joukossa.
Sudanissa muslimit teloittavat kahdeksatta kuukautta raskaan olevan 27-vuotiaan naisen siksi, että hän on kristitty eikä halua luopua siitä. - Syyriassa kaikki sotivat toisiaan vastaan, eikä enää ole selvää, kuka taistelee kenenkin puolesta. Opposition kannattajaksi mainittu ryhmä sytyttää Turkin rajalla autopommin kilpailevan ryhmän valvomalla raja-asemalla surmaten 43 ihmistä ja haavoittaen ties kuinka monta. - Israelissa PA:n valvomissa kaupungeissa marssitaan Israelin valtion syntymistä vastaan v.1948. Syntyneissä mellakoissa, joissa IDF:n sotilaita kivitetään kivin ja palopommein, kuolee 2 mellakoijaa sotilaitten luodeista. Damaskosportilla Jerusalemin vanhan kaupungin muurin edustalla muslimit rähinöivät poliiseja vastaan. - FSA:n edustaja viettelee Israelia mukaan Syyrian taisteluihin Assadin hallitusta vastaan luvaten, että he hyväksyvät sen, jos se tehdään huomiota herättämättä. - Joissakin yliopistoissa USA:ssa ja Englannissa järjestetään julkisia saatanan palvontamenoja. - Rooman kirkon arkkipiispa sanoo, että kirkon tulee ulottaa oppinsa Raamatun ajastaan jälkeen jääneiden ilmoitusten yläpuolelle, tarkoittaen lähinnä kirkon suhtautumista aborttiin ja homoiluun. Paavi Francis 1 toteaa, että kirkon tulee hyväksyä maailman varallisuuden uusjako. Paavi toteaa myös, että jos joku ET-olento maailman ulkopuolisesta avaruudesta tulee ja pyytää kastetta, kirkon tulee suostua siihen. - Koko maailma näyttää menettäneen järkensä ja terveellisen ajattelutapansa.
2. Väkivalta ei tietenkään ole mitään uutta, aina sitä on harjoitettu milloin minkin oikeaksi katsotun uuden suuntauksen vuoksi. V. 1943 Saksalaisen kenraali Jörgen Stroopin joukot räjäyttivät ja polttivat Varsovan synagogan Varsovan gettoon suljettujen juutalaisten kapinan murskaamisen viimeisenä toimenpiteenä. – Vuonna 2003 Marokossa itsemurha-pommittaja surmasi pommillaan Casablancassa 45 ihmistä. Tämä oli osa pommitusten sarjaa, jossa 12 itsemurhapommittajaa surmasi 33 ihmistä, kuten Times of Israel kertoo.
ISRAELIN sääkartta sen sijaan osoittaa suhteellisen tasaista kehitystä lähipäivien aikana. Tänään taivas on pilvetön, huomenna puolipilvinen, sunnuntaina taas pilvetön raskaiden pilvien vyöryessä uudelleen taivaalle maanantaina. Lämpötila lähentelee tänään – ilman taka-ajatuksia – 30 astetta, pudoten sitten pari astetta kahtena seuraavana päivänä nousten uudelleen asteen verran maanantaina, mutta yöllä on kylmää 13 asteen verran. Lämpötilat tänään: Jerusalem 18 -29; Tiberias 18 -35; Suolameri 25 -35; Eilat 24 -38 +C-astetta. Kannattaa pitää suolattujen pähkinöiden pussi, aurinkovoiteet ja vesipullo aina mukana.
3. TURKIN vuosikausiin pahimmassa kaivosonnettomuudessa on saanut surmansa ainakin 283 työntekijää Soman kivihiilikaivoskaupungissa. Kaivoksessa oli 787 työntekijää räjähdyksen ja sitä seuranneen tulipalon sattuessa työntekijöitten vaihdon aikana, joista 383 on saatu pelastettua, mutta ainakin 140 on edelleen kaivoksen sisällä. Pelastustöitä vaikeuttaa kaivoksessa syttynyt tulipalo ja sen seurauksena savu- ja kaasuhaitat.
KAIVOSONNETTOMUUS on aiheuttanut osittain väkivaltaisiksi muuttuneita mielenosoituksia
Turkissa ihmisten syyttäessä Erdoganin hallitusta turvallisuuden heikosta tasosta kaivoksissa. ”Ei tämä ollut onnettomuus, se on selvä murha” sanotaan ammattiliiton järjestämän mielen-osoituksen plakaatissa. Vihaisten ihmisten mielenosoituskulkueita on järjestetty kautta Turkin laajan valtakunnan syyttäen Erdoganin hallitusta työntekijöitten syrjimisestä.
Onnettomuudella on myös poliittisia vaikutuksia, sillä Recep Tayyip Erdoganin hallitus on ollut useiden syytösten kohteena, ja tämä on lisännyt vihamielisyyttä sekä hänen hallitustaan että pääministeriä itseään kohtaan, mikä voi vaikeuttaa hänen pyrkimyksiään päästä presidentiksi seuraavissa vaaleissa. Hänen asemaansa ei ainakaan paranna kansainvälisen median kuvaama tilanne, jossa Erdoganin neuvonantaja Yusuf Yerkel nähdään potkivan poliisien keskellä jo maassa makaavaa mielensoittajaa. Hänen anteeksi-pyyntöään malttinsa menettämisestä solvausten ja ivahuutojen alla tuskin hyväksytään.
ELOONJÄÄNEITÄ ei ole enää löydetty keskiviikkoillan jälkeen. Viranomaiset toteavat, että vaikka myrkyllisten kaasujen määrä on vähentynyt 200 metriä pitkässä kaivosonkalossa, mikä osoittaa tulipalon heikentyneen, toivoa eloonjääneistä ei juuri ole. http://www.timesofisrael.com/grief-and-rage-as-turkey-buries-mine-disaster-dead/
4. INN (Arutz Sheva) kertoo artikkelissaan, että tiistaina iltapäivällä bussi täynnä uskonnollisen koulun koulutyttöjä maan keskiosasta joutui huolella valmistettuun väijytykseen lähellä Hebronia. Heidän matkansa liittyi tyttöjen Bat Mitzva-tilaisuuteen. Matka oli opetusministeriön hyväksymä ja sovittu turvallisuusviranomaisten kanssa. Heidän bussissaan oli aseistettu vartija, ja oli onneksi iskunkestävät lasit.
Heidän matkansa kohdistui ensin Machpelan luolaan (Patriarkkain hautakammiolle) ja sen lisäksi Rachelin haudalle lähellä Betlehemiä. Heidän ollessaan paluumatkalla Halhoul-sillan kohdalla neljä palestiinalaista hyökkäsi bussia vastaan, ikään kuin he olisivat odottaneet sitä. He heittivät kolme palopommia bussia kohti, minkä johdosta se roihusi yhtenä tulimerenä, mutta ne eivät onneksi särkeneet bussin ikkunoita. Bussissa matkustaneet tytöt ja heidän saattajansa kumartuivat lattiaa kohden huutaen ja kirkuen hysteerisinä. Bussin kuljettaja säilytti päänsä kylmänä lisäten kaasua ja sai bussin pois paikalta ilman lisävaurioita.
Bussissa mukana ollut erään tytön äiti vain ihmettelee, mitä henkisiä vaurioita ja kauhukuvia painajaisten muodossa tilanne voi aiheuttaa nuorissa tytöissä. Israelin media tuskin mainitsee koko tapauksesta, mikä herättää taas kerran huomion, miten vasemmistolainen kulttuuri väheksyy arabien suorittamia terrori-iskuja, kuten kirjailija Amoz Ozin äskeinen kirjoitus osoittaa kuvaillen juutalaisten nuorten ”hintalappu” vandalismia neo-natsismiksi, mutta ”ymmärtää” arabien suorittamat hyväksyttäviksi mielipideilmaisuiksi. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180688#.U3WpyUNsNDQ
5. ISRAELIN turvallisuusjoukot vahvistivat turvatoimiaan perjantaiaamuna asettamalla lisäjoukkoja Juudeaan ja Samariaan sekä Jerusalemiin arabien torstaina järjestämien nagba mielenosoitusten jälkeen. Perjantain rukousten jälkeen arabit usein hyökkäilevät poliiseja ja sotilaita vastaan, ja Temppelivuorella ja Jerusalemin itäosissa se on jokaviikkoinen ilmiö.
Pahin yhteenotto tapahtui torstaina Ofer-vankilan ulkopuolella, jossa pidetään tuomittuja terroristeja. Vankilan ulkopuolelle kokoontui arviolta 150 arabia, jotka solvauksia ja omia iskulauseitaan huudellen ryntäilivät rakennuksia suojaavaa muuria vastaan ja vaatien Netanyahun lupaaman 26 terroristin vapauttamista. Kerryn vaatiman 104 terroristin vapauttamiseen kuuluvat kolme terroristierää vapautettiin sopimusten mukaan, mutta koska viimeinen erä oli sapattina, sitä siirrettiin päivällä. Abbas kuitenkin järjesti ennalta suunnitellun näytösesityksen allekirjoittamalla vastoin sopimusta jäsenhakemukset 15 kansainväliseen järjestöön, osa niistä YK:n alaisia. Netanyhau peruutti silloin viimeisen erän vapauttamisen kokonaan, mikä lopetti myös rauhanneuvottelut tältä erää.
Ofer-vankilan ulkopuolelle kokoontuneet arabit onnistuivat lopulta pääsemään osittain muurin läpi vankilan alueelle, minkä johdosta vartijat avasivat tulen kumiluodeilla haavoittaen kahta, joiden todettiin myöhemmin kuolleen. Turvallisuusvirkailijat pelkäävät heidän hautajaistensa tänään aiheuttavan uusia mellakoita. Kaiken varalta poliisi asetti satoja poliiseja, Swat-erikoisjoukkoja ja ratsupoliiseja mellakkavarustein sekä poliisi-ajoneuvoja Jerusalemin vanhan kaupungin ympärille, mitä voi kutsua piiritykseksi. Torstaina Damaskos-portin eteen kokoontui kymmeniä arabeja, jotka poliisi hajotti pidättäen kuusi.
Pääministeri Netanyahu sanoi torstaina vastaavansa arabien nagba-mellakoihin lisäämällä maan rakentamista ja Jerusalemin yhdistämistä. Hän julkisti torstaina myös laatimansa lakiesityksensä Israelista juutalaisen valtiona. Sitä kutsutaan nimellä ”Jewish Nation-State Bill” eli juutalaisen kansa-valtion laki. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180689#.U3W2Q0NsNDQ
6. UUTISOTSIKOITA
·        Paavi Francis I aikoo uhmata kohtaloaan luottaen hyvään suojelijaansa – kuka hän sitten lieneekin- ja ajaa Betlehemistä Tel Aviviin ja sieltä Jerusalemiin avoimessa autossa ilman kattoa ja luodinkestäviä laseja, kuten paavi Beneditc XVI teki Israelin vierailunsa aikana. Paavi Francis suostui Abbasin vaatimukseen ja jättää Jerusalemin messun väliin, mutta messuaa sen sijaan Betlehemissä, vaikka muslimit hyökkäsivät viikko sitten st.Georgen luostariin kokoontuneita kristittyjä vastaan lähellä Betlehemiä. Paavia ei myöskään vaivaa Betlehemin kristittyjen kohtalo muslimien jatkuvan vainon ja uhkausten alla, minkä vuoksi ennen 1990-lukua kristittynä kaupunkina pidetty Betlehem on menettänyt kristityn enemmistönsä ja heidän määränsä hupenee siten, että he hävinnevät kokonaan parissa vuosikymmenessä. Paavi käy myös Länsimuurilla jättäen sinne oman lappunsa. Hänen suosionsa Israelin juutalaisten parissa ei yltäne lähellekään Benedict XVI suosiota, ja jotkut, kuten valtuutettu Arie King, aikovat boikotoida hänen vastaanottoaan vaatien, että kirkon tulee ensin palauttaa Jerusalemista varastamansa kansalliset aarteet, joita säilytetään Vatikaanin arkistojen kellaritiloissa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180675#.U3W9nkNsNDQ
·        USA:n puolustusministeri Chuck Hagel sanoi kuulleensa NEWSWEEK lehdessä julkistuista väitteistä Israelin harjoittamasta vakoilusta USA:ssa viitaten useisiin kongressin jäsenten ja muiden tietoihin, ettei hän ole saanut mitään todellisia todisteita väitteiden paikkansa pitävyydestä. Hagel kävi isäntänsä Moshe Yaalonin kanssa tutustumassa myös Israelin pohjoisrajaan, joka osoittaa merkkejä tilateen kuumenemisesta Assadin hallitusta vastaan taistelevien ääri-muslimien vallatessa alueita armeijan joukoilta. IDF on syvien talousongelmien keskellä, minkä johdosta sotilaallisia harjoituksia on jouduttu peruuttamaan. Miten paljon USA voi auttaa sen oman armeijan vähentäessä joukkojaan ja taistelukykyään hallituksen säästö-ohjelman mukaan, on vaikea nähdä. Vierailun tuloksista ei ole annettu tietoja.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180670#.U3XDPkNsNDQ


Thursday, May 15, 2014

TORSTAI 15.05.14


TORSTAI 15.05.14
1. AURINKO paistoi aamulla lähes pilvettömältä taivaalta päivälämpötilan noustessa edellisen päivän luvuista. Huomenna taivas selkenee lämpötilan pysyessä samana kuin tänään, mutta puolipilvisyys palautuu sapatiksi selkeytyen uudelleen sunnuntaiksi lämpötilan hieman laskiessa 23 asteeseen. Israelin sään heittely johtuu siitä, että maa on kapea maan keskiosan pohjois-etelä suuntaisesta vuoristojonosta länteen viettävä kaistale, jossa lännestä itään puhaltavat tuulet tai niiden puuttuminen muuttavat hetkessä sääkartan. Se on kuin osoituksena siitä, miten kiinteästi Israel liittyy länteen. Kinneretin ja Suolameren hautavajoama Punaisellemerelle saakka muodostaa erillisen ilmasto-vyöhykkeensä, jossa tuulet ja sateet ovat harvinaisia ja lämpötila korkeampi kuin muualla. Säätilat tänään: Jerusalem 16 -26; Tiberias 17 -34; Suolameri 22 -36; Eilat 21 -37 +C-astetta.
2. Tänä vuodenpäivänä v. 1252 paavi Innocent IV antoi paavillisen ohjeen, jonka mukaan inkvisitio voi käyttää kidutusta totuuden kiskomiseksi ulos epäillyiltä vääräuskoisilta. Väärä-uskoisia kutsuttiin sielun murhaajiksi. Paavilinen pulla Ad Extirpanda annettiin Lombardian inkvisiittorin st. Peter of Verona murhan jälkeen Catharin tukijoitten toimesta kuukautta aiemmin. – Westhalenin rauhansopimus v.1646 päätti 30-vuotisen sodan, jossa Ruotsin joukoissa taistelevat suomalaiset hakkapeliitat kunnostautuivat. Sopimuksessa Tanskalle myönnettiin itsenäisyys, mikä oli suuri helpotus sinne Espanjan inkvisitiota paenneille tai kristinuskoon kääntyneille Espanjan juutalaisille marranoille. – V. 1882 Venäjän tsaari Alexander III julkisti toukokuun tilapäisiksi tarkoitetut mutta 30 vuodeksi voimaan jääneet lait, joilla pääasiassa Palen alueella asuvien juutalaisten maanomistusta ja asumisoikeutta rajoitettiin siten, että heidän tuli asua kaupungeissa tai maalla entisissä juutalaiskylissä, eivätkä he saaneet omistaa maata tai saada kiinnelainoja kaupunkien ulkopuolella. He eivät saaneet harjoittaa liiketoimiaan sunnuntaina. Monet juutalaiset muuttivat Amerikkaan. (Times of Israel)
3. PALESTIINALAISPAKOLAISTEN tarina on tarkoitus koota valokuvien ja omakohtaisten kertomusten muodossa digitaaliseen muotoon projektissa, jonka 1 miljoonan USD budjetin rahoittavat Tanska, Ranska ja yksityiset palestiinalaiset. Suurimman osan työstä tekee Tanskan Kuninkaallinen Kirjasto, yli 50 000 valokuvaa prosessoidaan Gazassa.
Aluksi YK:n kulttuurijärjestö UNESCO kokosi yli 430 000 negatiivia, 10 000 valokuvaa. 85 000 diapositiivia, 75 filmiä ja 730 videokasettia. V.2009 UNESCO merkitsi kokoamansa arkiston ”Maailman muisto” listaan siten tunnustaen arkistonsa julkisen merkityksen.
YK:n virallisen rekisterin mukaan yli 700 000 palestiinalaista pakeni tai ajettiin kodeistaan 1948 Israelin vapaussodan aikana, jota arabit kutsuvat nimellä nagba, katastrofi. Kymmeniä tuhansia joutui hakemaan uutta asuinpaikkaa v. 1967 kuuden päivän puolustussodan seurauksena, jossa Israel vapautti Juudean ja Samarian, Jerusalemin itäosat Jordanian miehityksestä, Golanin kukkulat Syyrialta ja Gazan kaistan Egyptiltä. Historioitsija Paul Johnsonin mukaan YK:n rekisterissä on 656 000 arabipakolaista, jotka syystä tai toisesta pakenivat tai ajettiin entisen bittimandaatin alueilta. Johnsonin mukaan arabimaista karkotettujen juutalaisten määrä on 567 654, mitä mediassa harvoin mainitaan.
TÄNÄÄN YK:n pitämissä pakolaisleireissä asuu n. 1.5 miljoonaa arabipakolaista asuen 58 leirissä, joissa UNRWA vastaa heidän koulutuksestaan, lääkintähuollosta ja ruuasta vuodesta 1950 lähtien. Pakolaisille myönteisissä maissa kuten Syyria ja Jordania heitä asuu enemmän, maissa kuten Libanon vähemmän. Gazan 1.7 miljoonasta asukkaasta 800 000 on arabipakolaisia. Heillä oli mahdollisuus työskennellä Israelissa ja Egyptissä, mutta toisen intifadan aikana v.2000 rajat suljettiin Israeliin ja ajoittain myös Egyptiin poliittisen tilanteen muuttumisen myötä. Hamasin kaapattua vallan Gazassa 2007 rajojen valvonta on entisestään tiukentunut, joskin tarvikkeiden vienti Gazaan jatkuu aina, kun siihen on mahdollisuus, riippuen terroritoiminnasta Gazasta Israelin siviiliasukkaita kohtaan.
PALESTIINALAISET viettävät Israelin itsenäisyyspäivää 6.toukokuuta surun ja menetyksen päivänä kutsuen sitä nimellä nagba, katastrofi. Tässä Israelin arabit joutuvat venyttämään uskollisuuttaan Israelille äärimmilleen, sillä vaikka he tuntevat kuuluvansa palestiinalaisten joukkoon, heidän olosuhteensa Israelissa ovat paremmat kuin juuri missään arabimaassa. Heillä on täydet kansalaisuusoikeudet, liikkumavapaus, ja nauttivat kaikista Israelin hyvin-vointivaltion etuisuuksista, mutta heitä ei rasiteta yleisellä asevelvollisuudella. Pakolaisleireissä asuvat palestiinalaiset eivät usko, että 5 miljoonaksi kasvaneella pakolais-määrällä on juuri mitään mahdollisuutta palata kotiseuduilleen ilman arabimaiden voitollista sotaa Israelia vastaan. Heidän onnettomuudekseen arabimaat pitävät heitä leireissään poliittisista syistä suomatta heille vapautta sulautua kansoihin, joissa he asuvat, vaikka he keskimääräistä paremmin koulutettuina olisivat niille suureksi hyödyksi. http://www.timesofisrael.com/un-photo-archive-tells-story-of-palestinian-refugees/
4. USA:n puolustusministeri Chuck Hagel lensi eilen keskiviikkona Israeliin Saudi Arabiasta, jossa hän kahden päivän vierailunsa aikana tapasi kuningaskunnan korkeaa johtoa, heidän joukossaan kruununprinssi Salman bin Abdulaziz al-Saud ja apulaispuolustusministeri prinssi Salman bin Sultan.
HAGEL osallistui Jeddassa Gulfmaiden yhteistoimintaneuvoston (GCC) kokoukseen todeten alkupuheessaan, että jäsenmaiden tulee toimia yhteisymmärryksessä alueen suurinta uhkaa Irania vastaan. Kuuden GCC-maan, Saudi Arabian, Kuwait, Bahrain, Qatar, emiirikunnat (UAE), enemmistö seuraa huolestuneena Iranin mahdin kasvua, ja Viinissä jatkuvia P5+1 maiden ja Iranin välillä käytäviä ydinaseneuvotteluja, jotka näyttävät antavan sille oikeuden jatkaa ydinsuunnitelmansa toteuttamista. Neuvoston toimintaa häiritsee Qatarin antama tuki Muslimiveljeskunnalle – kuten myös Hamasille, mitä ei pidetä niin pahana. Saudi Arabia, Bahrain ja UAE kutsuivat lähettiläänsä Qatarista maaliskuussa vastalauseeksi Qatarin suhteisiin Iranin kanssa, mutta yrittää nyt korjata syntynyttä railoa. Saudi Arabia näyttää itsekin lähestyvän Irania kutsuessaan ulkoministeri Zarifin vierailulle.
CHUCK HAGEL tapaa tänään aamupäivällä puolustusministeri Moshe Yaalonin, joka järjesti vieraalleen kunniakomppanian Tel Avivissa, minkä jälkeen he pitävät yhteisen lehdistö-tilaisuuden. Iltapäivällä Hagel tutustuu Israelin ilmavoimien lentotukikohtaan Hatzorissa lähellä Ashdodia. Yaalonin ja Hagelin väliset keskustelut keskittynevät Iranin aiheuttamaan uhkaan Lähi-Idässä, USA:n ja Israelin välisiin suhteisiin, sekä tilanteen kehittymiseen Israelin pohjoisrajan tuntumassa, jossa ääri-islamilainen Al-Nusta Front on saamassa Kuneitran kaupungin valvonnan halliten sen jälkeen Damaskoksen ja Israelin välisiä alueita. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Hagel-arrives-to-discuss-security-352311
5. UUTISOTSIKOITA
·        Ensimmäistä kertaa 2007 jälkeen Hamas osallistuu tänään PA:n valvomilla alueilla Juudeassa ja Samariassa sekä Gazassa järjestettäviin nagba-tilaisuuksiin. Tilaisuuksia järjestetään suurimmissa PA:n kaupungeissa, ja arvattavasti Hamasin ja Jihadin liput ja muut symbolit tulevat olemaan näkyvästi esillä Fatahin ja PA:n ohella. Israelin arabit järjestävät omat ”katastrofi” tilaisuutensa Israelin itsenäisyysjuhlien aikaan. Israelin, USA:n ja EU:n mukaan Hamas on terrorijärjestö, mutta Fatah solmi kuitenkin sovintosopimuksen Hamasin kanssa pyrkien muodostamaan yhteis-hallituksen tämän kuun aikana valmistelemaan PLC:n vaaleja loppuvuodesta. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180641#.U3RtGENsNDQ
·        Ke. Fania Kirschenbaum (Likutenu) lähetti keskiviikkoiltana kirjeen talousministeri Yair Lapidille tiedustelleen, miksi Israel edelleen tukee rahallisesti järjestöjä, jotka osallistuvat nagba tilaisuuksiin juhlien sitä. Knesset vahvisti 3 vuotta sitten lain, jolla kielletään sellaisten järjestöjen tukeminen, mutta lain toteuttamista ei valvota. Aiemmin tällä viikolla 300 Tel Avivin yliopiston opiskelijaa järjesti nagba-tilaisuuden campuksella kantaen julisteissaan kuvia pakolaisista. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180644#.U3RvxENsNDQ
·        Olmertin kansliapäällikkö Shula Zaken, jolle luetaan tuomio tänään, on tuomarin mukaan törkeä rikollinen. Luovutettuaan syyttäjänvirastolle 8 videonauhaa Zakenin tuomiota alennetaan sopimusratkaisun vuoksi. Videonauhat ovat asiantuntijoiden mukaan hyvin raskauttavia, jotka voivat aiheuttaa Olmerille 9 vuoden vankila-tuomion. Olmertille alkuviikosta annettu tuomio oli vasta yksi monista. Tuomari David Rozen harkitsee sopimusratkaisun hylkäämistä, mikä tässä vaiheessa voi aiheuttaa ikävää ristiriitaa hyvässä uskossa tehdystä sopimuksesta valtion kanssa. Zakenin arvioidaan saavan 11 kuukauden tuomion, jos Rozen hyväksyy sopimuksen. Kielteisessä tapauksessa päätöstä siirretään antaen valtiolle aikaa vedota korkeimpaan oikeuteen selityksellä, että videot ovat valtion edun mukaisia. http://www.timesofisrael.com/ex-olmert-aide-to-appear-for-plea-bargain-hearing/
·        USA:n ulkoministeri John Kerry, jonka sponsoroimat 9 kuukautta kestäneet rauhan-neuvottelut päättyivät tuloksettomina 29. huhtikuuta, tapasi PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin vihoviimeisessä kaksi tuntia kestäneessä tilaisuudessa Lontoossa tänään. Kerry sanoi edelleen suosittelevansa neuvotteluja, mutta totesi, että vain osapuolet voivat saada ne onnistumaan. Abbasin mandaatti nykyisessä asemassaan PA:n puheenjohtajana päättyi tammikuussa 2009, joten hänen ja hänen nimittämänsä hallituksen toiminta on laiton, eikä PLC, lakiasäätävä neuvosto, ole voinut kokoontua, jonka velvollisuuksiin kuuluu hallituksen vahvistaminen. Monet ovat kyselleet, mikä arvo Abbasin allekirjoituksilla yleensä on? Abbas tapasi myös Englannin pääministeri Cameronin informoiden PA:n hallituskuvioista. Cameron arvioi, että jäätynyt tilanne PA:n ja Israelin välillä tullee pysymään toistaiseksi. Israelin ulkoministeri Liberman toteaa, ettei Abbas halua rauhaa Israelin kanssa. http://www.timesofisrael.com/kerry-abbas-meet-for-first-time-since-end-of-talks/
·        Juudean ja Samarian poliisi paljasti laajan vesivarkaus-tapauksen Hebronin alueella. He löysivät laittomaan liittymän Mekorotin pääputkeen, josta vesi johdettiin maanalaista putkea pitkin pumppuasemaan ja sieltä altaaseen ja 3- kerroksiseen asuntokerrostaloon. Poliisi epäilee, että vesivaras on voinut johtaa laajaa veden varkausjengiä. Viime viikolla varkaat katkaisivat Beit Haggain juutalaisyhteisön vedensaannin kokonaan. Har Hevron alueneuvoston tiedottaja paljasti, että viime vuoden aikana alueella paljastettiin 2000 vesivarkautta, kaikki arabien suorittamia. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180643#.U3R4QkNsNDQWednesday, May 14, 2014

KESKIVIIKKO 14.05.14


KESKIVIIKKO 14.05.14
1.TIISTAIAAMUN lehti on täynnä Olmertia, joka eilen tuomittiin Tel Avivin oikeudessa kuudeksi vuodeksi vankilaan ja maksamaan sakkoa yli miljoona NIS. Tuomiota pidetään hyvin raskaana, mutta tuomari David Rosen sanoo päätöksessään, että tuomiossa on huomioitu Olmertin antama palveluaika valtion hyväksi, mutta että toisaalta hänen korkeissa viroissaan suorittamansa rikokset vaativat sitä kovemman rangaistuksen. Olmertin asianajajat aikovat valittaa tuomiosta. Israelin vankienhoitoyhdistys valmistautuu hänen odotettuun aikaansa vankilassa rakentaen hänelle oman siipirakennuksen, koska pääministerin ominaisuudessa hänellä oli käytettävissään erittäin salaisia ja arkaluonteisia dokumentteja, joiden sisältöä ei haluta päästää julkisuuteen.
Edellisten lisäksi 6 muuta henkilöä tuomittiin Holyland projektin lahjontasyytösten yhteydessä 3 -7 vuoden vankeusrangaistuksiin sekä maksamaan suuret määrät sakkoa. Kolme muuta syytettyä odottavat tuomioitaan. Olmertin vankeus alkanee päätöksen mukaan syyskuussa, mutta valitus voi siirtää sen toteutumista. Pääsyyttäjä arvioi, että oikeuden antamat kovat rangaistukset voivat estää korruption jatkumista ja jopa vähentää niitä tulevaisuudessa. Mikään ilon aihe Holylandin korruptiopäätös ei silti ole Israelissa. http://www.ynetnews.com/articles/0,7340,L-4519534,00.html, http://www.jpost.com/National-News/Court-sentences-Olmert-to-years-prison-time-First-PM-ever-to-go-behind-bars-352083
LAPID torpedoi Bennettin laatiman lakiesityksen, jolla olisi poistettu mahdollisuus vapauttaa elinkautiseen tuomittuja terroristeja, minkä johdosta Bennett torpedoi Lapidin esittämät neljä lakiesitystä. Vaaliajaksi muodostettu kaveruus alkaa rakoilla pahoin. Lapid torpedoi pääministerin tukeman esityksen presidentin valitsemisen kuudeksi kuukaudeksi voidakseen rauhassa tutkia mahdollisuuksia presidentinviran poistamiseksi tai ainakin virkaa kuuluvien oikeuksien kaventamista. Netanyahu on itse edelleen Japanissa, eikä voi osallistua taisteluun esityksensä puolesta.
Entinen TV-puheohjelmien suosittu juontaja, perustamansa Yesh Atid-puolueen puheenjohtaja ja talousministeri Yair Lapid on nousemassa keskeiseksi vaikuttajaksi, jonka mielipidettä jokaisen ministerin on kuunneltava. Valtion kassan vartijana hänellä on mahdollisuus painostaa muita ministeriöitä, jopa maan turvallisuudesta vastaavaa puolustusministeriötä, jonka hän pakotti miljardien NIS leikkauksiin budjetissaan. Puolustus-ministeri Moshe Yaalon valittaa nyt, että varat on syöty, eikä ole enää varaa sotilaallisiin harjoituksiin aikana, jolloin maata uhkaavat viholliset ovat entistä paremmin varustettuja.  http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180560#.U3MBGkNsND, http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180560#.U3MBGkNsNDQ
Hadashan sairaalan ja valtion väliset neuvottelut ovat viimeistelyvaiheessa. Suuriin talous-vaikeuksiin ajautunut suuri sairaala Ein Keremissä heilui vararikon partaalla. Sairaala on toiminut suurelta osin yksityisten amerikkalaisten lahjoittajajärjestöjen tuen varassa, mutta sen rajun kasvun ja uusien rakennusprojektien myötä niiden kapasiteetti ei enää riitä. Miten paljon talousongelmat johtuvat valvomattomasta hallinnosta, on arvailujen varassa. Nyt kuitenkin valtion puuttuminen asioihin on ainoa keino kestämättömän tilanteen pelastamiseksi. Henkilökuntaa joudutaan vähentämään ja palkkoja alentamaan, mikä ei miellytä sairaalan lääkäreitä, jotka katsovat joutuvansa osallistumaan sairaalan 1.5 miljardin NIS vajeen ja maksamattomien verojen maksamiseen. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180452#.U3MAsENsNDQ
2. ISRAELIN maan sisäisistä ongelmista sen ulkopuolelta tulevasta painostuksesta ja lisääntyvistä uhkakuvista huolimatta aika rientää eteenpäin omaa vääjäämätöntä tahtiaan, kuteen Sanassa mainitaan: ”Mutta ennemmin taivas ja maa katoavat, kuin yksikään Lain piirto häviää”. (Lk.16:17) Aamuyöstä maisemat olivat paksun sumun peitossa, mutta kukon laulun aikaan suurin osa siitä oli hälventynyt ja aurinko paistaa yhdeksän maissa kirkkaasti, kuteen ennusteet lupaavatkin, mutta huomisesta alkaen pilvisyys lisääntyy jatkuen ainakin sapattiin saakka. Lämpötila noussee perjantaina 28:an asteeseen laskien sen jälkeen kolme astetta sapattina. Lämpötilat tänään: Jerusalem: 16 -22; Tiberias 17 -30; Suolameri 22 -32; Eilat 21 -34 +C-astetta.
3. IDF suoritti ratsian Jeninin pakolaisleiriin Samariassa aikaisin tiistaiaamuna etsien epäilemiään sotilaita vastaan hyökkäileviä tai niitä suunnittelevia terroristeja. Jeninin pakolaisleiriin on pesiytynyt Hamasin sotilassiiven, Jihadin, salafistien ja Al-Qaidan jäseniä, jotka saavat rahaa ja aseita edustamiltaan järjestöiltä sekä mustasta pörssistä.
Sotilaita vastaan heitettiin ratsian aikana kotitekoinen pommi, joka ei kuitenkaan osunut eikä haavoittanut ketään, kuten 0404 uutissivu raportoi.  Sotilaat pidättivät 11 terrorista epäiltyä, ja löysivät kotitekoisia aseita, jotka takavarikoitiin. Ratsiasta aloitettiin tutkimukset.
Viime kuussa sotilaat löysivät ja tuhosivat kaksi putkipommia Jeninistä pidätyksen yhteydessä. Maaliskuussa tehdyn pidätyksen yhteydessä etsitty terroristi, Hamasin jäsen, sekä yksi Jihadin jäsen ja toinen ulkopuolinen saivat surmansa. Kaksi poliisia haavoittui myös pidätyksen jälkeen syntyneen mellakan aikana, jossa sotilaita ja rajapoliiseja kivitettiin. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180576#.U3MUB0NsNDQ
4. P5+1 maat ja Iran aloittivat tiistaina neljännen neuvottelukierroksen Iranin ydinsuunnitelmasta. USA:n virkailija sanoi lukeneensa eri henkilöiden laatimia kommentteja, joissa ennustetaan sopimuksen olevan mahdollinen ja jopa näkyvissä lähiaikoina. Hän pyysi panemaan jäitä hattuun todeten, että on runsaasti kysymyksiä, joita tulee käydä läpi ennen lopullisen sopimuksen laatimista, joskaan mahdotonta se ei ole, kuten hän sanoi.
Virkailija selvensi tilannetta sanoen, ettei lopullisen sopimuksen laatimisen aloittaminen välttämättä merkitse, että sopimus olisi valmis heti huomenna. Iranin johto on selvästi koventanut asennettaan, ehkä myös kotoisen painostuksen vuoksi, jossa syytetään neuvottelijoiden antavan liikaa periksi länsimaiden vaatimuksiin. P5+1 maiden päämääränä on saada Iran allekirjoittamaan sopimuksen, jonka puitteissa sillä olisi minimaaliset mahdollisuudet rakentaa ydinpommia. He selittävät uusien teknisten laitteiden pystyvän havaitsemaan välittömästi kiellettyjen toimien alkamisen, minkä johdosta Iranille voidaan antaa oikeus uraanin rikastamiseen, mitä Iran vaatii. Iranin atomijärjestön johtaja sanoo, että Iranilla on joka tapauksessa oikeus rikastaa uraania haluamaansa asteeseen, myös 90 %:n tasoon, mutta ettei sillä ole pienintäkään halua rakentaa ydinpommia.  
TOINEN kuuma aihe neuvotteluissa on ollut Iranin ballististen ohjusten kehittäminen ja valmistus, joita se voisi käyttää atomipommin kuljettamiseen haluamaansa kohteeseen. Iranin ylin kaitsija Ali Khamenei kehotti äskettäin vallankumouskaartin ohjustuotantoa nopeuttamaan ohjusten valmistamista, myös ballististen, sanoen, ettei ole oikein vaatia Irania lopettamaan aseitten valmistamista aikana, jolloin sitä uhataan sodalla. Iranin sotilasjohtajat varoittavat, että he pystyvät tuhoamaan USA:n lentotukialuksen minuutin sisällä antaen ymmärtää, että sotatilanteessa Yhdysvaltain sota-alukset Persianlahdella tulisivat kokemaan uuden katastrofin Pearl Harbourin tapaan.
P5+1 maat ovat osittain helpottaneet Iranin vastaisia boikottitoimiaan tarkoituksenaan poistaa rajoitukset Iranin ulkomaisilta 4.2 miljardin USD varoilta sekä muilta rajoituksilta, jotka ovat pahoin häirinneet maan taloutta aiheuttaen työttömyyttä ja epäjärjestystä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180597#.U3MYxUNsNDQ
5. ISRAELIN strategisten asiain ministeri Yuval Steinitz kertoi Amerikan juutalaisten komitean kokouksessa tiistaina, että Abbas kieltäytyi tapaamasta Kerryä, joka oli matkustanut Jerusalemiin sitä varten. Steinitz sanoi, että tämä tapahtui neuvottelujen loppuvaiheessa, ja että Netanyahu oli hyväksynyt Kerryn kehyssuunnitelman pienin varauksin saadakseen Abbasin jatkamaan neuvotteluja, joka kuitenkin kieltäytyi tapaamasta Kerryä. 
STEINITZ tuomitsi Abbasin kieltäytymisen tapaamasta USA:n ulkoministeriä voimakkain sanoin todeten, että se oli Abbas, joka katkaisi neuvotteluyhteydet USA:n vaatimuksista välittämättä. Tämä on varsin outoa mieheltä, jonka kansa elää suurelta osin USA:n avustusten varassa, ja jonka oma hallitus on vararikossa myös arabimaiden kyllästyttyä Abbasin venkoiluun. Vain EU on uskollisesti elättänyt tätä vaarallista ”Israelin kotiryssää”, ja suosittaa hyväksymään Hamasin ja Fatahin sovinnon sekä yhteisen tilapäisen hallituksen. http://www.timesofisrael.com/top-minister-abbas-torpedoed-talks-by-refusing-kerry-meet/, http://www.timesofisrael.com/eu-backs-palestinian-unity-for-democratic-culture/
6. NELJÄNNES (26 %) maailman asukkaista on syvästi sotkeutunut antisemitismiin, kertoo ADL:n suorittama haastattelu 102 maassa. Alle puolet haastatelluista eivät ole tietoisia holokaustista. 35 % sanoo, että juutalaisilla on liikaa valta maailman talousasioissa. Antisemitismi on suurinta Lähi-Idän ja Afrikan maissa, joissa 74 % edustaa sitä, seuraavana Euroopan itäosan maat (34 %), Länsi Euroopassa 24 %, jota seuraavat Saharan etelän puoleiset maat, Aasia, Amerikka ja Oceania. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-News/Poll-One-quarter-of-adults-worldwide-deeply-infected-with-anti-Semitism-352154
Tuesday, May 13, 2014

TIISTAI 13.05.14


TIISTAI 13.05.14
1. TIISTAIPÄIVÄ on harmaa ja sumuinen, puolipilvinen, kuten ennusteet lupaavat. Lämpömittari näytti aamulla 14 astetta, joka vastaa ennusteen lupausta, nousten päivän mittaan 20:en asteeseen. Huomenna keskiviikkona lämpötila nousee kolmen asteen verran jatkaen nousuaan torstaina neljä astetta aina 27:en asteeseen. Keskiviikkona ja torstaina taivas on ennusteen mukaan pilvetön, mutta perjantaina pilvisyys lisääntyy lämpötilan edelleen noustessa asteen verran torstain lukemista. Lämpötilat tänään: Jerusalem 13 -20; Tiberias 18 -30; Suolameri 22 -31; Eilat 20 -31 +C-astetta. Tätä kirjoitettaessa 07.50 aikaan ulkona ripottelee vettä, muutama pisara ikkunassa, mitä ennusteet eivät uskaltaneet luvata.
2. ISRAELIN presidentin valinnasta on noussut poliittinen kiista, jossa tämä seremoniallisen viranhaltijan valintamenettelyä pyritään muuttamaan ja presidentin oikeuksia kaventamaan tai ääritapauksessa, mitä Netanayahu näyttää esittävän, viran poistamista kokonaan.
ISRAELIN lain mukaan kansan valitsema Knesset valitsee presidentin, mikä tuo mukanaan poliittista kähinöintiä ja aasikauppoja takahuoneissa. Netanyahun rauhaa häiritsee se, että parlamenttivaalien jälkeen alkaa kiivas hallituksen muodostamisneuvottelut ja pääministerin valinta, jossa ylimpänä tarkkailijana on presidentti, jonka oikeuksiin kuuluu valita hallituksen muodostaja kuultuaan ensin puolueiden edustajien mielipiteitä. Tämän johdosta vaaleissa eniten ääniä ja Knessetin paikkoja saanut puolue ei välttämättä muodosta hallitusta, ja voi jopa jäädä oppositioon, eikä sen puheenjohtajasta tule pääministeriä.
Netanyahu haluaisi muuttaa lakia siten, että hallituksen muodostajaksi ja potentiaaliseksi pääministeriksi nousee automaattisesti vaaleissa parhaiten menestyneen puolueen puheen-johtaja. Koska Likudin suosio on mielipidetiedustelujen mukaan edelleen vahva, hän haluaa yksinkertaistaa hallituksen muodostajan valinnan, mikä helpottaisi pitkällisiä ja repiviä hallitusneuvotteluja, koska pääministerin paikasta ei tarvitsisi kiistellä.
Toisena vaihtoehtona Netanyahu esittää koko presidentin viran poistamista. Siksi hän haluaisi siirtää presidentin valintaa puoli vuotta, jotta jäisi aikaa käydä poliittisia neuvotteluja ja valmistella kunnolla presidentin virkaa ja asemaa koskevaa lakia. Hänen esityksensä on vielä raakile, eikä sitä ole syvällisesti tutkittu, mihin tarvitaan paljon aikaa ja tupakkaa. Shimon Peres jättää virkapaikkansa lain mukaan 27. kesäkuuta, eikä hän asetu ehdokkaaksi. Hän ilmoitti ollessaan virallisella vierailulla Norjassa vastustavansa Netanyahu esitystä todeten, että maa tarvitsee pääministerin ja presidentin.
TIMES of Israel poliittinen journalisti Haviv Rettig Gur arvioi, että Netanyahun esitys tehtiin hätiköiden, mikä voi antaa kuvan vastuuttomasta henkilöstä, joka toimii sekavassa epätoivon mielentilassa. Pääministeri ei ehtinyt luodata esityksensä kannatusta Knessetissä, ja mikä pahempaa, hänen pahin poliittinen vastustajansa Reuven Rivlin, jonka hän ohitti Knessetin puheen-johtajaa valittaessa, on suosituin ehdokas presidentin virkaan. Pääministeri pelkää Gurin mukaan asemansa vaikeutuvan, jos Rivlin valitaan presidentiksi. Rivlin on Knessetin pitkäaikainen puhemies ennen Netanyahun suosikin Yuli Edelsteinin valintaa hänen tilalleen, ja häntä arvostetaan yli puoluerajojen. Jos presidentin valintaa siirretään, Edelstein tulee väliaikaiseksi presidentiksi, mikä sopisi Netanyahulle. http://www.timesofisrael.com/netanyahus-presidency-gambit-a-sign-of-fear/
3. NORJASSA virallisella vierailulla oleva presidentti Shimon Peres vahvisti Israel Hajom artikkelin mukaan, että hänen 7-vuotinen presidenttikautensa päättyy 27. kesäkuuta eikä hänellä ole aikomuksia pidentää virkansa hoitamista. Peres sanoi Norjan kuninkaallisessa palatsissa antamassaan haastattelussa: ”Jätän paikkani niin pian kuin mandaattini päättyy”. Hän suhtautui hyvin kielteisesti huhuihin presidentin vaalin siirtämisestä tai viran lopettamisesta todeten: ”Useimmissa demokraattisissa valtioissa on pääministeri ja presidentti – tällä on hyvät puolensa, ja Knesset tekee valinnan”, Peres selvitti tuntojaan. ”Muutos presidentin virkaan ja asemaan edellyttää uutta lakia, mikä ei ole yksinkertainen kysymys”.
PRESIDENTTI Peres sanoi aiemmissa lausunnoissaan, että Netanyahu oli pahin este rauhan-sopimuksen solmimiseksi valittaen samalla, että pääministeri esti hänen PA:n puheen-johtajan kanssa valmiiksi neuvotellun sopimuksen toteutumisen. Puhuessaan Israel Hajom toimittajille, Peres selvensi aiempaa lausuntoaan todeten: ”Ei Netanyahu estänyt minun neuvottelujani, vaan sanoi, että hänellä on toinen esitys, jota hän haluaa ensin tutkia”. Peres sanoi olevansa edelleen optimistinen neuvottelujen suhteen. Hän sanoi, ettei neuvottelu-kumppani tarvitse olla ystävä, mutta hän voi muuttua siksi neuvottelujen aikana. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180556#.U3GyH0NsNDQ
4. USA:n ulkoministeriön mukaan ovi on edelleen auki rauhankeskusteluille Israelin ja PA/PLO:n välille ja kiistää, että sen asettama työryhmä olisi hajotettu. Martin Indyk ilmoitti eroavansa, mutta sitäkään ei ole vahvistettu. PA:n antaman tiedotteen mukaan yhteis-hallitus Fatahin ja Hamasin välillä muodostetaan ennen toukokuun loppua. Abbas sanoo itse johtavansa sitä, mutta Hamasin mukaan sitä johtaa pääministeri Ismail Haniyeh.
USA:n ulkoministeri John Kerry tapaa PA:n puheenjohtajan Mahmoud Abbasin huomenna keskiviikkona Lontoossa. Ministeriön lausunnossa todetaan mm: ”Oven ollessa edelleen auki rauhanneuvotteluille Lontoon tapaamisen tarkoituksena on keskustella PA:n kanssa tämän hetken suhteista palestiinalaisten kanssa. Ulkoministeri Kerry tulee toistamaan aiemmin esittämänsä pyynnön noudattaa pidättyvyyttä ja pyrkiä välttämään ei-toivottuja toimia”. PA:n virkailijan mukaan se on valmis jatkamaan neuvotteluja uusilla ehdoilla, joihin kuuluvat neljännen 26 vankierän vapauttaminen ja 3 kuukauden rakennuskielto Juudean ja Samarian juutalaisyhteisöissä sekä Jerusalemin itäosissa.
AFP kertoi maanantain raportissaan, että USA:n ulkoministeriön tiedottaja Jen Psaki ensin kielsi, että Kerryn ja Abbas keskustelisivat neuvottelujen jatkamisesta Lontoon tapaamisessa, mutta myönsi myöhemmin, että tämä voi olla viimeinen mahdollisuus jatkaa neuvotteluja. 9 kuukautta kestäneet neuvottelut lopetettiin tuloksettomina 29. huhtikuuta ilman sopimusta niiden jatkamisesta. Pääministeri Netanyahu sanoi Fatahin ja Hamasin sovintosopimuksen jälkeen, että Abbasin tulee päättää, haluaako hän rauhaa Hamasin vai Israelin kanssa, koska hän ei voi saada molempia. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/PA-official-Abbas-and-Kerry-set-to-meet-in-London-to-discuss-restarting-negotiations-352036
5. EU-maiden ulkoministerit kokoontuivat kuukausikokoukseensa Brysselissä. Heillä oli Israelin ja PA:n rauhankeskustelujakin kiireisempi keskustelunaihe Ukrainan tilanteesta, joka uhkaa lipua pois käsistä ja kehittyä laajemmaksi konfliktiksi. Erityisen huolestuneina Ukrainan ja Venäjän lähellä sijaitsevat EU-maat ilmaisivat huolensa tilanteen laajenemisesta, mikä voi tavalla tai toisella vetää ne mukaan konfliktiin.
Ulkoministerit kuitenkin antoivat Israelin kannalta pehmennetyn lausunnon, jossa he pidättyivät osoittamasta kumpaakaan osapuolta syylliseksi neuvottelujen katkeamiseen sanoen ymmärtävänsä Israelin johtajien epämukavuuden Fatahin ja Hamasin sovinto-sopimuksen suhteen, jota he painottivat aina halunneensa. He kuitenkin esittivät vaatimuksen, että PA:n uuden väliaikaisen hallituksen tulee hyväksyä kvartetin antamat kolme vaatimusta: Tunnustaa Israel, luopua väkivallasta ja hyväksyä aiemmin tehdyt kansainväliset sopimukset, mikä on perustana EU:n suhteille PA:n kanssa.
ULKOMINISTERIT antoivat maanantaina päättyneen kokouksen jälkeen lausunnon, jossa he sanoivat, ettei suuria ponnisteluja vaatineiden neuvottelujen tuloksia pidä antaa joutua roskiin. He vaativat molempia osapuolisia osoittamaan äärimmäistä pidättyvyyttä ja välttämään toimia, jotka voisivat edelleen vaikeuttaa kahden valtion periaatteen toteutumista. He muistuttivat Israelin harjoittamasta setlementtien laajentamisesta sanoen tarkkailevansa tilannetta ja etenkin laajempia tapahtumia tehden niistä omat johto-päätöksensä.  Lausunnossa ei varoitettu PA:ta sovintosopimuksesta Fatahin ja Hamasin välillä, mikä lopullisesti katkaisi rauhankeskustelut. Päinvastoin EU vihjaa, että se on aina rohkaissut Fatahin ja Hamasin väliseen sovintoon.
EU:n ulkoministerit vakuuttivat, että se jatkaa PA:n taloudellista tukemista ilmaisten samalla tarjoavansa molemmille osapuolille erityistä taloussopimusta, jolla vahvistetaan niiden taloudellinen suosituimmuusasema EU:n ulkomaankaupassa. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/EU-Foreign-ministers-extremely-concerned-about-breakdown-of-peace-talks-352018
6. P5+1 maiden ja Iranin neuvottelijat kokoontuivat tänään tiistaina Viiniin aloittaakseen lopullisen sopimusasiakirjan laatimisen, jolla lopetetaan vuodesta toiseen jatkuneet neuvottelut ja loputtomine syytöksineen ja vastasyytöksineen, kuka yrittää sumuttaa ketä. IAEA:n ja Iranin asiantuntijat kokoontuivat jo eilen valmistellakseen tänään alkavia poliittisia neuvotteluja. Sopimus olisi alkuperäisen aikataulun mukaan olla valmis heinäkuun 20. päivänä, ja USA:n ulkoministeriön tiedottaja Marie Harf vakuuttaa sen olevan mahdollista.
Asiantuntijat eivät antaneet lausuntoa kokouksensa jälkeen, mutta julkisuuteen vuotaneet tiedot kertovat Iranin pyrkineen hyödyntämään sille myönnettyjä helpotuksia sekä havaitsemiaan aukkoja länsimaiden viranomaisten tarkastuksissa. Esimerkkinä mainitaan, että Kiinasta tilattujen teräsputkien sisään oli tungettu titaniumitankoja. Teräsputket oli tilannut Osean Lotka International Shipping and Forwardin Co Valiasterkadulla Teheranissa. IAEA:n asiantuntijat esittivät vaihtoehtoina, että paljastetut tapaukset voivat olla Iranin tahallista rajoitusten ohittamista tai ne ovat oppineet väistämään tarkastukset. Neuvottelijat ilmaisevat olevansa positiivisia, että sopimus saadaan määräaikaan 20. heinäkuuta 2014 mennessä. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/World-powers-set-to-draft-grand-compromise-with-Iran-352035
Iranin atomienergiajohtaja Ali Akbar Salehi sanoo, että Iranilla on oikeus rikastaa uraania 90 %:n tasoon kertomatta, tekeekö se niin ja mihin tarkoitukseen. Hän kertoi samalla, että Iran on sopinut Venäjän kanssa neljän uuden ydinlaitoksen rakentamisesta, kuten FARS uutis-toimisto raportoi. Salehi totesi, että Iran alistuu P5+1 maiden vaatimuksiin marraskuussa viime vuonna ja rikastaa uraania vain 5 %:n tasoon. Bushehrin atomivoimalan viereen suunnitellun toisen voimalan rakentaminen aloitetaan Iranin uutena vuotena, ja yksi uusi kunkin seuraavan uuden vuoden alkaessa. USA on vahvasti omaksumansa periaatteen takana, jonka mukaan Iranilla on oikeus rikastaa uraania ja hyödyntää sitä tarkan kansainvälisen tarkkailun ja valvonnan alaisena, kuten USA:n pääneuvottelija Wendy Sherman toteaa. Israel tulee esittämään voimakkaan vastalauseensa, mutta joutunee lopulta opettelemaan elämään ydinasein varustetuin Iranin rinnalla. http://www.jpost.com/Iranian-Threat/News/Iran-Tehran-entitled-to-enrich-uranium-at-90-percent-weapons-grade-level-348400
7. UUTISOTSIKOITA
·        Korkein oikeus määräsi kokouksessaan maanantaina valtiota poistamaan muutamia laittomasti, ehkä toisen maalle, rakennettuja asuintaloja Maale Rehavma, Mitzpe Yitzhar ja Givat Assaf juutalaisyhteisöissä sunnuntaihin mennessä. http://www.jpost.com/National-News/State-must-remove-some-illegal-homes-in-three-West-Bank-outposts-by-Sunday-352071
·        Israelin laivasto kertoi JP:n toimittajalle aloittaneensa toimet usean vuoden ajan suunnittelemansa laivastonsa tulivoiman ja valmiuden uusimiseksi. Laivasto katsoo, että sen rooli voimistuu ja tulee entistä tärkeämmäksi tukiessaan armeijan kykyä puolustaa maataan kaikkia eteen tulevia vaaroja ja uhkakuvia vastaan. Kysymys on mereltä maalle ammuttavista ohjuksista, sekä uudesta tutkasta, joka pystyy havaitsemaan yhä nopeampien risteilyohjusten lähestymisen. Esimerkkinä on yakhont yliäänen risteilyohjus, jota lentäessään meren pinnan lähellä on vaikea havaita tutkassa. Toinen on sukellusveneisiin kehitelty uusi tutka, joka poistaa periskoopin tarpeen. Se valmistunee toimintakuntoon lähivuosina.  http://www.jpost.com/Defense/The-Israel-Navy-is-quietly-enhancing-its-capabilities-for-precision-long-range-missiles-352064
Monday, May 12, 2014

MAANANTAI 12.05.14


MAANANTAI 12.05.14
1. ILMA tuntui aamulla melkoisen viileältä, vaikka lämpöä oli mittarissa ennusteen lupaamat 13 astetta. Päivälämpö sen sijaan noussee 20 asteen tienoille taivaan pysytellessä puolittain pilvien peitossa, kuten seuraavina päivinäkin. Lämpötila alkaa huomisesta alkaen noista hiljalleen asteen tai pari päivässä. Keskiviikosta alkaen tahti muuttuu kiireisemmäksi siten, että torstaina saavutetaan 27 asteen päivälämpö. Lämpötilat tänään: Jerusalem 13 -20; Tiberias 18 -28; Suolameri 22 -31; Eilat 20 -30 +C-astetta, taivas on pilvetön lähipäivinä.
Tänä viikonpäivänä 1918 syntynyt Julius Rosenberg tuomittiin kuolemaan miehensä Ethelin kanssa vakoiluun syyllistyneinä. Heidät teloitettiin kesäkuun 19. päivänä 1953. He olivat ensimmäiset USA:ssa teloitetut siviilit oikeuden päätöksellä, jota jälkeenpäin on pidetty ristiriitaisena, sillä monille vakoilijoille annettiin korkeintaan 15 vuoden tuomiot. Jonathan Pollard tuomittiin elinkautiseen vakoiluun syyllistyneenä ilman armahdusta 1985, eivätkä USA:n presidentit ole halunneet vapauttaa Israelin kansalaisuuden saanutta vankiaan.
2. IRANIN ylin kaitsija Ali Khamenei otti kovan kannan ennen Viinissä jatkuvia P5+1 maiden ja Iranin välisiä neuvotteluja. Ylin kaitsija sanoi tutustuessaan sunnuntaina ilmailualan näyttelyyn Teheranissa, että on luonnotonta ja typerää kuvitella Iranin rajoittavan omaa aseteollisuuttaan samaan aikaan, kun sitä uhataan hyökkäyksillä. Näyttelyssä esitellään maasta maahan ohjuksia, miehittämättömiä lentokoneita ja muita aseteollisuuden tuotteita.
IRANIN ballististen ohjusten suunnittelu ja tuotanto on noussut tärkeälle paikalle läntisten voimavaltioitten Iranille esittämissä vaatimuksissa, koska niitä voidaan käyttää ydinaseitten kuljettamiseksi toisia maita vastaan. Iran vakuuttaa, että sen ydinsuunnitelmaan ei kuulu ydinaseen kehittäminen, vaan sen päämääränä on pelkästään sähkön tuottaminen. USA:n omaksuman kannan mukaan YK:n turvallisuusneuvoston Irania koskeva päätöslauselma kieltää ballististen ohjusten kehittämisen, joita voidaan käyttää ydinaseen kuljettamiseen.
Puolivirallisen iranilaisen FARS-uutistoimiston mukaan Khamenei tutustui sunnuntaina Iranin vallankumouskaartin (IRGC) ilmailualan joukkojen järjestämään näyttelyyn. Hän sanoi lausunnossaan, että IRGC:n ilmailualan joukkojen tulee nopeuttaa toimintaansa eikä tyytyä tähänastisiin saavutuksiin. ”Kysymys on yhteisestä velvollisuudesta ja kaikkien sotilas-upseerien tulee kanavoida ponnistelunsa tälle polulle, ja myös hallituksen tulisi nähdä tämä yhdeksi keskeisistä tehtävistä”.
Näyttelyssä oli esillä Iranin v. 2011 alas ampuma tai ohjaama kehittynyt drone (miehittämätön kone) sekä Iranin sen pohjalta rakentama versio. Raportin mukaan IRGC:n asiantuntijat esittelivät Khameneille viimeistä kehitystä projektin suhteen. Hän sanoi, ettei Iran tule luopumaan oikeudestaan ydintekniikan kehittämiseksi, mutta lupasi, että Iran tulee toimimaan uskottavasti ilman peittelyä tiistaina Viinissä jatkuvissa neuvotteluissa. Neuvottelujen muodollinen takaraja umpeutuu heinäkuussa 2014 - tosin optiolla niiden jatkamiseksi, mikä se katsotaan asialliseksi. Lopullisella sopimuksella P5+1 maiden ja Iranin välillä poistettaisiin kaikki Iranin vastaiset kansainväliset sanktiot ja muut rajoitukset. Presidentti Hassan Rouhanin valvomat ja ulkoministerin Zarifin johtamat neuvottelut eivät tyydytä kovan linjan kannattajia, jotka valittavat, että länsimaat saavat liikaa etuja. http://www.timesofisrael.com/defiant-iranian-leader-tours-missile-exhibition/
3. ISRAEL on huolellisesti pyrkinyt pysyttelemään Syyrian taistelujen ulkopuolella, vaikka onkin sallinut haavoittuneiden sekä siviilien että sotilaitten päästä Israelin puolelle saamaan hoitoa. Heidän määränsä lienee satoja, vaikka virallisia lukuja on vaikea saada. Tämä neutraali asenne voi kuitenkin muuttua, mikäli osoittautuu, että ääri-islamilainen Al-Nusra saa haltuunsa Israelin pohjoisrajan tuntumassa sijaitsevia alueita. IDF julisti äskettäin Syyrian rajan pinnassa olevat alueet sotilaallisiksi alueiksi, jonne siviilejä ei päästetä.
SYYRIAN Vapaan Armeijan (FSA) tiedottaja Abu Omar al-Hourani kertoi The Times lehden journalistille sunnuntaina, että FSA, jota lännessä pidetään maltillisena, on menettämässä alueita Duraan provinssissa AL-Nusran joukoille. Nämä järjestöt ovat yhdessä miehittäneet kaupungin ympärillä olevia kyliä, mutta Hourani sanoo, että AL-Nusra voi saada yhteisesti miehitetyt alueet kokonaan valvontaansa. Hän valitti, ettei FSA:n joukoilla ole aseita ja että sen miehiä siirtyy AL-Nusran joukkoihin, joille maksetaan parempaa palkkaa ja joilla on paremmat aseet, myös it- ja pst-aseita, joiden alkuperää he eivät tiedä. Rouhani arvioi, että AL-Nusra Front taistelijoista Daraan ympäristössä 80 % on Syyriasta, 20 ulkomaalaisia.
Hourani kertoo, että AL-Nusra saa runsaasti varoja, joita FSA:lta puuttuu. FSA:n tavoitteena on vapaa demokraattinen Syyria, kun AL-Nusra haluaa islamilaisen tasavallan, joka valvoo kaikkea. ”He eivät usko pluralismiin, vallan jakoon kansanryhmien kesken, mutta Al-Nusra ei ole yhtä äärimmäinen mielipiteissään kuin AL-Qaidan valvomat joukot, joiden edustaja on Islamilainen valtio Irakissa ja Levantissa (ISIL). AL-Nusran joukot miehittävät kyliä kuten Taybeh, AL-Jeeza ja AL-Musairah Daraan ympäristössä. Sillä on Daraan kaupungin ympäristössä 30 tukikohtaa, mutta FSA:n joukot pitävät hallussaan Daraan kaupunkia ja sen länsipuolen kyliä. Al-Nusran joukot ovat saaneet 23 mm:n it-aseita, venäläisiä Grad-ohjuksia ja SA-7 maasta ilmaan ohjuksia sekä vallanneet muutamia tankkeja Syyrian armeijalta. Syyrian raja Irakiin on avoin, ja sen kautta toimitetaan aseita ja miehistöä.
HOURANIN mukaan AL-Nusralla on sotilasoperaatioiden ohella siviiliprojekteja, kuten viemäritöitä, teiden päällystämistä ja haavoittuneiden pelastuspalvelua, joiden avulla se pyrkii saamaan kansan kannatusta. FSA on vaatinut toistamiseen länsimaita toimittamaan sille uudenaikaisia aseita, mutta ne pelkäävät aseiden voivan joutua islamistien käsiin. Hän kertoo, että kuukausi sitten lähettiin 600 TOW pst.-ohjusta Idlibin ja Aleppon rintamalle, mutta mitään niistä ei saatu Daraan. Muutamia konekiväärejä ja tarkka-ammunta kiväärejä kiinalaisvalmisteisten HJ-8 pst-ohjusten ohella, eikä juuri muuta, ja sekin on tyrehtynyt. Syyrian armeijan sotilaat myyvät mitä vain sopivasta hinnasta.
Toukokuussa AL-Nusra sieppasi FSA:n Daraan alueen komentajan eversti Ahmed al-Nimehin ja 5 muuta FSA:n komentajaa, mikä nosti järjestöjen välistä jännitystä. FSA vaatii heidän vapauttamistaan suhteiden normalisoimiseksi. Hourani sanoo, että Israelin antama lääkintäapu Syyriassa haavoittuneille on kasvattanut sen suosiota kansan parissa. http://www.timesofisrael.com/jihadists-capturing-southern-syria-local-fighter-warns/
4. UUTISOTSIKOITA
·        Iran esitteli äskeisessä ilmailualan näyttelyssä v. 2011 saamansa ”Obaman lahjan”, US Lockheed Martin sentinel RQ-170 UAV-koneen sekä siitä kehittämänsä oman versionsa, joka suorittaa koelentoja piakkoin. IDF piti äskettäin ilmasotaharjoituksia, joissa sanottiin harjoiteltavan puolustusta UAV-koneita, myös tuntemattomia versioita, vastaan. Ei ole varmaa, liittyvätkö nämä toisiinsa. Sentinel-koneen omaisuuksiin kuuluu se, että se on päällystetty materiaalilla, joka hylkii tutkaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180519#.U3B2UENsNDQ
·        Ukrainan Donetzkin maakunnassa pidetyn kansanäänestyksen tulosten mukaan 90 %.n enemmistö haluaa itsemääräämisoikeutta. Länsimaat ilmoittavat hylkäävänsä kansanäänestyksen tulokset. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180520#.U3B4akNsNDQ
·        Autoilijoita uhkaa uusi vaarallinen ase, jota on jo käytetty Israelin maantiellä. Israelilainen autoilija ajoi lähellä Ofraa valtatietä no 60 pitkin. Arabikuljettaja ajoi hänen vierelleen ja ampui häntä kohti usean sekunnin kestävän lasersuihkun saadakseen hänet sokeutettua ja menettämään autonsa hallinnan. Autoilija kertoi vaivoin pystyneensä hallitsemaan ajokkinsa. Tämäkö lienee arabien uusi Israelin vastainen ase terroristien käyttöön? Syyskuussa 2011 arabit heittivät suuren kiven Asher Palmerin auton tuulilasiin, minkä johdosta hän ajoi ulos tieltä, auton kääntyessä ympäri. Hän ja hänen 2 päivää vaille vuoden vanha poikansa saivat surmansa siinä terrori-iskussa Hebronin lähellä. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180508#.U3B5L0NsNDQ
·        Presidentti Shimon Peres matkusti Osloon verestämään mieluisia muistojaan OSLO I:n ajoilta, muistelleen kaiholla niitä unelmia, jotka eivät toteutuneet. Hän ei näytä tuntevan ainakaan omantunnon tuskia siitä, että sen seurauksena Arafatin Libanonin sodissa karaistuneet tuhannet pyssymiehet päästettiin Israeliin, mikä johti lähes 1500 israelilaisen kuolemaan ja kymmenien tuhansien haavoittumiseen. Peres syytti Netanyahua, että vaatiessaan presidentin valinnan siirtoa pääministeri pyrkii itse-valtiaan asemaan Israelissa. Toiseksi Peres moittii Netanyahu presidentin oikeuksien kaventamista entisestään, vaikka ne jo nyt ovat vain seremonialliset. http://www.jpost.com/Diplomacy-and-Politics/Peres-blasts-Netanyahu-bid-to-curb-presidents-powers-He-wants-a-dictatorship-in-Israel-351968
·        Ukrainan itäosan juutalaisia huolestuttaa anarkistinen tilanne alueella, mutta he vakuuttavat, ettei siihen liity antisemitismiä eikä Israelin vastaisuutta. http://www.jpost.com/Jewish-World/Jewish-Features/For-Jews-in-Eastern-Ukraine-anarchy-is-a-concern-but-not-anti-Semitism-351949
·        Israel liittyi niiden useiden valtioitten joukkoon, jotka tarjoavat apuaan Boko Haram terrorijärjestön 22.04. sieppaamien koulutyttöjen löytämiseksi, sekä taistelemiseksi terrori-järjestöjä vastaan Nigeriassa. Koulutytöistä 223 on edelleen kateissa, ja Boko Haramin tiedottaja ilmoitti, että tytöt myydään Allahin antamien ohjeiden mukaan. On merkittävää, ettei Obama halunnut lisätä Boko Haramia terrorijärjestöjen listalle. Nigerian presidentti Goodluck Jonathan kertoi puhelinkeskustelun aikana pääministeri Netanyahun kanssa hyväksyvänsä Israelin tarjouksen. Nigeria on siitä esimerkillinen maa, että se avustaa pyhiinvaeltajien, sekä muslimien että kristittyjen, matkaa Israeliin. http://www.timesofisrael.com/israel-joins-search-for-nigerian-schoolgirls/
·        PA:n virallisessa uutislehdessä julkistettiin äskettäin pilapiirros, jossa näytetään, miten palestiinalaisten sovintosopimus kuristaa – ilmeisesti Libermanin päällä varustetun - käärmeen. PMW käänsi ja julkisti piirroksen sunnuntaina. http://www.timesofisrael.com/in-pa-cartoon-reconciliation-smites-israeli-snake/
·        Shin Bet paljasti Israelin vankiloissa tuomioitaan kärsivän arabin Rahmanin yhdessä toisen vangin kanssa v. 2012 laatiman suunnitelman IDF:n sotilaan sieppaamiseksi, jonka avulla olisi voitu kiristää hänen vapauttamisensa. Poliisi nosti syytteen terrorisolun johtajaa Abdel Rahman Othmania ja hänen perheensä viittä jäsentä vastaan Samarian sotilas-oikeudessa sunnuntaina. Solulla on tunnollaan muitakin rötöksiä, myös Tomer Hazanin murha. http://www.timesofisrael.com/shin-bet-foils-plot-to-kidnap-israeli-soldier/


Sunday, May 11, 2014

SUNNUNTAI 11.05.14


SUNNUNTAI 11.05.14
1. LÄMPÖMITTARI näytti aamulla puoli seitsemän aikaan ihan mukavan tuntuiset 16 astetta, vaikka se tuntuikin viileältä. Lämpötila noussee päivän mittaan selvästi yli 20 astetta taivaan ollessa puolipilvinen tänään kuten koko alkuviikon ajan, lämpötilan notkahtaessa kolmen asteen verran tiistaipäivään mennessä, mutta aloittaen uuden nousun keskiviikkona, jolloin ennustetaan 22 asteen lämpötilaa. Kevät keikkuen tuleepi, kuten viisussa todetaan, mutta tullee kuitenkin taka-askeleista huolimatta. Lämpötilat tänään: Jerusalem 15 -21; Tiberias 16 -29; Suolameri 21 -33; Eilat 20 -32 +C-astetta. Eilatiin luvataan aurinkoista säätä koko ennusteajaksi, muualla puolipilvistä alkuviikoksi.
Kuukauden alkupuolella ilmoitettiin virallisesti johtoveden saastuneisuudesta Jerusalemin muutamissa lähiöissä, mutta pian sen jälkeen vakuutettiin, että johtovesi on turvallista myös juotavaksi muissa paitsi Abu Torin lähiössä. ”Näin on päätetty ja näin tapahtuu”, sanoi farao.
Tänä vuodenpäivänä v. 1945 kaksi japanilaista kamikaze-lentäjää ajoivat koneensa suoraan USS Bunker Hill lentotukialukseen vaurioittaen sitä pahoin. - Ranskan Lyonissa paikallisen SS:n johtajaa Klaus Barbieta, kutsumanimeltä Lyonin teurastaja, vastaan aloitettiin oikeudenkäynti vuonna 1987 toisen maailmansodan aikana tekemistään rikoksista.
2. SELVÄSTI huolestuneen näköinen pääministeri Benyamin Netanyahu lensi viime yön aikana viikon pituiselle vierailulle Japaniin, vaikka on vaikea sanoa, koska uutista seuraava valokuva oli otettu. Hänen mukanaan ovat tavanomaisten liikemiesten ja journalistien ohella Sara-vaimo ja pojat Yair ja Avner.
NETANYAHU tapaa Japanissa Japanin keisarin Akihiton, pääministeri Shinzo Aben sekä hallituksen vaikutusvaltaisia ministereitä ja liikemiehiä. Pääministeri vierailun aikana tultaneen käsittelemään kovin teknisen tuntuisia kysymyksiä, cypber-teknologia, veden kulutuksen säästöohjelmat, vaihtoehtoinen energia, bioteknologia muiden muassa, kuten pääministerin kanslia ilmoitti. Kysymys lienee myös kaupankäynnin lisäämisestä, mikä on kovin vaatimaton ja tuontivoittoinen Israelille, huomioiden maitten teknisen osaamisen. http://www.timesofisrael.com/netanyahu-and-family-head-for-japan/
Times of Israel arvioi toisessa Netanyahun Japanin matkaa käsittelevässä artikkelissaan, että Iranin kysymys ja nimenomaan meneillään olevat keskustelut islamilaisen tasavallan ydin-suunnitelmaa koskevat keskustelut Viinissä leijuvat synkän pilven tavoin tapaamisten yllä. Japani lienee ainoa maa maailmassa, jolla on omakohtaisen katkerat muistot ydinaseen aiheuttamista totaalisista tuhoista sekä kaupunkiyhteisöille että asukkaille. Netanyahu arvioidaan painostavan Japanin pääministeri Abea tukemaan Israelin näkemystä Iranin oletetusta päämäärästä ydinpommin rakentamiseksi maailman kuuden vahvimman valtion ja Iranin aloittaessa lopulliset neuvottelut sopimusasiakirjan laatimiseksi ennen heinäkuun 20. päivän määräaikaa puoli vuotta kestäneiden neuvottelujen päätteeksi.
Israelin johtajien näkemyksen mukaan P5+1 maata ovat alkaneet hyväksyä Iranin oikeuden uraanin rikastamiseen ehdolla, että sitä seurataan tarkoin länsimaiden asentamien uusien entistä tarkempien valvontalaitteiden avulla. He kuitenkin varoittavat Netanyahun tavoin, ettei Iranin hyvään tahtoon voi koskaan luottaa, sillä vuodesta toiseen kestäneiden neuvottelujen aikana Iranin johto on ”lupaa ja kiellä” taktiikkaa käyttäen pystynyt hämäämään tarkkailijoita jatkaen samaan aikaan ydinteollisuutensa laajentamista ja sen siirtämistä maanalaisiin laitoksiin valvonnan vaikeuttamiseksi.
P5+1 maiden ja Iranin väliset neuvottelut jatkuvat tiistaista alkaen Viinissä.
Netanyahu tullee todistamaan Abelle hänen vankkumattoman näkemyksensä, että vain täydellinen sulku Iranin ydinteollisuudelle estää sitä saamasta ydinasetta. Siksi hän vaatii sanktioitten jatkamista tai koventamista, ei niiden purkamista. Japanin ongelmana on sen riippuvuus Iranin öljystä Kiinan, Etelä Korean ja Intian tavoin, mitä ne ovat pyrkineet korvaamaan tuonnista Saudi Arabiasta ja Persianlahden öljymaista, mutta kysymys on varsin monitahoinen ja vaatii hintajärjestelyjä, mitkä nostavat öljyn hintaa.
ISRAEL ja Japani löytänevät yhteisen näkemyksen cyber-teknologian ja sotilasteollisuuden aloilla, joilla Israelilla on tarjottavana maailman johtavan maan osaamista. http://www.timesofisrael.com/iran-looms-large-over-netanyahu-trip-to-japan/
3. USA:n presidentti Barack Hussein Obaman, eli BHO:n kuten häntä USA:ssa kutsutaan, turvallisuuspoliittinen neuvonantaja Susan Rice pyrki Israelin kaksi päivää kestäneen virallisen vierailunsa aikana vakuuttamaan, että USA jatkaa Israelin tukemista omista talousvaikeuksistaan huolimatta. Hän totesi, että jokainen Israeliin sijoitettu dollari edistää USA:n omaa puolustusta.
RICE vakuutti pääministerille tavatessaan hänet, että USA tulee huolehtimaan siitä, ettei Iran saa koskaan rakennettua ydinasetta. ”USA:n delegaatio vakuutti uudelleen sitoumuksemme estää Irania saamasta ydinasetta”, sanotaan Valkoisen Talon lausunnossa Ricen tavattua pääministeri Netanyahun ja muita korkeita virkailijoita. Siinä todettiin USA:n delegaation käyneen syvällisiä keskusteluja kaikista Irania koskevista kysymyksistä vakuuttaen jatkavansa läheistä yhteistoimintaa niiden suhteen, kuten myös muista Lähi-Itää koskevista kysymyksistä. Rice ei puuttunut Israelin ja PA/PLO:n välisiin neuvotteluihin, jotka käytännössä keskeytyivät 29.huhtikuuta ilman sopimusta jatkosta.
NETANYAHU keskeytti neuvottelut PA/PLO:n kanssa täydellisesti Fatahin allekirjoittaessa sovintosopimuksen Hamasin kanssa. PA:n korkea virkailija Nabil Shaat totesi Israelin vasemmistolaisen Meretzin tilaisuudessa: ”Netanyahu on nyt ”catch 22” tilanteessa. Ennen sovintoa Hamasin kanssa Netanyahu sanoi, ettei Fatah pysty valvomaan Hamasia eikä siten voi edustaa koko palestiinalaista kansaa. Nyt sovinnon jälkeen pääministeri syyttää, että me teimme sopimuksen terrorijärjestön kanssa, jonka kanssa hän ei koskaan neuvottele”. Valkoisen Taloin lähettiläs Susan Rice tapasi Abbasin Ramallahissa torstaina iltapäivällä, mutta heidän keskusteluistaan ei ole annettu mitään tietoja. http://www.timesofisrael.com/rice-reassures-israel-on-iran-nuclear-ambitions/
4. HAMASIN puhemies Fawzi Farhoum ilmaisi lauantaina pettymyksensä Obaman lähettilään Susan Ricen vierailun tuloksista Ramallahissa, jossa hän tapasi PA:n puheenjohtajan Abbasin. Farhoun vakuutti, ettei Hamas tule koskaan tunnustamaan Israelia, vähiten juutalaisena. Hän hyökkäsi rajusti Ricen Ramallahissa esittämiä kommentteja vastaan, joissa Rice selitti, että PA:n hallituksen tulee ilman epäilyä ja taka-ajatuksia sanoutua irti väkivallasta, tunnustaa Israelin valtio ja hyväksyä kaikki osapuolten välillä tehdyt sopimukset ja sitoumukset.
BARHOUN syytti, että Rice sekaantui räikeästi palestiinalaisten sisäisiin asioihin. Hän syytti edelleen amerikkalaisten suosivan Israelin miehityksen jatkumista ja totesi, että he yrittävät häiritä Fatahin ja Hamasia välille allekirjoitettua sovintosopimusta ja mitätöidä kansallisen yhtenäisyyden syntymistä. Hän totesi, että sopimus lopetti neuvottelut Israelin ja palestiinalaisten välillä ja aloitti aseellisen vastarinnan (resistance). Hän vakuutti Hamasin
hallitsevan tulevaa väliaikaista hallitusta sekä jatkavan Gazan alueen valvontaa kuten myös Juudean ja Samarian valvontaa vaalien jälkeen.
HAMASIN virkailija Khalil al-Hayya kutsui sovintosopimusta positiiviseksi, koska se lopettaa pienen erillisryhmän hallinnon Juudeassa ja Samariassa ja palauttaa kysymyksen kansallisen yhtenäisyyden tasolle. Hamasin edustajat ovat täysin varmoja voitostaan myös vaaleissa. Hamas voitti 2006 vaalit, ja sen jälkeen muodostettu Ismail Haniyehin hallitus on laillisesti valittu ja PLC:n hyväksymä, mitä Abbasin nimittämä Ramallahin hallitus ei ole.
Egyptin entinen ulkoministeri Amr Moussa kehotti Hamasia ottamaan kukkasen kauniisiin kämmeniinsä ja tunnustamaan Israelin valtion ja hyväksymään kvartetin vaatimukset. Hän katsoo, että arabiliiton hyväksymä esitys on oikea tie, minkä Hamasin tulee tunnustaa. http://www.israelnationalnews.com/News/News.aspx/180472#.U28bt0NsNDQ
5. UUTISOTSIKOITA
·        Israel Kotimme puheenjohtaja, ministeri Naftali Bennett uskoo, että Knessetin valiokunta hyväksyy lakiesityksen, jolla terroristit tuomitaan elinkautiseen ilman armahduksen mahdollisuutta. Nykyisen lain mukaan presidentti on ”armahtanut” hallituksen esittämät elinkautiseen vankeusrangaistukseen tuomitut terroristit ”hyväntahdon eleinä” Abbasilla tai hänen asemansa vahvistamiseksi, mikä pahoin häiritsee Israelin asemaa oikeusvaltiona ja jota kansa vastustaa äänekkäästi. Kerryn sponsoroiman 9 kuukautta kestäneen neuvottelukierroksen saamiseksi alkuun ja Abbasin suostumiseksi pöydän ääreen, Netanyahu suostui 104 terroristin vapauttamiseen, mistä kolme ensimmäistä 26 terroristin erää ehdittiin toteuttaa ennen neuvottelujen katkeamista PA/PLO:n laatiman taktiikan mukaisesti. http://www.jpost.com/National-News/Bennett-Killer-terrorists-will-never-see-the-light-of-day-351873
·        Knessetin kesäkausi alkaa huomenna maanantaina. Kiireisiä kysymyksiä ovat presidentin valinta sekä ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajan valinta. Presidentti Peresin kausi päättyy 27. heinäkuuta, mitä ennen uusi presidentti on valittava. Ilmoitus valinnasta on tehtävä 21 vuorokautta ennen vaalia, jonka suorittavat Knessetin jäsenet. On tehty esityksiä, että vaalit pidettäisiin kansan-äänestyksenä, tai siirryttäisiin USA:n mallin mukaiseen presidentin johtamaan hallitus-muotoon, mutta ne eivät ole saaneet kannatusta. Presidentin asema Israelissa on seremoniallinen, hän julistaa uudet vaalit ja ottaa vastaan uudet lähettiläät, mutta muuten hänen asemansa on esiintyä kansan isähahmona ilman oikeutta puuttua politiikkaan, mitä tuskin yksikään presidentti on noudattanut. Knessetin puhemies Yuli Edelstein ilmoittanee huomenna vaalin ajankohdan. Netanyahu olisi halunnut siirtää presidentin valintaa Edelsteinin toimiessa väli-aikaisena presidenttinä.  Ehdokkaat ovat: Reuven Rivlin (Likud), Binyamin Ben-Eliezer (Labour), Meir Sheetrit (Hatnua), Dalia Itzik (Labour), Nobelvoittaja Dan Shetchman (sitoutumaton), Dalia Dorner ja vihreä liikemies Yosef Abramowitz, sekä tri Yehuda Favid muutamien muiden mukana, jotka vielä harkitsevat.
·        KNESSETIN ulko- ja puolustusvaliokunnan puheenjohtajaa ei ole valittu puoleen vuoteen, minkä johdosta korkein oikeus antoi kehotuksen ilmoittaa uusi puheen-johtaja kesäkuun 8:en päivään mennessä. Syy lienee siinä, ettei Netanyhau ole löytänyt mieluisaa ehdokasta, ja haluaa siksi siirtää valintaa. http://www.jpost.com/National-News/Knesset-to-select-president-defense-panel-chairman-351866
·        IDF:n rahaongelmat pakottivat peruuttamaan suuret kotirintaman harjoitukset loppuvuodesta. USA:n puolustusministeri Chuck Hagel vierailee Lähi-Idän vierailunsa aikana Israelissa, jolloin tähän ongelmaan puututtaneen tämän viikon aikana. Tärkein kysymys on tietenkin, mitä tehdä Iranin kanssa. Ehud Barak arvioi, että USA:n voisi yhden yön aikana poistaa Iranin ongelman päiväjärjestyksestä, mutta Obama inhoaa aloittaa uutta sotaa. Israelin kapasiteetilla tehdyt iskut siirtäisivät ongelmaa, mutta eivät poistaisi sitä. http://www.jpost.com/Middle-East/Hagel-to-visit-Israel-during-Mideast-tour-next-week-351816